Door James Edward Kamis met aanvullingen door Henry Pool.
Dit artikel is geschreven door James Edward Kamis op 15 september 2023, met bijwerking door Henry Pool op 25/01/2025 tussen haakjes[]. Er zijn enorme hoeveelheden gegevens die bewijzen dat El Niños en La Niñas de temperatuur van de Stille Oceaan aanzienlijk veranderen, de atmosferische temperatuur van de aarde beïnvloeden, equatoriale passaatwinden laten omkeren en aldus ook ons klimaat veranderen. Het komt misschien als een verrassing dat gewapend met al deze informatie wetenschappers nog steeds niet weten wat precies El Niños en La Niñas laat ontstaan. Dit artikel zal [overtuigend bewijs] laten zien dat er enorme hoeveelheden hete en koele vloeistoffen, chemicaliën en verschillende gassen worden uitgestoten door geologische formaties en formeringen op de zeebodem die zich op een niet-bewegende/vaste locatie in het ver westelijk deel van de Stille Oceaan bevinden, d.w.z. het zogenaamde ‘punt van Oorsprong’, waar zowel El Niños als La Niñas gegenereerd en onderhouden worden. Zie Figuur 1.
Figuur 1. Vergelijking van de El Niño- en La Niña-evenementen van 1997 – 1998. Merk op dat er een duidelijk beginpunt is voor de verschillende temperatuurverdelingspatronen.
(Afbeelding krediet: NOAA en wat aanduidingen door J. Kamis).
Punt van Oorsprong
[Om je wat achtergrondinformatie te geven, lees het artikel van Ian Plimer hier]
Het blijkt dat alle El Niños en La Niñas hun oorsprong vinden in het exact hetzelfde diepzeebodemgebied dat ten oosten van Papoea-Nieuw-Guinea en ten westen van de Salomonseilanden ligt (Figuur 2). Dit Punt van Oorsprong beslaat 150.000 vierkante mijl, wat slechts 0,23 procent is van de 64.092.958 vierkante mijl van de Stille Oceaan. Het gebied van het Punt van Oorsprong is een van de meest geologisch actieve regio’s op aarde, omdat het op de kruising ligt van vijf extreem actieve grote breuk systemen; het is het op een na grootste lava plateau op aarde met vulkanen op de oceaanbodem alsook een enorm aantal hydrothermale ventilatie openingen, zie ook: hier.
Figuur 2. Geologie van de oceaanbodem van de El Niños en La Niñas: oorsprong van El Niños en La Niña (Afbeelding krediet: Schmidt Ocean Institute, aanduidingen door J. Kamis).
Wanneer een enorme diep in de aarde verzonken gesmolten lavakamer dat zich ver onder het Punt van Oorsprong bevindt, actief wordt, worden gassen in de lava kamer onder superdruk gezet, voornamelijk CO2. De onder druk staande lava duwt vervolgens omhoog door rots lagen en komt uiteindelijk uit op de oceaanbodem, waar het vele soorten geologische kenmerken creëert en voedt. Dit proces markeert het begin van een El Niño.
Generatie van El Niños en La Niñas
De geologische kenmerken van de oceaanbodem beginnen enorme hoeveelheden extreem hete vloeistoffen, chemicaliën en gassen uit te stoten in de onderste oceaanlaag. Deze emissies verhogen de temperatuur van de oceaanlaag onder het gebied van het punt van Oorspring echter nog niet. Dit komt omdat de temperatuur van de verwarmde vloeistoffen, chemicaliën en gassen ook werkt om massieve afzettingen van verticaal en horizontaal georiënteerde ijshoudende gesteentelagen te smelten – lagen die zijn gegenereerd vóór het ontstaan van de lava activiteit. Deze lagen zijn meestal erg dik en strekken zich uit over kilometers afstand van het punt van oorsprong. Het duurt lang voordat de uitgestraalde warmte een groot deel van deze ijzige gesteentelagen doet smelten. Zodra de ijzige gesteentelagen smelten, beginnen de emissies van verwarmde vloeistoffen, chemicaliën en gassen de temperatuur en chemische samenstelling van het oceaanwater sterk te verhogen. Het verwarmde water wordt naar het oosten getransporteerd door oceaanstromingen die een immens, verwarmd, driedimensionaal gebied vormen dat zich uitstrekt van het bronpunt tot Zuid-Amerika. Dat driedimensionale gebied heeft echter nog steeds ‘zakken’ met koeler water. Na verloop van tijd warmt het gebied volledig op tot dezelfde temperatuur. Dit is nu een volledig gevormde El Niño.
