Auteur: Samuel Furfari (België).
Gedurende de 20ste eeuw voorspelden presidenten van verschillende landen schaarste aan energie. In de jaren twintig verwachtte Calvin Coolidge een spoedige uitputting van de olievoorraden. Maar alle voorspellingen van de dag des oordeels over de uitputting van de energiebronnen zijn in de loop van de geschiedenis onjuist gebleken.
Overvloed wordt gecreëerd door wetenschap en technologie. Niet door angst.
Emmanuel Macron leerde niet de les die Clémenceau op de harde manier leerde. Reagan heeft die van Churchill geleerd. Bij gebrek aan een oplossing voor de energiecrisis, een crisis die hij grotendeels zelf heeft veroorzaakt, vond de president van de Franse Republiek, Emmanuel Macron, niets beters dan te pleiten voor vermindering van groei, aangezien ‘hij het einde van overvloed’ verkondigt.
Er moet worden erkend dat hij illustere voorgangers had, die ook bezweken voor het pessimisme van deze slogan.
De eerste aankondiging van energieschaarste
Bijna een eeuw geleden was ook Calvin Coolidge, president van de Verenigde Staten, ervan overtuigd dat er olieschaarste voor de deur stond. De toename van de vraag naar olie als gevolg van de vervanging van elektrische voertuigen door voertuigen op benzine, met name de Ford T die sinds 1908 werd geproduceerd, heeft sommige experts doen geloven dat er olieschaarste zou ontstaan.
In 1924 voerde de Republikeinse Coolidge, om het hoofd te bieden aan de aankondiging van de aanstaande schaarste, een reeks beleidsmaatregelen en maatregelen voor versobering in die de huidige Democraten niet zouden misstaan. De ministers van Oorlog, Buitenlandse Handel, Koopvaardij en Binnenlandse Zaken namen stappen om de aanstaande schaarste het hoofd te bieden. Natuurlijk pleitte deze strategie voor energiebesparing en richtte daartoe een specifiek agentschap op: de Federal Oil Conservation Board. Ze richtten ook een agentschap op om de schaarste aan te pakken door te beslissen wie in aanmerking kwamen voor oliequota. Natuurlijk groeide het aantal openbare hoorzittingen en rapporten. Net als vandaag rende men als kippen zonder kop om de vrees voor de schaarste het hoofd te bieden.
Toen kwam de oplossing. Niet van politici. Maar van ingenieurs en geologen.
De oplossing voor de angst voor schaarste
Dad Joiner en zijn geoloog A.D. Lloyd ontdekten, door de samenwerking van wetenschap en technologie, de olierijkdom van Oost-Texas, een regio die vandaag nog steeds overvloedig produceert en gelooft in de toekomst van koolwaterstoffen sinds schaliegas er ook in overvloed aanwezig blijkt e zijn. Ze zijn daar zo van overtuigd dat de staat Texas heeft besloten niet langer samen te werken met de banken die in het kader van hun EGS-beleid hebben aangekondigd te zullen desinvesteren in fossiele brandstoffen. Texas weet dat deze energierijkdom overvloedig is. Bovendien roepen sommige Texanen de staat zelfs op om de Verenigde Staten te verlaten, in de overtuiging dat de Verenigde Staten het risico lopen om economische op drift te raken als gevolg van het decarboniseringsbeleid en het einde van het gebruik van overvloedig aanwezige fossiele brandstoffen.
Ondanks het feit dat elke aankondiging van olieschaarste al 98 jaar lang onjuist bleek, laten de de verkondigers daarvan opnieuw van zich horen. Op een dag komt er een einde aan de oliewinning, net als het einde van de kolen in Nord-Pas-de-Calais of in mijn geboortestad Charleroi. Toch is er in deze mijnen nog steeds veel steenkool, maar het heeft economisch geen zin om die te delven.
Totdat de wereld een echt alternatief voor aardolieproducten vindt, zal olie worden gewonnen, omdat de reserves een economisch concept zijn, dat afhankelijk is van technologie en prijs. Deze factoren bepalen de beschikbaarheid van olie, geen politicus, ook al is hij president.
Energieschaarste onder Georges Clémenceau
Een paar jaar voordat Calvin Coolidge in paniek raakte, maakte ook Georges Clémenceau, voorzitter van de Franse Raad, zich zorgen. De Eerste Wereldoorlog maakte duidelijk hoe de roekeloze Franse staat in een situatie van energieschaarste terechtkwam. Winston Churchill en admiraal Lord Fisher hadden de Britse olievoorziening zorgvuldig gepland om in de oorlog niet onvoorbereid te zijn.
Op 1 augustus 1912 publiceert koning George V in het staatsblad een duidelijke tekst over het einddoel.
Gezien het feit dat we het opportuun hebben geacht dat een commissie onmiddellijk rapporteert over de middelen om vloeibare brandstof te leveren en op te slaan in tijden van vrede en oorlog en over de toepassing ervan op de motoren van oorlogsschepen, hetzij indirect, hetzij door interne verbranding. Met groot vertrouwen in uw kennis en bekwaamheid, hebben wij de benoeming van John Arbuthnot, goedgekeurd.
