![](https://www.climategate.nl/wp-content/uploads/2023/10/zonnepanelen-shutterstock-1-300x198.jpg)
Foto: Shutterstock.
Van een onzer correspondenten.
De verkoop van zonnepanelen is afgelopen jaar hard onderuitgegaan. Het verdwijnen van de salderingsregeling en de lagere energieprijzen zorgden dat vooral huishoudens amper interesse toonden. De verkoop van thuisbatterijen nam juist flink toe.
Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau DNE Research en vakblad Solar365, schrijft NU.nl
Het vermogen van de zonnepanelen die vorig jaar zijn geïnstalleerd, kwam uit op 3,4 gigawattpiek (het maximale opwekvermogen). Sinds 2019 was dat cijfer niet zo laag. In 2023 was het bijvoorbeeld nog bijna 5 gigawattpiek. De daling bleef enigszins beperkt doordat bedrijven wel volop bleven investeren in panelen. Wordt er alleen naar huishoudens gekeken, dan was er een afname van ruim 50 procent.
Energie-expert: ‘Gouden tijden zijn voorbij’
Een belangrijke reden is dat panelenbezitters vanaf 2027 de elektriciteit die ze opwekken en terug leveren aan het net, niet meer kunnen wegstrepen tegen de stroom die ze op andere momenten gebruiken. De politiek haalde vorig jaar een streep door dit zogeheten salderen. Verder wijzen de onderzoekers op de energieprijzen, die afgelopen jaar minder hoog waren dan het jaar ervoor. Dit alles maakt de panelen minder rendabel.
‘De verkoop van panelen kan de komende jaren best nog verder dalen’, zegt energiespecialist Martien Visser van de Hanzehogeschool Groningen. Het is volgens hem steeds minder aantrekkelijk om ze nog aan te schaffen.
DNE Research verwacht evenwel dat de markt in 2025 stabiliseert en vervolgens weer uit het dal zal kruipen. Hoofdonderzoeker Hrvoje Medarac van DNE Research licht zijn visie toe op Installatie.nl, het blad voor de installatiebranche:
‘Met 80.000 nieuwe A-labelwoningen per jaar blijft er behoefte aan duurzame energiemogelijkheden. Zonne-energie blijft een van de meest concurrerende opties. Dit is slechts een deel van de markt dat zal blijven bestaan. Woningcorporaties hebben hun duurzaamheidsdoelen. Een deel van de huishoudens die renovaties ondergaan, zal zonnepanelen gebruiken als een lange termijn-optie voor energie. Ook de markt voor de vervanging van oude en minder efficiënte zonnepanelen mag niet worden vergeten.’
Energiedeskundige Maarten van Andel is minder optimistisch over de zon en windenergietransitie:
‘Blijven inzetten op de huidige energietransitie, waarbij de mondiale CO2-uitstoot ondanks miljoenen wetenschappers en miljarden euro’s jaar op jaar blijft toenemen, is wedden op een dood paard. Als het met al dat geld en al die internationale expertise na 25 jaar nog niet van de grond is gekomen, gaat het ook in de toekomst niet van de grond komen. Dat is wellicht een pijnlijke conclusie, maar daar mogen verantwoordelijke machthebbers niet voor weglopen. Als ze dat wel blijven doen, voorzie ik dat onze kinderen en kleinkinderen hard zullen oordelen over die huidige machthebbers, zoals wij dat bij tijd en wijlen kunnen doen over onze ouders en grootouders.’
Niettemin blijft de groene horizon voor overtuigde klimaatalarmisten, zoals Frans Timmermans (Pvda/GroenLInks), lonken. Dat bleek uit deze recente lezing:
‘Het mag ons na de eerste generatie zonnepanelen en de opkomst van de smartphone niet nog eens gebeuren dat we een leidende positie verspelen omdat we te langzaam zijn. Omdat we te zelfgenoegzaam of te laf zijn. Ik zie een Europa voor me waarin dankzij windmolens de Noordzee dé energie hub van Noord-Europa is. Ik verbeeld me een Europa waarin we – naast de productie van warmtepompen, next generation zonnepanelen en windturbines – werken aan onze eigen batterijproductie en ons toeleggen op onze eigen uitstootvrije auto-industrie – een industrie die de belofte in zich draagt van groene banen voor de toekomst.’