Wanneer de activiteit van de diepe lavakamer afneemt, neemt ook de temperatuur van de vloeistoffen, chemicaliën en gassen die uit de lava kamer opstoot, af. Op een gegeven moment bereikt de dalende temperatuur een omslagpunt dat bevorderlijk is voor het herstel van alle ijzige gesteentelagen naar hun oorspronkelijke staat. Het koelere water wordt naar het oosten getransporteerd door oceaanstromingen die een groot driedimensionaal gebied vormen dat zich eveneens uitstrekt van het punt van oorsprong tot Zuid-Amerika. Het driedimensionale gebied heeft echter nog steeds ‘zakken’ met warmer water. Na verloop van tijd wordt het gebied volledig afgekoeld tot dezelfde temperatuur. Dit is nu een volledig gevormde La Niña.
[Een alternatief standpunt is dat La Niñas sterk verwant zijn aan een verhoogde uitdrijving van zwavelhoudende gassen en andere zuren – zelfs zoutzuur en fluorwaterstofzuur – waarvan bekend is dat ze de straling van de zon die door de atmosfeer komt sterk beïnvloeden, zie bijv.hier.
Aan de andere kant kan ik me voorstellen dat alle EL Niños voornamelijk worden gevormd door echte hitte (bv. brandend lava), waterdamp en CO2 (gas) dat vrijkomt bij uitbarstingen – zoals bijv. onlangs ook bij de Hunga Tunga uitbarsting ]
Wanneer de lavakamer volledig inactief wordt en geen vloeistoffen, chemicaliën of gassen meer afgeeft, eindigen de El Niño- en La Niña-fasen.
Heliumgas uitgestoten door het punt van oorsprong van El Niño en La Niña
Figuur 3 is een kaart met de concentratie van heliumgas in zeewater over een groot deel van de Stille Oceaan. De aanwezigheid van heliumgaspluimen is een zeer sterke aanwijzing dat het gas werd uitgestoten door een uitbarstende vulkaan. Merk op dat het begin punt van de heliumpluim in figuur 3 perfect overeenkomt met het punt van oorsprong van de El Niño en La Niña. Dit is een overtuigend bewijs dat het ontstaan van alle El Niños en La Niñas het resultaat is van geologische activiteit.
Figuur 3. Oceaanoppervlak heliumgaspluim die afkomstig is van de oceaanbodem bij het punt van oorsprong van El Niños en La Niñas.(Data en map krediet aan NOAA en Luton 2017).
El Niño vulkaanuitbarsting analoog
Figuur 4 is een foto van vulkanische as en gas van een uitbarstende landvulkaan. Het vaste punt van oorsprong, het “V”-vormige patroon van de as, en de overgang van hoge as-concentratie naar geen as-concentratie is analoog aan dat van een El Niño.
Figuur 4. Foto van een vulkaanuitbarsting vanuit de ruimte, genomen door NASA’s Endeavour Space Shuttle (afbeelding krediet: NASA’s Space Shuttle-programma, sommige aanduidingen door J. Kamis).
Driedimensionale time-lapse-video die het genereren van een El Niño en een la Niña illustreert.
[bekijk de video: https://youtu.be/gaFjlZxM7S4]
Figuren 5 en 6 zijn snapshots van een driedimensionale time-lapse video die illustreert dat El Niño en La Niña beginnen bij het Punt van Oorsprong. De naar beneden wijzende Hitte Pieken worden gevormd door emissies van de hete lava kamer. Als je de video bekijkt, wordt het duidelijk dat zowel de El Niño als de La Niña zich gedurende de uitbarstingen vormen. Uiteindelijk genereert het cumulatieve effect van alle uitbarstingen [met verschillen in samenstellingen van dat wat afgegeven wordt ] – een volledig gevormde El Niño of La Niña.
Figuur 5 en 6. Ontwikkeling van El Niño warme fase en La Niña koele fase.
Bron: YouTube screencap https://youtu.be/gaFjlZxM7S4 (Enkele aanduidingen door J. Kamis).
Neveneffecten versus grondoorzaak
Wetenschappers die proberen te ontcijferen welke kracht of krachten El Niños en La Niñas genereren en in stand houden, gebruiken de enorme hoeveelheid atmosferische en oceanische gegevens om hun conclusies te formuleren. Met behulp van deze gegevens hebben wetenschappers correlaties gevonden tussen passaatwinden, oceaanstromingen, [oceaan temperaturen], zowel als klimaat en klimaatverschijnselen veroorzaakt door El Niños en La Niñas. Het blijkt echter eerder dat deze correlaties eigenlijk gevolgen zijn van de neven effecten van de geologisch geïnduceerde El Niños en La Niñas. Dit wil niet zeggen dat alle veranderingen in [temperatuur en] passaatwinden, oceaanstromingen, klimaatverschijnselen en klimaat, verband houden met geologische krachten. Maar eerder, tijdens El Niños en La Niñas worden veranderingen in de bovenstaande parameters wel veroorzaakt door geologische krachten [oorzaak en gevolg…]
Het in kaart brengen van de oceaanbodems van de aarde met hogere resolutie
Oceanen bedekken 71% van de aarde, maar het aantal vulkanische- en geologische activiteiten dat op de oceaanbodem plaats vindt, is niet goed bekend, voornamelijk vanwege het ontbreken van hoogte- en diepte kaarten met genoegzame resolutie. Elevatie kaarten met hoge resolutie zijn nodig om de hoogte, breedte en diepte van geologische formaties van de oceaanbodem in beeld te brengen. Algemeen wordt maar aangenomen dat deze kenmerken [nml. die welke geologische en vulkanische activiteiten veroorzaken] op de oceaanbodem weinig effect zouden hebben op de temperatuur, [het klimaat], de chemische samenstelling [van het water en de atmosfeer], de hoeveelheid CO2 dat opstijgt alsook de hoeveelheid methaangas dat in de atmosfeer terecht komt.
