Mads Nipper.

De zondagse beschouwing van Jan van Friesland.

Mads Nipper, CEO van het Deense Ørsted, heeft zijn bureau leeg geruimd. Hij hoeft niet terug te komen, zo bleek deze week. In Nederland is Ørsted mede-eigenaar van windparken Borssele 1 en 2, de 94 enorme windturbines voor de kust van het Zeeuwse Westkapelle. De integere Nipper, vol goede moed bij de toenmalige opening:

‘Met concreet beleid om de ambitieuze doelen te realiseren kan Nederland tot de koplopers in de groene energietransitie gaan behoren en wij zijn vastbesloten om daaraan bij te blijven dragen.’

De klimaatbevlogen Mads Nipper sprak tot de verbeelding: ooit was hij immers topman bij het Deense Lego en raakte onder de indruk van de belevingswereld van kinderen en wilde als speelgoedbedrijf aan hun toekomst meebouwen. De laatste jaren vloog hij, niet zelden in VN-verband, stad en land af om de groene vergezichten bij mensen te laten indalen. Nipper stond hoog in alle duurzame rankings van wederzijds ‘sustainable’ schoudergeklop. Hij herhaalde graag de woorden van Elvis Presly:

‘A little less conversation, a little more action, please.’

Action: vier jaar lang probeerde hij als exploitant van windturbines op zee het bedrijf staande te houden tegen een uiteindelijke koersval van 80 procent in. Een totaal andere werkelijkheid dan de ronkende prospectus over mondiale windturbine expansie: 2000 gigawatt offshore installaties, te realiseren in 2050.

Zijn val komt ook zo snel door de opkomst van een nieuw politiek sentiment: bestrijding van de ‘groene gekte’. Het zijn de woorden en daden van klimaatrealist Donald Trump. De fatale nekslag voor Nipper kwam al toen de windturbine-gigant in het laatste kwartaal van vorig jaar anderhalf miljard euro op zijn Amerikaanse investeringen moest afschrijven. Eerder deze maand daalde de beurswaarde in één dag met bijna een vijfde. Klimaat-alarmistische woorden van Nipper, zoals op het World Economic Forum zetten al lang geen kracht meer bij. Ook niet het blijvend getamboereer dat Ørsted een van de meest duurzame energiebedrijven was en een ‘global leader’ in de transitie naar nieuwe energie.

Jan van Friesland.

Het bedrijf was van plan nog twintig miljard dollar te investeren in Amerikaanse windparken. Maar Trump wil dat er geen nieuwe windparken bijkomen, die volgens hem juist deel uitmaken van de ‘groene gekte’.

De bestrijding van ‘climate madness’ raast inmiddels over de wereld en rammelt aan de deuren van bedrijven met overdreven duurzame ambities, zaagt onverschrokken aan de poten van CEO’s die beweren de planeet te willen redden.

***