Een bijdrage van Jeroen Hetzler.
En daar zijn we weer met die vreselijk dure kernenergie. Het duo Timmermans en Samsom bakt ze weer bruin en Jetten traineert braaf de ontwikkeling van kernenergie zoals uranium en thorium. Tja Jetten zit in de val tussen feit en ideologische hersenspinsel. Gezichtsverlies, zeker ook voor D66, staat op het spel. Dit is kennelijk belangrijker voor de 3 genoemde heren dan de welvaart van de Nederlandse burger. Het is een oeroud gegeven, wat veel zegt over de onterechte aanspraak van links op morele superioriteit. De onkunde van hun standpunt is een belediging van het menselijk vernuft en brengt onze welvaart overtuigend in gevaar. In het licht van de huidige geopolitieke situatie komen de 3 heren niet verder dan wat ideologische bla bla. Zij tonen aan dat ons lot bij hen in verkeerde handen is. Advies: negeer alles wat zij willen en kom desnoods in opstand. Noem het een eigentijds Plakkaat van Verlatinge. Laten we eens kijken wat anderen ervan zeggen:
Niettemin passen ze hun retoriek wel aan de tijdgeest aan. Samsom is inmiddels veel te notabel om zich nog aan hekken rond kerncentrales vast te ketenen, en ik heb hem ook al een tijd niet meer gehoord over het zogenaamd onoplosbare nucleair afvalprobleem. Als Timmermans er nu naar gevraagd wordt, valt hij terug op het argument dat kernenergie ‘hartstikke duur’ zou zijn.
Het is op zich al merkwaardig dat een PvdA-politicus – normaliter toch kampioenen van staatsinterventie, subsidies en toeslagen – zich nu beroept op een vrijemarkt-argument om kernenergie af te serveren. Onderwijs en gezondheidszorg zijn ook hartstikke duur, maar een betrouwbare energievoorziening is net zo onmisbaar voor een moderne maatschappij.
Je ziet de onwil ervan af spatten en dit terwijl Frankrijk al ruim 50 jaar probleemloos draait op kernenergie.
Als kernenergie echt hartstikke duur is, hoe kan het dan dat Frankrijk al een halve eeuw lang voor driekwart op kernstroom draait zonder steeds verder achterop te raken bij andere EU-landen? Elektriciteit is het levensbloed van een moderne maatschappij. Hoe zou de Franse economie in Europa en op de wereldmarkt concurrerend kunnen blijven als die draait op veel duurdere stroom dan zijn concurrenten? Als kernstroom zo duur is, hoe kan het dan, dat in het walhalla van de vrije markt, de VS, op dit moment 55 kerncentrales stroom op staan te wekken?
Hinkley Point C is nu het mikpunt van de drogreden dat kern te duur is:
Toen dit contract werd afgesloten was 12 cent een marktconforme kilowattuur-prijs, maar in de jaren daarna kelderde de marktprijs van elektriciteit door spotgoedkoop aanbod van aardgas. Anti-nucleairen kregen er maar geen genoeg van om de Britten voor te rekenen hoeveel miljarden ponden te veel ze de komende 35 jaar gingen betalen voor kernstroom, vergeleken met die historisch lage marktprijs.
Maar ja, dat was toen. En nu zien we dit:
inmiddels is er een akkefietje in Oekraïne aan de hand en schiet de elektriciteitsprijs door het dak. Ik heb nog geen berekening gezien, hoeveel miljarden ponden Hinkley de Britten de komende 35 jaar gaat besparen, door die kernstroom van slechts 12 cent per kilowattuur. Het illustreert maar weer eens, dat de waarde van energieopwekking voor een groot deel niet zit in de momentane marktprijs, maar in leveringszekerheid.
Bovendien zal na die 35 jaar de kostprijs geheel vrij zijn. Maar toch:
Toch zou kernenergie nog veel goedkoper kunnen zijn, als we de banken er niet slapend rijk van lieten worden. Toen Frankrijk in de jaren zestig en zeventig overstapte op kernstroom, was dat een staatsproject, waardoor de kapitaalkosten minimaal waren en kernstroom spotgoedkoop. […] Tegenwoordig moeten bouwers van nieuwe kerncentrales geld lenen op de particuliere kapitaalmarkt, die torenhoge rentes rekenen omdat nucleaire projecten als risicovol gelden. Niet omdat banken bang zijn dat zo’n kerncentrale ontploft, maar wegens het risico dat de bouwer failliet gaat of de politieke wind draait. Hinkley leent geld tegen 9%. Bron.