Het woord kernenergie kwam niet in de lezing voor.
***
Bronnen o.a. hier, hier, hier en hier.
***
De energietransitie gaat stroef, niet alleen bij zonnepanelen, ook bij windturbines. Uitbreiding van het windturbinepark op land met 20% voor de komende jaren ontmoet veel weerstand. Men verzwijgt wijselijk dat die uitbreiding op den duur in totaal ongeveer een factor 20 moet zijn. Hieronder een eenvoudige berekening die ik al eerder plaatste.
Dit zijn getallen voor Nederland, situatie 2024:
Elektriciteitsverbruik 14 GW, totaal energieverbruik 90 GW.
Nominaal vermogen van zonnepanelen 25 GW, van windturbines 11 GW.
Dus als de zon schijnt en het waait wordt er 2.5 keer de benodigde elektriciteit geproduceerd.
De opbrengst van zonnepanelen is 10% van het nominale vermogen, van windturbines is dat 40%.
Samen is dat gemiddeld 2.5 + 4.4= 6.9 GW of 49% van de benodigde elektriciteit.
Nu de situatie bij net zero in 2050. De geschatte benodigde energie is ~170 GW. Maar stel dat door gebruik van warmtepompen en elektromotoren de vraag naar elektriciteit iets minder wordt: 100 GW.
Stel dat de helft hiervan wordt opgewekt door zonnepanelen en de andere helft door windturbines.
Stel verder dat bij het opslaan van elektriciteit 50% verloren gaat.
Dan is 1000 GW nominaal vermogen aan zonnepanelen nodig (40 keer de huidige hoeveelheid) plus 250 GW nominaal vermogen aan windturbines (23 keer de huidige hoeveelheid).
Met 200 W/m2 is het oppervlak aan zonnepanelen 5000 km2 (13% van het oppervlak van Nederland) en met 5 MW per windturbine zijn dat er 50 000 stuks, op land zou dat 1.3 per km2 zijn.
Het piekvermogen is dan 12.5 keer de vraag. Om een waterstofinfrastructuur op te zetten die pieken van 1 TW aan kan vergt wel wat investering om het vriendelijk te zeggen. Opslag in batterijen is ook een uitdaging. Om een winterperiode te overbruggen door opslag van 4 weken kost 6700 miljard euro aan lithiumaccu’s.
Kun je weer eens zien wat een waanzin, natuur‐aangedreven stroom en daar moet alles voor wijken.
Dat met die accu’s komt wel goed, in België draait al een kompleet nieuw soort in testfase voor de grote industrie, branden niet worden niet warm en hebben geen koeling nodig bijna geen zelfontlading en bijna oneindig laden.
Te mooi voor woorden en waar te zijn, maar toch is het zo.
Hoe het ongeveer werkt, vergelijk het met een supercondensator, maar dan anders, veel aluminium plaatjes met een laag op verwerkt, het zou op een lucht condensator kunnen lijken.
Een groot voordeel, veel meer capaciteit als een lithium, maar het grootste voordeel is de laadsnelheid, ook daar is de lithium baterij een oude kar tegen.
De vraag naar de accu’s moet al gigantisch zijn door de grote industrie.
Dit systeem kan de lithium accu compleet verslaan op alle gebied.
Je moet er maar op komen.
Telkens als er een beetje teveel slecht nieuws over accu’s is komen de “nieuwe” accu’s die geen nadelen hebben.
Lichter, meer vermogen, en goedkoper, zelfs brandveilig, ja je moet er maar opkomen.
