Van een onzer correspondenten.
Een topman van de Britse pluimvee industrie waarschuwde deze maand consumenten voor een nieuwe ‘prijsschok’ als gevolg van een ‘CO2-crisis’ die zijn bedrijven een extra £ 1 miljoen per week kost.
Ranjit Singh Boparan is de eigenaar van kippenproducent 2 Sisters en kalkoengigant Bernard Matthews – wiens fabrieken in East Anglian tientallen boerderijen en honderden werknemers in dienst hebben in Norfolk en Suffolk.
Vorige week werd bekend dat CF Fertilizers de productie in de fabriek van Middlesbrough stopzette vanwege de stijgende energieprijzen. Hierdoor werd de productie van CO2, als bijproduct, ook noodgedwongen stopgezet.
Een belangrijke leverancier in het VK van C02 heeft een prijsverhoging aangekondigd die tot 20 keer het huidige niveau kan bedragen voor kooldioxide, een essentieel onderdeel in de vleesindustrie. CO2 wordt gebruikt bij het verdoven van te slachten kippen, voor verpakkingen om de houdbaarheid te verlengen en in koelsystemen.
Er is vrees voor een CO2-tekort in de voedselindustrie.
De resulterende prijsstijging in de Britse toeleveringsindustrie zullen uiteindelijk de inflatie voor het winkelend publiek vergroten, omdat bedrijven geen andere keuze hebben dan de verhogingen te slikken, is de verwachting.
Volgens de analyse van 2 Sisters gebruikt het VK ongeveer 2.000 ton CO2 per dag. Met twee fabrieken in het VK die op het punt staan te sluiten, is dit alleen al goed voor 1.300 ton, met de huidige importcapaciteit uit Europa slechts ongeveer 600 ton, wat resulteert in een enorme kloof tussen CO2-aanbod en vraag. Er is inmiddels vrees voor een CO2-tekort in de voedselindustrie.
Als pluimvee niet kan worden verwerkt, betekent dit dat vogels op boerderijen moeten worden gehouden waar mogelijk gevolgen zijn voor het dierenwelzijn. Het algemene effect is dat de welvaart in het gedrang komt en dat er een verminderd aanbod is van producten.
De pluimvee-gigant blijft goede hoop houden en denkt zich ‘een weg te banen door deze huidige CO2-crisis in samenwerking met onze klanten en leveranciers’. Hij heeft er bij de regering op aangedrongen dringend actie te ondernemen om de CO2-markt te reguleren, ‘of op zijn minst prijsplafond te overwegen’.
CO2 moet beschikbaar zijn en voor een lage prijs.
***
***
Bij het aanhoren van de term ‘CO2’ krijgen veel mensen angstbeelden van overstromingen met Bijbelse proporties. CO2 is goed en heeft veel nuttige toepassingen in bijvoorbeeld de medische wereld (laser / kijkoperaties). Daarnaast is CO2 essentieel voor leven op Aarde…lange leve CO2!, meer van dat graag!
https://www.youtube.com/watch?v=NzVMSxszudo
Het vreemdsoortige is dat ook hier ‘gelovigen’ zijn die denken dat de multinationals waar wij de nutsbedrijven aan hebben verkocht de wereld proberen te redden.
Ik kan u meedelen. Niemand! Voor alle bedrijven en al hun medewerkers geldt alleen het eigenbelang.
Is dit niet wat Brussel WEF en aanverwanten willen?
Was het niet ook zo dat de groenen idioten het geweldig vinden dat de mensen nu wegens hoge kosten hun energie niet meer kunnen betalen.
Armoede is immers minder uitstoot.
De goene trein loopt door en denderd verder, eindbestemming niet voor de gewone werkende burger.
Duitsland melde ook al problemen met verkoop elektrische auto, mede door grondstof tekorten die de prijs opdrijven.
Waarschijnlijk dat achter een jaar of 5 het leven een stuk moeilijker is voor velen.
Ben benieuwd wanneer een klimaatdeugkneus er achter komt dat de alcoholische dranken industrie met vergisten en distilleren best veel CO2 veroorzaakt. Haarlem zal wel de eerste stad zijn om alcohol reclames te verbieden. Gelukkig denken dit soort floeperts nu nog dat bier en wijn en zo van de boom of struik komt, dus dat zal zo’n vaart niet lopen. Het zal ze wel een stukje zelfoverwinning kosten denk ik want bij een klimaatellende bijeenkomst een tijdje geleden was ik een van de weinigen die niet flink stond te tetteren. Moest nog fietsen.
Mdingesen 13.03 Waarom heb je mij niet bij je lijst van beantwoorders gevoegd of heb je mijn argumenten verdrongen. Niet doen jongens en meisjes enzo, dit leidt maar tot nare tics, frustraties en bedwateren. om van erger niet te spreken.
Als boekhouder zou ik oordelen dat er door de energietransitie zoveel co2 bespaard wordt dat die besparing kan worden ingezet. Analoog aan het s nachts opladen van de elektrische auto met de overdag met eigen zonnepanelen opgewekte stroom. De saldering regeling maakt dat mogelijk.