Van een onze correspondenten.
Koopkracht is nu de belangrijkste prioriteit op mondiaal niveau. Ondanks het belang dat men hecht aan het klimaat en extreme weersomstandigheden, zijn mensen minder geneigd om betrokken te raken en twijfelen ze meer aan de menselijke oorsprong van het fenomeen.
EDF, een belangrijke internationale speler in de energiesector, die zich inzet voor het bereiken van koolstofneutraliteit tegen 2050, presenteert de bevindingen van een grootschalig opinieonderzoek dat voor het 4e achtereenvolgende jaar is uitgevoerd door Ipsos in 30 landen op alle vijf continenten, die tweederde van de wereldbevolking en inclusief de grootste CO2-uitstoters. In een periode die wordt gekenmerkt door zware inflatie, zijn de economische zorgen toegenomen, terwijl de zorgen over het milieu op mondiaal niveau zijn gestagneerd.
De stijging van de kosten van levensonderhoud is het belangrijkste punt van zorg op internationaal niveau (62%) met een verdere sterke groei dit jaar (+10 ptn sinds 2021, +15 ptn sinds 2020). Armoede en ongelijkheid blijven ook bovenaan de lijst staan (46%), gevolgd door gezondheidsproblemen (42%).
Hoewel klimaatverandering bovenaan de lijst met milieuprioriteiten staat, wekt het geen grotere bezorgdheid en groeit de scepsis over het klimaat.
Het gevoel getuige te zijn van klimaatverandering groeit in gebieden die te maken hebben gehad met de hoge temperaturen en droogtes van 2022.
2022 werd gekenmerkt door grote klimaatgebeurtenissen: ongewoon hoge temperaturen, droogtes en bosbranden in Europa tijdens de zomer, overstromingen in Australië, hoge temperaturen in India en Japan en droogte in Chili eerder dit jaar… Maar op internationale schaal is het gevoel van ‘absoluut’ of ‘enigszins’ geconfronteerd worden met klimaatverandering sinds 2019 niet gegroeid, ondanks zeer hoge scores (77%), met name in Zuid-Amerika (89%), Afrika/het Midden-Oosten (80%) en Azië (82% ).
Hoewel klimaatverandering bovenaan de lijst met milieuprioriteiten staat, wekt het geen grotere bezorgdheid en groeit de scepsis over het klimaat.
Klimaatverandering (46%, +2 punten vs. 2021) en extreme klimaatgebeurtenissen (43%, +2 punten vs. 2021) zijn dit jaar op wereldniveau de belangrijkste redenen voor bezorgdheid over het milieu geworden, hoewel dit ook te wijten is aan de minder zorgen over afval en plastic (41%, -5 punten vs. 2021) en luchtverontreiniging (37%, -3 punten vs. 2021). Niettemin, als de twee items worden gecombineerd, beschouwt 66% van de wereldbevolking het klimaat nog steeds als een prioriteitskwestie (60% in 2019).
Dus minder mensen dan voorheen denken dat het te wijten is aan menselijke activiteit: 63% c.f. 69% in 2019.
Tegelijkertijd wekt de klimaatverandering dit jaar geen grotere bezorgdheid en groeit de klimaatscepsis.
De bezorgdheid over klimaatverandering blijft hoog (69%), maar neigt te dalen. Onverwacht is juist de scepsis over het klimaat de afgelopen 3 jaar gestaag gegroeid (37%, +6 punten in 3 jaar), en is dit jaar vooral opvallend in Frankrijk (37%, +8 punten in één jaar), terwijl de bezorgdheid over het milieu bijzonder sterk in dat land. Meer specifiek, de grondgedachte die het meest is veranderd, is geen ontkenning van klimaatverandering, maar het idee dat klimaatverandering ‘voornamelijk te wijten is aan het soort natuurlijke fenomenen dat de aarde in haar geschiedenis heeft meegemaakt’. Dus minder mensen dan voorheen denken dat het te wijten is aan menselijke activiteit: 63% c.f. 69% in 2019.
Handarbeiders en jongeren onder de 25 zijn het minst geneigd consumenten een handelingsplicht op te leggen.
Het lijkt er dus op dat de bevolking het optreden van extreme klimaatgebeurtenissen opmerkt en ze bovenaan de lijst van actuele milieuproblemen plaatst, terwijl dit hen tegelijkertijd niet meer bezorgd maakt, noch overtuigt het hen van de menselijke oorsprong van het fenomeen, alsof de ‘natuur’ steeds meer haar eigen deregulering lijkt te veroorzaken.
Mensen constateren dit terwijl ze tegelijkertijd minder geneigd zijn om op individueel niveau te handelen: een jaar geleden vond 45% dat het aan hen was om actie te ondernemen, terwijl dat nu 42% is. In Frankrijk is de daling in de zin van individuele accijns in 2022 zeer fors (van 61% naar 49%) na een regelmatige stijging in de drie voorgaande jaren. Handarbeiders en jongeren onder de 25 zijn het minst geneigd consumenten een handelingsplicht op te leggen.
