Uit de oude doos. Maar frappant dat de argumenten nog steeds dezelfde zijn als 20 jaar geleden.
Vertaling: Henry Pool.
In een brief aan de Wall Street Journal van 11 juni 2001, in reactie op berichten in de media dat ‘de wetenschap het eens was’, vat Richard Lindzen, die professor meteorologie is aan het MIT, lid van het IPCC en lid van de American National Academy of Sciences, netjes samen wat meteorologen / klimatologen wel weten en wat ze niet weten.
Rapport van wetenschappers ondersteunt het Kyoto-verdrag niet.
Vorige week bracht de National Academy of Sciences een rapport uit over klimaatverandering, opgesteld in reactie op een verzoek van het Witte Huis, dat in de pers werd afgeschilderd als een impliciete goedkeuring van het Kyoto-protocol. CNN’s Michelle Mitchell commentaar was typerend voor de berichtgeving toen ze verklaarde dat het rapport ‘een unaniem besluit vertegenwoordigde dat de opwarming van de aarde echt is, erger wordt en te wijten is aan de mens. Er is geen twijfel meer.’
Als een van de 11 wetenschappers die het rapport hebben opgesteld, kan ik stellen dat dit gewoon niet waar is. Om te beginnen vraagt de NAS nooit dat alle deelnemers akkoord gaan met alle elementen van een rapport, maar eerder dat het rapport de verschillende standpunten vertegenwoordigt. Dit was goed vast gelegd in het rapport, waarbij duidelijk werd gemaakt dat er geen consensus is, unaniem of anderszins, over klimaatverandering op de lange termijn en wat de oorzaak ervan is.
Zoals gewoonlijk werd er veel te veel publieke aandacht besteed aan de haastig voorbereide samenvatting in plaats van aan de tekst van het rapport. De samenvatting begon met een opmerking dat broeikasgassen zich ophopen in de atmosfeer van de aarde als gevolg van menselijke activiteiten, waardoor de oppervlakteluchttemperaturen en ondergrondse oceaantemperaturen stijgen, enz., zonder dat dit opgevolgd werd met de gestelde voorwaarden. In de volledige tekst werd bijvoorbeeld opgemerkt dat een periode van 20 jaar te kort was om langtermijn schattingen te maken, maar in de samenvatting wordt dit niet vermeld.
Onze primaire conclusie was dat ondanks enige kennis en overeenstemming, de wetenschap over klimaatsverandering nog lang niet vaststaat. We zijn er vrij zeker van (1) dat de wereldwijde gemiddelde temperatuur ongeveer 0,5 graden Celsius hoger is dan een eeuw geleden; (2) dat het gehalte van kooldioxide in de atmosfeer de afgelopen twee eeuwen is gestegen; en (3) dat koolstofdioxide een broeikasgas is waarvan de toename waarschijnlijk de aarde zal opwarmen (waar koolzuurgas een van de velen is, de belangrijkste zijn waterdamp en wolken).
Maar – en ik kan dit niet genoeg benadrukken – we zijn niet in een positie om de klimaatverandering van het verleden met vertrouwen toe te schrijven aan koolstofdioxide of om te voorspellen wat het klimaat in de toekomst zal zijn. Dat wil zeggen, in tegenstelling tot de media verklaringen, zegt overeenstemming met de drie basisverklaringen ons bijna niets relevants over beleidsdiscussies. Een van de redenen voor deze onzekerheid is dat, zoals in het verslag staat, het klimaat altijd verandert; verandering is de norm. Twee eeuwen geleden kwam een groot deel van het noordelijk halfrond uit een kleine ijstijd. Een millennium geleden, tijdens de middeleeuwen, bevond dezelfde regio zich in een warme periode. Dertig jaar geleden hielden we ons bezig met wereldwijde afkoeling. Het onderscheiden van recente kleine veranderingen in de globale gemiddelde temperatuur van natuurlijke variabiliteit, die onbekend is, is niet triviaal. Alle pogingen tot nu toe gaan ervan uit dat bestaande computerklimaatmodellen natuurlijke variabiliteit kunnen simuleren, maar ik betwijfel of iemand deze aanname echt gelooft.
We weten eenvoudigweg niet welke relaties, indien enige, er bestaan tussen wereldwijde klimaatveranderingen en waterdamp, wolken, stormen, orkanen en andere factoren, waaronder regionale klimaatveranderingen, die over het algemeen veel groter zijn dan wereldwijde veranderingen en er niet mee gecorreleerd kunnen zijn. We weten ook niet hoe we veranderingen door broeikasgassen vooraf moeten voorspellen. Dit komt omdat we geen economische en technologische veranderingen in de komende eeuw kunnen voorspellen, en ook omdat er veel door de mens gemaakte stoffen zijn waarvan de eigenschappen nog niet goed bekend zijn, maar die qua invloed vergelijkbaar zouden kunnen zijn met koolstofdioxide. Wat we wel weten is dat een verdubbeling van koolstofdioxide op zichzelf slechts een bescheiden temperatuurstijging van één graad Celsius zou opleveren. Grotere verwachte stijgingen zijn afhankelijk van ‘versterking’ van de koolstofdioxide door belangrijkere, maar slecht gemodelleerde, broeikasgassen, wolken en waterdamp.
De pers heeft het bestaan van klimaatverandering vaak gekoppeld aan een behoefte aan Kyoto. Het NAS-panel ging niet op deze vraag in. Mijn eigen mening, in overeenstemming met het werk van het paneel, is dat het Kyoto-protocol niet zou leiden tot een substantiële vermindering van de opwarming van de aarde. Gezien de moeilijkheden om het gehalte van kooldioxide in de atmosfeer aanzienlijk te beperken, zou een doeltreffender beleid zich wel eens kunnen richten op andere broeikasgassen waarvan het potentieel om de opwarming van de aarde in korte tijd te verminderen groter kan zijn.
Het panel werd uiteindelijk gevraagd om het werk van het Intergovernmental Panel on Climate Change van de Verenigde Naties te evalueren, met de nadruk op de Samenvatting voor beleidsmakers, het enige deel dat ooit is gelezen of geciteerd. De Samenvatting voor beleidsmakers, dat wordt gezien als een voorstander van Kyoto, wordt gezamenlijk gepresenteerd als de consensus van duizenden van ’s werelds meest vooraanstaande klimaatwetenschappers. Binnen de grenzen van professionele hoffelijkheid concludeerde het NAS-panel in wezen dat de samenvatting van het IPCC voor beleidsmakers geen geschikte richtlijnen biedt voor de Amerikaanse overheid.
Het volledige IPCC-rapport is een bewonderenswaardige beschrijving van onderzoeksactiviteiten in de klimaatwetenschap, maar het is niet specifiek gericht op beleid. De Samenvatting voor Beleidsmakers wel, maar het is ook een heel ander document. Het vertegenwoordigt een consensus van regeringsvertegenwoordigers (van wie velen ook de Kyoto-vertegenwoordigers van hun naties zijn), in plaats van wetenschappers. Het resulterende document heeft een sterke neiging om de onzekerheid te verhullen en roept een aantal enge scenario’s op waarvoor geen bewijs is.
