Een bijdrage van Ap Cloosterman.
Evenals vele andere landen, wordt Nederland met een ongekende opeenstapeling van – deels vermeende maar ook èchte – problemen geconfronteerd, zoals uitstoot kooldioxide (CO2) (een modelmatig-gegenereerd virtueel probleem); uitstoot stikstof (NH3 en NOx) (een modelmatig-gegenereerd virtueel probleem), het welzijn van gezinnen van vele veeboeren: onteigenen, verplicht verhuizen, geen uitzicht voor opvolgers, ongekende emoties (een reëel probleem), gezondheidsproblemen en overlast windturbines (een reëel probleem), treuzelen met plaatsing van kerncentrales (een reëel probleem), gebrek aan duidelijke informatie over kernenergie aan de burger (een reëel probleem), elektriciteitstekorten of overschotten (een reëel probleem). verzwaring elektriciteitsnet (een reëel probleem), van het gas af (een vermeend probleem), gaswinning in Groningen (problematisch), aanschaf en installatie van warmtepompen (zou niet moeten), verstoken van houtpellets in centrales (zou niet moeten), kolencentrales heropenen (z.s.m.), inzicht kosten energietransitie en CO2-uitstootvermindering (z.s.m.), enorme onverantwoorde uitgaven door de overheid aan RES-taken (zou niet mogen), enz. enz.
Voor de oplossing van een aantal van deze problemen biedt overheidsbeleid geen soelaas. Integendeel, het huidige beleid leidt slechts tot nóg grotere problemen. Een luidruchtige minderheid zet de toon en de zwijgende meerderheid kijkt lijdzaam toe.
We zullen een tweetal thema’s nader toelichten:
Uitstoot Kooldioxide (CO2)
Vanaf de industriële revolutie speelde CO2 een matige rol in de opwarming van de Aarde (0,3⁰C op de totale opwarming van 1,2⁰C). De gemiddelde afgifte van IR-straling uit de Aarde, die door CO2 kan worden geabsorbeerd (4,2 en 15 μm), blijkt nu onvoldoende te zijn om al het aanwezige CO2 “te voeden”. Deze uitspraak wordt ondersteund door:
Dr. ir. Frans van den Beemt (fysicus):
Zelfs een verdubbeling van het CO2 gehalte in onze atmosfeer heeft geen effect op de opwarming of afkoeling van de Aarde.Prof. dr. Hermann Harde (Helmut Schmidt University, Hamburg):
Over de afgelopen eeuw is de gemiddelde temperatuurverhoging van de Aarde onder invloed van CO2 met 0,3⁰C toegenomen. Aangezien slechts ongeveer 15% van de wereldwijde CO2-toename van antropogene (menselijke) oorsprong is, blijft slechts 15% van 0,3°C, d.w.z. minder dan 0,05°C over, wat kan worden toegeschreven aan de mens.Em. Prof. dr. Wim Witteman
De absorptie van thermische emissie uit de Aarde door CO2 vindt plaats op golflengten rond 15,5 en 4,3 micron. De absorptie is beperkt tot smalle frequentiegebieden. Ongeveer minder dan 10% van de infraroodflux die binnen de absorptiebanden van CO2 valt, zal worden geabsorbeerd.Wijlen prof. Freeman Dyson
De voordelen van extra CO2 wegen op tegen de eventuele negatieve effecten. In veel opzichten is het verhoogde kooldioxide in de atmosfeer gunstig en dat het de biologische groei, landbouwopbrengsten en de kwaliteit van de bossen verhoogt.Prof. dr. W. Happer en prof. dr. W.A. Van Wijngaarden
Een CO2 verdubbeling zal veel minder opwarming tot gevolg hebben dan wat het IPCC beweert.Clintel
Het geologische archief onthult dat het klimaat op Aarde varieert zolang de planeet bestaat, met natuurlijke koude en warme fasen. De Kleine IJstijd eindigde pas in 1850. Daarom is het geen verrassing dat we nu een periode van opwarming doormaken.
Klimaatmodellen hebben veel tekortkomingen en zijn in de verste verte niet plausibel als mondiaal beleidsinstrument. Ze blazen het effect van broeikasgassen zoals CO2 op. Bovendien negeren ze het feit dat het verrijken van de atmosfeer met CO2 gunstig is.Er is geen klimaatnoodtoestand. Daarom is er geen reden tot paniek en alarm. Wij zijn sterk gekant tegen het schadelijke en onrealistische netto-nul CO2-beleid dat voor 2050 wordt voorgesteld.
31.478 Amerikaanse wetenschappers en professionals
De petitie, “Global Warming Petition Project”, drong er bij de Amerikaanse regering op aan om het Kyoto-project van 1997 over de opwarming van de Aarde te verwerpen. De petitie had 31.478 ondertekenaars, waarvan 9029 gepromoveerde wetenschappers:Er is geen overtuigend wetenschappelijk bewijs dat uitstoot van kooldioxide, methaan of andere broeikasgassen in de nabije toekomst een catastrofale opwarming van de atmosfeer van de Aarde veroorzaakt of dreigt te veroorzaken. Bovendien is er substantieel wetenschappelijk bewijs dat de toename van kooldioxide in de atmosfeer talrijke gunstige effecten heeft op de natuurlijke omgeving van de planten en dieren op Aarde. De voorgestelde limieten voor broeikasgassen zouden het milieu schaden, de vooruitgang van wetenschap en technologie belemmeren en de gezondheid en het welzijn van de mensheid schaden.
Met name mevrouw Von der Leyen, mevrouw Minnesma en de heren Timmermans, Samsom, Nijpels, Rotmans en vele Nederlandse en Europese politici zijn fanatiek gekant tegen een onschuldig groeibevorderend gas, CO2, terwijl er nog tientallen andere veroorzakers zijn van een veranderend klimaat.
De Zon en niet de menselijke uitstoot van CO2 zou de belangrijkste oorzaak kunnen zijn van de opwarming van de Aarde in de afgelopen decennia.
Deze kaart toont het verschil van veranderende wereldwijde oppervlaktetemperaturen sinds 1884. Blauw geeft gebieden aan die koeler zijn dan gemiddeld. Donkerrood duidt op gebieden die warmer zijn dan gemiddeld. Gegevensbron: NASA/ GISS.