Dit kan in deze tijd goed worden opgelost en is niets nieuws onder de zon. Waar rechtstreekse subsidies aan windmolens en zonnepanelen onontbeerlijk zijn voor hun bestaan, dienen staatsgaranties als afdekking van mogelijke politieke risico’s. Het eerste kost de burger geld, het tweede niet. En laat men de leveringszekerheid en zeker de levensduur niet uit het oog verliezen. Kerncentrales gaan 3 tot 4 keer langer mee dan windmolens en zonnepanelen. Tot slot een berekening voor Hinckley Point C met als conclusie:
Duur voor afnemers, goedkoop voor de samenleving: dat was ook de conclusie van de Britse Rekenkamer. In haar audit van het HPC-project concludeerde de National Audit Office (NAO) dat er voor die 11 cent/kWh die er betaald gaat worden voor de atoomstroom van HPC tot wel zes (!) HPC’s gebouwd hadden kunnen worden indien de Britse staat het project zelf had gefinancierd met goedkope staatsobligaties.
De NAO schrijft: if we assume the government financed the project and required a 2% return (nominal, equivalent to its borrowing cost), construction costs could overrun by between 400% and 600% to equate to the total cost of the HPC deal.”
En vergeet niet:
Veel van de kosten voor HPC – het opzetten van de benodigde bouwketens en de training van een nieuwe generatie technici en ingenieurs – zijn eenmalig. Hoe meer er gebouwd wordt, hoe lager de kosten worden, net zoals dat ging toen de eerste golf kerncentrales gebouwd werden in de jaren ’60 en 70′, en net zoals dat gaat met alle industriële activiteiten die de mensheid ontplooit zolang die niet gesaboteerd worden. […] …dat de fossiele industrie uit financieel eigenbelang samen optrekt met de milieubeweging om de ontwikkeling van kernenergie tegen te werken. Immers, zolang klimaatactivisten volop blijven inzetten op wind en zon, en we weigeren te luisteren naar de klimaat- en energie-experts die aanvoeren dat een uitbreiding van kernenergie dringend gewenst en noodzakelijk is om de kosten van de energietransitie te beperken, zal de bouw van nieuwe kerncentrales in Europa verder worden bemoeilijkt en uitgesteld. Bron.
Conclusie: Kerncentrales laten wind en zon met straatlengten achter en zijn daardoor spotgoedkoop. Sabotage en demonisering door de milieibeweging, tegenwerking door de fossiele industrie, en angst voor gezichtsverlies bij linkse politici vormen een nodeloze kostenpost waar onze hele maatschappij onder lijdt.
Ceterum censeo Legem Climae delendam esse.
(Overigens ben ik van mening dat de klimaatwet moet worden vernietigd)
Zolang het subsidie verdienmodel draait van de hernieuwbare zooi zullen kerncentrales stof vretend in de hoek blijven staan.
Gisteren heb ik al vermeld dat Zweden kerncentrales vervangt door zonnepanelen, hoe dat gaat werken om een centrale die dag en nacht stroom levert te vervangen door een leger zonnepanelen is mij een raadsel.
https://businessam.be/zweden-mikt-op-zonnepanelen-om-kernenergie-te-vervangen-maar-is-er-wel-genoeg-zon-in-de-winter/
Verder zijn zonnepanelen, oftewel een verdienmodel voor slimme boeren die daken aanbieden voor burgers die zelf geen dak hebben voor die dingen.
De stroom die we straks krijgen is volledig gesubsidieerd, en is alleen overdag beschikbaar, of we moeten de wereld nog verder vervuilen door massaal ook thuis accu’s te plaatsen.
Ja ja laten we de borden spaghetti aan elkaar knoppen, er is veel te verdienen aan deze groene waan.
https://www.ad.nl/delft/melkveehouder-helpt-bewoners-die-zonnepanelen-willen-maar-er-zelf-geen-dak-voor-hebben~abf5c31a/
Hoe indrukwekkend die windmolens ook zijn, het is achterlijke technologie.