Wetenschap, in de publieke arena, wordt vaak gebruikt als een bron van autoriteit om politieke tegenstanders te elimineren en propaganda aan ongeïnformeerde burgers op te dringen. Dit is wat er is gedaan werd met zowel de rapporten van het IPCC als de NAS. Het is een verwerpelijke praktijk die ons vermogen om rationele beslissingen te nemen, aantast. Een eerlijker beeld van de wetenschap zal aantonen dat er nog steeds een enorme hoeveelheid onzekerheid is – veel meer dan voorstanders van Kyoto willen erkennen – en dat het NAS-rapport het debat nauwelijks heeft beëindigd. Dat was ook niet de bedoeling.
***
Op 13 mei 2003, herhaalde Lindzen’s Amerikaanse collega, John Christy, hoogleraar atmosferische wetenschappen, directeur van het Earth System Science Center, aan de Universiteit van Alabama in Huntsville, Alabama’s State Climatologist, en hoofdauteur van het IPCC, dezelfde opvattingen in een hoorzitting voor het U.S. House of Representatives Committee on Resources. (Het is interessant te vermelden dat hij eerder in zijn carrière als zendeling in Afrika werkzaam was.)
Koolstofdioxide
De concentratie koolstofdioxide (CO2) neemt toe in de atmosfeer, voornamelijk door de verbranding van fossiele brandstoffen. Gelukkig (omdat we er zoveel van produceren) is CO2 geen vervuiler. In eenvoudige bewoordingen is CO2 de levensader van de planeet. De vegetatie die we om ons heen zien, zou verdwijnen, ware het niet voor atmosferische CO2. Deze groene wereld evolueerde grotendeels in een periode waarin de atmosferische CO2-concentratie vele malen groter was dan nu. Inderdaad, talrijke studies geven aan dat de huidige biosfeer wordt versterkt door de door de mens veroorzaakte stijging van CO2. Op zich vormt de toenemende concentratie CO2 dus geen giftig risico voor de planeet. Met andere woorden, koolstofdioxide betekent het leven zelf. CO2 veroorzaakt geen lucht verontreiniging.
Terzijde, het is duidelijk dat andere emissies verontreinigende stoffen kunnen worden genoemd, bijvoorbeeld zwaveloxiden, stikstofoxiden en kwik. Het beheersen daarvan staat volledig los van het controleren van de uitstoot van CO2 en zal hier dus niet aan de orde komen.
Het is de secundaire impact van toenemende CO2 die in de toekomst uitdagingen voor het menselijk leven kan vormen. Er is voorgesteld dat CO2-toenames klimaatverandering kunnen veroorzaken van een magnitude die verder gaat dan wat van nature in het klimaatsysteem voorkomt, zodat kostbare aanpassing of aanzienlijke ecologische stress kan optreden. Een verhoogde zeespiegelstijging en/of verminderde regenval zouden bijvoorbeeld twee mogelijke effecten zijn die waarschijnlijk kostbaar zullen zijn voor de regio’s die zo getroffen worden. Gegevens uit het verleden en projecties uit klimaatmodellen worden gebruikt om inzicht te geven in deze zorgen.
Klimaatmodellen
Zal de toename van CO2 het klimaat aanzienlijk beïnvloeden? Vinden er nu belangrijke veranderingen plaats? Klimaatmodellen suggereren dat het antwoord ja is; echte gegevens doen anders vermoeden. Klimaatmodellen proberen het oceaan/atmosferische systeem te beschrijven met vergelijkingen die de processen van de natuur benaderen. Geen enkel model is perfect omdat het natuurlijke systeem ongelooflijk complex is. Een bescheiden doel van modelsimulaties is om de evolutie van het oceaan/atmosferische systeem te beschrijven en te voorspellen op een manier die nuttig is om mogelijke milieugevaren die in het verschiet liggen te ontdekken. Het doel is niet om een perfecte voorspelling te bereiken voor elk weertype, in elke unieke geografische regio, maar om informatie te verstrekken over veranderingen in grootschalige situaties. Als men in testmodellen zelfs al conflicten vindt in grootschalige kenmerken, betekent dit dat ten minste enkele fundamentele processen, bijvoorbeeld warmteoverdracht, niet voldoende worden beschreven in de modellen.
Een gemeenschappelijk kenmerk van toename in CO2 in klimaatmodelprojecties is een stijging van de wereldwijde oppervlaktetemperatuur, evenals een nog snellere stijging van de luchtlaag tot 30.000 voet, de troposfeer genoemd.
In de afgelopen 24+ jaar laten verschillende berekeningen van de oppervlaktetemperatuur inderdaad een stijging zien van ongeveer 0,7 0F. Dit is ongeveer de helft van de totale stijging sinds de 19e eeuw. In de lagere troposfeer laten verschillende schattingen, waaronder de satellietgegevens die Dr. Roy Spencer van UAH en ik produceren, echter veel minder opwarming zien, ongeveer 0,3 0F – een hoeveelheid minder dan de helft die aan het oppervlak wordt waargenomen. De echte wereld vertoont minder opwarming in de atmosfeer, niet meer, zoals modellen voorspellen. Zijn deze gegevens betrouwbaar?
Een nieuwe versie van de microgolfsatellietgegevens is geproduceerd, maar nog niet gepubliceerd, door Remote Sensing Systems of RSS uit Californië. Twee weken geleden verscheen er een artikel in de elektronische editie van Science magazine dat een merkwaardig middel gebruikte om onze UAH-versie te testen tegen RSS. […] Het artikel citeerde klimaatmodelresultaten die meer overeenkwamen met RSS, omdat RSS-gegevens ongeveer 0,4 0F meer opwarming vertoonden dan de gegevens van UAH voor dezelfde laag die de mid-troposfeer wordt genoemd. De totale opwarming van UAH voor deze laag was ongeveer 0,05 0F. (Deze laag is hoger in de atmosfeer dan de lagere troposfeer die eerder werd genoemd, met zijn opwarming van 0,3 0F.) Het idee achter het artikel was dat, aangezien RSS meer samenviel met de modeluitvoer, het waarschijnlijk een meer nauwkeurigere dataset was dan de onze.
Diezelfde week verscheen mijn laatste artikel, met veel minder fanfare, in het Journal of At-mospheric and Oceanic Technology. […] In tegenstelling tot het artikel in het tijdschrift Science, heb ik verschillende rigoureuze proeven gedaan om de potentiële fout van onze UAH-satellietgegevens in te schatten. Ter vergelijking gebruikte ik echte observaties uit ballondatasets gemaakt door onafhankelijke organisaties, sommige met gegevens van maar liefst 400 verschillende ballonstations. Er was een opmerkelijke overeenkomst tussen onze UAH-satellietgegevens en de ballongegevens en beide toonden slechts een langzame opwarming van het grootste deel van de atmosfeer. Dit bewijs geeft aan dat de verwachte opwarming van het klimaatmodel niet goed overeenkwam met de realiteit. Dit is belangrijk, omdat de hier onderzochte parameter, namelijk de lagere troposferische temperatuur, geen klein aspect van het klimaatsysteem is. Het vertegenwoordigt het grootste deel van de bulkmassa van de atmosfeer, en dus eigenlijk het hele klimaatsysteem. Het onvermogen van klimaatmodellen om consistentie op deze schaal te bereiken is een ernstige tekortkoming en suggereert dat projecties van dergelijke modellen met groot wantrouwen moet worden bekeken.
