Van een onzer correspondenten.
Landschapsfotografen en natuurliefhebbers kunnen nu hun beleving van een bijzonder Nederlands landschap nog vastleggen en ondergaan. Grootouders kunnen nu nog hun kleinkinderen laten genieten van een lucht zonder draaiende ijzeren wieken tussen de wolken.
Komt dat nog zien.
Want Twente heeft op dit moment nog geen enkele windmolen. Maar als het aan de provincie ligt, komen er vier grote windturbines aan de rand van De Lutte, vlakbij de grens met Duitsland. Actievoerders stellen:
‘Windmolens horen niet in het Twentse landschap.’
Omwonenden zien de reusachtig malende wolkenkrabbers helemaal niet zitten. Zij vrezen voor geluidsoverlast, slagschaduw en gezondheidsrisico’s.
De tegenstanders benadrukken niet tegen windmolens te zijn. Zij zeggen:
Windmolens op de Noordzee is oké, maar wij vinden het hier in het Twentse landschap niet toepasselijk. Er zijn betere plekken in Nederland waar het wel zou kunnen.’
‘Soms zeggen ze dat het niet waait in Twente.’
Jan Nijhuis van Stichting Tegenwind, strijdt tegen de windturbines in Twente. Net over de grens met Duitsland is al een klein park gebouwd op een groot industriegebied, maar niet in een bewoond landschap zoals de plannen nu zijn met Twente. Nijhuis:
‘Hier wonen mensen. Je kunt dat de mensen niet aandoen.’
‘Zorgen moeten een plek krijgen’
Gedeputeerde Tijs de Bree (PvdA) zegt te luisteren naar alle zorgen die er zijn.
‘Het is zoeken naar de beste plek en dat is soms lastig. Je moet rekening houden met een heleboel factoren’,
vertelt de bestuurder bij Omroep Oost. De Bree wijst naar de Duitse windmolens, een paar kilometer verderop.
‘Wij denken dat het hier in dit gebied mogelijk is om windmolens te realiseren. Er heeft zich een initiatiefnemer gemeld en wij gaan dat initiatief bekijken.’
De zorgen van Nijhuis over externe veiligheid, geluid en hinder, moeten daar een plek in krijgen, aldus de bestuurder. Valt de veiligheid niet te garanderen, dan worden ze niet geplaatst. Kan het wel, dan gaat men het project verder brengen ‘met elkaar’.
***
Er zijn al eerder acties en petities geweest. Zie hier.
Bron hier.
***
Beste lezers, ik strijd al vanaf 2010 tegen windturbines in mijn regio ‘De Veenkoloniën’ en dit tot het hoogste rechtsorgaan in Nederland. Intussen staan er 45 windturbines van 215 meter hoog in een bevolkt gebied. Vanaf november 2021 zijn er inmiddels 458 klachten gemeld bij de handhavers, de gemeentes, die hier helemaal niets mee doen. Dit omdat ze niet weten hoe ze moeten handhaven. Het vechten heeft veel tijd en energie gekost maar ik geef nog niet op. Het klimaatbeleid is gebaseerd op leugens en bedrog. Tijdens het gehele proces heb ik ondervonden dat de politiek en de rechterlijke macht de burgers volledig negeren en dat er door manipulatie en des informatie de uitspraken altijd in het voordeel van de politiek en initiatiefnemers zijn. In beleidstukken staan een aantal voorwaardes wanneer een windpark mag worden gebouwd, 1 daarvan is dat een dorp of stad niet mag worden ingesloten door windturbines. Het dorp waar ik woon staat een rij van 6 windturbines voor mijn huis en achter mijn huis een rij van 7 windturbines. Alleen bij het proces bij de RvS is op de landkaart aangegeven dat mijn dorp helemaal niet bestaat in Nederland. Tot mijn verbazing kreeg ik deze week een brief in huis dat ik recht heb op schade vergoeding omdat mijn huis wordt ingesloten door 2 rijen windturbines. Ja hoe gek wil je het hebben.
Ach ze schepen de mensen overal af met die dingen.
De eigenaars en de initiatiefnemers wonen er zelf toch niet, en het gaat niet om het klimaat maar om de de poen.
En als er iemand ziek van word zal het hun niet interesseren.
Lees de gemiddelde jaarlijkse normen, een norm die natuurlijk wand of kant raakt.
