Een gastbijdrage van Frans Schrijver.
De hoeveelheid bebouwing en bestrating in een gebied blijkt van grote invloed op de gemiddelde temperatuur. Door dit urban heat island-effect is de temperatuur in steden tot wel 5°C hoger dan op het platteland. Door de toename in bebouwing en bestrating in de omgeving van weerstations rapporteren die nu hogere temperaturen dan in de tijd dat ze geplaatst werden, hetgeen een deel van de temperatuurstijging verklaart.
Het is al lang bekend dat de temperatuur in stedelijke gebieden gemiddeld hoger is dan in landelijke gebieden. Door dit zogenaamde hitte-eilandeffect of urban heat island-effect kan het gemiddelde verschil in temperatuur tussen stad en platteland wel oplopen tot 5°C.
Het effect hangt samen met sterke verstedelijking van de laatste decennia. De grote hoeveelheden steen, beton, asfalt en staal in de dichtbebouwde omgeving absorberen veel meer warmte dan een natuurlijke omgeving en geven deze warmte in de nacht weer vrij. Door het ontbreken van veel beplanting is er ook minder afkoeling door verdamping van vocht. Verder wordt er in een bebouwde omgeving relatief meer energie verbruikt, wat ook kan bijdragen aan het effect. Een eenvoudig plaatje van verschillende meetstations in Berlijn op een willekeurige dag aan het eind van de nacht illustreert de verschillen duidelijk. Hoe dichter bij de stad, hoe hoger de temperatuur.
Dit hitte-eilandeffect heeft invloed op de temperatuurmetingen. Veel meetstations stonden oorspronkelijk in landelijk gebied. Door de toename in bebouwing en bestrating in de omgeving van weerstations rapporteren die nu hogere temperaturen dan in de tijd dat ze geplaatst werden. Stedelijke gebieden omvatten ongeveer 1% van het aardoppervlak, maar ongeveer de helft van alle weerstations bevindt zich in stedelijke gebieden. Het is duidelijk dat hierdoor een vertekend beeld kan ontstaan.
Omvang uhi-effect
In het onderzoek dat in de omgeving van Berlijn in 2018 is uitgevoerd door het Instituut voor Meteorologie aan de Vrije Universiteit (Huidong Li et al., 2018), is het UHI-effect gekwantificeerd door te kijken naar de temperatuur op basis van satellietmetingen (MODIS) in relatie tot de mate van verhardingsgraad van het oppervlak. Een landelijk gebied heeft daarbij een maximaal natuurlijke ondergrond en het centrum van een grote stad heeft een vrijwel 100% verhard oppervlak door bestrating en bebouwing.
Er blijkt een redelijk lineair verband tussen het UHI-effect en de verhardingsgraad. Afhankelijk van het tijdstip op de dag bedraagt het gemiddelde jaarlijkse verschil tussen de 4,1 en 5,7°C. Dit betekent dus dat het centrum van een grote stad gemiddeld circa 5°C warmer is dan een vergelijkbare plek op het platteland. Dit plaatst de opwarming van de aarde van de afgelopen 40 jaar van 0,5°C direct in perspectief: het UHI-effect is een factor 10 groter.
In België is in 2015 op basis van satellietmetingen een beeld gemaakt van de temperatuur aan de grond. Uit deze studie in opdracht van het MIRA blijkt ook hier een sterk verband te bestaan tussen de verhardingsgraad van een stad en de sterkte van het hitte-eilandeffect aan de grond: gemiddeld kan 66% van de nachtelijke temperatuurverschillen tussen de steden in Vlaanderen hierdoor verklaard worden. Het uhi-effect blijft niet beperkt tot de stadskernen, maar is -weliswaar in mindere mate- ook te zien in omliggende plaatsen.
Afbeelding 2: Het urban heat island effect in België
Impact op de temperatuurmetingen
Het is duidelijk dat het uhi-effect substantieel is. De vraag die opkomt is of het uhi-effect een deel van de gemeten opwarming van de aarde kan verklaren. Veel van de weermeetstations staan immers in een omgeving waar nu vaak veel meer bebouwing en bestrating is dan bij het begin van de metingen.
Een interessante illustratie van dit fenomeen is zichtbaar in onderstaande grafiek naar voorbeeld van Alan Langhurst. In de grafiek zijn de gemiddelde temperaturen weergegeven van landelijk gelegen weerstations en van alle weerstations in het land. De landelijke stations zijn geselecteerd door te kijken of ze binnen de rechthoek vallen zoals op het kaartje weergegeven. De landelijk gelegen stations laten in het geheel geen stijging van de temperatuur zien, terwijl alle stations samen (vooral vanaf 1975) een stijgende lijn laten zien.
Afbeelding 3: Verschil in gemeten temperatuur tussen landelijk gelegen weerstations en alle weerstations in Australië
Afbeelding 4: De gemeten temperatuur boven land (rood) stijgt sneller dan die boven zee (groen) en ook sneller dan op basis van satellietmetingen (blauw). Bron: Wood for Trees
Een andere indicatie dat het Urban Heat Island-effect invloed heeft op de temperatuurmetingen, is het steeds groter wordende verschil tussen de gemeten temperatuur boven land en die boven zee. In de grafiek zoals gemaakt op de website Wood for Trees is dat goed te zien. Het verschil is al opgelopen tot 0,5°C. Er kunnen uiteraard ook andere oorzaken zijn die dit verschil verklaren, maar het is opmerkelijk dat de oppervlaktetemperaturen boven land en zee lange tijd gelijk oplopen en dat pas vanaf 1980 er geleidelijk aan een steeds groter verschil komt tussen de meetwaarden. Bovendien zijn sinds 1979 ook temperatuurreeksen op basis van de UAH-satellieten beschikbaar. In de grafiek zijn deze waarden in een blauwe lijn weergegeven. Deze volgt nauwkeurig het verloop van de gemeten temperatuur boven zee, wat aannemelijk maakt dat er een afwijking in de landmeting zit.
Het IPCC stelt in haar rapporten dat de verstedelijking en wijzigingen in landgebruik reële invloed hebben op de temperatuurmetingen, maar acht het onwaarschijnlijk dat ongecorrigeerde uhi-effecten een invloed hebben gehad van meer dan 10% op de door haar gerapporteerde temperaturen (IPCC, 2013: Climate Change 2013: The Physical Science Basis, pag 189). Het IPCC houdt er dus rekening mee dat bij sommige meetstations gecorrigeerd moet worden voor het effect. Het hierboven weergegeven kaartje van België maakt ook aannemelijk dat dit nodig is.
Nederlandse temperatuurmetingen
Vanuit het KNMI zijn verschillende onderzoeken in het verleden uitgevoerd naar het uhi-effect. Het onderzoek van Brandsma et al. van 2003 en het latere onderzoek in 2010 hebben vooral gekeken naar de advectie (warme wind) van omliggende steden (met name Utrecht). De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat het opwarmend effect daarvan ongeveer 0,1°C (2003), respectievelijk 0,14°C (2010) bedroeg. Een en ander heeft erin geresulteerd dat het KNMI in de maandelijkse temperatuurreeks van De Bilt een correctie voor stadswarmte heeft opgenomen van 0,11°C per eeuw. In 2016 heeft het KNMI echter ook een andere homogenisatie doorgevoerd, waarbij de temperaturen van voor 1950 juist zijn verlaagd, dus precies tegengesteld aan wat je zou verwachten.
In Nederland wordt dus gecorrigeerd voor het UHI-effect, maar het is de vraag of dat in voldoende mate gebeurt. In het onderzoek van Brandsma is Soesterberg als referentie gebruikt. In de omgeving van Soesterberg is de bebouwing ook toegenomen, maar minder dan in de omgeving van De Bilt. In Soesterberg zijn meetgegevens beschikbaar over de periode van 1951 tot 2007. Opmerkelijk is dat in die periode (zelfs inclusief de homogenisatie van 0,11°C per eeuw) de gemiddelde temperatuur in De Bilt met 0,60°C per eeuw sneller is toegenomen dan in Soesterberg. Dat komt overeen met meer dan 30% van de totale temperatuurstijging in De Bilt.
