Van een onzer correspondenten.
In het Zweedse Naimakka werd deze week op 6 december een kouderecord voor deze winter gevestigd van min 43,8 graden. ‘Het kruipt alsmaar naar beneden’, aldus een opgetogen Zweedse meteorologe.
Om 12.00 uur was al het min 42,7 graden maar in de avond zakte het kwik nog ruim een graad. Op 30 december 1978 was het nog kouder, toen tikte het kwik in Hemavan min 48,9 aan.
De striemende koude spreekt tot de verbeelding van elke Scandinaviër, zowel kind als volwassene. En het zijn deze barre weersomstandigheden waarin de kerstman zijn bijna bovenmenselijke taak moet volbrengen.
Waar zijn tegenhanger Sinterklaas al lang weer in het aangename Madrid resideert, moet hij nog helemaal doorploegen tot de kerst. Dit hoort een plattelandskind daar op de radio, kijkend uit het raam in zorgelijke afwachting van de kerstman met cadeaus:
Het heeft alles te maken met een zeer koude luchtmassa vanuit Siberië en het poolgebied die in de afgelopen dagen via het noorden en noordoosten is komen af zakken. In zowel in Finland als Noorwegen en Zweden worden al dagenlang op ruime schaal temperaturen onder de -20 graden gemeten en gisteren werd het zelfs op uitgebreide schaal -30.
Sneeuwbuien worden veroorzaakt door een fenomeen wat bekend staat als lake-effect snow. Dit zijn buien die ontstaan als een zeer koude luchtmassa over een relatief warm wateroppervlak beweegt.
We kennen de kerstman als een kordaat iemand met enorme plichtsbetrachting, die zeker op zijn baardbevroren sledetochten niet zonder hartversterker op pad zal gaan. Ook hij zal Naimakka uiteindelijk wel bereiken. Er staat maar één huis en er wonen geen kinderen.
***
Even het weerbericht voor de komende week……
The 7 day weather forecast summary for Naimakka:
The next 7 day outlook for Naimakka shows the average daytime maximum temperature will be around -6°C, with a high for the week of -1°C expected on the evening of Thursday 16th. The mean minimum temperature will be -13°C, dipping to its lowest on the morning of Saturday 11th at -20°C. The week will have mixed weather with some days dry and some seeing a little snow. The current forecast indicates Sunday 11th will have the most precipitation with an accumulation of around 2.0mm. On the whole winds are likely to be light. The strongest wind will be experienced on Thursday evening, coming from a westerly direction, and reaching around 31mph.
Ach ja Gerard, de dagelijkse temperatuur in Naimakka wordt niet bepaald door de zonkracht (de zon schijnt daar nu nauwelijks) of het CO2 gehalte, maar door de atmosferische dynamica; daar waar de wind vandaan komt. Om diezelfde reden wordt het bij ons de komende week zacht winterweer.
Niet de zon of CO2 bepaalt de dagelijkse temperatuur, maar de hoek waaruit de wind waait.
Jij weet het altijd weer mooi te brengen Modeleur.
Maar het fijt blijft dat de temperatuur daar op 6 december geklokt is.
Het absolute record ligt op 52.6 in februari 1966.
https://www.thelocal.se/20211206/tiny-swedish-settlement-sets-new-record-as-temperature-plummets/
In het noorden van Zweden en Finland was het inderdaad erg koud. De meeste kou is voorlopig voorbij. In Stockholm wordt woensdag +6 graden verwacht. Dan krijgt de kerstman nog problemen met z’n slee.
Weer gegevens van noord zweden met de mogelijk om terug te in tijd.
https://www.foreca.com/100604155/Nattavaara-by-G%C3%A4llivare-kommun-Sweden/observations-history
“maar de hoek waaruit de wind waait.”
Goed te zien dat als woensdag het zeeijs bij Spitsbergen wegwaait, door diezelfde wind, Modelleur al klaar staat de NOS uit te leggen dat dit slechts door de wind komt en niks heeft te maken met klimaatverandering.
P.s.
Er zit nu al een knikje in de Arctic sea ice extend grafiek.
Is vast ook door de wind?
Het blijft allemaal wéér weer. Niks aan de hand. Alleen heb ik er niks te zoeken. Dat laat ik graag aan de weermannen over. Of doen die het ook op afstand?
Achter het bureau?
Factcheck: de Kerstman komt uit Finland, niet uit Zweden!
Hi hi Rudolf,
Dat klopt, maaaaar, hij kan er alleen maar via Finland in, nu is de vraag, is hij Fins of Zweeds?
