Van een onzer correspondenten.
Het werd gepresenteerd als dé oplossing voor het CO2- en stikstofprobleem. Maar de biologische mestverwerkingsinstallatie van Dutch Farmer Solutions maakte de torenhoge verwachtingen niet waar. Vorige maand werd de onderneming failliet verklaard. Dutch Farmer Solutions beloofde dé oplossing voor het CO2- en stikstofprobleem:
‘We hebben de schoonste en meest efficiënte landbouwbedrijven ter wereld!’
Dat stikstofplan is buiten alle proporties! De normen zijn veel hoger dan in de ons omringende landen! De vele duizenden boeren die vandaag massaal hun weerzin tegen de Haagse regelgeving laten horen, hadden hun kelen niet schor hoeven schreeuwen. Tenminste, wanneer Dutch Farmer Solutions de daad bij het woord had gevoegd. Een paar jaar geleden beloofde start-up niets minder dan dé oplossing voor het CO2- en stikstofprobleem te hebben gevonden.
Varkensmest die in water verandert
Die oplossing klonk als het recept van een middeleeuwse alchemist. Nadat de mest was gescheiden in vaste en vloeibare delen (de ‘dikke’ en de ‘dunne fractie’) zou ze in een speciaal bassin worden omgezet in… water. ‘Op de bodem (van het bassin, red.) bevindt zich een biomassa die zorgt voor de afbraak van alle schadelijke elementen in de dunne fractie,’ verklaarde directeur Erwin de Groot in 2020 in een ronkende video op Nieuweoogst.nl.
Na een reeks stappen die uit de wijnbouw leken te zijn weggelopen (homogeniseren, beluchten, denitrificeren, opnieuw beluchten en decanteren) zou de mest na zeven tot elf dagen zomaar in water zijn veranderd. Ondanks de enorme vraag naar een duurzame oplossing voor het mestprobleem heeft de start-up het toch niet voor elkaar gekregen de techniek werkelijk geschikt te maken. Op 25 mei verklaarde de rechtbank in Den Haag de jonge onderneming failliet.
***
Bron: hier
Bij Chemelot hadden ze dat wel gekund, met een capaciteit die heel Brabant en Limburg aan kon, het eindproduct was droge mestkorrel voor de export.
Bij het produceren kwam biogas vrij voor eigen productie van heel Chemelot en meer, de cirkel was rond, en alsnog werd het op het laatste moment afgewezen wegens mogelijke stank.
Zo gaat dat hier, waarschijnlijk hebben bepaalde personen al geweten dat ze boeren de nek om willen draaien.
Wat me altijd opvalt is dat die boerderij campings allemaal vol staan, waarschijnlijk geen stikstof activisten.
Och Theo, dit land zet zichzelf schaakmat. Alle regels tezamen resulteren in 0 opties voor geen enkel iets. Nederland anno 2022.
Theo, de groene religie zegt dat de boeren slecht voor het milieu en het klimaat zijn. Het klopt natuurlijk dat heel veel wat in NL wordt geproduceerd, naar het buitenland gaat. Maar wat heeft NL nog? Bijna geen grote productie bedrijven (auto, Chemie enz.), de basis van m.i. echte economie, en nu nog de boeren, de tuinbouw, de kassen enz. weg? Och ja, ik weet het al, we hebben dan zoveel natuur dat iedereen op vakantie naar NL gaat. We worden dus een groot natuurgebied, waar eco-toeristen zich kunnen vermaken!
Het zal nog veel erger worden, en dan doen ze ook nog verwonderlijk dat dit gebeurt.
Maar als ze mij voor de schenen trappen kunnen ze wel wat terug verwachten niet, wie denkt dat die een ander voor de schenen kan trappen zonder consequenties heeft het goed mis of is niet goed wijs.
.
Helemaal geen gas uit Rusland? ‘Europa moet zich op ergste voorbereiden’
https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/5316655/gas-energie-rusland-oekraine-reserves-opslag-oorlog-gasprijs
Waarom heeft Nederland zoveel versnipperde natuurgebiedjes?
Is daar indertijd soms een bak Europese subsidie mee binnengeharkt?
Wie weet dit?
Bakken met subsidie en die worden niet gekoppeld aan de verplichting uit de Vogelrichtlijn of habitatrichtlijn.
Terreinbeheerders lopen provinciehuizen plat (beheerders van het geld, met telkens aanvullende fondsen). Beheerregiems die het meeste geld opleveren gaan voor.
SBB verandert regelmatig de inrichting van een terrein omdat er dan meer of andere maatregelen mogelijk zijn. Hoogveen redden levert niets op ( duurt heel lang en je moet maar afwachten of er gunstige omstandigheden ontstaan) , dus worden de drogere delen begraasd. Wat meer oplevert, maar ook dat hoogveen het verder moeilijk zal hebben.
Waar zou het geld van de start-up gebleven zijn?
Nog een goede.
We staan te kijken naar interessante tijden die een paar zogenaamde slimmeriken in gang hebben gezet.
Duitsland is tegen verbod op verbrandingsmotoren per 2035
https://www.autovisie.nl/nieuws/duitsland-tegen-verbod-verbrandingsmotor/
En hier kun je weer zien dat het technisch verstand op 0,0 staat.
Von der Leyen waarschuwt voor terugval op fossiele brandstoffen
Of moet ik aannemen dat ze een sluitende heeft met wat molentjes paneeltjes en groene waterstof.
