Een bijdrage van Hugo Matthijssen.
Op 17 januari zag ik een artikel in de Volkskrant van Kim Bakker met een zeer alarmerende boodschap.
“Permafrost warmt op, dorpen in Noordpoolgebied zakken de zee in. De dooi van de permafrost leidt niet alleen tot een hogere uitstoot van broeikasgassen, maar heeft ook grote gevolgen voor de infrastructuur in het Arctisch gebied. Flats storten in elkaar, huizen zakken in zee, zo blijkt uit onderzoek.” Zie hier.
En dan gaat het ook over Jakoetsk, de meest noordelijke stad in Siberië in het oosten van Rusland. Jakoetsk ligt aan de rivier de Lena en is de grootste stad ter wereld die op permafrost is gebouwd. De permafrost onder deze stad is ongeveer driehonderd meter dik, en in dat gebied werd er eerst een fort van de kozakken gebouwd op 70 kilometer ten noorden van de huidige locatie. In 1643 werd er een naam aan gegeven en de bebouwing verplaatst naar de oever van de rivier de Lena. De omgeving is rijk aan delfstoffen zoals diamantmijnen, goudmijnen en ook wordt er aardolie en aardgas gewonnen en verwerkt. Na verloop van tijd zag je daar ook industrie ontstaan. De stad is rijk en er zijn de afgelopen tijd ook de vele nieuwe kantoorgebouwen gebouwd en er is een regionaal vliegveld aangelegd.
Met dit in het achterhoofd kijken nog eens naar het artikel.
“Door ontdooiende permafrost storten flats in elkaar en zakken huizen in zee
In de Siberische stad Jakoetsk, waar het in de winter met gemak 40 graden onder nul wordt, staan alle huizen op palen of betonnen blokken. Die constructie voorkomt dat de warmte uit de woningen de grond intrekt en de permafrost eronder opwarmt. Alles om te voorkomen dat de keiharde bodem ontdooit en verandert in een instabiele vlakte. Het is niet altijd genoeg: niet zelden stort er een huis, flatgebouw of school in. Een op de tien gebouwen in deze Russische stad zo groot als Groningen heeft al schade.”
Dit schrijft National Geographic in een artikel over Jakoetsk en omgeving:
“Jakoetsk is de hoofdstad van de Russische Republiek Sacha (beter bekend als Jakoetië), een autonome regio in het Siberische Verre Oosten, waar een bevolking van rond de 950.000 mensen in een uitgestrekt gebied van bergen, rivieren en taiga’s ter grootte van India leeft.” Zie hier.
Ze haalt Groningen er bij en dat is niet alleen een stad, maar ook een provincie waar vanaf de jaren 60 gas is gewonnen waar nu sprake is van veel schade aan de bebouwing. En kijk nu nog eens naar Jakoetsk dan is dat een stad aan een rivier waar in de zomer sprake is van veel smeltwater en gebouwd op permafrost op palen dan stroomt het smeltwater makkelijker weg. De enige reden dat deze stad daar zo is uitgebreid is de mijnbouw die de basis vormde voor de ontwikkeling van Jakoetsk en de omgeving. Niet alleen diamantmijnen goudmijnen maar ook veel aardolie en aardgas. En bij slechts 10% van de huizen zien we schade. Ga nu nog eens in de provincie Groningen kijken
Klimaatwetenschap
Kim Bakker schrijft dat de wetenschapper Monique Heijmans vaker in Noordoost-Siberië is geweest, waar ze nu onderzoek doet naar de vegetatie op de bevroren bodem. Ze houdt haar hart vast schrijft Kim.
“Hoe zal het gebied eruitzien als ze terugkeert? De veranderingen gaan snel in het Noordpoolgebied. ‘Als ik lees dat het 38 graden is in Noordoost-Siberië, maak ik me grote zorgen.”
