Fragment van een ‘Intermezzo’ van Ralf Dekker uit ‘De Gideonsbende’ van Thierry Baudet.
Door Ralf Dekker.
Toen ik opgroeide, in de jaren ‘50 en ‘60, was de wetenschap een exclusief en gezaghebbend bastion waar slechts enkele bollebozen in konden doordringen. Wie ‘professor’ was – die sprak je niet tegen. Omdat universitair geschoolden relatief zeldzaam waren, kon aan hun gezag niet of nauwelijks worden getwijfeld. Ook naar de dokter luisterde je braaf. Hij had er immers ‘voor doorgeleerd’.
Tijdens mijn studie Geologie in Leiden, medio jaren ‘70, was het volgen van een academische opleiding alweer een stuk minder exclusief geworden. Steeds meer mensen konden en kunnen in ons land doorleren – en vandaag de dag bezoekt bijna 30% van wie eindexamen heeft gedaan een HBO of een universiteit. Mede als gevolg daarvan veranderde de cultuur.
Het ‘je’ en ‘jij’-zeggen deed zijn intrede. Pakken en dassen maakten plaats voor truien. Recentelijk maakten statige leren schoenen ook steeds vaker plaats voor de veel informelere sneakers.
Vanwege de toegenomen aantallen en de veel meer egalitaire cultuur die ons land – en zeker ook de universitaire wereld tegenwoordig kenmerkt, zou je verwachten dat de mate waarin mensen tegen wetenschappers en academici opkijken, zou afnemen.
Op sommige punten lijkt dat inderdaad ook het geval: huisartsen beklagen zich erover dat hun patiënten zich steeds minder door hen laten vertellen – ze zoeken het wel op via google. Een ‘drs.’ voor je naam is ook geen garantie meer voor een goede baan; werkgevers zijn tegenwoordig haast méér geïnteresseerd in de nevenactiviteiten die tijdens de studie zijn ondernomen dan in de studie zélf.
In scherp contrast met dit afgenomen gewicht van de universitaire opleiding, staat echter het op merkwaardige wijze toegenomen gezag van ‘de wetenschap’ in ons maatschappelijk debat. Beleidsmakers schermen in veel grotere mate dan in het verleden ooit het geval was met ‘de wetenschap’. Er zou over van alles en nog wat ‘wetenschappelijke consensus’ zijn bereikt. Als Kamerlid heb ik talloze keren meegemaakt hoe een vraagstuk – of het nu ging om economie, milieubeleid, woningnood of internationale betrekkingen – werd doorgespeeld aan zogenoemde ‘experts’ die dan met een ‘rapport’ moesten komen waar politici vervolgens dociel mee aan de haal gingen zonder de vóóronderstellingen, de meetgegevens, de onderzoeksbeperkingen enzovoorts nog in twijfel te trekken.
‘Ik ben geen wetenschapper’, zeiden ze dan. ‘De deskundigen hebben gesproken.’
Het lijkt een monolithisch gegeven. Vandaar dat men ook telkens spreekt van de wetenschap. Niet een wetenschapper; niet bepaalde onderzoeken. Nee: dit zijn de feiten. Punt. Er is geen discussie meer mogelijk.
Als we onze beleidsmakers mogen geloven, is er dus wetenschappelijke overeenstemming over vrijwel alles: over het wereldwijde klimaat en wat de factoren zijn die dat beïnvloeden; over de gevaren van stikstofdepositie en de modellen die daaraan ten grondslag liggen; over nut en noodzaak van internationalisering; over Corona en de experimentele vaccins; over het economisch voordeel van de euromunt; over de maakbaarheid van genders…je kunt eigenlijk geen beleidsonderwerp verzinnen waar niet een wetenschappelijk, of quasiwetenschappelijk, sausje overheen is gegoten. En waarover ‘de wetenschappers’ het zogenaamd dus eens zijn.
Maar hoe betrouwbaar is deze ‘wetenschap’ die door de politiek zo eenduidig, zo onweerspreekbaar wordt gepresenteerd?
