Bron: Cultuur onder vuur (hier).
Urgenda en Milieudefensie geven zich uit voor vertegenwoordiger van het algemeen belang. Die taak komt gesubsidieerde en gesponsorde randgroepjes echter helemaal niet toe. Het burgerinitiatief Bezorgde Energie Gebruikers (BEG) wil deze juridische maskerade doorbreken door als derde partij tussenbeide te komen, en voor de rechter het ware algemeen belang te verdedigen: dat van álle Nederlanders.
Bevel aan de Staat
Laten we de recente geschiedenis even de revue laten passeren. Op 20 december 2020 maakte de Hoge Raad het Urgenda-arrest bekend. Daarbij werd bepaald dat de Nederlandse staat snel de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen moest verminderen (met minstens 25% ten opzichte van 1990). De rechters motiveerden dit vanuit het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM), die volgens de Raad de “rechtsplichten van de Staat” bevatten “tot bescherming van het leven en het welzijn van burgers in Nederland.” De Grondwet schrijft voor dat de Nederlandse rechter de bepalingen van het EVRM toepast, zo redeneert de Hoge Raad. “Deze opdracht aan de rechter tot het bieden van rechtsbescherming is een wezenlijk onderdeel van de democratische rechtsstaat.” Vandaar het bevel aan de Staat.
Zelfde ideologisch narratief
Kort samengevat: volgens de rechter bedreigt het klimaatprobleem de Nederlandse bevolking en de komende generaties. Dus mag de rechterlijke macht vanuit de Grondwet ingrijpen, zich daarbij beroepend op het VN-Klimaatverdrag van Rio de Janeiro (1992), het Kyoto-protocol (1997) en het Klimaatakkoord van Parijs (2015) om de uitvoerende macht tot vermindering van broeikasgassen te dwingen. Het is overigens maar de vraag in hoeverre deze Urgenda-zaak geen doorgestoken kaart was, zozeer lijken milieubeweging, rechterlijke macht en een zich nauwelijks verzettende overheid zich in hetzelfde ideologische narratief te bevinden. Opmerkelijk is dat een advocaat-generaal bij de Hoge Raad, mr. Jaap Spier, initiatiefnemer is van de Oslo Principles, een internationale handleiding uit 2015 hoe je via de rechter binnen het bestaande recht ‘effectief klimaatbeleid’ af kunt dwingen. Ook een rechter van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) werkte daaraan mee.
Samen ‘algemeen belang’ afstemmen
Vond bovendien de overheid, althans haar vertegenwoordigers bij de rechter, het soms prima zich door de rechter in de gewenste richting te laten sturen? Feit is in elk geval dat de kwestie door een samenspel van milieubeweging, overheid en rechter (die zich daarvoor notabene op mensenrechten beroept) aan de normale politieke behandeling onttrokken is en over het hoofd van de bevolking (het echte algemene belang) besloten wordt. Het voordeel is wel duidelijk: zo vermijd je het ongewenste oponthoud waar democratische besluitvorming nu eenmaal mee gepaard gaat. Het is handiger om samen even af te stemmen wat zogenaamd in het ‘algemeen belang’ is.
Anti-SLAPP
Ook op Europees niveau zien we dergelijke belangenverstrengelingen optreden. Zie de bijdrage van Lucas Bergkamp hier over de ‘anti-SLAPP’ richtlijn waarmee de Europese Commissie milieugroepen als Urgenda en Milieudefensie structureel een juridische voorkeursbehandeling wil geven, en tegenspraak (zoals die van BEG) wil ontmoedigen, doordat die – als de richtlijn aangenomen wordt – voortaan het risico zouden lopen met draconische boetes afgestraft te worden. Hoe dan ook, u ziet het: zelfs ons hoogste rechtscollege gelooft klakkeloos in het CO2-doemscenario dat Urgenda voorspiegelt.