Opvallend is, dat de aardse opwarming vooral het noordelijk halfrond betreft. Als CO2 de voornaamste oorzaak zou zijn, dan zou een gelijkmatige opwarming van de Aarde eerder te verwachten zijn.
Al in 2009 zei Freeman Dyson, dat de opwarming van vandaag grotendeels beperkt is tot het noordpoolgebied. Dat betekent dus, dat alle acties om CO2 te reduceren nauwelijks effect zullen hebben op een aardse opwarming en dat dus een energietransitie om deze reden geen effect heeft.
Met de afsluiting van het Russische GAZPROM aardgas is de volledige start van onze schone kolencentrales verantwoord en zeker nu China 200 kolencentrales gaat openen en India haar kolencentrales gaat verdubbelen. De enkele Nederlandse kolencentrales vormen een micro druppel op een gloeiende plaat.
Stoppen met het plaatsen van windmolens op land. Stoppen met de geldverslindende RES-organisaties. Voorlopig het gas er op houden door aankoop bij andere leveranciers om elektriciteit problemen te voorkomen. Een volledige start van de schone kolencentrales en haast maken met het bouwen van kerncentrales.
Uitstoot Stikstof (NH3 en NOx)
De Habitatrichtlijn (zie 1) van de Europese Unie vereist dat elk EU-land vanwege de biodiversiteit haar bedreigde planten en dieren beschermt. Een van de aspecten waarop gelet moet worden is de stikstof, die neerslaat in natuurgebieden. De EU legt zelf geen stikstofnorm op, maar stelt dat een land moet voorkomen dat de kwaliteit van het leefgebied hierdoor ‘significant’ wordt aangetast. Denk bijvoorbeeld aan wat op de heide gebeurt: er verdwijnen bloemen en insecten en er groeit steeds meer gras.
Nederland: Onder de oude regels (het Programma Aanpak Stikstof, kortweg PAS) gold dat een project of activiteit bij een Natura 2000-gebied geen vergunning nodig had als er per jaar per hectare niet meer dan 0,05 mol stikstofneerslag (ongeveer 0,7 gram) zou zijn. Door de uitspraak van de Raad van State is die drempelwaarde afgeschaft en mag er helemaal geen stikstofneerslag meer plaatsvinden.
In Duitsland ligt de drempel op 7,14 mol (100 gram) stikstofneerslag per hectare per jaar. Bovendien hanteren de Duitsers nog een foutmarge van 20 procent, omdat de rekenmodellen niet erg nauwkeurig zijn. Zie 2.
Bij de stikstofcrisis van de laatste jaren draait het om twee stofjes: stikstof uit verkeer (NOx) en stikstofverbindingen uit boerenbedrijven, meestal in de vorm van ammoniak (NH3). Deze slaan neer in de natuur en werken als voedingstof. Daardoor groeien sommige planten beter dan anderen. En dat bedreigt de biodiversiteit.
De stikstofverbindingen veroorzaken smog en fijnstof. Daardoor kunnen gezondheidsproblemen ontstaan, zoals astma. Stikstof is waarschijnlijk de reden dat 8000 kinderen in Nederland astma hebben. In juni 2020 kwam de commissie-Remkes met het oordeel: De stikstofuitstoot moet in 2030 gehalveerd zijn ten opzichte van 2019. Zie 3.
Planten- en diersoorten verdwijnen uit Nederland door de overmaat aan stikstof. Met name op droge zandgronden zoals de op Veluwe, verzuurt de bodem door de overmaat aan ammoniak. Hierdoor verdwijnen belangrijke mineralen uit de bodem. Het calciumgebrek leidt onder meer tot grote problemen bij koolmezen (dunne eierschalen en kuikens met gebroken pootjes) en eikensterfte. Terwijl het in veel bossen best goed gaat met de vogelstand, daalt het aantal broedvogels op de stikstofgevoelige hoge zandgronden al dertig jaar.
Dat verlies is een direct gevolg van stikstof in de natuur. Stikstof zorgt ervoor dat mineralen snel vergaan. Ze verdwijnen uit de toplaag van de bodem, ten nadele van bomen en planten die mineralen voor hun groei nodig hebben. Zomereiken bijvoorbeeld, die kwijnen langzaam weg. Hun bladeren bevatten minder voedingsstoffen voor rupsen. En dus ook voor vogels die rupsen eten. Juist rupsen zijn voor opgroeiende kuikens van levensbelang. Bij mezen is de schade van het broedsel al aangetoond, maar waarschijnlijk geldt het voor veel meer vogels op de droge zandgronden. De hele keten raakt ontwricht.” Zie 4.
Van oudsher groeien bramen vooral op rijkere gronden en in oude bossen, maar nu veroveren ze dankzij stikstof ook de voedselarme zandgronden. Dat gaat ten koste van struikheide, pilzegge, tormentil, havikskruid en vele andere planten. Daarmee verdwijnen ook de wilde bijen, graafwespen en vlinders die van deze planten afhankelijk zijn. De natuur wordt steeds verder uitgekleed.” Zie 5.
Wel zien we in onderstaande grafiek hoe de stikstofdepositie (= vermestende depositie) sinds 1990 is gedaald. ‘Gereduceerd stikstof’ is ammoniak en opgelost ammoniak in regenwater. Dit wordt aangeduid als NHx. ‘Geoxideerd stikstof’ zijn stikstofoxiden en opgeloste stikstofoxiden in regenwater. Dit wordt aangeduid als NOy.
Op 17 mei 2022 is in OpinieZ een artikel van Rutger van den Noort uitgebracht onder de titel “Vastgelopen stikstofdossier verdient nieuwe start”. De modellen waarop het stikstofbeleid is gebaseerd zijn onbruikbaar. Bovendien is er geen enkele sprake van een wetenschappelijke en onafhankelijke beoordeling. Tot slot worden er tien concrete aanbevelingen gedaan. Zie 7.
