Wadlopen.

Van een onzer correspondenten.

Het lijkt er toch op dat er een zware stroomkabel voor windenergie onder het eiland Schiermonnikoog wordt aangelegd. Die kabel is nodig om de stroom van grote windparken op de Noordzee naar de Eemshaven in Groningen te brengen, zegt minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei.  De minister heeft dit maandag op het provinciehuis in Groningen meegedeeld aan de provincies Fryslân en Groningen en ook aan burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog.

UNESCO-werelderfgoed: een van de meest ongerepte stukken van de Waddenzee waar de kabel doorheen moet

De route onder het eiland door heeft de voorkeur van het ministerie, omdat die volgens Hermans sneller kan worden gerealiseerd en technisch minder gecompliceerd is dan de ook voorgestelde oostelijke variant door een lange tunnelbuis. Eerder schreef Natuurmonumenten:

‘Een stroomkabel dwars door de natuur

Een stroomkabel dwars door Schiermonnikoog, dwars door het wantij, de Waddenzee, kwelders en landbouwgrond. Dat was het Kabinetsbesluit in de zomer van 2021 voor de aanlanding van stroom afkomstig van windparken ten noorden van de Wadden. Een onmogelijke keuze vond een brede maatschappelijke coalitie van natuurbeschermers, wetenschappers, inwoners van Schiermonnikoog en boeren, want er was in onze ogen niet goed afgewogen dat dit de minst negatieve oplossing was. Dat zou op zijn minst onderzocht moeten worden. Dit geluid vond gelukkig weerklank bij het Rijk en in 2022 werd het Programma Aansluiting Wind Op Zee – Eemshaven (PAWOZ) ingesteld. Dit programma onderzoekt de mogelijkheden voor toekomstige kabel- en leidingroutes vanaf de Noordzee naar Eemshaven. Deze moeten dus nog steeds door Unesco Werelderfgoed (en N2000 gebied) Waddenzee. Daarnaast kunnen Schiermonnikoog, Ameland, Rottums, andere N2000 gebieden zoals het Lauwersmeer, hoogwaardige landbouwgebieden in Groningen en het Eems-Dollard verdragsgebied (Duitsland), ook geraakt worden.’

Op de Noordzee komen voorlopig eerst twee grote windparken. Het gaat om de parken Ten Noorden van de Waddeneilanden (TNW) en Doordewind. Samen moeten die 4,7 gigawatt stroom leveren. Dat is de kracht die ongeveer nodig is om zo’n 5 miljoen huishoudens een jaar lang van stroom te voorzien.

Burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog werd maandag ook bijgepraat door de minister. Na afloop van het overleg was zij zeer teleurgesteld.

‘We hebben het hier wel over UNESCO-werelderfgoed en om een van de meest ongerepte stukken van de Waddenzee waar de kabel doorheen moet’, zegt Van Gent. ‘Er gebeurt al zo veel in de Waddenzee, dat moet echt een keer ophouden.’

Van Gent, die lid is van de PvdA en van GroenLinks, voegt eraan toe dat ze voor windenergie op zee is.

‘Maar doe die plaatsing van de stroomkabels dan zorgvuldig en niet dwars door ons nationaal park.’

De kabel moet uiteindelijk bij Pieterburen aan land komen en daarna door akkerbouwgebied naar de Eemshaven lopen. In dat gebied is verzilting van de bodem een thema dat erg speelt.

LTO Noord is bang dat de verzilting alleen maar toeneemt wanneer er een stroomkabel door het gebied wordt aangelegd.

***

Bron o.a. hier.

***