Klimaatdebat wemelt van klokkenluiders
Nu is van rechters uiteraard niet te verwachten dat zij inzicht in de materie hebben. Voor wat de feitelijke grondslag van hun vonnis betreft, beroepen ze zich dan ook op een vermeende wetenschappelijke ‘consensus’, wat niet meer dan ‘overheersende mening’ betekent. Geen wetenschappelijke inzicht dus, maar een trend in het veld die net zo goed radicaal fout kan zijn en volgens velen ook is. Het klimaatdebat wemelt immers van klokkenluiders met eersteklas wetenschappelijke papieren. De oprichter van Greenpeace is er zo een. Sommige voormalige klimaatalarmisten bieden zelfs hun excuses aan. Deze klokkenluiders worden alleen nauwelijks aan het woord gelaten. Dit maakt – nog afgezien van het dubieuze beroep op de ‘mensenrechten’ – het vonnis van de Hoge Raad net zo aanvechtbaar als het klimaatprobleem zelf. In feite heeft het hoogste rechtscollege door als ‘wetgever-plaatsvervanger’ op te treden de scheiding der machten geschonden.
Rechtbank Den Haag trots op eigen vonnis
Een jaar later speelde de “klimaatzaak tegen Shell”, zoals rechter Larisa Alwin die noemde toen ze als voorzitter van de rechtbank Den Haag haar vonnis op 26 mei 2021 trots aan de wereldpers bekend maakte. Dit maal was het de milieuclub Milieudefensie – ook weer gesubsidieerd en gesponsord – die zich uitgaf als vertegenwoordiger van het algemeen belang. En als zodanig tegenover Shell in het gelijk werd gesteld. De oliemaatschappij kreeg van de rechter bevel harder te werken aan de vermindering van haar CO2-uitstoot. In 2030 zou 5% vermindering gerealiseerd moeten zijn.
Opzettelijke stilhouding beroep tegen ‘klimaatzaak’
Zo trots was de rechtbank op dit vonnis dat het maar ook maar meteen in het Engels werd gepubliceerd. Van de juridische degelijkheid ervan was men blijkbaar wat minder overtuigd, want het hoger beroep ertegen werd aanvankelijk niet eens op de lijst van aanhangige zaken opgenomen. Wegens vermeende ‘gevoeligheid’ van de zaak. Een opzettelijke stilhouding die, volgens jurist Lucas Bergkamp (in een bijdrage op de site van Syp Wynia), “niet alleen in strijd met het beginsel van openbare rechtspraak” is, “maar ook met de onpartijdigheid van de rechter.” De rechtbank wekt zo immers de indruk het hoger beroep te willen frustreren, zodat het vonnis in stand blijft.
Bedekte chantage van Milieudefensie
Het Urgenda-arrest en de klimaatzaak tegen Shell van Milieudefensie betekenen voor die clubs natuurlijk enorme opstekers. Kort daarop besloot Milieudefensie dan ook op eigen gezag het vonnis breder te trekken en na Shell 29 andere bedrijven te sommeren binnen drie maanden een ‘klimaatplan’ te presenteren, waarin ze aangeven hoe ze hun vermindering aan CO2-uitstoot denken vorm te geven. Het is een bedekte vorm van chantage, waarbij de bedrijven natuurlijk geïntimideerd zijn, omdat ze hebben gezien hoezeer de rechtspraak op een lijn met de milieuclubs zit. Het op een rechtszaak laten aankomen, lijkt intekenen op een nederlaag.
‘Algemeenbelangactie’
Hoe kan dit gecorrigeerd worden? Hoe kan voorkomen worden dat milieuclubs met weinig wortels in de samenleving, maar wel rijkelijk gesubsidieerd en gesponsord, zich met succes voor de rechter blijven uitgeven als vertegenwoordigers van het algemeen belang? Dit is slechts mogelijk doordat de wetgever dit zo heeft ingericht. Het gaat om een ‘activistisch handvat’ dat in 1994 in de wet is aangebracht als art. 3:305a Burgerlijk Wetboek: de ‘algemeenbelangactie’. Dat wil zeggen dat een vereniging of stichting die algemeen belangbehartiging in zijn statuten heeft staan, zich ook voor de rechter als behartiger van het algemeen belang kan opwerpen. Of dit nu met de werkelijkheid overeenkomt of niet. Urgenda en Milieudefensie buiten dit nu uit ten koste van het échte algemeen belang: rechtszekerheid voor bedrijven, een evenwichtig milieubeleid en betaalbare brandstofprijzen voor de consument.