Mensen beweren dat ze hun gedrag hebben veranderd. Dit fenomeen is het duidelijkst bij het gebruik van individueel vervoer: het aantal personen dat beweert de auto niet ten minste af en toe te nemen, is tussen 2019 en 2022 gestegen van 49% naar 61%, en het aantal personen dat het vliegtuig niet neemt van 41% naar 61%. 52%. Een andere belangrijke ontwikkeling is te zien met betrekking tot het gebruik van hernieuwbare energie voor verwarming: van 34% naar 44%.
De andere eco-gebaren die al op grote schaal worden ingezet, zijn er die niet de grootste impact hebben op de klimaatverandering (afval sorteren, overtollige verpakkingen vermijden, seizoensfruit). Aan de andere kant lijkt de consumptie van vlees, dat in de voorstelling een grote impact heeft op het klimaat, niet af te nemen op basis van de beweringen van de respondenten.
De jongste respondenten beweren niet meer deugdzame praktijken te bedrijven dan de bevolking als geheel.
Voor het uitgebreide onderzoek zie hier..
***
Trol.
Verwijderd.
Huistrol. Verwijderd.
Zeer verpant dat jij hier ineens opduikt, doet me denken aan Nikos zijn speurwerk.
Modelleur 11 dec 2022 om 18:41
Ongemakkelijke waarheid 11 dec 2022 om 18:57
Yep, Theo, allemaal dezelfde deugkneus, nog immer te dom of simpelweg te lui om het te verbergen
Noem mij één reden waarom ik moeite zou doen een reactie te plaatsen waarvan op voorhand duidelijk is dat die verwijderd zal worden, terwijl ik diezelfde reactie kan plaatsen onder mijn eigen pseudoniem en dan blijft staan.
Nikos vergist zich. Jouw reacties blijven in de regel staan. Je identiteit is bij de redactie bekend.
Zal er dan toch wel aan liggen wat je schrijft Modelleur, ook ik kan niet alles schrijven onder het mom nou ja ik ben toch bekend hier.
Dank Hans. Nikos vergist zich inderdaad. Voor ons is dat overduidelijk. Voor Nikos begint dat besef wellicht inmiddels ook eindelijk door te dringen; hij kan geen enkele reden noemen.
“Noem mij één reden waarom ik moeite zou doen een reactie te plaatsen waarvan op voorhand duidelijk is dat die verwijderd zal worden, terwijl ik diezelfde reactie kan plaatsen onder mijn eigen pseudoniem en dan blijft staan.”
Omdat je een gestoorde fanaat bent en je weet dat die deugriedel , ook als die onder je eigen naam staat, zal worden verwijderd
@ Hans L.
En welk bewijs kun je in hemelsnaam hebben dat Modelleur niet ook de trol kan zijn?
Nikos,
Bewijs? Naam, e-mailadres IP-adres, themakeuze en stijl.
Dat bewijs kun je alleen maar krijgen met een IP-tracker die achter de vpn of proxy kan kijken, Nikos.
Of hij moet zo dom zijn dat hij per ongeluk meermaals zijn eigen IP-adres gebruikt onder verschillende namen.
“Bewijs? Naam, e-mailadres IP-adres, themakeuze en stijl.”
Naam, e-mailadres, IP-adres en stijl kun je wisselen zoveel je wilt, thema is altijd hetzelfde.
‘It’s Easier to Fool People Than to Convince Them That They Have Been Fooled’
Zo is dat @(H. Labohm (HR) 12 dec 2022 om 10:52), dat zijn criteria die nikos niet heeft getoetst. Hij kent maar één criterium en dat leidt dus tot confirmation bias.
‘It’s Easier to Fool Oneself Than to Convince The Person That He Has Fooled Himself’
Modelleur,
Ter verdediging van Nikos.
Nikos kan een aantal van die criteria ook niet toetsen. Hij heeft daarin geen inzage. Ik wèl.
Modelleur, laten we nu niet kinderachtig gaan doen, zeggen de letters M.M je nog wat?, vast en zeker wel.
Wie had daar ongeveer 3 jaar geleden mee gecorrespondeerd en onder welke naam?
En wie had nog meer e-mail contact, ja dat was ik.
Dus niet zo onschuldig doen, voor de rest laten we het er maar bij voor het uit de hand gaat lopen.
Privé gegevens ga ik overigens toch niet posten zo ben ik niet.
klopt Theo, ik heb een keer mijn naam veranderd, jaren geleden. Daar was een goede reden voor. Hans L. is daarvan op de hoogte.
Okay, Modelleur,
Fijn dat je het toegeeft, er was meer, maar zoals ik al aanhaalde, we laten het er maar bij dat is beter.
Gewoon blijven praten of dat VPN niet bestaat.
Trol. Verwijderd.
Wie zijn die “deskundige klimaatwetenschappers”? Er bestaan helemaal geen klimaatwetenschappers die deskundig zijn in alle facetten die het klimaat bepalen. En kun je me een referentie geven waar die 99% wordt hard gemaakt? Zo maar wat getallen rondstrooien zonder onderbouwing is weinig overtuigend. Je wil toch niet beweren dat Cook et al 2013 jouw referentie is?