Onderzoek geluidsbelasting windpark Ospeldijk: ‘ver beneden de wettelijke normen’
https://www.nederweert24.nl/2023/02/28/onderzoek-geluidsbelasting-windpark-ospeldijk-ver-beneden-de-wettelijke-normen/?unapproved=164771&moderation-hash=482ba4e9c96b42e9de627e51f055a945#comment-164771
Bundelen van alle krachten tegen de windparken en zonneakkers is dus bittere noodzaak. Gisteren was te zien bij de NPO waar die landschap- en biodiversiteit vernietigende zonneakkers zoal moeten komen. En wat daar aan nodeloos kostbare gesubsidieerde infrastructuur voor nodig ia. Allemaal nodig om de zakken van degenen die alleen maar in geld, en dus helemaal niet in natuur, biodiversiteit en milieu denken, te spekken.
Terwijl iedereen straks aan de netbeheerder en aan de belastingdienst extra moet betalen. Verdeel en heers.
Al men het al nodig vind om zonnepanelen te gebruiken voor energie opwekking doe het dan daar waar die opgewekte energie gebruikt wordt. Op de daken en gevels van bedrijven en woningen binnen de bebouwde omgeving en de verbindende al aanwezige infrastructuur’
Inmiddels is wel duidelijk waarom boeren op moeten rotten. Voor windturbines op land en zonneakkers op landbouwgrond.
Het 5e gewas zoals Bleeker zich liet ontvallen. Het middel erger dan de kwaal.
‘Het is zoeken naar de beste plek en dat is soms lastig. Je moet rekening houden met een heleboel factoren’,”
Dat zoeken is na de uitkoop van boeren niet meer nodig. Zo creëert Den Haag, over de rug van boeren, burgers en buitenlui zijn oplossingen. Je creëert en stikstofcrisis om ruimte te maken voor zonneakkers en windparken. Voor het miljoen bij te bouwen huizen hoef je het niet te doen. Daarvoor is slecht 1 a 1,5% van de oppervlakte nodig. Het gaat om de minimale afstand van 350 meter. We worden bedrogen waar we bijstaan. Met voorop D66 als grootste leugenaar.
Ik kom vaak in Duitsland. Dat hele land is kapotgewiekt afgelopen 20 jaar.
Don Quixote heeft al eeuwen geleden aangetoond dat er niet tegen windmolens te vechten valt. Er zijn nog steeds plekken waar geen windmolen staat. Net als in de stad iedereen recht heeft op een verkeersdrempel binnen honderd meter wat ook redelijk gerealiseerd is heeft ook iedereen buiten de stad recht op een windmolen dichtbij. Bestuurders komen op voor die bewoner rechten.
Uiteindelijk had Don Quixote gewonnen. Zo nu en dan zie die witte molens in het Spaanse landschap nog staan maar de meesten zijn weg. Dus we gaan door vechten tegen de molens ter zee en ter land.
We winnen maar de betontroep blijft staan. Misschien leuk voor een nieuw soort biodiversiteit. Wat een vreselijk woord.
Ook nog goed nieuws?
Ja hoor.
https://businessam.be/frankrijk-kernenergie-edf-nucleair-nieuwe-reactoren/
Geniaal hoe ze in Frankrijk al die plannen voor KC’s blijven verdedigen met het terugdringen van CO2.
Door dit soort plannen en het initiatief van Frankrijk om samen met 10 andere landen een nucleaire alliantie te vormen zal Nederland straks met Duitsland in een isolement geraken als er geen verandering komt op politiek gebied.
Gelukkig worden in beide landen de scheuren in het groen/linkse front steeds zichtbaarder.
Verder zeer hoopvol stemmend:
https://www.wyniasweek.nl/wat-doet-de-pvda-nog-bij-groenlinks/
https://www.wyniasweek.nl/hoe-de-provincies-een-legertje-milieuactivisten-sponsoren/
https://www.wyniasweek.nl/schaf-het-procedeerprivilege-van-actiegroepen-af/
Ik vind dat wel leuk van die bestuurder.
Windmolens moeten een plek krijgen, en De zorgen […] over externe veiligheid, geluid en hinder, moeten daar een plek in krijgen.
Die windmolens leven van de lucht, dus die zetten we op hoge palen in het vrije landschap.
En die zorgen?
Die zorgen, dat is papier, dat wil zeggen: die noteren we, en die archiveren we in het provinciehuis.
Leonardo
ik weet een plek. Bij de bestuurders in hun achtertuin met de verplichting tussen de agerende buren te blijven wonen.
Nog beter is het die bestuurder in zo’n door hen gewenste windturbine te huisvesten. In een turbine van 250 meter hoog is vast wel een optrekje te realiseren.
Twente ik kom er graag en het is er mooi fietsen.
De windmolens staan net over de grens in Duitsland oa bij Gildeshaus.
