Van een onzer correspondenten.
Auteur: Paul Homewood.
We stevenen af op een nationale hittegolf-noodsituatie, of een hittegolf zoals we dat vroeger noemden. Net zoals een paar ijskoude dagen in de winter nu bekend staan als een ‘snow event’ en winterstormen gepaard gaan met het geven van namen, wordt de komst van hartje zomer begroet als een levensbedreigende episode.
Het nationale veiligheidskabinet Cobra van de Britse regering is opgeroepen om plannen op te stellen om het hoofd te bieden aan wat op een dag met dezelfde temperaturen in de latere jaren 90 van de vorige eeuw zou kunnen gebeuren.
Terug in die nevelen van de tijd zou een Met Office-voorspeller zoals Michael Fish of John Kettley een magnetisch zonne-embleem op een kaart van het VK bevestigen en ons vertellen dat het heet zou zijn. Nu gaan hun voorspellingen vergezeld van kleur-gecodeerde waarschuwingen en advies om een hoed te dragen, zonnebrandcrème op te smeren of onder een laken te slapen.
Het grenst aan hysterie. Gisteren piekte de temperatuur in Londen rond de 31C – heet, maar niet zo heet. De rest van de week ziet er warm uit voor juli, voordat de echte snikhete dag (waarschijnlijk) in het weekend arriveert. Volgens het Met Office: ‘Het is onzeker hoe lang het zeer hete weer zal duren, maar het is waarschijnlijk dat een groot deel van het VK in de loop van de week terugkeert naar koelere en meer onstabiele omstandigheden.’
Dus waarom de paniek? Het is niet alsof we te maken hebben met iets dat vergelijkbaar is met de lange, hete zomer van 1976, toen gedurende 15 opeenvolgende dagen van 23 juni tot 7 juli de temperaturen ergens in Engeland 90F (32C) bereikten.
Als dat vandaag zou gebeuren, zouden ministers, legerleiders en gezondheidsfunctionarissen elkaar ontmoeten in een permanente crisissessie.
Hoe gingen mensen om vóór airconditioning, koeling en de kleermakers-dispensatie om shirtloos (mannen) of in de meest schrale kleding (vrouwen) rond te lopen? Ik zit vaak in een Edwardiaans theater en vraag me af hoe ze vroeger op de heetste dagen in hun pakken en gevleugelde kragen of jurken en baleinen korsetten het vol hielden, niet in staat om zich uit te kleden omdat de sociale normen erop stonden dat je je fatsoenlijk kleedde, hoe ongemakkelijk je je ook voelt.
Hete zomers zijn immers niets nieuws. In 1911 scheen de zon twee maanden bijna ononderbroken en dat jaar, tot voor kort, had het record voor de hoogste temperatuur die in dit land werd geregistreerd, namelijk 36,7°C op 9 augustus.
Natuurlijk hadden mensen last van de zinderende hitte en deden ze wat ze konden om de ellende te verzachten, zoals we altijd hebben gedaan. Wat tegenwoordig anders is, is de directe tussenkomst van overheidsinstanties, een herhaling van wat we zagen tijdens de Covid-lockdowns.
Dezelfde spelers grijpen inderdaad naar de hefbomen van de oppasautoriteit die nu wordt gecoördineerd door de UK Health Security Agency (UKHSA), die ontstond na de pandemie. De chief executive is Dame Jenny Harries, voorheen bekend bij iedereen als directeur van Public Health England. Als het eenmaal is opgericht, moet een bureau als dit een reden vinden om in te grijpen, waar is het anders voor?
Dus het warme weer heeft het een excuus gegeven om precies dat te doen. Als de thermometer boven de 40 °C komt, wat opmerkelijk zou zijn, staat het klaar om een ‘Niveau Vier-noodsituatie’ uit te roepen. Dit moet worden geactiveerd wanneer het warme weer zo extreem is dat ‘ziekte en dood kunnen voorkomen ook al ben je fit en gezond’, maar ook bij de meest kwetsbaren.
In Londen en Zuid-Engeland hebben we al een niveau drie ‘hitte-gezondheidswaarschuwing’, die ons adviseert ‘om van het warme weer te genieten wanneer het aankomt, maar jezelf gehydrateerd te houden en waar mogelijk schaduw te vinden wanneer de UV-stralen het sterkst zijn, tussen 11 uur ’s ochtends en 15.00 uur.
Toen ik jong was en het warm weer was, werden de lessen buiten gegeven. Nu is alleen het vooruitzicht van een of twee zeer hete dagen voldoende om een zenuwinzinking te veroorzaken
Bovendien:
‘Blijf binnen koel door gordijnen te sluiten voor kamers die op de zon gericht zijn – en onthoud dat het buiten koeler kan zijn dan binnen; laat nooit iemand achter in een gesloten, geparkeerd voertuig, vooral baby’s, jonge kinderen of dieren, controleer of koelkasten, diepvriezers en ventilatoren goed werken; en vermijd fysieke inspanning op de heetste delen van de dag.’
Nou, wie zou het geweten hebben? Hoe hebben we het millennia volgehouden voordat de UKHSA kwam? Bij een noodgeval van niveau vier zouden scholen moeten sluiten, zoals ze (onnodig) waren tijdens de pandemie. Toen ik jong was en het warm weer was, werden de lessen buiten gegeven. Nu is alleen het vooruitzicht van een of twee zeer hete dagen voldoende om een zenuwinzinking te veroorzaken, die mogelijk de voedselvoorziening beïnvloedt, het reizen verstoort en kerncentrales buiten werking stelt. Het zal degenen die de afgelopen jaren vanuit huis hebben gewerkt zeker aanmoedigen om te blijven zitten.