Maar het tegendeel blijkt.
Moderne onderzoeken hebben geconcludeerd dat zelfs emissies van duizenden kleine [actieve] geologische formaties op land een effect hebben op het [lokale] klimaat dat sterk onderschat wordt. Een studie van de Universiteit van Cambridge concludeerde dat klimaatmodellen moeten worden bijgewerkt om het klimaateffect van vulkanische activiteit op land ook mee te nemen. Ze schrijven de onderschatting namelijk toe aan een gebrek aan het opnemen van [het effect] van talloze kleine vulkanische activiteiten die op land plaats vinden.
Je vraagt je misschien af: hoe is dit alles relevant voor de generatie van El Niños en La Niñas. Het antwoord is dat het in kaart brengen van de oceaanbodem in het Oorsprong gebied met een hogere resolutie waarschijnlijk honderden tot nu toe onontdekte actieve vulkanen en hydrothermale bronnen zal vinden. Deze extra uitkenning zou de stelling versterken dat geologische activiteit El Niño’s en La Niñas genereren.
[probleem is: Er is meest alleen geld voor onderzoeken die willen aantonen dat klimaat verandering ‘jouw’ schuld is]
De belangrijkste bron van gegevens die de temperatuur, druk en het zoutgehalte van de bovenste en middelste oceaanlagen meet, is het ARGO-boei systeem. Sinds 2015 vormt het ARGO-boei systeem een wereldwijd netwerk van 3.881 autonoom opererende boeien. Elke boei kan zijn diepte variëren van het oceaanoppervlak tot 6,562 voet en ook zijn geografische positie variëren. Wanneer de boeien afdalen tot een diepte van 6,562 voet, registreren ze hun GPS-positie, oceaanbodemtemperatuur, oceaanbodemdruk en zoutgehalte van de oceaanbodem, die vervolgens wordt opgeslagen in een boordcomputer. Wanneer een boei naar het oppervlak stijgt, verzendt deze zijn GPS-positie, temperatuurgegevens over de oceaanbodem, drukgegevens van de oceaanbodem en gegevens over het zoutgehalte van de oceaanbodem naar satellieten. Deze gegevens worden gebruikt om driedimensionale kaarten van temperatuur, druk en zoutgehalte op 6,562 voet te construeren. Deze kaarten hebben om verschillende redenen echter een lage resolutie.
De oceanen van de aarde beslaan 139.700.000 vierkante mijl, wat betekent dat er slechts één ARGO-boei per 36.000 vierkante mijl is. Met andere woorden, de ARGO-boeien staan ver uit elkaar en leveren daarom niet genoeg gegevens om te bepalen welke geologische formaties er allemaal in onze oceanen aanwezig zijn die actief zijn. De huidige schatting van het aantal geologische kenmerken [van vulkanische aard] dat aanwezig is op oceaanbodem is 3.000.000. Zodra de hele oceaanbodem van de aarde in hoge resolutie goed in kaart is gebracht, zal deze schatting [hoogst waarschijnlijk] aanzienlijk hoger worden.
Verder bewijs dat El Niños en La Ninas worden gegenereerd door geologische krachten
Het zeldzame voorkomen van drie La Nina’s op een rij, een driedubbele La Nina genoemd, vond plaats van 2020 tot 2023. Deze gebeurtenis werd onmiddellijk opgevolgd door een zich nog steeds ontwikkelende El Niño [dit gebeurde in 2024]. De hoeveelheid energie die nodig is om een groot deel van de Stille Oceaan af te koelen en vervolgens gedurende drie jaar onder het gemiddelde te houden, is immens. Er is een [nog] grotere hoeveelheid energie nodig om de temperatuur van een groot deel van de Stille Oceaan snel te verhogen tot een warme El Niño-fase. Zulk een grote hoeveelheid energie kan alleen worden geleverd door energie-emissies vanuit een gesmolten lava kamer diep onder aarde. De hoeveelheid energie die nodig is om een El Niño op te wekken in een geologisch actief gebied van 20 bij 30 mijl op de oceaanbodem kan ruwweg geschat worden. De bekende energie die vrijkomt uit een deel van 20 bij 30 mijl van het vulkanische plateau Pitchstone in Yellowstone is inderdaad dezelfde hoeveelheid die nodig is om een El Niño te vormen. Interessant is dat beide Yellowstone’s en El Niño’s punt van oorsprong inderdaad worden geassocieerd met gesmolten lava kamers die diep onder in de aarde liggen.