Eens waren windmolens molens innovatief, toen ze per molen 20 paarden vervingen.
Die hadden voor hun voer 30ha land nodig dat zo werd uitgespaard.
Afschuwwekkend is een beter woord.
Het is middeleeuwse techniek voor een niet bestaand 21ste eeuw probleem.
Inderdaad, gezichtsverlies is waar het hier om draait. Gemekker van activisten die zwaar over de datum zijn en hun Greenpeace-verleden niet af durven vallen. Doe mij dan maar Patrick Moore Die Greenpeace verliet toen het een baantjesmachine werd op basis van foutieve denkbeelden.
Je moet toch wel erg diep gezonken zijn als je als milieuactivist niet wilt zien dat een industrielandschap met overal waar je kijkt windturbines en zonne-akkers en een oerwoud aan verbindende hoogspanningsmasten weinig met natuurherstel te maken heeft en al helemaal niet met verbetering van het leefmilieu van alle organismen. De mens incluis.
Rationeel bezien is kernenergie zeer sterk te bepleiten als de nummer één beste keus voor gootschalige elektriciteitsproductie.
Het feit dat we dat overheden, lobbyclubs en activisten niet zien doen zegt ons meer dan genoeg.
Zij voeren een inktzwarte agenda uit!
Wat vergeten wordt is dat de Hinkley point C prijs 35 jaar lang jaarlijks geïndexeerd wordt conform consumenten prijs index (CPI).
CPI april 2022: 120 (2015=100)
CPI 2012: 96
Stijging: (120-96)/96=25%.
Oorspronkelijke aangeboden prijs £92.50/MWh
Huidige geïndexeerde prijs: £115.63 = € 136,07/MWh
Verwachte datum in productie: 2027
Verwachte elektriciteitsprijs 2027 bij 2% inflatie per jaar: € 150/MWh
Overigens is een groot deel van de leningen gegarandeerd door de regering en is deze vorm van staatsteun goedgekeurd door de EU waardoor slechts 2,95% aan rente geldt. Zie ook https://www.nuclearconsult.com/wp/wp-content/uploads/2020/01/HPC-finance-Steve-Thomas.pdf
Ter extra informatie
https://www.statista.com/statistics/589765/average-electricity-prices-uk/
Gecorrigeerde versie
Hier mijn reactie op het artikel van Wynia’s week. Het gaat niet om de vraag of kernenergie duur of goedkoop is , maar om de vraag waar de economie op draait. Of beter; waaromheen . En dat is de economie van de energietransitie. Probeert u zich een voostelling te maken van een economie waarin de energievoorziening als basale voorzienig was beschouwd door de overheid; deEU ; de wereldleiders. Zoals dat was in het pre energietransitie -tijdperk . Gebaseerd op brandstofefficiëntie .
”Vanaf de uitvinding van de stoommachine werd de economie voor 100% gebaseerd op het verbranden van fossiele brandstoffen om warmte te maken waarmee warmtemachines werken ( turbines van elektriciteitscentrales ) Later middels de warmte, verkregen uit kernsplijting. Gaandeweg werd de economie steeds energie-intensiever, culminerend in het huidige digitale tijdperk, waarin echter – woke politici- begonnen de energievoorziening weer af te breken. ( volgens die politici zijn zelfs brandstoffen overbodig )
Resumerend: de eerste en meest basale voorwaarde voor het functioneren van een economie is een betrouwbare energievoorziening, gebaseerd op de overvloedige beschikbaarheid van goedkope (elektrische ) energie . Daarom hoort de energievoorziening een NUTS -voorziening te zijn en in handen van de overheid, opdat energie tegen zo laag mogelijk kosten beschikbaar komt voor bedrijven en huishoudens; opdat die floreren. Niet in handen dus van COWBOYS die de economie in de kiem smoren.
Voorbeeld: Voedselproductie is een eerste voorwaarde, dus voedsel moet zo goedkoop mogelijk worden geproduceerd. De productie van kunstmest vergt heel erg veel energie, dus zou de overheid ervoor hebben moeten zorgen dat de kunstmestfabriek -Yara- energie geleverd krijgt tegen de laagste kosten van het NUTS-bedrijf. Dus niet geleverd door COWBOYS – de geprivatiseerde energiesector- die de prijs verdubbelen mogen van die overheid en bovendien worden gefaciliteerd om productiemiddelen uit de middeleeuwen in te zetten in plaats van een kerncentrale, waarmee in feite gesproken kan worden van moord op de bevolking op termijn.