Lord Fisher (President).[a]
Net als Macron vandaag, deed Clémenceau dat niet. Toen, net als nu, besefte Frankrijk pijnlijk haar gebrek aan inzicht in de geopolitiek van energie. Ze had de strategische rol van olie niet goed beoordeeld en bevond zich daarom in een moeilijke positie. Tegenwoordig gaat het niet alleen om olie, maar ook om gas en elektriciteit.
Het Franse leger was niet voorbereid op een bewegingsoorlog, het verwaarloosde de toevoer van brandstof. In 1914 werden de voorraden van het Franse leger aan benzine en andere autobenodigdheden opgesomd in hoofdstuk 53, getiteld “Voedsel voor mannen en paarden”. Ook kon Frankrijk geen olie kopen uit Roemenië of het Ottomaanse Rijk. De gebruikelijke Amerikaanse leverancier, de Standard Oil Company uit New Jersey, had de leveringen stopgezet om te voorkomen dat zijn tankers door de Duitse marine tot zinken zouden worden gebracht. In 1917, midden in de Eerste Wereldoorlog, werd het besef heel pijnlijk. Net zoals Europa vandaag verbijsterd is om zijn kwetsbaarheid te ontdekken. Het Frankrijk van Clémenceau kreunde.
Georges Clémenceau vroeg senator Henry Berenger, voorzitter van het Comité général des pétroles, om een strategie te ontwikkelen om Frankrijk van aardolieproducten te voorzien. Hij stelde dat:
“De kwestie van olie en benzine kan, meer dan ooit, niet worden beperkt tot een simpele kwestie van privébelangen. Het wordt steeds meer een zaak van nationaal belang. Meer in het algemeen is het een kwestie van internationale politiek”.
Churchill had dit vijf jaar eerder begrepen. Maar geen enkele moderne Europeaan heeft het begrepen. Vladimir Poetin heeft dit wèl begrepen en in de oorlog gebruikt hij het energiewapen tegen de EU.
In december 1917 moest Clémenceau een beroep doen op de Amerikaanse president Woodrow Wilson. Hij schrijft :
“Een verstoring van de olietoevoer zou leiden tot de onmiddellijke verlamming van onze legers en zou ons kunnen dwingen tot een vrede die ongunstig is voor de geallieerden. De veiligheid van de geallieerden staat op het spel. Als de geallieerden de oorlog niet willen verliezen, mogen ze Frankrijk ten tijde van het grote Duitse offensief, niet onthouden van de brandstof die even noodzakelijk is als bloed in de veldslagen van morgen.”[b].
President Wilson greep persoonlijk in bij de United States Shipping Board, een crisisinstantie die in 1916 werd opgericht om de scheepvaart in oorlogstijd te reguleren. Het bedrijf van Rockefeller, Standard Oil, zou de brandstof leveren die Frankrijk zo hard nodig had. De oorlog maakte het strategische belang van aardolieproducten duidelijk voor de Franse machthebbers.
In navolging van Churchill, een beetje laat, maar niet te laat, richtte de Franse president Raymond Poincaré een Frans bedrijf op om olie te produceren. De “Compagnie française des Pétroles” (CFP, later Total) werd in 1920 opgericht om de olieproductie onder Franse controle te ontwikkelen in verschillende olieproducerende regio’s. De Franse staat kocht de aandelen van Deutsche Bank in het Midden-Oosten. Zo betrad Frankrijk de oliesector met de activa van oorlogsherstelbetalingen en Duitsland verliet deze sector om nooit meer terug te keren. Bewust van de vertraging op dit cruciale gebied, zette het met zijn catastrofale Energiewende liever in op hernieuwbare energie.
Jimmy Carter en Ronald Reagan, twee politieke tegenpolen
Zelfs vóór de tweede oliecrisis van 1979, veroorzaakt door het Iran van ayatollah Khomeini, wakkerde de Amerikaanse president Jimmy Carter de angst voor energieschaarste opnieuw aan. In een radiotoespraak in 1977 verklaarde hij een ambitieus plan om een einde te maken aan de oliecrisis door zonne-energie te ontwikkelen en beloofde hij tegen 2000 20% zonne-energie. Vandaag de dag, met 1,56 exajoule, vertegenwoordigt zonne-energie 1,7% van de primaire energie die door de Verenigde Staten wordt gebruikt. Hij verklaarde:
“De energiecrisis heeft ons nog niet overweldigd, maar dat zal wel gebeuren als we niet snel handelen. […] Het belangrijkste van deze voorstellen is dat het alternatief een nationale catastrofe kan zijn. Elke verdere vertraging kan onze kracht en macht als natie aantasten. […] Burgers die erop staan in grote, onnodig krachtige auto’s te rijden, mogen verwachten meer te betalen voor deze luxe ”[c].