Er is natuurlijk een verband tussen deze overdreven reactie en de manier waarop we nu leven, met de staat die het recht heeft om in elk aspect van ons leven binnen te dringen en, laten we eerlijk zijn, door velen aangemoedigd om dit te doen. Het is een verlangen om vertroeteld te worden zoals Boris Johnson voor zich zag toen hij beloofde ‘een arm om de natie te slaan’ om mensen te ondersteunen bij welke tegenslag ze ook zouden kunnen ervaren.
Het is een benadering die ten grondslag ligt aan de uitbreiding van de verzorgingsstaat tot miljoenen mensen die zouden kunnen werken maar niet zullen werken, en die pleit tegen elke hervorming van de NHS, die vervolgens miljarden ponden extra financiering nodig heeft om de ineenstorting ervan te voorkomen.
Dit is de reden waarom we te veel uitgeven en te veel belasten, het centrale punt in de Tory-leiderschapsverkiezingen. Een staat die denkt te weten hoe we ons leven het beste moeten leven, heeft geen moreel probleem om het grootste deel van ons inkomen af te pakken. Politici hebben het gevoel dat een meerderheid liever maar zou hebben dat de overheid of anderen voor hen en hun behoeften zorgen, dus stemmen hun beleid daarop af. Maar als mensen van de wieg tot het graf verzorgd willen worden, kunnen ze ook geen lage belastingen hebben.
Om de paternalistische staat te financieren, moeten de belastingen hoger worden gehouden dan ze zouden moeten zijn en andere programma’s, zoals defensie, krijgen minder dan ze nodig hebben. Er is een wisselwerking. Bovendien genereert het voorzorgsprincipe dat de leidraad vormt voor modern bestuur veel van de regels en voorschriften die individuele ondernemingen verstikken.
Het leent zich voor een onvermogen om persoonlijke risico’s te rationaliseren of om ontberingen te accepteren, hoe klein of onvermijdelijk ook, en laat mensen weerstand bieden aan politieke argumenten over het opnieuw voorstellen van de omvang van de staat of het in twijfel trekken van wat het doet.
Temidden van alle gezever over belastingen die de Tory-leiderschapswedstrijd domineren, is er bitter weinig discussie over dit fundamentele punt. Er is echter veel hete lucht – alsof we daar nog niet genoeg van hadden.
Bron hier.
***
Dit schreef ik zojuist aan de Volkskrant (brieven, redactie en klok) omdat VK de helft van de krant heeft gevuld met klimaatangst.
Hitte…
Je kon er op wachten. Is het twee dagen heet en daarna weer normaal evenals ervoor en dan trekt de Volkskrant alle klimaatregisters open en het is volgens de definitie niet eens een hittegolf.
Opvallend is dat VK behendig manoeuvreert om de belangrijkste vragen niet te hoeven beantwoorden.
1. Is er ooit een direct causaal verband tussen CO2 en opwarming wetenschappelijk aangetoond en waar is dit gepubliceerd? (NB: consensus is een zwaktebod en onwetenschappelijk)
2. Hoe verklaart de VK dat in de zeventiger jaren gedacht werd dat er een nieuwe ijstijd aanstaande was omdat de temperatuur zakte terwijl de CO2 lineair toenam?
3. Waarom het altijd weer hebben over ‘CO2 uitstoot’ terwijl er maar één ding werkelijk toe doet en dat is de hoeveelheid CO2 die zich in de atmosfeer bevindt?
4. Vindt u het wellicht moeilijk uit te leggen hoe 1 op de 2500 (ik herhaal één op de vijfentwintighonderd) deeltjes in de atmosfeer CO2 is en dat minstens de helft daarvan niet komt door de mens? Dus 2499 deeltjes zijn niet CO2.
5. Waarom ons een schuldcomplex aanpraten, terwijl de grote uitstoters als China, India en de VS pas echt het verschil kunnen maken min of meer buiten spel blijven en doorgaan met het bouwen van o.m. kolencentrales en dat Nederland slechts 2% van de wereldbevolking huisvest en wij (zoals berekent slechts 0,000 (afgerond naar boven) ) bijdragen aan de opwarming van de atmosfeer of de oplossing daarvan?
Waarom ik me druk maak? Omdat Nederland en de EU in hoog tempo op weg zijn naar een diepe, zelf aangerichte, onafwendbare crisis. Zowel de energie- als de voedselvoorziening en het transport liggen zwaar onder vuur en de prijzen gaan door het dak.
Een crisis waar Poetin z’n vingers bij af likt. Wij hebben geen vijand meer nodig; wij zijn prima in staat onszelf te vernietigen. En als dat gebeurt beste VK, kijk dan nog eens even in de spiegel.
Reynier Pronk
Ref: VK 19/07/22
PS: plaatsen doet u dit niet, want het hoort niet bij het ‘klimaat narratief‘ dat u zo van harte heeft omarmd, maar lees het svp. wel
ad 1. Lees Happer.
Het causale verband, zonder feedbacks, is onomstreden. Ook Happer ontkent dat niet.
http://www.sciencebits.com/OnClimateSensitivity
De rest van de vragen verliest daarmee aan relevantie.
Onomstreden is een ander woord voor consensus.
Wat klopt er niet aan de som Reynier? Som = bewijs!
