Auteur: Vijay Jayaraj.
Vertaling: Martien de Wit.
India en China hebben de handen ineengeslagen om zich te verzetten tegen de gemeenschappelijke vijand van het CO2-imperialisme, ondanks een verzuurde relatie die onder meer een dodelijke grensschermutseling heeft gekend.
Op de COP26-klimaatconferentie in Glasgow waren de leiders van het ontwikkelde Westen vastbesloten om de ontwikkelingslanden hardere maatregelen op te leggen om de uitstoot van CO2 te verminderen. India en China hebben zich echter, met de steun van enkele andere landen met een laag tot gemiddeld inkomen, zoals Iran, met succes verzet tegen deze druk. De reden voor hun onwil is simpel: de energierealiteit van de landen vraagt om meer, niet minder, verbranding van fossiele brandstoffen.
Terwijl de COVID-19-pandemie in 2020/21 de mondiale krantenkoppen domineerde, waren de 2,6 miljard inwoners van India en China in de ban van grensnieuws. In juni 2020 werden ten minste 20 Indiase soldaten door Chinese troepen gedood. China onthulde dat vier van zijn soldaten waren omgekomen tijdens dit gevecht in middeleeuwse stijl tussen 500 soldaten, waarbij traditionele uitrusting zoals knuppels met spijkers, ijzeren staven en met prikkeldraad omwikkelde knuppels werden gebruikt.
Voor de miljarden die de grensspanningen volgen, was het een grote verrassing dat beide landen overeenkwamen om samen te werken op een internationaal platform. Het is heel goed mogelijk dat India en China begrijpen dat het klimaatbeleid dat op COP26 werd voorgesteld, een grotere bedreiging voor hun economieën vormt dan een ruzie – hoe dodelijk die ook was – over een grens.
De reactie op de druk van het Westen kwam in de laatste momenten van de conferentie, toen de twee Aziatische landen ervoor zorgden dat sleutelwoorden in de slotovereenkomst van COP26 werden afgezwakt. De oorspronkelijke tekst, waarin werd opgeroepen tot een “geleidelijke stopzetting” van het gebruik van steenkool, werd gewijzigd in “geleidelijke vermindering” van het gebruik van steenkool, waarmee een zware slag werd toegebracht aan de dromen van de anti-fossiele brandstoffenlobby.
De voorzitter van COP26, Alok Sharma, zei over de herziening op het laatste moment: “Wat China en India betreft, zij zullen zich in deze specifieke kwestie moeten verantwoorden.”
Ons verantwoorden? Het spijt me, maar sinds wanneer is het gebruik van fossiele brandstoffen een exclusief recht geworden van de rijke politici van het ontwikkelde Westen?
De industriële revolutie en de economische groei in de 20e eeuw in Europa en de VS waren afhankelijk van fossiele brandstoffen, vooral kolen en olie. Sharma en anderen plukken de vruchten van de ontwikkeling op basis van fossiele brandstoffen, terwijl ze ontwikkelingslanden dwingen af te zien van kansen om miljarden mensen uit de armoede te halen. Deze houding van westerse leiders is niets anders dan een moderne vorm van het vroegere imperialisme dat Aziatische landen uitbuitte voor de politieke doeleinden van welvarende landen.
“Hoe kan iemand verwachten dat ontwikkelingslanden beloften kunnen doen over de geleidelijke afschaffing van subsidies voor steenkool en fossiele brandstoffen wanneer ontwikkelingslanden nog steeds te maken hebben met hun ontwikkelingsagenda’s en armoedebestrijding?”
vroeg de Indiase minister van Milieu en Klimaat Bhupender Yadav aan COP26-voorzitter Sharma. Tot op heden heeft Sharma niet geantwoord.
In India alleen al leven ongeveer 300 miljoen mensen in armoede en hebben meer dan 600 miljoen mensen geen toegang tot ononderbroken elektriciteit. Ongeveer 600.000 mensen die geen toegang hebben tot fossiele brandstoffen om te koken, sterven jaarlijks aan de vervuiling binnenshuis door het verbranden van hout en dierlijke mest. Met andere woorden, een bevolking ter grootte van de V.S. leeft in armoede en nog eens vele miljoenen hebben geen toegang tot betaalbare en betrouwbare energiebronnen.