Zijn plan werd vergeten door zijn opvolger Ronald Reagan, die in zijn presidentschap inzette op technologische ontwikkeling. Bij zijn verkiezing gaven zijn adviseurs hem het volgende advies dat Churchill op prijs zou hebben gesteld:
“De strijd tussen overheidsregulering en de private markt is nergens duidelijker dan op het gebied van energie, waar de markt een beslissend comparatief voordeel heeft. De bemoeienis van de overheid met de productie en het gebruik van energie is een schrijnend voorbeeld van hoe regulering ons allemaal geld kost. “[d]
De verwijtbare nalatigheid van Europese leiders
De geschiedenis herhaalt zich, maar de leiders van vandaag hebben geen cursussen in geopolitiek op energiegebied gevolgd om de strategische lessen van Churchill en Reagan te leren en de energieblunders van Coolidge, Clemenceau en Carter te beoordelen.
Een van de fouten van de Europese leiders – en dus van Macron – was om, net als Clémenceau, de continuïteit van de energievoorziening te verwaarlozen. Deze dringende behoefte stond meer dan twintig jaar geleden centraal in het Europese energiebeleid, onder de Commissie Prodi-de Palacio.
We wisten dat we niet zonder energie zouden kunnen (“geen taboe” verkondigde het Groenboek over de continuïteit van de energievoorziening van oktober 2000) en dat we de producerende landen en de aanvoerroutes moesten diversifiëren. De leiders die volgden, ontkenden deze realiteit en zetten alles in op inefficiënte, dure en onvoorspelbare hernieuwbare energiebronnen terwijl ze kerncentrales verboden, hoewel het Euratom-verdrag vereist dat de Europese Commissie ze bevordert. Laten we niet vergeten dat het Macron was die op soevereine wijze de kerncentrale van Fessenheim heeft gesloten.
Een oplossing is mogelijk, maar we zullen de fout moeten toegeven
Wat moeten we nu doen? Als je op een doodlopende weg bent beland, moet je de realiteit inzien en moet je op je schreden terugkeren. In dat geval moet je het taboe op nucleaire energie opheffen, niet door het te verwelkomen en er lippendienst aan te bewijzen zoals de Europese Commissie doet, maar door een dynamische en ambitieuze heropleving van alle nucleaire activiteiten te bevorderen. Maar dit zal totaal onvoldoende zijn, omdat deze nucleaire herinzet, hoe wenselijk en noodzakelijk ook, tijd zal vergen.
Het is daarom dringend nodig om fossiele brandstoffen, die goed zijn voor 85% van het wereldwijde verbruik van primaire energie en 75% van dat in de EU, in aanzien te herstellen.
Het Europees Parlement moet met name ophouden aardgas te beschouwen als een toegangspoort tot de mooie toekomst van hernieuwbare energiebronnen. Aardgas wordt in deze eeuw een cruciale energiebron. Tegenwoordig is 70% ervan essentieel voor thermisch gebruik zoals verwarming en het leveren van thermische energie voor industriële processen.
Het zal nog lang duren voordat kernenergie deze toepassingen kan vervangen, en laten we de windturbines en zonnepanelen voor deze toepassingen maar vergeten. In tegenstelling tot de EU en de VS van Joe Biden trekken de meeste landen zich niets aan van IPCC-rapporten. Dus de wereldwijde CO2-emissies zijn met 58% gestegen sinds ze beloofd hadden ze te verminderen.
Laten we beginnen met het opheffen van het COP-circus dat alleen diende om Rusland het wapen te geven om ons knock-out te slaan. In de huidige situatie is het handhaven van COP 27 in Sharm El-Sheikh, gepland voor november 2022, een affront tegen het gezond verstand.
De echte gevaren – en ze zijn er nu op dit moment – zijn de energiearmoede van Europeanen die hun energierekening niet kunnen betalen en de sluiting van onze bedrijven wegens gebrek aan betaalbare en overvloedige energie. Het gevaar is niet de mondiale temperatuur die over 80 jaar door een klimaatmodel wordt berekend.
Overvloed word door wetenschap en technologie gecreëerd. Niet door angst.
Voor een meer diepgaand onderzoek van deze vraag kan worden verwezen naar mijn boek: The changing world of energy and the geopolitical challenges. (De veranderende wereld van energie en de geopolitieke uitdagingen.) Details over Churchill, Coolidge, Clémenceau en Carter zijn te vinden in deel 2.
***
Referenties
[a] The London Gazette, 2th August 1912, page 5721,
[b] Delaisi Francis, Le Pétrole, Paris, Payot, 1921, p. 143-144
[c] Jimmy Carter, « The President’s Proposed Energy Policy. » 18 April 1977. Vital Speeches of the Day, Vol. XXXXIII, No. 14, May 1, 1977, pp. 418-420
[d] Advice for a New President, WSJ May 25 2012
***
Bron hier.
***
Winston Churchill: ‘Hoe verder je terug kijkt in de geschiedenis, des te meer je de toekomst kunt voorspellen’.
The universe is made of protons, electrons, neutrons and morons. Morons are commonly in parlement.
Geweldig goed artikel moet ik zeggen, dit zou de politiek zich maar eens ter harte nemen, en ze ook eens laten zien dat de ingeslagen weg inderdaad een doodlopende weg is.