Afbeelding 5: De bebouwing rond De Bilt in 1900
Afbeelding 6: De bebouwing rond De Bilt in 2021
De waarde van 0,11°C per eeuw lijkt ook erg klein ten opzichte van de grote verschillen tussen stad en platteland die hierboven bij het Duitse en Belgische onderzoek naar voren zijn gekomen. Het KNMI heeft dan ook alleen gekeken naar de advectie vanuit Utrecht. Uit het meer recente Duitse en Belgische onderzoek komt naar voren dat juist de verhardingsgraad in de omgeving van het meetpunt bepalend is voor de stijging van de temperatuur. Uit een vergelijking van de twee landkaarten (van 1900 en nu) is direct te zien hoeveel er in 120 jaar in De Bilt en omgeving aan bebouwing en bestrating is bijgekomen.
Ook voor de omgeving van het weerstation van het KNMI in De Bilt is een warmtekaart beschikbaar op basis van de MODIS-satellietmetingen. Hieruit blijkt het UHI-effect voor het weerstation in De Bilt ongeveer 0,54°C te bedragen. Ook dit is een belangrijke aanwijzing dat het KNMI op dit moment te hoge temperaturen rapporteert.
Conclusies
De temperatuurverschillen door het Urban Heat Island-effect zijn groot. Indien de bebouwing en bestrating ook in de omgeving van weerstations is toegenomen, leidt dat tot metingen die een te hoge opwarming veronderstellen. Het feit dat de gemeten temperatuur boven land sneller toeneemt dan de temperatuur boven zee is hiervoor een belangrijke indicatie. Voor het weerstation van het KNMI in De Bilt lijkt dit ook zo te zijn. Uit de vergelijking met het referentiestation Soesterberg en uit satellietmetingen blijkt een UHI-effect van ruim 0,5°C, veel meer dan waar nu rekening mee wordt gehouden.
***
Bron hier.
Het UHI is reëel, maar zowel de stedelijke als de landelijke temperatuurmetingen tonen aan dat er een globale opwarming is. Ook de satellietmetingen bevestigen dit. Door de UHI wordt het alleen nog erger in de stedelijke gebieden. De meest extreme temperatuurstijging wordt vastgesteld in het Hoge Noorden, waar er zeker geen sprake is van UHI.
Evy?
“Door de UHI wordt het alleen nog erger in de stedelijke gebieden.”
Erg is een alarmistische term. Méér zou objectiever zijn.
Met Berlijn aan de Rijn, (D66) wordt het om in jouw termen te blijven, nog erger.
Heel normaal dat het in het noorden meer opwarmt, dat doet de natuur nu, en dat deed de natuur vroeger.
Niet voor niets hebben de Vikingen Amerika ondekt, het was warm, het ijs was verdwenen waar ze moesten varen.
Maar dat is voor velen een heel ongemakkelijke waarheid.
Groninger archeologen bewijzen het: Vikingen ontdekten Amerika
https://www.rtvnoord.nl/nieuws/862237/groninger-archeologen-bewijzen-het-vikingen-ontdekten-amerika
Zelfs het KNMI heeft (uit hun eigen onderzoek, dat wel natuurlijk) hun eigen weerstations en die onder defensie vallen onderzocht. Slecht 1 station voldeed aan alle voorschriften en dat is Terschelling. De Bilt scoorde voor temperatuurmetingen een 3-4 op de schaal 1 tot 5, waarbij 1 goed en 5 slecht is. Dus ze weten daar hoe slecht ze meten! Er iets aan doen is een tweede.
Het rapport kan ik op de KNMI-site niet meer vinden, maar ik had het gelukkig opgeslagen.
Wat is er zo bijzonder aan de warmte in steden waardoor deze niet door de wind op transport wordt gezet.?
beste vrienden,
Helaas moet ik zeggen dat FredGoldberg dit al jaren geleden heeft aangetoond in zijn presentaties. Ook heeft hij laten zien waar de diverse meetstations stonden gewoon hilarisch bv op een vliegveld achter de startbaan. Meetstations die vroeger op het platteland stonden en nu in de stad waar het 2-5 graden warmer is. Legio voorbeelden kijk maar naar zij presentaties.
Maar wat te denken van zonnepaneel weiden hectaren groot en op daken die worden 60-80 graden. Hoezo 1,5 graden opwarming? Wat te denken van windmolens op land en op zee. Er treedt daar toch wel wrijving op langs die wieken dus ook daar krijg je opwarming daar heb je met een kercentrale ook geen last van die zijn veel beter voor het milieu vooral thorium centrales 24/7 energie. Daarbij we gaan naar een ijstijd toe daar kunnen die windmolentjes niet tegen. Volgens meneer Bakker van het knmi neemt de wind ieder jaar met 1% af. Hij zal nu wel ontslagen zijn. Straks sneeuwt het, ook weer geen stroom bah vervelend toch. Dan nog een deceptie als ik toch bezig ben CO2 is helemaal geen broeikasgas. Misschien moeten die jongens van het IPCC eens wat van Milankovitch lezen dan zal je meteen zien dat de mens totaal geen invloed heeft op welk gebeuren dan ook, oh jee wat heb ik nu weer gezegd. Kortom als we zo doorgaan met al die onzin dan gaan we onze ondergang tegemoet. Als je nergens meer voor deugt kan je altijd nog politicus worden kijk maar naar het orakel van de EU us Franske die kijkt altijd naar het grootste stapeltje en dat wordt dan zijn beleid een echte alfa.
Mensen neem een volkstuin want u zult hem nodig hebben straks voor de ruilhandel. Zo nu naar de luchthaven om met mijn privejet nog even naar de slotverklaring luisteren want je moet toch nog wat te lachen hebben het zijn toch al zulke sombere tijden.
Nog even een aanvulling wat linkjes
Fred Goldberg https://www.youtube.com/watch?v=poi8YLUIgVs
Us Franske het grootste stapeltje : https://youtube.com/watch?v=xgEcIQ_WoiU
beste vrienden,
Helaas moet ik zeggen dat FredGoldberg dit https://www.youtube.com/watch?v=poi8YLUIgVs al jaren geleden heeft aangetoond in zijn presentaties. Ook heeft hij laten zien waar de diverse meetstations stonden gewoon hilarisch bv op een vliegveld achter de startbaan. Meetstations die vroeger op het platteland stonden en nu in de stad waar het 2-5 graden warmer is. Legio voorbeelden kijk maar naar zij presentaties.
Maar wat te denken van zonnepaneel weiden hectaren groot en op daken die worden 60-80 graden. Hoezo 1,5 graden opwarming? Wat te denken van windmolens op land en op zee. Er treedt daar toch wel wrijving op langs die wieken dus ook daar krijg je opwarming daar heb je met een kercentrale ook geen last van die zijn veel beter voor het milieu vooral thorium centrales 24/7 energie. Daarbij we gaan naar een ijstijd toe daar kunnen die windmolentjes niet tegen. Volgens meneer Bakker van het knmi neemt de wind ieder jaar met 1% af. Hij zal nu wel ontslagen zijn. Straks sneeuwt het, ook weer geen stroom bah vervelend toch. Dan nog een deceptie als ik toch bezig ben CO2 is helemaal geen broeikasgas. Misschien moeten die jongens van het IPCC eens wat van Milankovitch lezen dan zal je meteen zien dat de mens totaal geen invloed heeft op welk gebeuren dan ook, oh jee wat heb ik nu weer gezegd. Kortom als we zo doorgaan met al die onzin dan gaan we onze ondergang tegemoet. Als je nergens meer voor deugt kan je altijd nog politicus worden kijk maar naar het orakel van de EU us Franske die kijkt altijd naar het grootste stapeltje https://youtube.com/watch?v=xgEcIQ_WoiU en dat wordt dan zijn beleid een echte alfa.
