Van een onzer correspondenten.
Fossiele investeringen zijn aantrekkelijk. Een oliebedrijf dat in extra fossiel investeert krijgt een staand applaus. Groene ambities worden daarentegen uitgefloten.
De NOS:
‘Zo kondigde BP deze week acht miljard dollar aan extra investeringen in olie en gas aan. Een U-turn. Vergeleken met veel andere olie- en gasbedrijven waren de Britten juist ambitieus op het gebied van verduurzaming. In plaats van 40 procent minder fossiel in 2030, zet BP nu in op 25 procent minder. Sinds die aankondiging steeg de koers zo’n 15 procent.’
De wereld van het grote geld is op zoek naar winst en daar past geen duurzame agenda bij, zo blijkt. De relatief lage beurswaarde van Shell, door actiegroepen via rechtszaken gedwongen klimaatdoelen te halen, wijken dan ook af van Amerikaanse concurrenten als Exxon Mobil en Chevron die goed presteren.
Voor klimaatrealistische ondernemers is deze ontwikkeling een feest, voor klimaatbezorgde investeerders als de Triodos Bank zijn de druiven zuur.
‘Grote beleggers uit de VS, China en het Midden-Oosten zeggen: wij zitten in aandelen om geld te verdienen’, stelt analist Corné van Zeijl van vermogensbeheerder Actiam.
Hoofdeconoom Hans Stegeman van Triodosbank:
‘Er wordt veel gesproken over het verduurzamen van de economie, maar op de beurs gaat het alleen over winst maken op de korte termijn. (…) Dat is een bijzonder cynische prioriteit, die niet helpt om de wereldwijde klimaatdoelen te halen. Het is helaas wat we nu zien gebeuren op de financiële markten.’
De NOS vraagt zich dan ook af of met de grote rol die fossiele energiebronnen en -bedrijven spelen, en het dreigende mislukken van klimaatdoelstellingen aan de andere kant, de ontwrichtende klimaatverandering waarvoor wordt gewaarschuwd nog te ontlopen is.
De Triodos-topman met gevoel voor proportie:
‘De maatschappelijke onrust neemt toe. Dat zie je aan de aanklacht deze week tegen Shell, en ook het grote aantal demonstranten op de A12.’
***
Bron hier.
***
Wij van Triodos adviseren Triodos.
De maatschappelijke onrust neemt toe volgens de Triodos medewerker. Ik den dat hij even bij Spec Savers langs moet want ik heb dat nog niet gezien. Behalve een stelletje zolen die een asfalt test aan het doen zijn om de kleeflaag te controleren maar ze weten zeker niet dat dat voor de oplevering al is gebeurd. Zonde van al die verspilde energie. Als je nergens verstand van hebt, gaan mensen toch wel rare dingen doen. Ze hadden ook gewoon even bij RWS langs kunnen gaan zitten ze lekker warm en krijgen ze ook nog koffie, stom he.
Klimaatdoelen, laat het daar maar bij, doelen hoeven bij lange na niet gehaald te worden, het is weer zo een klimaat illusie die een stelletje gestoorden ons in rap tempo willen opleggen.
Maar je zult zien het is niks en het word voorlopig niets, zelfs in het Groene Duitsland krijgen ze het nog steeds niet klaar om de onbeperkte snelheid op vele snelwegen van de baan te krijgen.
Vele dikke heren met snelle wagens verzetten zich met hand en tand daartegen.
Het leukste argument was, laat het maar zo want het sterft uit, met een electrische auto kun je toch niet met 200 Kmh blijven rijden want dan is de accu te snel leeg, ja dat vond ik een goede.
Theo, je weet toch, deze dikke heren en dames blijven natuurlijk in hun mooie grote dienstauto rijden en niet EV. Meestal diesel oftewel benzine met behoorlijk vermogen. Vooral het groen/rode regeringsclubje is zo hypocriet en heeft er lak aan als de industrie naar de filistijnen gaat. De gekkenhuizen zijn te klein voor al die gestoorde figuren.