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Naimakka
Het is daar heel koud geweest. Maar volgens de gegevens waarover ik beschik zal het daar in de komende week ook warmer worden, en dit door aanvoer van tropische luchtmassa’s. Ook bij ons in de lage landen krijgen we boterzachte temperaturen, en dat mag ook weleens met die torenhoge energieprijzen.
De gasprijs van mijn energieleverancier is € 1,80.
Wat betalen jullie?
Kan wel koud zijn maar het ijs van de Noordpool wordt steeds minder na een herberekening.
De DMI heeft de Arctische zee-ijsgegevens van het hele jaar met meer dan 2.000 km3 (of 12+%) naar beneden gebracht.
New graphics December 7, 2021
We have improved the DMI operational ocean and sea-ice model HYCOM-CICE with higher horizontal resolution and updated HYCOM and CICE code. In particular, the sea ice code has been greatly improved with meltponds, sea-ice salinity, improved thermodynamics and much more. The freshwater discharge from Greenland has also been greatly improved using freshwater product from GEUS, which especially improves the coastal ocean currents and thus the ice transport nearshore Greenland. The model has been running continuously since September 1990. Therefore, we have by December 07, 2021 updated the graphics of sea-ice thickness and volume using the new and improved data on Polarportal and ocean.dmi.dk.
The improved model setup has led to higher variability as well as less adrupt melting during the melt season, which gives a shift of approximately half a month for the time of minimum ice volume. The trend between the years is almost unchanged. Thereby, a year with a large sea-ice volume in the old setup also has a large volume in the new setup, and similar for years with low sea-ice volume.
Waar waren de ijsbrekers dan voor nodig.
http://polarportal.dk/en/sea-ice-and-icebergs/sea-ice-thickness-and-volume/
Al die discussies hier op climategate.nl en andere sites vind ik wel grappig. Als ik google op Empirisch bewijs CO2 krijg ik op zijn best geen bewijs, maar wel een verhaal over consensus dat als bewijs dient. Als tenslotte iedereen het er mee eens is moet het wel waar zijn. Tenzij jij denkt slimmer te zijn dan al die andere honderden, duizenden wetenschappers.
Nogmaals, voor mij is er maar 1 definitie van wetenschap en dat is die van Richard Feynman:
Wetenschap is de methode om dingen uit te zoeken door observatie, experimenteren en testen. Dat zijn de ultieme rechters van de waarheid van een concept.
In het algemeen zoeken we naar een nieuwe wet door het volgende proces: Eerst hebben we een idee, een eureka-moment; dan berekenen we de gevolgen en consequenties van ons idee;
dan kijken we naar de implicaties van deze nieuwe wet, waarvan we vermoeden dat deze juist is; dan vergelijken we het resultaat van die berekening met de natuur, met experimentele gegevens, ervaring, directe waarneming, om te zien of het werkt. Als het dan niet eens is met het experiment, is het fout. In die simpele verklaring ligt de sleutel tot de wetenschap. Het maakt niet uit hoe mooi je idee is, het maakt niet uit hoe slim je bent, wiens idee het is, hoeveel initialen en titels je voor je naam hebt staan, hoe groot de consensus is onder gelijk gestemde wetenschappers, als het niet overeen komt met het experiment, met de werkelijke wereld, is het onjuist.
Richard Feynman
Vooropgezette ideeën? In 1949 zei Patricia Wentworth: “Dogma’s zijn een belemmering van het vrije denken. Het verlamt de intelligentie. Conclusies op basis van vooropgezette ideeën hebben geen waarde. Het is alleen het open verstand dat echt denkt.
Snappie???
Ha, ha, ha. Wat een LOL. Een duimpje naar beneden? Doet me denken aan een uitspraak van Patricia Wentworth :-).
“Wetenschap is de methode om dingen uit te zoeken door observatie, experimenteren en testen. Dat zijn de ultieme rechters van de waarheid van een concept”
Je vergeet het meest problematische: De interpretatie en de theorievorming van de observaties en experimenten. Wetenschappelijke geloofwaardigheid is zwaar afhankelijk van de mate waarin vooroordelen, emoties en onderbuiken buiten spel zijn gezet. Ook belangrijk is de mate waarin de wetenschappelijke discipline zichzelf vragen stelt over haar eigen status. Daarom liggen de klimaatwetenschappen de laatste jaren ook zo onder een vergrootglas.
Het consensus-idee is niet alleen een doorzichtige stropop, maar ook een afleidingsmanoeuvre (red herring). De aandacht afleiden van een problematische hypothese en deze inwisselen voor verdachtmakingen aan diegenen die de hypothese in vraag stellen en het karikaturiseren van de argumenten die daarvoor worden gebruikt.
