Van een onzer correspondenten.
Noord-Brabant steekt 850.000 euro in de ontwikkeling van kernenergie. De provincie wil met het geld een spilfunctie verkrijgen in de ontwikkeling van een zogeheten thoriumcentrale. Het geld gaat onder meer naar het onderzoeksinstituut DIFFER uit Eindhoven voor onderzoek naar materialen. Ook wordt ingezet op een onderzoeksnetwerk. ‘Dit is een kans om de Brabantse portemonnee te vullen en de energietransitie te versnellen’, aldus een woordvoerder van de provincie. De provincie:
‘Dit is een investering in het Brabantse ecosysteem. We hebben hier al een uitstekende maakindustrie en een goede high-techsector. Nu is het ook zaak de kiem te planten voor een nieuwe succesvolle sector. DIFFER is een Eindhovens onderzoeksinstituut en met dit geld kan er een vliegende start worden gemaakt.’
Een thoriumcentrale werkt met een gesmolten-zout reactor (MSR). Eén van de uitdagingen is het versterken van de reactorwand in zo’n centrale. Die moet extreem hoge temperaturen, straling en corrosie door het zout kunnen weerstaan.
DIFFER kan dankzij het geld versneld onderzoek doen naar constructiematerialen voor gesmolten-zout reactoren:
‘Het laboratorium dat we gaan inrichten is de eerste faciliteit in Europa waarmee gelijktijdig de reactie getest kan worden van materialen op bestraling en corrosie door zout’,
zegt onderzoeker Beata Tyburska-Pueschel.
De provincie Noord-Brabant, maar ook Zeeland, zien veel in kernenergie met thorium. Deze gesmolten-zout reactoren zijn veiliger en duurzamer dan centrales die draaien op uranium. Dat komt omdat ze een kern hebben van gesmolten zout. Een meltdown, zoals die in in 2011 in Japanse Fukushima en in 1986 in Tsjernobyl, is bij deze reactoren niet mogelijk.
In Noord-Brabant is het sentiment ten aanzien kernenergie omgeslagen, niet in de laatste plaats door de wervende campagne op braderieën en rotaryclubs van voormalig automatiseringspionier ‘Mr. Thorium’ Gerard Smals.
Ook de TU Delft is bij het project betrokken. Leuk nieuws voor Minister Jetten met zijn klimaatmiljarden.
***
Prima idee van NB. Zou navolging landelijk moeten krijgen.
We hebben immers zo’n 10 kerncentrales in Nederland nodig willen we überhaupt onze industriepositie (en werkgelegenheid voor onze kleinkinderen) kunnen behouden in 2050, industrie die van onze dogmatische klimaatactivisten zogenaamd in transitie op weg moet naar het ‘Groene’ utopia van een CO2-vrije ‘hernieuwbare waterstof economie’.
Prima idee. De komende veertig jaar werkt dit nog niet. De groene industrie kan tevreden zijn. Dit is trouwens een bedrag waarvoor je nog geen dag groene hout snippers kan stoken. De komende 10 jaar bouwen we windmolens en dan 10 jaar waterstof en daarna geven we de bewoners en bedrijven de schuld dat ze nog niet groen geworden zijn. Zolang die angst op een mooie zomer over 100 jaar niet weggaat.
Eab, Noord-Brabant staat er niet alleen voor.
Die thoriumcentrale is op papier al heel ver gevorderd. Het is de groene waan die de bouw er van in de weg staat, maar dankzij de energiecrises zou het wel eens in een stroomversnelling kunnen komen.
Jammer dat daar dan vele duizenden doden voor moeten vallen als gevolg van de waanzin van een door sommigen aanbeden psychopaat.
De thorium centrale is op papier al 50jaar heel ver gevorderd….
Er zijn een paar onopgeloste problemen waar alle landen die er aan hebben gewerkt (>10landen) niet uit zijn gekomen….
Darius, het lijkt wel alsof je het over de energietransitie hebt!
AnthonyF
Alle oorlogshitsers zijn psychopaten. Zoals alle dogmatici géén wetenschappers zijn en consensus niets met wetenschap te maken heeft maar met verdwazing en onredelijke drang naar onveranderlijkheid.
Spreekwoorden zijn een gecondenseerde vorm van de realiteit want gebaseerd op jarenlange waarneming.
Wellicht is deze hier van toepassing: ‘Als er een schaap over de dam is…enz’.
Er hoeft maar iemand een verdienmodel in te zien en het gaat los en voor alle duidelijkheid, met een verdienmodel is niets mis. Zonder verdienmodel was er geen bakker of slager enz. enz. enz. bereid om aan de slag te gaan.
