Ik had Micha Ruhl van de Universiteit Utrecht een paar vragen gesteld: hoe kon er na aanleiding van zijn neutrale paper in Science over methaan-emissies van 200 miljoen jaar geleden weer een klimaatactivistische boodschap in media terechtkomen?
Hier is zijn uitvoerige antwoord.
-
Update: Uit beleefdheid vroeg ik niet door, maar nu moet ik toch ingrijpen. Ruhl spreekt niet de waarheid als hij stelt dat hij zich verbaast over hoe media het brachten: want meteen de kop van het persbericht legt al de link naar nu, en het persbericht werd met zijn instemming opgesteld. De marketingafdeling van de UU en Micha Ruhl zijn dus zelf verantwoordelijk, niet de media. Dat is een uitvlucht. Kortom, een betere demonstratie van hoe diep wetenschapscommunicatie is gezonken kunnen we hier niet geven. Dat is ook wat waard.
Micha Ruhl (Universiteit Utrecht)Ik ben door verschillende Nederlandse en buitenlandse media gebeld om wat vragen te beantwoorden naar aanleiding van de persberichten. In al deze gesprekken heb ik twee zaken steeds zeer sterk benadrukt
(1) dat de vergelijking tussen de onderzochte periode (eind-Trias) en het heden zeker niet zomaar gemaakt kan worden, o.a. door (wat je ook zelf al aangeeft) dat de wereld er toen heel anders uitziet (e.g. continent configuratie, ijskappen, oceaanstromingen), en
(2) dat het onderzoek niets zegt over het heden, dus dat het op geen enkele manier voorspelt of, wanneer en hoeveel methaan er mogelijk in de toekomst vrij kan komen en invloed kan hebben op het toekomstige klimaat.Ik heb dan ook met enige verwondering gelezen dat sommige media, de resultaten van het onderzoek toch sterk naar het heden trekken en vooral focussen op huidige en toekomstige klimaatverandering.
RZ: Zo wordt in het persbericht onderhavige quote aan u toegewezen, die je onmogelijk als wetenschapper zou doen omdat het volkomen door de bocht vliegt (uw onderzoek komt per jaar op ongeveer 1 Tg emissie per jaar over 12.000 jaar, vgl nu antropogeen 7 , echter u heeft het over methaan: missen wij iets?)
Micha Ruhl: We hebben het in het paper over het vrijkomen van 12.000 Gigaton koolstof (in de vorm van methaan, maar het gaat dus alleen om de massa koolstof), in 20.000 jaar. Naar schattingen zal de mens vanaf de industriele revolutie tot 2100, ongeveer 5000 Gigaton koolstof vrijzetten (dus niet 5000 Gigaton CO2, maar 5000 Gigaton koolstof in CO2) (zie referentie in paper). Dus iets minder dan half zo veel, maar in ongeveer 150-200 jaar. In principe is methaan een veel sterker broeikas gas dan CO2 (ongeveer 4x zo sterk), maar het oxideert redelijk snel na vrijkomen (schattingen gaan uit van 15-30 jaar) tot CO2. Dus de toename van CO2 door het vrijkomen van het methaan, was in het eind-Trias dus ongeveer 2 keer zoveel als tegenwoordig.
RZ:Gezien het feit dat er slechts zeer vergezochte verbanden zijn, zonder enig vergelijk met huidige condities (een paar ideen: het tijdvak in uw paper kende geen poolkappen, continenten lagen anders, emissies verliepen over tienduizenden jaren), ondergraaft u met uw uitingen zo niet de geloofwaardigheid en neutraliteit van wetenschap op lange termijn?
MRHetgene wat dit onderzoek relevant maakt voor de tegenwoordige situatie, en wat in het paper overigens nauwelijks besproken wordt, is dat het laat zien dat er in het verleden perioden zijn geweest waarin het vrijkomen van CO2 (in het eind-Trias door vulkanisme) een positieve feedback in gang heeft gezet, welke leidde tot het op grote schaal vrijkomen van methaan.
Wetenschappers hebben al eerder gewaarschuwd voor deze positieve feedback in de wereldweide koolstof kringloop, vandaar ook dat er bijvoorbeeld veel geinvesteerd wordt in onderzoek naar het vrijkomen van methaan uit permafrost gebieden. Het onderzoek zegt dus niks over of dit nu ook staat de gebeuren en zo ja, wanneer en in welke mate. Het laat alleen zien dat dit proces in het verleden al eens in gang is gezet. Want de exacte grenswaarden hiervoor zijn is onbekend (deze waren in het eind-Trias waarschijnlijk ook zeer anders dan tegenwoordig). Dit is overigens ook sterk benadrukt in communicatie met journalisten!
