Een bijdrage van Tjerk Veenstra.
De klimaatdiscussie en energietransitie gaat in de kern over het terugdringen van broeikasgassen door minder gebruik van fossiele brandstoffen. Maar ook de landbouw en veeteelt worden gezien als één van de belangrijkste bedreigingen van het klimaat. Maar wat is er fossiel aan een koe?
Diverse keren zijn in de media berichten te horen of te lezen om de veestapel te halveren en minder vlees te eten vanwege de invloed op het klimaat. Echter, de koe kan uit de beklaagdenbank.
De koe voegt netto geen koolstof aan de atmosfeer toe en het bevat meer voedingsstoffen dan alleen vlees. De herwaardering van de koe is meer dan terecht. Ik heb hier al eens over geschreven.
In onderstaande bijdrage probeer ik via een koolstofkringloop een en ander ook getalsmatig aan te tonen.
Inleiding
De kop “ Koe uit de beklaagdenbank” verscheen op 14 september 2021 in diverse kranten (o.a. de Telegraaf en het Dagblad van het Noorden). In dit artikel staat dat de klimaatimpact van de Nederlandse rundveestapel namelijk jarenlang fors is overschat. De impact is drie tot vier keer kleiner dan gedacht. Deze nieuwe inzichten zijn gepubliceerd in het laatste rapport van het klimaatpanel IPCC. (hoofdstuk 7, pag. 123) waarbij de rekenmethode voor het broeikasgas methaan is vernieuwd. De veehouderij is geen probleem meer, maar juist een onderdeel van de oplossing.
Koeien zijn puur vegetarische dieren, ze eten gras en (plantaardig) krachtvoer. Koeien zijn eigenlijk “biomassacentrales”, die biomassa omzetten, niet in elektriciteit, maar in hoogwaardige goed verteerbare (voeding)stoffen zoals melk en vlees maar ook huid, beenderen, orgaanvlees, etc. Het krachtvoer, dat wordt toegediend, bestaat naast mais voornamelijk uit humane reststromen, zoals sojaschroot, bierborstel, bietenpulp en aardappelvezels.
Het gras en mais, dat ze eten legt, evenals andere planten en bomen, CO2 uit de atmosfeer vast middels fotosynthese. Een koe kan mijns inziens per definitie nooit meer koolstof uitstoten dan zij via gras of ander groenvoer zelf heeft opgenomen! De uitstoot van een koe is daarbij zeer kort cyclisch. De koolstof komt bovendien niet alleen vrij in de vorm van voedingsstoffen, CO2 en methaan, maar ook in waardevolle organische mest, dat weer ten goede komt aan het organische stofgehalte (is ca. 50% koolstof) in de bodem en aan het bodemleven in de grond. De koeien brengen dus geen extra broeikasgassen in de atmosfeer zoals bij de verbranding van fossiele brandstoffen het geval is.
Koolstofkringloop veeteelt
In een onderzoek van de Wageningen Universiteit zijn koolstofstromen op bedrijfsniveau nader onderzocht .
In onderstaande figuur is deze koolstofkringloop samengevat. De getallen zijn weergegeven in “kg koolstof per 100 kg melk” voor voer en producten, dan wel in “kg broeikasgas per 100 kg melk”.
Koolstofkringloop op bedrijfsniveau
In dit model van de Wageningen Universiteit zijn de emissies door activiteiten buiten het bedrijf (in de toeleverende industrie: veevoer- en kunstmestindustrie, en door transporten van en naar het bedrijf) buiten beschouwing gelaten. Dat geldt eveneens voor emissies ten gevolge van elektriciteits- en dieselgebruik op het bedrijf. Uitgangspunt hierbij is dat het bodemsysteem in evenwicht blijft.
Broeikasgasbalans
In de veeteelt zijn twee broeikasgassen van belang, kooldioxide (CO2) en methaan (CH4).
Laten we eerst eens de CO2-balans onder de loep nemen.
Uit de kringloop is af te leiden dat per 100 kg geproduceerd melk de koe totaal 4577 kg CO2 opneemt en 1150 kg CO2 emitteert. De koe draagt dus niet bij aan de toename van CO2 in de atmosfeer, maar onttrekt voor iedere 100 kg melk juist meer dan 3000 kg CO2 aan de lucht.
