Machiel Mulder.

Van een onzer correspondenten.

Waar het landschap de afgelopen jaren wordt gevuld met zonneparken en windturbines, moeten we in de toekomst ook rekening houden met kleine kernreactoren. In het land schieten initiatieven voor zo’n Small Modular Reactor (SMR) als paddenstoelen uit de grond. In Hoogeveen wordt de discussie aangezwengeld door Gemeentebelangen, meldt RTV Drenthe.

De politieke partij wil een onderzoek naar een kleine kernreactor, binnen of net buiten de gemeente. De energiecrisis van vorige winter gaf raadslid Geert-Jan Walda stof tot nadenken. Volgens hem moet Nederland minder afhankelijk zijn van andere landen voor de levering van energie.

Duurzame bronnen zoals wind en zon wekken niet genoeg energie op, terwijl kernenergie altijd beschikbaar is, schrijft de regionale omroep. Vandaar dat Walda wel iets voelt voor een kernreactor. En nee, die reactor wordt geen kolos als in Borssele, inclusief koeltorens.

‘Er zijn nieuwe types met technieken waarbij je geen koelwater nodig hebt. Die hoge torens gaan er niet komen.’

Gemeentebelangen wil een discussie over een Hoogeveense kernreactor op gang brengen. Volgende maand organiseert de partij een informatieavond met inwoners, om zo een ‘dialoog’ te starten. Al steekt Walda zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken.

‘In een aantal landen staat al een SMR die functioneert. En het is de vraag of wij als gemeenschap moeten investeren. Het zijn meestal commerciële partijen die bekijken of zo’n reactor haalbaar is.’

Hoogleraar: na de afgelopen periode met veel mist en weinig zon en wind kan een probleem ontstaan in de energievoorziening. Een SMR is dan zeker een toevoeging als je een stabiele energiebron zoekt.

SMR’s, voor het gemak ‘kleine kerncentrales’, worden in de fabriek gemaakt en hebben over het algemeen minder vermogen dan de grote kerncentrales. Daarnaast is minder koelwater nodig en hoeven ze niet aan de kust te staan. Bedrijven zijn wereldwijd bezig met de ontwikkeling van SMR’s. De bouw kost een aantal jaar en miljarden euro’s. Het idee erachter is dat ze op termijn als een serieproduct van de band rollen en daarmee goedkoper zijn. SMR’s of vergelijkbare modellen zijn onder meer actief in Rusland en China.

Onderzoek naar de komst van SMR’s is geen gek idee, stelt Machiel Mulder. Hij is hoogleraar energie-economie aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). ‘Zeker na de afgelopen periode met veel mist en weinig zon en wind kan een probleem ontstaan in de energievoorziening. Een SMR is dan zeker een toevoeging als je een stabiele energiebron zoekt. Reken daarbij dat de kolencentrales na 2030 worden uitgeschakeld en de vraag naar stroom alleen maar toeneemt. En ook aan andere energiebronnen, zoals biomassa, zitten haken en ogen.’

Het onderzoek naar kernenergie stond jarenlang op een laag pitje maar is de afgelopen jaren weer opgepakt. Mulder:

‘Idealiter heb je geen kerncentrale nodig vanwege afval en de risico’s die eraan kleven.’

Zo waarschuwen criticasters voor een de kans op een kernongeval of -ramp, waarbij de gezondheid ernstig kan worden aangetast. Maar de kans dat het echt fout gaat, is heel klein, wijst de geschiedenis uit.

Ten opzichte van grotere kerncentrales is het SMR-model makkelijker te produceren, mogelijk zelfs als complete serie. Daardoor zouden de kosten enigszins worden gedrukt. Daartegenover staat dat de reguliere kerncentrale meer energie opwekt. Aan de andere kant: de omvang van zo’n ‘kernreus’ wekt sneller weestand op vanuit de omgeving.

Een SMR kan dus een aantal voordelen bieden, al moet Hoogeveen de baten delen met de rest van het land. Mulder:

‘Een kernenergie draait niet alleen voor de gemeente, maar wordt aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. Dus het is geen exclusieve voorziening voor de gemeente of provincie Drenthe.’

***

Bron hier.

***