” Om bedrijven en de bevolking te laten floreren is het de eerste en meest basale taak van de overheid om te voorzien in goedkope energie ”, zo zou in het handboek voor overheden hebben moeten staan. In plaats daarvan staat er; ‘ Slechts een klein deel van het bedrijfsleven – industrieën in de keten van de energievoorziening én de handel daarin vooral – wordt in staat gesteld exorbitante winsten te behalen door te parasiteren op het andere deel van de bevolking ‘.
http://bureaulesswatts.nl/het-einde-van-de-vooruitgang/
Voeg daarbij dat van nucleair onderzoek allerlei innovaties zijn te verwachten.
Nucleair aangedreven schepen kunnen 10 jaar varen op een paar eenvoudig verwisselbare brandstofstaven.
Nucleaire batterijen maken bovenleidingen van treinen overbodig.
Kleine reactoren dicht bij gebruikers elimineren landschap ontsierende hoogspanningsleidingen.
Mobiele telefoons hoeven nooit meer te worden opgeladen.
Het begrip nucleaire batterij was mij nog volkomen onbekend, terwijl ik toch ver ná 1913 naar school gegaan ben. Dus even opgezocht op wiki.
De vraag is voor mij dan wat we er praktisch van kunnen verwachten met inachtneming van de natuurwetten.
Een pacemaker erop laten werken of een trein is theoretisch wel hetzelfde, maar praktisch toch een beetje uit elkaar liggend.
Wat zijn de vooruitzichten (zonder dat ik weer een hoop literatuur door moet nemen)?
Innovatie laat zich niet plannen.
Dat beantwoordt mijn vraag!
Hoe leuk is het om op je eigen garage zonnecellen te leggen, opdat je je auto ’s nacht lekker met gratis stroom kunt opladen. Oh nee, ’s nachts lukt niet, want dan schijnt de zon niet. Dus óf je laadt overdag op en gaat ’s nachts rijden, óf je laadt ’s nachts op via een opslagmethode. Voor die laatste optie is wel ergens een technische oplossing te bedenken, bijvoorbeeld batterijen. Svp niet zeuren over de kosten van de opslag of de technische onmogelijkheid van kleinschalige waterstofproductie en -opslag. We doen het om het klimaat te redden. En pasant redden we ook het milieu, want we produceren minder verstikkende stikstof, waardoor de biodiversiteit wordt vergroot. Nee, nu niet vragen hoeveel de bioviv wordt vergroot, want da’s flauw.
Afijn, in Wiesbaden vond het plaatselijk vervoersbedrijf het een geweldig goed klimaatreddend idee om hun e-bussen te stallen in een garage waarvan het dak was vol gelegd met zonnecellen. Mocht wat kosten, maar dan had je ook wat. Uhh, wat had je dan? Nou, een gebouw dat niet voldeed aan de brandpreventievoorschriften.
“Auf dem Betriebsgelände von ESWE Verkehr in der Gartenfeldstraße beginnt am Montag, 31. Januar, der Rückbau des sogenannten Busports. Die 6.000 Quadratmeter große Dachkonstruktion, auf der außerdem eine Photovoltaikanlage installiert ist, soll in den kommenden zwölf Wochen nahezu komplett demontiert werden.”
En wats kebeurt met de gedemonteerde zonnecellen?
“Über das weitere Vorgehen bei der Photovoltaikanlage entscheidet deren Eigentümerin, die Huhle Stahl- und Metallbau GmbH. ESWE Verkehr unterstützt das Unternehmen jedoch bei der Suche nach einem alternativen Aufstell- bzw. Installationsort.”
Tot slot durft de vervoersmaatschappij ook nog te stellen dat het allemaal beter is voor het klimaat!
“Mit dem Rückbau des Busports geht der Wiesbadener Mobilitätsdienstleister weitere Schritte auf seinem Weg, den ÖPNV in der Landeshauptstadt langfristig auf volle Emissionsfreiheit umzustellen.”
