Van een onzer correspondenten.
Rutte IV wil op grote schaal windenergie opwekken op zee ter vervanging van fossiele brandstoffen. Die maatregelen blijken nodig om aan de veel bekritiseerde klimaatdoelen van het Akkoord van Parijs te voldoen. Maar er zitten ook grote negatieve ecologische gevolgen aan deze groene plannen. Onderzoeker Martin Baptist van de Wageningse Universiteit maakt zich zorgen:
‘Het gaat om minder dan een vogel per molen per jaar. Dus je kunt ook zeggen: waar hebben we het over? Maar ja, we willen zo’n vijfduizend windturbines neerzetten. Dan kan het voor vogelpopulaties wel een probleem worden.’
De jan-van-gent is de grootste vogelsoort van de Noordzee, met een volwassen spanwijdte van ruim 2 meter. Het vrouwtje van de jan-van-gent legt pas in haar vijfde levensjaar haar eerste ei en legt er nooit meer dan één per keer. Van de jan-van-gents bevinden zich elke herfst zo’n 20.000 tot 30.000 exemplaren voor de Nederlandse kust.
Voor meeuwen zijn vanaf 2050 jaarlijks zo’n 3650 fatale wiekbotsingen te verwachten.
Ook de Vogelbescherming kraakt het bouwen van turbineparken in de Noordzee. Niet alleen heeft men zorgen over de jan-van-gents, maar ook over de mantelmeeuw, de zilvermeeuw en de drieteenmeeuw. De volgelgriep heeft al populaties verzwakt, maar het gevaar van windmolens maakt de zaak alleen maar nijpender, aldus de Vogelbescherming.
Veel zeevogels zoals de jan-van-gent zijn langlevende soorten die zich niet snel voortplanten. Er moet worden uitgezocht wat de extra mortaliteit van het te pletter vliegen tegen windturbines kan betekenen voor de gehele populatie.
Onderzoeker Martin Baptist in het AD:
‘Net als bepaalde vogelsoorten zijn er ook vleermuizen die over de Noordzee tussen Engeland en het vasteland heen en weer vliegen. Enerzijds vormen de molens rustplekken, als een soort boom, anderzijds is het drukverschil van draaiende wieken een dodelijk probleem voor de vleermuizen.’
***
***
Dit is voor de politiek geen argumenten om het volledige onzinnige klimaatbeleid te stoppen of te veranderen. Dit argument wordt weer klein gemaakt in de politiek als het al uberhaupt wordt besproken. Het enige wat dit klimaatbeleid kan laten stoppen is het stemgedrag van de Nederlandse bevolking. Stem 15 maart op een partij die het klimaatbeleid wil stoppen.
Cor
Als ik de prognoses goed bekeken heb zal de beste brave burger zich wel weer met een leugenachtig kluitje in het riet laten sturen en de grote leugenaar en zijn discipelen weer op zijn mooie praatjes geloven.
Dit wordt spannend.
Wellicht een dreun voor Timmerfrans?
https://www.spiegel.de/auto/europaeische-union-abstimmung-ueber-verbrenner-aus-abermals-verschoben-a-2c3c1911-06bd-4e43-b767-c7091c68bbb3
Laten we het hopen.
Nee hoor , want iedereen is inmiddels zodanig gehersenspoeld met de notie dat het mogelijk zou zijn om de economie te laten functioneren zónder verbrandingsmotoren en dat de CO2 uitstoot zou dalen .
Onlangs werden we drie jaar lang gegijzeld door het COVID- verhaal, waaruit we hadden kunnen leren dat onze leiders ons echt alles kunnen wijsmaken.
Zelfs dat een economie, voor 100 % gebaseerd op het verbranden van fossiele brandstoffen, best zonder fossiele brandstoffen kan.
Men kan ook in de krant schrijven dat medio 2035 mensen geen CO2 meer mogen uitademen bij van de verbranding van hun voedsel. ( want dat is exact hetzelfde proces als in een motor plaatsvindt )
Bert, wat een onzin.
Uit vele peilingen blijkt dat klimaat, stikstof en covid helemaal niet boven aan het lijstje staan van zaken die mensenbelangrijk vinden.
Inflatie, hoge stookkosten en gebrek aan betaalbare woningen, toenemende onveiligheid, mede veroorzaakt door het krankzinnige ‘immigratiebeleid’, daar maakt de Nederlander zich druk over.
Maar tegelijkertijd blijft die Nederlander stemmen op partijen met extreme standpunten; zowel op de linker als op de rechterflank.
De protesten tegen het covidbeleid waren vooral gericht tegen de beperkingen van de bewegingsvrijheid en niet tegen de vaccinaties e.d.
Prikken, prima, maar dan wil ik wel naar de kroeg kunnen of naar een festival enz. Ikke, ikke, ikke dus; typisch de door en door verwende Nederlander.