El Niños vinden niet plaats in een voorspelbaar historisch patroon, maar lijken meer willekeurig voor te komen. Dit wijst juist op geologische oorsprong zoals ook bij vulkanen, [en heet water- en gas bronnen] waarvan uitbarstingen ook niet precies voorspelbaar zijn. El Niño-achtige gebeurtenissen komen ook nergens anders in de Stille Oceaan of andere oceanen voor. Waarom? Als ze van atmosferische oorsprong zouden zijn [zoals word beweerd], moest er toch tenminste één andere El Niño-locatie zijn.
Historische gegevens duiden aan dat de eerste door mensen geregistreerde El Niño plaatsvond in 1525, waargenomen door Spaanse ontdekkingsreizigers. Andere studies suggereren dat sterke El Niños in het verleden soms een einde maakten aan Peruaanse beschavingen. Het belangrijkste punt hier is dat sterke El Niño’s natuurlijk zijn en niet toenemen in relatie tot [of vanwege] de opwarming van de aarde. El Niños komen vaak voor in “bundels”. Meestal is de eerste El Niño in een bundel van een lagere intensiteit; de daaropvolgende El Niño’s worden steeds intenser en eindigen vaak met een El Niño met hoge intensiteit. Dit El Niño-bundelpatroon lijkt opmerkelijk veel op de progressie van goed gecontroleerde en goed begrepen vulkanische- en tektonische gebeurtenissen op land, die zich doorgaans met tijd opbouwen tot een laatste grote vulkaanuitbarsting of tektonische verschuiving. De vorm van het ge-affecteerde oceaanoppervlak mbt tot de anomalieën van de temperatuur van het zeeoppervlak van alle El Niño’s is identiek. Als El Niños het resultaat waren van de opwarming van de aarde, zou er grotere variatie in deze vorm [van temperatuur verschillen] moeten zijn.
De opwarming van de oceaan heeft een sterke invloed op koraalrifsystemen in de oceaan, vaak “koraalverbleking” genoemd. Ik geloof dat de verandering van koraalriffen een natuurlijk en noodzakelijk effect is dat wordt veroorzaakt door de geologisch geïnduceerde El Niños. Deze effecten passen in de theorie van natuurlijke selectie, [o.a.] ontwikkeld door de geoloog Charles Darwin tijdens een bezoek aan de geologisch actieve regio van het Galapagos-eilandriftsysteem. El Niño-opwarming en chemische veranderingen van het zeewater in de Stille Oceaan hebben een sterke invloed op de verspreiding van fytoplankton in de Stille Oceaan door de oceaan te verrijken met ijzer, fosfor, enz. Het is bekend dat bij emissies van een geologisch actieve oceaanbodem deze elementen en mineralen worden uitstoten.
Alle El Niño/La Niña computervoorspellingsmodellen die met atmosferische en ondiepe oceanische [temperatuur] gegevens ingevuld worden, slagen er steeds niet in [om correct het weer te voorspellen], waarschijnlijk omdat ze de “neven effecten” van geologisch opgewarmde/gekoelde oceanen modelleren en niet de “oorzaak” van de El Niño / La Niña-gebeurtenis. Al deze modellen, inclusief het huidige model, kunnen de tijd van het optreden, de omvang, de frequentie, de generatie van warmtepulsen en “bundelings” patronen niet meer dan een paar maanden vooruit projecteren. Dat bewijst dat El Niño/La Niña gebeurtenissen worden geassocieerd met geologische seismiciteit of vulkanisme, precies in en rond het gebied van ‘Oorsprong’.
Zie bv. ook: Guillas 5/28/2010
Het is duidelijk dat het genereren van een El Niño onmiddellijk wordt gevolgd door het genereren van een La Niña, wat naar één bepaalde cyclus wijst en geen afzonderlijke gebeurtenissen.
Samenvatting
Aanzienlijke hoeveelheden gegevens en informatie verzameld uit verschillende wetenschappelijke disciplines bewijzen dat het ontstaan van El Niños en La Niñas het resultaat zijn van [warmte of kou, en] vloeistoffen, chemicaliën en gassen die worden uitgestoten bij geologische [of vulkanische] activiteit dat op de oceaanbodem plaats vind. Deze actieve formaties bevinden zich in een klein geografisch gebied in het uiterste westelijke deel van de Stille Oceaan.
***
Bron: Geologist: How Geologic Factors Generate El Nino And La Nina Events — Plate climatology
***
Voetnoot van Henry Pool
Ik heb even nagedacht over waar ik ook al een keer zoiets als een punt van Oorsprong heb gezien.
Kijk even naar mijn Tabel 1, hier:
Mondiale opwarming? Hoe en waar? – Climategate Klimaat
Je ziet toch duidelijk dat het water in het noordpool gebied veel warmer is geworden dan het gemiddelde over het NH. Van het plaatje onder deze tabel, zie je duidelijk dat die warmte tussen door Groenland en Noorwegen wordt gedreven, naar het zuiden.