Miljarden laten verdwijnen naar niet voldoende werkende systemen, dat is niet de juiste weg, wat niet voldoende werkt kun je niet opvangen door nog meer wat niet voldoende werkt.
Inderdaad, goed artikel
Echter gebaseerd op gezond verstand
Agenda Macron
Agenda rutte, kaag c.s.
Gebaseerd op WEF…..
Ik constateerd dat de gehele meute in de val loopt die de Europese Commissie heeft opengezet met het angstverhaal over energie.
Het doel is de economie van de energietransitie verder te implementeren en uit te rollen. ( mensen gaan massaal energie besparen staat in de krant )
Adjudant Samsom zei het nog tussen de zalvende woorden door.
In Groningen wordt hard gewerkt aan de waterstofeconomie waarvoor twee keer meer gas nodig is minimaal. Gas dat niet uit Groningen zal komen.
Was er werkelijk sprake geweest van energieschaarste dan was echt paniek uitgebroken .
” De economie is voor 100% gebaseerd op het verbranden van fossiele brandstoffen , die van de energietransitie des te meer ”
Gelukkig, zou je haast zeggen, hoeft James Lovelock niet meer mee te maken hoe zijn woorden steeds meer waar zijn:
” Het einde van de wereld zoals wij die kennen begon in 1712, het jaar waarin de Devonshire-smid Thomas Newcomen een, door kolen aangedreven, stoommachine uitvond. Het was de eerste keer dat opgeslagen zonne-energie op een serieuze manier werd benut, met effecten die ons en onze wereld nu “grijpen in een reeks onstuitbare gebeurtenissen. We zijn als de tovenaarsleerling die de geest uit de fles liet”.
http://bureaulesswatts.nl/
‘Interessante tijden”, om met de woorden van Rypke Zeilmaker te spreken .
Investeren in onderzoek wordt hier ook gedaan. Vliegen op batterijen is zo’n onderzoek gebied. Een volgende oorlog wordt elektrisch. Nadat er er alleen nog elektrische auto’s zijn kan de brandstofpomp ook uit het straatbeeld. Nieuwe elektrische vrachtwagens met een bereik van wel 400 km is ons antwoord op Russische agressie pogingen. Ook defensie zal afstappen van de verslavende olie.
Maar eerst de energie veiligstellen. We halen het net als de olie en gas weer dichtbij uit de Noordzee. Een onuitputtelijke bron van gratis windenergie. Klaar om geoogst te worden. Oogsten doe je niet continue. Daar is oogsttijd voor. Net als we olie in de Rijnmond opsloegen gaan we nu de elektronen opslaan in de vorm van waterstof. De geplande 70 Gw aan piekvermogen is groter dan alle Franse kerncentrales bij elkaar. Hiermee zal dit land de lijdende energie leverancier van Europa worden. En nee, dat was geen typefout.
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/nederland-zet-komende-decennia-groot-in-op-windenergie-van-zee~b52840fb/
@EAB , das nog niks .
Op linkedin werd jaren geleden al waterstof gepromoot in het leger. Jawel door een Generaal in Dienst .
Bio kerosine, onder andere geproduceerd uit geperste alligators- ja u leest het goed- zal zeker realiteit worden binnen nu een niet al te lang.
In de film Planet of the Humans is te zien hoe een en ander verloopt , maar niemand kijkt die film dus ook niemand weet het. Pas als het in de officiële kanalen zal komen, dan zal men het geloven en dan pas in verontwaardigde termen reageren . Schande . Maar ja, dan vliegen de redders van de planeet die maar mooi CO2 neutraal over.
KLM en Shell zijn nauw bij dit project betrokken .
Toevallig heb ik zelf ook iets geschreven over hetzelfde onderwerp. Daarbij heb ik gebruik gemaakt van commentaren en werkstukken van allemaal hier, vooral die van David Dirkse en Kees Lepair.
Ik denk niet dat er iemand bezwaren hiertegen zal hebben?
https://breadonthewater.co.za/2022/09/16/de-rattenvanger-van-hamelen/
Ik kom namelijk binnenkort naar NL en mijn familie en vrienden zijn allemaal niet zo erg wetenschappelijk aangelegd dus ik wilde iets hebben waar we allemaal over kunnen praten en van elkaar kunnen leren.
Degelijk artikel! Helaas heeft Jette dit waarschijnlijk niet gelezen. Hij denkt de energie problemen (het woord ‘crisis’ krijg ik ondertussen niet meer uit m’n strot) op te lossen met een verdrievoudiging van het aantal windparken op zee: https://nos.nl/artikel/2444868-kabinet-wil-veel-meer-windparken-op-zee-ambitie-verdrievoudigd
De waanzin gaat maar door!
En bizar genoeg krijgt hij bijval van niet alleen windenergie clubs, maar ook van Natuur en Milieu.. Jan Vos, van de Nederlandse Windenergie Associatie, dicht deze incompetente minister ‘lef en strategisch inzicht’ toe. En dan volgt een opsomming van alle zegeningen van windenergie, die allemaal, stuk voor stuk door wetenschap zijn onderuitgehaald. Ook natuur en milieu geeft aan ‘ontzettend blij’ te zijn. De brief aan hen ligt al klaar, stelletje idioten. Ja, sorry, de emotie moet er even uit, deze uiterst linkse regering sloopt het land op zoveel manieren. Wanbeleid op wanbeleid. Ik ga voor nieuwe verkiezingen!
