Geobsedeerd door de vermindering van de CO2-uitstoot kon de Europese Unie alleen maar vaststellen dat haar kruistocht door niemand werd gevolgd. Haar isolement, dat nu duidelijk is vastgesteld, kan ons duur komen te staan.
Auteur: Samuel Furfari.
Vertaling: Martien de Wit.
Zoals te verwachten was, is COP27 een teleurstelling geworden voor klimaatactivisten, maar een succes voor Egypte en andere Afrikaanse landen en enkele anderen die voor hun belangen lobbyden. De Europese Unie, de leider van de COP, werd net als vorig jaar in Glasgow, door de meerderheid van de landen genegeerd. Er is nog steeds geen “verhoogde ambitie” om de wereldwijde CO2-uitstoot te verminderen. COP27 heeft eindelijk toegegeven dat verminderen van emissies een utopie is. Sinds COP1 zijn de emissies met 59% gestegen en zonder de Covid-crisis zouden ze met 65% zijn gestegen. De EU denkt misschien nog steeds dat zij een wereldleider is, maar dat is zij niet meer en de bijeenkomst in Sharm el-Sheikh heeft dat nog eens bevestigd.
De EU-onderhandelaars waren naar verluidt niet gelukkig met de manier waarop de onderhandelingen door het Egyptische voorzitterschap werden gevoerd. Maar hoe zou het gastland zich kunnen verzetten tegen het gebruik van fossiele brandstoffen wanneer het dankzij nieuwe aardgasvelden in de Levantijnse zee niet alleen zelfvoorzienend wordt, maar een gasexporteur zal worden?
COP 27 heeft vooral gediend om aan te tonen dat de Afrikaanse landen de intentie hebben om zich te ontwikkelen en dat dit niet zaal gebeuren zonder de CO2-uitstoot te verhogen.
Volgend jaar zal het niet veel beter zijn, want COP 28 wordt gehouden in de Verenigde Arabische Emiraten, een land dat zijn welvaart dankt aan olie en gas, zozeer zelfs dat het op zijn vlag de kleur zwart heeft gekozen voor ‘zwart goud’. Volgend jaar wordt de Europese Unie opnieuw afgewezen.
Wij willen graag geloven dat deze COP de basis heeft gelegd voor klimaatrechtvaardigheid, aangezien is aangekondigd dat er een fonds zal worden opgericht om de armste landen te helpen de “verliezen en schade” te compenseren die het gevolg zijn van de ontwikkeling van de welvaart en de levenskwaliteit in de OESO-landen.
Alleen het idee is aangenomen, al het andere valt nog te bezien. Maar Frankrijk heeft al aangeboden een bijeenkomst in Parijs te organiseren om potentiële donoren te overtuigen, vermoedelijk ook in een poging de sterke Russische en Chinese invloed in Afrika tegen te gaan.
Emmanuel Macron had in december 2017 al de One Planet Summit in Parijs bijeengeroepen in een poging de portemonnee van de donoren te openen. Het was op de klimaatveranderingsconferentie van Cancún in 2010 dat er 100 miljard dollar per jaar voor een groen fonds werd beloofd, zodat groeiende landen windmolens in rijke landen konden kopen. Tevergeefs, want tussen 2011 en 2021 voorzien windturbines en zonnepanelen slechts in 20% van de groei van de energievraag, zodat de kloof tussen fossiele brandstoffen en ‘hernieuwbare’ energiebronnen groter wordt. Maar verander nooit een verliezend team!
In werkelijkheid heeft COP 27 vooral gediend om de Europese Unie te laten zien dat de Afrikaanse landen zich willen ontwikkelen en dat dit alleen zal gebeuren door de CO2-uitstoot te verhogen. Gelukkig blijkt uit steeds meer studies dat er geen klimaatcrisis is. Anderzijds moet de EU dringend orde op zaken stellen op het gebied van het energiebeleid, dat niet meer dan een onderdeel is geworden van het klimaatbeleid, dat uitgerekend wordt aangestuurd door de voorstanders van minder energieverbruik. Wij betalen de gevolgen en dit is nog maar het begin..
***
Over de auteur
Samuel Furfari is hoogleraar energie-geopolitiek. Zijn laatste boek heet: “Énergie, tout va changer demain? Analyser le passé, comprendre l’avenir” (“Energie, zal morgen alles veranderen? Het verleden analyseren, de toekomst begrijpen”.)
Bron hier.
***
Er is geen klimaatcrises! Wel een zelf veroorzaakte ‘hernieuwbare’ energietransitiecrises.
Nederland moet net als Duitsland langjarige gasdeals gaan afsluiten met Qatar en andere producenten van vloeibaar gas. Dat verkleint de kans op torenhoge prijzen zoals nu het geval is, zeggen energie-experts, nadat Duitsland en China deze week tijdens het WK zaken deden.
Duitsland kwam begin deze week overeen om vijftien jaar lang vloeibaar gas van Qatar af te nemen. Met de deal hoopt Berlijn het wegvallende Russische gas deels op te vangen. Ook China sloot een langjarige overeenkomst met het steenrijke oliestaatje.