Toen ik me – zo’n twintig jaar geleden – intensief met het onderwerp klimaatverandering ging bezighouden vielen me de schellen van de ogen. Vanwege mijn opleiding als geoloog voelde ik me in staat om wat dieper te graven dan de alarmistische krantenartikelen. Ik ging op zoek naar de brondata van de verschillende ‘scenario’s’ en de gebruikte modellen om toekomstige klimaatverandering te voorspellen, en ik ontdekte tot mijn verbijstering dat de gehele klimaatalarmistische overtuiging feitelijk op niets was gebaseerd.
De gemiddelde temperatuur op aarde, waar het bij de klimaatdiscussies voortdurend over gaat, is nauwelijks eenduidig te meten. Zeker niet in de periode vóór 1979, toen er nog geen satellietmetingen bestonden. Wanneer we dan toch – met allerlei tekortkomingen en twijfelachtige modelaannames – komen tot gemiddelde wereldtemperaturen over de laatste decennia, is er weinig bijzonders te zien. Het gaat over tienden van graden, met flinke ups en downs. Hetzelfde geldt voor poolijs en zeespiegels. Geen meetbare versnelling van langjarige ontwikkelingen. Het aantal weersextremen op aarde neemt eerder af dan toe.
Het is een speculatieve, onbewezen en erg niet-plausibele theorie dat de CO2 die door menselijke activiteiten wordt gegenereerd een majeur temperatuurverhogend effect zou hebben.
In het geologische verleden is nooit iets gebleken van een dergelijke invloed. CO2 is één van de vele zogenaamde sporengassen. Dit zijn gassen die naast stikstof (ca. 79%) en zuurstof (ca. 21%) in zeer kleine concentraties in de atmosfeer voorkomen.
CO2 vormt ongeveer 0,04% van de atmosfeer en is een noodzakelijke voedingsstof voor planten en bomen. Ten opzichte van de jaren ‘50 van de vorige eeuw is de concentratie CO2 in de atmosfeer iets verhoogd – en dit lijkt ervoor te hebben gezorgd dat de aarde de afgelopen decennia zo’n 15% groener is geworden. Buitengewoon positief dus. Wat het effect ervan verder op het klimaat is: niemand kan er feitelijk een stom woord over zeggen. Maar de effecten van eventuele opwarming zijn makkelijk te compenseren met irrigatie of adaptatie, te meer daar natuurlijke hulpbronnen als olie en gas nog lang niet zijn uitgeput – sterker, ze zijn overvloedig voorhanden. Alternatieven – zoals windmolens – werken niet. De plannen voor een ‘groene transitie’ zijn grotesk, onbetaalbaar, krankzinnig.
Wanneer je je niet laat meeslepen in apocalyptische verhalen, maar met een nuchtere blik observeert wat er nu feitelijk aan de hand is, dan kun je kortom niet anders concluderen dan dat er geen enkele reden is tot zorg en dat de verhalen over klimaat-en energiecrises nergens op gebaseerd zijn.
Toen in 2009 een groot aantal gelekte mails uit IPCC-kringen viraal ging, en duidelijk werd hoe de machten achter de schermen zorgvuldig toegewerkt hadden naar de vestiging van een zogenaamd onwrikbaar paradigma, vielen de puzzelstukjes voor mij op hun plaats: de massalisering van de wetenschap heeft de academie niet gedemocratiseerd, maar juist gecentraliseerd.
Zij heeft haar niet opener gemaakt, maar juist geslotener. Door haar uitdijing is de wetenschap niet diverser geworden, maar uniformer.
De verstrooide, autonoom opererende professor van weleer heeft plaats moeten maken voor een stakeholder manager die alleen nog kan overleven als hij funding genereert; output realiseert in een handjevol als ‘gezaghebbend’ aangemerkte tijdschriften; speeches houdt op conferenties die worden betaald door Big Pharma, Big Tech en Big Finance; en – niet in de laatste plaats – als hij uitstekende relaties onderhoudt met de overheid, Big Government, die via duizenden dunne draadjes zeer grote greep houdt op het universitaire leven en het (onderzoeks-) curriculum.