Macron was minister onder de socialistische president Hollande en kreeg van hem het krankzinnige idee mee om het aandeel kernenergie van ruim 70% naar 50% terug te brengen en verder vol in te zetten op wind en zon.
Inmiddels heeft hij ingezien dat daarmee een heilloze weg werd ingeslagen; een politicus die ruiterlijk toegeeft dat hij op de verkeerde weg zat.
Gisteravond in het journaal een boeiende reportage over de ‘problemen’ in de Franse KC’s. Roest, scheurtjes enz. Voor een deel achterstallig onderhoud, ‘want we gaan ze toch sluiten’.
Voor een groot deel peanuts die gemakkelijk zijn op te lossen met nieuwe zeer geavanceerde technieken, waarbij in veel gevallen niet eens meer onderdelen behoeven te worden gedemonteerd. Vooral werd duidelijk dat het om relatief kleine prblemen gaat die zijn opgeblazen door de anti kern lobby.
Er zijn ondertussen gespecialiseerde lassers van Westinghouse ingevlogen; men wil koste wat kost de zaak op orde hebben vooradt het koud wordt.
Of de belofte kan worden waargemaakt dat over een paar maanden als de winter echt begint er weer ruim voldoende atoomstroom beschikbaar zal zijn weet ik niet, want dat is toekomst.
Wat ik wel zie is dat wind op land zo ongeveer stil ligt v.w.b. nieuwbouw; daar gelooft men niet meer in, zeker niet door de ruime wettelijke mogelijkheden die de Franse burger nu heeft om die ondingen tegen te houden.
Tja, en dan de Franse burger.
De energierekening mag in 2023 maximaal 15% stijgen. Voor gas per 1 januari en voor stroom per 1 februari.
De huishoudens met de laagste inkomens krijgen extra geld, afhankelijk van de omvang van het gezin en dat allemaal bij een inflatie van 5,8%.
Gaat alles dan helemaal goed hier?
Nee, soms heb je toch gewoon pech.
Afgelopen donderdag mijn tank gevuld met 70 l diesel voor € 1,60/l zodat ik weer even verder kan met mijn SUV van 2200 kg met een 6 cilinder 3 liter Mercedes motor.
Zojuist zag ik dat de prijs is gedaald naar € 1,49/l.
Ik zal er mee moeten leren leven :)
Uitstekend artikel. Maar wie van de bewindspersonen/2e kamereden zullen het lezen en er eventueel vragen over stellen.
Daarom ga ik ook voor nieuwe verkiezingen in de hoop dat daarna géén van de huidige partijen in het kabinet in de regering komen. Misschien is een zakenkabinet die er eens goed de bezem doorhaalt en een einde maakt aan de pluimstrijkerij, de enige bruikbare oplossing.
sorry, kamereden = kamerleden
De grote fout is vanuit kennis van de geschiedenis te denken dat die lijn naar de toekomst kan worden doorgetrokken.
(Resultaten uit verleden geven geen garantie voor de toekomst)
SCHAARSTE bepaalt onze toekomst en die is niet rooskleurig.
Slecht artikel.
Frans, die schaarste is wel door wanbeleid van politici gecreëerd! Voorraden olie, kolen en gas zijn nog steeds immens. Daarom hebben we alle tijd om over te schakelen op bv nucleair: modulaire kerncentrales, boost het onderzoek naar Thorium, waar de Chinezen en Indiërs een grote voorsprong op ons hebben (zij hebben blijkbaar politici die wel kunnen nadenken,) en wellicht ooit kernfusie.
“Frans, die schaarste is wel door wanbeleid van politici gecreëerd! Voorraden olie, kolen en gas zijn nog steeds immens.”
Nee, niet gecreëerd maar genegeerd. En uiteraard is er in die nog onbekende situatie sprake van verkeerd beleid. Olie is als eerste aan de beurt door de ERoEI grenswaarde van 7 of 8 te zakken zo rond 2050. Nu dat duurt dus nog zo’n bijna 30 jaar. (/sarc). Overigens al ver voor dit punt ontstaan er problemen.
Gas en kolen zijn langer beschikbaar tenzij bij naderende schaarste deze voor economie belangrijke grondstoffen een hoofdrol krijgen in de geopolitiek. Ik geloof dat we dat nu kunnen ervaren.
Dus resumerend SCHAARSTE is er en is structureel, wen er maar aan.
@Hans, de productie piek van olie ligt blijkbaar al achter ons. De EROIE zakt alleen maar verder omlaag.
Het samenspel tussen economie en energie zorgt volgens mij voor de huidige problemen. Het is lastig het vertrouwen in de economie te houden bij slechtere toekomstperspectieven wat betreft de olievoorraad. 30 jaar is nog wel even maar ook weer niet heel lang. Daar komt bij dat de wereldeconomie is gebaseerd op gemaakte schulden die gemaakt zijn in de veronderstelling dat er in de toekomst voldoende olie zou zijn. Bij een krimpende economie kunnen die schulden niet meer worden terug betaald.