Op 10 juni jl. hebben de ministers van der Wal en Staghouwer het doodsvonnis over onze veeboeren uitgesproken. Op onderstaand kaartje is af te lezen welke N2 besparingen per regio moeten worden doorgevoerd.
Kabinet grijpt hard in: forse stikstofvermindering in deze gebieden | RTL Nieuws
Eind juni organiseren de boeren een protestmanifestatie in Den Haag en ik vrees dat het er niet zachtzinnig aan zal toegaan. Met alle beperkingen, die de veeboeren te wachten staan zal never en nooit de norm van 0,7 gram per ha per jaar gehaald worden. Zelfs als alle veeboeren in Nederland zullen stoppen zal deze norm niet gehaald worden. Zie 6.
Stikstofbalans van Nederland (gemiddeld per hectare) zoals berekend met het EMEP-model. Import en export: stikstof dat in Nederland neerslaat vanuit het buitenland respectievelijk het deel van de emissies dat naar het buitenland verdwijnt. Alle getallen hebben de eenheid kg N/ ha en slaan op het oppervlak van Nederland inclusief wateroppervlak en moeten dus gerelateerd worden aan een emissie van 44 kg N/ha per jaar.
Ambtenaren zijn ervan overtuigd dat de norm gehaald zal gaan worden. De ambtenaren hebben kennelijk niet door, dat gassen geen grenzen kennen en dat betekent dat de buitenlandse import zeker niet lager zal worden dan 4,9 kg per ha per jaar. Zie bovenstaande figuur. Dat is dus 4900 gram per ha per jaar, dus ver boven de Nederlandse norm.
Het is dan ook onbegrijpelijk, dat de EU toestaat dat de verschillende landen verschillende normen hanteren. Bovendien zullen boeren in andere landen het werk overnemen, waardoor de totale uitstoot in Europa niet zal verminderen.
Overigens ben ik niet overtuigd van de schade die een overmaat NH3 aan het milieu aanricht. Ik woon zelf in de Gelderse Vallei, vlak tegen de Veluwe, en wij zijn omringd door veeboeren. Op de fiets ben ik gaan rondtoeren om de “schade” eens op te nemen. Ik zag een prachtig landschap met mooie groene bomen en struiken. Wel zie je langs de wegen het gras enorm groeien. Maar dat is door wat vaker maaien tegen te gaan.
Ook op de heide vormt de groei van gras de overhand, maar dat is door schapen en runderen te voorkomen. Wel zal de wolf uit Nederland moeten verdwijnen om de schapen en kalfjes in leven te houden.
De wolf hoort sowieso in Nederland niet thuis!
Het is ook mogelijk om voederplaatsen voor vogels in te richten waar kalk en andere essentiële voedingsstoffen worden gedropt. Er zullen misschien aan aantal beestjes het loodje leggen, zoals de brede geelrandwaterroofkever, maar in het verre verleden zijn ook heel wat soorten, zij het door natuurlijke oorzaken, verdwenen.
De te nemen maatregelen kosten natuurlijk geld, maar dit is een fractie van de vergoedingen die aan de veeboeren moeten worden betaald. En dan hebben we het nog niet eens over de ellende die boerengezinnen wordt aangedaan. Gezinnen worden kapot gemaakt! Dit is verschrikkelijk en Nederland onwaardig.
Mogelijke verbeteringen
De afgelopen jaren is door boeren en wetenschappers hard gewerkt om de impact van de veehouderij op klimaat en het milieu te verkleinen en emissies te verminderen. In samenwerking met partners uit de agrarische sector, waaronder het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij, is door Wageningen University & Research een nieuw onderzoeksprogramma gestart voor de betere benutting van meststromen, passend bij de opvattingen van kringlooplandbouw. In het onderzoeksprogramma “Betere stal, betere mest, betere oogst” wordt gekeken naar andere manieren om mest toe te dienen op het land en naar nieuwe stalsystemen. Zie 8.
Goed mestmanagement begint namelijk al in de stal. Het gescheiden opvangen en bewaren van urine en vaste mest is een belangrijke stap naar minder ammoniakemissie. Daarvoor zijn al verschillende methodes uitgewerkt voor zowel koeien als varkens, zoals emissiearme vloeren en varkenstoiletten. De veehouder kan met deze vloeren voorkomen dat er een grote hoeveelheid ammoniak wordt uitgestoten. Op dit moment is zo’n 20 procent van de rundveestallen in Nederland uitgerust met een emissiearme vloer.
Vrijloopstallen zijn ook een manier om de kwaliteit van mest te verbeteren. In vrijloopstallen lopen de koeien vrij rond op een vloer waar organisch materiaal, zoals stro of houtsnippers, zijn aangebracht. De mest vermengt met het organisch materiaal en wordt zo rijk aan voedingsstoffen. Dergelijke ruige stalmest heeft een gunstige invloed op de biodiversiteit op het land. De mest trekt namelijk wormen en insecten aan, waarmee weidevogels zich voeden. Bovendien blijven niet alleen fosfor en stikstof, maar ook essentiële sporenelementen en koolstof in de kringloop. Dit draagt bij aan een gezonde en weerbare bodem, die beter bestand is tegen droogte en hevige regenval. Zie 9 en 10.
Kringlooplandbouw is een vorm van landbouw waarbij het productieonderdeel is van een ecologisch systeem. Het is minder gericht op productiemaximalisatie en meer op het beperken van input van buiten, het hergebruiken van reststromen en met de inzet van biodiversiteit voor voedselproductie. Dat vraagt om een grote omschakeling voor boeren, maar ook voor de samenleving, die bereid moet zijn om meer te betalen voor haar landbouwvoedsel.
Als chemisch technoloog (ik heb dus geen landbouwkundige achtergrond) denk ik aan het volgende en probeer daarmee te helpen. In de stal en in de opslag van de gier ontsnapt al vrij veel ammoniak. Het enzym urease uit de poep zet het ureum uit de urine om in ammoniak. Het is dus van belang om urine en poep snel te scheiden. De urine, die een koe uitplast is ongeveer 38⁰C.
De oplosbaarheid van ammoniak neemt af bij een hogere temperatuur. Als het technisch mogelijk is om de urine tot 10⁰C af te koelen dan kan er ruim 2x zo veel ammoniak in oplossing blijven. Zie onderstaande grafiek.