De duimpjes omlaag sluiten hun ogen voor het bewijs van het causale verband tussen radiative forcing en temperatuur, waarnaar altijd gevraagd wordt.
Happer berekent de hoeveelheid radiative forcing die gepaard gaat met een verdubbeling van CO2.
Daarmee is het causale verband tussen temperatuur en CO2 bewezen.
Modelleur
Vraag even aan Happer wat er niet klopt in je vertaling van wat Haper en van Wijngaarden schreven. Volgens mij ging het om het geleidelijk uitdoven van het effect van CO2 bij elke verdubbeling. Het feit dat je dat niet aan hem voorlegt, zegt mij genoeg.
Nee Peter, dat zegt Happer niet. Misschien wordt het tijd dat je hem eens echt gaat lezen.
Modelleur
Ik zei al, ga het hem vragen. Nogmaals, gewogen en te licht bevonden. Ik had het niet eens over verzadiging, maar over geleidelijk uitdoven omdat er geen frequenties meer beschikbaar zijn om de IR straling tijdelijk op te houden.
Maar misschien kun je me eens uitleggen hoe het logaritmische neergaande effect per toegenomen ppm CO2 precies werkt. Bijvoorbeeld in een gedegen artikel dat je steeds niet durft te schrijven.
Modelleur
Nog maar even een citaatje van Happer en Lindzen.
“Misrepresentatie, overdrijving, cherry picking of ronduit liegen dekt zo’n beetje al het zogenaamde bewijs dat wordt aangevoerd ter ondersteuning van de theorie van de catastrofale opwarming van de aarde veroorzaakt door fossiele brandstoffen en CO2.”
De Volkskrant is altijd al selectief geweest in de berichtgeving. Kijk maar wat ze zeggen ove Sri Lanka. Geen woord over het feit dat het verbod op pesticiden en kunstmest in het kader van biologisch boeren binnen een jaar (!) de doodsteek is geweest voor hun economie. Maar ja, dat ongemakkelijke feit past niet in hun ideologie.
Je zou bijna wensen, dat die crisis snel komt, zodat er geen tijd is onze landbouw verder af te breken en tegelijkertijd de installatie van windmolens en zonnepanelen zo snel mogelijk spaak loopt.
Anderzijds zit ik niet echt op een ineenstorting van onze economie te wachten.
14-daagse weersvoorspelling: wo 28 graden 3mm regen
do 22 graden regen/zon
14-daagse weersverwachting: wo 31 graden 3mm regen
do 20 graden 17mm regen
Ik luister nooit naar Gerrit Hiemstra.
Ad 5: Nederland huisvest 0.2 % van de wereldbevolking
Als je tussen Amsterdam Zuid en Duivendrecht uit de trein naar buiten kijkt dan zie je vanuit de verte de produktie plek van de Volkskrant, die het gebouw deelt met Trouw en Parool, als ik me niet vergis. Koeienletters op de gevel Volkskrant Trouw Parool.
Alleen nu heeft een grappenmaker de T van trouw weggehaald. Het dekt de lading nu beter.
Vanochtend bij een herhaling op de vrt een klimaatdeskundige aan het woord “…ieder kind dat nu geboren wordt gaat 26 hittegolven meemaken….”. Dat triggerde mij, die al 70 jaren op deze aardkloot rondbanjert. En wat blijkt, ik heb er inclusief de huidige al 22 meegemaakt Of de huidige wel in aanmerking komt als hittegolf, gezien de definitie valt te betwijfelen. Voor een regionale hittegolf zijn 5 zomerse dagen op rij nodig (25,0 graden of warmer) en daarvan moeten minstens 3 dagen tropisch warm zijn (30,0 graden of warmer).
34 graden hier, meter hangt in de schaduw en geen zuchtje wind.
Geen elektronische consumenten meter maar een doodgewone analoge meter van betere kwaliteit.
Nu staat die tussen de 37,5 en 38 bedoel ik.
Inderdaad, tussen 1951 en 2020 waren er in België 23 hittegolven. Dus één hittegolf gemiddeld om de zowat drie jaar.
Wat interessanter is, is even hun spreiding in de tijd te bekijken: van 1951 tot 1960 drie, van 1961 tot 1970 nul, van 1971 tot 1980 en van 1981 tot 1990 telkens 2, van 1991 tot 2000 en van 2001 tot 2010 telkens vijf; van 2011 tot 2020 waren het er elf. Dus duidelijk een sterke stijging de laatste decennia wat het aantal betreft.
Van 2015 tot 2020 was elk jaar minstens één hittegolf, in 2018 twee en in 2019 drie hittegolven. In 2020 één.
Naast het aantal hittegolven is ook de duur ervan belangrijk. Tussen 1951 en 2017 waren er maar acht jaren waarin er meer dan tien dagen binnen een hittegolf vielen, dat is gemiddeld eens om de acht jaar. In 2018, 2019 en 2020 waren er telkens meer dan tien hittegolfdagen, namelijk respectievelijk 25, 19 en 12.
Zet die trend zich voor dan zal dus elk kind dat nu geboren wordt er een flink pak meer dan u meemaken, en gezien de stijgende temperaturen, ook extremere.
https://assets.ctfassets.net/1kqffs4iocas/4WFIbOmYtFG8G4v6eYAzaW/5ded7fb72ecd71995b2134a5a2e3fac5/Atlasnieuwsbrief_2020_okt_Klimaatveranderingen.pdf
https://www.meteo.be/nl/klimaat/klimaatverandering-in-belgie/klimaattrends-in-ukkel/luchttemperatuur/zomer-indices/hittegolven/hittegolven-in-ukkel
Ter aanvulling:
In Nederland waren er tussen 1901 en 1950 21 hittegolven.