RZ:Was het uw idee om deze draai te geven aan de publicatie in media, of die van de marketingafdeling van de Universiteit Utrecht om uw neutrale paleo-onderzoek te verbinden met politiek klimaatactivisme?
MRHet persbericht is opgesteld in nauwe samenwerking tussen de UU-persvoorlichters en de onderzoekers. In het paper wordt alleen in de laatste paragraaf een link naar het heden gelegd, waarin wordt gezegd dat het op grote schaal vrijkomen van koolstof in de atmosfeer (dus methaan wat uiteindelijk oxideert naar CO2) in het eind-Trias mogelijk een massa extinctie tot gevolg had. In de laatste paragraaf wordt gezegd dat het vrijkomen van een zelfde hoeveelheid koolstof (en processen die daardoor op gang worden gebracht, bv opwarming, verzuring van de oceanen, anoxische omstandigheden in de oceanen), tegenwoordig mogelijk ook kunnen bijdragen aan afname van biodiversiteit.
In het persbericht wordt gezegd dat het op grote schaal vrijkomen van koolstof een positieve feedback in gang kan zetten die uiteindelijk kan leiden tot het afnemen van biodiversiteit. Wat de exacte grenswaarde hiervoor zou zijn, wordt niet besproken (en is, zoals gezegd, ook niet af te leiden uit het onderzoek). Ik denk dat de resultaten van het onderzoek inderdaad redelijk neutraal in het paper zijn opgeschreven, maar ook het persbericht zou ik niet als politiek klimaat activisme willen benoemen. Het persbericht noemt mogelijke gevolgen van antropogene emissies. In communicatie met media is vervolgens heel duidelijk gesteld dat exacte cijfers en voorspellingen voor de huidige tijd zeker niet uit het onderzoek zijn af te leiden.
Toch wel weer een voorbeeld van beetje "wishfull climate politics thinking" door deze klimaat-alarmistische-journalistiek, in plaats van klimaat-neutrale berichtgeving, met een "saaie" wetenschappeljke signatuur.
Heeft de journalistiek nu slechts een functie om feiten op te blazen, of alarmistisch te verdraaien? Het lijkt sterk op!
Ik vind, dat je als wetenschapper direct je openlijk moet distantiëren wanneer de pers een alarmistisch loopje neemt met je wetenschappelijke conclusies.
Dat ervaar ik als onvoldoende in deze casus.
Als de onderzoeker al niet zelf begrijpt hoe een persbericht als dit landt bij de pers, dan toch zeker wel de afdeling communicatie van de universiteit.
Ik schat dat een redacteur van het ANP per dag een stuk of tien berichtjes tikt en ik denk dat daar aardig wat 'copy paste' aan te pas komt. Eens in de zoveel keren grijpt men de telefoon vanwege een onduidelijkheid of omdat er meer in het verhaal lijkt te zitten. Soms acht men het ook wijs om de telefoon juist niet te pakken. Een oude journalistieke wijsheid luidt immers:
Ik ben dus niet zo verbaasd als de onderzoeker, nu hij constateert dat
Voor een genuanceerd beeld van het onderzoek is het heel nuttig wanneer een verslaggever zonder de telefoon te hoeven grijpen op de hoogte kan geraken van de mitsen en maren bij de vergelijking tussen verleden en heden. Zet die mitsen en maren dus maar gewoon in het persbericht.
Of, zuiverder nog: laat die vergelijking tussen verleden en heden maar helemaal weg uit het persbericht. Met die vergelijking in de tekst geeft de universiteit een voorzet waar een redacteur alleen maar een aai aan hoeft te geven om hem in het lege doel te laten ploffen. Zonder de vergelijking in de tekst komt de redacteur wellicht op het idee om de telefoon te pakken op zoek naar verbanden tussen heden en verleden. Dan heeft de universiteit meteen gelegenheid om te mitsen en te maren.
Ik schrijf dit niet om de werkwijze van de pers te verdedigen. Maar ik denk dat de Universiteit Utrecht zeker een ander persbericht had gemaakt als de behoefte had bestaan om de boodschap op genuanceerde wijze in de media te laten landen.
Ik vind het een te gek vervolg dat er op het oorspronkelijke bericht is gekomen. Dank, Rypke, voor die moeite!