Wat is dus mijn punt van Oorsprong, hiervoor?
Dit rapport: Volcanoes erupt beneath Arctic ice zegt specifiek: ‘Nieuw bewijs diep onder het Noordpoolijs suggereert dat een reeks onderwatervulkanen in het afgelopen decennium in geweldige explosies zijn uitgebarsten’.
In 1999 vonden er blijkbaar ook een serie van uitbarstingen plaats op het Gakkelrif diep onder de oceaan. Zie Report on East Gakkel Ridge
Er loopt dus een lijn van een geologisch actieve zee bodem van de Noord Pool tot bij Ijsland. En er is daadwerkelijk getuigenis van een verbazingwekkende temperatuurstijging en toename van het zoutgehalte in de Groenlandzee. (d.i. de zee tussen Groenland en Noorwegen). Zie Increasing amount of Arctic ocean water in the Greenland Sea
Er staat: ‘In de afgelopen drie decennia ……..zijn de temperatuur en het zoutgehalte in de diepe Groenlandzee met ongeëvenaarde gemiddelde snelheden toegenomen, en deze trends behoren tot de hoogste in de wereldwijde diepe oceaan’.
Ja. Ja. Ik heb het al eens eerder gezegd. Je moet wat betreft klimaat niet uit de box denken. We zitten in een box, die voor driekwart gevuld is met water. Zoals een boiler. Er is verhitting van boven en van onder. Mijn eigen statistische resulaten (Tmax global) laten zien dat de hitte van boven niet is toegenomen over de afgelopen 30 jaar. Maar de hitte van onderen blijkbaar wel…..(toename in Tmin global). Dat komt aantoonbaar vanwege de De duizendjarige Eddy-cyclus – Climategate Klimaat
Elke duizend jaar is er een piek en we zitten nu juist op die piek. De vermeerdering van vulkanische activiteit op aarde is een kenmerk van de Eddy cyclus (bv. D’Andrea et al 2011).
Vandaar dat de Vikingers in Groenland goed konden boeren en er nu nederzettingen van die tijd daar zichtbaar worden. We zouden dus eigenlijk allemaal erg gelukkig en dankbaar moeten zijn met het warmere weer want het is eigenlijk een zeldzame tijd, die beter is voor het leven, in het algemeen.
Henry Pool
Sorry, de links in mijn voetnoot zijn hier (van boven naar beneden):
https://www.climategate.nl/2022/08/mondiale-opwarming-hoe-en-waar/
https://www.livescience.com/4992-volcanoes-erupt-beneath-arctic-ice.html
https://volcano.si.edu/showreport.cfm?doi=10.5479/si.GVP.BGVN200103-377020
https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/grl.50775
https://www.climategate.nl/2021/03/de-duizend-jarige-eddy-cyclus/
De grote vraag is wanneer, op welk punt, de opwarming stopt.
Als wij tropische temperaturen krijgen dan gaat de zeespiegel nog flink omhoog en worden dijksystemen onhoudbaar => we moeten allemaal vertrekken naar hoger gelegen gebieden, zoals Z,Dld>
Het wordt daar wel druk dan.
Ook omdat de temperaturen in tropische landen welhaast onhoudbaar worden en die mensen dus ook naar hoog gelegen gebieden gaan emigreren.
Er is nog een reactie van mij in de wacht geraakt met een aantal links, waaronder de link naar de Eddy cyclus. Klik nou maar op mijn naam. Als je daarna kijkt lijkt het dat de pieken elke duizend jaar vrij snel stijgen en dan, op een stadium, ook weer vrij snel naar beneden komen.
Maar goed, als de Theems weer bevriest, dan weet je dat de warme tijd weer voorbij is. Dan zullen de mensen nog steeds zeggen dat het JOUW schuld is, vanwege de CO2 uitstoot….
De zeespiegel stijgt niet door noordpoolijs, wet van archimedes. Hij kan alleen stijgen als het ijs op de zuidpool smelt, dat ligt gemiddeld op 3 km hoogte. Dat kan dus alleen wegsmelten als het in het op de zuidpool op zeenivo 30 graden boven nul is, het is dan op 3km hoogte net 0 graden. En dan is het hier 45 graden warmer zo ongeveer 75 graden.Ikdenk wel dat dat gaat gebeuren nu het flipping point gepasseerd is. We moeten eigenlijk door middel van titratie het aantal CO2 moleculen in de lucht bepalen om te kijken hoeveel moleculen er nodig zijn voor een stabiel klimaat.
@bas
https://www.bbc.com/news/articles/cn938ze4yyeo
Antartica is de temperatuur regelaar van de aarde. Daar hoeven wij niets aan te doen wordt via Chatgpt geregeld.