Wie buiten de circuits valt, wie de gevestigde overtuigingen weerspreekt, wie tegendraads is kortom, kan het schudden in de hedendaagse academie. Hij krijgt geen platform meer, geen funding, geen uitnodigingen voor conferenties; zijn artikelen worden uit de tijdschriften geweerd en zijn dagen als onderzoeker zijn geteld. …
***
Over de auteur
Zie Wikipedia hier.
Zo is het
Huidig ‘kabinet’
= Pack of Lies
Pack of lies – Pack of trouble
POL – POT
Hr Dekker, ik had het niet beter kunnen zeggen dat is precies wat er nu aan de hand is. Helaas heb ik dit ernstige verval van de wetenschap vanaf het begin t/m heden meegemaakt maar het is nog veel erger dan u schetst. Bij de Mammoetwet is het al misgegaan en daarna bij de invoering van de derde geldstroom. Al deze negatieve zaken komen altijd vanaf Amerika naar ons toewaaien en hier lopen alle lemmingen er met hun ogendicht achteraan zo de ravijn in. Ik heb eigenlijk nog nooit iets goeds uit de VS zien komen. Toen ik daar jaren geleden een keer was dacht ik dat ik Nederland binnenkwam in de jaren vijftig. Toen ik terug vloog zat ik naast een Amerikaanse dame in het vliegtuig die aan mij vroeg, “where do you come from” waarop ik antwoordde, “from the Netherlands” antwoordde zij, “I love Copenhagen” waarop ik zei “Yes me too”. Dat is typisch Amerika.
Generaliserende opmerking over Amerikanen omdat ze de topografie van Europa niet kennen past niet in deze reactie op Dekker. U generaliseert dit persoon als ‘Amerikaanse’ terwijl u zich niet presenteert als Europeaan maar als Nederlander. Weet u dat Helena de hoofdstad is van Montana? En Cheyenne die van Wyoming? Weet u eigenlijk wel wat de hoofdstad is van Estland?
Jim. Misschien generaliserend, er zijn natuurlijk ook Amerikanen die meer wten van de wereld. Maar in het algemeen hebben ze niet zo’n wijde blik. Heb 12 jaar voor een amerikaans bedrijf gewerkt en ben er ook vaker geweest en mijn ervaring is eigenlijk dezelfde die Bob beschrift. Hadden in Antwerpen een productie plant en de baas was toen een Amerikaan. Woonde met zijn gezin al 15 Jaar in België en spraak geen Vlaams of Frans, alleen maar Engels en zijn kennis van Europa was zeer beperkt. En zo heb ik ook de collega’s in USA, allemaal aardige mensen, ervaren. En de kwaliteit van hun producten (bijvoorbeeld coatings) waren vele malen slechter dan die van europeese makelei. Make Amerika great again…
Omdat de publieke opinie zegt dat het slecht gaat met de wereld probeert de politiek nu ook de wereld te redden. Ze weten alleen niet hoe. Daarom wordt het IPCC congres zo druk bezocht. Daar krijgen de politici te horen hoe de wereld gered kan worden. Eerst door biomassa centrales, windmolens en zonnepanelen. Daarna door de boeren uit te kopen. En nu weer door vliegtuigschaamte benzine- en dieselmotoren te verbieden. En niemand weet hoe effectief dat is.
Helemaal met Dekker eens. Ik denk aan de zogenaamde VER-thema’s. Nee,…niets te maken met het milieu. Doch met de maatschappij. De vervaging, verzwakking, verloedering en veralgemenisering van de Nederlandse maatschappij.
Mijn club, die FvD!
Ik volg Ralf Dekker al een tijdje en hij is van onschatbare waarde voor zijn partij denk ik. En voor mij!
