Van een onze correspondenten.
Op de maandagmiddag-radio van de NOS klonk het vertrouwd onheilspellend uit de mond van Gerrit Hiemstra. Trouwe lezers van Climategate.nl weten dat Gerrit een klimaatbevlogene is en dat alles door hem direct gerelateerd wordt aan klimaatverandering en CO2-uitstoot. Omdat hij in de NOS-hub zit wordt hem geen kritische vraag gesteld en kan hij er ongehinderd zijn klimaatpropaganda kwijt. Wat zei Hiemstra die maandagmiddag?
Het is ‘kurkdroog’ en de droogte gaat heel erg lijken op het record jaar 1976, toen het vijf maanden droog was. (1976 is 46 jaar geleden, bijna een halve eeuw, red.)
Ook het recordjaar van 2018 werd er bijgehaald om de droogtevoorspelling nog krachtiger te maken. Droogte komt van pas in Hiemstra’s opwarmingsgeloof en daarom de nadruk op warmte, hitte en dat de hele wereld smelt. Dat het slecht met ons afloopt als we niet goed naar hem luisteren.
Dinsdag zou er nog een heel klein buitje vallen en daarna, woensdag zou het droog zijn. ‘Er komt geen regen meer. En ook de komende veertien dagen niet.’ De ontzetting op het gezicht van de NOS radio-presentatrice was hoorbaar. Droog? Ja kurkdroog. Goh.
Geen 48 uur later werden de voorspellingen door Moeder Natuur tegengesproken. Een buienzone trok gisteravond over een groot deel van Nederland en de NOS radio-verslaggevers riepen in de Johan Cruyff-ArenA dat het stortregende.
Woensdagavond was het gewoon herfstig in delen van Nederland. Ik zag een fietser doorweekt thuiskomen, ik zag de hele avond pinkelende druppels in de sloot. Misschien is door klimaatbevlogen weerlui de weersvoorspelling over de komende 48 uur wel moeilijker dan die over 50 tot 100 jaar. De redactie van Climategate.nl, altijd scherp, houdt u op de hoogte.
***
40 jaar indoctrinatie. Je zou er bijna somber van worden. Maar er is hoop!
Dit weekend kon ik een schaterlach nauwelijks onderdrukken toen ik las dat in Haarlem een klimaatfestival geheel bleek te zijn mislukt. Het terrein was geregeld, er was een podium en er waren naast sprekers, ook enkele artiesten ingehuurd om het feest luister bij te zetten.
De bedoeling was om de toegestroomde jeugd, die hun hele leven al in de klimaatmarinade zijn ondergedompeld, mee te laten praten over hoe erg het is en wat er nog aan kan gebeuren om de schier onafwendbare catastrofe enigszins te beteugelen.
Er werd gerekend op duizend of meer deelnemers, er was catering geregeld en de nodige mobiele toiletten, kraampjes en ga zo maar door.
En wat bleek? Behalve de organisatoren van RES-jeugd en de gebruikelijke actiegroepen kwam er NIEMAND opdagen. Er waren daardoor niet meer dan 100 aanwezigen van de organiserende klimaatclubjes, die zich een beetje verloren hadden verspreid over het festivalterrein.
Wellicht is de voorzichtige conclusie te trekken dat onze jeugd, ondanks jarenlange bangmakerijen, hun schouders ophalen over het klimaat en liever iets anders gaan doen.
Dat is m.i. ook in lijn met de grote hoeveelheid vakantievierders op Schiphol; die trekken zich ook nergens meer iets van aan.
Wellicht is de voortdurende agitprop uitgewerkt. Maar dat zullen we nooit weten, immers: het klimaat is nimmer onderdeel geweest van welke democratische toetsing dan ook.
Ja in principe is dit het zelfde als in Noorwegen, het schijnt dat daar inmiddels 20% van de mensen in een electrische auto rijdt.
Noorwegen, normaal is daar alles goed geregeld, mede door hun eigen munt en grondstoffen.
Maar wat blijkt, die auto is zo flink gesubsidieerd dat het niet meer normaal is, ook gratis parkeren over de busstroken, in milieuzone rijden en noem maar op.
Wat blijkt nu, bijna al die mensen hebben hem gekocht voor al deze voordelen, ze nemen allemaal geen bus meer, geen trein, want bijna alles is gratis voor hen, waar je moet betalen voor parkeren staan zij gratis.
En daar willen ze nu vanaf, maar wacht even, dan wil niemand meer op enkele uitzonderingen na geen elektrische auto meer, want hij kent ook veel nadelen, een veel kleiner bereik in de kou b.v.
Wat doen ze nu, nieuwe auto’s met verbrandingsmotor verbieden in 2025, tja de groenen krijgen hun zin altijd schijnbaar.