Modelleur je begint het er wel dik bovenop te leggen.
Je krijgt van mij nog even het voordeel van de twijfel, maar de twijfel is nog maar zeer zeer klein.
Een paar nukken van jou zijn me zeer bekend. M
Afnemend geloof in de menselijke oorzaak van ‘klimaatverandering’……..
Oorzaak is, dat er wereldwijd nog immer veel te weinig subsidies gaan naar ideologisch gedreven klimaatalarmisme propaganda en naar hun ‘hernieuwbaar’ religieuze zeloten.
Impodinges 15.45. We wonen nu eenmaal niet in Oosteuropa of zo. En jezelf overtreffen in onzin verkopen lukt je vast niet meer, dus hou maar op.
Via FB van klimaatgek interessante podcast:
https://rumble.com/v1z13b4-de-problemen-met-de-energietransitie-84.html
Paul, die meneer noemt zich consultant maar hij lult uit zijn nek want hij weet echt niet waar hij het over heeft, wat een slecht verhaal het lijkt veel op nepinfo.
Bob, ik heb het zojuist afgeluisterd.
Mogelijk heb je gelijk dat hij uit zijn nek lult. Kan je even aangeven hoe en waar precies?
Zeer vaag verhaal voor een “consultant”. Bi mij aan tafel kwam die er niet zomaar mee weg.
Dit is een goed stuk informatie die lijkt aan te geven dat ondanks een mega effort van de kant van de Klimaatkerk om ons te overdonderen met rampen en het onderdrukken van een echt wetenschappelijke benadering van hun IPCC godheid en andere lagere goden (Timmerfrans, Jetten, Thunberg en niet te vergeten Maarten Keulemans/VK), het de goede kant op gaat.
Aangezien een mens een jager verzamelaar is en ik wel genoeg verzameld heb blijft de jacht mij over. Niet met pijlen overigens maar met argumenten we zijn nu eenmaal een beste tijd verder in onze ontwikkeling. De klimaatzeloten wereld vormt mijn jachtgebied en hoewel het niet makkelijk is zo’n doel op de korrel te krijgen lukt het nog wel eens. Hoewel voorgaande heel bruut klinkt ontstaat er meestal een interessant gesprek waar zeker als er geen belangen (meer) meespelen goed op gereageerd wordt. Om de bovenstaande cijfers nog sneller de goede kant op te krijgen raad ik iedereen aan verbaal de confrontatie aan te gaan. Het is even doorbijten, maar dan wordt het leuk. Wel uitkijken waar de nooduitgang is want ze worden onberekenbaar gezien de wanhopige chaos waar ze ons in hebben doen belanden en er zitten boeven tussen.
“…. In een periode die wordt gekenmerkt door zware inflatie, zijn de economische zorgen toegenomen, terwijl de zorgen over het milieu op mondiaal niveau zijn gestagneerd…”
Het begint door te dringen dat de economie HET probleem is.
Kan ik eindelijk ophouden daar steeds maar weer op te wijzen. Echter het besef zal te laat zijn.
Inflatie… We hebben er allemaal last van. ABNAmro voorspelde in november een 2022 jaargemiddelde van 10,4%. Voor volgend jaar denkt de bank dat de inflatie uitkomt op 3,5%. Die verlaging is grotendeels te danken aan het komende prijsplafond.
Tja, Iedereen schijnt te vergeten dat het prijsplafond uiteindelijk door de belastingbetaler moet worden opgehoest. De belastingen zullen dus stijgen.
Het ‘mooie’ aan inflatie is, dat zij onomkeerbaar is. De 10,4% van dit jaar (het is uiteraard veel meer, maar dat is een andere discussie) is sowieso blijvend. Die zal er nooit meer vanaf gaan. Stel je voor dat de prijzen met 10% dalen. Dat zou een enorme deflatie betekenen! Die hoge inflatie is goud waard voor de overheden. Zij kunnen namelijk zelf geld bijdrukken om zo hun schulden af te lossen. voor de burgers is het een ramp, omdat die geen geld kunnen bijdrukken en ze altijd met hun lonen en rente achterblijven bij de inflatie.
Inflatie is pure geldonteigening door de overheid, in dit geval door de ECB/EUSSR.
“het aantal personen dat beweert de auto niet ten minste af en toe te nemen, is tussen 2019 en 2022 gestegen van 49% naar 61%, en het aantal personen dat het vliegtuig niet neemt van 41% naar 61%.”
Maar in 2020-2021 hadden we Covid, weet u nog wel, dat er voor zorgde dat we niet in onze auto, laat staan in een vliegtuig mochten. Niet vermeld wordt of dat ‘beweert’ slaat op intentie of op het niet mogelijk zijn. De gesel van alle statistiek: “confounding factors”.
Of heb ik wat gemist?
Ja. Ja. Als de armoede bij de voordeur staat is de klimaat onzin bij de achterdeur uit.