Dat zit zo. Ik zit wat zuinig in de cognitieve vermogens, maar met hard werken heb ik toch nog iets van een carrière gemaakt. Het programma van de FvD sprak me zeer aan maar ik had steeds moeite met Thierry en zijn flamboyante bevlogenheden en ik was niet de enige. Daarvoor hoefde ik maar een verjaardagspartijtje bij te wonen. We konden hem niet helemaal volgen.
Ik respecteer weliswaar zijn mening en dat hij zijn job op zijn eigen wijze wil doen, maar als sympathisant van de partij wil je toch ook graag enige voortgang zien en wat tastbaar succes proeven.
En zie, thans staat er iemand op in de persoon van Ralf Dekkers, die een brug slaat tussen ons en de partij, een brug die zeker reeds gestalte kreeg door de inbreng van de de zeer gedreven overige fractieleden.
Hij verstaat het als geen ander om zaken te duiden met hapklare, transparante voorbeelden en een on- omfloerste stellingname.
Zijn bovenstaande werk getuigt daar weer van en wat zeg ik, ik meen het zelfs te proeven in de tekst van ‘de Gideonsbende’. En dat is prima zo!
Met veel eens maar op paar punten ook niet. Daarbij het hoort niet meer over klimaat of klimaatverandering te gaan maar gewoon over milieu en de economie.
Ralf Dekker beschrijft in feite een totalitaire staat waarin alles door de het gezag bepaald wordt.
Het wordt door de “wetenschap” bepaald en in protocollen gegoten die opgevolgd dienen te worden, de protocollen heten agenda 2030 en de praktische uitvoering ligt bij het WEF die regeringen helpt de ideologie op te leggen.
Nederlanders waren altijd al trouwe volgens van het totalitaire regime dus vandaar dat ons land een voortrekkersrol mag spelen in de invoering van een aantal speerpunten de digitale identiteit en het digitale programmeerbare geld. Alle andere zaken dienen enkel en alleen deze agenda van onderwijs, tot media, van wetenschap tot politiek, elk bericht in onze media dient dat doel, onze ministers hoeven zelf ook niet meer na te denken, ze worden geselecteerd door hun volgzaamheid en krijgen gewoon op wat ze moeten zeggen ze worden tijdens debatten direct via hun tablet geholpen door teams die de beste antwoorden formuleren.
En wij? Wij worden bezig gehouden met elkaar tegensprekende berichten en opiniestukken, zodat “men” het altijd wel ergens niet met elkaar eens is en -nog veel erger- NOOIT het grote geheel zien.
‘Ralf Dekker beschrijft in feite een totalitaire staat waarin alles door de het gezag bepaald wordt’.
Cornelia, en dat is nu precies wat hij NIET doet. Nergens in zijn betoog heeft hij het over WEF, agenda 2030 of welke complottheorie dan ook.
Wishful thinking dus.
Wat hij beschrijft is een conglomeraat van allerlei clubjes die ieder voor zich het onderste uit de kan proberen te halen zonder ook maar enige onderlinge afstemming/samenzwering/complot en die bereid zijn om voor eigen gewin de ander een dolk in de rug te steken.
Ik verwacht dat deze man na 15 maart eieren voor zijn geld gaat kiezen en zich zal aansluiten bij een fatsoenlijke politieke partij.
Hij kan ook niet anders gelet op de peilingen.
Anthony. Ik haal uit jouw schrijfsel dat FVD, en dhr. Dekker niet jouw partij is. Toch slaat hij wel de spijker op zijn kop.
Dieter, nee, het FVD is niet mijn partij.
De heer Dekker heeft mijn respect. Hij zal dan ook spoedig vertrekken.
Een fatsoenlijke politieke partij zo een waarvan Anthony de naam niet durft te noemen.
Cornelia, dat laat ik aan de Heer Dekker over. Daar heeft hij mijn noch jouw advies bij nodig.