Veranderingen in de oppervlaktetemperatuur zijn ook een onderwerp van dispuut geweest. De conclusie in IPCC 2001 dat door de mens veroorzaakte opwarming van de aarde duidelijk zichtbaar was, was deels gebaseerd op een weergave van de temperatuur op het noordelijk halfrond sinds 1000 na Christus. Deze afbeelding vertoonde weinig verandering tot ongeveer 1850, en bevat vervolgens een sterke opwaartse stijging, wat suggereert dat de recente opwarming dramatisch was en verband hield met menselijke effecten. […] Sinds IPCC 2001 hebben twee belangrijke onderzoeken iets anders laten zien. […] Met behulp van een breder scala aan informatie uit nieuwe bronnen, geven deze studies aan dat grote temperatuurschommelingen gebruikelijk zijn geweest in de afgelopen 1000 jaar, en dat temperaturen die warmer zijn dan die van vandaag gebruikelijk waren gedurende perioden van 50 jaar, 1000 jaar geleden. Deze studies suggereren dat het klimaat dat we vandaag zien helemaal niet abnormaal is.
Weersextremen en klimaatverandering
Ik wil de commissie aanmoedigen om op te passen voor berichten in de media, waarin weersextremen worden gegeven als bewijs van door de mens veroorzaakte klimaatverandering. Weersextremen komen overal ergens op aarde voor, altijd. Bijvoorbeeld, in het jaar 2000 in de VS (48 staten) beleefden we de koudste gecombineerde November en December in 106 jaar. We zijn net weer getuige geweest van een kouder dan gemiddelde winter in het oosten van de VS met hier en daar wat recordsneeuwval, terwijl de bergen van Californië een van de koudste en sneeuwrijkste maand April ooit hadden. Deze gebeurtenissen bewijzen echter niet dat het land wereldwijde afkoeling ervaart, net zo min als dat een hete Juli maand de opwarming van de aarde vertegenwoordigt.
Is er eerder warm weer voorgekomen in de VS? In mijn regio Alabama vonden de 19 warmste zomers van de afgelopen 108 jaar plaats vóór 1955. In het midwesten zijn van de 10 ergste hittegolven die er zijn geweest, slechts twee voorgekomen sinds 1970 en ze werden 7de en 8ste. Warm weer is al eerder voorgekomen en zal opnieuw gebeuren. Dergelijke gebeurtenissen bewijzen niet dat er klimaatverandering plaatsvindt.
Vergelijkbare bevindingen blijken uit een onderzoek naar destructieve weersomstandigheden. De intensiteit en frequentie van orkanen zijn niet toegenomen. De intensiteit en frequentie van tornado’s zijn niet toegenomen. Hetzelfde geldt voor onweer en hagel. (Laat me er snel aan toevoegen dat we nu meer mensen en veel meer rijkdom hebben in de weg van deze destructieve gebeurtenissen, zodat de verliezen zeker zijn toegenomen, maar dat is niet te wijten aan klimaatverandering, maar aan vooruitgang.) Droogtes en natte periodes zijn statistisch gezien niet toegenomen of afgenomen. In een artikel dat vorig jaar werd gepubliceerd, toonde ik van een rigoureus geconstrueerde temperatuurdataset voor Noord-Alabama aan dat de zomer temperaturen daar sinds de 19e eeuw daadwerkelijk zijn gedaald. […] Vergelijkbare resultaten zijn gevonden in staten van Californië tot Georgia.
Een eeuw is een relatief korte tijd in termen van klimaattijdschalen. Als we kijken naar proxy-records van de laatste 2000 jaar over droogtes in het zuidwesten, blijkt dat de ergste droogtes plaatsvonden vóór 1600. De ‘dust bowl’ droogte van de jaren 1930 lijkt zoals een kleine gebeurtenis, op zo’n tijdschaal. Dit is een waarschuwing dat we, met of zonder enige menselijke invloed op het klimaat, voorbereid moeten zijn op een aanzienlijke, meerjarige droogte. (Goedkope energie zou helpen de kosten van het transport van water naar de getroffen gebieden te verminderen).
Bij het overwegen van informatie zoals hierboven aangegeven, lijkt het moeilijk om te concluderen dat klimaatverandering plaatsvindt in de VS en dat het buitengewoon moeilijk is om te concluderen dat een deel van die verandering mogelijk is veroorzaakt door menselijke factoren.
In de afgelopen 150 jaar is de zeespiegel gestegen met een snelheid van 4 in. – 6 in. (10 cm – 15 cm) per eeuw, en versnelt blijkbaar niet. De zeespiegel steeg ook in de 17e en 18e eeuw, uiteraard door natuurlijke oorzaken, maar niet zoveel als nu. De zeespiegel stijgt al duizenden jaren op natuurlijke wijze (ongeveer 2 in. per eeuw in de afgelopen 6.000 jaar). Als we kijken naar ijsvolumes van eerdere interglaciale perioden en ons realiseren hoe langzaam ijs reageert op het klimaat, weten we dat er in de huidige interglaciale periode (die ongeveer 11.000 jaar geleden begon) nog steeds meer landijs beschikbaar is om te smelten, wat een voortdurende zeespiegelstijging tot oorzaak heeft, met of zonder klimaatverandering.
Een van mijn taken in het kantoor van de Staatsklimatoloog is om ontwikkelaars en industrieën te informeren over de potentiële klimaatrisico’s en -beloningen in Alabama. Ik ben heel eerlijk in het wijzen op de gevaren van strandeigendommen langs de Golfkust. Een zeespiegelstijging van 6 in. over 100 jaar, of zelfs 50 jaar, is minuscuul, vergeleken met de stormvloed van een krachtige orkaan als Fredrick of Camille. Kustgebieden die vandaag bedreigd worden, zullen in de toekomst bedreigd worden. De zeespiegelstijging die zal blijven doorgaan, zal zeer langzaam zijn en dus tientallen jaren voortijd gelegenheid bieden tot aanpassing, als men in staat is om de stormen te overleven.