Grappig Michiel. : “Je vergeet het meest problematische: De interpretatie en de theorievorming van de observaties en experimenten.” Je hebt het over het buiten spel zetten van onderbuikgevoelens, emoties, vooroordelen om de wetenschappelijke geloofwaardigheid te bevorderen.
Sorry hoor, maar de definitie van Richard Feynman zegt:
“Als het dan niet eens is met het experiment, is het fout. In die simpele verklaring ligt de sleutel tot de wetenschap.”
Hier is niets problematisch aan.
“Hier is niets problematisch aan”
Wetenschapsfilosofie kijkt daar toch anders tegen aan. Hoe je het ook bekijkt; Wetenschappelijke interpretaties zijn net als meningen producten van de menselijke geest. Soms zijn ze moeilijk te onderscheiden. Dat is het probleem. Laat ik het daar bij houden. Popper en Kuhn hebben er boeken over vol geschreven.
Ik ben het met Michiel eens. Zelfs na observaties en experimenten blijft er vaak nog ruimte over hoe de verkregen gegevens moeten worden geïnterpreteerd. En in dat grijze gebied is er ruimte voor vooroordelen en emoties. Het is allemaal minder eenduidig dan Herman denkt. Niet ieder experiment heeft de falsifieerbare kwaliteit die er aan wordt toegeschreven. Er zijn vaak ook meningsverschillen of de geclaimde falsificatie inderdaad van toepassing is.
Ja Herman, de wetenschap in het algemeen is gedegenereerd, in het bijzonder de klimaatwetenschap.
Consensus onder 97% van de wetenschappers?
Feiten bepalen bij handopsteken is geen wetenschap.
Aan de stelligheid van de beweringen herkent men de pseudo-wetenschapper.
*Afwijzing van kernenergie is in mijn ogen een ‘misdrijf tegen de menselijkheid’ als het klimaat echt desastreus opwarmt als gevolg van CO2 uitstoot door de mens.*
Een dag koud weer in het hoge noorden en dan denken dat de catastrofale opwarming voorbij is ? Alles wat afwijkt van het concept opwarming is een tijdelijk en lokaal verschijnsel. Daar reageren modellen niet op.
‘Op 30 december 1978 was het nog kouder, toen tikte het kwik in Hemavan min 48,9 aan.’
Ik herinner mij die winter. Dat was nml. de eerste keer na ons trouwen dat we in NL op bezoek gingen bij mijn familie. Mijn vrouw was zo verbaasd dat mijn moeder dingen buiten ging zetten die eigenlijk in de koelkast hoorden…..(de koelkast was zeker te vol)
Ik denk in de eerste of tweede week van Januarie 1979 werd het zo koud dat de sneeuw ook niet meer wilde plakken. Je kon dus niet met die sneeuw ‘spelen’.
Het was minus 15. Dat onthou ik nog goed.
Nou heb ik de Gleisberg cyclus met mijn eigen resultaten berekend op 86.5 jaar. Dat klopte ook goed met andere resultaten, bv. zie hier:
https://www.nonlin-processes-geophys.net/17/585/2010/npg-17-585-2010.html
Dat is een sinus golf met een golf lengte van 86.5 jaar. Als je weet hoe een sinus functie werkt, dan weet je dat we eigenlijk elke 43 jaar terug zijn op waar we waren. 2022 – 43 = 1979
Haal de schaatsen maar van de vliering, zolang.
En delen daar 4, tata 11 jaar, gelet op de 11 jarige zonevlekkencyclus! Toeval ?? En nee de zon heeft er een ‘handje’ van om geen exacte periodiciteit te hebben, dus kniesoren die vallen of 43/4=11 hebben in dit geval geen gelijk. Overigens moet dat ook de winter zijn waarin mijn broer en gezin in dunbevolkt noord nederland ingesneeuwd en dus afgesneden waren van de bewoonde wereld. Gelukkig deed de ouderwetse telefoon het nog wel.
Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar het gaat hier niet over hoe koud of hoe warm het ooit ergens is geweest.
Waar het wel over gaat, dat op basis van complete nonsens, bedacht door een stel ultra linkse criminelen, we de afgelopen jaren druk bezig zijn geweest met het vernietigen van onze welvaart door het slopen van een ooit zeer betrouwbare energievoorziening.
De rest is klein bier.
Gelukkig is op veel fronten het tij aan het keren nu veel landen beginnen in te zien dat betrouwbare energievoorziening slechts mogelijk is met centrales, die de benodigde energie kunnen opwekken naar gelang de behoefte.