Cornelia. Ik kan me ook helemaal vinden in het verhaal van Dekker. Ook al is hij lid van de “foute partij” volgens menigen. Ik ben zeker geen nazi en vind het verschrikkeloijk wat er is gebeurd in de jaren 30/40 van de vorige eeuw. Maar toch vraag ik me af en dat zouden ook andere mensen zich wel moeten afvragen, waarom zijn er zoveel mensen die FvD, PVV en in Duitsland Afd en in Italië kiezen. De bestaande partijen zouden zich eigenlijk moeten afvrgane, wat doen wij fout dat de mensen zich tegen ons keren. Maar het tegendeel is het geval. Bashen, uitlachen, veroordelen enz. OP deze manier maak de “foute partijen” alleen nog maar sterker. Als je geen argumenten meer hebt, ga je schreeuwen of met modder gooien en dat is alleen maar een teken van zwakte!!! Ik voel me eigenlijk bij geen een van de klassieke partijen meer thuis of vertegenwoordigd. Het gaat niet meer om de mens, de burger, maar om macht!
“Wetenschap op bestelling” heet dat.
Reeds langer bekend van tandpasta- en antirimpelcrème reclames,
maar nu universeel.
Jaren geleden zat ik na een lezing in de trein met de spreker (Neerlands zonnepanelen prof).
Die beweerde toen dat windenergie zinloos was maar dat zonnepanelen een grote toekomst wachtte.
Een weekje later ontving ik een nieuwsbrief van het ECN met hoofdartikel: “prof. xxx ziet grote toekomst voor windenergie”
Foto van de geleerde erbij. Dezelfde man.
Hetzelfde ECN beweerde ook dat : “energie opslag niet nodig is bij realisatie van een Europees supergrid” .
Beetje rekenen en je ziet dat 1. er bij 3 weersonafhankelijke gebieden (dus over heel Europa verspreid) je nog steeds wekelijks een paar dagen geen stroom hebt en 2. de benodigde hoogspanningstracés kilometers breed zouden zijn.
Dan lees je weer dat TNO staat te juichen bij een fietspad van zonnepanelen dat 3 huishoudens van stroom zou voorzien. Afschrijving in 30 jaar komt neer op €3000 per huishouden per jaar.
Het probleem is dat we de wetenschappers niet meer horen. Ze zijn door een laaag communicatie “wetenschappers” van de buitenwereld gescheiden. Vooral als het beleidsgevoelige informatie betreft.
Foutje: “afschrijving €3000 per jaar” moet zijn “per maand”
Die zonnepaneeltjes zijn wel erg duur 30*3000*12*3=€3,24 miljoen. Zijn ze met goudfolie bekleed? Doe mij er ook maar een paar. Welke gemeente is dat?
Dat was krommenie, 96 meter lang fietspad. Allang kaduuk.
Dit schreef ik er eerder al over: https://davdata.nl/solaroad.html
“Een weekje later ontving ik een nieuwsbrief van het ECN met hoofdartikel: “prof. xxx ziet grote toekomst voor windenergie””
Waarom noem je zijn naam niet gewoon?
Doe ik een poging was het Wim Sinke (net met pensioen)A?
Ja.
“Het probleem is dat we de wetenschappers niet meer horen. Ze zijn door een laaag communicatie “wetenschappers” van de buitenwereld gescheiden. Vooral als het beleidsgevoelige informatie betreft.”
En daar noem je idd een groot probleem wat ik indertijd ook heb aangegeven in mijn reacties op de site van ene R. Meijer.
https://roymeijer.wordpress.com/2019/12/11/redeneertrends-in-de-klimaatdiscussie/
Wellicht kan dit probleem eens nader hier aandacht krijgen.
Goed bezig David.
Hulde heer Labohm voor het plaatsen van dit artikel .
De ontwikkelingen die Ralf dekker beschrijft vinden hun oorsprong in de culturele revolutie van eind zestiger jaren en de opkomst van het FvD is een reactie op de uitwassen daarvan zoals die zich manifesteren in oa het onderwijs, de Universiteiten en de media. Dát weer, heeft zijn doorwerking in hoe de maatschappij er nu uit ziet. Een, waarin studenten de professoren onderwijzen en echte wetenschappers voor gekke Henkie worden uitgemaakt . letterlijk. De wereld op zijn kop dus.