Als er maar genoeg botsingen plaats vinden wordt het na een tijdje minder. Eenvoudige wiskunde en je hoort er niemand meer over. De echt verontrustende berichten waren in een kort shot gisteravond bij op1 te zien. Luchtopnames van de Loonse duinen bij Tilburg. Zand. Dat is in gevaar. Met mooi weer wordt dat allemaal bos zoals op de Veluwe massaal gebeurt is. Als ik na het kijken van de film van vanmorgen zag dat de co2 concentratie in een onderzeeër wel tot 0.8% kan oplopen voor we er last van hebben moet je er niet aan denken wat dat voor de natuur zou doen. We krijgen dan ongevraagd een oerwoud er voor terug. De enige die er brood in ziet is de Efteling met de jungle experience uitbreiding.
De vogelbescherming heeft 1,5 miljoen Groen Linkse leden en is een van de rijkste en invloedrijkste verenigingen van Nederland.
Samen met Natuurmonumenten , Greenpeace en de gehele ‘deugclub’ promoten ze windmolens, wetende van al de bijkomede ‘collateral damage’ van het eerste begin . ( gekocht door het bedrijfsleven dus )
En zo pingpongen we van het ene uiterste naar het andere en kan de bouw ondertussen gewoon doorgaan .
Stem op de eye wish brillenman en Caroline . Komp ’t helemaal goed.
je moet gewoon lid worden van de vogelbescherming , natuurmonumenten of Greenpeace, want zij leveren ook de oplossingen.
Al weer jaren geleden lieten ze weten te werken aan een radarsysteem dat waarschuwt als er vogels aankomen , zodat de windmolens automatisch stoppen .
Dit in lijn met de reactie op het vorige artikel . Je moet ze nageven, die linkse rakkers: ze weten overal weer nieuwe en zeer profijtelijke business – modellen op te bouwen .
We staan erbij en kijken ernaar hoe ze vervolgens een lange neus maken.
Het is niet alleen de Jan van Gent, het zijn ook de roofvogels op land, in streken in Duitsland waar veel molens staan is nog amper een Buizerd te zien, in het zuiden vliegen ook gieren zich te pletter.
Als er straks plagen komen van knaagdieren dan heb je weer een ander probleem.
En deden die molens ons nu eens echt helpen met voldoende energie op een kleine oppervlakte, dan was de ellende nog te overzien, maar nee, Nederland moet een windmolen industrie land worden.
En het mooiste, daar mag alles voor vernietigd worden, ook groot materieel mag ingezet worden, alles mag, maar huizen bouwen, nee hoor, stikstof komt vrij, straks worden we nomaden met tenten.
Ik mag dit bericht graag lezen. Het is natuurlijk altijd mooi om zand in foute machines te gooien.
Maar het is wel een beetje klimatologie, vinden jullie ook niet?
Ze weten nog niet hoeveel molens ze precies gaan bouwen.
Ze weten niet hoeveel Jan van Gents zich boven de Noordzee bewegen, al dan niet aangespoord door seizoenen.
Ze hebben geen ervaring met reeds gedane botsingen.
Alles staat nog in de kinderschoenen … die vogels moeten ook nog even leren en dat in hun genen opbergen.
Toch hebben ze al een modelletje dat zegt: jaarlijks zo’n 3650 fatale botsingen.
Modelleur zal vast trots zijn op z’n ecologische vrienden.
En wat dat fataal betreft: zo’n beest heeft het ook niet leuk als het met één poot verder moet vliegen, of met een snavel die krom geslagen is. Dus dat – de niet fatale botsingen – moeten we eerst weten voordat hullie – die van de windhandel – ophouden met windmolens op zee.
Het zwijgen van milieu clubs over de natuurvernietiging door windmolens, zonneweiden en bomenstook is niet te begrijpen.
Hier een concreet geval, waarbij de windmolen nog vleugels heeft, de jan-van-gent niet meer:
https://www.facebook.com/reel/580700850670835
dat is een ZEEAREND!
Hans
Öók zonde natuurlijk. Mogelijk leren de vogels het op de lange duur. Maar ik hoop dat die ondingen van landschap en natuur vernietigende onbeholpen middeleeuwse energie oplossingen eerder het loodje leggen. Liever vandaag dan morgen. Het blijven natuurverkrachters op grote schaal.
Vrezelijk. Zinloos geweld tegen de arme dieren.
https://www.climategate.nl/2021/11/een-ongemakkelijke-waarheid-2/
ook walvissen
van die walvissen
wordt aan het begin van deze video over gerapporteerd
https://www.climategate.nl/2023/02/patrick-moore-mede-oprichter-ven-greenpeace-over-het-klimaatnarratief-versus-feiten/
Hoe moet ik dat combineren met deze onderzoeksresultaten?:
“Seabirds deliberately avoid wind turbine rotor blades offshore – that is the main finding of a new study that mapped the flightpaths of thousands of birds around wind turbines in the North Sea.
Most importantly, during two years of monitoring using cameras and radar, not a single bird was recorded colliding with a rotor blade.”