Mensen neem een volkstuin want u zult hem nodig hebben straks voor de ruilhandel. Zo nu naar de luchthaven om met mijn privejet nog even naar de slotverklaring luisteren want je moet toch nog wat te lachen hebben het zijn toch al zulke sombere tijden.
De veel schonere lucht en minder fijnstof van de laatste 50 jaar is ook typisch een man-made klimaateffect vooral op het geïndustrialiseerde Noordelijke halfrond, in tegenstelling tot het zuidelijke halfrond. Zo zijn er nog ca. 30 natuurlijke klimaatfactoren die mee doen in de ‘klimaatverandering’
Scheffer
Daarbij zou ik dan wel de kanttekening willen maken dat de vuile lucht daarvóór ook hoofdzakelijk manmade was. Bosbranden en Saharastof en zeezout uitgesloten.
Ja, Van Beurden, mee eens. Echter dat ondersteunt ook de IPCC-kritische theorie dat de toegenomen opwarming van de laatste 50 jaar (mede of) vooral met meer effect door de wettelijke maatregelen ten behoeve schonere lucht op het Noordelijk Halfrond komt, in tegenstelling tot de industriële CO2-uitstoot en vuile fijnstof / smog vervuiling gedurende ca. 100 jaar daar aan voorafgaand.
Scheffer
En daar ben ik het dan weer mee eens.
Kortom, de resultaten van de metingen deugen wel, maar de wensen van alarmisten gaan met de interpretaties aan de haal.
Tenminste voor de stedelijke gebieden. Intussen is dat 15% van het Nederlandse landoppervlak
Fouten zijn snel gemaakt, heel wat berekeningen na satelliet metingen voor corectie factors, de vraag is klopt het wel allemaal, of weer snel de boel glad strijken als er weer een nieuwe satelliet komt, ik blijf wantrouwig bij die zaken.
Ook bij conclusie, dat de KNMI er in de Bilt 0,5 graden er naast zit, ja hete jongens daar die graag propaganda maken.
Ja het warmt op maar is het echt zoveel als ze ons willen doen laten geloven, en dan nog de vraag hoeveel van de co2 alleen, alles is heden co2.
Nee dat is ook niet helemaal waar, ze hebben er nog een speeltje bij genomen, methaan, je moet immers altijd wat achter de hand houden voor slechte tijden.
Theo
Wat betreft Methaan door de mens zijn enerzijds moerassige bodems voor rijstcultures in gebruik genomen en anderszins voor het bestrijden van de aandoening malaria (slechte lucht) drooggelegd. Dat zal wereldwijd aardig wat methaanuitstoot hebben beperkt.
Naarmate zich meer mensen vestigen en de verharding van bodems toeneemt zal naast de verhoging van de temperatuut de CO2 uitstoot toenemen en de methaan uitstoot af. Zeker als de riolen door regenbuien stevig worden doorgespoeld en de opgevangen drek buiten de steden wordt omgezet in biogas. Tenslotte zijn mestvaalten en putjesscheppers uit de mode.
We worden op de hak genomen door instituties. Het verleden wordt op papier kouder gemaakt en effecten zoals UHI worden toegeschreven aan dat wondergas CO2. Het is allemaal volksverlakkerij van de bovenste plank. De temperatuur aan het oppervlak van de aarde is gemiddeld zo’n 15°C en het maakt geen donder uit of daar nu een fractie bijkomt of afgaat. Een rekenkundig gemiddelde is niets anders dan het is, iets rekenkundigs. Hebben we niks aan en het zinloos om daar beleid op te willen voeren, los van onmogelijkheid daarvan.
Winter 1985. Vredenburg, Utrecht. Volgens het KNMI vroor het overdag -8. Thermometer niet ver van de uitgang van Hoog Catharijne gaf +4 aan. En alle bezoekers droegen lichte winterkleren of bibberden in zomervodden. Dat was mijn moment van klimaatverandering maar ik kon meteen zien wat een aanzienlijke factor was. Utrecht was in zes jaar verdubbeld in omvang. Van een kwart naar een half miljoen stokenden. Wegwezen dus. Verziekte verstedelijking en overbevolking. Climate. Je eigen climate sal je bedoeluh.
Het nipt verbreken van een warmterecord dat stamde uit de late oorlogsjaren heeft meer met ons inmiddels volgebouwde landje te maken dan een opwarmende atmosfeer.
“Morgen zou zomaar eens het warmterecord kunnen sneuvelen. De warmste dag ooit in Nederland viel in de zomer van 1944: 38,6 graden wees de thermometer in Warnsveld (bij Zutphen) aan.”
“Nederland heeft een nieuw hitterecord. In Gilze-Rijen is 38.8°C gemeten. Daarmee is Warnsveld na bijna 75 jaar het nationale hitterecord kwijt. Op 23 augustus 1944 liep bij huisarts Jan Thate het kwik op naar 38,6 graden Celsius in de tuin.”
Kan iemand mij vertellen waarom zoveel Nederlanders overwinteren in het zuiden of daar hun vakantie willen doorbrengen?
Ik heb gehoord dat het klimaat vreselijk wordt, als het meer dan twee graden warmer wordt.
Er zijn er veel hier aan de Costa Blanca, voornamelijk (kwetsbare) ouderen, die moeten dan bij bosjes sterven want opwarming veroorzaakt een hogere sterfte volgens de ‘deskundigen’.
Als het in steden harder opwarmt dan daarbuiten laat dat zien hoe gevaarlijk deze opwarming is. In steden zit juist de achterban van het klimaat geloof. In grote warme steden begint dit serieuze vormen aan te nemen in de vorm van hersen aantasting.
Ik ben een optimistisch mens, glas wijn altijd halfvol, de zon schijnt altijd en ga zo maar door. Toch overkomt mij af en toe maar de laatste tijd steeds vaker een beklemmend gevoel. Komt dat door mijn leeftijd? Mijn ervaringen met tal van jonge mensen? Waarschijnlijk ook. Ik heb regelmatig ook het gevoel dat ik moet vechten tegen de bierkaai.
Gevaccineerde en niet- gevaccineerde, COP 26 wappies en de realisten, WEF-fers, BBB parasieten, GRETA (maak je middelbare school af!) en nog veel meer.
Voor mij is het inmiddels wel duidelijk. Hier op dit forum schoppen “wij” tegen de “tegenpartij”. Praktisch zinloos. Er zijn krachten in de wereld die sterker zijn dan de forum leden en het forum als geheel. Er wordt niet naar geluisterd.
Wanneer ik als kleine jongen niet luisterde kreeg ik van pa en zelfs opa een hijs voor mijn knar. Daarna luisterde ik. Hier op dit forum lullen we allemaal maar een eind weg. Net als onze regering en consorten doet. Lullen. Het gros gelooft ook.
Dit forum staat machteloos, net als Burger Comité.
Zolang er in ons land voldoende te eten is, vertier op het scherm komt het land niet in opstand. Helaas, want de slang kruipt rustig door en dan is er geen weg meer terug.
Tsja….dit op een zondag morgen.
Dieter,
Ik ken het gevoel, onmacht, zwemmen tegen de stroming in, je gaat niet meer voorruit maar achteruit.
Het is ook niet het probleem dat er naar andere energie bronnen gezocht moet worden, maar het is het dwingen, en de onnozele onzin, bv er is geen tijd meer, we gaan dood, ja tuurlijk gaan we een keer dood niets nieuws onder de zon.
Het is een met dwang en angst gedreven wereld aan het worden waar echte problemen niet aan de orde komen.