Een andere methode zou kunnen zijn door ammoniakgas te leiden door een geconcentreerde fosforzuur-oplossing, waardoor ammoniumfosfaat wordt verkregen. Met deze reactie voorkom je dat er gasvormig ammoniak in de atmosfeer komt.
3NH3 + H3PO4 -> (NH4)3PO4
ammoniak fosforzuur ammoniumfosfaat
Ammoniumfosfaat wordt als component in een aantal kunstmeststoffen gebruikt, als bron van elementair stikstof. Fosfor is onmisbaar voor plantengroei en niet te vervangen. Mijn kennis over plantkunde is onvoldoende om te oordelen of dit een goed alternatief is. Wellicht zijn er lezers onder u die hierover kunnen oordelen.
De teerling is geworpen
Uit de peilingen van 12 juni 2022 blijkt al hoe Nederland over het stikstofbeleid denkt:
D66 van 24 naar 12 zetels
VVD van 34 naar 23 zetels
JA21 van 3 naar 10 zetels
BBB van 1 naar 13 zetels
***
Bronvermeldingen
1 = Habitatrichtlijn | Beschermde natuur in Nederland (nederlandsesoorten.nl)
2 = Kan de ruime Duitse stikstofnorm ook in Nederland? | NOS
3 = Wat is stikstof en waarom is het een probleem? | NPO Kennis
4 = Ons standpunt over stikstof | Natuurmonumenten
5 = Zwakke vogeltjes door te veel stikstof | Natuurmonumenten
6 = Stikstofproblematiek_-_emissies_en_depositie_van_stikstof_in_Nederland_-_TNO.pdf
7 = OpinieZ Vastgelopen stikstofdossier verdient nieuwe start
8 = PPS Betere stal, betere mest, betere oogst – WUR
9 = Een gouden toekomst voor mest – WUR
10 = Mest | Landbouw | Aanpak Stikstof
***
Vrouwenhaat. Een reëel probleem.
Zeker naar de vrouwelijke minister die de boeren gast afschaffen en naar de partijleidster die de boeten weg wil hebben. Dat is niet vanwege hun beleid. Ze kunnen niet anders om dit land te redden. Het is puur omdat ze vrouw zijn.
https://www.ad.nl/politiek/d66-leider-sigrid-kaag-ziet-steeds-venijniger-vrouwenhaat-het-neemt-bijna-middeleeuwse-vormen-aan~a93edcfd/
Had graag een vrouw als premier gezien: Rita Verdonk. Helaas is zij op de virtuele brandstapel gegooid. Hoop dat het Caroline niet zal overkomen.
Even iets anders, als alleen de mens verantwoordelijk is voor klimaatverandering – wat hebben ze toch gedaan dat Noord-Afrika veranderde van vruchtbare savanne in droge woestijn duizenden jaren geleden?
Wat hebben ze toch gedaan in Noord Afrika…. Ooit hoorde ik van een hooggeleerde veterinair dat de woestijnen daar ontstaan zijn door het houden van geiten. Die vraten de begroeiing weg. Een beetje zoals we nu schapenkuddes inzetten om heidevlaktes heidevlaktes te houden, behalve dat geiten ook aan de bomen eten.
,,Het neemt in mijn ogen bijna middeleeuwse vormen aan.’’ Tja, die Kaag toch. Zou ze echt denken dat de Middeleeuwse heksenverbrandingen aanstaande zijn? Geen historisch, wel hysterisch besef.
“,,Het neemt in mijn ogen bijna middeleeuwse vormen aan.’’ Tja, die Kaag toch. Zou ze echt denken dat de Middeleeuwse heksenverbrandingen aanstaande zijn? Geen historisch, wel hysterisch besef”
Ja die Kaag toch en een beetje gelijk heeft ze wel. Vraag is hoe zou dat dan toch zo komen?
Zou het te maken kunnen hebben met doorgeschoten feminisme waardoor te veel vrouwen met te beperkte kennis en kunde op te hoge posities zijn gekomen. Of zou het te maken kunnen hebben met de wijze waarop de dames hun beperkingen willen verbergen achter arrogantie en emotie.
Dat Kaag dit opmerkt lijkt mij dus niet zo vreemd want in de sprookjes politiek is zij de opperheks.
Tot nu toe wordt zij nog slechts ‘afgebrand’ met woorden.
Ap Cloosterman
Prima artikel. Jammer alleen dat het stuk onder het kopje “uitstoot stikstof”, opgevat zou kunnen worden als jouw analyse van het vermeende probleem.
In Nederland hebben we slechts museum-natuur die alleen met veel geld in stand kan worden gehouden. Nog even en het Arnhemse openluchtmuseum kan worden opgeheven omdat heel Nederland een openluchtmuseum geworden is. Dan zetten we een hek om Nederland en moet je voortaan een toegangsprijs betalen. Voor het noodzakelijke onderhoud.
De windturbines, biomassacentrales en zonneakkers moeten dan natuurlijk wel tijdig worden afgebroken
Reactie pleitte
Dikastocratie (is een reëel probleem).
Goedendag,
Helaas heb ik nog niet één oplossing gelezen van al reageerders om het verhaal breder te communiceren daarom nog maar een keer. Geachte wetenschapper en wat daar voor door gaat.
Het heeft geen enkele zin om op deze website interessante en relevantstukken te schrijven die doorgaans alleen worden gelezen door geïnteresseerden. Deze informatie moet groter gedeelte worden. Het is jammer dat ik niet in het bezit ben van een grote zak geld anders zou ik dat gebruiken om een groter bereik te genereren. Desnoods hangen we poster op in abri’s of langs de grote wegen. Dit wat hier gebeurd heeft geen zin. Wat er nu gebeurt is dat adjudant van dhr.Klaver Rutte uitvoerde wat Greenpeace en de andere gesubsidieerde milieu ngo’s willen. Het resultaat: de boeren acties.
[geen één oplossing] toch wel, de suggestie om vogels bij te voederen met mineralen.