Het voordeel is met gezamelijke doelen dat als je ze geen van alle haalt, je gewoon de deadline opschuift. Dan gaat er niemand af. Mocht er wel iemand af moeten gaan dan is er altijd wel een zondebok te vinden.
Ook in het verleden was een timmermans of zijn zoon een goede zondebok.
https://www.zerohedge.com/political/investors-pressure-european-banks-stop-financing-new-fossil-fuel-projects
Hoe meer oneconomisch activisme hoe meer winst voor beleggers lijkt me zo..
Ook voor pensioenfondsen?
Zeker, indien beleggers en niet activisten.
Theo, ik denk dat de verwarming van de aarde juist opzettelijk aangejaagd wordt door de kopers en verkopers van elektrische auto’s. Stel je voor dat we nu twee strenge winters hadden gehad. Dan was de verkoop van e-auto’s in elkaar gestort vanwege de geringe actieradius bij strenge kou. E-auto liefhebbers hebben dus baat bij een warmer klimaat!
Johan, al hun zogenaamde hernieuwbare zooi valt of staat op subsidie, geen subsidie is einde oefening.
Kijk maar hier hoe dat werkt.
AUTOVERKOOP IN NOORWEGEN ZO GOED ALS INGESTORT
https://www.autoweek.nl/autonieuws/artikel/autoverkoop-in-noorwegen-zo-goed-als-ingestort/
Theo, ik heb dit bericht werkelijk schaterend van het lachen gelezen; schitterend.
Ook schitterend:
https://www.telegraaf.nl/financieel/150825107/opec-baas-wil-dat-klimaatactivisten-naar-grotere-plaatje-kijken
Zijn er ook tegenvallers?
Jazeker.
Ik doe bijna alles met stroom. Verwarmen en koelen met mijn warmtepomp, warm water met een andere warmtepomp, verlichting, wassen, drogen enz.
Alleen koken op butagas voor ongeveer 35 euro/jaar.
Over 2022 betaalde ik 107 euro/maand. Eind 2022 kondigde de Franse regering aan dat de prijs voor stroom per 1 februari met maximaal 15% zou mogen stijgen, dus voor mij zou uitkomen op een 123 euro/maand.
Kreeg vanochtend het nieuwe maandbedrag van EDF; 117 euro/maand.
??????, oh ja, ik kreeg ook nog een energiecheque van 67 euro voor 2023, dus die is al verwerkt. De cheque van 200 euro die ik vorige week kreeg is nog niet verwerkt. Ja ja, het is afzien in een land waar ze wel wat om de gewone Jan Lul de belastingbetaler geven.
Gelukkig is de diesel hier nu 1,74/l.
Ga lekker door daar in Nederland; ik blijf wel hier.
Ja AnthonyF duw het er maar weer lekker op, haha.
Ik heb nog geluk, ik heb nog een contract, een goed contract tot en met januari 2025, betaal ongeveer 165 euro voor gas en elektriciteit, ik heb het echt nog spotgoedkoop, maar ja, 2025 komt sneller dan men denkt.
Als ik rekeningen van anderen zie vallen me de sokken uit, pure oplichting, ook gezien de mega winsten wat ze maken.
Tanken en boodschappen veelal in Duitsland, met tanken moet je even de prijzen in de gaten houden deze wisselen om de paar uur, vorige week lukte het nog voor 1,65 euro, het is weer even flink gezakt.
De levensmiddelen zijn er wel gestegen, maar hier ook dus het verschil blijft hetzelfde.
Ik snap gewoonweg niet hoe sommige nog rond komen, ik schat veel stille armoede, ook gezien dat er na schatting een kleine 100.000 woningen nu van schimmel zijn voorzien met een gevaar voor de gezondheid.
Jonge mensen die een huis met tophypotheek hebben zitten veelal ook in de problemen en staan veelal onderwater door dat de huizenprijzen weer zijn gezakt door de oplopende rente.