Ik ben eens benieuwd hoe dat gaat aflopen, en dat in een land met maar weinig inwoners.
Ha dat is echt geweldig!
De tijd is aangebroken dat klimaatalarmisten in alle sneuheid zullen worden gemarginaliseerd, uitgelachen en uiteindelijk verketterd worden.
Mensen inclusief de jeugd beginnen onraad te ruiken!
Gaat Climategate.nl nu ook al de weerberichten bespreken? Het moet werkelijk niet gekker worden.
Door de jaren heen neemt de verdamping in de zomermaanden sneller toe dan de neerslag. Dat betekent dat de kans op (ernstige) droogte ook toeneemt. Goed dat daar aandacht aan besteed wordt. Hier onder de gegevens van De Bilt:
https://www.weerwoord.be/uploads/627ceb993dbe8.png
De toename van de verdamping en de droogte hebben verschillende oorzaken:
1. door hogere temperaturen neemt de verdamping toe
2. door intensievere zonnestraling (schonere lucht) neemt de verdamping toe
3. door klimaatverandering veranderen de neerslagpatronen.
Wat het laatste betreft lijkt Nederland in een overgangsgebied te liggen, In het zuiden van het land neemt de droogte sterker toe dan in het midden en noorden van het land.
Het sneu dat de bezoekers van de Johan Cruijff arena gisteren nat geregend zijn. Maar daar konden ze vast wel tegen. Ze zaten precies in de strook waar gisteren de meeste neerslag viel, ca 5 mm. In De Bilt werd maar 2 mm opgevangen en in het binnenland bleef het op veel plaatsen (vrijwel) droog. En dat was dan de eerste neerslag van de maand mei, na een eveneens droge maart en april.
Ja Bart, Climategate zal wel moeten, want onze weer-mannen en -vrouwen hebben de (te) grote klimaatbroek aangetrokken en verwarren al jaren het weer met het klimaat vise versa. Kijk maar eens naar het RTL4 weerbericht: het 5-daagse overzicht eindigt met ‘het klimaatgemiddelde’. Hoezo klimaatgemiddelde? Was het klimaat niet gedefinieerd in periodes van 30 jaar?
Het verschil tussen meteorologen en klimaatwetenschappers is dat meteorologen gebruik maken van door anderen ontworpen computerprogramma’s en na een druk op de knop de weersverwachting oplezen. Vijf dagen vooruit voorspellen is al bijna niet te doen.
Klimaatwetenschappers kijken daarentegen naar klimaatmodellen, geprogrammeerd door anderen en denken dat voorspellen hetzelfde is als meten. Vijftig jaar exact vooruit voorspellen is voor hen een peulenschilletje.
Die Hiemstra gebruikt ook dagelijk het woord ‘normaal’. Alsof er een norm bestaat voor het weer. In plaats van ‘normaal’ te gebruiken bij het weer dat hem niet aanstaat om hij het niet ‘normaal’ vindt, dient ie het woord ‘gemiddeld’ te gebruiken.
Het weer is vrijwel nooit gemiddeld. Dat bestaat alleen op papier namenlijk.
Normaal weer staat in de Enkhuizer Almanak. En dat wordt het nooit. https://www.almanak.nl/weer/
“Door de jaren heen neemt de verdamping in de zomermaanden sneller toe dan de neerslag.”
zou dan de verklaring zijn dat in het verleden minder droge perioden waren.
Hier de reactie van Werner Kirstein op alarmistische prietpraat uit het Heute Journal van 3 augustus 2018…
Klets nier zo stom Vreeken, 1500 km zuidelijker in Spanje met name zuid- en oostkust: Sinds 1919! niet zoveel neerslag, sinds 1964! niet zo weinig uren zon. Hoe rijm je dat met je drie beweringen?
1. door hogere temperaturen neemt de verdamping toe
2. door intensievere zonnestraling (schonere lucht) neemt de verdamping toe
3. door klimaatverandering veranderen de neerslagpatronen.
Betreft de maanden maart en april 2022
Rien in Spain. Was Vreeken ooit in Spanje voor langere tijd of heeft hij ook zin informatie van Gerrit? Laat ze maar gewoon kletsen. Inderdaad was het in Spanje vrij koud en nat in de maanden maart en april, maar hoe zeggen ze hier: en abril, aguas mil!
Wel toevallig dat aan de kust van Scheveningen het gisteravond ook absurd regende. Een oudvisser had ons gewaarschuwd niet uit te varen, het KNMI was milder.
Mijn vader snoof als oud visser ’s avonds buiten de lucht en voorspelde het weer voor de volgende dag en schatte het in voor de komende dagen. Hij zat er best wel eens naast, maar nooit zo vaak als de KNMI computermodellen.