Werkelijk algemeen belang
Het burgerinitiatief van Bezorgde Energie Gebruikers (BEG) wil hier iets tegen doen. Het wil de juridische klucht doorbreken die met name Milieudefensie namens het ‘algemeen belang’ opvoert. Daartoe mengt BEG zich namens het publiek als derde partij in de lopende ‘klimaatzaak’ tegen Shell. Voor de rechter wil men in het hoger beroep aanvoeren dat het vonnis gebaseerd is op de eenzijdige informatie van Milieudefensie. Dit komt tot uiting in de formule “gevaarlijke klimaatverandering” in het vonnis, dat een alarmistische term is die zelfs het IPCC niet gebruikt en die het vonnis ook niet motiveert. Misleid door de ‘groene mafia’ gaat de rechter zo voorbij aan het werkelijke algemeen belang, dat immers de rechten en economische belangen van alle burgers omvat.
‘Vergroenen of verdwijnen’
Deze rechten en belangen zijn door het vonnis tegen Shell en diens klanten hopeloos in het gedrang gekomen, wat enkel mogelijk was doordat de rechter zich voor het ideologische karretje van Milieudefensie heeft laten spannen. Een karretje, dat rijdt in de richting van een klimaatsocialistische ‘systeemverandering’ waarin milieuclubs de scepter zwaaien.
Cultuur onder Vuur heeft dit proces beschreven in het gratis boek Groen is het nieuwe rood. Linkse milieuactivisten dromen ervan bedrijven de wet voor te schrijven – zoals Milieudefensie nu al met een dertigtal doet – en stellen hen voor de keus ‘vergroenen of verdwijnen’. Waarbij ‘vergroenen’ dan betrekking heeft op een ideologische omvorming die tenslotte de gehele samenleving omvat. Die krijgt een ‘energiearmoede’ opgelegd, met desastreuze gevolgen voor de consumenten, zoals nu al met de exploderende energieprijzen merkbaar wordt. Het is niet de vermeende klimaatverandering, maar de opgedrongen ‘energietransitie’ die welzijn en welvaart van de Nederlandse bevolking bedreigt.
Heel goed dat er met BEG een partij is opgestaan die bij de rechter nu voor het werkelijk algemene belang opkomt.
***
Bron hier.
Uitstekend initiatief. We moeten de macht van de milieubeweging breken.
Met milieu hebben deze zogenaamde milieubewegingen niets (meer) te maken.
Wel met arrogant geloof en een onwrikbare ideologie dat het op hun manier moet omdat anders “de hel” wacht.
Nooit vergeten dat Jonestown ook gesticht is om een betere wereld te scheppen ……
Inderdaad, zo heeft het supreme court in de VS de EPA inmiddels gemuilkorfd.
Inderdaad heeft de milieubeweging teveel macht. Erger is dat onze rechters al tijden geen recht meer spreken, maar het overheidsstandpunt verkondigen. Het probleem ligt bij de TK die het volk geenszins meer vertegenwoordigt en de corrupte MSM. Stem ze weg, stem FvD, het enige alternatief.
Barentsz update
https://twitter.com/WijnandHijkoop/status/1543121635686973440
De wind is kennelijk gedraaid. De gigantische ijsschots beweegt zich van de kust af en Barentsz zou kunnen vertrekken.
Voor alle duidelijkheid. Barentsz verliet op 13 juni 1597 zijn ‘Behouden Huys’ op Nova Zembla. Het is nu 2 juli.
Bovendien maakte hij zijn reis in de ‘Kleine ijstijd’. Volgens dit KNMI artikel zelfs in de koudste periode.
https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/dieptepunt-kleine-ijstijd-al-voor-gouden-eeuw#:~:text=De%20gemiddelde%20jaartemperatuur%20in%20het,Eeuw%20was%20zelfs%20relatief%20mild.