Waar het om gaat is of het verdienmodel bijdraagt aan een betere maatschappij, zoals in de bijdrage hierboven beschreven, of dat het maatschappij ondermijnend is.
In die zin is het verdienmodel ‘klimaatwaanzin’ net zo maatschappij ondermijnend als het runnen van een drugslaboratorium en dient dus krachtig bestreden te worden.
Voor mij staan D66, GL, Urgenda enz. op dezelfde sport van de maatschappelijke ladder als de leden van de Mocromaffia, onderaan dus voor alle duidelijkheid.
Het verschil zit hem in verdienen versus uitbuiten. Verdienen is belonen uitbuiten is stelen.
https://www.scmp.com/news/china/science/article/3141581/could-chinas-molten-salt-nuclear-reactor-be-clean-safe-source?module=perpetual_scroll&pgtype=article&campaign=3141581
Ongeveer 600 Chinese wetenschappers zijn sinds die tijd, met steun van de oude (deels gepensioneerde) wetenschappers van Oak Ridge National lab die graag voortzetting zien van hun MSR experiment, bezig om tot een MSR te komen. Ze zouden nu een kleine (2MWthermisch) gesmolten zout reactor met uranium staven werkend moeten hebben. Er is helaas geen bericht over gekomen.
Zie ook de lezingen van het 2015 MSR symposium aan TU-Delft:
https://collegerama.tudelft.nl/Mediasite/Play/67f503b8e0bf41b1b870b86cb63b674a1d
Ojee!!! Brabant die een spilfunctie wil gaan verrichten in de ontwikkeling van een ‘nucleaire toekomst’…..Frankrijk mag wel oppassen dat ze niet ‘weggedrukt’ worden door deze nieuwe provinciale speler…..850.000 euro of je een emmer leeggooit.
Da’s nog niet eens het bedrag waar je twee Lamborghini’s kan kopen waarvan er vannacht een total loss gereden werd op jullie A 28…
Komt allemaal goed daar in Brabant en Nederland met hun ‘nucleaire transitie’.
In Frankrijk doen ze het net even anders de komende twee jaar in deze economisch moeilijke energietijden.
1. De staat en EDF gaan samen de nucleaire industrie te steunen. Er komt een investeringsfonds “Fonds France Nucléaire”, dat “investeringen wil doen om de groei van KMO’s en ETI’s in de nucleaire sector te ondersteunen”. Het plan voorziet in een totaalbedrag van 470 miljoen euro de komende twee jaar voor de Franse nucleaire industrie. EDF en de staat zullen elk deelnemen, “voor een bedrag van 50 miljoen euro elk en met een doelstelling van een totale investering van 200 miljoen euro tegen 2023”. Er kopmteen onafhankelijke beheersmaatschappij (Sigefi Private Equity), die voorrang zal geven aan “investeringen in Franse ondernemingen met een aanzienlijke know-how voor de nationale nucleaire industrie”.
2. De regering heeft ook 61 nieuwe winnende projecten aangekondigd in het nucleaire gedeelte van het herstelplan voor Frankrijk, waarvan er 43 betrekking hebben op de modernisering van het industriële instrumentarium en innovatie en 18 op vaardigheden en beroepsopleiding. “In totaal worden nu 95 projecten in de nucleaire sector door France Relance gesteund voor een bedrag van 110,5 miljoen euro, voor een totaal investeringsbedrag voor de industrie van bijna 366 miljoen euro”
3.Kernenergie profiteert ook van eens van een budget in het plan “Frankrijk 2030” dat onlangs door president Emmanuel Macron is aangekondigd. Het voorziet in een investering van één miljard euro in kernenergie tussen nu en 2030 om “baanbrekende technologieën” te ontwikkelen, met name kleine reactoren (bekend als SMR).
Op langere termijn 2035 zal het gaan om investeringen die de 60 miljard zullen gaan belopen….
Ach ja Brabant … je moet ‘ergens’ beginnen zullen we maar zeggen. Maar om nou het woord ‘krachtig’ te gebruiken….
Gerard, objectief gezien heb je natuurlijk helemaal gelijk. Die 850.000 € is een schijntje. Maar het gaat hier om het politieke gebaar dat er achter zit.
Een overheid, weliswaar een provinciale, die de kant van kernenergie op kijkt.
Dat moet een beslissing zijn geweest waarvoor dus een meerderheid te vinden was in het provinciebestuur en reken maar dat de Groene Khmer alles heeft gedaan om het tegen te houden.
