De zondagse beschouwing van Jan van Friesland.
Mads Nipper, CEO van het Deense Ørsted, heeft zijn bureau leeg geruimd. Hij hoeft niet terug te komen, zo bleek deze week. In Nederland is Ørsted mede-eigenaar van windparken Borssele 1 en 2, de 94 enorme windturbines voor de kust van het Zeeuwse Westkapelle. De integere Nipper, vol goede moed bij de toenmalige opening:
‘Met concreet beleid om de ambitieuze doelen te realiseren kan Nederland tot de koplopers in de groene energietransitie gaan behoren en wij zijn vastbesloten om daaraan bij te blijven dragen.’
De klimaatbevlogen Mads Nipper sprak tot de verbeelding: ooit was hij immers topman bij het Deense Lego en raakte onder de indruk van de belevingswereld van kinderen en wilde als speelgoedbedrijf aan hun toekomst meebouwen. De laatste jaren vloog hij, niet zelden in VN-verband, stad en land af om de groene vergezichten bij mensen te laten indalen. Nipper stond hoog in alle duurzame rankings van wederzijds ‘sustainable’ schoudergeklop. Hij herhaalde graag de woorden van Elvis Presly:
‘A little less conversation, a little more action, please.’
Action: vier jaar lang probeerde hij als exploitant van windturbines op zee het bedrijf staande te houden tegen een uiteindelijke koersval van 80 procent in. Een totaal andere werkelijkheid dan de ronkende prospectus over mondiale windturbine expansie: 2000 gigawatt offshore installaties, te realiseren in 2050.
Zijn val komt ook zo snel door de opkomst van een nieuw politiek sentiment: bestrijding van de ‘groene gekte’. Het zijn de woorden en daden van klimaatrealist Donald Trump. De fatale nekslag voor Nipper kwam al toen de windturbine-gigant in het laatste kwartaal van vorig jaar anderhalf miljard euro op zijn Amerikaanse investeringen moest afschrijven. Eerder deze maand daalde de beurswaarde in één dag met bijna een vijfde. Klimaat-alarmistische woorden van Nipper, zoals op het World Economic Forum zetten al lang geen kracht meer bij. Ook niet het blijvend getamboereer dat Ørsted een van de meest duurzame energiebedrijven was en een ‘global leader’ in de transitie naar nieuwe energie.
Het bedrijf was van plan nog twintig miljard dollar te investeren in Amerikaanse windparken. Maar Trump wil dat er geen nieuwe windparken bijkomen, die volgens hem juist deel uitmaken van de ‘groene gekte’.
De bestrijding van ‘climate madness’ raast inmiddels over de wereld en rammelt aan de deuren van bedrijven met overdreven duurzame ambities, zaagt onverschrokken aan de poten van CEO’s die beweren de planeet te willen redden.
***
De ‘groene gekte’, woorden van de populistische gek Donald Trump, die niets begrijpt van klimaat, maar vooral de belangen van zijn olievriendjes behartigt.
Ah, maar Trump is president en u bent dat niet.
Een koersdaling van 176 eur naar 33 eur op tradegate laat zien dat beleggers zich realiseren dat er nieuwe dubbel zo grote windmolens uit China komen waardoor de elektra nog goedkoper wordt. In windmolen land geldt dat er altijd een molen aan komt die groter en efficiënter is. Nu Teletubbies niet meer op tv komt en we groter zijn geworden ziet die windmolen in teletubbie land er steeds kleiner uit. De bouwers denken dat we na al die jaren nog steeds kleuters zijn. Niet tegen Sophie zeggen, anders gaat ze huilen.
Er is veel desinformatie en propaganda in de klimaat discussie. Een factchecker had zo kunnen opzoeken dat de koersdaling van 80% in een maand niet klopt. De reactie op trump was maar 12%. De 80% is vergeleken met een hoogtepunt van 4 jaar geleden.
Het annuleren van windparken op zee door Trump geeft kansen aan europa nu er productie capaciteit is vrijgekomen om de Noordzee snel vol te zetten met windmolens.
Het is toch ook te gek voor woorden, kijk eens wat ze de laatste tijd aan accuparken moeten plaatsen om de boel stabiel te houden.
Gisteren stond tot mijn verbazing in de krant dat het Limburgse landschap op plaatsen er aan gaat, door de groene gekte moeten ze steeds meer capaciteit aanleggen en hoogspanningsmasten die 30 procent meer aan kunnen.
En nog kunnen ze bedrijven en nieuwbouw vaak geen energie beloven.
Zulke onzin gaf het vroeger niet, desnoods kwam er een centrale bij, nu een windmolen of een zonnepaneel dat werkt als de natuur er zin in heeft.
En kijk eens hoe Duitsland naar de klote is, Limburg kreeg de stroom zo goedkoop van hun dat ze hier de boel konden stil leggen, zelfs een moderne kolenvergasser hebben ze afgebroken en Maasbracht in de tussentijd hypermodern en zuinig gemaakt, werkt op aardgas
Wat me wel op viel dat er een tweede hoogspannings verbinding naar boven gaat vanuit de centrale in Maasbracht.
Ik dacht kijk nu hebben ze die Limburgers weer nodig want als hun stroom daarboven op hun gat licht kan de Clauscentrale hun uit de shit halen met hun groene rommel.
Tja, Trump is niet de meest ideale man, maar met de groene gekte heeft hij wel gelijk.
Au contraire, Rudi. Trump is de enige die in staat is om de groene draak de doodsteek toe te dienen.
Ondertussen wordt niet alleen het klimaatbeleid bedreigd, maar ook het klimaat onderzoek. Dat is wel heel erg dom. Als je niet eens meer onderzoekt wat er wel of niet verandert dan weet je ook niet of je wel of niet actie moet ondernemen.
De VS spelen met hun vele satellietsystemen een belangrijke rol in de informatievoorziening. Als dat stopt of hapert heeft dat ook gevolgen voor onderzoek in andere landen.
https://www.nature.com/articles/d41586-025-00266-1
“Ondertussen wordt niet alleen het klimaatbeleid bedreigd, maar ook het klimaat onderzoek”
In de VS bedoel ik, door Trump.
De science is toch al lang settled? De hoogste tijd om te stoppen met de klimaat-we-weten-het-al-schap.
Maar dan moet men er wel naar handelen en dat doet Trump niet.
“De science is toch al lang settled?“
Dan weet je niet hoe wetenschap werkt, Chemical. Wetenschap is nooit af. Soms gaat het met een sprong vooruit, soms met kleine stapjes. Hoe klimaatverandering werkt is in grote lijnen bekend, maar er is nog veel fine tuning nodig. Daarvoor zijn metingen van belang. Of het werkt toch allemaal anders, dat zou mooi zijn. Maar dan moet je wel meten en onderzoeken.
Trump roept gewoon maar wat, net zoals bij de vliegramp in Washington. Hij is gedeeltelijk al weer teruggefloten. Maar het is niet goed voor de onderzoeks instituten. Meestal lopen de beste mensen als eerste weg bij dit soort onzekerheid.
We weten inmiddels genoeg van het klimaat, wat er moet gebeuren is dat er goede, objectieve conclusies getrokken worden uit de opgedane kennis. Geen politiek gestuurde onzin.