Mooi betoog waarbij we toch weer uitkomen bij de Eddycyclus. De moeite waard om het nog eens en nog eens na te lezen.
De natuurlijke asynchrone elkaar beinvloedende klinaatfactoren. VULKANISME, EDDY-CYCLUS, El Niño en La Nina, Zoutgehalte. Etc. Zo’n 40 stuks in totaal die klimaatverandering aandrijven
Scheffer, zie “Ed Zuiderwijk 31 jan 2025 om 10:03”
Jouw lijstje van 40 factoren heeft geen enkele zin wanneer je er niet bij zegt hoe groot of klein het effect van elk er van is op de waargenomen klimaatverandering. Vulkanisme, Eddy cyclus, enz kunnen dat niet verklaren.
Ad Zuiderwijk
“Vulkanisme, Eddy cyclus, enz kunnen dat niet verklaren.”
Als je geen van die factoren goed kunt kwantificeren, kun je die uitspraak óók niet doen
De auteurs geven aan dat ” El Niños vinden niet plaats in een voorspelbaar historisch patroon, maar lijken meer willekeurig voor te komen.” Naar mijn mening niet correct, daarvoor verwijs ik naar het artikel https://www.dwarsliggers.eu/index.php/2016-04-13-11-46-18/klimaat-en-energie/1004-olifant-el-ninjo-of-het-co2-muizeke?highlight=WyJlcmljIiwiZXJpY2giLCJlcmljLWphbiIsImJsb25kZWVsIl0= dat ook op deze site gepubliceerd was https://www.climategate.nl/2024/01/olifant-el-nino-of-het-co2-muizeke/ waarbij echter de essentie , namelijk het periodisch karakter dat kan afgeleid worden uit een Fourier analyse op de aardse CO2 concentraties, die dan op zijn beurt correleert met de maan (en om de drie perioden de zon) . Het zijn de cyclische krachten van deze hemellichamen op de tektonische platen die de cyclus in gang zetten en het duurt ongeveer twee jaar totdat het warme zeewater het oppervlak bereikt heeft.
Ik hoef het niet met je oneens te zijn, Eric op dit punt. Gravitatie kan een invloed hebben op geologische activiteit. Ik heb inderdaad ook nog een mooi plaatje van de CO2 uitstoot gedurende een El Nino. Klik op mijn naam.
“40” ; https://www.climategate.nl/wp-content/uploads/2023/09/Ap-tabel-Paul-Scheffers.png
https://www.climategate.nl/2023/09/er-is-geen-klimaatcrisis-maar-er-zijn-wel-weersveranderingen/
Zoal ik het altijd heb gelezen komen de fenomenen door passaatwinden en de opwarming van de bovenste lagen van het zeewater door de zon.
Maar er zijn natuurlijk alijd nieuwe inzichten die door onderzoekers ondekt worden.
Een mooi verhaal maar ik geloof er geen woord van. Op energetische gronden. De El Nino – La Nina schommelingen zijn het klotsen van de Grote Oceaan. Om een watermassa die de halve planeet bedekt aan het klotsen te krijgen is veel meer energie nodig dan wat onderzeese vulkanische activiteit levert.
De naam El Nino stamt uit de vroege 16e eeuw toen missionarissen een naam gaven aan een verschijnsel dat de locale bevolking al sinds mensenheugenis kende (onder een Diaguita of Mapucho of misschien wel Inca naam die dus prompt verloren is gegaan).
Er is geen enkel klimaatmodel waar dat klotsen als ‘emergent fenomeen’ uitkomt. Die modellen zijn dus niets waard want ze missen het belangrijkste verscijnsel in de klimaat machinerie.
Inderdaad het bestaat al eeuwen en eeuwen.
Maar ik meen toch dat een visser het ondekte dat het warme water er voor zorgde dat de vissen vertrokken en dat dit het einde van het vis seizoen was en hij het de naam El Niño gaf, dus einde vis seizoen.
En dat moet ook ergens in die jaartallen zijn geweest wat jij zegt.
Mooi zulke geschiedenis verhalen.
In feite staat er alles in maar de mens zoekt veelal naar gebeurtenissen die zich altijd al een keer hebben voorgedaan.
Inderdaad die vissers met name in Peru wisten van dat warmere water doordat de Anchovis verdween uit de kustwateren wat honger betekende. De naam El Nino komt van het feit dat de eerste tekenen van dat warmere water zich aankondigen rond Kerstmis en El Nino betekent het Kerstkindje. De jezuiten rapporteerden ook een herhaaltijd van zeven jaar, maar of dat een bijbelse ingeving was of dat echt in de 16 eeuw er zo’n periodiciteit was is niet bekend.
Dat El Niño mogelijk een point source heeft kan ik me nog iets bij voorstellen, maar dat in hetzelfde gebied er een point source van koude aanwezig is die La Ninas veroorzaakt lijkt me klink klare onzin.