In 2016 heeft het KNMI hiervan 17 uit de boeken laten verdwijnen.
Waarom denkt U?
Juist in 2013/2014 was het IPCC AR5 rapport verschenen en daar was het Klimaatakkoord van Parijs 2015 op gebaseerd.
24 Nederlanders hebben hier aan meegeschreven waarvan 1 van het KNMI en 1 van het PBL.
Dat manipuleren blijft maar doorgaan.
Verder zie ik regelmatig dat politici en andere klimaatalarmisten dat China, India en de ontwikkelingslanden meer moeten doen om hun broeikasgassen uitstoot te verminderen, maar de 197 regeringsleiders hebben in het Klimaatakkoord van Parijs 2015 juist afgesproken dat deze landen tot 2030 vrijgesteld worden van het nemen van broeikasgasuitstoot reductiemaatregelen en de lucht- en scheepvaart valt niet onder dit Klimaatakkoord.
Deze mensen weten dus niet wat er in dat akkoord staat.
Wanneer een actiegroep dit zou willen afdwingen moet dat eerst vastgelegd worden in de Klimaatwet in Nederland, echter dan krijg concurrentie problemen wanneer dat niet in alle landen ook is vastgelegd.
“Gisteren piekte de temperatuur in Londen rond de 31C”
Gisteren (18 juli) was het 37°C in Londen. timeanddate.com/weather/london/hiso-toric
“de lange, hete zomer van 1976, toen gedurende 15 opeenvolgende dagen van 23 juni tot 7 juli de temperaturen ergens in Engeland 90F (32C) bereikten.”
Maar in die lange hete zomer is het dus nooit 37°C geworden. Het absolute record ergens in Engeland was toen 35.2°C.Vandaag werd er al 38,2°C gemeten in Santon Downham.
Reden tot paniek? Misschien niet, maar wel reden om te aanvaarden dat het steeds warmer wordt en dat de extremen ook hoger komen te liggen.
Vandaag boven de 40 graden.
Even om het geheugen op te frissen: in 2016 heeft het KNMI de data ‘gehomogeniseerd’ waardoor er plotseling een aantal hittegolven uit het verleden zijn gewist. Daardoor lijkt het allemaal steeds erger te worden. Lees dit uitgebreide rapport en verbaas je dat dit ongestraft kan. https://clintel.nl/wp-content/uploads/2020/01/Versie-2-Raadsel-Verdwenen-Hittegolven-gecomprimeerd.pdf
..en dan nog het volgende: op 30 augustus 1975 zat ik met mijn recent verworven geliefde tot diep in de nacht, zeven hoog op het dakterras te puffen van de warmte. Ik zocht bij het KNMI op wat hierover in de boeken stond:
Station IJmuiden (station dichts bij Haarlem):
30 augustus 1975 : minimum: 16,5, maximum : 22,5 !!
Dus wij zaten te puffen bij 22,5 graden, afkoelend naar 16,5.
Of wij waren verhit door de ontluikende liefde, of iemand bij het KNMI heeft ontzettend zitten knoeien met de cijfers. Kiest u maar, maar ik heb een getuige!
https://weerstatistieken.nl/ijmuiden/1975/augustus
Het was ergens begin januari 1979 toen ik in Duitsland ons land verdedigde tegen de aanstormende Sovjet legers. Ik had nachtdienst, het was windstil, ik liep buiten in overhemd en wollen trui- en het buitenthermometertje gaf -25 C aan. Ook toen was al duidelijk dat het klimaat veranderde. Gelukkig had niemand het er destijds over. Ze dachten dat het aan het weer lag. Inmiddels weten we beter.
Wat een mal verhaal, Reynier Pronk:
“Station IJmuiden (station dichts bij Haarlem):
30 augustus 1975 : minimum: 16,5, maximum : 22,5 !!”
In IJmuiden wordt helemaal geen temperatuur gemeten door het KNMI. Alleen wind (op de Zuidpier) en neerslag. Dus ik weet ook niet waar weerstatistieken dat vandaan heeft. Het wijkt trouwens niet heel erg af van de gegevens van De Bilt. Ik denk dat je waarneming niet objectief was, of je geheugen.
http://www.logboekweer.nl/maand/1975/DeBilt_Augustus_1975.pdf
Beste Bart Vreeken, inderdaad een mal verhaal. Ik haal het toch écht van de KNMI site. Kijk zelf maar even: https://weerstatistieken.nl/ijmuiden/1975/augustus
Ik kon rechtsboven jaar/maand/dag en plaats kiezen.
“In IJmuiden wordt helemaal geen temperatuur gemeten door het KNMI.”
Van 1971 t/m 1980 zijn er wel temperatuurgegevens van IJmuiden.
30 Aug 1975 hier de data.
225,19750830, 233, 15, 31, 46, 23, 15, 3, , , 199, 165, 5, 225, 9, , , , , , , , , ,10095,10124, ,10077, , 20, 11,
https://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/daggegevens
Toch lijkt de zaterdag avond 9 aug drie weken eerder waarschijnlijker. :-)
225,19750809, 168, 21, 67, 108, 11, 36, 23, , , 224, 175, 20, 305, 13, , , , , , , , , ,10144,10165, ,10131, , 50, 14,
Max temp 30,5
Hé, nu verras je me, Lo. Inderdaad, de gegevens staan op de site van het KNMI. Voor de duidelijkheid: weerstatistieken.nl is NIET het KNMI. Wat dit precies voor gegevens zijn weet ik dan ook niet. Misschien gemeten bij de oude lokatie van het KNMI, bij de vuurtoren. Later is er een meetstation gekomen bij Wijk aan Zee.