Dat klinkt zeer alarmerend en ze is er al 3 x geweest en dan komt ze met de zorgen van deze wetenschapper kijken we naar de praktijk dan is Jakoersk een stad die is gebouwd op palen op een paar honderd meter bevroren permafrost en alleen de bovenlaag smelt in de zomer als de temperaturen in korte tijd meerdere dagen boven de 30 uitkomt. De vraag is of dat, gezien het lokale klimaat, ongewoon is. De lezers van de Volkskrant zijn in hun warme huis zo wel overtuigd van de rampen die zich daar afspelen, smeltend permafrost door de opwarmende noordpool.
Jakoetsk midden op een hoogvlakte, maar dan zijn er ook nog een paar dorpjes die nu in de zee verdwijnen en dat kan alleen als daar lokaal het zeeijs de sneeuwlaag en de bovenlaag van het permafrost in de zomer gesmolten is.
De eerste vraag is hoe komt de vraag wat de oorzaak is van de smelt. Hier wordt direct, smelt van de bovenlaag van het permafrost door de wetenschapper aan de opwarming gekoppeld. Opwarming als gevolg van door mensen in de atmosfeer gebrachte broeikasgassen. Voor onderzoek naar die smelt wordt veel subsidie versterkt. En dan is het raadzaam om eerst naar het lokale klimaat te kijken en als je er al vaker geweest bent ben je wel op de hoogte van het lokale klimaat. Wij niet maar dat zoeken we op.
Klimaatinformatie
In de stad heerst een extreem landklimaat. De zomer duurt kort ongeveer 3 maanden per jaar. Lente en herfst duren heel kort en tijdens de rest van het jaar zakt het kwik ver onder het vriespunt met als laagste gemiddelde maandwaarde -39,6 in januari. Eind september valt de winter in en in oktober vriest het de meeste tijd al. Zelfs in oktober is al eens -40 °C gemeten. Tijdens de korte, hete zomer komen vaak dagen achtereen temperaturen boven + 30 °C voor. Het absolute maximum was 38,3 °C in juli 1942. Het juligemiddelde ligt met 19,0 °C boven dat van Nederland (De Bilt 17,4 °C). Midden in de winter zijn temperaturen rond -40 °C normaal. Als uiterste minimum is in februari 1891 een temperatuur van -64,4 °C gemeten. Het ijs in de rivier de Lena begint eind april te smelten; door het snel smelten van de sneeuw stijgt het peil van de rivier vele meters aan het eind van het voorjaar water wat zo snel in de oceaan terecht komt.
Bron wikipedia.
Waar zou de wetenschapper die daar al 3x is geweest zo bang van worden? Ze weet hoe warm de zomers daar zijn en een gemeten temperatuur van 38 graden is in Siberië waar, in de zomer als de zon 24/24 schijnt en er sprake is van een landklimaat, niet ongewoon.
Er is sprake van een arctisch landklimaat met een laagst gemeten minimumtemperatuur van -64,4 graden Celsius en dan zie je daar een meters dikke laag sneeuw en vorst in de bodem. De sneeuw smelt en is de sneeuw verdwenen dan smelt de bovenlaag van het permafrost .
In de korte zomer van 3 maanden, met de hoogst gemeten temperatuur van 38,3 graden zowel sneeuw als de rivieren smelten en wordt er een enorme hoeveelheid smeltwater door een brede rivier naar de oceaan afgevoerd. En in die korte zomer zie je dan ook dat er meren zijn en er gras en bossages groeien.
National Geographic heeft daar een mooi artikel over geschreven een aanrader.
De zomer wordt in Jakoetsk uitbundig gevierd en de gesmolten bovenlaag van de bodem blijkt bedekt te zijn met een laag waarop grassen en planten groeien. Zie bovengenoemde link.
Onderstaande foto is er een van een serie die in de galerij bij dit artikel bekeken kan worden.