Ik hoor dat eigenlijk al 50 jaar lang.
…Je moet er maar op komen… Als iets te mooi klinkt om waar te zijn is het ook meestal niet waar
De gebruikelijke formulering is ” Als het te mooi klinkt om waar te zijn, is het dat waarschijnlijk ook “, d.w.z. het is waarschijnlijk te mooi om waar te zijn, het is waarschijnlijk een leugen of een soort oplichterij.
Zou ik bij een pensioenfonds werken, dan zou ik er zeker in beleggen.
Heren Dames,
Wat accu betreft kan ik jullie dit artikel aanbieden.
Mijn gedachten er over, ik wacht af.
https://www.rd.nl/artikel/1095549-brandveilige-energieopslag-uit-belgie-streeft-lithiumaccu-voorbij-in-laadsnelheid-en-levensduur.
“Opslag in batterijen is ook een uitdaging.” Jeroen.nl heeft uitgerekend dat zijn eigen thuisbatterij een terugverdientijd van 67 jaar heeft.
Verder een mooie, duidelijke en compacte analyse.
“Men verzwijgt wijselijk dat die uitbreiding op den duur in totaal ongeveer een factor 20 moet zijn”
Jouw getal is dan ook factoren te hoog.
Ons elektriciteitsverbruik via het publieke net is ~110TWh/a (dalend, o.a. omdat zonnepanelen op daken slechts deels aan het publieke net leveren).
Hernieuwbare (wind+zon+aanvullingen) produceerden in 2023 al 56TWh
Het totale energieverbruik is ~850TWh/a (zie CBS)
Vanwege de voortgaande elektrificatie gaat het totale energieverbruik stevig dalen. Immers:
– een electro motor heeft een rendement van 95%, een brandstof motor ~30%,
– een elektrische warmtepomp 300%, een CV ketel 108%
Dus variëren de schattingen voor het totale energieverbruik in de toekomst van 250TWh/a tot 450TWh/a.
Dat betekent dat een toename voor hernieuwbare van een factor 4 tot 8.
Gegeven de toename van de grootte van windmolens (nu grootste 11MW, gaat worden 27MW) en een kleine toename van de efficiëntie van zonnepanelen, en de uitrol van zonnepanelen tussen offshore windmolens lijkt mij dat geen probleem!
http://www.youtube.com/watch?v=vqH1wZedxYw
“50 Most Dangerous And Biggest Heavy Equipment Machines Working At Another Level”
Bas, kan je misschien een kleine voorspelling geven wanneer deze machines nier meer een dieseltank hebben, maar in plaats daarvan een accu?
Niet vergeten, zonder deze machines zijn de grondstoffen voor en bouw van windmolens onmogelijk.
Ach Johan het zal best kunnen maar dan wordt het apparaat 2 keer zo zwaar of een moet een accuwagentje aan worden gekoppeld. Vergelijk het maar met een elektrische auto waar behalve de bestuurder nog 4 illusoire passagiers in zitten. Het aansluiten zal in dat geval wel een probleempje geven.
Er gaan nog wel meer gekke dingen gebeuren.
Rechters oordelen ook niet meer normaal, ze hebben de natuurvergunning ingetrokken van de grootste eendenslachterij van Nederland die MOB had aangespannen.
En nu wil MOB doorgaan om een verbod op alle slachterijen te laten leggen.
Het bedrijf is van de ene op de andere dag illegaal.
Ik snap niet dat die Johan Vollenbroek nog rustig kan slapen.
Dit soort mensen en organisaties maken een land kapot, morsdood.
En de schuldige is oa de overheid, de overheid subsidieert ze.
Al die subsidies moeten weg, van tafel die onzin.
Veel subsidies gaan naar zaken waar geen subsidie thuishoort, en wie echt subsidie nodig heeft is er geen.
Er gebeuren heden veel te veel negatieve zaken die een diepe doorwerking hebben in het gehele systeem.