Het belangrijkste punt dat ik benadruk bij staats- en lokale instanties, evenals industrieën, is dat ze moeten investeren in infrastructuur die bestand is tegen de zware weersomstandigheden waarvan we weten dat ze zullen blijven voortbestaan. Deze investeringen omvatten onder meer het uitbreiden van bescherming voor overstromingen, verbeteringen in stormwaterafvoersystemen en het vermijden van orkaangevoelige kustontwikkeling. Er zijn manieren om onze kwetsbaarheden te verminderen (d.w.z. onze veerkracht bij tegenslag te vergroten) door investeringen in het juiste type infrastructuur te verhogen, of door met gezond verstand bouwvoorschriften te veranderen waardoor rampen kunnen worden vermeden. Onze economie wordt veel meer beïnvloed door extreem weer dat elke paar jaar of elk decennia gebeurt dan welke veranderingen er ook al kunnen optreden als gevolg van door de mens veroorzaakte langzame klimaatverandering. De economische vruchten voor dergelijke investeringen zouden meer tastbaar kunnen zijn. De beloning voor het beperken van energieverbruik en economische activiteit voor een onbekende (en waarschijnlijk nooit-bekende) toekomst op basis van klimaatveranderingsscenario’s, is veel minder winstgevend voor alle betrokkenen.
De impact van Kyoto op het klimaat en de economie
Vandaag een week geleden publiceerde de BBC een rapport waarin werd opgemerkt dat de Europese Unie opnieuw haar jaarlijkse kooldioxidedoelstellingen in het kader van het Kyoto-akkoord heeft overschreden. Dus in landen met een ogenschijnlijk sterke motivatie voor het verminderen van koolstofdioxide, werkt het verdrag niet. Maar dat is echt geen probleem. (Onder het Kyoto-verdrag werd de VS gevraagd om de CO2-uitstoot met 7% te verminderen ten opzichte van het niveau van 1990).
Er zijn veel voorstellen gedaan om de CO2-uitstoot te verminderen, sommige in dit land [VS], die zowel meer als minder moeilijk zijn dan het Kyoto-protocol. Op de een of andere manier beoogt elk voorstel het energieverbruik te beperken door directe of indirecte stijgingen van de kosten [van de brandstof] ten opzichte van de marktprijzen. Een fundamenteel feit dat elk land moet begrijpen, is dat elk van deze voorstellen, indien geïmplementeerd, een effect zal hebben op het klimaat dat zo klein is dat we het niet eens zouden kunnen meten. Dit is iets waar ik over kan spreken, omdat mijn werk zich richt op precieze metingen van klimaat parameters. Het bewijsmateriaal overtuigt me ervan dat geen van deze voorstellen iets merkbaar zou veranderen, ongeacht wat het klimaat zou doen. Het verhogen van de energiekosten, zonderenig meetbaar resultaat, valt over het algemeen in de categorie van een verspilling van Amerikaanse inkomsten.
Ik ben beslist optimistisch over deze situatie. Ons land wordt vaak bekritiseerd voor het produceren van 25% van ’s werelds antropogene CO2. We worden echter zelden erkenning gegeven en toegejuicht voor het produceren, met diezelfde CO2 uitstoot, van 31% van alles wat de wereld nodig heeft; zijn voedsel, technologie, medische vooruitgang, verdediging van vrijheid, enzovoort. […] Tegenwoordig wordt dit voornamelijk gedaan met het verbranden van koolstof, maar in de toekomst zal het afkomstig zijn van andere goedkopere en meer efficiënte bronnen. De VS produceert nu bijvoorbeeld een eenheid BBP met ongeveer 55% van de energie die nodig is om diezelfde eenheid in 1970 te produceren. De VS is in een process om zijn economie van koolstof te ontdoen en dit zal doorgaan. Hoewel koolstofdioxide geen verontreinigende stof is en energie uit koolstof mensen in staat stelt een beter leven te leiden, kunnen we steeds uitkijken naar nieuwe energiebronnen, omdat de genialen van Amerika voortdurend bezig zijn naar de volgende bron van goedkope energie te zoeken.
Ik vertel vaak dat ik in het begin van mijn carrière als zendeling in Afrika heb gediend. Ik leefde in een land met mensen die geen toegang hadden tot nuttige energie. Eenvoudig gesteld, ik zag dat toegang tot energie leven betekent, het betekent een langer en beter leven. Ik zag hoe vrouwen in de vroege ochtend naar de bosrand liepen, vaak enkele kilometers verderop, om nat groen hout te hakken voor brandstof. Ze waren eigenlijk zoals lastdieren toen ze het hout op hun rug droegen op de terugreis naar huis. Hout en mest zijn akelige bronnen van energie, met een lage nuttige energie opbrengst, terwijl ze hoge vervuilingsniveaus creëren. Het verbranden van hout en mest in de huizen om te koken creëerde een gevaarlijk vervuilde atmosfeer binnenshuis voor het gezin. Ik dacht altijd dat als elk huis kon worden uitgerust met een elektrische gloeilamp en een magnetron geëlektrificeerd door een elektriciteitscentrale zouden er verschillende goede dingen gebeuren. De vrouwen zouden worden bevrijd van veel dagelijkse arbeid om aan andere productievere bezigheden te werken, de binnenlucht zou veel schoner zijn, zodat de gezondheid zou verbeteren, voedsel zou veiliger kunnen worden bereid, er zou licht zijn om te lezen en om vooruitgang te maken, informatie via televisie of radio zou worden ontvangen en het bos met zijn prachtige ecosysteem zou kunnen worden gered. Toegang tot goedkope, efficiënte energie zou tegelijkertijd het leven van de Afrikanen en het milieu verbeteren.
Er zijn parallellen in dit land. Elk van de voorstellen om het energieverbruik per mandaat te verminderen (bevorderd door de wetgevende macht van de staat en het Congres) zou niets meetbaars doen om de klimaateffecten van CO2 te verminderen. Ze zouden echter leiden tot stijgingen van de energiekosten (d.w.z. door belastingen). Deze extra belastingen zouden onevenredig zwaar vallen op de arme mensen, die benzine en huisverwarming kopen tegen hetzelfde tarief als iedereen. Hun leven zou daardoor moeilijker worden.
In hoorzittingen zoals deze wordt ons aan het einde vaak gevraagd: ‘Als u een dag congreslid was, wat zou u dan aan deze kwestie doen?’ Mijn antwoord is tweeledig. Ten eerste zou ik geen kwaad doen, ik zou geen hogere energieprijzen afdwingen en daarbij de Amerikaanse economie in het algemeen en de armere bevolking in het bijzonder schaden. […] Ten tweede zou ik Amerika helpen te doen wat de innoverende mensen van deze natie het beste doen, dat is wetenschappers en ingenieurs helpen de volgende bron van koolstofarme energie te ontdekken, terwijl we onze weerstand en veerkracht opbouwen tegen moeilijke weersomstandigheden, zoals overstromingen, droogtes, tornado’s, orkanen waarvan we weten dat ze zullen doorgaan, met of zonder klimaatverandering.
***
Ik heb heel de week geen toegang gehad tot deze website. Is deze site gehacht geweest ?
Site is steeds berijdbaar geweest, althans bij mij.
Ik heb dat probleem wel eens via het Vodafone netwerk gehad, maar op de WiFi werkte dan alles weer gewoon.