David Dirkse
Als ik zo naar het verschil in de toegelaten norm stikstof in Nederland en Duitsland heb gekeken, moet het wel zo zijn dat de Duitse jonge koolmezen intussen op krukken hebben leren lopen en de ouders het nest anders hebben leren voeren zodat de kwetsbare dunne eierschalen niet breken.
20 jaar geleden dacht men al dat o.a. de koolmezen zouden uitsterven omdat de rupsen van o.a. de wintervlinder te vroeg zouden uitkomen en zo niet zouden kunnen dienen als voer voor de jonge koolmezen. Werkelijk elk vermeend incident werd en wordt aangegrepen om alarm te slaan.
reactie pleitte
Zoals de heer Cloosterman schrijft zijn ‘problemen ‘ slechts gecreëerde problemen.
De vraag is dan wie er belang bij hebben om de problemen op te lossen.
Dan komen we al gauw aan bij het vorige artikel van ED van Zuiderwijk; ‘ het probleem van de wetenschapper en de zakenman’ .
Zoals we hier inmiddels hebben vastgesteld moet het ‘probleem van CO2 ‘ ertoe leiden dat we elektrisch gaan rijden en een hybride warmtepomp aanschaffen en het ‘ probleem van stikstof’ ertoe leiden dat boeren worden vervangen door fabrieken ( arbeid vs kapitaal )
Voorts dat er werk wordt gecreëerd voor D66 juristen en andere beroepen in het kader van de voortgaande invloed van kapitaal. ( globalisering )
Ik las net een artikel over Rob van Wijk die de-escalatie van het conflict in Oekraïne bepleitte vanaf het begin. Rob van Wijk is een waarachtig expert zoals u weet, maar geen hond die naar hem luistert (de). In dat artikel komt het woord ‘ entrapment ‘ voor ; de situatie waarin partijen zich uiteindelijk manoeuvreren en niet meer uitkomen ( de fuik )
Zo’n situatie hebben we ook laten gebeuren met het CO2 en stikstof -verhaal.
Er bestaan helemaal geen ‘ problemen ‘. Die hebben ze verzonnen om nieuwe economische entiteiten op te bouwen.
Als er een reëel probleem zou zijn, dan is dat wat mij betreft het asielprobleem, maar daar kan je geen business op bouwen.
Men strooit ze gewoon uit over het land waardoor de problemen nog groter worden en herdenkt ondertussen het slavenverleden om de aandacht af te leiden.
Alles samengevat: het enige probleem is de HOMO sapiens hypocriticus ellebogius . Gauw een bijdrage is de kerkzak en voor het zingen de kerk uit.
Bert: “het asielprobleem, maar daar kan je geen business op bouwen.”
Zo! Geen business? Het is één groot verdienmodel waar miljarden in omgaan! Wie moeten er allemaal van ons belastinggeld betaald worden? Denk aan de IND-medewerkers, de COA-medewerkers, beveiligers, uiteraard de asielzoekers zelf, de hele logistieke keten rondom bijvoorbeeld Ter Apel (schoonmakers, catering, onderhoud etc.), tolken, politie, Vluchtelingenwerk, rechters, en dan vooral de asieladvocaten die procedure op procedure stapelen. Hier gaan miljarden Euro’s in om! Heel veel werk, terwijl er niks wordt geproduceerd.
@johan D.
Ik verwachtte de reactie al :-) IK dacht, men zal toch wel begrijpen dat een land geen duurzame economie bouwt op de handel in asielzoekers ?
Nogmaals, wat mij betreft is immigratie een echt probleem. Al het andere – wat als crisis of probleem wordt aangemerkt – is in wezen ordinaire verkooptaal. ( meneer Cloosterman was nog de watercrisis vergeten te vermelden :-) )
Johan D.
Volgens mij is dat geen verdienen maar rondpompen tot het geld uiteindelijk in de diepste grootste zakken van de superrijken beland. Nederland als geheel schiet er niets mee op. Het is slecht één groot verdeelcircus ten behoeve van de bovenbazen.
Dit ales is oorspronkelijk slechts begonnen om de macht van de in fossiele energie handelende bedrijven te breken. Ten gunste van de nu rijkste oligarchen in de digitale/media-industrie. Zij hebben ons inmiddels vrijwel allemaal aan een touwtje, kunnen ons volgen en op elke stap controleren en sturen. Alleen de chip ontbreekt nog. Die krijgen we binnenkort bij de volgende injectie. We stonden erbij en we keken ernaar
Als een land geregeerd wordt door ruim 130 dwingende stichtingen en verenigingen voor zgn natuurbehoud en een regering met dezen heult , dan verlaat de rede het strijdtoneel en gaat geweld – óf nieuwe verkiezingen- het bestuur tot rede dwingen . Gaat nog wat worden!
Wat voor een effect heeft het importeren van LNG dat wordt gemengd met N2. Tenslotte wordt het ook in een verbrandings kamer gebracht. Geeft dat extra NOx uitstoot ?
Zo maar een gedachte gang.
Een paar kleine opmerkingen.
Ik heb het al eens vaker gezegd. De aarde straalt niet bij 4,3 um. Volgens Wien’s Law impliceert een straling van 4.3 um een blackbody temperatuur van 675 K. De aarde kent zulke temperaturen niet, vooral niet als we, zoals in dit geval, alleen naar de atmosfeer kijken. Je weet zelf van het reizen per vliegtuig dat de aarde op 10km hoogte een vaste temperatuur houdt van 220K. Dat verschilt niet eens veel per continent.
De zon straalt trouwens wel bij 4.3 um. In feite werkt het CO2 molecuul dus opwarmend bij 15 um (het straalt terug naar de aarde) en het werkt afkoelend bij 4.3 um (het straalt terug naar de zon). Ik heb daar wel eens aan gerekend en volgens mij cancelleert het een het ander, min of meer.
Ik wijs er ook maar weer eens op dat NOx ook natuurlijk aangemaakt wordt, in de atmosfeer, door de zon. De meest energieke straling vd zon wordt door onze atmosfeer opgevangen en de gassen reageren dan tot ozon, peroxiden en NOx. In tijden van lagere solaire polaire magnetische veldkrachten kunnen er iets meer vd meest energieke deeltjes ontsnappen. Ergo: meer ozon, HxOy en NOx in de atmosfeer.