En in de korte warme zomer zien we meren met grassen en bossages. De bovenste laag van het eeuwenoude permafrost wordt gevormd door een teeltlaag waar grassen en ook bossages groeien iets wat op een laag recent, door de opwarming, gesmolten permafrost niet zal voorkomen. Wel is tijdens de lange winter de bodem weer volledig bevroren.
Nu nog eens naar deze wetenschapper kijken.
Bron hier.
Als je alles weet van permafrost en je komt vaker in deze stad, dan weet je dat in dit gebied elke zomer de temperaturen oplopen en de sneeuw smelt. Midden in de zomer worden dan de zomerfeesten gehouden.
De vraag is hoe het komt het dat permafrost zo onder de aandacht gebracht wordt?
Er wordt de laatste jaren gewoon erg veel geld in gepompt en dat wil iedere wetenschapper wel onderzoek doen en dan moet je ook met resultaat komen. Laten we eens naar de financiering van een willekeurig onderzoek kijken.
“De Utrechtse Jorien Vonk sleepte een ERC Starting Grant in de wacht van 1,5 miljoen euro. Ze heeft er onderzoeksvrijheid mee gewonnen, zegt de aardwetenschapper die per januari de UU verruilt voor de VU in Amsterdam.
Geld om een eigen onderzoeksgroep mee te kunnen starten. Welke jonge onderzoeker wil dat nu niet? Wie als onderzoeker twee tot zeven jaar gepromoveerd is, maakt aanspraak op een Starting Grant van 1,5 miljoen euro van de European Research Council (ERC). De beste onderzoeksvoorstellen winnen. Jorien Vonk, aardwetenschapper bij de Faculteit Geowetenschappen van de Universiteit Utrecht, bemachtigde de gewilde beurs.
De afgelopen drie jaar deed Vonk onderzoek naar de dooi van de permanent bevroren bodem (permafrost) in Siberië en West-Canada. De dooi is een gevolg van de opwarming van de aarde waarbij broeikasgassen vrijkomen die bijdragen aan klimaatverandering. Met de ERC-beurs kan ze haar onderzoek naar permafrost een nieuwe impuls geven.”
Ook hier heeft Jorien Vonk het over de permanent bevroren bodem met permafrost in Siberië waar in de zomer. Een gebied waar de temperatuur in de zomer regelmatig boven de 30 graden uitkomt en dan de rivieren smelten die grote hoeveelheden smeltwater afvoeren naar de oceaan. Een rivier waar ook schepen varen. Langs de rivier de Lena is de stad Jakoetsk gebouwd met een haven en een groot vliegveld.
Het is duidelijk, zij doet ook onderzoek naar abrupte dooi van permafrost als gevolg van “de opwarming”en krijgt daar erg veel onderzoeksgeld voor. Er zijn meer wetenschappers die dat wel zien zitten. Alleen dat die abrupte dooi op de hoogvlakte van Siberië elk seizoen plaats vindt in de lente voorafgaand aan een warme zomer is kennelijk niet van belang. Een periode waarin de bevolking de zomerfeesten organiseren.
In het artikel in de Volkskrant wordt dat kennelijk beter in beeld gebracht. Daar komt het door de opwarming.
En kijk nu eens naar Timmermans
Timmermans, die dat onderzoek financiert, en aangeeft dat het permafrost smelt door een gemiddelde temperatuurstijging wereldwijd, van de onderlaag van de atmosfeer met 1,5 graden C, terwijl de het verschil tussen temperatuuruitersten in Jakoetsk, in de zomer en winter 102,7 graden Celsius bedraagt en zomertemperaturen regelmatig boven de 30 graden C in de zomer met uitschieters tot 38 graden C
En dan zie je hoe hij dat brengt:
“Volgens vicepresident Frans Timmermans van de Europese Commissie staat Rusland voor zulke grote klimaatuitdagingen, dat president Poetin liever de aandacht afleidt door Oekraïne te bedreigen. “Het verdwijnen van de permafrost heeft enorme gevolgen voor de Russische infrastructuur. Dat geldt zowel voor de olie- en gasindustrie als voor de militaire infrastructuur die op permafrost gebouwd is. Het is alsof het fundament onder je huis wegzakt. De Russen hebben te maken met mislukte oogsten en bosbranden en ze zien dat de rest van de wereld zich stap voor stap afwendt van fossiele brandstoffen. Terwijl hun hele land en hun export daarop draait.” Zie hier.