Dit laatste mag als argument voor plaatsen windmolens in Twente gewoon genegeerd worden. Als de bevolking van Twente deze ondingen niet wil hebben dan komen deze er ook niet. Lokale bestuurders met dan andere plannen horen er niet te zijn als vertegenwoordigers van die burgers.
O ja wind en zon kunnen slechts een zeer geringe rol spelen in een energietransitie die wel kan functioneren. Aldus iemand met 34 jaar ervaring in de vele technieken van energieomzetting.
En maar weer even opgezocht de man die deze windturbines wil plaatsen.
Tijs de Bree 1977 PvdA studeerde technische bestuurskunde
Sinds 2019 voor Overijssel in portefeuille Energietransitie, Milieu, Arbeidsmarkt (incl. Human Capital Agenda) en Handhaving.
FG tja zo gaat dat een bestuurder en misschien wel een goede maar zonder de nodige technische vaardigheden en kennis gaat het besturen vaak een verkeerde richting in. Maakt ook weinig uit in een land van blinden zal eenoog al snel zich koning voelen.
“Valt de veiligheid niet te garanderen, dan worden ze niet geplaatst. Kan het wel, dan gaat men het project verder brengen ‘met elkaar’.”
FG in ons dichtbevolkte land zouden op grond van veiligheid er geen windturbines op land geplaatst moeten worden. Veiligheid is niet te garanderen maar blijkbaar zijn er criteria waarmee een bepaalde mate van onveiligheid als acceptabel wordt bepaald.
Naast veiligheid zijn er nog andere aspecten die het plaatsen van windturbines in ons land onwenselijk maken.
Op zee is in principe een ander verhaal maar dan komt het technisch verhaal van nut windenergie op land of op zee ter sprake en dan komt er geen turbine meer bij.
Maar dus voor Twente GEEN WINDTURBINES!
Info over veiligheid:
https://burenvanlageweide.nl/haalbaarheid/veiligheid
http://blogomgevingsrecht.nl/wp-content/uploads/2014/05/Windturbines-en-externe-veiligheid..pdf. Uit 2014.
De tweede link:
http://blogomgevingsrecht.nl/wp-content/uploads/2014/05/Windturbines-en-externe-veiligheid..pdf
Tweede link zelf aanpassen om te kunnen lezen
Grien Links en D666 beschouwen het platteland als tuin voor hun megalomane duurzaamheidsdrammerij.
Zolang de windmolens (en AZC’s) ver van hun villawijken staan is er niets aan de hand, toch?
Ook hier wordt weer de fout gemaakt, door te zeggen dat molens op zee wel OK zijn.
Nee, die molens zijn (bijna) nergens OK.
Die petitie kan ik niet vinden. Waar is die verstopt?
Paul,
Zoek met Google naar petitie tegen windmolens in Twente.
Paul Bouwmeester
Windturbines zijn zeker niet OK, Het blijft een wrak volatiel systeem uit de middeleeuwen dat niet past in de huidige moderne samenleving. Daarnaast belemmert het de betere oplossing. En dat is kernenergie. Zodra die windturbines alleen waterstof gaan maken zal blijken dat het niet economisch haalbaar is.
Tenzij onze overheid, zoals nu gebeurd, andere vormen van energie door belastingen en steeds hogere netwerkkosten kunstmatig duur maakt. Het is je reinste volksverlakkerij. Maar de beste brave burger met een slecht korte termijn geheugen zal zich ondanks de dagelijks leugenachtige praktijken, wel weer in laten pakken op 15 maart.
Windmolens hebben niets met klimaat te maken . Verder zijn wind(gehakt)molens een kerkhof voor vleermuizen, insecten en vogels. Ook op de Noord- en Waddenzee.
Wat een onzin verhaal. Windmolens horen in Twente. Ze zijn hier al sinds de 15e eeuw.
Dit bedoel je vast sarcastisch Wieb :)
Wieb
Paardentractie ook. Zie het al voor je in onze grote steden?
Maar inderdaad, het moet wel sarcastisch bedoeld zijn.
Als medebetrokkene waar Weterings staat aan de grens kijk maar eens op deze site.
https://www.grafschafter-naturstrom.de/aktuelles
Daar zijn al 6 gaten in het Forst Bentheim gehakt om 6 turbines te planten.
In dit gebied komen 26 turbines van 250 m1.aan de grens waarvan 4 in NL.
In de hele grensstreek, Tubbergen Dinkelland en Losser 30 in NL Alle contracten met boeren met PROWIND en
Pure Energie zijn al rond. De Bree en D66 vinden het prachtig en gaan dat faciliteren.
kortom een drama !
de petitie is al ouder maar de overheid heeft er lak aan
https://behoudtwentslandschap.petities.nl/