Maar dat is het halve verhaal, immers de koe stoot ook methaan uit en dit is een nog veel sterker broeikasgas dan kooldioxide (28 keer sterker). Per 100 kg melk komt er 270 kg methaan vrij, deels direct uit de koe en deels uit de mest. Trekt dit de broeigasbalans van een koe dan niet volledig scheef? Nee, dat is niet het geval.
Een Amerikaanse onderzoeker Prof. Frank Mitloehner stelt daarover:
“Methaan is weliswaar een 28 keer sterker broeikasgas dan CO2, maar oxideert in de atmosfeer en zet zich na 10 tot 12 jaar om in CO2 en water. Dit is de biogene koolstofcyclus. De CO2 wordt opgenomen door planten via fotosynthese en de planten worden door de koeien opgegeten en voor een deel omgezet in methaan. Vervolgens duurt het dus tien jaar voordat deze methaan weer CO2 wordt. Het is een zeer kortdurende kringloop van CO2. Het is geen nieuwe CO2, maar in feite gerecyclede koolstofdioxide. Dat is een wezenlijk verschil met fossiele brandstof. In tegenstelling tot een auto zorgt de koe niet voor extra CO2 in de lucht”. Bron hier.
Bovendien blijkt uit deze koolstofbalans, dat de boodschap om minder vlees te eten niet zo veel invloed heeft op de koolstofbalans en de CO2 emissie.
Tot slot nog dit. Zoals de veeteelt een kroonjuweel is in Nederland, zo is de wijnbouw dit voor Frankrijk. De overeenkomst van beide is dat er via de fotosynthese CO2 wordt vastgelegd in planten. Daarmee worden voedingsstoffen geproduceerd via fermentatie, waarbij op natuurlijke (biologische wijze?) een klein deel van de opgeslagen CO2 weer vrijkomt. Bij de koe in de lebmaag, bij de wijnbouw in het wijnvat. In Nederland wil de politiek de veeteelt halveren ten gunste van het klimaat. Ik denk niet dat Frankrijk de helft van de wijnbouw zou opgeven om het klimaat te redden.
Samengevat
Per saldo is de conclusie gerechtvaardigd dat een koe niet bijdraagt aan de opwarming door broeikasgassen. Sterker nog, de koe levert juist een bijdrage aan het tegengaan van de opwarming van de atmosfeer.
***
De koe mag dan geen grote co2 bron zijn. Onverlet blijft dat de scheten methaan bevatten wat nog erger voor het klimaat is. Daarnaast is de koe aangewezen als de nitraat vervuiler van dit land waarvoor er ook een minister met ruim budget is om dit te bestrijden. Dan blijft nog het probleem dat de koe racistisch is. Onze koeien zijn te veel zwart-wit figuren in het landschap. Niet helemaal zwart of met kleur waardoor ook de steun van de radicale anti-rascisten wegvalt.
Of zoals Marcel van Dam stelde tegenover Pim Fortuyn. U bent een verwerpelijk dier. En u weet hoe het met hem is afgelopen. De dader is trouwens vegetariër welke na zijn emigratie aankondiging hier nog tot in lengte van vele jaren rondloopt van zijn uitkering cq subsidie.
Eab, wie bedoel je met ‘de dader’?
Met Pim Fortuyn liep het net zo af als met Exota. Beiden waren de vijand van links. Ik zie een complot…
Ja. Maar Pim Fortuyn ik koning van de geschiedenis en Marcel is loser van de geschiedenis.
Die kan niet eens meer een onbeklad graf krijgen en dat weet’ie.
Een koe stoot vooral methaan uit via de mond als gevolg van het herkauwen. Net zoals andere herkauwers.
Politiek is het residu van kennis en feiten. Daarbij veranderen beide van verschijningsvorm.
Er was ooit sprake van klassejustitie. Bias zouden we nu zeggen. Zwaksten kregen geen eerlijk proces en waren apriori verdacht. Dat veranderde na de oorlog. De elite bleek in die lakmoesproef tegen te vallen en de zwaksten bleken juist sterk.
Justitie draaide met wat vertraging mee. Vooral na 68. Die reactie resulteerde uiteindelijk in rassejustitie: al wat etnisch of timmerman was kreeg minder straf.
Gek? Niet minder dan dan de bekende uitwassen Duitsland 33, Ruanda 2000 of Bosnië 98.