En dan vraag je je echt af wat het eredoctoraat van de Technische Universiteit Delft nog waard is.
Opmerking: Mogelijk verwachten de Russen wel verlies van landbouwgrond in het noorden, maar niet als gevolg van smelt van permafrost door de opwarming, daar zie je hooguit mossen groeien geen landbouwproducten. De akkers liggen meer naar het zuiden en zou het daar warmer worden, dan betekent dat meer landbouwproductie.
***
De storm van gisteren komt vermoedelijk door klimaatverandering. Deze woede het hardst in de kop van Noord-Holland en op de Waddeneilanden. Een studie van pak hem beet een half jaar op Texel naar de gevolgen lijkt me zeer noodzakelijk. Het is nog te klein voor een promotie. Een artikel in een tijdschrift met foto’s erbij kan wel. Tevens kan in de avond de culinaire stand van zake worden onderzocht voor de publieks tijdschriften. Waar kan ik daarvoor budget krijgen.
Zo zie je maar weer war subsidie uit de belanghebbende en belang houdende hand teweeg kan brengen. Waarschijnlijk de trigger achter het eredoctoraat. Het specialisme als oorzaak van de Babylonische spraakverwarring. De schuttinkjes van belendende specialisaties zijn te hoog geworden.
Mooi artikel. Het is dat Poetin niet zo getapt is hier in het overige deel van Europa. Maar bij voortschrijdend inzicht kunnen de Jakoetiëers misschien een verzoek doen aan het klimaatfonds van het IPCC.
Helga van Leur nb bestreed gister bij Op 1 dat de storm met klimaatverandering te maken had.
Maar zei er niet bij welke weers verschijnselen wel……volgens de goegemeente wereldwijd……volgens goed religieus klimaatgeloof.
Ze is klimaatambassadeur, weet je wel.
Prachtig artikel Hugo Matthijssen, ik heb er van genoten.
Dit is weer een prachtig voorbeeld van de waanzin die gekoppeld zit aan geld, geld is macht, althans denken ze.
Je kunt je afvragen wat gevaarlijker is, het beetje opwarming of de klimaat sekte, ik denk het laatste.
In Alaska liggen veel gebieden met permafrost, iemand die naar Discovery kijkt naar de goudzoekers aldaar weet dat ze soms op permafrost zitten, de graafmachine komt er niet doorheen midden in de zomer, een paar meter onder de grond, bikkelhard, en 25 meter verderop is soms geen permafrost meer te bekennen.
Ik kan me nog herrineren dat bij Roermond oude vries-cellen hebben gestaan bij een groothandel, bij het afbreken was de grond onder die dingen meters diep bevroren, dat hebben ze er uit gehaald of als het beton was, ik zou wel eens willen weten als ze het er niet uit hadden gehaald hoe lang het geduurd had voor deze grond weer ondooid was.
Zo werd vroeger dus gebouwd, van isolatie was nauwelijks sprake.
Al die onzin verhalen in de krant en op tv, al de reclames die ons proberen over te halen om hun troep te kopen, ik zie het amper nog, het enige wat ze willen is jouw geld, en met kleine visjes denken ze jou te vangen.
Ik zou zeggen vis maar in andere wateren, en vertel eens de waarheid waar het werkelijk om draait.
En die permafrost smelt echt niet omdat het een beetje warmer is, of het nu -25 is of -24, dat maakt geen zak uit op een paar meter diepte.
Als die permafrost diep in de grond smelt heeft dat andere oorzaken.
