Een bijdrage van Ap Cloosterman.
Energietransitie
Zie ook hier.
Energietransitie is de overgang van een energiesysteem gebaseerd op fossiele energiebronnen naar een energiesysteem gebaseerd op duurzame en CO2-neutrale energiebronnen. Het gebruik van zon, wind en stromend water als bron van energie moet dus in de plaats komen van kolen, houtpellets, olie en gas.
Diederik Samsom noemde in de Tv-uitzending van Nieuwsuur van 15 september ook kernenergie. Tijdens de discussie op 7 september jl. in de Tweede Kamer werd door Jetten bij het opsommen van duurzame energiebronnen kernenergie niet genoemd.
In het klimaatakkoord van december 2021 hebben de coalitiepartijen afgesproken dat ze de bouw van twee nieuwe kerncentrales gaan voorbereiden. Jetten zwijgt hierover als het graf, terwijl hij als minister van klimaat dit akkoord moet realiseren en dus niet moet vasthouden aan het beleid van D66, dat kernenergie afwijst.
Het huidige energiesysteem maakt voor circa 95% gebruik van fossiele energie. In 2030 moet de CO2-uitstoot in Nederland met ten minste 55% zijn gedaald, als opmaat naar een klimaatneutraal Nederland in 2050. Om dit te bereiken presenteerde het kabinet het beleidsprogramma “klimaat”. Dit beleidsprogramma is gericht op 60% CO2-reductie in 2030 en beschrijft de hoofdlijnen van het beleid voor de komende jaren. Hiermee geeft het kabinet richting aan de transities die nodig zijn voor klimaatneutraliteit in 2050.
In het Klimaatakkoord staat dat in 2030 1,5 miljoen woningen van het gas af moeten zijn. In 2050 gaat de gaskraan helemaal dicht.
Het realiseren van de ons opgelegde en de niet werkende klimaat-doelstellingen loopt ook nog eens gevaar door netcongestie: er is te weinig ruimte op het elektriciteitsnetwerk om projecten voor duurzame energieopwekking te kunnen realiseren.
Door de groei van duurzame energie in Nederland en het terug leveren van opgewekte elektriciteit aan het net worden de capaciteitsproblemen steeds groter. Op steeds meer plaatsen raakt het elektriciteitsnet vol en laat een aansluiting op het elektriciteitsnet regelmatig (lang) op zich wachten. Ook gebeurt het, dat een aansluiting op het net niet eens mogelijk is.
Een van de oorzaken is ontstaan doordat bij de bouw van woningen pas in een laat stadium besloten is te kiezen voor verwarming met warmtepompen, die veel elektriciteit verbruiken. Ook de plaatsing van elektrische laadpalen vraagt veel elektriciteit.Zo zal de wachttijd voor een laadpaal, nu gemiddeld 18 weken, mogelijk oplopen tot 35 weken. De netbelasting is in totaal vier keer hoger dan normaal.
Volgens de netbeheerder Liander is ook een van de oorzaken de snelle economische groei. Het gaat jaren duren voordat de problemen zijn opgelost, verwacht de netbeheerder. Op zijn vroegst in 2026 is het net hierop aangepast.
Tegendraads aan het opgelegde klimaatbeleid is het volgende: Op korte termijn overweegt Liander om in de Amsterdamse haven dieselgeneratoren in te zetten.
Verder is er gebrek aan technisch personeel om de enorme hoeveelheid werk uit te voeren. Zie literatuurbron 1.
Gas besparen en opslaan om behaaglijk warm de winter door te komen met een energielevering tegen betaalbare kosten
Op 31 mei en 23 juni 2022 heeft de Europese Raad de EU-commissie verzocht met spoed voorstellen te doen teneinde de voorziening van energie tegen betaalbare prijzen veilig te stellen. Het resultaat is, dat de lidstaten nu alles in het werk moeten stellen om hun nationale gasverbruik tussen 1 augustus 2022 en 31 maart 2023 met minstens 15 % te verminderen ten opzichte van hun gemiddelde verbruik in dezelfde periode in de vijf voorgaande jaren.
Op dit moment bespaart Nederland ruim 30 procent op het gasverbruik, veel meer dan de 15 procent die de Europese Commissie voorschrijft. Het Centraal Bureau voor de Statistiek rapporteert echter het volgende:
De besparingen komen voor een groot deel van de industrie, die recentelijk gemiddeld 40 procent minder aardgas verbruikte. Met name de zeer energie-intensieve chemie- en aardoliesector scoren goed.
Maar de cijfers zijn vertekend. Een groot deel van het lagere gasverbruik komt doordat twee van Europa’s grootste raffinaderijen – waaronder een van Shell – de afgelopen maanden stillagen voor onderhoud, zegt Erik Klooster, directeur van brancheorganisatie VNPI (Vereniging Nederlandse Petroleum Industrie). Daardoor was het verbruik een fractie van het normale. Maar nu de raffinaderij van Shell wordt herstart, zal ook het gasverbruik weer stijgen.
