Van een onzer correspondenten.
Minister Jetten voor Klimaat en Energie heeft het ontwerp beleidsprogramma klimaat gepresenteerd. Het beleidsprogramma is een uitwerking en concretisering van het klimaatbeleid en moet in combinatie met het wetgevingsprogramma er voor zorgen dat Nederland haar ambitie gaat waarmaken. De minister heeft het beleidsprogramma ter consultatie opengesteld tot 14 juli. VEMW zal zeker van de marktconsultatie gebruik maken. Veel van de plannen zijn nog onvoldoende uitgewerkt en niet alle relevante gevolgen van het Europese beleid zijn meegenomen.
Nog geen duidelijkheid
De afgelopen maanden volgen de ontwikkelingen op klimaat- en energiegebied elkaar in hoog tempo op en veel van de beleidsvoorstellen zijn nog niet uitgekristalliseerd.
Koninklijke VEMW: ‘Het beleidsprogramma is voor bedrijven onduidelijk over wat er precies op hen af gaat komen.’
Het beleidsprogramma heeft tot taak de klimaat- en energieparagraaf in het Coalitieakkoord uit te werken en te concretiseren. Hans Grünfeld, Algemeen directeur VEMW:
‘Met het beleidsprogramma klimaat- en energiebeleid hoopte VEMW een duidelijk overzicht te krijgen van – de invulling van – het beleid dat de komende jaren van toepassing zal zijn op de energieverbruiker en zodoende meer duidelijkheid te krijgen. Helaas is dit nog niet het geval. Van veel van de maatregelen die gepresenteerd worden in het Coalitieakkoord, zoals de aanscherping van de CO2-heffing en wijziging van de ODE en energiebelasting, is het nog onduidelijk wat de gevolgen zullen zijn. De minister stelt dat dit pas geconcretiseerd gaat worden met het Belastingplan 2023.’ De minister stelt dat dit pas geconcretiseerd gaat worden met het Belastingplan 2023.’
Europees perspectief mist
Grünfeld vervolgt:
‘Ook missen er cruciale gebeurtenissen in het plan zoals de energiecrisis door de inval van Rusland in Oekraïne, die een significante impact heeft op het energiesysteem en de economie. Ook wordt er geen rekening gehouden met de voorstellen van de Europese Commissie, zoals REPowerEU en het Hydrogen and decarbonized gas package. Het energiebeleid moet een samenhangend geheel zijn. Doordat deze Europese voorstellen ontbreken in het beleidsprogramma is het voor bedrijven onduidelijk wat er precies op hun af gaat komen. Het gepresenteerde beleidsprogramma zal bedrijven niet de duidelijkheid verschaffen die nodig is om de benodigde plannen te maken en investeringsbeslissingen te nemen.’
***
Bron hier.
Hoezo “geen duidelijkheid” ?
Beter kijken: het doel is om zo snel mogelijk energie onbeschikbaar en onbetaalbaar te maken.
Dat is zeer duidelijk – dus voor bedrijven is het zaak om zo snel mogelijk naar elders te verhuizen en over een paar jaar van de goedkope arbeid in Nederland te gaan profiteren
De hele kamerbrief is tekst met geen enkel concreet getal, anders dan de 55% die al duizenden keren genoemd is. Alleen het getal 20 van de grootste vervuilers is ene concreet getal, maar je kan alleen maar raden wie die 20 zijn. Concreet is ook dat niet.
als ik zo‘n plan van aanpak van studenten krijg, geef ik het meteen terug met de opdracht concreet te worden.
Ik krijg vaak genoeg van dit soort epistels van studenten maar dan denk ik: ze moeten het nog leren. Misschien moet ik ze maar adviseren politicus te worden..
@ R,
U zou ook de ambtenaren en politici van EZK een verplichte bijspijkercursus kunnen aanbieden. Zonder certificaat is het voor iedereen “verplichte functie elders”.
Waarom is het getal 20 gekozen? Had net zo goed 17, of 32 kunnen zijn. Of 6500. Wie zal het zeggen?
Misshien heeft hij ooit iets gehoord van de 80/20-regel en heeft hij daarom die 20 gebruikt. Ook daar heeft hij dan niet helemaal de kern van de zaak begrepen.
Een coalitieakkoord gebaseerd op sprookjes die door de VN worden verteld. Het is een ‘discussie’ die werkelijk alleen gaat over hoeveel elfjes er op een speldenknop kunnen zitten. Helaas hebben diegenen die er in verward geraakt zijn geen idee wat de onzin voor de werkelijkheid van echte mensen gaat betekenen. De meeste van die mensen trouwens ook niet.
We worden regeerd door half-opgeleiden die denken dat ze alles weten en er daarom een enorme puinhoop van gaan maken. Misschien dat iemand een lijst bijhoudt met namen; kan van pas komen als er verantwoording gaat worden gevraagd.