Op zich voldoet een biomassacentrale aan die eis maar uit oogpunt van landschapsverwoesting, door boomkap en luchtvervuiling, valt die af. Olie, gas en kolen zijn op zich prima, evenals kern, maar hier doet zich het probleem voor, dat fossiel eindig is binnen een ‘bepaalde’ tijd.
Blijft over kernenergie.
De hysterie op dit gebied is duidelijk aan het wegebben. In het nieuwe regeeraccoord zou sprake zijn van de voorgenomen bouw van 2 KC’s. (Eerst zien dan geloven).
In Belgie is de strijd ook losgebarsten en heeft de groene minister voor energie heel voorzichtig de deur op een kier gezet door KC’s op basis van MPR’s niet meer uit te sluiten terwijl het gevecht over het langer openhouden van de bestaande KC’s in volle hevigheid is losgebarsten.
Tja, en over Frankrijk hoef ik het niet meer te hebben denk ik.
Groetjes vanuit een zonnig Zuid-Frankrijk.
PS.
Het lijkt wellicht een rotopmerking, maar zo is die zeker niet bedoeld.
Hoe is het nu met Seb?
We hebben veel op hem gescholden, maar ik zou me toch niet happy voelen als achteraf zou blijken dat het met hem niet goed gaat of ging.
Dan wordt het trappen naar iemand die al op de grond ligt.
En mocht hij inderdaad op een of andere manier in de problemen zitten, wens hem dat sterkte namens mij.
Tja AnthonyF, dan lopen ze in mijn gemeente toch nog warm voor het plaatsen van een x aantal windmolentjes en zonnepaneeltjes om te voldoen aan de eis van de overheid om Co2 te besparen. Korte en langere informatie betreffende die Co2, niet werkelijke opbrengsten maar vooral het niet onder ogen willen zien van de werkelijke kosten, allemaal vergeefse moeite want de raad gaat het college adviseren om door te gaan met de voorgenomen plannen. Een enkele partij had de moeite genomen om meer informatie op te vragen, heb ik ze toegestuurd maar de rest, huilen met de pet op, maling aan hetgeen de burgers inbrengen en dat alleen omdat ze het braafste jongetje van de klas willen zijn de sukkels en maar de volksvertegenwoordiger uithangen.
@AnthonyF
Seb mag een maand niet reageren van HL.
Daarna zal hij ongetwijfeld op dezelfde weg voortgaan, met dezelfde leugens en onzin.
En gezien eerdere ervaringen zal hij onder de artikelen die hij gemist heeft alsnog z,n onzin gaan spuien.
Nikos, ik begrijp je reactie.
Echter, uit bittere ervaring weet ik, dat je soms even een time-out moet nemen om je te bezinnen.
Mijn hoop is, en ik geef toe dat die op weinig is gebaseerd, dat Seb nu de tijd neemt voor contemplatie en zelfreflectie.
Mocht hij na de periode van een maand niet veranderd zijn en doorgaan op de door hem ingeslagen weg van halve waarheden en hele leugens, dan hoop ik dat hij een permanente ban krijgt van Hans.
Maar dan hebben we in ieder geval de koninklijke weg bewandeld.
Over Finland en onderzoek gesproken. Recentelijk de Finse detectiveserie Sorjonen gekeken, vrouw enthousiast want powervrouwen.
Zelf vond ik het langdradig, artificieel psychologisch, somber en voortslepend. Met veel verwende kinderen. Beklijft het beeld dat men daar geen relatie kan vasthouden maar er wel op los sext. Ieder voor zich.
Wel doceert Sorjonen aan z’n verveelde collega’s dat, om antwoorden te vinden, je vooroordelen en vooringenomenheid aan de kant moet zetten, onbevangen het voorval analyseert en de bevindingen daarna naast je preoccupatie legt.
Precies wat ook bij de TU Delft inmiddels niet meer gebeurt, ieder leutert de sponsoren na en aanbidt de concensus door charlatans als Timmermans een politiek eredoctoraat te willen geven wegens grote sociaal-maatschappelijke klimaat verdiensten. Ofwel het kleinere stapeltje Sorjonen klimaatrapporten weggooien en de grotere consensus stapel ongelezen laten liggen als bewijs.
Ook hier wordt met regelmaat op koude gereageerd dat kouder worden en vroege sneeuw tekenen zijn van opwarming. Zo de pool- en Saharawind waait, waait m’n jasje, maar catastrofaal warm moet het worden. Dan voel ik zowaar sympathie voor Sorjonen.