Van een onzer correspondenten.
De geleerden moeten maar uitmaken of er sprake is van een samenhang, maar mij valt het volgende op: is er een relatie tussen oplopende temperatuur en bezorgdheid over het klimaat van sommige wetenschappers? En is die relatie anders bij een dalende temperatuur?
We nemen de zomer van 2019. Het KNMI spreekt van ‘een extreme hitte in opnieuw een zeer warme zomer’.
De zomer van 2019 komt in de top drie van zonnigste zomers ooit gemeten en het jaar zelf in de top vijf van warmste jaren ooit. 2018 was ook al zo ‘extreem’ warm en 2014 ook pittig.
Als zoiets als klimaatpaniek bestaat en ter rechtvaardiging daarvan een empirisch fundament zoekt, dan leent deze periode zich bij uitstek daarvoor.
We doen een piepkleine case-study en gaan daarvoor naar Utrecht bij het daar in 2019 opgerichte Scientists4Future.nl, een coalitie van bezorgde wetenschappers uit heel het land. Hier bruist het in 2019 van activiteit en klimaatbevlogenheid. Er wordt een klimaat-helpdesk opgericht, internationale brandbrieven geschreven en wetenschappers kunnen een consensusverklaring tekenen, die -vreemd maar waar – zomaar stopt op 31 december 2019. Er waren maar liefst 2127 ondertekenaars! Proef ook het elan – de geest van die tijd – dat spreekt uit dit memorandum:
’Wij, ondergetekenden, staan klaar om de klimaatstakers en andere bezorgde burgers te ondersteunen door te voorzien in gedegen wetenschappelijke kennis rondom klimaatverandering en deze te bevorderen.’
Inmiddels zijn we 2021 en hebben we een normale zomer achter de rug met redelijk normale temperaturen, met een zeer koude en natte lente. Het is niet meer zo heet. En hoe reageren de wetenschappers van toen? De geest lijkt uit de fles, alles lijkt een beetje te verpieteren daar. Er is nog wel een nieuwsbrief, weer opgestart door twee ‘teruggekomen’ leden uit Nijmegen, met de grote foto-truc van de klimaatdemonstratie op de dam uit 2019 (lachen: omdat dit toen een ‘succes’ was!), er is nog een kleine blogbijdrage van veertien dagen geleden, de helpdesk is ook niet meer actueel – een enkele helpdeskmedewerker is inmiddels overleden – en de vragen zelf lijken qua taalkundige formulering eerder zelf verzonnen, dan afkomstig van de visboer op de hoek. Ook staan er geen grote evenementen gepland, zoals het uitnodigen van internationale wetenschappers die Al Gore ondersteunen,(of Al Gore zelf!), het houden van wetenschappelijke congressen met nieuwe planeetbedreigende bevindingen of het uitbrengen van wetenschappelijke prospectussen. Nee dus.
Nog even naar de wetenschappelijk geschoolde ondertekenaars in de hitte van toen:
‘De basisbehoeften en levens van miljarden mensen staan op het spel wanneer deze uitdagingen (zoals vastgelegd in het klimaatakkoord van Parijs) niet overwonnen worden.’
Zou dan inderdaad alles komen door klimaatverandering, ook het gedrag van wetenschappers zelf? Of zou het komen van het weer?
Op de TU Twente daarentegen bloeit de klimaatactie volop, en het is niet eens warm! Zie hier.
Het kan vriezen, het kan dooien. Nader onderzoek volgt!
***
Ha ha geweldig artikel van die correspondent, de humor is te proeven, met de punten op de I.
TUT protestbriefschrijvers: “Heat waves, fires, and floods throughout the summer of 2021 illustrated the acceleration of climate change and its consequences for nature and mankind. The recent 6th IPCC report supports our personal experience of such extreme weather events blablabla.”
Ondertekend door tig wetenschappers waarvan de meesten net zo veel verstand hebben van klimaat als ik.
Maar ze hebben wel het extreme weer -vooral de hittegolven- van de afgelopen zomer persoonlijk ervaren. Waarmee volgens deze wetenschappers bewezen is dat het veroorzaakt werd door CO2 uitstoot.
Nu roepen ze de leiding van de TUT op om actie te ondernemen. Niet gehinderd door eigen initiatief eisen ze vooral van anderen dat die ideeën bedenken om de CO2 uitstoot tot nul te reduceren. Niksnutten.
Zou het dan toch waar zijn, dat van die opwarming?
Vandaag was de hoogste temperatuur hier 14,4 C volgens het lokale weerstation. In 2020 was dat maar 11,2 en in 2019 13,8. Zie je wel, het warmt op.