Nu is de ijssituatie hier ter plekke zeer uitzonderlijk. Ik heb dit de afgelopen 20 jaar nog niet gezien.
Ik geef slechts aan dat de ‘dramatische afname’ van het poolijs, zoals de paniekzaaiers ons willen doen geloven, niet bestaat.
Ik durf zelfs te beweren dat organisaties als NASA of de Noorse meteorologische dienst de uitleg van de metingen (misschien niet de metingen zelf) naar behoefte van hun financiers maken.
Ik laat Barentsz nu weer een half jaartje rusten. Komende winter weer verder met Vahsel, Shackleton en Scott.
Zijn er nog onafhankelijke, onpartijdige rechters dan?
Rechtspraak in NL is al heel lang dood.
Net voor dit artikel, las ik deze tekst van Milieu Defensie op Facebook, waarmee mensen worden geronseld voor het ”leger van Milieu Defensie’ -als onderdeel van ‘Friends of the earth ‘ – om in te zetten TEGEN de eigen bevolking. ( lees mijn artikel ‘goed en kwaad ‘ nav het optreden van Roxane van Iperen bij Zomergasten ook ) gesubsidieerd door uw eigen overheid dus. Er zijn tientallen- zo niet 100derden van dit soort organisaties, innig verstrengeld met het bedrijfsleven, politiek en media ( VPRO) . In Nl Pakhuis de Zwijger.
” Lang leve de klimaatdrammers. De rebellen. De dwarsliggers. Want de mensen die gek genoeg zijn om te denken dat ze de wereld kunnen veranderen, zijn degenen die het doen. Sluit je aan. Word lid. ”
Een andere – zeer machtige influencer is NOVA media, eigenaar van Postcode Loterijen in verschillende landen, dat zich profileert als ‘ sociaal bedrijf ‘ een nieuwe bedrijfsvorm, compleet met ANBI status en speciale belasting voordelen.
Milieu Defensie en de Postcode Loterij maken deel uit van het ondergronds leger, maar uw Minister Ollongren van Defensie heeft aangekondigd om maandag het leger fysiek in te zetten tegen de vijand. Zij die zich verzetten tegen de CO2 en N – plannen.
Samengevat: Milieu Defensie en Shell=de overheid en de Rechter spelen/speelden onder een hoedje. Vandaar ook dat het hoger beroep stilletjes van tafel verdween.
Shell is inmiddels het grootste groengewassen bedrijf van de wereld, dat voldoet aan alle richtlijnen. ‘De petten van Shell ”.
En nee, dit is geen complot(theorie)!!
Maar wat is het dan wel…?
@ Johan ,
Nee, dit is geen complottheorie.
Interessant verschijnsel is: dat er van allerlei organisaties ontstaan met allemaal weer een eigen invalshoek. Beter zou zijn geweest als ze samen hadden gewerkt aan het bouwen van een organisatie met slagkracht . Deze rechtzaak is gericht tegen de verkeerde partij en op voorhand kansloos nmm. Nog meer vernedering in de meedogenloze media en imago verlies.
Postcodeloterij is een goksite die reclame maakt met bekende nederlanders, dat is toch verboden?
Some people are more equal than others.
Nikos, het ging om varkens. Dat was overigens niet voor niks symbolisch bedoeld.
Je krijgt van die gasten jeuk waar je geen jeuk hebt.
Nog nooit hebben we onder zo een milieu, klimaat, stikstof terreur gelegen.
De rechtstaat is niet meer te vertrouwen, Wilders heeft het ook al eens tijdens een debat gezegd, en de kogels vlogen hem gelijk om de oren of als ze iets te verbergen hadden.
Baudet ging er toen nog feller op in met echte beschuldigingen tegen de rechtstaat, en het hele kabinet had ineens last van hoge bloeddruk.
Het is me zo wie zo een doorn in het oog dat milieuclubs handen vol subsidie krijgen en ook nog corrupte macht die ze kunnen gebruiken tegen alle Nederlanders.