Volgens mij is ze van het stokje gevallen, de ene blunder na de andere.
https://www.bnr.nl/nieuws/internationaal/10479356/von-der-leyen-waarschuwt-voor-terugval-op-fossiele-brandstoffen
Oplossing
Voor kunstmeststof productie uit mest overschot boeren een coöperatie oprichten.
De laatste, die vent is knettergek.
EU-plannen voor meer natuur, minder pesticiden al vóór presentatie afgebrand
En dan te bedenken dat die gek voor bossen opstoken is.
https://www.gelderlander.nl/buitenland/eu-plannen-voor-meer-natuur-minder-pesticiden-al-voor-presentatie-afgebrand~a08d4bad/
Theo, ik ben het geheel eens met jouw opmerking dat die grote smurf knettersmurf is. Het idee van minder pesticide is evenwel zo gek nog niet, maar onze grote smurf heeft geen flauw idee hoe, wat en waar in dit dossier en alle andere dossiers waar hij iets over smurft. Dat maakte knettersmurf.
Terugkomend op de reductie van pesticiden (tot nul). Ene John Kempf in de VS laat al vele jaren zien dat dat in de praktijk op industriële schaal makkelijk kan bij tenminste een gelijkblijvende maar veelal hogere productie omvang van een hogere kwaliteit per hectare. In de door John ontwikkelde regeneratieve aanpak staat de gezondheid van het gewas centraal. Het idee is dat een gezond gewas met een gezonde immuunresponse niet ziek wordt of wordt belaagd door wat dan ook. Bij zijn aanpak hoort het regelmatig testen van het sap van het gewas (Nova Crop Control NL) om gebreken (less than luxury levels) in nutriënten op te sporen en met bladbemesting te corrigeren. Het resultaat is gewassen die 50% of meer van hun genetische fotosynthese capaciteit gebruiken ipv de gebruikelijke 15% met alle positive gevolgen van dien voor bodembiologie en de gezondheid van het gewas. Voor meer info verwijs ik naar YT video’s rondom de plant health pyramid.
Viktor,
Natuurlijk zijn er vele wegen die naar Rome leiden, bestrijding met insecten, manipulatie, veredeling, sterkere rassen noem maar op, zelfs aardappelen die in bijna woestijn zand gedijen.
Toch zal er bemest moeten worden en planten de benodigde voedingsstoffen moeten hebben.
Gewasbeschermingsmiddelen word al zo weinig gif als mogelijk gebruikt, ik kom wel eens bij een grote spruiten teler, hij gebruikt zeer milieu sparend gif, dit middel moet om de zoveel tijd gespoten worden, doe je het niet, en je krijgt er iets in, dan krijg je het niet meer weg, einde oogst, en veel geld naar de maan, kortom je kunt je dit niet permitteren.
Ik zeg altijd als er pierlingen in de grond zitten is dat voor mij een goed teken.
Maar burgers willen ook vaak gewassen waar geen plekje op mag zitten, vroeger zei ik altijd, het staat stijf van het gif.
In veel buiten Europese landen word nog gif gebruikt wat hier al lang ondenkbaar is, en toch word het soms nog ingevoerd, fruit b.v.
@Theo
John Kempf was een van de grootste gifspuiters alvorens hij zich door gebeurtenissen op zijn eigen farm bekeerde tot regeneratieve landbouw en nu geen gif hoeft te gebruiken omdat hij gewassen sterk en gezond en dus niet bevattelijk voor ziekten, plagen en schimmels kan telen. Praktisch al zijn klanten worden vertegenwoordiger binnen zijn organisatie. Grote boeren reduceren hun omvang met 60% plus en zijn dan winstgevender.
Het lijkt een sprookje maar dat is het niet. Vergeet niet dag als je de fotosynthese verdrie- of verviervoudigt er een bak meer energie beschikbaar is voor bodembiologie die alle benodigde nutrienten uit de bodemmineralen weet los te maken om de gewassen te voeden. Dan heb je maar heel beperkt meststoffen nodig. Echt minimaal.
Preventief spuiten is het paard achter de wagen spannen. Leuk marketing praatje maar niet meer dan dat. Al dat soort middeltjes hebben een zeer negatieve invloed op de redox van het gewas waardoor het juist bevattelijker wordt voor die ziekten en plagen die je denkt te bestrijden.
Theo
Frans Timmermans is al vele jaren de weg kwijt. Het wordt tijd dat hij ophoepelt met medeneming van Ursula von der Leyen.
Beiden doorgeefluikjes van ecologistjes en hun bovenbazen
Kortom, het was een broodje aap verhaal.
De ‘oplossing’ van Dutch Farmer Solutions is veel te ingewikkeld. Ik denk, eerlijk gezegd, dat dit een overheidsproject is, gepresenteerd als start-up. Met subsidies deels verpakt als risico-kapitaal wordt deze geprogrammeerde mislukking uiteraard ten tonele gevoerd als bewijs dat een oplossing niet haalbaar is. Het geld is gegaan naar WUR, ingenieursbureau’s en ‘adviseurs’ werkzaam in de overheidsbureaucratie.
Zo al het er u uitziet zal Van der Wal niet wijken en zich aan de kaart vast houden, ik laat me verrassen hoe standvastig of mag ik zeggen dictatoriaal ze haar plannen gaat uitvoeren.
https://nos.nl/index.php/artikel/2433701-stikstofdebat-in-de-kamer-plan-zal-ondanks-kritiek-standhouden