Het lijkt een verweesd stukje bestand waar niemand meer naar omkijkt. Er is wel iets geks aan de hand met het bestand, want alle minima en maxima hebben ,5 achter de komma. Er is dus wel iets misgegaan. Ik zal eens navragen bij het KNMI.
Ook bij weerstatistieken.nl gaat iets mis, want alle historische minima en maxima geven 0,0, en jaartal 2014 of 2015.
Niet doen dan gaan ze weer wissen zoals gewoonlijk en vind je het nooit meer terug.
Beste dames en heren,
Doe wat uw overheid verlangd, Koop een airconditioner!
https://youtu.be/RxKi5oJd4R
Geniet van het mooie weer. ;-)
Modelleur 12.51
Ziet er heel wijs uit wat je hier schrijft, maar het overtuigd me niet er dieper op in te gaan. En jongen ga ijsberen knuffelen, nu zijn ze er nog.. en denk eraan niet op de Zuidpool daar zijn ze niet.
Wat overtuigt niet? Of snap je het niet? Mag toch geen enkel probleem zijn voor een fysicus/mathematicus
Bart Vreeken (of Dinges) 13.09
Wel een paar leuke feitjes over hitte.
Volgens de website van het KMNI komen tropische dagen nu veel meer voor dan vroeger. Ook het Engelse Mett-office geeft vrij dat vooral het oosten van Engeland veel warmer is geworden dan vroeger. Dus de snelheid waarbij tropische dagen op ons afkomen neemt toe. En dit is de schuld van de mens. Maar er is een maar. Men is de opwarming van de aarde nog niet zolang aan het onderzoeken. De zon die ouder wordt gaat heter worden en zal meer warmte afgeven. Ook de planeet aarde is als een kernreactor en geeft ook warmte af. Dus er spelen ook andere factoren mee die deze opwarming kan verklaren. Zoals ook de baan van de aarde om te zon. En de aardas die ook schommelingen ondergaan. Maar daar hoor je weinig van. Juist als in religie de mens de schuld heeft aan alle miserie op deze wereld, zien we dit ook bij sommige klimaatwetenschappers.
De hittegolven in de jaren 50 kwamen, wisten de kranten toen zeker, kwamen door de atoomproeven. Kennelijk deed CO2 toen nog geen kwaad. KNMI weet decennia later dat er helemaal geen hittegolven waren. Al kan het KNMI niet zover gaan in het herschrijven van de geschiedenis dat ik me die hete dagen in mijn jeugd niet herinner.
Ik weet zeker dat zij bij het KNMI nooit zoveel water omhoog gepompt hebben met de zwengelpomp als ik vroeger voor mijn ouders om hun groenten water te geven.
Heet en kurkdroog die grond, en als de zon bijna onder was begon de ellende, pompen, pompen en nog eens pompen.
En afgespoeld werd je met de zinken gieter, ijskoud uit de pomp.
Heel normaal vroeger, volgens mij hadden we niet eens een thermometer, behalve die op de inmaak-ketel.
Ze moeten eens ophouden met die onzin, geen mens wist hoe het vroeger was.
De zon wordt door verouderinginderdaad warmer, maar dat effect zou op een mensenleven onmeetbaar moeten zijn. Als het in een eeuw een graad zou uitmaken is de wereld op het kookpunt over 10000 jaar. Wat wel kan js dat hij een warmere periode doormaakt. Die wordt dan meestal weer gevolgd door een koudere periode.
Tropische dagen kunnen ook in april of mei voorkomen (google maar eens op tropische dagen in mei). Je vindt dan een site van het knmi waar een aantal dagen in mei en zelfs april warmer dan 30 graden zijn. Overigens heb je voor warme lucht twee dingen nodig een hoge temperatuur en een hoge luchtvochtigheid. Mijn buitenthermometer geeft nu 35,2 graden aan met een luchtvochtingheid RV van 32%. Die RV is laag en dat geeft aan dat de hoeveelheid energie in de lucht echtnniet hoog is. Dagrecords waarbij alleen de temperatuur opgegeven wordt is kul.
Als de wind uit het zuiden komt, wordt het bij ons warmer. Komt de wind uit het noorden, dan wordt het kouder.
De vraag is dus: Wie of wat stuurt de wind, waar vandaan en hoelang.
Nee, dat is niet een hoge- of lagedrukgebied, anders zou ik vragen waar díe dan door ontstaan.
We leven (!) in een Electric Universe mensen!
En dit is de schuld van de mens. ???????
In de UK werden de historische hittegolven niet ‘geharmoniseerd’ oftewel (t.b.v. alarmisme) afgevlakt zoals wel gedaan is door de KNMI met de hittegolven in Nederland.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_heat_waves#21st_century
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_heat_waves#20th_century
Even ter verkoeling, op dit moment is het in Porto 23 graden, over kersenplukken gesproken.
Een andere kers die ik pluk: vorige week waren er twee dagen in Porto met 37°C.