En natuurlijk is dit afgesproken werk, het is toch ook bekend dat de regering tegen rechters heeft gezegd dat ze de bouw van molens niet mag worden belemmerd door rechtspraak.
Pas toen het Europese recht erbij kwam kijken verranderde iets, en dit willen ze nu ook weer omzeilen.
Nederland word mede door zulke mensen inclusief rechters steeds meer corrupter en steeds meer trekjes die op een dictatuur gaan lijken.
Het is erg maar het is zo, je zult je bijna gaan schamen als Nederlander op sommig gebied.
Prima initiatief. BEG zal in haar statuten het Algemeen Belang met dikke letters moeten hebben opgenomen.
Andere kwestie is het gevaar dat Rechterlijke Macht bij herhaling de daartoe gekozen wetgevende volksvertegenwoordiging kan opzij zetten en daarmee de politiek kan domineren en de democratie daarmee kan verzwakken
Dat is ontstaan door een juridische aberratie in het Burgerlijk Wetboek (art. 3:305a) op te nemen, dat iedere (politieke / ideologische) actiegroep die in haar statuten opneemt ‘Het Algemene Belang te dienen’ de Staat der Nederlanden kan aanklagen.
Het gaat om het art. 3:305a Burgerlijk Wetboek: de ‘algemeen belangactie’ die uit het BW moet geschrapt. Het artikel art. 3:305a is een oneigenlijke toevoeging aan het BW. Het BW (Privaatrecht) is ingesteld voor rechtspraak dat betrekking heeft op geschillen tussen burgers onderling, tussen bedrijven onderling of burgers en bedrijven in een Rechtstaat. https://www.climategate.nl/?s=art.+3%3A305a
Het Bestuursrecht (Publiek Recht) daarentegen is ingesteld voor overheidsinstanties / entiteiten om de Staat op haar wetgeving en haar reilen en zeilen (= wetten en uitvoering) te kunnen corrigeren. Publiekrecht is het recht dat de verhouding tussen burgers en de overheid regelt. Onder het publiekrecht vallen bestuursrecht, staatsrecht, strafrecht en belastingrecht.
Het publiekrecht / bestuursrecht bevat voldoende zekerheden voor de burger en overheidsinstanties om recht te laten gelden in de democratie constellatie in Nederland. BW artikel art. 3:305a kan geheel vervallen en is naast overbodig en een juridische aberratie een ongewenste inbreuk op de democratische verhoudingen volgens de Grondwet.
Heb nog maar eens een bedragje gedoneerd.
Clintel wil zich ook als 3e partij mengen in deze klimaatzaak (https://clintel.nl/clintel-bindt-de-strijd-aan-met-shell-en-milieudefensie/). Geweldig dat er vanuit diverse richtingen weerstand komt tegen het dictatoriale gedram van die enge milieuclub Milieudefensie!l Het wordt nog druk in de rechtszaal, als die partijen tenminste worden toegelaten…
Marcel Crok in Black Box ook hierover
https://www.blckbx.tv/livestreams/blckbx-today-2022-07-01
En verder te horen::
Digitaal contactverbod ivm boerenopstand. Atje Kuiken spreekt. Zij die ook ooit voorstelde kritische artsen hun BIG registratie af te nemen……
Letterlijk staat in het boek van (weet niet meer wie. Pols?) dat de democratie onder curatele gesteld moet worden. Zo proberen actiegroepen via het recht klimaatbeleid te voeren. Omdat het sneller gaat dan de politiek.
In vonnis tegen Shell staat 39 keeer”gevaarlijke klimaatverandering”
Van Der Wal vindt het haar plicht om aan iedereen uit te leggen waarom deze (stikstof) keuzes gemaakt moeten worden en “als ik mij laat leiden in mijn werk door wat mijn achterban ervan vindt is dat niet de manier waarop ik wil werken.”
Die heilige doelen toch altijd.
Soms vertonen ook rechters grensoverschrijdend gedrag