China, dat zich in een soortgelijke situatie bevindt, heeft ook duidelijk gemaakt dat het zijn bedenkingen heeft bij het beëindigen van het gebruik van steenkool. Met meer dan 16 provincies in het midden van een ongekende energiecrisis, zei China dat het niet zal instemmen met COP26-voorstellen om steenkool te verbieden.
“Fossiele brandstoffen demoniseren zal ons alleen maar pijn doen”,
zei de Chinese COP26-afgevaardigde Li Zheng.
Niemand bij zijn volle verstand zou ontwikkelingslanden de toegang tot fossiele brandstoffen ontzeggen, omdat zij sterk afhankelijk zijn van betaalbare, overvloedige en betrouwbare energie uit kolen, olie en aardgas. Meer dan 70% van alle elektriciteit voor de 2,3 miljard mensen in de regio Indo-China is afkomstig van steenkool en in meer dan 80% van alle energiebehoeften wordt voorzien door fossiele brandstoffen. Een verstoring van de toegang tot of de betaalbaarheid van fossiele brandstoffen zal een onmiddellijk negatief effect hebben op de middelen van bestaan van miljoenen mensen en zal voor een aantal van hen binnen korte tijd tot de dood leiden.
India en China hebben hun energieprioriteiten terecht verdedigd. Zij hebben andere ontwikkelingslanden een dienst bewezen door zich te verzetten tegen het CO2-imperialisme van westerse leiders die geen idee hebben wat het is om een huis te hebben waar duisternis heerst of een ziekenhuis of fabriek met intermitterende stroomvoorziening – als er al stroom is.
De heer Sharma zou “bijna tranen hebben gelaten” over de slappe COP26-resultaten. Hij zou er eens een paar moeten laten voor de ontberingen van de verarmden in de wereld.
***
Vijay Jayaraj is onderzoeksmedewerker bij de CO2 Coalitie, Arlington, Va., en behaalde een masterdiploma in milieuwetenschappen aan de Universiteit van East Anglia, Engeland. Hij woont in Bengaluru, India.
Dit artikel werd voor het eerst gepubliceerd in BizPacReview op 8 december 2021.
“De heer Sharma zou “bijna tranen hebben gelaten” over de slappe COP26-resultaten. Hij zou er eens een paar moeten laten voor de ontberingen van de verarmden in de wereld”.
Mooier kan het niet gezegd worden.
Welvaart brengen in onderontwikkelde landen zal de wereldbevolkingstoename aanzienlijk afremmen. Kolen dragen zodoende meer bij tot de mondiale CO2 beheersing dan de symbolische ‘peanutsplannen’ van tandem Timmermans/Samsom.
Dat was vijftig jaar geleden verstandig om te denken. Nu is het een ramp vanwege de vertraging die daarbij optreedt. Los van de animistische geloven die met alles doorgaan tot oorlog, honger en ziekte de jankende diersoort mens weer in het gareel krijgt.
Ik zou beginnen met rijkdom ruilen tegen bevolkingspolitiek. Allereerst in ons eigen zieke land. Negatieve kinderbijslag en kinderbijslag in natura en voor max twee kinderen.
En als een kind beta gaat doen krijgen de ouders geld toe.
Pfff, amateur sociologie over die rijkdom. Twintig variabelen waaronder geschiedenis en cultuur maar de westerse wijsneuzen zien er weer een kans in om kool en geit te sparen. Zodat ze weer kunnen deugen en de edele wilde ook wat gunnen.
Goed zijn doe je voor een ander, deugen doe je voor jezelf. En de Papoea’s waren heel wat wreder dan onze vrienden de Edelgermanen die lachend baby’s in het vuur gooiden. Ja. Nog wreder. De wereld heeft geen zachte heelmeesters nodig maar goede heelmeesters.