Er is maar één reden waarom klimaat een probleem heet te zijn en andere belangrijkere zaken naar de achtergrond verdwijnen. Degenen die de boodschap brengen hebben wereldwijd dagelijks gratis zendtijd in de vorm van een weerpraatje. Als geologen vergelijkbare zendtijd hadden, hoorden we dageljjks de status van de yellowstone hotspot en de san andreasfault. Hadden astronomen elke dag zendtijd dan kregen we elke dag een overzicht van asteroiden die de aarde net misten. Medici zouden dan elke dag berichten over een kruising tussen mazelen en ebola. Iedere tak van wetenschap heeft wel zijn einde van de wereldscenario maar de meeste wetenschappers krijgen geen gratis zendtijd.
zeer goed artikel dat alles beschrijft .
Het lijkt wel of door de klimaatverandering hittegolven steeds korter duren?
Ja langer dan een dag wordt zeldzaam. :)))
Ze kunnen het weer niet laten, RTL 4 nieuws, opwarming tuurlijk.
Wat een bananen republiek hier, het wordt steeds erger met die onzin.
Er was een jonge meid op het NOS nieuws die in een mooie grafiek liet zien hoeveel het warmer wordt.
In de eerste plek was het heel vroeger ook al zo geweest. Misschien weten ze dat niet meer en hebben ze dat gewoon weg gepoetst. In de tweede plek moet je dat natuurlijk wel verwachten in een droogte tijd…
https://www.climategate.nl/2019/10/84861/
Omdat iemand (twee mensen nog wel) deze dagen mijn naam noemden, mag ik wel even van me laten horen, denk ik zo (ik ben nog steeds in gevecht met de alarmisten, maar daar hebben jullie niet zo’n last van).
Gisteren meldde de NOS dat er meer dan 500 doden te betreuren waren in Spanje als gevolg van de (tweede) hittegolf. Preciezer: er waren 273 doden te betreuren in twee dagen. De meeste waren 85 jaar of ouder.
Ik vind het wel heel erg dat we mensen van 85 of ouder inmiddels als slachtoffer beschouwen, van spelingen van de natuur.
Terzijde: je zou je natuurlijk af kunnen vragen waar overheden hebben leren tellen, dat ze zomaar ineens de oorzaak van 273 doden, één dag na dato, weten. Zal wel een modelletje zijn dat nauwkeurig is tot achter de komma.
Nou ben ik nog geen 85, maar het is niet ondenkbaar dat, tegen de tijd dat jullie dit lezen, ik dood ben. Ik heb namelijk iets stoms gedaan, iets tegen de regel van: blijven zitten. (Een collega van me had een vader van 68 jaar met hartproblemen en de dokter zei hem: blijven zitten, niet te veel bewegen. Hij is 73 jaar oud geworden – vijf jaar voor het raam gezeten.)
Nou ja, wat heb ik gedaan.
Ik ben dus gaan zitten, daar op mijn heuvel, zeg 38C of zoiets. Met een Westmalle Dubbel, dat wel, en daarna een wit wijntje. En ik zat daar en zag een tafel staan, niet te licht, die verplaatst was vanwege een BBQ. Hij stond in mijn zicht en dat irriteerde me. Die moest terug op zijn oude plaats. Dus ik heb dat ding opgepakt – niet gemakkelijk hoor – en versjouwd. Ik was ook nog in mijn eentje, niemand in mijn buurt die ik kon vragen om even te helpen, geen Tesoro, geen vicino.
Nou, dat voelde ik wel even, 85 of nog geen 85.
Ik had natuurlijk best kunnen wachten tot het KNMI, of Meteo RAI – jullie weten wel, met die kolonel op het scherm – mij hadden toegestaan om die tafel te verplaatsen. Heb ik niet gedaan.
Dus, mochten jullie hierna weer niks meer van me horen, en mocht de strijd tegen het alarmisme een definitief negatieve wending genomen hebben, dan zal ik geteld worden als slachtoffer van een hittegolf.
Maar weet dat ik niet geteld wil worden als slachtoffer van een hittegolf. Ik heb gewoon dingen gedaan die ik wilde doen – niet afgeremd door de Hiemstra’s of de kolonels van deze wereld.
PS Voor Frans en Rene: mijn opvattingen over de cybernetica van de planeet Aarde liggen iets genuanceerder.
“PS Voor Frans en Rene: mijn opvattingen over de cybernetica van de planeet Aarde liggen iets genuanceerder.”
Beste Leonardo goed om weer eens van je te lezen. Beschouw mijn verwijzing ook meer als een poging je van je berg te lokken. En nog gelukt ook.
Maar zonder grap ik mis jouw inbreng op deze site zeker.
Mvg,
Frans
PS toch wel oppassen met zwaar tillen.
Het tv nieuws was ook weer vermakelijk, om te zien dat men zich weinig gelegen laat liggen aan Jetten. Een op de vijf huishoudens heeft een airco en die verbruiken 45 KW per dag. en daar zat men helemaal niet mee. Wat geneuzel dat het uit de zonnecellen kwam. Bij onze oosterburen is het hout en (bruin)kool niet aan ter slepen, de brandstoffenhandelaar grijnsde breed om wat men hem aanbood om toch maar wat te krijgen. En bruinkool in een particuliere negentiende eeuwse kachel is vies dat wil je niet weten.
Dat we niet meer vrolijk op een zonovergoten foto mogen staan ben ik maar vergeten.
O ja 45 KW dat gebruik ik nog niet eens als ik op een dag wat wat bronzen beeldjes en onderdelen giet .