Neem gisteren 8 uur journaal, stelletje pubers met wat zonnepanelen, hun uitspraak, als we alles vol leggen en plakken met zonnepanelen kunnen de kolencentrales weg, ja zo lust ik er nog wel een paar, wat een onzin word toch uitgekraamd, en zo iets krijgt aandacht in het 8 uur journaal.
En gerif dat mensen zonder technische achtergrond deze onzin weer geloven.
Het zelfde als een molen een x aantal huishoudens van stroom voorzien, alleen zeggen ze er nooit bij dat het wel moet waaien.
Maar er komt een dag dan zul je zien dat de boel toch niet helemaal gaat werken zoals gedacht.
Theo,
minder naar het journaal kijken. Een en al ellende, met bijna alles een gevolg van klimaat verandering. De kwaliteit van het nos journaal is van een onthutsend laag niveau. Men luistert daar naar middelbare school meisjes die geen enkele kennis van het klimaat hebben. Meisjes die nog nooit van een foton gehoord hebben en ook niet weten wat een broeikas molecuul is.
Maar je wat wil je ook in een land waar 97% van de politici een alfa achtergrond hebben. Collectieve verdwazing.
Theo, het is inmiddels zondag middag. Nog steeds mijn wijn glas halfvol. Maar mijn gevoel van machteloosheid tiert nog immer weelderig.
Ik lees jullie reactie- Theo, Christian, Udo, Wijnand- wijze woorden en gelukkig maar, dat houdt moed. Bedankt jongens!
Nou ja Dieter, één op de miljoen opmerkingen is het zaadje van een nieuwe tijd. Alleen weten we niet welke. Vooruitgang is een Echternachter processie dus bij de terugstap lijkt het dat niets meer helpt. Maar wij zijn ook maar een stofje in het geheel. Dus resultaat verwachten is al grotesk. Blijf oprecht, eerlijk en duidelijk. En beleef daar plezier aan. Dat is je beloning. Geloven in menselijk succes is afleiding. Lijkt wat. Wie moet kiezen tussen gelijk hebben of gelijk krijgen, zal uiteindelijk toch kiezen voor gelijk krijgen. Dan heb je het op het moment dus vaak niet. Nou mooi toch? Verschil tussen klatergoud en goud. Succes is ook maar afhankelijk van mensen. En de meeste mensen deugen niet. Nou, dan heb je ook niks. Ooit breekt de hysterie. Maar niet zonder tegenkracht. Wees tegenkracht. En geniet daarvan.
Dieter, je hebt gelijk. Wij zijn niet de massa en hebben geen lobby in Den Haag. Mijn vader zei altijd: Je kan de wereld niet in je eentje veranderen. Maar toch ben ik altijd tegendraads geweest en eigenlijk nog steeds. En vooral kritisch. Want mijn vader zei ook: Die niet dat wat een ander je zegt te doen! Ik (wij) proberen mensen om ons heen te hebben die een beetje op onze lijn liggen of tolerant genoeg zijn om een andere mening of levenswijze te accepteren. De klimaattrein wordt steeds sneller en zal straks het ravijn in storten. Heb geduld!
Positief punt afgelopen week is dat mijn favoriete podcast “ the gygs” van Erik de Vlieger en Yves Gyrath de Dutch podcast award hebben gewonnen in de categorie nieuws en opinie.
Ze zijn kritisch op van alles en ik ben het zeker niet met al hun meningen eens, maar op de corona, klimaat en woke gekte gaan ze helemaal los en promoten ze onder anderen de serie van Marijn Poels en de documentaire “what realy happenend in Wuhan” .
Gezien de vele reacties op twitter en uit de MSM gaan dit soort meningen en feiten er binnenkort weer toe doen.
Elke vrijdag middag een nieuwe om 17.00 uur
https://dekapiteinenlijn.nl/the-gygs/
@Dieter:
Uitermate herkenbaar. Jonge mensen durven meer dan de ouderen. Niet alleen ons lichaam maar ook onze geest wordt minder rekbaar. We worden voorzichtiger in alles. Traplopen, auto rijden en sporten worden anders. We maken ons zorgen over de partnerkeuze van onze kinderen en zien de toekomst minder zonnig in.
Toch heeft het ouder worden ook grote voordelen. Voor de liefde neem ik nu alle tijd terwijl ik voorheen altijd ‘van zessen klaar’ moest zijn. En wat kan ik terug kijken op een avontuurlijke carrière.
Dus, als ook jij behoort tot degenen die niets geloven van wat in de krant staat of wat de geestelijke uitkraamt dan heeft het leven je wijsheid gebracht.
Ik sluit af met de mooie woorden van Godfried Bomans. “Als de slechte tijden komen is je grootste bezit de herinnering aan de goede tijden. Geniet dan ook van vandaag en niet in de angst voor morgen”.
Dieter,
Het is allemaal zo vreselijk simpel. Ze zijn allemaal in slaap gevallen wanneer ze wakker worden schrikken ze zich rot en beginnen ze het misschien te begrijpen maar de geschiedenis herhaalt zich gewoon. Voor de 2e WO ging het ook zo Nederlanders ga maar rustig slapen want er is niets aan de hand en de volgende dag stonden ze aan de Noordzee. Nu heet Colijn=Rutte, Jozef Mengele= Hugo de Jonge alleen de bordjes zijn verhangen. De QR_code=Ausweis, de MSM=de duitse propaganda machine, Avondklok/spertijd=Lockdown, ME=Politbureau, Etc. Er zijn nog veel meer vergelijkingen. Schending van de grondwet en de integriteit van het lichaam= is al eerder vertoond. En dan nog met het vingertje wijzen terwijl ze dezelfde maatregelen nemen want ook de rechterlijke macht doet wat de regering wil.
Ik heb altijd geleerd : meten is weten, maar je moet wel weten hoe te meten.
Als je weet wat je met de meting wil bereiken, wordt het gemakkelijker om te meten.
Je kunt altijd het model nog aanpassen.
Over een paar jaar blijkt het vandaag toch een paar graden kouder te zijn geweest.
“Om te meten wat je wilt weten, moet je weten wat je wilt meten.”
Verharding?
Velden met zonnepanelen zijn ook een vorm van verharding en verhogen de temperatuur plaatselijk.
Dat zelfde geldt voor broeikassen. Ik noem dat voor het gemak maar het broeikaseffect.
Zie je nu wel? Weer een bewijs dat de mens verantwoordelijk is voor de aarde.
Jij speelt graag wat met definities?
Voor de opwarming natuurlijk.
Het UHI-effect, daar is het weer. Al diverse keren besproken, maar na een tijdje zijn alle geheugens kennelijk weer gewist en begint de discussie opnieuw.
De meetopstelling in De Bilt is niet ideaal, daar is iedereen het over eens. Dat was aan het begin van de vorig eeuw al zo, maar toen waren de voorwaarden waaraan het moest voldoen nog onvoldoende omschreven. Er werd toen gemeten met een afwijkende meetopstelling (‘Pagode’), en op een te beschut veld. Een aantal jaren terug heeft het KNMI hier een correctie voor uitgevoerd.