Amsterdam is ook gebouwd op palen, sommige huizen verzakken door droogte, rot en paalworm, waarbij nieuwe betonnen palen worden gestort. Heeft niks te maken met klimaatverandering. Groningense aardverzakkingen / -bevingen hebben ook niks met klimaatverandering te maken.
De CO2-klimaat-alarmisten dissen Siberische methaan doemverhalen op, maar ontwijken telkens de vraag welke altijd al de meest dominante klimaatfactoren zijn geweest (en nog steeds) in de aardse geschiedenis.
Alle effectloze CO2-klimaat-maatregelen berusten op valse aannames en politieke ideologie van het negatieve effect van industriële CO2-uitstoot en op angstaanjagende hockeystick grafieken gefabriceerd vanuit het IPCC.
Het positieve effect van de extra 140 ppm extra industriële CO2-uitstoot over de laatste 150 jaar, is de bemesting, versnelling en verdichting van plantengroei en veroorzaakt tevens een positieve klimaatverandering voor de mensheid en de hele biodiversiteit.
Het Siberië klimaat doemverhaal werd al decennia eerder opgevoerd bij de Siberische permafrost methaan-lachgas dooi. Methaan blijft ongeveer negen jaar in de atmosfeer hangen en vervalt dan tot CO2 en heeft zeker bijgedragen aan de positieve extra 140 ppm in de atmosfeer.
Maar wat een enorme zegen de extra 140 ppm voor de aarde, biodiversiteit en overleving van de mensheid is nog meer CO2 in de atmosfeer? In het Westland wordt 800 ppm aan de kassen toegevoegd voor een stabielere en snellere kweek.
Koolstof is de belangrijkste bouwsteen van het leven. Het vormt 18 procent van ons lichaam. Koolstof is het meest verbazingwekkende atoom in het universum vanwege zijn vermogen om zich te binden met belangrijke elementen zoals waterstof en zuurstof en eiwitten te creëren
Het vermogen van koolstof om vier covalente bindingen te creëren maakt het mogelijk koolstofketens van verschillende lengtes en configuraties te creëren, of om verbinding te maken met niet-koolstofatomen om verbindingen te vormen met unieke en gespecialiseerde chemische eigenschappen”
Een kleine aanvulling
Je tekst: “Methaan blijft ongeveer negen jaar in de atmosfeer hangen en vervalt dan tot CO2 en heeft zeker bijgedragen aan de positieve extra 140 ppm in de atmosfeer.”
Methaan CH4 oxideert in de hogere luchtlagen onder invloed van zonlicht en valt met opname van zuurstof uiteen in een molecuul CO2 en 2 moleculen H2O.
Waterdamp condenseert en bevriest waarna het uiteindelijk uitregent.
Methaan ontstaat door rotting van biomassa en de bij de groei opgenomen CO2 komt zo weer vrij.
Kijken we naar veeteelt dan eten de koeien de planten zoals grassen en mais en bij de spijsvertering ontstaat methaan. De CO2 die na het uiteenvallen van methaan overblijft, wordt weer opgenomen door de groeiende voedselgewassen.
Een vrij korte kringloop en met nu 2 ppm CH4 in de atmosfeer heeft veeteelt weinig invloed op de zogenoemde opwarming.
Maar er is ook goed nieuws.
Jettenr vindt het nu ook goed dat er 2 KC’s gebouwd gaan worden. Iemand heeft hem waarschijnlijk uitgelegd met een tekening dat je met kernenergie wel degelijk je huis kan verwarmen.
Jetten dolblij. Hij zal van de week in de TK trots laten zien hoe mooi hij die tekening heeft gekleurd. Met een beetje geluk krijgt hij een stevige knuffel van Juf Kaag, of hij nou wil of niet.