Blijkbaar zijn wij een dier wat feiten ogenblikkelijk in een emotionele context wil zien en dat als vaststaand aanneemt. Ook bij gestudeerden, ook bij kennis, ook bij feiten.
Feiten zijn een bedreiging voor onze emotie.
En dus dagen wij onze emotie niet uit. Koeien zijn slecht want ik moet ook nog denken over mijn winterbanden.
Dat niveau. Alle mensen. Iedereen.
Wie niet? Zelfstandige denkers. Mensen die bij alles de waarom vraag durven stellen. Karaktervollen. Creatief denkenden. Mensen uit een meer beschouwende cultuur.
Koeien en de CO2 bijdrage. Ik zou wel eens willen weten hoeveel Hollanders die vraag alleen al durfden stellen met hun hysterische cultuur.
We moeten mondiaal naar een bevragingscultuur.
Anders is niet het klimaatvraagstuk de bedreiging van deze tijd maar zijn we het doodgewoon zelf.
Ik ben het grotendeels eens met het betoog. Alleen de kunstmest, hoe bescheiden ook, is de fossiele toevoeging. Naar alle waarschijnlijkheid is dat ook nog terug te brengen door alleen de ontbrekende componenten in de stalmest, in de vorm van kunstmest toe te voegen. Mogelijk kan de met medicijnen vervuilde menselijke mest daaraan, na reiniging, ook nog een nuttige rol bij spelen. Zodat die menselijke mest de kunstmest kan vervangen, Nu wordt die kunstmest nog gemaakt uit fossiele koolstofbronnen.
De landbouwhuisdieren verminderen heeft maar één doel volgens mij. Méér woningen kunnen bouwen in het buitengebied zonder last van stankhinder (landelijke luchtjes) en het vrijwaren van uitgeweken stedelingen naar hun landelijke boerderijen van diezelfde landelijke parfums.
Zij wilden zoals dat vaker gaat, wel de landelijke lusten en niet de landelijke lasten. Waaraan overigens al erg veel is gedaan. Maar dat kan nog beter. Door de natte meststoffen te scheiden van de droge en het plaatselijke overschot in te zetten voor de bodemverbetering elders. En op die manier uitspoeling van teveel meststoffen naar het oppervlaktewater te voorkomen. Het probleem zit meer in het tekort aan water opnemend vermogen van de bodem, dan in de mest.
Men wil het graag circulair, doe het dan ook circulair. Bij de mens zelf te beginnen. De koe doet het ons voor.
Het gaat bij de veeteelt blijkbaar niet zozeer over broeikas gassen maar over de stikstof uitstoot. Meest is dat ammoniak. Daardoor verandert het kalere heideveld en duingebied naar een meer groene en dicht beboste area.
Daar is het RIVM bang voor. Maar volgens hun eigen rapport komt er ook meer stikstof uitstoot van zee af….
Henri
Dank voor de aanvulling. Overigens is de stikstof uitstoot sterk teruggebracht en maakt via de mest, net als kunstmest deel uit van de bemesting. Inderdaad veranderen daardoor de culturele heidegronden met haar bewoners versneld in bos. Een iets versnelde successie op kortere termijn nadat de mens door overbeweiding de na de ijstijden ontstane heidevelden weer in “ere” had hersteld. Die cultuurgronden wil men met alle macht behouden. Het is wat met die verandering. We schieten dan meteen in een kramp blijkbaar.
Alleen in Nederland worden goed verzorgde melk-/vleesrujderen negatieg gebrandmerkt en vervolgd door ideologische veganisten, dierenbeschermers en klimaatalarmisten. Met het laten verdwijnen van deze landbouw en veeteelt sectoren (alleen in Nederland) denken deze bevlogenen dat ze de werelwijde natuurlijke klimaatverandering kunnen stoppen.
Op het bio-concentratiekamp ‘de Oostvaardersplassen’ mogen de kunstmatig teruggefokte (‘natuur’-)runderen, paarden en herten in deze ‘blije natuur’ elkaar bevechten en verhongeren in een kunstmatige nabootsing van zogenaamde wilde natuur. Met dank aan initiatief ideoloog Frans Vera en zijn ideologische aanhang.
Het is een kwestie van tijd, dat de Nederlandse politiek de zegeningen van CO2 en stikstof en de gunstige maatschappelijke en economische effecten door deze vergroening van de aarde gaat begrijpen.