Ik vergelijk zelf wel eens Meteo France, Google weather en Buienradar. Best wel grote verschillen of zelfs tegenstellingen. Wel is het in de winter kouder en natter dan in de zomer, daar zijn de modellen het dan wel over eens.
Na veertig jaar hel en verdoemenis te hebben aangehoord bleef het al die tijd het twee-voor-twaalf. De tijd stond stil, alleen de jobstijdingen zwollen aan en verstommen nu weer.
Natuurlijk zijn er lokaal klimaatslachtoffers, vanwege lokale klimaat verschuivingen. Zoals er nog veel meer slachtoffers zijn door overschrijding van de draagcapaciteit van het land. Ook dat is altijd zo geweest, denk aan de ooit groene Sahara en het Titicacameer.
Klimaat is een compilatie van meerjarig weer, niet door elkaar gebruiken. Zoals je ook met transitie (rommel opruimen), milieu (natuur en leefbaarheid) en catastrofale klimaatsverandering niet door elkaar zou moeten houden.
Ik heb mijn zoektocht naar slachtoffers van catastrofale klimaatverandering beëindigd, ze waren er niet. Overbevolking daarentegen was vrijwel overal.
Bart,
Ik denk dat je gelijk hebt dat de drie factoren die je noemt op klimaatverandering kunnen duiden, als dat zou blijken uit de 30-jarige gemiddelden. Maar dat wil niet zeggen dat we zeker zijn van de oorzaken van die factoren, of dat we ze kunnen voorspellen. Dat is de fout die Hiemstra&KuipersMunneke c.s. steeds weer maken. Zij doen alsof dingen voor jaren zeker zijn, die ze hoogstens 5-10 dagen vooruit kunnen voorspellen. Goed dat Climategate dat signaleert.
Wat een vreselijk leuk artikel, maar zo is het wel.
Om maar even op de persoon zelf te spelen, Udo heeft er al eens over geschreven, hij heeft er meen ik tegenover of naast gewoond, blijf ik even buiten.
In iedergeval een persoon die altijd alles beter wist en altijd gelijk wilde hebben.
Zijn neus heeft in iedergeval altijd al richting hemel gestaan, tja en dan weet je eigenlijk al genoeg.
Maar misschien leest Udo het zelf wel en kan een toelichting geven als die wil.
Windmolens zijn niet bepaald ‘schoon’ zegt onderzoek van Elsevier. Ze vergeten te melden dat de opslag van windenergie en productie van waterstof nog eens 60% van de voordelen van windenergie reduceert.
https://www.ewmagazine.nl/nederland/achtergrond/2022/05/windmolens-hoe-schoon-zijn-windturbines-884025/
Iets zegt me dat de modellen van hiemstra nog wat oppoetswerk behoeven. Ook hier heeft het gisteravond ca drie druppels geregend en Ehv airport wel 0,2mm volgens pagina 705 van teletekst. Weerplaza meldt dan overigens 0 mm voor mijn postcode en die van de luchthaven, dus waar haalt teletekst dan haar data vandaan? Maar ja het is niet de eerste en zeker niet de laatste keer dat er wordt geblunderd, afgelopen weekend was er nog code geel voor zuid-oost nederland. Ook toen slechts 3 druppels, misschien 4 hi En dan toch uitspraken doen over het weer over 50 jaar, ik blijf het grappig vinden.
Dwazen als een Hiemstra moet je geen podium geven. Van zelfreflectie heeft de man nog nooit gehoord. Ik hem de man nog nooit kunnen betrappen op iets zinnigs.
“Dwazen als een Hiemstra moet je geen podium geven. Van zelfreflectie heeft de man nog nooit gehoord. Ik hem de man nog nooit kunnen betrappen op iets zinnigs.”
Als je geen weermodellen wilt gebruiken is dit artikel misschien wat voor je, Pieter:
https://www.koekoeksklok.com/weerhuisje-e70.html
Met mooi weer komt het vrouwtje naar buiten, en met slecht weer het mannetje. Het heeft ook nog een thermometer. Al eeuwen lang beproefd :-)
Als je de relaties niet kent, hoe kun je dan in een model geloven, die per definitie een vereenvoudiging van de werkelijkheid is?
Daarom zijn m.i. politici er zo dol op.
Kijk ook eens naar de modellen van het CPB, die komen ook nooit uit.
Voor een gevoeligheidsanalyse zijn modellen prima, maar ook niet meer dan dat.
“Als je de relaties niet kent, hoe kun je dan in een model geloven, die per definitie een vereenvoudiging van de werkelijkheid is?(…) Kijk ook eens naar de modellen van het CPB, die komen ook nooit uit.”
Ik denk dat klimaatmodellen veel beter scoren dan economische modellen.