In recente tijden is de thermometerhut state-of-the-art, maar in de omgeving is relatief veel bebouwing aanwezig. Onder andere door de gebouwen van het KNMI zelf, de Uithof, de wegen en op grotere afstand Utrecht. Om een indruk te krijgen hoe groot het effect is kun je even uitzoomen naar de grootschalige temperatuurkaart van Nederland. Er blijkt in het midden van het land een temperatuurgradiënt te zijn van zuidwest naar noordoost.
https://www.knmi.nl/klimaat-viewer/kaarten/temperatuur/gemiddelde-temperatuur/jaar/Periode_1991-2020
Het dichtstbijzijnde meetpunt ligt te Cabauw. Dat ligt naast de meetmast van het KNMI, helemaal in de polder. Het UHI-effect zal daar minimaal zijn. Volgens de grootschalige temperatuurkaart verwachten we in Cabauw een gemiddelde temperatuur die ca. 0,15 hoger is dan in De Bilt. De metingen zijn andersom: De Bilt komt uit op 10,5 graden en Cabauw op 10,4 graden. Conclusie: De Bilt meet ca 0,25 graden te hoog. Merk op dat het KNMI ook ziet dat De Bilt te hoog meet. De isotherm van 10,5 graden loopt op het kaartje ruim ten ZW van De Bilt. Overigens, aan het begin van de vorige eeuw zal het UHI-effect in De Bilt ondanks de homogenisaties ook niet helemaal 0 zijn geweest. De extra opwarming die in De Bilt gemeten is komt dan uit op iets van 0,15 à 0,2 graden. Op zich is dat wel reëel om mee te meten, want overal in Nederland is urbanisatie. Maar dit deel komt niet door broeikasgassen.
Kijken we nog even naar het kaartje van België, met de gemiddelden van 2013. Wanneer ik het vergelijk met de meetwaarden van de Nederlandse stations langs de Belgische grens (Westdorpe, Ell) dan zie ik op het kaartje waarden die tot 1 graad hoger zijn. De vraag is dan ook hoe exact het is. In het zelfde rapport waarnaar verwezen wordt zien we ook kleinschalige temperatuurkaarten van Antwerpen en Gent. Daar zijn op korte afstand grote temperatuurverschillen te zien. Overigens gaat het om de oppervlaktetemperatuur en niet om de luchttemperatuur.
In het verleden woonde ik in Amsterdam vlak naast het Vondelpark. Daar viel met op dat, hoewel midden in de stad, de ijsvorming niet of nauwelijks later was dan buiten de stad. Ook de sneeuw bleef even lang liggen. Kennelijk viel het UHI-effect wel mee.
“ Het UHI-effect, daar is het weer. Al diverse keren besproken, maar na een tijdje zijn alle geheugens kennelijk weer gewist en begint de discussie opnieuw. “
Dat geldt op deze site voor heel veel onderwerpen.
Dat geheugens gewist zijn is een domme verdachtmaking. Hetzelfde onderwerp kun je van meerdere gezichtspunten bekijken en er komt altijd weer nieuwe informatie bij. Over kritiek op islamieten zeg je ook niet: “de Verlichting, daar is’ie weer”. Dat zou je karakter niet toestaan. Waaat? Ach, ik dacht, laat ik ook eens een domme verdachtmaking hanteren. Misschien dat het dan wat duidelijker is.
Ach Frans, als het niet mee zit lezen we over een tijdje steeds hetzelfde boek maar dan op zijn kop. Je moet er toch bij blijven horen.
“In het verleden woonde ik in Amsterdam vlak naast het Vondelpark. Daar viel met op dat, hoewel midden in de stad, de ijsvorming niet of nauwelijks later was dan buiten de stad. Ook de sneeuw bleef even lang liggen.”
Is dit wetenschappelijk? In ieder geval niet wetenschappelijker dan wanneer ik nu schrijf dat dit klinklaar gelul is.
De rayonhoofden hebben veel knelpunten waar die liggen zoek jezelf maar uit .
“Is dit wetenschappelijk?”
Ja, het leuke is dat je bij temperaturen rond het vriespunt temperatuurwaarnemingen kunt doen zonder thermometer. Bij ijsvorming is het ook nog eens cumulatief; het is gebaseerd op de gemiddelde temperatuur (microklimaat) van de voorgaande periode.
“Een aantal jaren terug heeft het KNMI hier een correctie voor uitgevoerd”. Nee Bart, de KNMI heeft (in 2018 nota bene) de temperatuurseries van 1901 tot 1950 naar beneden bijgesteld, omdat ze “plotseling” vonden dat de temperatuurserie gehomogeniseerd moest worden vanwege het verplaatsen van de meetopstelling. Dat homogeniseren is gebeurd door te vergelijken met station Eelde (160 km verwijderd van de Bilt). De En waarom de meetseries 1901- 1950 naar beneden bijstellen? Waarom niet die van na 1950 naar boven bijstellen? Waarom gekozen voor Eelde waar pas sinds 1946 wordt gemeten? Als er voor station Beek of Aken was gekozen dan was de zogenaamde correctie veel kleiner (Beek) of nihil (Aken) geweest. Sowieso is het een bezopen idee om achteraf in het wilde weg te gaan corrigeren omdat je zo slordig bent geweest indertijd geen fatsoenlike parallelmetingen te verrichten. Neem je verlies en zeur niet verder, maar blijkbaar wilden de weermannetjes en -vrouwtjes de alarmklokken weer eens luiden.
Niveautje hoor, hier dan mijn ervaring. Op mijn dagelijkse fietstocht van 15 km vanuit de Kempen naar mijn werk in Eindhoven viel het (in de zomer) op, fietsend in korte broek en t-shirt, dat zodra ik binnen de bebouwing van Eindhoven kwam het warmer aanvoelde. Jammer genoeg had ik geen thermometer bij me anders had ik het uhi-effect kunnen bewijzen. Ik weet niet op welke delta-T het menselijk lichaam reageert (iemand?) maar gezien het minimale verschil tussen normaal 37grC en koortsig 38grC, moet dit toch een relatief kleine delta-T zijn.
@Bart Vreeken 31 okt 2021 om 12:13 Wlliam Briggs denkt er anders over. Het wordt als een statistische doodzonde beschouwd om een nieuwe meetreeks te koppelen aan een oude bijgestelde reeks.
Roy Spencer doet niet anders.
Voor de volledigheid hier ook een vergelijking tussen de meetgegevens van De Bilt en Soesterberg. De laatste zijn beschikbaar tot en met 2007. De Bilt meet gemiddeld 0.2 à 0.3 graden hoger dan Soesterberg. Op basis van de grootschalige temperatuurgradiënt (zie boven) zou het verschil maar 0.05 graden mogen zijn. Conclusie: De Bilt meet ca. 0.2 graden te hoog. Dit komt overeen met het resultaat van Cabauw.
http://www.logboekweer.nl/Temperatuur/DeBilt_Temp.pdf
http://www.logboekweer.nl/Temperatuur/Soesterberg_Temp.pdf
temperatuur curves als functie van tijd van beide stations in één plot zou het overzichtelijker maken. Een grote tekortkoming dat Frans Schrijver dat niet presenteert.
Het zou ook mooi zijn als de UAH curve voor land van Roy Spencer ook in figuur 4 gestaan had. Dat had het in 1 oogopslag duidelijk gemaakt.
Mijn beste mede Limburgers Dieter en Theo, en vele anderen, niet zo somberen hoor.
Op de G20 in Rome is niets ‘afgesproken’ over het klimaat, afgezien van wat beleefdheidsfrases.
Die G20 wordt gezien als belangrijke opmaat naar de COP26, dus ik kan je nu al voorspellen hoe dat gaat aflopen. RFOL.
Oh ja, Seb Goebbels dacht nog even te scoren met de ‘ruzie’ tussen Frankrijk enerzijds en het VK en de VS anderzijds over een transactie m.b.t. duikboten.
Macron en Biden hebben daarover een goed gesprek gehad zoals ik al voorspelde en niets staat de levering door het VK aan Frankrijk van die kleine KC’s zal ik maar zeggen in de weg.
Bovendien zijn Macron en Johnson druk bezig het visserijconflict op te lossen.
Jongens, er is licht te zien aan het einde van de tunnel, nu nog even volhouden.
Oh ja, de weersvoorspellingen van de NOS zijn ook niet erg bemoedigend; onder normaal moest Hiemstra knarsetandend gisteravond vermelden; en niet voor de eerste keer dit seizoen. LOL
Gelukkig neemt de uitstoot van CO2 nog steeds behoorlijk toe, dus dat wordt een mooi groen voorjaar straks al zal het wel een fris voorjaar worden vrees ik.