De titel professor of hoogleraar krijgt men bij het spreekwoordelijke pakje boter tegenwoordig, en verleent de houder ervan ongelimiteerde autoriteit: wat hoogleraren zeggen is waar. Zelfs als ze onversneden sprookjes verkopen zoals Auke van der Hoeve. ( in het NRC hadden ze onlangs een artikel met een kop, waarbij gesproken werd over ‘ onze ‘ hoogleraren , dat uiteraard trots werd doorgezet door Leen Paape )
Verder noem ik een Martien Visser, die zelfs hier wordt geloofd en nogmaals Leen Paape : van boekhouder opgeklommen tot hoogleraar, verbonden aan de Nyenrode/ Erasmus ( het kartel ) Universiteit die zich als autoriteit op het gebied van de opwarming van de atmosfeer opwerpt en promotor is van de ESG doelen. ( bedenker van de zorgplichtwet met zeer ingrijpende gevolgen. Zie Boskalis )
Onlangs las ik een oproep voor meer hoogleraren door een vrouwenclub. Logisch, want met hoogleraren begint de macht van het kartel en de totalitaire staat.
Dát mechanisme; die systeemverandering nu, is wat het FvD wil doorbreken.
http://bureaulesswatts.nl/de-rectrix-magnifica/
Bert, ze maken tegenwoordig iedereen maar prof of dokter zoals onze wetenschapper van het grootste stapeltje. Er komt geen zinnig woord uit maar ja een dokter zegt het. Het is maar goed dat Ralph daar zit dan kan hij die Jonkies wat laten relativeren en een beetje bijschaven.
Ja, bij gebrek aan gewicht komen ze bovendrijven.
Inderdaad Bob, kijk naar het eredoctoraat van klimaatpaus Timmerfrans, of Marion Koopmans ook zo’n geval promotie van dierenarts tot groot wetenschaper waar ze nooit voor geleerd heeft.
Beste Bob. Het moet zijn doctor en geen dokter. Een klein verschil.
Waarom is men eigenlijk al een tijdje afgestapt om als een vrouw zo een titel draagt de “anda” uitgang te laten vervallen en “andus” te gebruiken ongeacht het geslacht vd de titel-drager/draagster. Kicken vrouwen daarop of is het een vorm van doorgeslagen feminisme of voelen ze zich achtergesteld? Onze juf Nederlands was nog gewoon dra Wissink. maar ja dat was 50 jaar geleden.
Auke Hoekstra moet het zijn , maar dat begreep u al .
Jammer dat hier geen foto , van hem getoond kan worden , vermomd als Chriet Titulaer.
Ondanks alle splinter partijen valt er voor de niet volgzamen weinig meer te kiezen tijdens verkiezingen.
FVD is de enige optie die mij als wappie nog rest.
Hoe kom je weer uit de crisis mode
Beginning to End the Climate Crisis: A History of Our Future
English | 2023 | ISBN: 1684581478 | 208 pages | True EPUB | 5.42 MB
There is no planet B. Activists share how we must inform and organize ourselves to save the future.
“Act as though your house is on fire. Because it is.” Following Greta Thunberg, millions of young climate activists have been taking to the streets around the globe as part of the Fridays For Future movement. They demand that we “unite behind the science,” as, for too long, climate scientists have been ringing the alarm bells about rising temperatures, tipping points, and the devastating consequences of extreme weather—but politicians do nothing.
So how do you begin to end the climate crisis? Luisa Neubauer and Alexander Repenning begin by telling stories. Neubauer cofounded the youth climate activist group in Germany and has become its most prominent voice. In this book she and Repenning weave in personal accounts of their evolution as climate activists with a thorough analysis of how climate change impacts their generation, and what every one of us can and must do about it. The young and old in the United States and around the world can learn valuable lessons from their European counterparts.