Allemaal oude koek. Gepasseerd station.
Nu is het tijd de co2 te beprijzen voor een sociaal klimaatfonds. In eerste instantie masr 59 miljard eur. De lidstaten van de EU zijn om.
Dan het autorijden eindelijk te belasten voor het klimaat.
Het werken om het vermogen te sparen om ern auto te kunnen kopen is belast.
Het vermogen om een auto te kopen is belast.
Het kopen van een auto is belast met bpm en btw.
Het bezitten van een auto is belast met houderschap belasting.
Het kopen van brandstof voor de auto om te kunnen rijden is belast met accijns.
Het niet rijden van de auto is belast. Parkeren en parkeer vergunning.
Alleen het rijden van de auto was nog gratis.
Het nieuwe rekening rijden heeft een opbrengst doelstelling van 5 miljard per jaar.
Daar kan weer heel veel klimaat mee worden gered.
Doe zoals bestuurders die het goede voorbeeld geven. Een auto met chauffeur van de zaak.
Artkel is oude koek. We weten inmiddels veel meer dat klimaatbeleid agenda niet werkt en andere verborgen ideologische agenda’s bedient. Ook de hernieuwbare transitie doelstellingen en elktrificatie zijn onhaalbaar / gedoemd te mislukken en draagt en zijn vooral slecht voor natuur en dragen bij aan enorme milieuvervuiling.
Beprijzen van mobiliteit is zowel technisch als juridisch en privacy wetgeving een gordiaanse knoop. Kastje in auto? Slagbomen en ontwijkroutes? Spitsuur of hele dag?
De oorzaak van de heropleving van beprijzing is de elektrische auto, echter op Kw-laadstroom kan ook nog ectra accijns worden geheven. Dus km-beprijzing blijkt niet noodzakelijk en voorspelbaar het zoveelste politieke tranendal
de blackbox voor de auto is een feit inmiddels . Overigens al 10 jaar geleden aangekondigd door Neelie Smit kroes.
Blackbox voor de auto is overbodig als houderschapsbelasting niet slechts aan CO2-uitstoot maar aan EV-kenteken wordt gekoppeld en EV’s per Kw wordt belast met accijns
Ja. Ja. Volgens het nieuws van gisteren moeten jullie allemaal mooi en braaf in een electrische auto gaan rijden. Dan kan je niet meer ver op vakantie gaan maar dat geeft allemaal niks. En geen kabaal opschoppen als de staat jouw land van je gaat afpakken. Dat kan echt niet zo doorgaan.Zulks gedrag verdient dat de politie op je mag schieten.
En het was laatst in 1933 dat er zo een zware storm in de Antillen was.
ehhh
2022 – 1933 = 89
Dat klopt wel aardig met mijn berekeningen over natuurlijke klimaatsverandering, ook voor de droogtes…(klik op mijn naam)
De gemiddelde technische levensduur van een fossiel aangedreven auto is nu al 18 jaar en deze fossiel aangedreven auto’s mogen tot 2035 worden verkocht. Geheel verbieden van benzine en diesel mobiliteit in 2035 lijkt nu reeds een voorspelbare politieke zelfmoord te worden.
Het lijkt erop dat (te) hoge benzine prijzen ook door onze politiek / overheid zal worden gecompenseerd om volksopstand te voorkomen, zoals in 3de wereldlanden gebruikelijk is de benzine en diesel prijzen aan de pomp te worden gesubsidieerd door de overheid.
De beprijzing van gereden mobiliteitskilometers is een onontwarbaar vraagstuk van politieke tegenstellingen en partij ideologische voorkeuren. De politiek twist is de keuzen die gaat tussen volgkastje in auto met landelijk IT-netwerk?, gereden jaarkilometers opgave via Bovag-APK?, slagbomen op alle rijkswegen en blokkades op ontwijkroutes? Spitsuur of hele dag? Alleen in de bebouwde kom / stad of ook het platte land?, A-wegen of ook alle N-wegen? Accijns op stroom tanken aan de laadpalen? etc.
En dan nog gecombineerd met afschaffen bestaande belasting mix zoals BPM, BTW, (wegen- of) houderschapsbelasting. En hoe met buitenlandse auto’s en vrachtverkeer?
En de overbelaste belastingdienst, die de volgkastjes in de auto met een landelijk volg-IT-netwerk in beheer gaat nemen? Wie gelooft dat nog…..?
Gaat dus niet gebeuren in Nederland, Pool.
Zij die beslissen, zijn niet gekozen. Zij die kiezen, kunnen niks beslissen.
Phoe, lang verhaal, wel interessant om te lezen en mooi vertaald door Henry.
Trouwens ik vind meetgegevens van weerballonnen ook veel beter, ze worden wereldwijd iedere dag op bijna ieder vliegveld losgelaten, dus vele precieze meetgegevens rondom de aarde.
Mij lijkt het of vele mensen juist kikken op opwarming en het bij iedere gebeurtenis willen aangrijpen als klimaatverandering door de mens, terwijl het klimaat net zo goed van nature verranderd.
Opwarming is niets anders dan een verdienmodel geworden waar in sneltreinvaart veel geld verdiend word.
En de hedendaagse media die de hele wereld in een mum van tijd berijkt doet zijn uiterste best om het zo dramatisch mogelijk te berichten.
Korte en hevige regenval is inmiddels ingeburgerd als klimaatverandering, geen mens die dat kan bewijzen, om maar eens wat te noemen, maar verzekeringen spelen op zulke zaken snel in.
Ook dit artikel bewijst weer dat er veel open vragen liggen.
Wie zich nog het uitspraak van de wetenschapster op de Polarstern kan herrineren, we weten niet wanneer de Noordpool gaat smelten, en of die wel gaat smelten ook al zouden regeringen dat graag willen weten, oftwel niets staat vast.
Theo, we hebben te maken met de grootste wetenschappelijke dwaling ooit.
Het idee dat 1 op de 8000 moleculen die over is gegaan van zuurstof in koolzuurgas dermate veel klimaatverandering veroorzaakt is volstrekt ridicuul.
Deze hele zwendel zal in de geschiedenisboeken eindigen als het grootste bedrog uit de menselijke geschiedenis. Alfahel!
Antwoord staat lager Arjan.
Arjan, even dacht ik dat je de fout in zou gaan met je ‘dwaling’.
Maar gelukkig; aan het eind heb je het over zwendel, en dat is wat het is.:)
Anthony, ik denk dat het beide is.
Men is in de jaren 70 gaan focussen op het vrijmaken van CO2 uit de vergelijking. Men denkt nog steeds dat je mathematisch het klimaatsysteem kunt uitdrukken als functie van het CO2-gehalte. Can’t be done! period.
Maar men blijft het proberen. Steeds maar weer nieuwe en ingewikkelder modellen. Ondertussen geen enkele voortgang als het gaat om grip op de klimatgevoeligheid.
Het is pure pseudowetenschap!