Overigens vind ik het een mooi artikel!
Ik vraag mij af: als luchtmoleculen botsen met CO2, kan dan dat CO2 molecuul de botsingsenergie als IR uitstralen?
In dat geval zal CO2 in de hogere luchtlagen afkoeling veroorzaken.
David
Volgens mij laat stikstof en zuurstof de herstraling van CO2 gewoon door. De opwarming van moleculen door de zon vind volgens mij gelijkmatig plaats zonder onderscheid van welk molecuul het is.
@Henry
Mijn vraag is: kan een CO2 molecuul botsingsenergie in IR straling omzetten?
Henry ik weet dat het zinloos is maar je vertelt onzin. Je haalt Wien en Planck door elkaar en verder .. . Misschien dat een ander je kennis van natuurkunde waaronder optica maar moet gaan bekritiseren. Ik twijfel wel of die ander hier nog wel komt. En nee je zal het wel weer proberen maar ik ga er niet meer op in. Nogmaals je bent niet te stoppen.
Frans,
Reactie is onderaan terecht gekomen.
Een hak op de tak artikel en erg lang.
Vanmorgen nog gehoord op TV “er zijn meerdere crises en die moeten goed geadresseerd worden”. Dat was ook gelijk de enige waardevolle opmerking van de man.
Ook mijn mening en als hier ook vaak aangegeven. Die adressering laat een gemeenschappelijke factor zien. Hier kan je J. Cruijff gaan citeren.
Ja het is bewust wat vaag gehouden zodat de meesten hier het gewoon kunnen overslaan of er hun eigen plas over kunnen doen.
Vooralsnog gebeurt alles als werd voorzien zonder in een glazen bol te kijken.
Prettige zondag.
Onderliggend aan de stikstof”crisis” hoort een -middel-en-kwaal discussie plaats te vinden.
“….er zijn meerdere crises en die moeten goed geadresseerd worden..” moet natuurlijk zijn “..“er zijn meerdere ‘gecreëerde’ crises …” waarbij de echte crisis, namelijk de wereldwijde financiële puinhoop met opzet niet wordt vermeld. Sterker nog met poogt na de overduidelijk mislukte covid-crisis en de haperend aanslaande apenpokken crisis probeert men het nu met een zombiecron-variant. Ja die enorme berg niet werkende prikjes blijven liggen en dat is natuurlijk kapitaal vernietiging, die moeten op. Wanhopig probeert men ze hier ten lande en in verre buitenlanden te slijten. Vergelijkingen met de mexicaanse griep van ruim 10 jaar geleden dringen zich op. De geleerde virologen schermen nog steeds met mogelijk ergere varianten terwijl als je als leek naar bijvoorbeeld de spaanse griep kijkt van zo’n 100 jaar geleden moet je toch ervan uitgaan dat covid-2019 ten einde is. Covid an sich is al ruim zestig jaar bekend, dus dat er nieuwe covids de kop gaan opsteken lijkt vanzelfsprekend, maar een A-status hoort deze stevige griep niet te krijgen
Zo maar even een paar losse opmerkingen.
– Gisteravond in ‘Even tot hier’ van BNNVARA werd relatief nog eens erg veel aandacht besteed aan het stikstofverhaal. Kennelijk hebben ze nog al wat over zich heen gehad n.a.v. hun uitzending van vorige week.
Niels en Jeroen waren duidelijk op hun kleinkunstjongeheer getrapt afgelopen week en probeerden nog eens hun gram te halen met aanvallen op o.a Caroline v/d Plas van BBB en Heerma van het CDA.
– Opvallend dat er vanuit de groen/linkse, en dus ook Rutte c.s., hoek zo wordt geageerd tegen de acties van de boeren.
Opvallend is ook de doodse stilte vanuit die hoek als het gaat om acties van ER enz.
Zo iets wordt geloof ik ‘selectieve verontwaardiging’ genoemd.
Let wel, ik kan ook niet zo veel sympathie opbrengen voor de boerenacties, laat dat duidelijk zijn. Maar die boeren worden wel bedreigd in hun voortbestaan en het is emotioneel best zwaar als je datgene moet opgeven wat altijd je lust en je leven is geweest; ook als daar een riante vergoeding tegenover staat.
De meeste boeren heten nu eenmaal geen Timmerfrans of Nijpels.
– Heer Cloosterman; als vanouds weer een schitterend artikel van uw hand. Volkomen helder.
Maar ja, het probleem is natuurlijk toch weer dat op het moment dat u begrippen gaat hanteren als; ‘De gemiddelde afgifte van IR-straling uit de Aarde, die door CO2 kan worden geabsorbeerd (4,2 en 15 μm)’ de hele klimaatkerk afhaakt omdat u onbegrijpelijke taal gebruikt.
Desondanks; gewoon doorgaan, al was het maar om straks gewapend te zijn tegen het ongetwijfeld dan gehanteerde ‘Wir haben es nie gewusst’.
“Even tot hier” vind ik een zeer geestig programma met sterke teksten en smetteloze presentatie.
Wel van de VARA. Duidelijk is door wie ze zich inzake de stikstof hebben laten influisteren.
Wat mij meer steekt is dat onderwijsminister Dijkgraaf een vooringenomen standpunt over CO2 en klimaat inneemt.
Dijkgraaf steekt weer dat velen de wetenschap niet kritiekloos omarmen.
Het verwarrende is altijd weer dat wetenschap ook gebieden inhoudt waar hooguit sprake is van voortschrijdend inzicht maar niet van conclusies.
Eerlijke wetenschap vermeldt aannames en onzekerheden.
Mogelijk bezorgt de klimaat- en corona hysterie de wetenschap i.h.a. een negatief imago.
“Wat mij meer steekt is dat onderwijsminister Dijkgraaf een vooringenomen standpunt over CO2 en klimaat inneemt. Dijkgraaf steekt weer dat velen de wetenschap niet kritiekloos omarmen”
Dijkgraaf is voor mij ook om hier genoemde redenen volkomen door het ijs gezakt. Hij gaat misschien met verkeerde vrienden om.