Ben het verder wel met Turris eens. In het eerste deel van het antwoord neemt Ruhl afstand maar voor de rest vind ik hem er redelijk laconiek over.
Misschien wil hij ook collega's van de UU niet tegen de schenen schoppen?
Kweenie.
Rypke, ik maakte een rekenfout (GIGA MEGA., sorrysorrysorry), dus het is 1000 Tg CH4 per jaar. Dat is ongeveer 2x de huidige hoeveelheid CH4 emissies.
Maar nog steeds is dat niet zo schokkend veel vergeleken met nu, lijkt me. En als je er 20000 jaar i.p.v. 10000 jaar van maakt is het vergelijkbaar met de huidige CH4 emissies en een toename in CH4 concentratie vergelijkbaar met die van nu. Klopt beter met wat Micha Ruhl ook schrijft.
HB
valt niet te rijmen met het kopje van de persvoorlichter:
Ik vind het verontrustend.
Nee inderdaad, in normale omstandigheden zou ik met dit antwoord geen genoegen nemen, maar ik dacht: laat ik eens aardig blijven en ze veel succes wensen
Natuurlijk hebben ze er zelf gewoon voor gezorgd, en die Micha weet best wat hij gezegd heeft en wat in het persbericht stond. Dat persbericht was loepzuiver klimaatactivisme en de spin komt van die voorlichter van ze, en dat doen ze expres omdat ze dan zeker weten dat de pers er op duikt, terwijl journalisten het anders laten liggen omdat het te moeilijk is voor ze
Maar af en toe denk ik ook: ach, laat maar, ik lijk Hansje Brinker wel. De ene leugen is de wereld nog maar net uit geholpen of de volgende dijkdoorbraak met een bad vol onzin volgt
Zeer bedankt voor de moeite Rypke,
maar de klimaatspin lag dus niet op de eerste plaats aan de media zoals in de kop van je posting staat, maar aan hun persvoorlichter die net doet alsof hij zogenaamd niet weet hoe de publieksmedia werken als het over klimaatverandering gaat.
Ik vind het er toch sterk op lijken dat ook die Micha Ruhl zich op kwalijke wijze van de domme houdt.
Kennelijk wil hij op de universiteit iedereen te vriend houden, ook degenen die op maatschappelijk schadelijke wijze de subsidies naar hun instelling aan de gang houden.
>> Ik vind het er toch sterk op lijken dat ook die Micha Ruhl zich op kwalijke wijze van de domme houdt.<<
Ik vind, dat je als wetenschapper direct je openlijk moet distantiëren wanneer de pers een alarmistisch loopje neemt met je wetenschappelijke conclusies. Dat ervaar ik als onvoldoende in deze casus. Resultaat…..
Feitelijk ga je dan af als wetenschapper (Ruhl), en laat je gehakt maken van je onderzoek-rapport-conclusies door een onbenul van een persvoorlichter.
Persvoorlichter ontslaan!
Dat helpt niet, er komt gewoon een ander :-)
Beter is het als de interpretatievrijheid van de persvoorlichting wordt gereduceerd tot nul.
Wetenschappers zijn uitstekend in staat om steekhoudende abstracts te maken (als de vlag de lading niet dekt dan komt er wel reactie uit eigen kring).
Dat kan ook als persbericht dienen.
Het is toch van de gekke dat integriteitseisen wel gelden voor wetenschappers en niet voor een ondersteunende dienst.
Valse voorlichters moeten gemuilkorfd worden.
Bijgaand toch nog even deze mail teruggestuurd
Beste Micha
Ik wilde beleefd zijn en had meer te doen maar bij nader inzien hebt u ons toch een oor aangenaaid. Het lag helemaal niet aan media, maar meteen al aan de kop van het persbericht. Als dat met uw samenwerking is opgesteld bent u zelf dus verantwoordelijk
Jammer, dat u zich er dus zo vanaf helpt en erg cynisch van u
Ik weet, milieualarmisme loont, het trekt onderzoeksgeld aan en geeft je carriere een kontje (zie de mensen die in de jaren 80 het hardst schreeuwden over 'zure regen', nu allen beschikkend over tientallen miljoenen euro's onderzoeksgeld).
Maar goed, geld is misschien ook wel belangrijker dan integriteit van wetenschapscommunicatie, zeker bij de moderne UU met haar Spiritueel Centrum voor Aarde en Duurzaamheid.
vriendelijke groet
Rypke Zeilmaker
Ik heb zelf jaren meegelopen in de pr-wereld en weet dat hier en daar koppen worden verzonnen bij persberichten waar desbetreffende wetenschappers niet bij betrokken zijn.