Het zou goed zijn als alle kritische geesten die hier op CG schrijven, ook hun zienswijze zouden geven op de internetconsultatie “beleidsprogramma klimaat”
https://www.internetconsultatie.nl/beleidsprogramma_klimaat
De meest opvallende zin in dit beleidsprogramma is mi. de volgende:
“De focus van de afspraken in het Klimaatakkoord voor de veehouderij en glastuinbouw ligt op het
stimuleren van betere klimaatprestaties middels belonen en faciliteren. Omdat de uitvoering van de
afgesproken klimaatmaatregelen echter niet vrijblijvend is, is voor de veehouderij afgesproken dat het
Rijk in overleg met andere overheden afrekenbaarheid van individuele bedrijven op klimaatprestaties
mogelijk maakt.”
Zonder dat je hebt door hebt, kan je zomaar klimaatmisdadiger worden.
Willem 77, geloof maar dat dat zeker gaat gebeuren en met onderbouwing waarom zijn domheid nooit zal werken. Maar, of deze onnozelaars zich er iets van aantrekken? Zij hebben (nog) de grote broek aan maar die kan heel snel gevuld worden met bagger uit die lijven.
Kan iemand uitleggen wat de plannen van Jetten met klimaat te maken hebben?
Niets, hij geloofd in een utopie, agenda2030 is een utopie, hij voert het uit zonder nadenken.
Honderden mislukte wind en zonneparken zijn niet genoeg, hij ziet alleen de eindstreep.
Goed idee Willem77, de volgende zienswijze heb ik naar “Beleidsprogramma_ klimaat” gestuurd . Het is een simpel advies , aanbevelingswaard, en leuk om te doen. En dit vier maal.
Rob Jetten, gewoon ophouden met die onzin , want je snapt er geen bliksem van. Ga de vrijgekomen tijd gebruiken om je wat in te lezen over de klimaatproblematiek en lees daarbij vooral ook de ideeen van de klimaat realisten. Een paar afleveringen van Climategate met reacties kunnen je aardig op weg helpen.
Mijn water zegt mij, dat dit het begin van een Rutte-IV kabinetscrises gaat zijn. De puinhoop is te groot geworden. Ik schat 6 nog maanden.
Stikstofcrisis, woningnood, gebrek aan asielopvang; Rutte IV moet eerst de eigen erfenissen opruimen!!!
https://www.nrc.nl/nieuws/2022/06/10/hoe-rutte-iv-de-eigen-erfenissen-moet-opruimen-a4133148
Als ik mensen voor mijn bedrijf zou moeten zoeken zouden dat zeker geen Jettes, Ruttes, Kaags en dergelijke zijn. Wij en ook andere bedrijven hebben mensen nodig die van aanpak weten en praktische oplossingen weten te vinden. Maar gelukkig heb ik geen personeel meer nodig! Ik beschouw de hele politiek in Europa op dit moment als een grote show met hele slechte acteurs die eigenlijk niet eens de tip verdienen.
De essentie van onze parlementaire democratie is dat ze ineffectieve en / of onuitvoerbare compromissen sluiten. In een dictatuur is het nog erger, geen democratie.
Kortom, wij hebben hier te maken met een encycliek.
De energietransitie is zwendel.
Om onze levensstijl enigszins te handhaven zouden 36000 zeer grote windmolens nodig zijn (die 20 jaar meegaan!)
of i.g.v. zonnepanelen moeten we ons land er voor de helft mee bedekken. Dat is echter slechts 1/3 deel van het verhaal.
De andere delen zijn opslag (bv met waterstof) en de terugwinning met brandstofcel centrales (die nog niet bestaan)
Dat vergt honderden waterstof, methaan en methanol fabrieken.
Het land zal daarmee veranderen in één groot industriegebied.
Dan resteert de vraag: is dit beleid ontstaan uit domheid, onbegrip? Hebben valse profeten onze overheid in de greep?
Is vernietiging van onze technisch-industriële samenleving het doel?
‘Emissievrij’ naar Londen vliegen, op waterstof in 1928? Sprookje?
https://www.ad.nl/binnenland/bedrijven-al-over-zes-jaar-emissievrij-naar-londen-met-vliegtuigen-op-waterstof~a9c51664/
Eerst moet die waterstof nog gemaakt worden natuurlijk ‘emissievrij’, en dat gaat niet lukken in geen 10 jaar. Zon en wind energie zijn volstrekt onvoldoende energiebronnen voor de ideologisch gedreven ‘waterstofeconomie’ in Nederland.
https://www.maartenonline.nl/van-zon-en-wind-kunnen-we-niet-leven/
Duidelijkheid bij het vorgenomen reductie beleid aangaande de kooldioxide uitstoot ontstaat als bij op te leggen maatregelen de uitgangspositie vastligt, dwz een nulmeting is uitgevoerd, waarover zowel de regelstellende overheid en de aangesproken emitter van kooldioxide het eens en zijn over de omvang van de uit tevoren taak.
De regelgeving moet dus meer betreffen als de omschrijving van het doel als zijnde een percentage.
Het is nu met de stikstofreductie als in de wegenverkeerswetgeving, snelheidsverlaging beogen, maar geen snelheidslimieten concreet aangeven.