Chris
Ik had daarom ook deze zin toegevoegd:
Een alternatief standpunt is dat La Niñas sterk verwant zijn aan een verhoogde uitdrijving van zwavelhoudende gassen en andere zuren – zelfs zoutzuur en fluorwaterstofzuur – waarvan bekend is dat ze de straling van de zon die door de atmosfeer komt sterk beïnvloeden, zie bijv.hier.
Aan de andere kant kan ik me voorstellen dat alle EL Niños voornamelijk worden gevormd door echte hitte (bv. brandend lava), waterdamp en CO2 (gas) dat vrijkomt bij uitbarstingen – zoals bijv. onlangs ook bij de Hunga Tunga uitbarsting
Hier is de link:
https://wjarr.com/sites/default/files/WJARR-2023-0124.pdf
Het is trouwens algemeen bekend dat vulkaan uitbarstingen ook tot kou kan leiden.
Werkt goed he die accu-auto’s : https://ejbron.wordpress.com/2025/01/31/onderzoek-elektrische-autos-verliezen-in-de-winter-tot-54-van-hun-actieradius/
Moet je ze s”winters wat vaker opladen met je zonnepanelen.
Worden die vermeende vulkaanactiviteiten en bijbehorende geologische verschijnselen ergens gemeten? Het lijkt me dat er trillingen waargenomen moeten worden en ook de uitstoot van zoveel sterk mineraalhoudend water en modder zou te meten moeten zijn. Denk ik…
Toevallig dus wel gemeten in de Groenland zee (zie mijn eerste commentaar). Verder geen aandacht voor dit ‘probleem’ want iedereen (i.e.UN, Green Peace etc.) wil hebben dat klimaat verandering JOUW schuld is. Toch?
Henry e.a.
Ik heb onvoldoende kennis in huis om te kunnen beoordelen wie van de bovenstaande reageerders het helemaal bij het rechte eind heeft.
Voor mij is het wel helemaal duidelijk dat het klimaat een tot op heden nog maar zeer weinig begrepen fenomeen is; de 40 van Scheffer spreken boekdelen.
Echter, naar mijn overtuiging vat je in een zin de realiteit keihard en onomstotelijk samen met je :’Verder geen aandacht voor dit ‘probleem’ want iedereen (i.e.UN, Green Peace etc.) wil hebben dat klimaat verandering JOUW schuld is. Toch?
Bravo; geen speld tussen te krijgen.
De aandacht moet dus niet gericht zijn op het weerleggen van de ‘argumenten’ van de klimaatmaffia maar op het genadeloos elimineren van deze witteboorden criminelen.
Een geologische oorsprong van El Niño zou een blijvend signaal van extra energie moeten geven.
Dat is nooit aangetoond.
Ik zie geen logica in de geologische redenering.
“Met behulp van deze gegevens hebben wetenschappers correlaties gevonden tussen passaatwinden, oceaanstromingen, [oceaan temperaturen], zowel als klimaat en klimaatverschijnselen veroorzaakt door El Niños en La Niñas.
Het blijkt echter eerder dat deze correlaties eigenlijk gevolgen zijn van de neven effecten van de geologisch geïnduceerde El Niños en La Niñas.”
Deze logica, kan ik niet volgen.
Ik zie geen coherentie in de “uitleg”.
Toch schijnt het enige invloed te hebben @Lo vollgens KNMI.
https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/invloed-van-vulkaanuitbarstingen-op-tropische-cyclonen
@Theo
Het KNMI-artikel gaat over vulkaanas in de hogere atmosfeer na uitbarstingen over de hele wereld.
Deze asdeeltjes veroorzaken jarenlange weerkaatsing van zonlicht en zo koeling van de atmosfeer en koeling van het zeewater.
Het artikel van geoloog Kamis neemt een vast punt oost van Nieuw-Guinea als oorsprong van de El Nino en La Nina door de vulkanische en geologische activiteit.
Ik vind het hele artikel onlogisch, maar wil niet suggereren dat ik een goede verklaring heb voor de ontwikkeling van El Nino en La Nina en al helemaal niet of deze ontwikkeling in een jaar sterk of zwak zal zijn.
Laat ik slechts 1 punt noemen.
Het kantelpunt van El Nino naar La Nina en andersom is bijna altijd eind dec of begin januari. (rond of na de kerst)
Waarom zou een geologische activiteit juist bij herhaling de kalender volgen?
Kamis zegt daar niks over.
Door dat omschakelen in dec of jan, zijn die twee maanden in 85% van de jaren sterk El Nino of sterk La Nina.
De maanden mei, jun, jul zijn in 67% van de jaren juist niet sterk El Nino of La Nina maar precies daartussenin.
Nogmaals, waarom zou de geologische activiteit die kalender volgen?
Kamis moet dat geologisch verklaren en dat doet hij niet.
Dat komt omdat die geologische verklaring/connectie er niet is.