Het onderzoek zelf, ik maak het op uit dit interiew, lijkt mij zeer genuanceerd, dat is voor mij als skepticus voldoende. Je weet niet precies hoe het gegaan is, dus ik zou niet gelijk de zwarte piet ook bij Ruhl leggen
Wat echter veel verontrustender is, is het feit dat veel massamedia sterk onderbemand zijn. Het aantal journalisten dat de tijd heeft om persbericht eens goed na te lopen en te checken, bijvoorbeeld met een interview zoals Climategate nu doet, wordt met het jaar kleiner.
Nick Davies heeft dat in Flat Earth News uitgebreid beschreven. Bedrijven, overheden en allerlei instellingen weten dat veel persberichten letterlijk worden overgenomen, soms zelfs met kop en tussenkopjes. Vandaar die enorme groei in communicatie-afdelingen en pr-bureaus sinds beginjaren '90.
Maar daar kan Ruhl ook verdomd weinig aan doen. Een sneer zoals Rypke nog uitdeelt, helpt daar ook niet bij.
"Update: Uit beleefdheid vroeg ik niet door, maar nu moet ik toch ingrijpen. Ruhl spreekt niet de waarheid als hij stelt dat hij zich verbaast over hoe media het brachten: want meteen de kop van het persbericht legt al de link naar nu."
–> Ik zie in de kop géén link naar het nu, hoor! Kijk maar: http://www.uu.nl/NL/Actueel/Pages/Plantenendieren…
Het 'huidige CO2 uitstoot verontrustend'is waar het mij om ging
Kijk, zijn onderzoek was gewoon OK, daar ging het niet om. HEt gaat puur om de vertaling naar media. Ik verdenk Ruhl er ook niet van, maar die voorlichter
Dus misschien ben ik wat te fel geweest en moet ik met vakantie
Ik denk dat het alleen maar goed is dat 'men', al mag hij als wetenschapper onbesproken zijn, ervaart hoe berichtgeving op sommigen die opletten, overkomt.
Prik wat mij betreft nog maar een paar keer ;)
Dank je wel Jan Hagen:
http://www.uu.nl/NL/Actueel/Pages/Plantenendieren…
Flauwekul! de Trias methaanuitstoot ging gepaard met een relatieve zeespiegeldaling als gevolg van grootschalige injectie van vulkanisch gesteente waardoor het continent werd opgeheven. De ondiepe methaanijsreservoirs aan de randen van Pangea kregen daardoor een enorme drukverlaging voor hun kiezen. De directe oorzaak van de ontgassing was dus drukverlaging en niet opwarming.
Verder waren de hoeveelheden methaan in het Trias enorm opgestapeld door een zeer stabliel tektonisch regime en de afwezigheid van ijstijden waardoor zeespiegelvariaties zoals in het kwartair onbekend waren. De eemien methaanontgassingen (toen het warmer was dan nu) waren verre van spectaculair (kijk maar in de vostok ijskern. Zie een vorig blog)
Conclusie: Ruhl weet heel veel van het Trias, maar minder van het kwartair dan ik, en gaat zijn expertisegebied ver te buiten met zijn bangmakerij.
Conclusie: Micha Ruhl en de UU vallen door de mand
Het zijn mediageile klimaatspeculanten die wat in de wetenschap bijklussen
Nee Rypke het zijn wetenschappers die niet weten waar hun expertise ophoudt. Ruhl zou een voorbeeld moeten nemen aan Oerlemans.
Laat ik Schneider nog maar eens citeren:
Helaas je kunt niet zowel "effective" als "honest" zijn, of je laat alle ifs en buts horen, dan ben je integere wetenschapper (honest), of je doet het niet: dan ben je politicus (effective) en heb je in de wetenschap niets te zoeken.
Op http://www.uu.nl/SiteCollectionDocuments/Dienst_S…
staat:
Methane has only a significant "greenhouse" effect if burn as natural gas in a process such as a gas turbine for electricity generation. Methane does not, repeat not, burn in the atmosphere. It can be oxidized to a slight extent by ozone to methanol (or methyl alcohol CH3OH) which is highly soluble in water and has no greenhouse gas effect. See this post http://jennifermarohasy.com/blog/2011/07/natural-…
The IPCC claims about methane are just another example of deliberate misinformation.