De oorlog in Oekraïne heeft geleid tot Europese sancties tegen Rusland. Rusland kwam daarop met een tegenmaatregel. Voortaan dienen de facturen voor gas in roebels betaald te worden en de gaskraan wordt wat dicht geknepen.
Voor de inval in Oekraïne was ongeveer 40 procent van de totale gasleveranties aan de Europese Unie afkomstig uit Rusland. Per dag betaalden de Europese landen rond de 400 miljoen Euro voor hun gasleveringen. Inmiddels zijn behalve Nederland ook Polen, Bulgarije en Finland afgesloten omdat zij weigeren in roebels te betalen. De achterliggende reden is, dat zij de Russische oorlogsmachine niet wensen te subsidiëren. Duitsland kwam met een oplossing: De Duitsers namen begin april de controle over bij Gazprom Germania, het Europese hoofdkantoor waar ook het Nederlandse Gazprom Energy onder valt. Ze plaatsten het bedrijf onder controle, de CEO werd vervangen, evenals een deel van het personeel.
Dat betekent, dat alle inkomsten uit contracten niet meer naar Rusland verdwijnen. Het voormalige moederbedrijf Gazprom is nog enig aandeelhouder, maar ontleent daar geen enkele zeggenschap of inkomsten meer aan. Dat maakt de Europese tak in de praktijk Duits, stelt de Duitse regering. De oud-Gazpromdochters gaan zelfs verder onder een nieuwe naam: SEFE (Securing Energy for Europe.)
Maar minister Jetten acht het onvoldoende bewezen dat SEFE niet Russisch meer is. In die opvatting staat Nederland opvallend genoeg alleen. Naast Duitsland doen ook Italië, Frankrijk, Zwitserland, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten mee met SEFE.
Minister Jetten heeft nu alle Nederlandse Gemeenten het verbod opgelegd om nog langer gas af te nemen van Gazprom. Er moeten nu nieuwe en veel duurdere contracten worden afgesloten. Het ministerie van Economische Zaken & Klimaat gaf in april 2022 de opdracht om de lopende contracten met Gazprom Energy, de Nederlandse dochtermaatschappij van het Russische staatsgasbedrijf, binnen een half jaar te verbreken.
Op 7 september jl. eiste een meerderheid van de Tweede Kamer dat Jetten zijn opdracht aan ruim 120 gemeenten en aan waterschappen, onderwijsinstellingen en bedrijven intrekt. Eind april verplichtte hij ze om hun gascontract met het voormalige Gazprom Energy in Den Bosch per oktober 2022 op te zeggen. Jetten wil nu eerst een “nadere duiding” van de Europese Commissie over de gevolgen van de sanctiemaatregel tegen SEFE. Gemeenten en andere overheden en instellingen die het nog niet gelukt is om een andere energieleverancier te vinden, krijgen drie maanden uitstel. Zij moeten nu per 1 januari 2023 zijn overgestapt.
Gevolgen:
Ziekenhuisvoorman Melkert meldde op 15 september 2022:
“Ziekenhuizen kunnen binnenkort hun mensen niet meer betalen door de hoge energiekosten.”
“Scholen zijn soms wel vier keer meer kwijt aan hun energierekening, doordat minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) hen dwong om contracten met het Russische Gazprom op te zeggen. Doordat ze nieuwe energiecontracten moesten afsluiten, zijn ze nu vele malen duurder uit.
Scholen die al nieuwe contracten hebben afgesloten zijn soms van een energierekening van 20.000 euro naar 80.000 euro gegaan”.
Zo meldt het FD op 13 september 2022.
Als gemeenten überhaupt een nieuwe leverancier vinden, betalen ze torenhoge prijzen. De gemeenten Arnhem en Nijmegen, die ook de aanbesteding doen voor een aantal kleinere gemeenten, ramen de extra kosten voor alleen de maanden oktober, november en december van dit jaar op 1,7 miljoen euro. Zie literatuurbron 2.
En de Ingenieur meldt:
Zonder noodhulp kan de radiotelescoop LOFAR in Drenthe de stroomrekening niet meer betalen. De kosten zijn drie keer zo hoog sinds het energiecontract afgelopen zomer moest worden vernieuwd. De radiotelescoop bestaat uit twintigduizend antennes verspreid over Europa. Een grote terp bij Exloo vormt de kern. De signalen van al die antennes worden vergeleken om beelden van verre astronomische objecten te vormen. Dat vraagt wel een enorme rekenkracht. Alle computer- en andere systemen bij elkaar hebben een jaarverbruik van tweeduizend megawattuur, net zoveel als achthonderd huishoudens. Bij zo’n verbruik komt een verdrievoudiging van de stroomprijs hard aan. Bron hier.
Veel middenstanders kunnen hun energiekosten niet meer betalen en moeten het bijltje erbij neerleggen. Voedselbanken zullen floreren zolang er nog aanvoer is.