Lo
Kamis noemt dat in de diep zee 7 tot 8 km ?het zo koud wordt dat er ijs op de rotsen neerslaat. Het smelten vh ijs daar bij El Nino gebeurtenis werkt door terwijl als alles weer terug naar normaal gaat en er ijs gevormd wordt er energie uit het water wordt gezogen voor de ontwikkelende La Nina.
Verder kunnen dingen bij elkaar komen door gravitatie meest te maken met de afstand tot de zon en invloed vd maan.
De water temperatuur op de zeebodem is +4°C en niet kouder ook niet op 7 km diepte.
Kouder dan 4°C water is lichter en stijgt op, omdat water bij +4°C de grootste dichtheid heeft.
Warmer dan 4°C is ook lichter en stijgt dus ook op.
Mijn punt hierboven is dat geen enkel geologische opwarming of koeling zich aan de jaar kalender houdt.
Lo
Het gemiddelde is 4 graden > 200 meter diepte. Op 5000 werd er al 2 graden gemeten en bij de polen is dat -2.
Ik begrijp dat bij voor het vormen van ijs 334 J per gram vrijkomt.
“Mijn punt hierboven is dat geen enkel geologische opwarming of koeling zich aan de jaar kalender houdt.”
FG ook mijn mening.
@Ed Zuiderwijk 10:03
Kun je ons uitleggen waarom het betoog van Kamis niet klopt? Graag met berekeningen en vermeldt ook aub de onzekerheidsfactor bij de cijfers.
Ik vermoef dat onze Ed de echte Ed niet is….
Jawel, maar hij is onderweg en heeft even weinig tijd.
Ben jij familie van Cesar Zuiderwijk?
Ik denk dat Kamis het duidelijk maakte dat verder onderzoek nodig is. Maar zoiets krijgt nergens enige aandacht.
Maar deze ben ik niet, dus.
Oh,….
Kijk
https://en.wikipedia.org/wiki/Volcanic_gas#:~:text=The%20principal%20components%20of%20volcanic,methane%2C%20carbon%20monoxide%20and%20hydrogen.
Beide El Nino en La Nina breiden zich uit langs de Mexicaanse kust, see fig 1
De bekende fenomenen el Nino en la Nina zijn volgens mij goed te verklaren zonder de zogenaamde en zeer recente (2014) Plate Climatology Theory waarin wordt aangenomen dat er een sterke relatie is tussen geologie en klimaat. Deze relatie gaat natuurlijk op maar m.i. vooral voor verandering op langere tijdschaal.
Gezien echter de relatief korte perioden tussen de twee fenomenen lijkt hier er een logisch verband te zijn tussen ligging druksystemen en sterkte en richting winden waaronder de passaat dit alles uiteraard in relatie tot de zeetemperatuur.
Verder bij te weinig weten over deze fenomenen past bewondering en verdere studie maar niet weer met het direct proberen te laten passen in het waanbeeld van een ons allen bedreigende klimaatverandering.
Ondanks en mogelijk ook door het vele meten weten we gewoon nog te weinig over die prachtige fenomenen van een klimaatsysteem in werking.
Meten is bij complexe systemen zelden gelijk aan weten. Maar ja je kunt er je leven lang wel je boterham mee verdienen.
Gewoon verder studeren en vervolgens verstandig adapteren met technieken die het middel niet erger doen zijn dan de kwaal en aan aanslag doen op andere waarden. Zoals daar zijn, landschap- en leefmilieubederf en voedselzekerheid.
Kleine kernreactoren op de plek van de energie nodig is. Vroeger had elke toen nog kleine stad zijn eigen gasfabriek. Maat daar dan nu maar een MSR op thorium van. modulair en industrieel seriematig gebouwd en geplaatst op een industrieterrein. Als deel van een landelijk koppelnet.
Een stap in de goede richting van minder en minder lang stralend kernafval.
de plek van = op de plek waar
Ik denk dat over het algemeen vulkanische en geologische activiteit sterk onderschat wordt, in termen van warmte in J dat aan de oceanen wordt doorgegeven. Er is nou weer een grote vulkaan naby de kust van Oregon die binnenkort gaat uitbarsten.
https://www.msn.com/en-us/weather/topstories/one-of-the-most-active-volcanoes-in-the-world-is-about-to-blow/ar-AA1y4Ot7?ocid=BingNewsSerp
Als ik lees dat er op de evenaar ijshoudende gesteentes zouden kunnen voorkomen, dan bekruipt me een behoorlijke twijfel. Maar vulkanisme als oorsprong van El Nino/La Nina lijkt me zeer plausibel. Ik denk dan aan grootschalige basaltuitvloeiingen. Het meest bekend als LIP’s (Large Igneous Provinces) op het land zoals de Deccan Traps. Maar die komen ook onder water voor en heten dan Oceanic Plateaus. De grootste is het Ontong Java Plateau met een inhoud van 50 miljoen km3. Als zoiets met afwisselende activiteit bezig is ten oosten van de Solomon Eilanden, dan zou ik me prima kunnen voorstellen dat het de oorsprong van El Nino/La Nina is.