Dat laatste is natuurlijk klinkklare onzin want ook ik heb niet de gave van een ziener zoals al die klidioten, maar als zij het ongestraft mogen, waarom ik dan ook niet:)
Anthony…het glas is nog steeds halfvol hoor. Met wijn uiteraard. Gaat je goed in Frankrijk. Wellicht tot ziens.
Dieter, mocht het ons gegeven zijn om volgend jaar weer eens een rondje Nederland te kunnen doen, dan neem ik zeker via Hans Labohm contact met je op.
Tot dan.
Ja, ik denk dat we weg moeten bewegen van het meten van stadstemperaturen. Zoals gezegd, is dat net 1% van de aarde. Kijken we even naar de twee sat. metingen die we hebben:
1) er is geen opwarming voor bijna 7 jaar nou! Waar leuteren ze nou over bij die KOP 26?
Het is gewoon weer een lekker warm feestje daar….. een excuus om er weer even lekker uit te komen.
https://www.woodfortrees.org/plot/uah6/from/to/plot/uah6/from:2015/to/trend/plot/rss/from/to/plot/rss/from:2015/to/trend
2) Overigens begrijp ik niet waarom de waardes van UAH en RSS sinds ca. 2000 uiteen zijn gegaan. Volgens mij kunnen daar net twee oorzaken voor zijn:
a) Onstabiliteit van de baan
b) Verzwakking van de IR probes – mogelijk worden die door de zon aangetast
Ik vertrouw dus de sats ook niet 100% maar het is in ieder geval veel beter als die onzinnige metingen in stads gebieden.
Stadklimaat – zie en lees: https://www.knmi.nl/kennis-en-datacentrum/uitleg/stadsklimaat
Het warmer worden is een proces, een proces waarin de temperatuur hoger wordt door de toevoer van energie.
Het stadscentrum is aanmerkelijk warmer en heeft heeft hogere temperatuur dan de de natuur zonder bebouwing, zonder machines, zonder door mensen uit metaal geconstrueerde instrumenten en werktuigen. Deze temperatuurstijging is op dit moment in de westerse wereld en stedelijke cultuur al meer dan 7 graad Celsius !
Waarom? Door de druk die de mensen uitoefenen op de wereld ter verkrijging van welstand en welzijn. Met name omdat het aantal mensen toeneemt en daarmee deze druk opvoert.
Arno Schoondorp
Dan heeft Bart kennelijk een lesje van zijn idool het KNMI gemist.
Nee hoor. Arno Schoondorp kan niet goed lezen.
Soon, Connolly en Connolly hebben in dit verband een interessant onderzoek gedaan m.b.t. de relatie algemene temperatuurreeksen, TSI en rural temp data.
Overzichtelijke summary onder de titel: A SHORT SUMMARY OF SOON, CONNOLLY AND CONNOLLY
Helaas blocked CG het plaatsen van de link.
Joost
Is niet Climategate. Heeft te maken met je service van de wifi. Het IP nummer is veranderlijk maar is soms misbruikt geweest. Mijn eerdere commentaar kwam ook niet op. Ik ben toen naar mijn Mobile hotspot van mijn cell phone gegaan.
Overigens denk ik dat een van de sterkste invloeden van UHI effect mogelijk met sneeuw heeft te maken. Volgens mij bleef dat vroeger veel meer liggen op de straten en de daken. Sneeuw weerkaatst veel licht.
Gisteravond behandelde WNL opiniemakers twee belangrijke thema’s: het ene was de onvermijdelijkheid van de inzet van kerncentrales zie https://www.nporadio1.nl/app , in het andere thema werd zonneklaar aangetoond dat het KNMI de wetenschap heeft ingeruild voor onversneden activisme, namelijk met het deze week verschenen rapport over de stijging van de waterspiegel van 1,2 meter in 2100 dat precies op tijd voor COP 26 werd gepubliceerd.
Dit rapport blijkt gebaseerd te zijn op ‘worst case’ IPCC SCENARIO 8.6; Het scenario dat door datzelfde IPCC hoogst onwaarschijnlijk werd genoemd. Zie https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/klimaatsignaal21
Dit rapport, auteur: Rob van Dorland, is duidelijk bedoeld om de boel lekker op te poken. Maar het wordt nog erger: het radiofragment van WNL opiniemakers over dit onderwerp blijkt onvindbaar. Normaal krijg ik de podcast direct de volgende ochtend binnen. Dit keer niet….
Wetenschappers die willens en wetens activisme bedrijven door het presenteren van onjuiste data of door grove overdrijving en die zich veilig wanen door de onverifieerbaarheid van hun beweringen, zouden moeten worden vervolgd als fraudeurs. Zij richten immers grote materiële en immateriële schade aan. Handelaren in angst (Mak).
WNL maakt er een potje van met:
“Het instituut gaat ervanuit dat de zeespiegel voor de Nederlandse kust eind deze eeuw 1 tot 2 meter is gestegen ten opzichte van het begin van deze eeuw.”
Reynier Pronk gaat vrolijk mee met die onzin met:
“namelijk met het deze week verschenen rapport over de stijging van de waterspiegel van 1,2 meter in 2100”
1.2m is worst case:
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/knmi-stelt-verwachte-zeespiegelstijging-nederland-naar-boven-bij-tot-1-2-meter-in-2100~b3c65cea/#&gid=1&pid=2
Worst case was 1m in het rapport 2014. De bovengrens is dus bijgesteld van 1->1.2m. Meer niet. Verbazingwekkend om te zien wat iedereen er van maakt. Vooral heel veel onzin dus. Ook de VK met de titel “knmi-stelt-verwachte-zeespiegelstijging-nederland-naar-boven-bij-tot-1-2-meter-in-2100”
Hmm de volkskrant citeren als bewijs??? Waarom niet de gemeten informatie van de overheid https://www.clo.nl/indicatoren/nl0229-zeespiegelstand-nederland-en-mondiaal ipv afgaan op vage simulaties met een enorme divergentie aan uitkomsten, zo in de trant van het kan altijd alarmistischer, dus we doen er nog een schepje bovenop.
Rien,
Metingen zijn zo rommelig, met klimaatmodellen kun je veel nauwkeuriger de zeespiegel meten, nu en in de toekomst.
Je mist de portee van mijn stukje. Nog een keer goed lezen?
Goede link Rien E. Klik eens op de optie “mondiaal”. Dan zie ik een versnelling van de mondiale zeespiegelstijging.
@Reynier Pronk. Om te beginnen zou het goed zijn WNL even kritisch te benaderen als de rest van de MSM.
Waarom houden we ons niet gewoon aan de data. De noordzee zeespiegel stijgt sinds 1865 vrijwel lineair met een tempo van 15 cm per eeuw (bij den helder). Als we 3 cm bodemdaling per eeuw hierbij optellen komen we op de relatieve stijging van 18 cm per eeuw. We hebben deze eeuw nog circa 80 jaar te gaan, dus als we het mogen beleven kunnen we in 2100 een relatieve stijging van circa 15 cm tov nu verwachten.
Goed artikel, dit verschijnsel ken ik al heel lang.
Sinds zo’n 25 jaar hebben mijn auto’s altijd een thermometer gehad.
Midden in de koude winternacht van Leiden naar Zoetermeer. Van de stad naar de polder was vaak -2 graden, Zoetermeer in betekende soms wel +3 graden.
Idd die observatie heb ik ook wel eens gedaan. In mijn reactie op dhr Vreeken hierboven meldde ik al mijn ervaring/gevoel in de zomer op de fiets (en nee ik ben niet een uitsluitend ‘mooi weer fietser’) zonder thermometer. Nu wantrouw ik de absolute nauwkeurigheid van auto-thermometers en andere low-cost thermometers, maar die delta-T’s zijn wel opvallend.