Kwekerijen van groenten, planten en bloemen sluiten omdat de energiekosten niet meer zijn op te brengen.
Er ontstaan grote verschillen in de middelen van bestaan en dat zal leiden tot protesten en opstanden met bovendien een toename van criminaliteit.
We naderen een kantelpunt dat onomkeerbaar is
Dit alles leidt tot een draconische economische moordaanslag op ons aller welzijn, waarbij de Overheid zwaar in de fout gaat:
“Artikel 20 van onze Grondwet brengt het recht op een toereikende levensstandaard tot uitdrukking. Dit cruciale recht voor het leiden van een menswaardig bestaan geldt voor de gehele bevolking, dus ook voor ingezetenen die niet (meer volledig) zelf in hun levensonderhoud kunnen voorzien.”
In Nederland zijn Ministers en Staatssecretarissen verantwoordelijk voor het adequaat functioneren van hun met vele ambtenaren gevulde departementen. Regelmatig vallen er koppen van Regeerders en het lijkt er op dat ambtenaren hierbij onschendbaar zijn.
Ik heb het vermoeden en dat is mij ook in de praktijk gebleken, dat er door ambtenaren en bestuurders soms forse fouten worden gemaakt, hetzij door laksheid of door ondeskundigheid. Parlementaire enquêtes vinden wel regelmatig plaats, maar dan gaat het over onderzoek van tekortkomingen uit het verre of naaste verleden.
Bijvoorbeeld: De parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen doet onderzoek naar de besluitvorming over de aardgaswinning, aardbevingen, schadeafhandeling en versterking in Groningen.
Diederik Samsom rapporteerde in de Tv-uitzending van Nieuwsuur van 15 september over het plan om een prijsplafond in te stellen voor de stroom- en gaslevering. Lijkt mij een uitstekend plan, als het tenminste uitvoerbaar is! Aan te bevelen is om tegelijkertijd een commissie aan te stellen, die toezicht houdt op een snelle en adequate uitvoering van dit project door de uitvoerende ambtenaren en die rapporteert aan de Regering en de Tweede Kamer over de voortgang en resultaten. Met 56 energieleveranciers wordt dit een Hell of a job. Zie literatuurbron 3.
Een reden temeer om fusies tussen energieleveranciers af te dwingen! Er circuleren nu al berichten dat dit een lang termijn project zal gaan worden. Het AD van 17 september jl. meldde o.a.:
“Er is een pakket van 16 miljard Euro beschikbaar voor het komende jaar. Volgens Rutte zijn de uitvoeringsinstanties onderbemand en hun ICT-systemen oververhit.”
Dit laatste wist Rutte toch al eerder en waarom zijn er niet tijdig maatregelen genomen?
De Tweede Kamer doet er verstandig aan om een aantal moties van wantrouwen uit te delen of wellicht het hele kabinet naar huis te sturen en te werken naar nieuwe verkiezingen! Het huidige kabinet dient coûte que coûte er voor te zorgen dat het hulpverleningsprogramma dit jaar nog wordt gerealiseerd.
Nederland heeft op korte termijn op het ministerie Klimaat en Energie een kordate, doortastende, wijze, verstandige en deskundige minister, staatssecretaris en secretaris-generaal (vacature) (m. of vr.) nodig die orde op zaken gaan stellen.
De secretaris-generaal is de hoogste ambtenaar van een ministerie. Behalve belangrijk ambtelijk adviseur van de minister en/of staatssecretaris is de secretaris-generaal ook belast met de leiding aan het ambtelijke apparaat.
Haast is geboden!
Gasvoorraad voor de komende winter
De Nederlandse gasopslagen zijn gemiddeld voor 80% gevuld. Daarmee is het streefcijfer van 80 procent vulling op 1 november 2022 ruimschoots gehaald.
Europa had als beleid om nu heel veel in te kopen en op te slaan. Dit heeft een prijsopdrijvend effect gehad. Daarnaast speelt de beperkte aanvoer van Russisch gas ook een rol. En op de elektriciteitsmarkt zijn er op dit moment enorme problemen. Zo ligt zo’n beetje de helft van de Franse kerncentrales stil en produceren waterkrachtcentrales in Zuid-Europa minder elektriciteit als gevolg van de droogte.
Er zijn in het verleden afspraken gemaakt, dat er bij tekorten ook gas geleverd moet worden aan Duitsland en België. De Overheid is niet de eigenaar van het gas, maar het zijn private bedrijven zoals bijvoorbeeld de NAM, die de commercie voeren. Duitsland en België sluiten geheel of gedeeltelijk hun kerncentrales en lopen daarbij het risico, dat er bij een strenge winter een tekort aan gas kan ontstaan.
Je kunt verwachten, dat Nederlanders geen barmhartige Samaritanen zullen zijn en recht voor zijn raap zullen denken:
Wie z’n billen brandt, moet op de blaren zitten.