Er gaat veel geld naar andere dingen hier dan naar eigen volk, de regering heeft steeds minder op met de gewone man en dat word steeds duidelijker voor velen.
Johan, het gaat bij accu’s naar twee kanten toe fout koude en warmte leveren ca 30% verlies op en bij koude moet de verwarming ook nog aan dus nog minder actie radius. Maar kijk maar eens naar deze link heel interessant. Ook de kant van de grondstoffen en mining komen aan bod, je zou meteen een nieuwe fossiele auto bestellen. https://m.youtube.com/watch?v=4sa5JkeerRo
Hoofdeconoom Hans Stegeman van Triodosbank:
“maar op de beurs gaat het alleen over winst maken op de korte termijn”
Antroposofisch economie model?
Naast esg beleggingen die nog moeten renderen zijn er nu ook impact beleggingen.
De impact beleggingen gaan actief bijdragen aan de sustainability development goals van de Verenigde Naties, de autoriteit op beleggen.
De volgende etf richten zich op duurzaam
XGBE Xtrackers EUR Corporate Green Bond UCITS ETF
PABC Amundi ICPR Euro Corp Climate Paris Aligned PAB ETF
PABZ Amundi Euro iStoxx Climate Paris Aligned PAB ETF
RIZF Rize Sustainable Future of Food UCITS ETF
WRLD Rize Environmental Impact 100 ETF
RENW L&G Clean Energy UCITS ETF
HTMW L&G Hydrogen Economy UCITS ETF
XMLC L&G Clean Water UCITS ETF
XMLH L&G Healthcare Breakthrough UCITS ETF
CITY iShares Smart City Infrastructure UCITS ETF
USAPA UBS MSCI USA Climate Paris Aligned UCITS ETF
JPA UBS MSCI Japan Climate Paris Aligned UCITS ETF
Rendement bekijken op langere tijd is wat lastiger. Er is geen dividend.
Mooi dit artikel haakt in op al door mij geconstateerde veranderingen van beleid bij verschillende oliemaatschappijen. Meest recent het vertrek van van Loon bij Shell wellicht om reden van ander beleid voor nabije toekomst.
Ik schrijf hier bewust ‘nabije toekomst’ omdat ten aanzien van olie het punt dat winning nog energetisch verantwoord is (EREI > 7) rond 2030 al wordt bereikt dit zelfs ook bij nog niet aangeboorde of ontdekte velden. De invloed van dan de structurele schaarste wordt voorafgegaan door periode van hoge prijzen voor olie en dus hoge winsten. Dit is nu het geval omdat vraag naar olie stijgt mede tgv falende energietransitie.
Kijkend naar grafiek met verwacht gebruik olie dan is op te merken dat rode lijn gezien EREI verloop niet haalbaar is, blauwe lijn helaas ook onrealistisch is en de groene lijn niets te maken heeft met netto 0 uitstoot in 2050 maar wellicht beter het effect van dalende EREI waarde volgt.
Waar het dus gaat over winst is dit vooral snelle winst maar lost dat onderliggende problemen met energievoorziening totaal niet op.
Er is geen visie over dit probleem zoals ook tenenkrommend aan het licht kwam in WNL op zondag van 12 feb 2023 waar David Smeulders een poging deed de energievoorziening van ons land voor 2033 te gaan aangeven.
Volgens mij zal de vraag naar olie blijven stijgen, want we hebben het nodig om een veelvoud van producten te kunnen realiseren. Met groen geen staal, aluminium, plastic, schoonmaakmiddelen enz. enz. Oh ja, groen denkt al die was- en schoonmaakmiddelen te kunnen produceren van natuurlijke grondstoffen. Ik wens allen veel geluk toe om dit te kunnen realiseren. Ik ben eigenlijk helemaal niet tegen een transitie in het algemeen, maar dan met beleid en voorafgaand gedegen onderzoek. En dat is ver te zoeken.