Maar Frans Vera zijn grote mond hoor je niet meer. Ik ken zijn vriend Udo uit Leiden. Zware narcisten beide. Zwaar. Ook een stroom van klassieke narcisten-ongelukken achter zich aan. Nooit relativeren. Kinderen in opstand, lieve ongelukkige vrouw, je kent het.
Kortom, tegen God leggen ze het altijd af. God in de gedaante van een dood stuk ecologisch rampgebied met wat arme in doodsstrijd verkerende halflijken.
Weilanden willen koeien en koeien willen dierenartsen met spuiten tegen pijn.
Huizen en zonnecellen is losersdesign.
Oostvaardersplassen is mislukt behalve voor de vogels. Het enige waar de zichzelf overschattende ecologen niet aan kwamen.
hierbij mijn standaard antwoord aan mensen die – waarschijnlijk onbewust- aanzet geven tot de techhnocratische benadering, waarvan de heer Vellinga hier een mooi voorbeeld geeft. Zoals u wellicht weet wordt er serieus gewerkt aan de ‘ ijzeren koe ‘
”Dat mensen ervoor kiezen geen vlees te eten is begrijpelijk en voorstelbaar in deze tijd. Ikzelf kan nog geen vlieg doodslaan . Maar vegetarisme en veganisme is een uiting van decadentie van de verwende westerse mens en bovendien een ontkenning van de natuur. In de evolutie ontstonden er herbivoren die in staat zijn gras en houtachtige biomassa te verteren, zodat de energie van de zon op uitgestrekte vlaktes toch als voedsel voor de mens kan dienen. De Masai zijn een natuurvolk dat leeft van en met de dieren die zij houden. In Siberië leven de Nenets en in het noorden de Sami die leven van de rendieren die ze houden en die weer leven van het schaarse plantaardige voedsel. Hoe ironisch dat de leefwijze van de Sami wordt bedreigt door windmolens van de decadente westerse mens die de natuur beheerst.”
Bert,
Hoe meer je van de natuur afstaat, hoe minder er je van weet en begrijpt.
Vanuit het kantoor heden wordt veel geregeld, althans denk men te regelen.
Mooi voorbeeld van jou.
Nu maar hopen dan, dat mensen de ontwikkeling van de ijzeren koe wél zullen herkennen als een groot gevaar en stoppen. Niet pas wakker worden als de fabrieken volop in bedrijd zijn, zoals bij de energietransitie tot nu toe het geval was: als ‘ het kalf verdronken is ‘. Ik heb er een hard hoofd in en voorspel dat de ijzeren koe binnen een paar jaar gemeengoed wordt als men deze mensen hun goddelijke gang laat gaan.
laat de PvdD maar schuiven met hun machtige vriendjes, waaronder Al Gore van meatless. Vega is op weg een biljoenen -markt te worden dankzij de volgelingen van de veganistische beweging die Koffeman en Marianne Thieme begonnen en de volgende nagel aan de doodskist van de planeet zal zijn. Misschien als mensen op tijd wakker worden dat het tij nog te keren zal zijn.
Van RADAR zullen ze niets te vrezen hebben .
Wikipedia : “Nico Klaas Koffeman is een Nederlands politicus, communicatieadviseur en dierenrechtenactivist. Hij was jarenlang een belangrijk adviseur van de Socialistische Partij en betrokken bij onder meer Stichting Wakker Dier, de Bont voor Dieren en de televisieomroep LLiNK. Wikipedia
Geboren: 12 mei 1958 (63 jaar), Maassluis
Huwelijkspartner: Antoinette Hertsenberg (geh. 1996)
Partij: Partij voor de Dieren
Opleiding: Erasmus Universiteit Rotterdam (1976–1989)
Ambt: Lid van de Nederlandse Eerste Kamer sinds 2007
Erasmus universiteit( Nyenrode ) > DRIFT > Rotmans/Minnesma > Poostcode Loterij > Pajhuis de Zwijger > Minnesma < SUBSIDIESTROMEN.
Revoluties zijn net als aardbevingen: niet te voorspellen.
Dat techno-vlees heeft net zo veel kans om in schoonheid te sterven.
We kunnen best op de top van een hysterische golf zitten. Straks komt men erachter dat technomeat nog meer aanslagen op de natuur doet dan de koe.