De linkse leugenaars vergeten effe te vermelden hoeveel extra CO2-uitstoot er is geweest bij de nutteloze bouw en sloop van het gebouw. En hoeveel belastinggeld het heeft gekost.
Oh, ergens een s’je vergeten (in ‘pasant’).
JohanD. Maakt toch niets uit. De belastingbetaler betaald toch. Zolang er niet met eigen geld investeringen worden gedaan, maar met belastingsgeld, zoals bij de overheid, maalt er niemand om! Bij ons in de regieo hebben ze jaren geleden op verschillende plaatsen rotondes aangelged., per stuk slordige € 500.000 en nog geen drie jaar later weer verwijderd en teruggebracht tot gewone kruispunten. Was geloof ik alle bij elkaar € 10.000.000 extra kosten, plus nog een een keer de vernietiging van de bestaande rotondes, ca. € 5.000.000.
Twee auto’s is de simpele oplossing.
Kernenergie is geen optie in de strijd tegen klimaatverandering, dat zei Diederik Samsom in gesprek met De Nieuws BV. Kernenergie is alleen mogelijk met subsidies, zo stelt hij.
Samsom en de BNNVARA / JOOP kliek vergeet bewust dat alle hernieuwbare energie (wind en zon) direct of indirect volledig op subsidie draait, niet zonder kan en ook nog dat ‘hernieuwbaar’ dagelijks back-up nodig heeft door aardgasgestookte energiecentrales stationair moet laten meedraaien om de ‘per uur variërende zon- en wind-‘dipjes te kunnen opvangen.
De kosten van het elektriciteitsnet te balanceren en het loos laten meedraaien van gascentrales, daarnaast het beleid van opslaan van energie in accu’s en met de startende productie van waterstof belopen de kosten nu al meer meer dan een paar miljard per jaar. Die ‘hernieuwbare’ kosten nemen jaarlijks alleen maar toe zo is het uitzicht de komende 10 jaar.
Hoe is het toch mogelijk dat we door dergelijke ideologische gedreven gepolitiseerde bedriegers keihard worden voorgelogen?
Ze weten van voren niet wat ze van achteren doen.
Neem de EU-boycot van Russisch olie- en gas. ‘Dichtdraaien die oliekraan!’ is het huidige devies. ‘Putin verdient geld voor zijn oorlog middels de verkoop van olie en gas!’ Je kent dat wel. Het is ook geen onzin. De oorlog wordt inderdaad bekostigd door de Russische olie- en gasexport. Maar het is zinloos om een boycot in te stellen wanneer de rest van de werel (India, China etc.) dat niet doet. Gevolg van de boycot is een enorme stijging van de olieprijs. Nu verkoopt Rusland zijn olie/gas voor 25% onder de wereldmarktprijs. Nog steeds dus met enorme winsten.
Ursula nu -je weet wel de mevrouw die sekseneutrale wc’s voor de Bundeswehr belangrijker vond dan tanks-, krabbelt terug van haar eerdere standpunt inzake olieboycot. Tijdens een recent interview verklaarde zij:
““Nun, wir müssen immer das richtige Gleichgewicht finden, um unserer Wirtschaft nicht zu sehr zu schaden. Wir müssen vorsichtig sein, denn wenn wir uns heute komplett vom (russischen) Öl abschneiden würden, könnte Putin das Öl auf den Weltmarkt bringen, wo die Preise steigen und er es teurer verkaufen könnte. Und das wird seine Kriegskasse füllen. Wir müssen also sehr strategisch vorgehen, wenn wir dieses Thema angehen.”
Zo maar kans dat ze ook terugkrabbelt m.b.t. atoomenergie…
Scheffer,
“Hoe is het toch mogelijk dat we door dergelijke ideologische gedreven gepolitiseerde bedriegers keihard worden voorgelogen?”
Politici nemen het niet zou nauw met de waarheid (feiten) en proberen slechts hun ideologische kletspraat aan de man te brengen.
Valse beloftes maken en misleidende retoriek verkondigen is hun handelsmerk. Er zijn maar weinig uitzonderingen.
In Collegetour gisteravond klonk ook weer het geluid van het apocalyptische. Dat “de klok tikt” . Tijdens de demonstrative, reclame eh, propaganda van een zonneauto.