Deels wordt dat in leven gehouden vanwege bovenliggende zwarte agenda’s, maar deels blijven pseudo-onderzoekers erin geloven. Ze zijn ermee opgegroeid….en weten niet beter.
Altijd goed om terug te gaan in het verleden en te kijken hoe zich dat verhoudt tot het heden. 20 jaar geleden was de opwarming 0.5 graad bij 370 ppm nu iets meer dan 1 graad bij bijna 420 ppm. Dat past prima binnen een projectie, gedaan 20 jaar geleden, met een klimaatgevoeligheid (TCR) van ongeveer 2.5.
De opwarming van de laatste 20 jaar volgt dus netjes de AGW theorie.
Model terreur .
Altijd heldhaftig genoeg om onder een alias voor andermans parochie te preken.
” De opwarming van de laatste 20 jaar volgt dus netjes de AGW theorie.”
Dus die kan daarmee als bewezen worden beschouwd ?
In dat geval zal Timmermans binnenkort bekendmaken dat aan het verbranden van fossiele brandstoffen per direct een einde zal komen. Immers, CO2 die bij verbranding van fossiele brandstoffen vrijkwam was de oorzaak van de opwarming.
Wat zal de anti-fossiele beweging blij zijn als dan totale en blinde paniek zich meester zal maken van de mens.
Of zouden ze dan wellicht dan toch eindelijk de oogkleppen afzetten en kiezen voor nog wat langer leven . Dus voor het rentmeesterschap in de ware zin van het woord en waarachtig investeren in de toekomst van de volgende generaties.
Dus per direct sroppen met de waanzin van de economie van de energietransitie en het verbannen van fals profeten .
“Dus die kan daarmee als bewezen worden beschouwd ?”
Nee joh, Bert, dat weet jij toch ook wel? 20 Jaar is daarvoor veel te kort. Maar het past wel. Een andere passende verklaring heb ik nog niet gezien vandaag. De duimpjes omlaag zijn gebaseerd op emotie.
@modelleur ,
Modellenmakers zijn net als verzekeraars met hun kleine lettertjes. Bij klimaat-modellenmakers zijn het niet eens kleine lettertjes , maar chocolade`letters en niemand die het in de gaten heeft/ kan hebben want wie zou de wetenschapper tegen durven spreken nietwaar? Ze laten namelijk de terugkoppeling van de CO2 uitstoot, veroorzaakt door de economie van de energietransitie, weg ‘. Het is waarschijnlijk ook vandaar dat de hoax al zo lang kan door-etteren. De joax van de pilt down man hoeld maar leifst 41 jaar stand en mensen willen nu eenmaal graag rond het Gouden Kalf dansen .
Lees : belazerd worden .
Wat een fantastische display weer van jullie wijze van redeneren: werkelijkheid volgt op theorie.
De mate van onwetenschappelijkheid druipt er aan alle kanten vanaf.
Arjan, de onwetenschappelijkheid druipt er bij jouw reacties aan alle kanten vanaf.
Bijvoorbeeld jouw bewering om 10:25: “Het idee dat 1 op de 8000 moleculen die over is gegaan van zuurstof in koolzuurgas dermate veel klimaatverandering veroorzaakt is volstrekt ridicuul” getuigt gewoon van een blinde overtuiging die jij hebt, maar die op niets gestoeld is. Er zijn genoeg voorbeelden in de natuur waar een heel klein beetje van iets een heel ander effect veroorzaakt.
Of jouw bewering om 13:18 over klimaatmodellen en de wetenschappers die daaraan werken “Can’t be done! period” en “zwarte agenda’s, maar deels blijven pseudo-onderzoekers erin geloven”.
We weten hier allemaal dat jij geen enkele wetenschappelijke opleiding hebt, maar toch ben je overtuigd te weten dat het allemaal verkeerd loopt.
Het is slechts emotie DR
“Dat past prima binnen een projectie, gedaan 20 jaar geleden, met een klimaatgevoeligheid (TCR) van ongeveer 2.5.”
Welke TCR past niet bij “iets meer dan 1 graad” in 2022?
a) 1,5?
b) 2,0?
c) 3,0?
d) 3,5?
Ze passen allemaal in 2022?
Kortom “AGW theorie” is niet falsifieerbaar in 2022.
Ja. Ja.
@Modelleur
De CO2 gaat op als de temperatuur van het water warmer wordt:
HCO3- + hitte van onder / UV van boven => CO2 (g) + OH –
Jaarlijks gaat er zo 100 milliard ton CO2 rond de evenaar de lucht in. Dat is de natuur.
Eenzelfde hoeveelheid zou theoretisch weer moeten oplossen daar waar het erg koud is:
CO2 + 2H2O + koud => HCO3- + H3O+
In Antarctica is de temperatuur over afgelopen 40 jaren vrijwel constant gebeleven. Dus daar gaat het oplossen van die CO2 nog wel goed. Maar in het noordpoolgebied is het veel warmer geworden en het wordt nog steeds warmer. Dus lost er minder CO2 daar op. Vandaar de zigzag en meer CO2 dat in de lucht blijft.
Je kan op mijn naam klikken om de werkelijke redenen van de opwarming van de aarde te ontdekken.
Ja, ja Henry,
Wanneer was de laatste keer dat we 420 ppm CO2 in de atmosfeer hadden? En in die periode tot aan nu (honderden duizenden jaren) is er nooit een temperatuurstijging van 1 graad geweest?
Ik heb ergens wel eens data gezien waar ze 100 jaar geleden ook al soms meer als 400 hebben gemeten. Het hangt er natuurlijk alles vanaf waar je meet.enre
Modelleur, dat was het wel in de MWP, zelfs KNMI had het in hun kenniscentrum staan, maar zoals gewoonlijk weer gewist.
Er word trouwens steeds meer gewist van dit soort zaken niet alleen bij het KNMI, vreemde zaak is dat.
Maar ook de oceanen waren warmer.
In 2013 toonde een onderzoek van drie Amerikaanse universiteiten, gepubliceerd in het tijdschrift Science, aan dat de watertemperatuur in de Stille Oceaan 0,9 graden warmer was tijdens de middeleeuwse warmteperiode dan tijdens de kleine ijstijd en 0,65 graden warmer dan de decennia vóór het onderzoek.
Tja ik bedoel maar.
Henry,
De dagelijkse gang van CO2 in vegetatie kan zo’n 150 ppm zijn, en CO2 kan ‘s nachts oplopen tot over de 550 ppm. Metingen van honderd jaar geleden hebben weinig waarde voor een mondiale beoordeling. Om verband te leggen tussen een mondiale temperatuur en CO2-gehalte zijn de CO2 data van o.a. Law Dome en Epica Dome op Antarctica zeer bruikbaar. Die data zijn niet verstoord door nabije vegetatie. Daar volgt een respons uit van ~16 ppm/K. De recente temperatuurstijging heeft de evenwichtswaarde verhoogd naar 295 ppm (zie ook het artikel van Kees le Pair van enkele dagen terug). De rest tot het huidige 415 ppm niveau is van antropogene oorsprong.