De Bijlmer moest het huisje-tuintje-straatje verslaan. Hoe is het nu? De helft is al weer gewoon huisje-straatje geworden.
Ontwikkeling dus nul. Want het redelijke Amsterdam-zuidmodel had tenminste nog een hogere dichtheid gehad.
Vega-vlees. Laatste meststof voor een ondergaande linkse cultuur.
Allemaal nagemaakte smaken, zeg ik tegen mijn kinderen. En de koeien maar akelig doodgaan op een nagemaakte nep-prairie.
Bij opa Udo de Haes staat met kerst keurig koe op het menu.
De lafaard.
Tegen vega’s heb ik altijd hetzelfde verhaal: ‘Ik ben ook vega en ik eet uitsluitend rundvlees want die dieren hebben hun hele leven gras gegeten dus meer vega kan je niet hebben’.
Iedereen is vega. Alleen bij veganisten zit er meer industrie tussen.
Ik eet ook vegetarisch, naast mijn vlees.
Ooeps! Tjerk Veenstra. excuses
Als een man ook een mens is, dan is een stier ook een koe. En die zijn ze mooi vergeten in de koolstofkringloop. De stier is een koe met melkopbrengst nul. Je bent een rund als je met koolstof stunt!
Wie de agenda 2030 eens doorneemt zal zien dat die koe en ander vee gewoon verdwijnt, vlees wordt iets voor de elite, de burgers moeten het stellen met kunstmatige producten uit de fabrieken van Bill Gates, een beetje zoals die nu ook in de winkels liggen, soya, champignon, en tarweproducten eventueel verrijkt met dierlijke eiwitten, als meelworm, kakkerlak en sprinkhaan, natuurlijk in de bekende vormen, kip nuggets, schnitzels, en zelfs karbonades.
Wie wil weten hoe onze toekomst er uit gaat zien kan het beste eens de film Soylent Green gaan bekijken.
En nee, geen complottheorie, in onze wereld wordt er door de overheid en de media al jarenlang zoveel gelogen, de leugen is al zo groot dat iemand die zelfs maar in de buurt van de waarheid komt als een waanzinnige wordt weggezet.
Het aandeel mensen met gezond verstand die los zijn van regering en media is veel te klein om het tegen te houden, ze zitten allemaal als konijnen in een koplamp te wachten tot de door de elite gekochte overheid alle vrijheden en bezit een voor een afneemt. Neemt u nog snel even een boostertje, dan mag u nog een keer op vakantie, en doe het maar, volgend jaar mag er vast en zeker nóg minder.
Welnee. Iedere macht legt het af tegen de menselijke creativiteit. De volgende messias heet echt geen Musk. Dat is slechts de volgende Edison. (Voornamelijk ondernemer met creativiteit ).
Ik ben bang dat het deze keer niet meer gaat lukken.
Er zijn gewoon teveel mensen die zonder nadenken in de val trappen, restaurantbezoek en vakantie lijkt belangrijker dan je eigen gezondheid.
De gang naar een wereldwijd digitaal unieke identificatie voor alles waar wij mee te maken hebben zal er voor zorgen dat niemand ontsnapt, je zult gewoon niets meer kunnen, daarbij verbleekt die qr-code voor de horeca. Die is er trouwens alleen om ons aan het idee te laten wennen dat we dagelijks op verschillende plekken moeten legitimeren.
Inventief of niet, je zult geen enkele (legale) mogelijkheid meer hebben, en het begint met legitimeren, de volgende stap kan van alles zijn, een sociaal kredietsysteem, maar ook gewoon een verbod.
Cornelia e.a., als in Nederland vlees echt iets voor de linkse elite gaat worden komen jullie af en toe maar eens hier langs en dan serveer ik een malse homp Charolais voor jullie, overgoten met een mooi glas rode.
Als er ooit een minkukel hier in Frankrijk het vlees onbetaalbaar maakt, dan zal het daaropvolgende de acties van de Gele Hesjes met gemak overtreffen.
Tja die beschaafde Nederlander he, wel in staat om te zeuren, mopperen en kritiek leveren, maar zo gauw de overheid kucht kruipt diezelfde beschaafde Nederlander weer diep in zijn krot en zwijgt in alle talen. De straat op en demonstreren? dat doen de anderen maar dat doet de beschaafde Nederlander niet, is beneden zijn niveau. Men accepteert liever de onderdrukking en onvrijheid dan te protesteren tegen vrijheid beperkende maatregelen zoals de afgelopen periode en nog wordt toegepast.