Er zijn dus op dit moment 56 energieleveranciers op de Nederlandse markt voor stroom en gas. Niet te geloven! Energieleveranciers zijn verantwoordelijk voor de levering van energie, het sturen van de rekening voor de leverings- en transportkosten, het beantwoorden van je vragen over de energierekening en het opvragen van de meterstanden. Zou het niet een onsje minder uitgebreid kunnen: Fuseren betekent minder kosten.
In Nederland wordt het aardgas opgeslagen in oude gasvelden: Norg, Bergermeer en Grijpskerk. Het gas wordt opgeslagen in de poreuze zandsteenlaag in het veld, op een diepte van 2500 tot 4000 meter. Daarboven bevindt zich een afdichtende zoutlaag.
De NAM onderzoekt bij elk gasveld de mogelijke seismische risico’s. Dus ook bij ondergrondse gasopslag. De kans op seismische activiteit bij gasopslag is gering.
Het is belangrijk om te weten, dat de bodem in de omtrek van een gasopslag daalt en stijgt. In de zomer als aardgas wordt geïnjecteerd, stijgt de bodem enkele millimeters. In de winter daalt de bodem enkele millimeters. Dat komt doordat het gas houdende gesteente ‘elastisch’ is. Door metingen met GPS en satelliet houdt de NAM de stijging en de daling van de bodem nauwkeurig in de gaten. De cijfers worden aan het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) gerapporteerd. De bodemdaling en -stijging vindt zeer gelijkmatig plaats over een zeer groot gebied. De NAM heeft een risicoanalyse gemaakt over de ondergrondse gasopslag.
De gasprijs
Hoewel de gasprijs op dit moment iets dalende is, is de consumentenprijs voor een groot deel van de burgerij niet meer op te brengen.
Misschien is er nog enige hoop:
Het AD van 13 september 2022 meldt:
“Nu de EU zijn gasreserves bijna volledig gevuld heeft, zullen de gasprijzen weer flink dalen, voorspellen economen van Goldman Sachs. De gezaghebbende Amerikaanse zakenbank houdt er zelfs rekening mee dat de prijzen tegen de winter kunnen zijn gehalveerd, tot het niveau van vorige winter”.
Toch gas uit Groningen met het risico van aardbevingen?
De ondergronds opgeslagen hoeveelheid aardgas zou voldoende zijn om een zachte winter door te komen. Maar wat als we overvallen worden door een strenge winter. Met rijp of sneeuw en kortere dagen kunnen we de elektriciteit productie uit zonnepanelen wel vergeten en zal de voorraad gas snel opgesoupeerd zijn.
Op 24 juni 2015 won Stichting Urgenda (Marjan Minnesma en Jan Rotmans) een rechtszaak tegen de Nederlandse staat om deze te dwingen de uitstoot tegen 2020 met 25% te beperken ten opzichte van 1990.
Omdat klimaatmaatregelen daardoor niet meer uitgesteld mochten worden, kwam het sluiten van kolencentrales als belangrijke uitstoters van broeikasgassen nog meer in het vizier. Mede als gevolg van deze gerechtelijke uitspraak zijn inmiddels 9 kolencentrales gesloten.
Nu zijn er nog 4 kolencentrales operationeel:
- Amercentrale Amer-9 Geertruidenberg 600 MW
- Onyx centrale Rotterdam 730 MW
- Centrale Maasvlakte MPP3 Rotterdam 1070 MW
- Eemshavencentrale Eemshaven 1560 MW
Deze kolencentrales zullen dan voor 100% moeten worden ingezet.
We beschikken in totaal over 9 gasgestookte centrales in Nederland:
- Magnum (3 eenheden),
- Diemen (2 eenheden),
- Velsen (2 eenheden),
- Amsterdam (1 eenheid) en
- IJmond (1 eenheid).
Zie literatuurbron 4.
Niemand kan zeggen of er bij een strenge winter 2022-2023 nog voldoende gas beschikbaar is en als het te koop is dan zal de prijs schrikbarend hoog zijn. Er gaan stemmen op om dan toch maar weer het Groningse gas naar boven te halen. Dit heeft enorme consequenties op het welzijn van onze Groningse medebewoners.
De trage en de nog steeds niet volledige uitbetaling van de schade door aardbevingen zijn de oorzaak van grote ontevredenheid en wantrouwen. Kijken we naar de schade en het aantal bevingen dat door de gaswinning is aangericht, dan kunnen we ons de angst goed voorstellen:
KNMI – Aardbevingen door gaswinning
Aardbevingen in Groningen en Drenthe met een magnitude groter dan 1,5 Periode 1986-2022: aantal 453.
Ik vroeg mij af of men in Noordwest Duitsland problemen had met schade door aardbevingen door gaswinning. Het volgende is hierover bekend. Zie literatuurbron 5.
In het gebied rond het aardgasveld in Groningen waren er middelzware aardbevingen maar kan dit ook in Noordwest-Duitsland plaatsvinden?