Dijkgraaf’s visie op het wetenschappelijk bedrijf is 180 graden gedraaid sinds hij de politiek is ingegaan. In 2016 zei hij nog: “De wereld wil echter een wetenschap zien die succesvol is, met mooie persberichten en briljante resultaten. Terwijl ook ik vanbinnen verward ben over dingen. Soms moet je heel diep buigen om het allersimpelste te begrijpen. Daar is geen ruimte voor in de huidige wereld.” (https://www.scienceguide.nl/2016/08/robbert-dijkgraaf-wil-tegenwicht-bieden/)
Dus het uitgangspunt (oftewel het doel) is onrealistisch. En dat kan iedereen ook zonder kennis van de chemie weten:
Misschien iets voor die poster van Frank Pouw.
Stel het maar voor aan de Farmers for defense of aan BBB.
Hoe zit het eigenlijk met die runderen, paarden, pony’s, schapen, geiten en overmaat aan herten en ganzen die in de Natura 2000 gebieden leven? Stoten die soms geen stikstoffen uit? Ik ben benieuwd hoeveel hun bijdrage is aan het ‘stikstofprobleem’. Daar is vast wel een modelletje van.
Johan D.
Alleen herten en reeën kun je tot de min of meer natuur rekenen. Die konden hier op eigen kracht komen. Alles wat vanzelf komt is natuur. De rest hangt een beetje tussen cultuur en natuur in.
Damherten horen er evenmin bij als de schotse hooglanders. Noem het maar museumnatuur die we kunstmatig in stand houden. Dat kan natuurlijk, maar noem het dan cultuur of eufemistisch museumnatuur uit vervlogen tijden. En dat vecht dus met de voor mensen noodzakelijke cultuur van het boerenbedrijf.
Je vergeet de ganzen, Peter. Die schijten ook heel wat af.
Complimenten Ap voor dit artikel.
De administratief en ideologisch gecreëerde problemen laten ‘oplossen’ door ‘de wetenschap’ gaat never-nooit-niet lukken omdat er teveel politieke richtingen strijden voor het eigen belang en dat laten prevaleren voor het algemeen belang.
En elke ‘deel-oplossing’ creëert weer nieuwe problemen.
Ook in dit artikel de gelijkstelling tussen stikstofuitstoot en stikstofdepositie, ook rekenkundig.
Echter binnen de beweging van ammoniakgas vanuit water/grond naar de atmosfeer en van stikstofoxiden vanuit de atmosfeer naar de grond en in watermileu dient de tijdsfactor in rekening gebracht, want deze bewegingen van stikstof zijn verschillend in bewegingingsrichting als verschillend qua samenstelling. In de ene richting is het de beweging van NH3, in de tegengestelde richting vvan NxOy. Het betreft dus beweging van stikstof door te onderkennen verschillende processen tot stand gekomen, ammoniak ontstaat door ontbinding van stikstod-waterstof-koolstof-zuurstof verbindingen, terwijl stikstof oxiden ontstaan bij hoge(re) temperastuur door reacties van stikstofgas met zuurstof (in de atmosfeer).
In de rekenmodellen wordt te weinig rekening gehouden met bovengenoemde verschillen, verschil tussen uitstoot en depositie naar een ander milieu over de scheidslijn tussen atmosfeer en de grond. Met gevolgen voor de beweging en groei van planten, komend uit de grond en uiteindelijk geoogst in de atmosfeer, door maaien en rooien.
Je hoeft het de boer niet uit te leggen, dat de oogst op stikstofrijkere grond een betere opbrensgst oplevert (door te bemesten met organisch materiaal en met kunstmest), maar de stadsmens zoals nu blijkt moet het uitgelegd worden, want die stadsmens wenst een betere natuur op stikstof armere grond.
In feite is de stikstofcrisis niet anders dan de strijd tussen de landbouwer en de stadsmens, met name gesteund vanuit D’66. Een strijd die volgens inzichten van de stadsmens die van natuur zegt te houden tot een geringere voedselproduktie zal leiden dan waartoe de landbouwer in staat is als de landbouwer op de gebruikelijke en historiche gegroeide wijze zijn boerenbedrijf kan blijven inrichten. Het leidt tot inkomensverlies van de landbouwer, waarbij het de vraag is of de stadsmens bereid is de landbouwer te betalen voor de door hem/haar geleverde geringere voedselproduktie. Wie levert wat in?
Frans
Die mensen (zoals ook jij) hebben allemaal op school gezeten en daar de verkeerde dingen geleerd. Ze hebben nooit met een vliegtuig boven alle continenten gezeten. En overal waar ik kwam, zag ik dat de temperatuur buiten op 10 km hoogte (ook boven de noordpool) bij -50 +/- 1 graad C bleef steken. Waar komen ze dan met Planck en black body vandaan? Iemand moest toch hebben gezien dat de aarde niet zo werkt? Ze slaan gewoon allemaal de Planck mis.
Leuk artikel.
“Kringlooplandbouw is een vorm van landbouw waarbij het productieonderdeel is van een ecologisch systeem. Het is minder gericht op productiemaximalisatie en meer op het beperken van input van buiten, het hergebruiken van reststromen en met de inzet van biodiversiteit voor voedselproductie. Dat vraagt om een grote omschakeling voor boeren, maar ook voor de samenleving, die bereid moet zijn om meer te betalen voor haar landbouwvoedsel.”, spreekt mij het meest aan.
Sterker nog, ik zou willen wijzen op biologisch dynamisch tuinieren. Dit is kringlooplandbouw maar dan nóg slimmer uitgevoerd. Men maakt bij biologisch dynamisch boeren bijvoorbeeld ook gebruik van bepaalde soorten die elkaar positief beïnvloeden. De ene plant steunt de andere en door die symbiose ontstaan er nog betere planten. Minder ziektes, minder gedoe met plagen.