Energie-experts spreken van een wijs besluit: ondanks de verduurzaming is gas nog decennia nodig als transitiebrandstof. ,,Dat een groene regering in Duitsland nu een langjarig contract afsluit, moet het kabinet aan het denken zetten”, zegt Martien Visser, lector Energietransitie aan de Hanzehogeschool in Groningen. ,,De betrouwbaarheid van onze energievoorziening is nu onvoldoende afgedekt.” Gevolg is energieprijzen die door het plafond schieten. ,,Met allerlei sociale en maatschappelijke problemen tot gevolg.”
Jilles van den Beukel van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS) noemt het verstandig om een deel van het gas langjarig vast te leggen. ,,Nederland koopt zijn gas nu louter op de spotmarkt in (deel van de markt waar levering en betaling zeer kort na het afsluiten van de transactie plaatsvinden, red.), waarbij contracten maximaal één tot twee jaar lopen. Bij voldoende aanbod is dat voordelig, maar bij de huidige krappe markt geeft dat grote prijsrisico’s.”
Van den Beukel beklemtoont dat Nederland en Europa uitzondering op de regel zijn. ,,De rest van de wereld koopt gas al veel langer voor de lange termijn in. Hoogleraar energie-economie Machiel Mulder noemt het eveneens nuttig de Nederlandse gasstrategie te heroverwegen. ,,Meer langjarig gas geeft een veel grotere zekerheid, ook over de prijs.”
https://www.ad.nl/binnenland/energie-experts-langjarig-gascontract-duitsland-moet-kabinet-aan-het-denken-zetten~a79cd700/
Deze zogenaamde energie-experts vertellen niet het hele verhaal (of de journalist laat het achterwege). Er zijn namelijk niet zo heel veel bronnen die op aanvraag iedere willekeurige hoeveelheid aardgas kunnen leveren. De bronnen moeten er zijn, en ook de verwerkingsinfrastructuur, opslag, vervoer en weer opslag. Dat zijn projecten die jaren duren en miljarden dollars kosten. Investeerders willen hun geld er alleen in steken indien er weinig risico’s aan vast zitten. De grote beleggers (o.a. ABP) willen niet meer in fossiel investeren, dus wordt geld lenen duurder.
Het komt onze linksgroene overheid juist heel goed uit dat aardgas heel duur wordt gemaakt door haar eigen handelen. De politici wassen hun handen in onschuld, want corona en Rusland krijgen de schuld (never waste a good crisis), maar in feite zitten ze er zelf achter. Maak aardgas bijna onbetaalbaar en we willen als vanzelf wel aan de goedkopere elektra. Marktmanipulatie is het, oftewel planeconomie naar communistisch voorbeeld.
Goedkopere elektra? Dat is nog maar de vraag, de meeste elektra wordt nog altijd gegenereerd met aardgas als bron, ergo als de prijs van gas omhoog gaat, gaat de prijs van elektra ook omhoog.
Terwijl onze minister ‘woke-Nederland’ vertegenwoordigend het WK-Qatar bezocht om haar ‘woke’-speldje te tonen, droeg de Duitse minster vertegenwoordigend ‘de Duitse woke community’ de hele ‘one love’ armband, maar ze sloot en-passant ook nog eens een 15 langjarig LNG-aardgascontract af met Qatar.
Wat een nitwits hebben we toch in dit kabinet RutteIV!?
Op de lessWatts Post staat het artikel: ‘de mens in suïcide -modus’ en dat gaat zeker op voor de leiders van de Europese Unie.
Ik las net dat die hebben besloten niet meer dan 56 dollar te betalen voor een vat Russische olie en dat Europese reders en verzekeraars niet meer mogen meewerken aan de handel en transport .
Geen zelfmoord, maar moord op de eigen bevolking ! ( moet je nagaan, er mensen die het beleid nog verdedigen ook )
http://bureaulesswatts.nl/de-mens-in-suicide-modus/
Geregeerd door achterlijken, aanhangen door nog grotere idioten, die geen notie hebben waar ze mee bezig zijn. Chapeau.
Bert, de mensen die dit besluiten, ondervinden zelf weinig nadeel van hun beslissingen. Verdien je 2 ton per jaar en je moet 15% inleveren dan hou je nog steeds 170.000 Euri over om van te leven. Maar als je rond moet komen van 40.000 per jaar dan is 6.000 inleveren wel heel veel geld. Die 6.000 doen veel meer pijn dan de 25.000 van een Brusselse EU-ambtenaar.
De pijn wordt niet gevoeld door de ongekozen Timmermansen van deze wereld. Het zijn juist díe figuren die plastic flesjes in hotels gaan verbieden, maar wel iedere maand een heel circus onnodig laten verhuizen tussen Brussel en Straatsburg.
Goed kort artikel, beter dan die hele lange. :)
En inderdaad Brussel met zijn aanhang denkt nog steeds dat ze heel belangrijk zijn, dat de wereld naar hun luistert.