Door de enorme verschillen in grootte qua gasgehalte, omvang, diepteverschillen en samenstelling van gesteenten is het Nederlandse aardgasveld Groningen (een van de grootste producerende aardgasvelden ter wereld) niet te vergelijken met de aanzienlijk kleinere aardgasvelden in Noordwest-Duitsland. Een verschil is bijvoorbeeld de grotere diepte van de afzettingen in Noordwest-Duitsland (3.500 tot 5.000 meter). Daarom komen dergelijke effecten niet voor in Noordwest-Duitsland.
Als er ooit weer gas uit Groningen/Drenthe opgepompt gaat worden dan zal het duidelijk zijn dat de Overheid uit een ander vaatje zal moeten tappen. We kunnen onze noordelijke buren niet voor de schade laten opdraaien als van de andere kant de burgerij en het bedrijfsleven ervan kunnen profiteren.
***
Literatuurbronnen
- Elektriciteitsnet raakt in steeds meer wijken overbelast door snelle economische groei (volkskrant.nl)
- Minister dwingt gemeenten tot nieuwe dure gascontracten, geld gaat naar Rusland (nos.nl)
- ALLE 56 Energieleveranciers | Kies de Goedkoopste in 2022 (easyswitch.nl)
- Kolencentrales in Nederland – Wikipedia
- Stehen Erdbeben in Zusammenhang mit der Erdgasförderung? – BVEG
***
een kleine schaduw van de weather attribution study
(tja, we kunnen natuurlijk wel zeuren over [de prijs van] gas, maar ik wil toch de aandacht vestigen op een kostenpost waar wij allemaal mee zitten)
’t Is natuurlijk wel leuk dat al die knappe alarmisten koppen in het rijke westen van de daken roepen dat er nu climate change is, en dat ze inmiddels ook al weten waar al die orkanen en overstromingen vandaan komen, maar dat betekent dat je ook de externalities kunt aanwijzen – de schade aan land en voedselproductie én aan infrastructuur en gebouwen: de CO2-emissie.
Dus logisch dat al die landen waar die externalities zichtbaar worden, zeggen: kom maar op met je geld.
Tja, een te grote broek aantrekken kan soms grote gevolgen hebben. The Guardian vandaag: Vulnerable countries demand global tax to pay for climate-led loss and damage.
Hahaha …
https://www.theguardian.com/environment/2022/sep/19/vulnerable-countries-demand-global-tax-to-pay-for-climate-led-loss-and-damage
Ja, nou kun je wel lachen, Leonardo, maar je kunt het met de neus aanwijzen hoor: dus Modelleur en Willem Jan willen een te grote broek aantrekken, en daar moet jij, Leonardo, dan aan meebetalen?!
Ja. Ja. En we gaan een helse winter tegemoet. Dat krijg je ervan.
https://wattsupwiththat.com/2022/09/18/good-news-2022-hurricane-season-mild-bad-news-pressure-pattern-threatens-europe-with-hell-winter/
Okay, laten we aannemen dat we het klimaat kunnen voorspellen.
Okay, laten we ook aannemen da het moeilijker is om het weer te voorspellen.
Maar er ligt nu toch een dikke aanwijzing voor een barre winter in Europa, dikker dan de aanwijzingen voor het noodscenario SSP5-8.5, jarenlang door IPCC als dé toekomst gegarandeerd.
Zullen we dan nu even ophouden met denken aan 2100, en zullen we nu, als de bliksem, voorzorgsmaatregelen gaan treffen voor een barre winter. Dat is stukken goedkoper, en betaalt ook uit in sociaal opzicht: hoe groot de angst voor 2100 er ook ingestampt moge zijn, de signalen dat iedereen, maar dan ook werkelijk iedereen zich grotere zorgen maakt om de komende winter zijn niet te onderdrukken.
Nu alleen de autoriteiten nog: open al die dichtgelegde centrales. En gas or no gas is not the question: open die gasvelden, zonder mankeren. En daar hebben we niet eens een Deltaplan voor nodig!
Stelletje arrogante westerse bestuurlijke onbenullen.
Wellicht kunnen naast derde wereld landen, straks ook westerlingen met een inkomen beneden de Balkenende norm klimaat claims gaan neerleggen, bijvoorbeeld bij elite types die weten hoe klein en kwetsbaar de wereld is omdat ze er al duizend keer omheen zijn gevlogen.
Kansloos uiteraard, waarschijnlijk blijft het bij een tochtstrip of een gratis cursus verduurzamen.
Mocht de hele winkel hier vast gaan lopen als gevolg van dit gevoerde energiebeleid, dan is Rob Privé Jetten waarschijnlijk al lang gevlogen.
Ze wijzen alleen maar naar het westen omdat het westen graag aan zelfkastijden doet. Kijk eens hoe slecht we zijn. Pakistan geeft ook het westen de schuld, maar ze wonen naast twee landen ten oosten van hun die samen 5 maal het aantal europeanen aan inwoners hebben. Er wordt gezegd dat ze per hoofd van de bevolking minder uitstoten dan wij. Dat moge zo zijn maar ze hebben wel heel veel hoofden van de bevolking. Maar ze weten ook wel dat die landen echt niet zo gek zijn om te gaan schuiven.