Ik weet het een beetje uit ervaring omdat ik dit zelf beoefende op mij 500 m2 volkstuin met prachtig resultaten. Schitterende aardappels, tomaten, bonen, paprika’s, pepers, kersen, appels, druiven enzovoorts. En de kruiden natuurlijk zoals Alsem (tegen wormen en ander vervelende microorganismen!) en natuurlijk de salie, peterselie en maggi. Allemaal goed voor de vitamientjes en mineralen, en als je een beetje ziek bent heb je een soort apotheek bij de hand.
Zelfs met de maanstand wordt rekening gehouden bij deze vorm van slimme landbouw. Zoveel mogelijk natuurlijk processen worden in positieve zin gebruikt.
Het klinkt dus waarschijnlijk ‘prutserig’, maar dat is het in wezen niet. Het is wijs met de aarde omgaan en met zo weinig mogelijk energie zoveel mogelijk (goede) opbrengst wordt verkregen.
Maar zelfs hier, in mijn stadstuintje staan de aardbeienplanten al voor het 10e jaar prachtige aardbeien te geven. Zónder kunstmest of wat dan ook. Hoogstens wat gedroogde koeienstront en gier gemaakt van brandnetels, geef ik. Dus die industrie-‘gifaardbeien’ snap ik dus niet. Waarom moet al dat gif? Want dat krijgen we binnen en worden vervolgens ziek. Ik vrees dat de gifindustrie er helemaal niet is om te helpen, maar eerder om te zieken, letterlijk en figuurlijk.
Maar dit soort natuurlijke landbouw past natuurlijk niet in het ‘beleid’ van de beursgenoteerde ondernemingen. Dáármee kun je immers weinig aan verdienen als geldwolf. Het lijkt niet sexy te zijn als je ‘normaal’ met moeder aarde omgaat. Alles ingefluisterd door? Juist, dezelfde propagandakastjes die ook in handen zijn van… de geldwolven. Ja, zo kan ik ook zakendoen. Je maakt de mensen gek met de tv voor jouw spullen. Die wel niet deugen, maar weten de mensen veel, betoverd als ze zijn? Zelfs de uni’s zijn slachtoffer geworden van het grote geld. Zelfs de scholen. Zelfs de . . . kerken?
Ik heb het idee dat Nederland van de boeren af moet omdat dit land de taak van distributiecentrum heeft gekregen. Dus wegen, vliegvelden, spoorlijnen en opslagplaatsen moeten er komen, vindt men. Dit is beleid dat al erg oud is, meen ik. (40 jaar?) Men zoekt en vindt dus stokken om de hond mee te slaan. Of het nu molens, NOx, CO2 of zo betreft.
Het stikstofprobleem is al in 1988 behandeld. Kijk, het stond toen al in de krant: https://twitter.com/ikben_robjansen/status/1537181797229875200/photo/1
Hoe kon ik dit vergeten?
Ik zette op de volkstuin ook stikstofbinders. Lupine met name. Deze plant slaat de stikstof op in wortelknolletjes zodat de planten die daarna daar groeiden het beter deden. Zo zouden de boeren witte en rode klaver kunnen inzaaien om de stikstof te binden en dit mest te laten worden voor het gras. De koeien houden erg van de klavers ook.
Zie ook: https://www.nemokennislink.nl/publicaties/bemesting-met-klaver/
En: “Witte klaver bindt tot 150 kilogram stikstof per hectare, rode klaver tot 350 kilogram per hectare. De stelregel is dat klaver per ton productie 25 kilogram stikstof in de grond achterlaat. Deze stikstof komt in de zomer en in het najaar ten goede aan het gras, (en groente en fruit (aanvulling door mij)) .”.
Bron: https://www.lgseeds.nl/dossier-klaver
Conclusie: Minder grootschaligheid, loskomen van de voederindustrie, en andere (vreemde) entiteiten, beter beheer van de grond, meer (oude) wijsheid gebruiken, het boeren zien als een onderdeel van de maatschappij die de bron van het eten verzorgd en hem niet meer industrieel laten werken maar volgens de menselijke maat. Dan: beter eten, gezonder, minder stress bij de boeren, minder ziektes, mooier en aangenamer land.
De stikstofcrisis is gemaakt tot een probleem over stikstofuitstoot en stikstof depositie, maar de probleemoplossing gaat in wezen daar niet over, want er is een grote hoop geld vrijgemaakt om de boer te dwingen tot een andere bedrijfsvoering waarmee de economische (financiële) gevolgen in het overheidsbeleid dominant zijn geworden. Het gaat niet alleen over uitkopen, ook over de bestaanszekerheid van boeren in de toegestane en politieke gewenste bedrijfsvoering.
Maar dan moet het niet primaair gaan over de landbouwgrond, maar over de economisch positie van boeren die het toegestaan wordt hun inkomen te verwerven binnen het door de overheid (politiek) toegestane bedrijfsmodel. Niet alleen in verband met het gebruik van de grond, ook wat betreft afzet en omzet van produkten afkomstig uit dat toegestane bedrijfsmodel. De bestaanszekerheid die aan de landbouwer geboden kan worden, ook in de perioden na de zittingstijd van het huidige kabinet.
Meestal wordt gras als gevolg van stikstofoverschot gezien, maar gras is gewoon een heel erg succesvolle plant. Weken van droogte maakt het gras geel, maar een buitje laat het vaak weer opbloeien. Als dat gele gras door een bermbrand verbrandt en het wordt geblust, is het bluswater al voldoende om het weer op te laten komen. Wereldwijd is het de dominante plantensoort geworden.
Je moet wel heel goed je best doen om die plant eronder te krijgen ten voordelen van andere planten. Maaien en grazen is eigenlijk de enige methode. Als je denkt gras eronder te krijgen door alle stikstofverfbindingen uit de lucht te halen, vrees ik dat je teleurgesteld wordt.
Gras naast de weg heeft nog een extra voordeel. Naast de weg is de hoeveelheid neerslag doorgaans groter dan in het gebied eromheen want het water dat op de weg valt, stroomt naar de randen waardoor het daar net even natter is.
Veel stikstofverbindingen in de lucht is heel goed voor gras maar geen stikstof is nog steeds gewoon goed.
Wil je gras minder dominant maken, dan moet je actief beheren (lees: maaien en grazen).
I like this web site so much, saved to bookmarks.