In het Evoluon.
Waarin tevens Helga van Leur (klimaat ambassadeur tegenwoordig) alarm sloeg omdat al het onheil dat ons staat te verwachten, overal “in het nieuws te vinden was.” Zoals ze letterlijk zei.
Zou het niet nuttiger zijn het beleid met betrekking tot energietransitie te beoordelen op het te bereiken doel, de hoeveelheid dioxide in de atmosfeer en de temperatuur in de onderlaag van de atmosfeer, het doel dat in klimaatverdragen is omschreven en zich niet te primair te richten op de kosten, maar op het nut van het gekozen beleid om de doelen omschreven in de verdragsteksten te bereiken.
En dan zijn zowel de processen waarin door middel van kernfusie als kernsplitsing energie wordt geconverteerd kooldioxide vrij, en derhalve nuttig geplaatst naast het te bereiken doel (althans als kooldioxide de maatstaf is)..
Dan is voortgaand gebruik van groen aardgas en van verbranden van biomassa vloeken in de kerk van klimaatgelovigen. Is de Green Deal het aanbieden en vertellen van sprookjes in de kerk van klimaatgelovigen.
In Januari 2022 waren nog 7 van 10 burgers in Duitsland TEGEN de vergroening van kernenergie.
Het potje kernenergie bashing dat Svenja Schulze tijdens de herdenking van de ramp in Fukushima ten beste gaf, had zijn werk gedaan.
Na de inval van Poetin in de Ukraine de omslag in de peilingen. In maart zijn 7 van 10 burgers VOOR openhouden van de zes laatste kerncentrales. Stralingsangst wijkt voor vrees voor een totale collaps van de chemische industrie. Ondanks een verzoek van PreussenElektra blijft Umweltbundesministerin Steffi Lemke (B90/Grüne) tegen looptijdverlenging.
Volgens Agora waren de actuele vermogens (operationele) rond het middaguur voor
kernenergie – 3.78 GW (van 4.3 GW),
onshore wind – 1.03 GW (van 57 GW) en
offshore wind – 0.01 GW (van (8 GW)
De vermeende subsidies voor kernenergie worden betaald door de gebruikers. Het heet: de electriciteitsrekening.
Eergisteren stond ik in de rij voor de kassa van een Duits Aldi filiaal. De vrouw voor me in de rij betaalde haar boodschappen met een 200 Eurobiljet. De kassière keek niet op of om, ze keek niet eens of het echt of vals was, maar gaf gewoon wisselgeld terug. Inmiddels zijn de winkelbediendes in Nederland dusdanig gehersenspoeld dat ze een biljet van 20 Euro niet meer durven aannemen zonder het te scannen op echtheid.
Aan de andere kant zijn de Duitsers dusdanig gehersenspoeld dat ze als de dood zijn voor straling (een land vol Bas Grensigten) en daarom alle kernkraftwerken dicht moeten.
We mogen de conclusie wel stellen dat linkse indoctrinatie uitstekend haar werk doet.
Dhr. Jetten kan het niet helpen. Hij moet wel. Anders trekt het WEF zijn beschermende hand van hem af. Zonder die, zou hij zelfs geen referendaris derde klasse kunnen worden bij gebrek aan geschiktheid.
Ik sta positief t.o.v. Kernenergie, maar ik kan mijn ogen niet sluiten voor Engeland waar men 6 centrales zou bouwen en er nu slechts 1 over is.
SLECHTS ÉÉN CENTRALE IN AANBOUW
Het is een tegenslag voor de nucleaire plannen van het Verenigd Koninkrijk. Eerder wees de regering zes locaties aan waar nieuwe kerncentrales konden komen, om het land van CO2-vrije elektriciteit te voorzien. Maar met dit laatste nieuws zijn de plannen nu al op drie plekken afgelast. Slechts één locatie – Hinkley Point – heeft een centrale in aanbouw.
Het hele verhaal is te lezen in > https://www.deingenieur.nl/artikel/britse-kerncentrale-van-de-baan.
Kan iemand mij de oorzaak van deze “ bijna mislukking” uitleggen? Hopelijk zijn kleine reactoren tegen lage kosten te bouwen en een bedrijfszekerheid hebben van bijv. 50 jaar.