In de economische werkelijkheid heb je met een groot aantal zeer onvoorspelbare factoren te maken: nieuwe uitvindingen, pandemieën, regimewisselingen, grondstoffenschaarste, mislukte oogsten, natuurrampen, massahysterie.
Klimaatmodellen zijn gebaseerd op fysische processen die ieder voor zich netjes volgens voorspelbare regels verlopen. Het is het grote aantal onderlinge interacties wat het lastig maakt, maar met een model kun je een heel eind komen. Complicerende factoren zijn de interactie met de biosfeer en de topografie van de aarde. Naast natuurlijk externe factoren zoals veranderend grondgebruik, vulkaanuitbarstingen, veranderende zonkracht. De afgelopen 30 jaar hebben de klimaatmodellen heel aardig voorspeld wat er ging gebeuren. Wel blijft de opwarming (gelukkig) iets achter bij de verwachting.
Ik observeer mijn kippen. Schuilen ze voor de regen, dan is het een bui of buiïg weer. Blijven ze buiten in de regen, dan regent het de hele dag.
Ronnie. Wat doen ze als het sneeuwt?
Dan zijn ze al geslacht, want dan is het Kerst geweest.
Als er sneeuw ligt, dan blijven ze in het hok. Ze komen pas naar buiten als ik wat sneeuw heb weggehaald, dan is niet alles meer wit. Een goede vraag wat ze doen als het sneeuwt. Dat moet ik eens observeren als ik de kans krijg want met die verschrikkelijke opwarming is sneeuw onmogelijk in Nederland:-)
Meer over de droogte op de site van de NOS, door Marco Verhoef.
https://nos.nl/artikel/2428618-2022-tot-nu-toe-zeer-droog-jaar-wel-grote-regionale-verschillen
De kop is niet correct: het gaat niet over het jaar maar over het groeiseizoen 2022. Februari was juist erg nat, plaatsen waar lang water vastgehouden wordt kunnen daarvan nog proviteren.
De komende dagen zal de droogte nog verergeren. Vanaf maandag lijkt nu meer regen te komen. Hopelijk komt dat nog op tijd voor de landbouw.
Zie ook de SPI kaarten van het KNMI (SPI = Standardized Precipitation Index). Volgens de SPI1 (afwijking over 1 maand) is het overal extreem droog, en volgens de SPI3 (afwijking over 3 maanden, dus vanaf 12 februari) is er in delen van het land nog een positieve afwijking.
http://knmi-spi-monitor-frontend-prd.s3-website-eu-west-1.amazonaws.com/
Echt de nos als objectieve nieuwsbron opvoeren dat kan anno nu echt niet meer, lange leve de naïviteit zal ik maar zeggen, Mijn goed bedoelde raad : svp oogkleppen afdoen
Hr Vreeken,
Uw vorige commentaa: Klimaatmodellen zijn gebaseerd op fysische processen die ieder voor zich netjes volgens voorspelbare regels verlopen. Als gepensioneerd meteoroloog lees ik uit deze tekst dat u geen snars verstand hebt van meteorologie en klimaat. In nagenoeg alle formules die in de meteorologie worden gebruikt, zitten z.g. constanten. Waarden die empirisch zijn bepaald om een zo goed mogelijk resultaat te “berekenen”, Voor de korte termijn hebben deze constanten zich redelijk bewezen. Voor een termijn van 50 jaren is dit zeer onwaarschijnlijk en slaat uw opmerking over fysische processen die netjes volgens voorspelbare regels verlopen, echt helemaal nergens op.
Er zal best nog wel fine-tuning nodig zijn aan de klimaatmodellen. Het ging me om de vergelijking met economische modellen. Daar heb je met een veel grotere diversiteit aan factoren te maken. Wie had er vorig jaar gedacht dat we in een oorlog met rusland terecht zouden komen? Of in een coronacrisis? Of in een blokkade van het suez-kanaal? Om er maar een paar te noemen.
Henk de Jong???
“Als gepensioneerd meteoroloog lees ik…”
Bent u toevallig familie van die andere gepensioneerd meteoroloog, Hans de Jong “Johannes Jan George (Hans) de Jong (Kortezwaag, 3 mei 1921 – Gorredijk, 31 december 2010) was een Nederlands weerman en onderwijzer”.
https://nl.unionpedia.org/Lijst_van_weermannen_en_weervrouwen#Hans_de_Jong_(meteoroloog)
Of bent u de Henk de Jong die hier enkele jaren geleden het IPCC en de klimaatwetenschappers probeerde te verdedigen?
@ peter van beurden: ik ben geen van beiden. Hans de jong was trouwens geen afgestudeerd meteoroloog, maar een zeer verdienstelijk amateur weerman. Ik heb mijn cariere in 1992 bij het KNMI beëindigd na een gerechtelijke procedure tegen de KNMI directie.