Wie een stukje grond ter beschikking heeft kan kippen en varkens houden om zo aan goedkoop vlees te blijven komen.
“Maar ook de landbouw en veeteelt worden gezien als één van de belangrijkste bedreigingen van het klimaat.”
Je verdient geweld als je zo belazerd telt.
https://www.metabunk.org/threads/claim-the-ipcc-fudged-their-data-in-their-second-assessment-report.12268/
‘Hm, interessant’ zou Lange Frans zeggen.
“Een koe kan mijns inziens per definitie nooit meer koolstof uitstoten dan zij via gras of ander groenvoer zelf heeft opgenomen!”
Mooi gesproken. Hetzelfde geld voor een boom die je verbrand.
Bert Jongejan
Dat heb je goed gezien. Wil je die koeien ook meteen verbranden/cremeren?
Bert Jongejan
Beide moet je eerst goed gebruiken.
Bert Jongejan
Of wilde je de koeien meteen cremeren? En vervolgens ook alle andere herkauwers?
De Amerikaanse bison was bijna uitgestorven door de massale afslachting van deze beesten door de kolonisten. Er wordt geschat dat in de 16e eeuw de bison populatie tussen de 30 en 60 miljoen bedroeg. Nu zijn er nog maar zo’n 30000 bisons over. Een gemiddelde bison stier weegt zo’n 1000 kg en een bison koe 500 kg. Omdat in het wild de verhouding stier/koe 50/50 is liep er op de Amerikaanse prairies tussen de 22500 en 45000 miljoen kilo aan bison rond.
Die bisons zijn nu vervangen door 94 miljoen koeien en en stieren. Het gewicht van stier en koe verschilt niet veel met dat van de bison. Maar omdat stieren vroeg worden geslacht is de verhouding volwassen stieren/koeien 3/100. Dus het gemiddelde gewicht aan koe/stier dat op de prairies rondloopt is rond de 47000 miljoen kilo.
In het gunstigste (ergste) geval liep er in de Verenigde Staten evenveel kilo bison rond als nu koe. Als ik de milieu lobby moet geloven hebben de kolonisten dus een goede daad verricht door al die methaangas schetende bisons af te slachten.
De milieu lobby heeft één zwakke plek: de mens en zijn voortplanting. Ze willen kool en geit sparen.
Echt weer een alfa-gedachte dat dat zou kunnen.
Van die kool en geit heb ik jaren geleden eens een Booleaanse uitwerking gemaakt. Bèta meets Alfa? (of ihkv vandaag; berta meats alfalfa)
Christian Vellinga
Een echte milieuactivist haalt zijn neus op bij voortplanting. Als het goed is. In dat geval is het door hen veronderstelde probleem snel opgelost.
Zie je al bij links. Bang voor voortplanting door hun basisonzekerheid versterkt door hun eigen doemverhalen.
Mag niet onderzocht worden natuurlijk maar ook zonder onderzoek gebeurt het gewoon.
Zou Tjerk Veenstra eens uit kunnen leggen waar het methaan vandaan gekomen is bij de mijnexplosie in Nieuw-Zeeland ruim 10 jaar geleden? Of de duizelingwekkende methaan-concentraties op de ons omringende planeten? Hoe zich dat verhoudt tot de boertjes latende koeien? Vrijwel alle rekenmodellen gaan ervan uit dat de staart met de hond kwispelt: dat CO2 en methaan de OORZAAK van opwarming zijn, in plaats van het RESULTAAT daarvan.
1/5 van het methaan komt vrij door de winden die termieten laten. Ook komt een onbekend deel aan methaan vrij uit planten en bomen. Bij de winning van steenkolen komt ook methaan vrij.
http://www.mining.com/web/powerful-clouds-of-methane-spotted-over-chinese-coal-mines/
Johan D. leven er op de ons omringende planeten dan termieten? Is er planten en bomengroei en word er steenkool gewonnen?
Waar komt het Methaan
Toch vandaan?
https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1029/2008RG000270
De koe is een belangrijke producent van melk en kaas. We hebben de koe nodig. Maar wie komt er op voor de rechten van de koe? Dit is natuurlijk grappig bedoeld, maar het artikel geeft de essentie weer, en dat mag ook weleens.