Rechters zijn WEF poppen. De hele leiding in dit land is verziekt door linksche WEF poppen, die elkaar baantjes toebedelen, die worden betaald van andermans geld. Organen als de Eerste Kamer en Raad van State moeten worden afgeschaft en het boerenverstand oet terug. Vollenbroek gaat maar op de weg liggen ergens.
Maar goed, in Groningen gooien ze 1.6 km² vol met zonnepanelen die men uitschakelt als de zon schijn denk ik zo. Maar u met 6 tot 10 paneeltjes zult gestraft worden.
Mevrouw Kaag heeft nog 1.000.000.000 euro van uw geld weggegeven aan bullshitclubjes: https://www.nieuwnieuws.nl/artikel/politiek/uw-belastinggeld-sigrid-kaag-d66-doneerde-1-miljard-aan-milieudefensie-en-lhbtiq-club/180069
Theo, die Vollenbroek en zijn advocaat gaan door tot er geen enkele vorm van dierhouderij in Nederland meer mogelijk is, en met succes want de rechterlijke macht staat vierkant achter hen. Komt het de overheid toevallig goed van pas of zitten ze er in opdracht van diezelfde overheid dat is wat ik me afvraag. Vermeldenswaardig is ook dat ze kadaververwerker Son willen uitschakelen kwa vergunning, zij zien dan dat de boer (en burger) nergens meer heen kan met de dode dieren en hebben dan een argument om de dieren dan maar niet meer geboren te laten worden, dus een verbod op elke vorm van dierhouderij.
Klinkt voor sommigen misschien als wappie taal maar dat is het helaas niet.
Geheel volgens agenda 2030.
Voedsel mag alleen nog niet klimaat belastend worden verbouwd/gekweekt.
Gekweekt vlees (een vorm van kankergezwellen) en grassen met kweek planten zijn ons nieuwe menu.
De schuldige is de foute wetgeving c.q. wetgevers (ministers, 1e en 2e kamer) die wij in NL hebben.
Door het intact laten van die foute wetten (ook de stikstofwet) krijgen fanaten kansen en kun je als boer beter vertrekken uit NL (wat een stevig aantal ook heeft gedaan & doet).
He Gresnigt, eindelijk een goede bijdrage van jou met een gedegen antwoord.
Dat ze toegeven dat de gouden tijden voorbij zijn zegt al genoeg over de intenties van al die klimaat bevlogen energie experts en hun klanten .
Klimaat verandering tegengaan is flutkwestie om je zakken te vullen.
Overtuigde klimaatalarmist Frans Timmermans (Pvda/GroenLInks) krijgt vanuit de oude PvdA gelederen tegenspel tegen de nieuwe gepushte partijen samensmelting. Eerst Spekman maar nu ook Melkert (!) die zich openlijk uitsprak voor terugkeer naar de wortels van de burgers / arbeiders en tegen Timmermans’ groene ambities.
Aha, de “socialistische eerlijk zullen we alles delen retoriek” als er verkiezingen aanstaande zijn.
Spekman met zijn “arbeiders” De arbeider bestaat niet meer, ongeschoold kan voor 11,27 bruto de slavernij in. De zogenaamde vaste Melkertbaan.
En dat is ook 100% de schuld van de socialisten.
Timmermans is zelf fossiel aan het worden.
Zo, dat is geen best nieuws! Je zal in die bedrijven geïnvesteerd hebben. Ben blij dat ik bij een pensioenfonds zit dat dat niet heeft gedaan.
Oh wacht, nee… “Pensioenfonds ABP investeert in de Nederlandse zonne-energiebedrijven Soly en Taylor.”
…..en de ?lagere? energieprijzen zorgden dat vooral huishoudens amper interesse toonden….
Het “een onzer correspondenten” soms Bas?
Bas is verrassend stil in deze thread. :)
Even geen lichtpuntje denk ik…