Dus ook al is er nu ondanks minder gunstige omstandigheden nog voldoende olie, de economische context zorgt voor de problemen.
@Stan,
“Het samenspel tussen economie en energie zorgt volgens mij voor de huidige problemen.”
Mooi beschreven en prima samenvatting van en aanvulling op mijn reactie van een minuut later. Met nog een kleine aanvulling dat ik die huidige problemen als structureel beschouw.
Frans,
De aarde heeft zeker een maximale draagkracht en bij een groeiende wereldbevolking, die ook nog eens steeds welvarender wordt (is ook een goede zaak) kun je verwachten dat vooral natuur schaars zal worden. Alle doemscenario’s over slinkende olie en gasvoorraden blijken steeds niet te kloppen en de grootte van die voorraden worden steeds naar boven bijgesteld. Er is ruim voldoende tijd om over te schakelen naar echt duurzame energie, zoals kern. Desalniettemin is het wel cruciaal om olie te hebben voor de productie van allerlei zaken, zoals medicijnen, plastics etc.
Hans,
“De aarde heeft zeker een maximale draagkracht en bij een groeiende wereldbevolking, die ook nog eens steeds welvarender wordt (is ook een goede zaak) kun je verwachten dat vooral natuur schaars zal worden.”
FG de vraag is waar die maximale draagkracht ligt onder invloed van de mens en of we dit punt al niet lang zijn gepasseerd.
Niet voor niets is er zoveel aandacht voor het containerbegrip duurzaamheid.
Mijn mening is dat die draagkracht al ver wordt overschreden met gevolgen voor de natuur waarmee de mens concurreert. Meer welvaart voor degenen die nu achter lopen op het rijkere deel van de mensheid zou natuurlijk moeten maar lijkt helaas onmogelijk. Sterker nog ook in het rijkere deel van de wereld lijkt er een herverdeling van welstand te worden nagestreefd of te worden opgelegd.
Dat groei dus steeds vaker in conflict komt met de natuur in breedste zin is de boodschap van elke dag. Echter niet alleen de natuur wordt schaars ook die grondstoffen nodig voor die verdere groei van de economie alsmede nu die grondstoffen nodig bij al die zogenaamde duurzame technieken van de energietransitie zijn schaars en/of kosten veel energie deze te winnen.
Terugkomend op olie, deze belangrijke grondstof voor energie (oa vervoer) is punt van Peak Oil al voorbij en de ERoEI waarde daalt snel. In competitie met ontwikkeling andere technieken van energieomzetting en het succes daarvan zal dat van invloed zijn op ERoEI verloop. Nochtans zal de ERoEI waarde voor olie dalen en uiteindelijk ook de prijsontwikkeling ( hogere prijzen en sterk variërend) daarin een steeds grotere rol gaan krijgen. Illustratief is de grafiek bekend als de Net Energy Cliff. Zelf maar eens in gaan verdiepen.
@Frans,
Interessant is ook de ontwikkeling van olieprijzen.Deze was altijd relatief vrij constant tot ongeveer 2000. Op dat moment begon te prijs te stijgen en na een aantal jaar grote fluctuaties te vertonen. Rond 2008 en 2015 hebben we dat gezien. Dat is ook niet zomaar.
@Stan,
“Interessant is ook de ontwikkeling van olieprijzen.Deze was altijd relatief vrij constant tot ongeveer 2000. Op dat moment begon te prijs te stijgen en na een aantal jaar grote fluctuaties te vertonen. Rond 2008 en 2015 hebben we dat gezien. Dat is ook niet zomaar.”
Idd dat is niet zomaar. In het huidig economisch systeem is het mechanisme van prijsregulering via vraag en aanbod van groot belang omdat grote fluctuaties het gevoelige systeem van de economische motor instabiel zullen maken met veel weer andere grote verstoringen.
Het mechanisme van vraag en aanbod ondervindt problemen bij aanbodzijde omdat schaarste meer en meer gaat optreden.
Dit instabiel worden van het systeem is het symptoom van de einde van die groei zo essentieel om het bestaande economisch systeem te laten functioneren. Ik heb dit al vaker aangegeven.
En heel belangrijk om daar verder over na te gaan denken. “Dat is ook niet zomaar”. Zie de oorzaak (draai oorzaak en gevolg niet om) en benoem het echte probleem.
“Overvloed wordt gecreëerd door wetenschap en technologie. Niet door angst.”
Ja, zo’n 100 jaar geleden waar al kon ook toen al worden ingezien dat aan economische groei een grens kon zijn.
Voor nu en met de kennis van nu met de nog te verwachten verdere groei van wereldbevolking inclusief de consumptie kan eerste citaat luiden:
“Schaarste kan niet teniet worden gedaan door wetenschap en technologie. Wel door naïviteit.”