Oh sorry, in 2018 14,6, in 2016 14,9, in 2015 16,7, in 2007 15,9 enz. . Nou ja, een mens kan zich vergissen he? Sorry, zal het weer wel zijn.
Je zou dit door kunnen trekken naar “Wat warmte doet met Bloomberg”. Zou Bloomberg zijn verstand verloren hebben? Of zitten we echt in een noodsituatie?
CO2 naar 0 in 2050 schijnt het absoluut te halen doel te zijn.
De renaissance van kernenergie om tegen 2050 Net-Zero mogelijk te maken: New Energy Outlook 2021
https://about.bnef.com/blog/the-renaissance-of-nuclear-power-to-accommodate-net-zero-by-2050-new-energy-outlook-2021/?utm_source=Email&utm_campaign=BNEF&utm_medium=Newsletter&utm_content=BNEFMonthInReviewNov&tactic=567329
De Renaissance
Die renaissance is een VS gedachte en loopt al sinds ~2000 en heeft toen geleid tot het besluit in ~2008 om twee identieke kerncentrales met ieder 2 reactoren te bouwen (Vogtle en VC Summer). Beide gesteund door stevige overheidssubsidies en verplichte bijdragen van elektriciteitsgebruikers.
In 2018 kwamen ze in S.Carolina (VC Summer) tot het inzicht dat de KC alleen maar meer geld ging kosten en stopten ze de bouw. De overheid en elektriciteitsgebruikers zijn hun miljarden kwijt (moeten nog betalen voor de afbraak).
In het nog conservatievere Georgia (Vogtle) werd besloten door te bouwen want ze waren al bijna klaar. Dat bijna klaar geldt nog steeds….
Na die twee projecten is niemand in de VS niemand zo gek geweest om nog een grote kerncentrale te willen bouwen.
Ze hebben een aantal start-ups die al vele jaren een Small Modular Reactor ontwikkelen, omdat die goedkopere elektriciteit zouden kunnen maken. Het merendeel is zo goed als dood.
Alleen NuScale maakt een kans om tegen 2030 een eerste model te hebben dankzij genereuze subsidies.
Het probleem is alleen dat die geen goedkopere elektriciteit gaat produceren… En dat valt niet goed in de concurrerende Amerikaanse markt.
Toen NuScale wat vertelde over de verwachte prijzen aan hun eerste klant, een coöperatie, haakte een deel van de leden af.
De regering heeft toen de subsidies verhoogd om te voorkomen dan ook NuScale zieltogend zou worden….
Mijn mening
Door de voortgaande prijsdalingen bij wind, zon, opslag (batterijen en H2) e.a.,
zullen alle methoden die stoomturbines e.d. nodig hebben om elektriciteit te maken, komende 20 jaar veel te duur worden en uit de markt worden geprijsd.
Er is zéker een door de mens veroorzaakt klimaat-probleem.
Maar dit betreft voorlopig alleen een micro-klimaat-probleem, en dan vooral in de steden.
Wanneer straks (of staat het nu al aan) 5G-straling nog eens bovenop de al veel te sterke nu al aanweizige EM-straling komt, dan zou het microklimaat ziekmakend worden volgens aldus deze erudite professor Prof. Dr. Karl Hecht: (vanaf 1:50:00): https://www.youtube.com/watch?v=UnxJaFYxGMg
Ons natuurlijke verbinding met het normale natuurlijke veld wordt verstoord en stuk gemaakt. Dan zullen ziektes ernstiger worden. Of is dat nu al aan de hand soms?
Antisoof
Als je op een kluitje woont is de kans op infectieziekten natuurlijk groter.
Realiseer je overigens wel dat genoeg steden zijn waar de bevolkingsdichtheid per km2 veel hoger is dan in Nederland. Bijvoorbeeld, (Macau ruim 20.000) en dat mensen er zelf voor kiezen om in de grote steden te gaan wonen.
Als je zegt dat Nederland vol is, want op géén enkel punt zelfvoorzienend, dan is het huis te klein in de politiek correcte kringen.
Allen Juliana mocht dat ooit opmerken.
Als we de lichte opwarming (naar het schijnt en normaal is) een probleem vinden, dan zou het verstandig zijn de bevolking door voorlichting geleidelijk naar beneden te laten gaan. Geleidelijk, om de bevolkingspiramide niet op zijn kop te zetten en te voorkomen dat 1 werkende voor 2 ouderen moet zorgen.
Tja, als de kindertjes al op de lagere shool gebrainwashed worden en later op middelbaar onderwijs, dan krijg je protesten op de universiteit. Immers, men weet niet beter. lkritisch nadenken dat op een technische opleiding het fundament is, hoeft blijkbaar ook niet meer.