Ben een aantal jaren geleden in Jakoetsk geweest en vervolgens door naar Chokurdakh. Wat vrijwel aan de noordelijke ijszee ligt. Heb daar een aantal dagen gekampeerd op de toendra. Dit was in een periode dat het noordoosten van Siberië met voor het gemiddelde, veel te hoge temperaturen te maken had. Overigens was het zuidelijk veel en veel te koud op dat moment. Heb er zelfs gezwommen, een week nadat het ijs verdwenen was. Zo achterlijk warm was het. Een professor die onze gastheer was en daar al dertig jaar onderzoek deed, had het over een cyclus van ongeveer dertig jaar. Dus waarin er een aantal jaren zijn met hoge temperaturen. Het was dus ook zo warm toen hij net begon.
In Jakoetsk wordt er nog volop gebouwd, tot 20-25 verdiepingen hoog. Op de permafrost!! Valt toch moeilijk te rijmen met die alarmerende berichten. En de hoge temperaturen, die waren normaal volgens onze begeleiders aldaar. De grote vraag is, wat klopt er van de berichten dat de permafrost steeds verder weg dooit?? Als je dat naar het rijk der fabelen kan verwijzen, schiet het weer een stukje op. Verder zijn er nog de berichten dat het in bepaalde gebieden nog veel harder gaat. Een plaatselijk fenomeen? Dat kan. De grote ronde gaten die her en der op de toendra vallen, blijken vroeger ook al voor te zijn gekomen. Verhalen van de Rendierherders!
Nu ook het bericht de wereld is ingebracht dat het Great Barrier Reef momenteel op recordhoogte staat en zeer gezond is, zou het weerleggen van de wegsmelt een volgende missende pijler kunnen zijn onder het klimaatverhaal. Wie heeft deze info? Of is deze überhaupt wel te vinden? Misschien wel nooit onderzocht, dus dat is gemakkelijk claimen.
Iemand bevriend met een Russische onderzoeker?
Morgen schenkt Climategate.nl aandacht aan het Great Barrier Reef.
@ Jan van Holten
Niet bevriend met een Russische onderzoeker, maar in 2021 is een onderzoek gepubliceerd naar de afname van de draagkracht van paalfunderingen uit de jaren ’60 tot ’80 van de vorige eeuw in de permafrost als gevolg van opwarming/dooi. De conclusie is dat de draagkracht met 10 tot 20% is afgenomen: https://www.proquest.com/openview/aa287a387bfdd8f1da4799e94b19d1ef/1?pq-origsite=gscholar&cbl=4998668
Voor 2050 wordt 30% afname verwacht. Er is dus helaas wel degelijk sprake van een opwarming/dooi van de permafrost.
Herman
“In dit artikel wordt uitgegaan van smelt als gevolg van de opwarming van de aarde door broeikasgassen.
Laten we daar eens naar kijken met behulp van een wat ouder artikel van het KNMI over de hiatus.
Bron: https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/verdwenen-warmte-in-oceaan-gevonden
De bovenlaag van de oceaan is tegen de verwachtingen in sinds 2003 niet meer warmer geworden ondanks de toename van broeikasgassen in de lucht. Daarbij hebben we het over de periode 2003 tot 2011.”
En dan gaan we verder:
“De oceaantemperatuur is 0,02 graden Celsius minder gestegen dan verwacht. Een fractie van een graad maar omgerekend is dit een grote hoeveelheid warmte. Als hiermee de lucht zou zijn opgewarmd, dan zou het de afgelopen acht jaar 5 graden warmer zijn geworden. Dat is niet gebeurd. Ook een warmere bodem of meer afsmelten van land- en zeeijs dan verwacht, is uitgebleven.”
Geen opwarming maar dan gaan ze, zoals het goede klimaatwetenschappers betaamt, niet twijfelen aan de theorie maar met modelberekeningen zoeken naar “de verdwenen warmte”
Er is geen twijfel aan dat we zitten in een periode dat de onderlaag van de atmosfeer wat opwarmt en vanaf 1850 tot nu toe is dat gemiddeld 1,5 graad C. En die opwarming zien we al vanaf de laatste kleine ijstijd.