Overigens, aangezien het hier toch gaat over de invloed van de mens op de temperatuur…
We zouden ook eens studie kunnen maken van de zeer koude Oorlogswinters. Wat is de invloed geweest van kruitdamp en explosiestof in de atmosfeer?
Twan Huys liet vlak voor zij interview met Frans Timmermans eens goed zien hoe het met het reken nivo in Nederland gesteld is. Op de intencive care afdelingen is 20% van het personeel ziek wat resulteert in dat er een derde minder capaciteit is. Daarna werd er gepraat over de welvaart die we krijgen door koolstof loos te leven.
Eab, op zich kan Twan wel gelijk hebben. Namelijk indien die 20% 1,67x zo hard werkte als de overgebleven 80%, die slechts 0,83x zo hard werkt. Of zo…
Ik denk echter dat je toch wel gelijk hebt met rekenwonder Twan.
@Eab 31 okt 2021 om 14:52- Mee eens EAB, maar er mag ook wel eens aandacht gegeven worden aan taalvaardigheid. Vooral de Engelse ziekte slaat soms hard toe. Zo zie ik in jouw reactie: reken nivo; dit moet rekennivo zijn (nivo vind ik een lelijk woord op zich). Helemaal geldt deze ongeoorloofde spatie: koolstof loos; dit moet koolstofloos zijn. Koolstof arm bijvoorbeeld zou dan een arm van koolstof zijn.
Eab
Het viel me wel op dat Timmermans steeds roder aanliep tijdens het interview. Zat hij te jokken of zich op te fokken?
Maar duidelijk is dat Nederland, opdat we zo onbedaarlijk goed zijn, er héél veel garen bij gaan spinnen. Hij kan ze mooi vertellen die sprookjes.
Zo’n voorspelling van het KNMI is natuurlijk iets minder betrouwbaar dan de weersvoorspelling over twee weken…
Het is maar goed dat onze dijken vallen onder RWS! Die zijn tenminste gewend om tientallen jaren vooruit te plannen.
Waarom toont de auteur niet de temperatuurreeksen van Soesterberg en De Bilt in één figuur? Dat zou wellicht aanvullend inzicht verschaffen.
“Soesterberg en Twenthe geven ook tamelijk hoge ruisniveaus, wat (in het geval van Soesterberg) verrassend is gezien de centrale ligging. De verwachting was dat de ruisniveau’s van De Bilt en Soesterberg beide laag zouden zijn. Het is mogelijk dat de zandgrond van station Soesterberg bijdraagt aan het hoge ruisniveau. Een andere mogelijkheid is dat de militaire waarnemers toch minder zorgvuldig maten, iets dat in de wandelgangen van het KNMI gefluisterd werd.”
https://www.knmi.nl/kennis-en-datacentrum/achtergrond/centraal-nederland-temperatuurreeks
Tja, als je het niet gewoon kan winnen, dan maar onder de gordel he Modelleur met je insinuatie over militaire waarnemers.
Ben je wellicht een neef van Seb?
Steden zijn warmer door dit urban heat effect, maar de opwarming van de aarde is gelijkaardig in landelijke gebieden en in steden:
https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1029/2008JD009916
Evy?
En? je wilt zeggen dat het langzaam warmer wordt? Dat lijkt me onvermijdelijk als je uit een ijstijd/glaciaal klimt.
Peter van Beurden,
Wanneer is dat begonnen? Dat klimmen uit de meest recente ijstijd/glaciaal?
Modelleur
Ik dacht dat het niet nodig was, maar ik heb het even precies voor je opgezocht.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Weichselien. Je vindt het vast verder zelf wel. Eerst ging het snel dat klimmen, ook wat de zeespiegelstijging betreft, Nu wat langzamer. Alhoewel langzaam natuurlijk een relatief begrip is.
Dus ….., laten we het op zo’n 10000 jaar geleden houden. Ok?
Dan weet je wellicht ook met hoeveel de temperatuur is gestegen sindsdien tot het jaar 1850?
Als je dat weet kun je de gemiddelde opwarming sinds 1850 afzetten tegen de gemiddelde natuurlijke opwarming van 10000 jaar gelden tot 1850.
Vervolgens kun je proberen het verschil te verklaren.
Modelleur
En degelijke vraag is modelleurs kennelijk eigen. De methode in grote stappen snel thuis bedoel je? Mik er maar een modelletje tegenaan. Op basis van proxies. Daar laat ik me niet toe verleiden. Ik heb in de loop van de tijd teveel grafiekjes gezien waarmee men met gemiddelden aan het goochelen ging.
Daarbij weet je, als je van proxies houdt, net als ik dat de zeespiegelstijging zich over het eerste traject kennelijk zeer snel voltrok en daarna snel afvlakte tot de huidige situatie. Dat moet ongetwijfeld veel wisselende temperatuureffecten tot gevolg hebben gehad en daarnaar blijft het gissen en vissen.
Het grillige verloop van vele ups en downs die elkaar steeds weer onderling beïnvloeden is kennelijk zo moeilijk te duiden dat zelfs de oorzaken van meest nabije periode als de MWP en de kleine ijstijd nog moeilijk of niet te duiden en al helemaal niet te bewijzen zijn. Zomin als de Minoïsche en de Romeinse warmteperioden. En zolang het gissen is blijft meten nú en adapteren de beste oplossing. Alarm is volstrekt overbodig.
Peter, mag ik je nog even herinneren aan (Peter van Beurden 31 okt 2021 om 19:30)
“En? je wilt zeggen dat het langzaam warmer wordt? Dat lijkt me onvermijdelijk als je uit een ijstijd/glaciaal klimt.”
Van dooddoeners als bovenstaande wordt niemand wijzer. Veel interessanter is te kwantificeren hoe langzaam die natuurlijke opwarming sinds de laatste ijstijd is gegaan en hoe waarschijnlijk het vervolgens is dat de recente opwarming (vanaf 1850) past binnen dat natuurlijke patroon.
Maar goed, uit jouw antwoord is wel duidelijk dat je de vervolgstap niet gaat maken. Dan blijft het bij hangen in dooddoeners.
Modelleur
Hoe groot was de nauwkeurigheid van een thermometer in 1850 vergeleken met nu? Kun je me eens een laten zien van die tijd?
Pas eind 60’s kwam men erachter dat kwik thermometers een fout krijgen met verloop van tijd door de reactie van kwik met glas. Toen werd er (bij ons) begonnen met jaarlijkse her-calibrering. Pas later kwam men met thermo couples en recorders.
Om 60 of meer jaar terug te gaan en vergelijken met 40 jaar terug is dus eigenlijk al appels met peren vergelijken.
Voor 1850 kijk je naar proxies zoals boomgroei (ringen), zaadjes, ea
Dat kun je al helemaal nergens mee vergelijken. Dat is pitten van appels met appels vergelijken.
Wil jij nou beweren dat we kunnen bewijzen dat die paar tienden graad meer warmer van de mensheid moet zijn gekomen?
https://www.woodfortrees.org/plot/uah6/from/to/plot/uah6/from:2015/to/trend/plot/rss/from/to/plot/rss/from:2015/to/trend/plot/none
Word toch een keer wakker, man.
Modelleur
Ik wordt niet wijzer van paniekverhalen. Leg eerst maar even uit waar de warme perioden die ik noemde vandaan kwamen.
Maar dat doe je niet, en kun je kennelijk ook niet. Dus laat maar zien dat je op dat punt wijzer bent geworden. Ik ben benieuwd of je er in slaagt. Graag niet met voor mij onnavolgbare modelletjes. Maar met heuse feiten.