Werkelijk (Henry Pool 30 jun 2022 om 11:41), is dat alles wat je kunt inbrengen? Het is van het niveau van een zeer hoog methaan gehalte binnen een straal van 10 cm van je lichaam na het laten van een flinke scheet.
Ik heb je nog een paar uur gegeven, maar hier bleef het dus bij.
Het gaat hier natuurlijk om mondiaal gemiddeld. Hoe lang geleden was het 420 ppm, mondiaal gemiddeld? (en ja, de lokale meting van Mauna Lao is representatief voor het mondiale gemiddelde).
Theo, als het klopt wat je zegt (je geeft geen referenties, dus controle is niet mogelijk) dan heb je bij deze het argument van Henry Pool in (Henry in Zuid-Afrika 30 jun 2022 om 10:54) weerlegd waarin hij suggereert (en in Henry Pool 30 jun 2022 om 11:41 nog eens ondersteunt) dat het huidige CO2 niveau van ~420 ppm het gevolg is van lokale temperatuurstijgingen in de oceaan.
Dirk
Modelleur
Antwoord is onder terecht gekomen.
Goed stuk om te lezen en zo logisch.
Logica en rede zijn twee zaken waar leugenaars , fanatici en fantasten geen boodschap aan hebben.
Elk positief signaal betreffende klimaatverandering irriteert ze en lullen ze als ruis naar het rijk der fabelen.
En zolang de MSM in de klauwen van het klimaat narratief blijft zal de trend “rampspoed” in de hoofden van mensen worden gebeukt.
Echter niets van wat ze doordrammen zal ook maar enige invloed hebben op de aardse temperatuur en de zeespiegel stijging,
Ben ik met je eens Arjan dat natuurlijke moleculen zoveel teweeg zouden brengen, op die grafiek van Cloosterman gisteren is daar in het verleden niets van terug te zien.
Het is een weelde voor de natuur.
Zie deze link, en klik maar eens goed rond.
Of even in google zoekbalk zetten.
t1p.de/mwp
Nachtelijke onderhandelingen, hoe we de burgers uitknijpen, burgers worden straks als boeren.
Gaat veel te ver en veel te snel met al die onzin.
Klimaatplannen blijven op koers na nachtelijke onderhandelingen.
https://www.trouw.nl/buitenland/klimaatplannen-blijven-op-koers-na-nachtelijke-onderhandelingen~babdec1c/
Theo, prachtig artikel in Trouw.
Het venijn zit zoals gewoonlijk in de staart, want: ‘De net bekendgemaakte Europese klimaatvoorstellen hebben nog een lange weg te gaan voor ze in de lidstaten in wetgeving vervat zijn’. LOL
Kortom, een totaal vrijblijvende ‘wichtigmacherei’ daar in Brussel.
PS.
@Modelleur
Dat evenwicht van een gas met water is afhankelijk van de reactie constante, de druk, de pH en de temperatuur.
Dat is de wet van Henry.
Snap je?
Overigens heb ik sterk het vermoeden dat de druk in het verleden niet altijd 1 ATM is geweest. Daarom dat je niet altijd een correlatie meer ziet tussen temperatuur en CO2 als je ver in het verleden terug gaat.
Even over de betrouwbaarheid van ‘Wetenschap’ als zodanig…
Ik heb een aantal goede kennissen die in Leiden en/of Groningen werken in het onderzoek naar de werkzaamheid van nieuwe medicijnen. De rekening wordt altijd betaald door het farmaceutisch bedrijf dat het medicijn heeft ontwikkeld.
Eerst sterven er een groot aantal muizen, ratten, konijnen en andere proefdieren, en daarna komen (tegen betaling) de menselijke proefpersonen aan de beurt. Dit zijn mensen die vaak langdurig een uitkering hebben of iets oudere mensen met alleen AOW. En hoezee! De uitkeringstrekkers mogen de vergoeding van de sociale dienst houden. Oh… wat zijn we toch humaan met elkaar.
Er zijn weinig mensen die niet kunnen of willen begrijpen dat het bij de pillenfabrikanten uitsluitend om geld gaat, en dat de onderzoeksinstituten opschrijven wat hun financiers verlangen. Tenzij het heel erg fout gaat natuurlijk.
Het vreemdsoortige is dat de grote massa mensen kennelijk denkt dat het er bij de klimaatwetenschap anders aan toe gaat.
Men ziet beelden van de Hubble telescoop die scherpe beelden van het bijna oneindige genereert en men denkt daardoor dat de wetenschappers alles weten en dus in alles gelijk hebben. Men kijkt naar films of documentaires over het leven van Stephen Hawking, Karl Marx, Charles Darwin, Louis Pasteur, Albert Einstein en Sigmund Freud en men krijgt het idee dat het allemaal klopt.
Dat in alles het financieel belang regeert ontgaat mensheid bij de natuurwetenschappen.
Goed verhaal dat de zaken nog eens op een rijtje zet en nieuwkomers inlicht. En natuurlijk herhalen doet onthouden.
De klimaatfloepers van Europa hebben hun plannen iets moeten wijzigen, heb ik begrepen. Benieuwd hoe dat uitpakt de komende tijd, ze zitten volgens mij behoorlijk in de nesten.
Het verhaal van de Delftse onderzoekers die een versnelling van de zeespiegelstijging hebben gevonden, houd me bezig. Niet, dat het niet in het beeld past van de opwarming (behalve de laatste paar jaar), maar ik houd niet van dit soort goed te pas komende verhalen. Te veel gehoord, wil ze wel gecontroleerd hebben.
Betreffende het gebruik van steektaal, dat houd een taal levendig. Het het Friese “nuuver”, vind ik echt heel bruikbaar en “ik weet waar je huis woont” zou ik echt niet meer willen missen Ben overigens ook dyslectisch, bij vervelende kritiek gebruik in de laatste uitdrukking, (of erger).
Artikel is oude koek?
Het artikel brengt wederom en terecht onder de aandacht dat klimaatwetenschappers nog altijd niet in staat zijn betrouwbare modellen te construeren waarop beleid kan worden gefundeerd. Een betrouwbare toekomst verwachting is nog afwezig, zoals dat ook is angaande het weerbericht, waarin weliswaar vooruitgang is, maar nog geen basis het weer van komend jaarkwartaal te voorspellen..
En dat is niet onverwcht vanwege de grote hoeveelheden onderscheiden materiele kringlopen van materies, van kooltof, stikstof, water, van fosfor, zwavel, et cetera. Niet alleen verschillend, ook aanwezig niet circulaire maar periodieke kringlopen, en daarbij in tijd te onderscheiden in kortlopende en langlopende kringlopen.
Daarbij is het statische opvatting, statistiek, een hindernis, aangezien de processen dynamisch zijn, de toestand in het verleden keert nimmer terug, want is bewegend, dynamisch.
Rene,
Zo als ik vanmorgen in de krant heb gelezen over de nachtelijke vergadering ziet het er juist niet goed voor ons uit.