Frans Galjee
Volgens mij verkondig je steeds het standpunt van Malthus zaliger. Standpunt profeet en tovenaar. Ook hier zal de tijd het leren.We zullen ons in toenemende mate moeten richten op wat in ruime mate voorradig is. Water en Zon. In de overgang naar het meest optimale gebruik daarvan gebruiken we de tussenoplossingen van de in opslagen gevangen energie van beiden.
De beginstappen naar kernenergie worden gemaakt in de overgang van fossiele energie naar kernenergie en efficiënter omgaan met energie beginnen we te leren. In de tussenfasen is het verstandig de groei van de wereldbevolking af te remmen.
Als er al een probleem is, komt het daar vandaan. Dus Malthus had een punt. Maar hij vergat de inventiviteit van de mens. Maar soms conflicteren oude gewoonten met nieuwe vindingen. Kinderwens, medisch handelen versus bevolkingsexplosie bijvoorbeeld. Die groei impliceert economische groei of oorlogen.
“Volgens mij verkondig je steeds het standpunt van Malthus zaliger.”
Malthus leefde in een heel andere tijd en mijn mening is van het nu.
Ondanks dat ik al vaker heb aangegeven dat ik die verwijzingen naar die oude mannen onzinnig vind blijf je er mee komen. Blijkbaar is je leercurve nul of is het ongewoon een vorm van bewust irritant doen. Bespaar je de moeite ik word daar niet koud opwarm van. Het gevolg is wel dat je voor mij dan verhuist naar de map “geen aandacht meer aan geven”.
De map waar trouwens iedereen in terecht komt die mij niet serieus kunnen of willen nemen. Als geboren einzelgänger met inmiddels de nodige ervaringen zal eea mij aan de uitlaat oxideren.
Frans Galjee
Je hebt het steeds over problemen en je vermijdt die te benoemen. Ik vind dat net iets te gemakkelijk. Evenmin draag je oplossingen aan, de enige die ik tot nu toe vernam is iets wat richting een verlicht despoot gaat. Het blijft zo allemaal nogal vrijblijvend commentaar.
Ervaring heb ik altijd als een stoplap ervaren bij gebrek aan argumenten.
“Ervaring heb ik altijd als een stoplap ervaren….”
Grappig.
“…..De echte gevaren – en ze zijn er nu op dit moment – zijn de energiearmoede van Europeanen die hun energierekening niet kunnen betalen en de sluiting van onze bedrijven wegens gebrek aan betaalbare en overvloedige energie.
Klopt er is gebrek aan betaalbare energie! Jammer dat hij dat niet uitwerkt. De rest is leuk om te lezen en des te sneller weer te vergeten. Hij lijkt trouwens wel op Hercule Poirot ( zal wel net zo ijdel zijn) Laat hij die voorraden energie maar eens ‘ betaalbaar’ uit de grond te krijgen. Dat lukt hem nooit.
Hij kan de EU trouwens uitbreiden tot de hele wereld….!!! energie is wereldwijd te duur voor de ‘ gemiddelde’ bevolking…. hele landen gaan failliet en van Argentinie tot LIbie en u noemt het maar zijn de problemen onoplosbaar. Wonderlijk genoeg juist fossiel en uranium! producerende landen.
Kennelijk betalen wij als mega energieconsumenten zonder eigen voorraden te weinig voor hun energievoorraden en nu maar hopen dat ze het aan u willen leveren. Ik denk het niet en ze hebben gelijk, u bent verwent net als kinderen met te veel speelgoed.
@gerard d’olivat 17 sep 2022 om 18:12- Hoera, Gerard zit er weer eens grondig naast. Het gaat immers niet om een gebrek aan fossiel of kern, maar om het plots wegvallen van gaslevering gepaard aan nodeloze sluiting van kern- en kolencentrales lang voor Poetin. Dit wegvallen vereist nieuwe bronnen zoeken en exploiteren. Het is vooral een EU-aangelegenheid vanwege zijn groene energiebeleid. Als wind en zon zo geweldig concurrerend zijn, waarom worden ze dan niet ingezet om het wegvallen van gas op te vangen? Het antwoord is duidelijk. Uraan hebben we genoeg, zeker met kweekreactoren. Thorium hebben we overvloedig. De ellende is te wijten aan de lamlendigheid van groenbevlogenen, niet aan inherente tekorten.
Correct:
– Nordstream I
– Nordstream II
– Keystone
Openen!
Frans, dank voor je interessante analyses. Ik ben met je eens als de hele wereld een zelfde niveau welvaart krijgt als het Westen er kolossale problemen zijn voor onze leefomgeving. Ik denk dat toch technologie en innovatie een grote rol kunnen spelen met de oplossing van dit probleem.
Ik denk dat die eventuele schaarste van ‘resources’ en impact op natuur voor een groot deel escaleren door de energietransitie, die immers kolossale hoeveelheden materialen vergt, en recyclen vaak problematisch is. Maar stel dat olie echt schaars gaat worden, welke oplossingen zie jij dan? Hoe sta tegenover kernenergie, met thorium centrales als een relatief snelle realiteit? Zoals Jeroen terecht stelt is er voldoende uranium en thorium.