Gisteren was het de koudste 18 september in zeer lange tijd. Wat zegt dit nu. Helemaal niets. De modellen zijn hierdoor niet verstoord. Ze blijven omhoog gaan. Alleen een warmste dag is interessant. Dat bewijst dat de modelmakers gelijk hebben. De regering gaat dan ook stug door met de strijd tegen het klimaat. Geld is nu geen probleem meer. Het komt met bakken binnen. Voor de komende jaren zeker met verhoogde winst en vermogens belasting. Volgens mijn zaterdag krant komt de energie met een gigantische golf straks van de Noordzee af. Windmolens van nu wel 11 Mw per stuk waardoor volgend jaar een miljoen mensen overgaan op windstroom. Door berichtgeving over steeds duurdere kosten loop ik het gevaar klimaat scepsis op te lopen. Een regelmatige booster van positief nieuws over nieuwe windmolens en wonder batterijen houd mijn geloof in stand. Ik denk wel dat de grootste besmetting golf nog moet komen als er massaal over is gegaan naar de elektrische warmtepomp zonder saldering regeling.
Die 11 MW per stuk werkt alleen als er minimaal 22 MW per stuk aan wind waait, das een dikke 7 bft 24/7/365.
Eab, ja leuk verbruik ca 5000-10.000 kWh/jaar of bevriezen fantastisch die energietransitie toch, leuker kunnen we het niet maken. Dan komt ook nog de wegenbelasting want ze komen er eindelijk achter dat ze dat 50-75 miljard euro per jaar kost en de electriciteitsprijs omhoog dan kan je goedkoper op fossiel rijden. Dat is visie en meer CO2 uitstoot van 0,42% naar 1,15 %, haha. Er komen nog meer extra kosten aan en 50-100.000 werklozen/jaar.
De wind vh oosten brengt de kou.
Brongebied van is belangrijk
https://klimaatgek.nl/wordpress/2022/08/28/het-klimaatmodel-van-jippe-in-de-krant/
Dank voor het uitgebreide artikel Cloosterman.
Wat mij duidelijk is: We weten van de ‘wetenschappers’ het VN-IPCC dat het wereldklimaat een coupled non-lineair chaotic system is en daardoor onvoorspelbaar (AR3).
De groene politiek heeft decennialang als mitigatie daar tegen een volstrekt chaotisch “hernieuwbaar” energie- en klimaatbeleid ingezet.
Of chaos met chaos te bestrijden is, that is the question.
Een zinvol verhaal om de week mee te beginnen Ap. Het geeft wel aan hoe een kleine groep fanatieke nitwits de zaak kan verstieren. Iemand die naar alle waarschijnlijkheid gezien zijn oliedomme uitspraken er geen weet van heeft wat een kerncentrale is moet onze energie behoefte sturen. Laat ik het maar niet hebben over de overige genoemde (en niet genoemde) personen.
Vandaag vervolg over de energiebespreking. Heb het idee dat ze een beetje met de rug tegen de muur staan ook gezien hun minimale populariteit en de kritiek die nu ook, (maar te weinig) bovengronds speelt.
Bij het bijgevoegde aarddoorsnede gingen bij mij als expert de tenen krullen. de reservoir ideeen kloppen totaal niet met de geologie, zeker door TNO gedaan met een model of zo, Ken een bureau dat het in de helft van de tijd voor de helft van de prijs tien keer zo goed doet.
Ik begreep ook dat het gas niet in dergelijke holtes zit maar gewoon opgenomen is in poreus gesteente. Als het inderdaad in dit soort holtes zit, kan je je lol nog op als ze straks in elkaar klappen.
Zo maar een plaatje:
https://twitter.com/curryja/status/1571153909837889537/photo/1
Onlangs viel de fractievoorzitster van Die Linke in de Bundestag de regering aan over de komende dreigende werkloosheid in Duitsland omdat, zoals zij ongeveer zei ‘wij allen van de (opbrengsten) van de industrie afhankelijk zijn. Niet slecht dacht ik zo voor zulke knalroden – nu de regering slaapclub in de 2e kamer nog.
“Nu de EU zijn gasreserves bijna volledig gevuld heeft, zullen de gasprijzen weer flink dalen, voorspellen economen van Goldman Sachs. De gezaghebbende Amerikaanse zakenbank houdt er zelfs rekening mee dat de prijzen tegen de winter kunnen zijn gehalveerd, tot het niveau van vorige winter”.
Dat is toch positief nieuws. Lijkt mij puur een geval van uberhaupt een zeer grote vraag naar gas wereldwijd, bij een toenemende schaarste en vooral economische instabiliteit. Logisch dat dan de gasprijs zo fors is gestegen. Dat hoeft niets te maken te hebben met Poetin of de falende groene energie zoals de politieke het doet voorkomen.