@ Udo,
“Volgens mij zal de vraag naar olie blijven stijgen, want we hebben het nodig om een veelvoud van producten te kunnen realiseren.”
FG je moet onderscheid maken naar doel gebruik van grondstoffen.
Bij grondstoffen als olie voor energie in centrales maar ook tov brandstoffen voor motoren is de EREI waarde (*) van groot belang. Logisch is dat voor aanwending voor energie het oppompen en verwerken niet meer energie mag kosten dan er beschikbaar komt. De EREI moet dus in ieder geval boven de 1 liggen en in huidige situatie (risico weging) is grens voor EREI waarde bepaald rond de 7.
Is doel niet energie maar andere producten dan speel EREI waarde geen doorslaggevende rol maar dan is de ROI waarde belangrijk. De prijs van een eindproduct kan hoog zijn maar dat mag de aankoop ervan dan niet te veel beperken.
Om het allemaal nog wat ingewikkelder te maken zijn EREI en ROI waarden niet los van elkaar te zien.
(*) EREI ook wel aangeduid als EROI of ERoEI
ROI return on investment
Udo,
De energietransitie is een oefening in werkelijkheidsontkenning en wensdenken. We zijn een aardoliegedreven beschaving en omringen ons met 6000 verschillende verbruiksartikelen, die uit aardolie gemaakt worden en die ons een aangenaam leven verschaffen.
Het relativeren en afzeiken van dat laaste aspect is tenhemelschreiend en inmiddels niet meer te hachelen.
Ik zal het kort houden; Geen aardolie meer, geen beschaving meer. Welkom terug in de 19e (of 18e, mag ook) waarvan Hobbes gezegd heeft dat het leven van de mens eenzaam, arm, smerig, brutaal en kort was.
Ik kan niet zoveel met dit artikel.
Hoe dan ook, een goede kennis is genezen van de Tesla manie.
Betaalde mei vorig jaar E 65.989,- voor een Model 3 Performance met 82 kWh accu.
Kreeg last van z’n rug, en in december was hij niet warm te krijgen.
De actieradius had meer dan 500 km moeten zijn, maar hij is nooit verder dan 400 gekomen.
Met een stroomprijs van E 0,90 per kWh kwam hij uit op gemiddeld 18 ct/km.
Daarbij slijten de banden hard. 20.000 km blijkt niet eens haalbaar.
Hoe dan ook, hij rijdt nu weer ‘gewoon’ benzine. Kreeg na 14.000 km nog E 52.000,- terug, en dat alleen omdat hij een andere, jong gebruikte auto kocht. Alleen de afschrijving zit dus al op meer dan een Euro per kilometer.
Er zijn twee hele mooie momenten tijdens het bezit van zo’n auto.
1) Je hebt hem gekocht,
2) Je hebt hem verkocht.
Daarom heb je ook Tesla haters, niet alleen om de auto’s, maar ook omdat Musk een misbaksel van een vent is.
https://www.autoblog.nl/nieuws/anti-tesla-campagne-regelt-superbowl-zendtijd-3452012
Maar hij heeft wel een succesvolle ruimtevaartorganisatie
Volgens mij is Tesla ook bedoeld als steun voor zijn ruimtevaartprogramma. Zelfrijdende auto‘s zijn levensgevaarlijk, maar op Mars is het een uitkomst. Kans op overstekende martianen is te verwaarlozen. Verder is elektrisch rijden daar ook wel gunstig vanwege de ijle atmosfeer waar een verbrandingsmotor echt een probleem is.
@Hans Erren:
Musk: Laat die Marskolonie maar zitten. Flauwekul verhaal. Lukt nooit. Hij ontwikkelt slimme raketten voor de oorlogsindustrie. Maar ja… daar maak je geen reclame mee.
Hans
Een rijke verniettiger die de wereld wil redden maar hem tevens sloopt.