Wel nee joh. Een airco verbruikt ongeveer 1 kWh per uur.
kW is het gebruik per seconde.(vermogen). Dat zou betekenen 45 kWh per uur en als je hem 10 uur aan laat staan 450 kWh. Met de huidige tarieven kost dat een kleine 200 euro per dag. Waarschijnlijk veel minder want na een paar seconden ligt de hele elektriciteitsvoorziening in een wijk eruit. Mogelijk wordt 45 kWh per dag bedkeld. Als dat de hele 24 uur is, is dat een factor 2 higer dan de later genoemde 1 kWh. Dat zou dan nog wel kunnen. Als je hem alleen overdag gebruikt zou je het inderdaad wel uit de zonnepanelen kunnen halen. Misschien zelfs wel handig want dan voorkom je overbelasting van het net door de overmatige zonnestroom. Wel‘s nachts uitzetten want anders trek je het wel uit het net.
Overigens was het bij mij gisteren buiten maximaal 36 graden en binnen ongeveer 25 graden. Idealier stelje een airco af op ongeveer 5 graden onder de buitentemperatuur en daar zat ik dus zonder airco al ruim onder.
Nou ja geen paniek, daar is wel wat voor te zeggen; Er vallen mensen bij bosjes om, sporters storten zelfs life op TV ter aarde.
Er is een toename van het aantal eenzijdige ongevallen, mensen die op een kaarsrechte weg zomaar tegen een boom rijden.
Het aantal geboortes neemt schrikbarend af.
Er is een significante oversterfte, het kan eigenlijk alleen aan klimaatverandering liggen.
Onze regering weigert dit te onderzoeken maar waar zou het anders aan moeten liggen?
“Onze regering weigert dit te onderzoeken maar waar zou het anders aan moeten liggen?”
Week 12 t/m week 26 sterfte in de:
0-65 groep gemiddeld 8,5% boven de norm!!
65-80 groep gemiddeld 9,2% boven de norm!!
80+ groep gemiddeld 8,6% boven de norm!!
Totaal 4355 sterfte boven de CBS norm in die 15 weken.
CBS en RIVM kan geen oorzaak aanwijzen.
Niks aan de hand mensen, gewoon doorlopen en geen vragen stellen.
Het CBS en het RIVM waakt over ons.
1. De schrijver suggereert dat de huidige hitte in Groot-Brittannië te vergelijken is met “een dag met dezelfde temperaturen in de latere jaren 90 van de vorige eeuw”. Maar op geen enkele dag tussen 1991en 1999 steeg de thermometer in Groot-Brittannië boven de 36,4°C ; dat is dus minstens 3,9° minder dan de temperatuur van 19/7/2022. Er waren dus in de late jaren 90 in Groot-Brittannië geen dagen met dezelfde temperaturen als vandaag.
2. het artikel refereert naar de hete zomer van 1976 in Groot Brittannië, maar de warmste dag toen was 3 juli, met 35,9°C nog altijd 4,4°C minder dan het record van vandaag.
https://en.wikipedia.org/wiki/1976_British_Isles_heat_wave
3. In 1911 was de hoogst gemeten temperatuur Groot-Brittannië inderdaad 36,7°C, wat dus 3,9°C minder is dan de vandaag gemeten temperatuur. Het duurde tot 1990 eer dat record van 1911 gebroken werd. Wat m.i. belangrijker is en meer zegt over de opwarming is de vaststelling dat 9 van de 10 warmste temperaturen opgetekend werden tussen 1990 en nu. En zes hiervan werden opgetekend tussen 2011 en vandaag. En, nog opvallender, elk van de laatste vijfjaren heeft een dag die voorkomt in de 10 warmste dagen sinds het begin van de metingen.
https://en.wikipedia.org/wiki/1976_British_Isles_heat_wave
Ja, en?
Er zijn 2 mogelijkheden.
1. Als je gelijk hebt, en daar ga ik maar even van uit, en je verbindt daar verder geen conclusie aan, dan is de opsomming van feiten die je geeft behoorlijk gratuite. Niemand op deze site zal beweren dat de temperatuur wat op en neer gaat in de loop der eeuwen.
2. Of je probeert zonder het uit te spreken de suggestie te wekken dat de mens de oorzaak is van de komende ‘klimaatramp’ waarmee je jezelf neerzet als klimaatalarmist uit het kamp Jetten, Timmerfrans en al die andere klimaatdictators en ben je bezig om de meubelen te redden nu de klimaatwaanzin aan alle kanten begint te scheuren.
Dus????
Er zijn meer dan twee mogelijkheden.
Wat ik in mijn puntjes één en twee aantoon is dat de auteur van het artikel nogal los omspringt met feiten.
Puntje 3 maakt duidelijk dat die warme temperatuur in 1911 behoorlijk wat minder was dan de extremen uit het huidige decennium. Wat een duidelijke aanwijzing is dat niet alleen de gemiddelde temperatuur in 100 jaar gestegen is (met circa één graad), maar dat ook de extremen toenemen en in nog grotere mate. Het duurde van 1911 tot 1990 , dus tachtig jaar eer het record van 1911 (36,7°C) gebroken werd en dat met een verhoging van nauwelijks 0,4°C. Sinds 1990 verhoogde die recordtemperatuur vier maal in nauwelijks 32 jaar en dat met liefst 3,2°C.
Dat is de realiteit die het artikel tracht te verdoezelen.
Luc, allemaal prima en ik geloof je graag wat de cijfertjes betreft. Maar dan nog snap ik niet wat je wil zeggen. Lees mijn punt 2 nog maar eens goed.