De gasvelden zijn netjes aangevuld, Er ligt ruim LNG in de Rotterdamse haven, ook de kolenvoorraad is aangevuld en kolencentrales mogen weer draaien. Goed geregeld dus voor de komende winter en nu de buit binnen is zal de gasprijs straks wel weer naar een normaal bedrag zakken. Om vervolgens weer omhoog te schieten in aanloop naar winter 2023/2024 tenzij er dan een structurele oplossing zich voordoet.
Gas uit Afrika misschien? : https://www.weforum.org/agenda/2022/06/gas-energy-africa-iea/
Toch frappant dat niemand in de politiek op de daadwerkelijke problematiek wijst. De een wijst naar Poetin, de ander naar de groene gekkies en hun transitie, maar niemand heeft het over alsmaar duurder wordende grondstoffen.
Kijk gewoon eens op deze website voor hoe de prijzen zich ontwikkeld hebben gedurende de laatste 10 jaar: https://tradingeconomics.com/commodity/crude-oil
Kijk bijvoorbeeld ook even hoe de prijs van kolen zich heeft ontwikkeld in de laatste paar jaar.
Stan, die hoge gasprijs heeft niets met Poetin te maken die gasprijs was al aan het stijgen voor die oorlog. Dat Poetin de Oekraine binnenviel is volkomen logisch omdat het westen zich niet heeft gehouden aan de afspraken die ge maakt zijn tussen Amerika, james Baker en Gorbachov, Rusland gemaakt zijn waarbij USA verklaarde dat de NATO en de EU geen inch naar het Oosten zouden uitbreiden. Deze situatie is exact vergelijkbaar met de Cuba kwestie dat Chroetsjov zijn raketten in Cuba zou neerzetten toen heeft Amerika ook met een oorlog gedreigd. Daarna kan je wachten op domme acties van het westen. Dus dat hele gebeuren oorlog en gaslevering stop zetten is de schuld van Amerika.
Zelenski wilde na 14 dagen stoppen maar de EU en Oekraine kregen opdracht van Amerika om door te vechten en de deep state zou wapens blijven leveren want dan kunnen ze lekker winst maken. Alleen de EU is zo dom om zich voor het karretje van de EU te laten spannen. De EU had nooit mee moeten doen aan die sancties. Rusland is het grootste land in de wereld over 14 tijdzones met de meeste grondstoffen meer dan alle landen samen ook van uranium dus moet je geen conventionele kc bouwen maar een thorium msr centrale dat hebben die zgn briljante corrupte geesten van de EU commissie ook niet begrepen die doen ook alles fout, een handelsmerk van politici met D66 als de grote winnaar die zijn de aller slechtste en lafste, Jette is weer niet aanwezig.
Kortom wel oorzaak en gevolg goed uit elkaar houden, overigens heeft Poetin in het begin contact gezocht met de EU en hij wilde zelfs lid worden van de NATO maar ze hebben hem op arrogante wijze als klein kind behandeld waar totaal geen reden voor was, heel erg dom. Maar ja gemiddelde IQ politicus 75, helaas.
Hee bob , mee eens . De gasprijs was al ver voor de ‘ militaire operatie’ gestegen.
Heb je mijn reactie wel goed gelezen?
Bob: helemaal mee eens.
p.s. Alleen de EU is zo dom om zich voor het karretje van de EU… moet de VS zijn ;)
Henk, bedankt je hebt gelijk was ook de bedoeling.
@Stan,
“Heb je mijn reactie wel goed gelezen?”
Gezien de inhoud van zijn zotte reactie was dat niet nodig, toch?
Stan, 19:26
Ja die heb ik gelezen. Je schrijft hoeft niet met Poetin etc, nee het heeft helemaal niets met Poetin te maken.
GroenRood heeft al ‘vroegtijdig’ alle nutsbedrijven naar de markt gebracht en zinvolle controle instrumenten zoals (gas)beprijzing, voorraadbeheer e.d. verloren laten gaan.
Dat Jetten (D66 – Min. EZK) de weg volledig kwijt is, bleek al op 24 feb 2022 als een webinar werd vrijgegeven.
Zijn doel voor 2030: een CO2-vermindering van 55 á 60% tov 1990.
Terug naar de realiteit: in 2020 profiteerde ons land, na 10 jaar bouwen met een berg aan subsidies, 80 PJ aan energie uit wind en zon. Op basis van aardgas een CO2-besparing van 9 Mt of 6% tov 1990. En dit gaat dus in 8 jaar vertienvoudigd worden…
Ook Habeck (B90/Die Grünen – Min. WK) lijkt de weg kwijt: de problemen die Fransen met hun stroomvoorziening hebben tonen aan dat atoomcentrales geen betrouwbare onderdelen van een energiesysteem zijn. En dat uit de mond van een minister die gokt op wind en zon!
Tagesthemen 5.9.2022 [9:57]
De drie centrale produceren per dag 95 GWh stroom, met 10 kWh per dag per gezin: 9.5 mln huishoudens.