Stel nu dat al de energie van deze opwarming in de oceaan zou zijn verdwenen dan zou dat betekenen dat de temperatuur van de oppervlakte van de oceaan met (0,02 : 5) x 1,5 = 0,006 graad Celsius zijn opgewarmd.
Een onmeetbare hoeveelheid. En zoals je ongetwijfeld weet is er voor smelt van ijs veel meer energie nodig dan voor opwarming van het water.
En dan nog een punt de warme lucht zou vanaf het zuiden naar de pool moeten stromen om daar het ijs te laten smelten en dat is erg moeizaam lijkt me laten we eens naar de polar cell kijken.
Daar zie je dat boven de pool de zeer koude lucht vanaf de onderkant van de tropopauze naar beneden stroomt en vervolgens vanaf de pool wegstroomt richting het zuiden. Jakoesk ligt op de grens van de polarcell en de mid latitude cel waar de toegestroomde lucht opstijgt naar de tropopauze en er sprake is van een circulerend lagedrukgebied.
Erg veel warmte vanuit het zuiden kan daar niet doordringen. Wel kan het licht van de zon die 24/24 uur schijnt in de zomer als alle sneeuw gesmolten is de bodem opwarmen en dan zie je daar gras groeien.
Toch zie je wel variaties in het klimaat en dat komt omdat in de zomer depressies uit het zuiden af en toe dit gebied kunnen bereiken en de aangevoerde lucht bij stijging afkoelt en wat vocht kan meenemen.
Een andere variabele is de polar vortex die soms splijt en dan schuift de koude poollucht naar het zuiden en kan tijdelijk warme lucht de pool bereiken. https://www.youtube.com/watch?v=Hm3tclxlhlU
Een situatie die van toeval afhankelijk is en af en toe voorkomt.
Er zijn dan ook veel variabelen die de temperatuur en het weer bepalen vandaar dat in de koudste zomer de temperatuur tot – 1,5 graden C kan dalen en in de warmste periode dezelfde maand in een ander jaar een hoogste temperatuur van + 38,3 C bereikt wordt.
En dan zie je ́”wetenschappers” beweren dat een geringe stijging van de gemiddelde lucht temperatuur op aarde van 1,5 graad in 170 jaar het permafrost laat smelten in de korte zomer van 3 maanden waarbij eerst de sneeuw en ijslaag moet smelten voor het permafrost door de zon beschenen kan worden als het permafrost nu pas zou gaan smelten zoals wordt aangegeven.
Bij Jakoesk smelt de sneeuw elke zomer en wordt de bodem door zonlicht beschenen, maar daar zie je geen permafrost maar een teeltlaag waar grassen en andere gewassen groeien.
Het ligt voor de hand dat onder bebouwing de temperatuur van de permafrostlaag stijgt. Die bebouwing belemmert minstens de afkoeling en zal een deel van de stookwarmte naar beneden afvoeren.
Op gezette tijden duikt thema op bij de Öffentlich Rechtlichen. Laatstelijk noch bij Heute journal van 29.10.2021.
Toen had Putin nog tijd voor permafrost… [17:54]
Hugo Matthijssen legt precies de vinger op de gloeiende plaat.
Wetenschappers die subsidie krijgen omdat ze de gevolgen van de opwarming van de aarde naar hun inzichten vastleggen.
Halve waarheden worden dominant en die verschrikkelijke opwarming moet gestopt worden want anders is het gedaan met het leven op aarde, zo zeggen ze.
Echter het klimaat is een ander verhaal, maar wanneer Peter Kuipers Munneke je docent is op universiteit Utrecht dan weet je dat je alle steun kan krijgen voor je onderzoek, want ook hij stond in het noorden van Canada in smeltende permafrost, ook hier was het even hoog zomer.
Ontdek in dit artikel hoe de klimaatalarmisten je voor de gek proberen te houden.
Cuius enim panem manduco carmina canto.
Of vrij vertaald: wiens brood men eet, wiens woord men spreekt