Overigens; temperaturen zijn NOOIT warm of koud, hooguit hoog of laag :)
Dat je niet snapt wat ik wil zeggen, daar kan ik niet veel aan veranderen. Ik ben niet verantwoordelijk voor jouw begrijpend vermogen.
Je punt 2 doet hier niets ter zake; het gaat niet om een mening, maar om de juiste cijfers.
Het heeft weinig zin om de momentane temperatuur van nu te vergelijken met die van meer dan een eeuw geleden. De omstandigheden van nu zijn duidelijk. Hitte in het zuiden, zuiderwind waardoor de warme lucht hierheen getransporteert wordt en een droge ondergrond waardoor er nauwelijks afkoeling is door verdamping. Met wat onderzoek zo je deze condities misschien ook wel boven water kunnen krijgen voor 1911, maar dat is hier niet gedaan en dus blijft alleen die temperatuur over. Voor hetzelfde geld is de temperatuur in 1911 ontstaan door instraling ter plekke bij windstil weer, totaal andere condities dus, maar oom dat is niet af te leiden uit de temperatuur alleen. En ook hier wordt de luchtvochtigeheid er niet bij betrokken en die hoort onlosmakelijk bij de condities die de hoeveelheid warmte in lucht bepalen.
Gemiddelde temperaturen over langere tijd en meerdere meetstations kan je wel wat mee. Daar middelen dergelijke verschillen voor een deel wel uit zodat er wat meer waarde aan gehecht kan worden.
Modelleur 21.39
Dat werd verteld op het journaal en dat geloof jij toch.
Je zult het niet goed begrepen hebben. Op een warme dag wekken zonnepanelen inderdaad gemakkelijk de benodigde stroom voor de airco. Je kunt ook nog gewoon een was draaien en tv kijken, want dat doe je graag, bij voorkeur MSM
Modelleur 23.39
Je hebt gelijk ,dat had ik fout gehoord. Net gehoord.
Wat een gezanik. Het is zomer en het is warm. Duizenden in de rij op Schiphol om af te reizen naar de Middellandse Zee. Daar zitten ze de hele dag in de zon, drinken zich klem, ga zo maar door en als het hier warm is dan is de wereld te klein. Het verschil met vroeger is niet zo zeer de warmte maar de mate waarop de zon schijnt. Ik verbrand hier sneller als op mijn reizen naar India en China. Daar hebben ze een gigantische luchtvervuiling. Ik kom er weer op terug in krantenartikelen moet het klimaat genoemd worden dan wel de maatregelen. Maak de tuin groener !! Goed idee, het wordt niet zo warm en wanneer het regent zakt het in de bodem. Maar omdat wij ook minder vlees moeten eten komt dit het klimaat ten goede. Wat heeft het een met het andere te maken geen ruk, helemaal niets.
Paniek
Wederom een weerextreem geframed als gevolg van klimaatverandering, gevolg van de opwarming van de aarde. Zoals Al Gore de opwarming van de aarde in zijn video ‘An Inconvenient Truth’ framede als waarheid alsof de klimaatverandering de opwarming veroorzaakt, zonder dit wetenschappelijk te onderbouwen.
Want er bestaat een oorzaak en gevolg relatie tussen die opwarming van de planeet en klimaatverwarming. Echter dat in feite sprake is van een evenwichtsrelatie in de natuur, waarin verandering kan komen door verandering van de intensiteit (concentratie) van deelnemende reactanten. Een onevenwichtigheid die in de natuur wordt hersteld door de verandering in tegengestelde richting. Hetgeen in het verleden immer is gebeurd, maar dan zullen geologen uitleggen dat dit herstel verloopt in een eigen, geologisch tijdsframe (tijdsperiode), niet van decennia, maar van millennia.
Vereiste om daarover uitspraken te kunnen dioen is kennis over de processen die van betekenis zijn in die opwarming en afkoeling van Moeder Aarde. Maar daarover hoor ik klimaatwetenschappers niet, zij ontwijken het om een antwoord te geven, maar kieze de gemakkelijke weg door mee te gaan met klimaatactivisten en de door hen gezaaide paniek. Zij hebben inmiddels van die gecreëerde paniek en klimaatgeloof hun verdienmodel gemaakt, ontlenen daaraan hun existentiële betekenis. De video van Al Gore is in feite een gemakkelijke leugen, want het legitimeert tot in standhouding van de exploitatie van de planeet door de westerling ter handhaving van zijn levensstijl en welvaart.
Het kan worden uitgelegd door elke chemisch techhnoloog, maar politici als Al Gore kennen de taal van chemici (alchemisten) niet, ook hun symbolen worden niet begrepen door gebrek aan kennis.
Overigens geldt dit ook voor meteorologen, en zij die zich profileren als klimaatdeskundigen.
“ Een onevenwichtigheid die in de natuur wordt hersteld door de verandering in tegengestelde richting”
Doel je op principe van Le Chatelier?
Hoe interessant, Frans en Arno (en ook Rene) dat hier ook weer cybernetisch gedacht wordt: Een onevenwichtigheid die in de natuur wordt hersteld door de verandering in tegengestelde richting.
Maar, kunnen we nou ook de regels aanwijzen waaraan dat cybernetische proces gehoorzaamt?
Leonardo, veel informatie is te vinden onder:
https://stringfixer.com/nl/Le_Chatelier%27s_principle
nou Frans, ik kom een keer langs, ik wou jou (en Arno) antwoord geven – dat zit nu inmiddels een paar uur in de spam
ik heb het wel weer gezien
Beste Leonardo,
Hersteld.