Van een onzer correspondenten.

Het is inmiddels een bekend beeld: demonstranten op de A12 die aandacht vragen voor de strijd tegen klimaatverandering. Zondag blokkeerden demonstranten van Extinction Rebellion (XR) voor de veertigste keer deze snelweg. XR weet al jaren effectief aandacht te vragen, maar Nederlanders lijken tegelijk het klimaat steeds minder belangrijk te vinden.

Thema klimaat en duurzaamheid in de afgelopen jaren in snel tempo minder belangrijk.

Extinction Rebellion werd in 2018 opgericht door een groep Engelse wetenschappers en binnen een jaar groeide het uit tot een wereldwijde klimaatbeweging. Het was al snel duidelijk dat het om een bijzondere groep activisten gaat, omdat de ‘klimaatrebellen’ vaak ongewone en ontwrichtende acties houden. Denk aan zichzelf vastlijmen aan een bedrijf of het houden van een ‘die-in’ waarbij activisten lijken uitbeelden om aandacht te vragen voor de dodelijke gevolgen van klimaatverandering.

Onderzoek: urgentie duurzaamheid en klimaat gezakt naar tiende plaats.

In 2022 begon XR met de meest in het oog springende Nederlandse actie: het bezetten van de A12. Het doel was om aandacht te vragen voor ‘fossiele subsidies’, dat zijn kort gezegd belastingvoordelen voor gebruikers van (vervuilende) fossiele energie als olie, kolen en gas. In totaal zijn er inmiddels 39 blokkades geweest, maar een groot deel hiervan ging om aangesloten dagen. In september en oktober 2023 blokkeerden actievoerders 27 dagen achter elkaar de A12.

Tegelijk lijkt er op de maatschappelijke en politieke agenda steeds minder aandacht voor het klimaat en duurzaamheid te zijn. Dat blijkt ook uit een peiling van het RTL Nieuwspanel onder 18.000 Nederlanders. Daarin is mensen gevraagd om de thema’s te kiezen waarvan ze vinden dat het kabinet zich erop moet richten. Mensen mochten hierbij meerdere thema’s aankruisen:

1.Woningmarkt

2.Gezondheidszorg

3.Veiligheid en criminaliteit

4.Asiel en immigratie

5.Defensie

6.Onderwijs en opleiding

7.Armoede en economische ongelijkheid

8.Ouderenzorg

9.Relatie burger-overheid

10.Klimaat en duurzaamheid

11.Polarisatie Discriminatie en racisme

12.Werkgelegenheid

13.Landbouwbeleid en stikstof

***

Bron hier.

***