Eduard Bomhof.

Van een onzer correspondenten.

Ambtelijke sabotage is er op zoveel terreinen. Minister Femke Wiersma van Landbouw heeft er ook mee te maken, schrijft em. Hoogleraar Eduard Bomhoff in Wynia’s Week:

‘Ook hier zien we ambtenaren en juristen die het een onervaren minister onmogelijk willen maken om de fouten uit het stikstofbeleid te halen. Hoe wetenschapsjournalist Arnout Jaspers ook zijn best doet, hier in Wynia’s Week en met zijn bestseller De Stikstoffuik, de juristen weigeren om andere landen te onderzoeken, want dan zouden zij misschien hun overtuiging moeten opgeven.’

 

De publieke opinie gaat zich keren tegen ‘netto nul’, want de werkgelegenheid loopt gevaar.

Bij VVD-minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei weten we niet wat zij zelf wil, of dat ze vooral op het pluche te blijven, stelt hij. Maar haar ambtenaren vinden het niet nodig om een eerlijk keuzemenu te presenteren, want zij weten toch al hoe het moet met de groene groei. Inmiddels slaat die groene groei om in lelijke krimp, al twee jaar in de chemie, nu ook in de haven van Rotterdam, en binnenkort nog breder in de industrie, vanwege extreme energieprijzen en stroomtekorten.

Het besef dringt door dat van ‘netto nul’ tot nog toe wereldwijd helemaal niets is te zien, maar dat intussen wel China een technologische voorsprong heeft genomen met zonnepanelen, batterijen en nu ook elektrische auto’s. De publieke opinie gaat zich keren tegen ‘netto nul’, want de werkgelegenheid loopt gevaar, te veel geld gaat naar waterstofsubsidies en windmolens ten koste van zorg en justitie, energie is duurder dan in alle buurlanden, en de betutteling van het midden- en kleinbedrijf wekt steeds meer ergernis, aldus de econoom.

***

Voor het gehele artikel, zie hier.

***