“Maar stel dat olie echt schaars gaat worden, welke oplossingen zie jij dan? Hoe sta tegenover kernenergie, met thorium centrales als een relatief snelle realiteit? Zoals Jeroen terecht stelt is er voldoende uranium en thorium.”
Ik ben voorstander van kernenergie gewoon nog volgens de bewezen techniek.
Thorium prima als deze techniek uitontwikkeld is.
Voldoende uranium daar heb ik recent nog uitgebreid op gereageerd. Winning uit zeewater niet meegerekend is uranium helaas dus ook beperkt winbaar.
De technologie van de kweekreactor (vanuit eigen ervaring rond ontwikkeling Kalkar) staat mi gelijk aan situatie van thorium technologie.
Kernfusie is tot nu toe een illusie.
Dit even in het kort in verband met onderweg zijn.
Frens Galjee
Je schreef bij Kalkar betrokken te zijn geweest, Daar is het door terecht of onterecht activisme gestopt.
I Rusland functioneert volgens Wikipedia nog steeds (42 jaar en kennelijk betrouwbare techniek) een kweekreactor en zijn er meerdere in aanbouw. https://nl.wikipedia.org/wiki/Kweekreactor
Daar wordt méér gekweekt dan er gebruikt wordt,
Maar dan moeten die mallotige oorlogen niet gevoerd worden door een stokend mallotig Europa en een stokende mallotige NAVO. Enig inlevingsvermogen is beide kennelijk vreemd. Ingegeven door de Wolfowitz doctrine. Een witz als het geen ernst was.
@Peter,
Dat er in onder andere China werk gemaakt wordt van kernenergie en er nieuwe centrales in aanbouw zijn impliceert volgens mij dat er een urgentie is om dit te doen.
Een land als Nederland heeft wellicht een lager besteedbaar budget als China en daardoor kan men in China wel grote investeringen doen in kernenergie. De grondstoffen die er voor nodig zijn, zijn er ook aanwezig. Wat dat betreft dus logisch dat China hier wel mee aan de slag gaat en wij niet.
Nog iets anders is dat mocht kernenergie de komende 50 jaar een grote rol gaan spelen in onze energiebehoefte en het gebruik van olie naar beneden dringen, dat dit ook een machtsverschuiving met zich meebrengt. Mijn logica is dat meer macht en welvaart naar landen als China en Rusland zal gaan en minder naar Europa. Een en ander zorgt ook voor onderlinge spanningen.
Mogelijk is het investeren in zonnepanelen en windmolens een soort van wanhoopspoging om de komende 20 jaar de afhankelijkheid van China en Rusland te verminderen.
Stan
Puur en alleen de bevolkingspopulatie van China en India zal zorgen voor een geopolitieke machtsverschuiving. Dé reden voor de populariteit voor de Wolfowitsdoctrine waarbij Amerika mikt op de alleenheerschappij over de wereld en elke andere potentiele wereldmacht naar de marge wil duwen. Ooit zal overigens de dominantie van fossiele energie afnemen. Hopelijk met respect voor de natuurlijke krachten die ons voeden middels CO2.
“Je schreef bij Kalkar betrokken te zijn geweest, Daar is het door terecht of onterecht activisme gestopt.”
Nu betrokken is niet het juiste woord. Collega’s en kamergenoot hadden project waarin componenten voor Kalkar werden getest. Maar idd ook door verdwijnen draagvlak is Kalkar niet van de grond gekomen. Mijn indruk is dat die technologie voor kweekreactoren nog te veel problemen heeft.
O jawel hoor, het is een reuze mooi pretpark geworden, waar je nog gedeeltes van het ding kunt bewonderen.
En voor de rest gratis ijs en friet zoveel je op kunt, ik ben er een paar jaar geleden met mijn kleinzoon geweest, echt de moeite waard voor een bezoek.
Hoe kijk je dan aan tegen de kweekreactoren die sinds 1980 in gebruik zijn in Rusland.
Waarom reageer je overigens als door een wesp gestoken als ik naar Malthus verwijs? Die had het bij het rechte eind, behoudens dat hij het oplossend vermogen van de denkende oplossingsgerichte houding van de mens niet voorzag.
Theo
Misschien kunnen ze Kalkar nog terugkopen als de wan van de dag over is. Maar misschien is het beter om die opwerking in zeer dun bevolkte gebieden te doen. Minder stoken in bevolkingsgroepen in verband met oorlogsdreiging en plutonium lijkt me overigens raadzaam. Op een behoorlijk bestaansniveau krijgen opjutters minder opstookkansen.
Die gedijen vooral als het water hen aan de lippen staat.
Frans Galjee
Ik vergat aan te geven aan wie mijn reactie gericht was.En voor de duidelijkheid, ik zie Malthus als een nadenkend erudiet mens. Inderdaad uit een andere tijd. Toen ging het over voedsel, nu over energie di alles na hem deed veranderen. Alles draait om goedkope energie. Of het nu zon, wind of kernenergie is. Maar dan moet je alles meetellen en dat gebeurt in de waan niet.