DOWNLOAD FROM FREE FILE STORAGE
https://softarchive.is/blogs/mecury-books/beginning_to_end_the_climate_crisis_a_history_of_our_future.4402418.html
Komt nog bij dat sociale wetenschappen geen echte wetenschap zijn.
Teveel parameters, je kan het nooit reproduceren.
Het zijn, helaas, wel de wetenschappen met de grootste roeptoeters.
“Gezien de dreigende Oekraïense troepenbewegingen die voorafgaand aan de huidige oorlog waarneembaar waren, heeft Rusland wellicht zelfs naar geldend internationaal recht gehandeld, conform het VN-Handvest, door militair in te grijpen uit zelfverdediging.”
Misschien moet hij naast zijn studie geologie en bedrijfskunde nog een cursus geschiedenis en internationaal recht volgen.
Voor de nieuwsgierigen:
Dit was een citaat uit de maidenspeech van Ralf Dekker op 23 aug 2022
https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/plenaire_verslagen/detail/2021-2022/103#d4bcff65
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1096049157/live-poetin-in-toespraak-het-westen-is-deze-oorlog-begonnen
Fantastisch nieuws. Eindelijk weten wie de echte veroorzakers zijn van de oorlog in Oekraine.
Met spanning wacht ik op de beelden van de discussies tussen Poetin en de forse oppositie in de zeer democratisch gekozen volksvertegenwoordiging van Rusland. Hij zal het nog best moeilijk krijgen denk ik
Ongetwijfeld zullen de leden van de Gideonsbende genoten hebben van die toespraak. LOL
Voor de liefhebbers van een beetje geschiedenis nog deze:
1939: Rusland valt Polen binnen nadat ze met de Nazi’s Polen hebben verdeeld in het Molotov-Ribbentrop pact.
1939: Rusland valt Finland binnen en krijgt ongelooflijk op zijn donder; Mannerheim.
1940: Rusland valt Estland binnen.
1940: Rusland valt litouwen binnen.
1956: Rusland valt Hongarije binnen.
1968: Rusland valt Tjecho-Slowakije binnen.
1979: Rusland valt Afghanistan binnen.
1994: Rusland van Tjetsenie binnen.
1999: Rusland valt Tjetjenie weer binnen.
2008: Rusland valt Georgie binnen.
2014: Rusland valt de Krim binnen.
2015: Rusland valt Syrie binnen.
2022: Rusland valt Oekraine binnen.
Poetin: Ik voel mij bedreigd.
Och, en voor degenen die in Rusland de grote overwinnaar van WOII zien en de VS en het VK als agressor zien:
https://www.militairespectator.nl/sites/default/files/bestanden/uitgaven/1918/1962/1962-0165-01-0068.PDF
Mooie opsomming, AnthonyF.
We zijn het vergeten, maar de Russische destructieve historie herhaalt zich. Het begon namelijk al een eeuw eerder.
Van 1853 – 1856 was de eerste Krimoorlog. Rusland viel de Krim binnen om zijn ‘Russische’ sprekende orthodoxe minderheid te ‘bevrijden’ van onder het juk van Turkije. Tsaristisch Rusland verloor de Krimoorlog van geallieerden Frankrijk, Great-Britain en Turkije.
Turkije sloot de Bosporus en Zwarte Zee af voor Russische oorlogsschepen via de vrede van Parijs. Ruslands internationale handel scheepvaart, ex-/import en economie viel in stukken. Rusland zag zich genoodzaakt later als gevolg voor haar economisch en financieel herstel, in ruil voor harde valuta, land (Alaska) verkopen aan de USA.
1905 Russische marine wordt door Japan verslagen. Conflict ging om het gebruik van de door Rusland van China gehuurde warmwaterhaven Port Arthur voor hun Oost-Siberië expansie.
1914 – 1918 Russische leger wordt in Polen door Duitsland verslagen met behulp van steun aan een revolutie door Lenin. Rest is bekend.
Bekend zijn diverse boeken die ‘Oost minus West = Nul’ als geopolitisch / economisch thema over de herhaalde geschiedenis van Rusland hebben.