Probeer dus eens te verklaren waar die eerdere vrij snelle stijgingen vandaan kwamen. Volgens mij zijn die volstrekt vergelijkbaar met die verondersteld uitzonderlijke versnelling die jij ziet. Zonder de voorgaande te kunnen verklaren lijkt me de huidige verklaring een slag in de lucht.
Daarbij hebben velen al lang en breed gewezen op de rol van de zon en de invloed van nog grotere systemen. En ik op het kappen van bossen t.b.v. de voedselvoorziening van een groeiende mensheid. En dat kost wat. op zijn minst verandering van biodiversiteit
!,5 biljoen bomen is niet niks. En voortgaan met Windturbines doet die sloop slechts toenemen.
Modelleur
1,5 biljoen bomen dus. Dat zou je toch iets moeten zeggen als je angst hebt voor te weinig CO2 opslag.
“Volgens mij zijn die volstrekt vergelijkbaar met die verondersteld uitzonderlijke versnelling die jij ziet.”
Laat me je helpen, Peter, omdat je blijkbaar toch voldoende vertrouwen put uit proxies, bijvoorbeeld voor de vaststelling van de MWP, little ice age (LIA), etc.
De opwarming sinds het einde van de laatste ijstijd tot aan 1850 is ongeveer 6.8 graden. Dat is gemiddeld 6.8 graden in zo’n 10000 jaar, oftewel zo’n 0.07 graden per eeuw. Aldus de gemiddelde snelheid van de natuurlijke opwarming sinds de laatste ijstijd. Zo snel gaat het dus, oftewel je had gelijk met je kwalificatie: “langzaam”.
En uiteraard zaten daar versnellingen en vertragingen tussen. De MWP was zo’n versnelling, de LIA een vertraging.
Mag ik je vragen een schatting te maken van die versnelling (MWP) en vertraging (LIA) o.b.v. de beschikbare proxies, blijkens waaruit je toch wel voldoende vertrouwen put?
Wellicht is de vervolgvraag over de oorzaak ervan dan een stuk minder interessant, want in snelheid veel lager dan de huidige opwarming van gemiddeld 1.4 graden per eeuw (volgens Spencer).
Dus Henry, al die proxies vind je maar onzin? En daarmee trek je ook maar meteen de MWP en LIA in twijfel? Want gebaseerd op proxies.
Nee Henry, zo werkt het natuurlijk niet. Proxies zijn minder goed dan de huidige metingen. Maar daarmee zijn ze niet fout, ze hebben alleen een lagere resolutie en een grotere spreiding in de onnauwkeurigheid.
Jouw plaatje met een trend vanaf 2015 verkoopt de bekende sceptische onzin. De data die je daarin verwerkt zijn o.a. van Spencer. Die meldt: 0.14 graden/decade sinds 1979.
Peter van Beurden En Modelleur
“Wanneer is dat begonnen? Dat klimmen uit de meest recente ijstijd/glaciaal?”
Jullie maken beiden een belangrijke denkfout: We zijn niet bezig uit de laatste ijstijd te klimmen, we zitten in het begin van de volgende., al zo’n 6000 jaar.
Zo’n 6000 jaar geleden waren vrijwel alle berg gletsjers gesmolten, inclusief de grootste landijskap in Europa, de Jostedalsbreen in Noorwegen. Sindsdien is de temperatuur gaan dalen en zijn de gletsjers weer gaan groeien (“Neoglaciation”). Het ijs dat er nu in de bergen ligt is dus het eerste landijs van de volgende ijstijd.
De Kleine IJstijd is tot nu toe de grootste uitbreiding van dat nieuwe landijs geweest. Zichtbaar aan de eindmorenen van de gletsjers, overal ter wereld.
In dat kader is het dus ook niet zo dat de poolgebieden “het snelste opwarmen”. Juist het omgekeerde: ze reageren als laatste op de stijging van de temperatuur sinds de LIA.
Als je al iets zou willen met een “gemiddelde natuurlijke temperatuurstijging” moet je die niet gaan berekenen over ook het begin van de volgende ijstijd maar het punt waar de vorige ophield. Het is niet simpel ten gevolge van Milankovic om te bepalen waar je dat punt legt.
IJstijden worden gekenmerkt door snelle, relatief korte maar heftige klimaatveranderingen daarin. De bekendste is wel de Jonge Dryas / Allerod oscillatie, ruwweg halverwege de eindfase van de vorige ijstijd. In minder dan 1000 jaar schommelde de temperatuur snel heen en weer tussen bijna hedendaagse waarden en weer volledige ijstijd waarden. Er is proxy bewijs dat zich dat vertaalde in pakijs voor de kust bij Lissabon tot een ijsvrije Barentzzee (tussen Spitsbergen en Noord Noorwegen).
Nog opmerkelijker is de vondst dat die hele temperatuurstijging zich mogelijk binnen 100 jaar heeft afgespeeld, met zelfs de helft van de stijging binnen 10 jaar !
Dat lijkt mij een stuk heftiger dan de 1,4 graad per eeuw die Modelleur noemt.
Daar past nog wel de kanttekening bij dat je niet zo maar een waarde per decennium om kunt zetten naar een waarde per eeuw. Immers, in de periode 1940 – 1980 koelde het juist af (de klimaathysterie van toen was de nieuwe ijstijd). Spencers satellietmetingen begonnen in 79 en geven dus alleen de periode van stijgende temperaturen weer. Een mini MWP na de mini LIA van 40-80. Misschien is het gemiddelde wel nul als Spencer toen ook al had kunnen meten met satellieten.
Dat heen en weer kaatsen tussen uiterste grenzen is kenmerkend voor het klimaatsysteem. En dat, die delta T, kan soms dus heel snel gaan. Van nature.
Max K,
Hoe representatief waren verleden “relatief snelle” opwarmingen voor de huidige situatie? Als dat niet zo is gaat elke vergelijking mank.
Uit GISP2 data blijkt dat er in de afgelopen 8000 jaar 7 perioden geweest zijn dat de temperatuur meer dan 0.6 graad per 100 jaar steeg. De temperatuur over de gehele periode daalde. Zie o.a.:
https://klimaatgek.nl/wordpress/opwarming/
Gelukkig plaatsen we nu enorme hoeveelheden ha. zonnevelden om meer evenwicht te bieden aan het UHI. Zwarte zonnepanelen, absorptie, tel uit je winst.
Grootschalige zonnevelden: bijna CO2 vrije energie, meer opwarming van de aarde.
Ik heb alweer genoeg gezien hoe het in de Nederlandse bananen republiek gesteld is.
Dit is nog maar het begin, 10 jaar strijd en veel ellende, molen mafia wint.
Crisis en herstelwet, de deur naar alles mag, geen rechter die onpartijdig is, behoorlijke straf, burgers delven het onderspit, geld regeert, een burger is een afvallig nummer, volgende.
Documentaire Tegenwind – Het Verdriet van de Veenkoloniën
Marijn Poels.
Planet of the Humans.
Op 3 nu ook van de zeik met kinderen en Thunberg.
Tv uit
Fijne avond nog.
Theo
Greta wil een standbeeld, bij leven wel te verstaan, zodat ze er zelf naar kan kijken. Is dat een eigenschap van Aspergers? Of heet dat zelfverheerlijking? Wanneer wordt het onthuld? Deze week nog? Denemarken zijn zeemeermin en Zweden haar Greta.
Het tekent de kwaliteit van de klimaatwetenschap dat ze afgaan op het standpunt van een jong schoolmeisje. Ze halen alles van stal om maar hun briljante visie te bewijzen.
Het knmi kan niet het weer langer dan 3 dagen vooruit voorspellen, gelukkig kunnen ze wel het klimaat (is weergemiddelde over 30 jaar) over 100 jaar voorspellen.
Laten ze ter oefening eens voorspellen (verwachten) of we de komende 3 winters een elfsteden tocht kunnen rijden.