Bij aanvang van ieder nieuw academisch jaar laat een arts in België aan zijn studenten geneeskunde een schilderij zijn van Luke Fildes uit 1891 getiteld ‘The Doctor’ https://en.wikipedia.org/wiki/The_Doctor_(painting) .Het tafereel is een arts bij een doodziek kind op de voorgrond en wanhopige ouders op de achtergrond. De leefomstandigheden waren in 1891 ronduit verschrikkelijk; kindersterfte kwam heel vaak voor en de gemiddelde leeftijd bedroeg 42 jaar. We zijn nu 130 jaar verder en kindersterfte in de westerse wereld is vrijwel niet meer – gemiddelde leeftijd is gestegen tot boven 75 jaar. De arts vraagt aan zijn studenten hoe dit heeft kunnen gebeuren en krijgt antwoorden zoals ‘beter hygiëne’ – ‘belangrijke ontdekkingen’ – ‘antibiotica’ enzovoorts. Het juiste antwoord is dat de welvaart enorm is toegenomen wat de kwaliteit van het leven positief heeft beïnvloed. De aanjager van deze toegenomen welvaart is fossiele brandstof!
De inschatting is dat voor ongeveer 200 jaar olie en aardgas voorradig is en voor 1000 jaar steenkool. Dit lijkt lang maar is het niet; op termijn moet alternatieve energiebronnen worden gevonden en dat zal voornamelijk kernenergie worden.
Paul, kleine kanttekening.
De sterfte onder pasgeborenen is/was in Nederland relatief zeer hoog door het krankzinnige fenomeen van de thuisbevallingen dat met hand en tand verdedigd wordt/werd door de vroedvrouwen.
Daar is enkele jaren geleden een verbijsterende docu over geweest op TV.
Ik meen mij te herinneren dat in ongeveer de helft van de thuisbevallingen alsnog met grote spoed naar het ziekenhuis moest worden gegaan met als gevolg veel onnodige sterfte onder pasgeborenen.
Ik hoop, dat heden de situatie is verbeterd maar ik heb daar verder geen zicht op.
Och ja, Nederland, met het beste zorgsysteem in de wereld. LOL.
En al die vroedvrouwen waren links. Een combinatie van animistisch links geloof in terug naar de natuur en een armzalige HBO opleiding zodat MBO met vrouwelijke geslachtskenmerken op een luie corrupte manier ook een titeltje kreeg. “Dood door overtuiging” noem ik het. En dat is heel sielug voor al die hardwerkende goedmeners. Helaas doet de natuur niet aan goede bedoelingen.
Voor China is economie belangrijker dan klimaat. Voor India is groei en een wereldmacht worden ook zeer belangrijk, ze doen dus niet mee aan het overdreven klimaatalarmisme. Het zijn ook de landen met een grote bevolking populatie. China wil een economische wereldmacht worden en zal zoveel mogelijk militaire conflicten mijden en dat geldt ook voor India. Ook van Rusland kan m’n hetzelfde zeggen. Of Europa of de VS nog een economische wereldmacht zullen worden is door al die klimaatmaatregelen zeer te vraag.
CO2 concentratie is onafhankelijk van Mens –> zie historie
CO2 is planten voer –> vergroening aarde
Gespartel Mens. –> geen enkel effect
Maatregelen alleen voor controle en transfer van arm naar rijk
https://www.youtube.com/watch?v=Jtlt0nh78V0&t=1815s
Goed verhaal van engelse lord over klimaat en wetenschap
In China en India staan de meeste fabrieken uit de keten van het eco-industrieel complex waar zonnepanelen, windmolens, elektrische auto’s en alles wat als ‘groen’ aangemerkt is, wordt geproduceerd. Vooral die waar veel slaven- arbeid wordt ingezet en vooral die welke in de westerse wereld niet zouden kunnen bestaan vanwege de milieu regels die daar WEL gelden, een en ander met als gevolg dat de Gele Rivier letterlijk Gifgroen kleurt en mensen als vliegen dood neervallen. Maar hé, dat is hun probleem zeg; wij werken hier aan een betere wereld. De groene Homo Sapiens hypocriticus in het westen vult de zakken. Met zijn zonnepanelen op het dak, een elektrische auto onder de carport en een warmtepomp van Chinese makelij aan de muur, roept ie in de media heel hard over Oeigoeren die uitgebuit worden. Oh, en geven mensen die bovenstaande schrijven de schuld of schilderen die af als naïevelingen die niet snappen dat wel de ”schoorsteen moet blijven roken’, he.