Jetten en TimmerFrans waren uiterst tevreden, Europa wil koploper blijven, en Jetten wil nog veel meer, het gaat ons heel veel duiten kosten als al deze plannen doorgaan, en het leven onbetaalbaar voor heel veel mensen.
Daar wilde ze dan weer een subsidie fonds voor oprichten, ja ja zo kan die weer.
Man je word niet goed van al die wilde groene losgelaten apen met hun rare ideeën die uiteindelijk niet gaan werken.
Ze denken echt als Europa co2 neutraal is, ze vertellen er overigens nooit bij hoe dat in zijn werk zou moeten gaan de wereld gered is van opwarming.
Theo 12.30 Dat het er voor ons niet goed uitziet, zal blijven tot, ze hun biezen al dan niet noodgedwongen pakken. Dat het dus geld kost zal nog wel even blijven. Niet leuk dus. Dat ze uiterst tevreden is niet onbekend van mislukkende groeperingen. Bekijk je echter de situatie, dan zie een, in hun tempo onhaalbare transitie en een groeiende weerstand. Dat de rest van de wereld niet meedoet met hun gekte moeten ze toch ook zien, zodat een rekensommetje toont, dat ook al zouden gelijk hebben met hun CO2 hype, het niets uithaalt. Vooralsnog gaat het goed met ze, maar ze voelen de bui echt wel hangen. Dan hebben ze de buit overigens echt wel binnen en beginnen ergens anders een nieuwe toko.
Rene,
Ze doen er alles aan om ons te kloten, let op ook in het buitenland.
Het enige voordeel, koop een lekkere grote bak, voor de wegenbelasting hoef je het niet meer te laten.
Een goed punt, ook de electrische rijder gaat voor de bijl.
https://www.gelderlander.nl/auto/automobilisten-moeten-betalen-voor-elke-gereden-kilometer-ook-als-het-buiten-nederland-is~aaa7dcdf/
Dirk Visser
Nou zeg je
Daar volgt een respons uit van ~16 ppm/K.
Kijk. Ik zeg dat je dat dat niet kunt berekenen. Want dan zou je precies moeten weten hoeveel CO2 er jaarlijks uitgast en hoeveel kleiner het oppervlak van water is geworden waar er geen CO2 meer opgelost wordt omdat de temperatuur om de een of andere reden hoger is geraakt (Ik zeg: door meer vulkanische activiteit). Daarbij zou je dan moeten kijken naar alle zeeen zoals de noordelijke ijszeeen die veel warmer zijn geworden en je zou een temperatuur moeten vast stellen waarbij CO2 niet meer oplost. Kijk bv. hoe de Zwarte Zee en de Middellandse Zee ook net zoveel warmer zijn geworden als de noordelijke ijszeeen (volgens mij ook door meer vulkanische activiteit)
Daar heeft niemand ooit naar gekeken. Dus dat weet je niet.
Kijk op het prentje als je op mijn naam klikt.
Overigens zie ik dat overal waar het warmer is geworden het ook groener is geraakt. Of is het warmer geworden omdat het groener wordt? Zeg het maar. Of anders zing het maar.
https://breadonthewater.co.za/2022/03/08/who-or-what-turned-up-the-heat/
Je loopt weg van mijn punt, ondersteunt met input van Theo.
Het antwoord van my is hetzelfde als aan Dirk. Die domme Ferdinand.
Mijn motto. Je kunt niet iets berekenen wat niemand ooit heeft gemeten…
nog steeds gen antwoord, anders dan iedereen is dom behalve ik. Pas maar op, anders komt PvB jou met zijn sprookje lastig vallen.
Henry,
De uitwisseling van CO2 staat er buiten, het gaat erom of er een mondiaal evenwicht is. Dat evenwicht is er nu niet bij zo’n grote hoeveelheid externe inbreng van CO2 in korte tijd. Tijdens de glacialen/ interglacialen van de afgelopen 1 miljoen jaar was er goeddeels evenwicht tussen temperatuur en CO2 en daaruit volgt de 16 ppm/K relatie.
Antwoord is onderaan terecht gekomen
PS
Volgens de inlichting die ik heb is er in de 70’s geschat dat de jaarlijkse uitgassing en oplossing van CO2 ca. 100 milliard ton is.
Nee joh. Dat is die onzin van Ferdinand.
Noach had nog nooit een regenboog gezien en we weten wel aardig zeker wanneer de grote zondvloed plaats vond. Of geloof je daar ook niks van?
Het probleem is de druk. Die is niet of nooit constant geweest in het verleden. Die domme mensen zoals Ferdinand kunnen niet bedenken dat er duizende jaren geleden misschien wel een andere heersende druk is geweest vanwege meer water in de atmosfeer. Dat komt eigenlijk omdat ze nooit goed hebben nagedacht over waar al het water in de oceanen vandaan is gekomen…
“ en we weten wel aardig zeker wanneer de grote zondvloed plaats vond”
Geologie is niet je sterkste punt Henry…
Hans
Ik heb daar wel een keer iets over geschreven.
https://breadonthewater.co.za/2020/03/02/could-it-be-that-an-advanced-civilization-of-giant-people-existed-long-before-noahs-flood/
Ik heb later gehoord dat er echt wel een redelijk grote populatie van mensen geleefd heeft op de doggersbank. Ja. Dat is dus vol gelopen met water toen. Veel regen in 40 dagen.
Overigens is het verhaal van Noach in heel veel verschillende culturen aangetroffen wat wel op een globale catastrofe wijst.
Grote zondvloed -> lake agassiz
@ Henry
Een boek van Hancock is niet een goed startpunt voor een logisch verhaal.
Henry, de Doggersbank overstroomde 11000 jaar geleden door het smelten van het landijs.
Die datum klopt met het verhaal van Atlantis door Homerus. Lees dat boek van Hancock.
Volgens mij was het Plato, en de science fiction van Hancock was uiterst vermakelijk in 1980.
Plato had het gezegd ja.
Ik dacht dat Homerus het op had geschreven.
Volgens mij heeft Hancock het aardig goed.
Nee Henry Hancock heeft een hele grote duim.
https://www.scientificamerican.com/article/no-there-wasnt-an-advanced-civilization-12-000-years-ago/
Oh wacht, ik verwar Hapgood met Hancock,
ach toch allemaal één pot nat…
Ja. Ja. Maar waar een rookje is ook meestal een vuur.
Ik heb een aantal boeken van Hancock gelezen en ik vind dat hij zijn begin stelling of conclusie heel goed opbouwt, of zo je wilt, onderbouwt. Dat staat altijd stevig op tenminste 4 poten of meer. Zijn reputatie heeft hij blijkbaar verspeelt aan druggebruik. Maar dat neemt de waarheden die hij schreef niet zomaar weg.
Groet.
Overigens
Voor hen die zich interesseren over wat er is gebeurd met de Ark van Moses
https://breadonthewater.co.za/2021/01/04/what-happened-to-the-ark-of-the-covenant/
Ook gebaseerd op het boek van Hancock.