Anderzijds besparen deze centrales per dag 19 mln m3 aardgas (50% opbrengst en 35.7 MJ/m3 gas). Per jaar 7 mrd m3.
De industrie verbruikt per jaar zo’n 15 mrd m3
Tagesthemen 5.9.2022 [8:58]
Link webinar
Goed leerzaam artikel Cloosterman,
Ik las zonet een raar artikel van de ABN/ Amro bank, ik weet niet wie bij deze bank is, waarschijnlijk miljonairs.
ABN Amro roept op tot uitstel steunmaatregelen: ‘Er is nog geen energiecrisis’
Nee een energiecrisis is er inderdaad nog niet, meer wel een financiële crisis voor velen.
https://www.ad.nl/economie/abn-amro-roept-op-tot-uitstel-steunmaatregelen-er-is-nog-geen-energiecrisis~aafb3dae/
Theo, zeg u gewoon je rekening op heb ik ook al van de Rabo gedaan na die onzin van de CO2 footprint. Als je alleen maarblijft klagen helpt hetals we allemaal omze rekening opzeggen is het na 1 bank over, zo niet dan na een 2e. Bank zeker.
Echt wij zijn met heel veel meer dan zijn ze naar de kloten daar kunnen ze niet tegen. Uiteindelijk bepalen wij wat er in dit land gebeurt en niet een stelletje arrogante over het paard getilde incompetente politici!
Bob in feite hebben altijd de burgers de touwtjes in handen, maar het probleem is ze doen er niks meer.
Nu zijn ze met de pensioenen bezig, wie doet wat?, zelfs de bonden doen niks want die worden ook gesteund door de overheid.
En de hypotheek boys, die doen al hellemaal niets meer, bang voor hun eigen hachje, niemand kent meer de kracht van de massa.
Theo, ik heb daar vorige keer al een email naar 145 2e kamerleden, nieuws programma’s tv, pensioenfondsen, journalisten, vakbonden, etc gestuurd. Ik heb daar een model voor gemaakt waarin je alles kan varieren. Nu zeggen ze allemaal dat het zo ingewikkeld is maar dat is helemaal niet zo want het is heel simpel het gaat namelijk alleen maar over rendement op geinvesteerd vermogen. Hoe je dat rendement bereikt is niet belangrijk maar dat kan zijn op rente, obligaties, aandelen, derivaten, belegGingen in goud, etc.nu heb ik alle cijfers van de pensioenfondsen van 1987t/m 2020 daar heb ik de rente vanuit gerekend t/m 2020 dat is gemiddeld over die jaren bijna 8% dwz dat iedere tien jaar je kapitaal verdubbelt. Het is zelfs zo als je 1,39% maakt dat je nog kan indexeren al die praatjes van meneer Knot en consorten zijn gewoon leugens. Daarbij komt ook nog dat de inleg ca 2 miljoen groter is dan de uitgave dus krijg je altijd een kapitaal vermeerdering.
Wat ze nu doen daar krijgen we een slechter pensioen door en kan je nooit meer indexeren, Knot wil een pensioenfonds verplichten dat ze alleen in staatsobligatie mogen investeren waar ze 1% rente op krijgen. Het zgn invaren waar ze het nu over hebben, kan helemaal niet en dat kost vele miljarden als ze dat gaan doen.
Ik had een voorstel, ze maken dus gemiddeld 8% rendement over 32 jaar over woelige jaren, naweeen oliecrisis overgang naar de Euro, de dotcom crisis, 2008 lehmann,Griekenland etc dus een behoorlijke toerige tijd en dan nog 8% rendement maken als dan 50% indexeert dus 4% blijft er nog 4% over. Je hoeft als pensioenfonds geen buffers aan te houden omdat je geen biometrische risico’s loopt dus geen garanties hoeft te geven. Dat geld is overigens niet van de overheid en daar heeft de overheid ook niets over te zeggen maar het is van individuele deelnemers het is uitgesteld loon.
Die Knot is zo wie zo een raar ventje, heeft meer van die rare voorstellen, een beetje snob, ego tripper die alles beter denkt te weten.
Ook dat niet meer investeren in fosielle aandelen, leningen enz, en dan gewoon zeggen de leden willen dat niet meer.
Mij hebben ze niet gevraagd in iedergeval.
Ik heb al eens een mevrouw die gelekt heeft bij ABP en vertelde dat er nog voor een 50 jaar in kas zat ook al kwam er geen cent meer bij, of dat ook echt klopt weet ik niet.
Azen op die pensioenpot doen ze toch al jaren, allemaal viezerrikken.
Maar ook het kwartje van Kok is nooit meer terug gegeven.
‘Overheid plunderde pensioenreserves ABP’
https://www.binnenlandsbestuur.nl/financien/overheid-plunderde-pensioenreserves-abp
Bob
Heb je een bank die niet aan de duurzaam ideologie lijdt?