Zonder fossiele energie zouden al die fabrieken stilstaan en het sprookje van de nieuwe economische orde als een nachtkaars uitgaan. Dat was nu juist niet de bedoeling van de COP.
Op deze site mocht ik ooit een artikel plaatsen met de titel Sisyphus en CO2
Ook had ik nog een artikel geplaatst op de lessWatts post en rondgestuurd nav de top in Glasgow. ” top in Glasgow’.
The end of history and man. Niet door het klimaat, maar door hoogmoed.
Over records gesproken.
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/tientallen-doden-door-tornado-s-in-zes-amerikaanse-staten-hele-plaatsen-zijn-verwoest~b1473b61/
Ja joh. Zeker weer een bewijs hé? Ook al kun je nog geen verschijnsel met twintig onbekende parameters ook maar inzien in zijn complexiteit laat staan de belangrijkste oorzaak destilleren.
Oei. De ratio vertroebeld door het vooroordeel. Daar gaat het meestal mis.
Nee hoor. Ratio is ook gebaseerd op vooroordelen. Want heel vaak kloppen die gewoon. Statistisch significant weet je nog. Maar hier spelen als belangrijkste de vooroordelen gebaseerd op je vorige reacties mee. Tja.
En nog wat: als iets gebaseerd is op vooroordelen dan is niet automatisch het tegendeel waar. En als je de boodschapper maar van iets kan beschuldigen evenmin.
Het begrip “vooroordelen” is een linkse semantische terreurterm geworden. Rationeel zijn vooroordelen kloppend of fout.
Ik denk niet dat je durft beweren dat ik ongelijk had met mijn suggestie gezien de tijd die het nam om je reactie te bedenken.
Het gaat hier vaak over records en extremen. Dat lijkt men belangrijk te vinden. Gisteren nog over een koud extreem in noord Zweden. Die tornado’s in Amerika zijn ook extreem. Dat past in het rijtje. Vandaar.
Ivo, dat noemen we ook wel “weer.”
Extreem weer, recordwaardig.
600 mln mensen in India hebben geen stabiele energievoorziening. Top dat het rijke Westen solidair met ze wil worden door in te zetten van weersafhankelijke vormen.
Je bedoelt ipv “eten voor India”, nu “energie voor India”. Wat deed India eigenlijk bij onze hongerwinter? Pakistan stuurde in 1953 nog een schip dekens naar ons. Zou nu niet meer kunnen vanwege, you know, Wilders en de New York Hatingtimes. Maar goed, het westen heeft het zelf verprutst met hun arrogantie gebaseerd op alfa-intellect en hun foute analyses over WO2. Kost een eeuwtje.
India heeft wel:
Een groot en moderniserend leger
Ruimtevaart
Vliegdekschip
?????
En een kernbom.
Westerse politici hebben blijkbaar nog steeds geen idee wat een ellende zij dreigen te veroorzaken voor hun kinderen en verdere nazaten, wat betreft geopolitiek, economie, vrijheid en kwaliteit van leven.
De artikelschrijver heeft een punt.
Onze welvaart gaat hand in hand met betweterigheid en arrogantie
Zoals ik een aantal keren heb aangegeven heb ik in -onder andere- New Delhi gewerkt. Er leven in New Delhi meer kinderen in armoede dan het Zweden van Greta Thunberg inwoners heeft. Ik geef de Chinezen en Indiërs dan ook groot gelijk. Er zijn Westerlingen die scanderen dat het Westen oneerlijk rijk is en voor die groep van Westerlingen is dat ook zo. Zo werkt de psychologie. Ook deze druiloren hebben het over zichzelf.
Wijze woorden van Vijay.