Nou ik kan hun vertellen ze vergissen zich, ieder mens met een beetje kijk op de wereld zal dat beamen.
Brussel met hun aanhang leven in een droom, veel aanhangers leven in een co2 neutrale droom, en ook nog een natte.
Het is gewoonweg niet te bevatten dat Brussel een aanbod, een contract van Qatar afwijst dat 20 jaar gas wilde leveren aan Europa, en ook nog voor een betaalbare prijs.
Nee zegt Brussel wij willen co2 neutraal zijn.
Wat is er gebeurd, China heeft het contract met beide handen aangegrepen, al het gas gaat naar China en zal daar gebruikt worden.
Dankjewel Brussel, laat de mensen hier maar verrekken voor jullie natte droom.
Brussel maakt Europa kapot, ze zeiken liever over plastic shampoo flesjes in hotels, frietbakjes, en koffie cups, en doosjes waar te veel ruimte onbenut blijft.
Het mooiste, ze willen geen electrische auto voor hun staatszaken want die voldoen niet aan hun eisen, je zult deze gasten toch liever met de kop in het zand poten, misschien worden de blaadjes dan wat slimmer.
Allemaal oprøtte
Typisch ons forum trolletje met honderden namen en zich nooit heeft verdiept in het WEF.
Schijbaar ook nog niet gelezen dat zelfs het KNMI schrijft dat ons weer verstoord word tot wel 150 kilometer ver door windmolens.
Wat heb je liever knulletje, wat opwarming of op wereldschaal weersverandering door jullie hernieuwbare zooi?
Juist door types als jou komen we goed in de shit te zitten, zitten we al.
Trol in zicht zonder inzicht
Bruinkool heeft een nare eigenschap. Het ligt namelijk onder de grond. Teneinde het in je kachel te willen verstoken moet je het uitgraven. Hoe meer je nodig hebt, hoe groter het gat wordt. Een heel groot gat ligt bij het plaatsje Jüchen, ten zuiden van Mönchengladbach. Het heet Tagebau Garzweiler. De autobahn A46 ligt er vlakbij. Vanuit een uitzichtpunt kan je het enorme gat in de grond mooi bewonderen, dan wel verafschuwen. Kijk je naar het oosten dan zie je een paar windmolens staan. Het maakt niet uit hoe hard het waait, want ze draaien toch niet. Al jaren niet. Verkeerde planning.
En om ze te zien staan, moet je wel opschieten. De eerste is inmiddels met explosieven gesloopt. Een tijdje geleden was namelijk een windmolen van hetzelfde type in het dorpje Haltern omgevallen. Kaputt dus. Besloten is om nu alle windmolens van dit type in Jüchen met de grond gelijk te maken.
Let wel: Deze windmolens zijn ontworpen en geplaatst door zeer hoog opgeleide deskundigen. A’s en B’s bij elkaar. Vele onderzoeken, modellen, vergaderingen enzovoorts zijn er aan voorafgegaan. Uiteindelijk allemaal verloren moeite. Een fiasco veroorzaakt door onkunde bij de deskundigen.
Misschien hadden ze de ontwerpen moeten peer reviewen. Dan was dit echec vast niet gebeurd. Pffff…
Een groot voordeel van bruinkool is dat het er “gratis” ligt.
Dat kun je van windmolens en zonnepanelen niet zeggen.
Oh, en mocht er een trol meelezen die twijfelt aan de slechte bedoeling van het WEF:
“niets van … privé-eigendom confisceren”.
Helemaal gelijk heb je! De tekst “You own nothing, and be happy” was slechts de tekst van een carnavalsliedje, uitgebracht door ene Clausewitz von Schwäbisch.
En herverdeling van het geld, die trol wat hier rond dwaalt is gewoon co2 ziek.
Heeft zich nooit en te nimmer verdiept in het WEF.
Weet ook niet dat het WEF kaag naar voren probeert te duwen om minister president te worden, voor nog meer invloed te krijgen.
Mensen word toch eens wakker, maar de mensen leven liever onder een communistisch Europa heb ik het idee.
Goed en kort duidelijk verhaal over afgelopen COP27. Dat het niks is geworden ondanks het inzetten van ons jokertje knulletje De Parma, lachebekje Sharon Dijksma en nog een fiks stelletje vakantieliefhebbers wordt hier goed verwoord.
Dat gat in Garzweiller vindt ik prachtig en zo dichtbij voor vergelijkbare gaten zoals Grand Canyon en caldera’s van vulkanen moet je veel verder reizen en het heeft nog veel geld opgebracht ook. En over een tijdje als het dichtgegroeid is is iedereen er weer blij mee.
Pieter Omzigt heeft Jetten ondervraagd over gasprijs in Nederland die in geen enkel ander land ook maar enigszins geevenaard wordt. Het (non) antwoord van Jetten verdiende ontslag op staan voet en pek en veren. Dat laatste wel (milieu) vriendelijk en de veren van een onbeschermd soort, bladveren van een auto eventueel.