In 2022 vergiste Rusland / Putin zich deerlijk in haar ‘economische wereldmachtspositie’ via gasafhankelijkheid door Europa te hebben en vergiste zich tevens in de defensieve veerkracht van Oekraïne en Europa / USA.
De extrapolaties van de huidige toestand luiden overwegend dat het wederom heel negatief voor Rusland/ Putin gaat aflopen.
Scheffer, over de nederlaag van de Russen in WOI heeft Sozjenitzjin een prachtig boek geschreven; Augustus veertien. Ken je het?
Scheffer, over de Holocaust kunnen we kort zijn. Er is geen grotere misdaad te bedenken. Maar ik verwijs nog wel even naar het begrip pogrom, een Russisch woord.
Nee niet gelezen, wel is de geschiedenis ruim bekend bij mij. Ik heb zijn Goelag gelezen. In ‘Riley aces of spies’ magistrale Video-serie komt e.e.a ruim aan de beurt. Ik ga die nog een keer bekijken, zeer de moeite waard. https://en.wikipedia.org/wiki/Reilly,_Ace_of_Spies
“Sozjenitzjin een prachtig boek geschreven”
Voor wie geen “literair” niveau boek wil lezen.
Hier een heel bewogen film/docu over de traumatische gevolgen van de Stalin tijd en de honger die dat veroorzaakte.
Door Aliona van der Horst, 2018.
Zeer persoonlijk vanuit familiebanden gedaan.
Mensen/ Russen gaan gewoon door met hun “trauma’s” en dagelijks leven omdat ze geen invloed hebben op verbeteringen.
https://www.npostart.nl/2doc-liefde-is-aardappelen/29-03-2022/VPWON_1340894
Recensie:
ht tps://www.volkskrant.nl/cultuur-media/liefde-is-aardappelen-is-een-diep-ontroerende-film~ba65d3b6/
Ook de docu “De rode ziel” is een aardige docu, meer registrerend.
AnthonyF. Klopt, Rusland is geen lieverdje, maar ik zou graag eens een tegenoverstelling willen zien van Amerika. Hoeveel oorlogen hebben zij gevoerd en in hoeveel landen zijn zij “binnengevallen”. Ik denke dat beide landen de hand in eigen boezem moeten steken en wij ons eigenlijk niet moeten inmengen in een strijd tussen deze twee grootmachten!
Ik miste Big Oil, Big Woke, Big Brussel, Big IPCC, Big Biden, Big Climate, Big Wind, Big Media, Big KNMI, Big GP, Big Crisis, Big Crisis, Big Crisis, Big Crisis… Over en weer worden dagelijks experts geciteerd met hun contrasterende visie en afwijlense definities op huidige natuur-, milieu-, CO2 klimaat hype, huidige stikstof hype, huidige alarmistische klimaat dystrofische wereldvisie. Maar alles moet eerst door de Big Greenwash van de Big NPO. Dan creëer je tegenbeweging door ongehoorde burgers.
Big shit dus.
AnthonyF
Die shit krijg je vanzelf als je in oorloghitserij gelooft.
Heb je het lijstje van de VS al klaar? En van het VK. Een aantal van soortgelijke landen zijn al bezig met vrijblijvende excuses aan te bieden over de misdragingen in de voorbije eeuwen.
Nooit meer oorlog leek met toch een beter uitgangspunt. Maar sommigen leren het nooit.
Peter, ik denk te weten waar je op doelt. Korea, Vietnam, Irak en zo neem ik aan.
Zeker, niet altijd grote successen; integendeel.
Maar de VS gingen daar pas aan de gang toen er al sprake was van een dictatuur. In Korea en VIetnam een communistische dictatuur.
En als de VS tijdens WOII neutraal waren gebleven, dan hadden wij deze discussie nooit kunnen voeren.
De VS zijn een samenleving waar ik nooit zou willen wonen; laat dat duidelijk zijn. Maar het is geen dictatuur.