SpaceX van Elon Musk dreigt herstel van ozonlaag teniet te doen
https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/spacex-van-elon-musk-dreigt-herstel-van-ozonlaag-teniet-te-doen
uit ‘ de Fuik ”
Larry Fink – CEO van Black Rock dat de pensioenfondsen ABP en PME als klanten heeft, schreef in zijn 2022 brief aan de klanten:
”We richten ons op duurzaamheid, niet omdat we milieuactivisten zijn, maar omdat we kapitalisten zijn en het vertrouwen van onze klanten niet beschamen willen “.
en
”Kees Vendrik – inmiddels directeur van de Triodos bank die speciaal werd opgericht om groene geldstromen te accommoderen en Diederick Samsom, inmiddels opgeklommen tot kabinetschef van Europees commissaris Frans Timmermans, die belast is met de uitvoering van het EU-klimaatbeleid, kunnen tevreden zijn over het feit dat zij aan de poort stonden van de fuik , vele jaren geleden om het volk – de vis- naar het kapitaal te leiden via gedwongen winkelnering met als lokaas de salderingsregeling. ”
Stegeman is werkzaam bij de Triodos bank dat als groene bank werd opgericht door de RABO bank .
De consumptie van fossiel brandstoffen stijgt lineair vanaf 1965 . Juist agv de economie van de energietransitie
Het is voor een heel groot gedeelte gewoon gedaan met hun groene zooi, nu komt er weer echte energie, als het hier niet is dan wel elders, en Europa zinkt steeds dieper weg.
Levenszekerheid gaat het winnen van de groene rommel.
https://www.welingelichtekringen.nl/economie/3906900/oliebedrijven-stoppen-met-investeren-in-duurzaamheid-want-fossiele-brandstof-rendeert-veel-beter.html
En nog steeds snappen ze het niet, laat ze maar rotzooien, eens zal het kwartje wel vallen.
Zo wil Nederland de Europese elektriciteitsmarkt hervormen.
https://www.bnr.nl/nieuws/duurzaamheid/10503927/zo-wil-nederland-de-europese-elektriciteitsmarkt-hervormen
beurskoersen corrigeren alleen maar de waan van de dag of het nou om renewables gaat of om fossiele brandstoffen.
Helaas voor uw voor u met uw opgewonden betogen…energie zal nooit meer goedkoop worden en dat is nou precies de zeer beperkte fossiele toekomst waarop alle fossiele producenten nu nog even van gaan profiteren na jaren van verliezen met miljarden en miljarden. Daar waren de shareholders niet blij mee…. en per slot zijn die de eerste die in de rij staan in deze ‘ shareholders’ maatschappij en niet u met uw gebazel over energie..
De fiscale ‘ breakeven’ price als u dat tenminste iets zegt ligt voor bv Rusland rond de 110 euro per barrel, voor Nigeria en Irak rond de 1,40 euro per barrel en voor Venezuela rond diezelfde koers enz enz.
Nou ja eens kijken of u dan nog loopt te huppelen en te springen…. Dat zal van korte duur zijn.
Wat u zich kennelijk nooit afvraagt is waarom al die landen die fossiele voorraden hebben dat uberhaupt aan u als brave Vinex burger ver onder de ‘prijs’ die voor hen interessant is zouden willen verkopen.
Misschien dat u zich eens kan inlezen in deze ‘ problematiek’ die werkelijk geheel aan uw voorbij schijnt te gaan.Ik zou me maar niet ‘rijk’ rekenen als ik u was.
Maar ja u heeft een vijandsbeeld en fossiele voorraden heeft Nederland niet meer dat scheelt….. wel te rusten.
https://oilprice.com/Energy/Energy-General/Has-Saudi-Arabias-Relationship-With-Russia-Reached-Its-Limits.html
Maar. De prijs wordt bepaald door vraag en aanbod. De rest is politiek gedoe. En gokken kan men in het casino doen. Liever niet op de ‘beurs’. Dat zou een hoop malaise schelen als de gokkers naar die gokhal zouden gaan, denk ik.