Ben benieuwd naar de stemming hier over. Iemand?
Weggegooid geld, een thorium centrale bestaat (nog) niet.
Alle proefcentrales hebben één ding gemeen, vervuiling van het zoutmengsel door erosie waardoor het proces vastloopt.
En échte wetenschappers denken dat het zeker nog wel 50 jaar kan duren voordat er echt een op productieniveau gaat draaien.
Laat je dus geen rad voor de ogen draaien door lieden die er niets van snappen maar er een leuk verdienmodel in zien.
Hastelloy C276 corrosiebestendig, meest geschikt voor Thorium reactor mantels:
Hastelloy C276 is duur, maar heel goed bestand tegen hoge temperatuur (ca. 1100 °C) en tegen corrosie. Het vindt daarom toepassing in gasturbines in het bijzonder vliegtuigmotoren en ook in scheikundige reactoren. Hastelloy is heel hard en daardoor moeilijk te bewerken. De bewerking gebeurt dikwijls met een laser. Hastelloy is moeilijk te smeden, het wordt meestal gegoten. Hastelloy is geen eenduidige legering: er bestaan nog ondersoorten in die met letters en cijfers worden aangeduid
C276: Het meest universeel corrosiebestendige materiaal dat vandaag beschikbaar is. Een oplossing-gegloeide nikkel-molybdeen-chroomlegering met toevoeging van wolfraam, C276 vertoont uitstekende corrosieweerstand in een breed scala van zware omgevingen.
Kostbaar, maar dan heb je ook wat.
https://www.neonickel.com/alloys/nickel-alloys/alloy-c276/
Scheffer, man geweldig. Tijdens mijn studie vliegtuigbouwkunde aan de TU-Delft, een studie die ik door trieste familieomstandigheden niet heb kunnen afronden, heb ik stage gelopen in Rotterdam bij een bedrijf dat zich o.a. bezighield met de productie van onderdelen van gasturbines voor vliegtuigen van Fokker. En ja, hastelloy.
Ik heb het over 1970 ongeveer.
Nog steeds heb ik een klein stukje van dat spul, afval, in mijn gereedschapskist. Niet kapot te krijgen.
Toen was men best nog wel geheimzinnig over de samenstelling.
Cornelia
Zonder onderzoek géén baanbrekende veranderingen. Je wilt toch niet op je handen blijven zitten? Of wachten tot het licht uitgaat?
Beetje off topic, maar wel electrisiteit.
Een electrobak voor de gewone man en ook nog op vakantie gaan, vergeet het maar, het word een dagenlange reis.
En met kleine kinderen een uitputtingsslag.
Zo ver komen deze 28 elektrische auto’s in de praktijk als je ermee op vakantie gaat
https://www.ad.nl/auto/zo-ver-komen-deze-28-elektrische-auto-s-in-de-praktijk-als-je-ermee-op-vakantie-gaat~ad3683ca/
in de telegraaf afgelopen week. drie gebruikte elektrische autos van rond de 22.000 eur. met goed weer kom je er wel 200 km mee.
De beste prestaties waren die van een Mercedes EQS. De goedkoopste kost bijna 90.000 € en volgens de fabrieksopgave komt die 624 km ver op een acculading. De duurste, bijna 160.000 € doet het nog beter, wel 651 km. Ja ja.
ZSM alle rijkssubsidie in Nederland afschaffen voor EV’s. Is zinloze klimaat verspilling van belasting geld. Doet niks tegen klimaatverandering. Is wel werelwijde pure milieuvervuiling.
https://www.milieucentraal.nl/duurzaam-vervoer/elektrische-auto/subsidie-elektrische-auto/
Theo
Ooit zal het wel wat worden, maar nu even niet. Elektrisch prima. Niets mis mee. Denk maar even aan je boormachine, wasmachine, accuschroefmachine. Alleen de elektrische autoaccu is nog wel erg behelpen. Elektrisch, wel leuk voor de stad toch? Alleen dat brandgevaar en de moeilijkheid van het blussen. Het geforceerde willen deugen met zo’n ding staat me alleen erg tegen.
Daarnaast houdt je je erg voor de gek als nog maar een zeer beperkt deel van de totaal gebruikt energie uit niet CO2 producerende bronnen komt. En dat vinden de ijveraars voor elektrisch rijden nu juist het argument bij uitstek.
Kennelijk zijn ze aan de verkeerde kant begonnen met het oplossen van hun probleem.