Ik snap iets niet in dat kringloopschema.
Dat 100 liter melk 7 kg koolstof (C) bevat kan ik me wel voorstellen.
Maar links gaat er 4577 kg CO2 (volgens mij pakweg 1400 kg C) in en verandert in 48 kg C in de vorm van veevoer.
Rechts gebeurt het omgekeerde.
Wat heb ik gemist? (lang niet meer met chemische formules gerekend)
Paul Bouwmeester,
Een koe eet 60 kg voer per dag en produceert 25 liter melk per dag. Voor 100 kg melk is dat 240 kg voer. Dat voer kan, zoals vermeld, 48 kg C bevatten. Die 48 kg C is onttrokken aan176 kg CO2. De gesuggereerde hoeveelheid 4577 kg CO2 is een raadselachtige factor 26 keer te hoog.
Dat bedoel ik, Dirk.
Tjerk !! HELP!
Bij het rivm (https://www.rivm.nl/stikstof) zijn geen meetdata te vinden mbt stikstof. De provincie overijssel heeft hun site https://www.overijssel.nl/actueel/dossier-stikstof/dossier-stikstof-meten-weten/ genoemd. Dat klinkt hoopvol, maar wie denkt harde meetcijfers te vinden komt bedrogen uit
….De stikstofdepositie is op basis van een modelberekening meegenomen in AERIUS. Hierin wordt onder meer rekening gehouden met de afstand, ruigheid van het terrein en windrichting. Wetenschappelijke inzichten laten zien dat de stikstofuitstoot nabij een Natura 2000-gebied veel stikstofdepositie veroorzaakt. Maar ook dat de invloed van de ‘stikstofdeken’ (alle kleine beetjes) doorloopt op Natura 2000-gebieden ver van de bron die de stikstof uitstoot. AERIUS kan dus op basis van deze modellen berekenen hoeveel stikstof neerslaat op onze Natura 2000-gebieden…..
Kortom dat meten van die provincie valt dan ook weer tegen.
Tegen de duimpjes-omlaag trol, meten is weten, ik blijf het toch zeggen hoor. Moeilijk he met feiten omgaan.
Een koe zet CO2 (een broeikasgas) gedeeltelijk om in methaan (een veel sterker broeikasgas). Dit methaan wordt in de atmosfeer uiteindelijk over 10-12 jaar afgebroken tot CO2, maar ondertussen heeft het wel een groter broeikaseffect dan CO2.
Het is dus niet correct om te concluderen dat de koe geen effect heeft en niet bijdraagt aan de opwarming door broeikasgassen.
De vergelijking met de wijnteelt in Frankrijk is ook niet correct, want wijnteelt prodcueert geen methaan.
Marjon. Nee hoor. Broeikas gas maakt niet warmer. Meer CO2 veroorzaakt meer vergroening en dat houdt de hitte vast. Klik op mijn naam.
@Marjon 5 feb 2022 om 16:43 Nee hoor, methaan draagt uiteindelijk door verder achterlopende concentratie maar 10% van het effect van CO2 bij. En die is al vrijwel niets. Zie lezing Happer. https://www.climategate.nl/2021/12/clintel-lezing-william-happer-in-amsterdam/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=clintel-lezing-william-happer-in-amsterdam
Marjon. Je hebt me aan het denken gezet.
Als nu die methaan meteen afgefakkeld wordt tot CO2 beperk je het mogelijke broeikasgas effect.
Dit kan worden uitgevoerd door activisten van bijvoorbeeld Extinction Rebellion met vuurstenen het gas in de fik te laten zetten. Vuursteen is klimaatneutraal, milieuvriendelijk en duurzaam dus volkomen verantwoord.
Dit idee ga ik niet patenteren want het zal wel meteen door de ambtenaren van Robbie opgepikt worden. Had ik rijk mee kunnen worden. als ik daar niet te lui voor was.
Je bent niet te lui. Je hebt gewoon teveel goeie ideeën ( schat ik in, ADD? )
Nee geen ADD. Als ik mijn mond dicht hou kom ik zelfs heel stabiel en intelligent over. Overigens Willie Wortel uit de Donald Duck was mijn rolmodel. Prima kerel had ook altijd een nette broek aan wat je niet van alle inwoners kon zeggen.
We moeten allemaal ophouden met bonen eten. Dat spaart al heel veel broeikas gas
Toch?