Zie:
https://group.vattenfall.com/press-and-media/newsroom/2023/unique-study-birds-avoid-wind-turbine-blades
Onshore is de situatie overigens niet veel slechter gezien mijn zoeken rond windmolens naar slachtoffers..
Vattenfall heeft toch windturbines staan?
https://www.wur.nl/en/research-results/research-institutes/environmental-research/show-wenr/effect-of-wind-turbines-on-bird-mortality-often-underestimated.htm
Dat is dus geen onderzoek maar een mening over wat wel/niet acceptabel is qua dode vogels vanwege windturbines.
Het Vattenfall onderzoek toont dat er geen doden vallen omdat vogels de bladen ontwijken….
Dat is een onderzoek naar wat wel/niet acceptabel is qua dode vogels vanwege windturbines.
Het Vattenfall onderzoek toont dat er geen doden vallen omdat vogels de bladen ontwijken….
Darius, een reactie op dit artikel wordt snel gepost.
En insecten
https://www.netzerowatch.com/new-study-german-wind-turbines-kill-1200-tons-of-insects-per-year/
En Vleermuizen. En natuurlijk blijft het erg nuttig te kijken naar de opdrachtgever van het onderzoek. De geschiedenis van de bevingen in Groningen kunnen je wat dat betreft véél leren. Het blijft belangrijk kritisch naar het belang te kijken.
Ook dat van Darius.
Zo’n 5.000 van de ca. 25.000 JVG’s gaan zich te pletter vliegen. Nou en? Blijven er maar liefst 20.000 over. Die 5.000 sterven een heldhaftige dood, want zij redden het klimaat van de ondergang. De prijs is hoog, maar het is niet voor niets. Het is het waard. iedere Groenlinkser/PvD’er zal het met me eens (moeten) zijn.
(Bwah, ik word niet goed van m’n eigen sarcasme…)
Gegeven de resultaten van het enige echte onderzoek dat ik ken (zie mijn link hierboven), schat ik dat het er hoogstens 5 zijn…..
Waar ben je toch mee bezig, Bas?
Heb je al die walvissen gezien die daar zijn aangespoeld?
Overigens veroorzaken wind molens echt klimaatverandering. Je stopt de wind en de optelsom daarvan is minder wind en minder vocht ergens anders. Dat is echte klimaatverandering. Toch?
Daarentegen doet meer CO2 in de lucht helemaal niks.
Eén voordeel: iedere dooie vogel valt in de plomp en is meteen zoek. Moeilijk meten dus, lijkt mij.
Henri,
Als walvissen aanspoelen vanwege trillingen dan komt dat vooral door de schepen met hun scheepsschroeven. Maar zelfs dat is dubieus want zuid eiland van Nieuw Zeeland is een belangrijk aanspoel gebied terwijl daar de zee daar nauwelijks bevaren wordt en ze geen windmolens hebben.
Elders hier refereer ik aan een simulatie studie die de invloed van windmolens op het klimaat heeft onderzocht door te veronderstellen dat heel USA vol zou staan met windmolens.
En maar zeuren over stikstof dat de natuur vernietigd. Maar geen kwaad woord in de (bijna gehele) politiek over de windpalen. Vogels, zoogdieren, insecten en mensen zijn in enorme aantallen de dupe van de gekte, En op zee ook nog zeezoogdieren die het loodje leggen.
vernietigt (foei!)
Reactie uit Wageningen van een wetenschaper.
Verlies aan vogelhabitat: een complexe ecologische puzzel
Van windmolenparken op het land is bekend dat ze een gevaar kunnen vormen voor vogels. Maar hoe zit dat op zee? Floor Soudijn maakt computermodellen die daar antwoord op geven. De kwestie is gecompliceerder dan je zou denken, maar toch kan ze wel een paar uitspraken doen.
Vanuit het perspectief van een vogel zijn windmolens levensgevaarlijk. De punten van de wieken halen meer dan 200 kilometer per uur. “Toch zijn er maar weinig observaties van vogelslachtoffers in windmolenparken op zee”, vertelt Floor Soudijn, bioloog bij Wageningen Marine Research.
Collega-onderzoekers doen veldwerk om bovenstaande zaken in kaart te brengen. Observaties en zenderonderzoek laten zien hoeveel vogels er op bepaalde tijden in of juist vlak buiten de parken vliegen, en welk percentage van de tijd. En onderzoek aan geringde vogels en hun nesten levert informatie op over de jaarlijkse overleving en het broedsucces.
“Op basis van al die gegevens maken we computermodellen waarmee we kunnen uitrekenen wat het verlies aan habitat daadwerkelijk betekent voor vogelpopulaties”, vertelt Soudijn. “Dat werk maakt onderdeel uit van een programma dat al loopt sinds 2014.
In beide gevallen is het nog te vroeg om te zeggen wat eruit komt. Daarbij is het goed om die uitkomsten wat betreft habitatverlies iets te nuanceren, voegt de onderzoeker eraan toe: het oppervlak in gebruik voor windmolenparken is op dit moment nog heel beperkt. “Voorlopig lijkt de impact van habitatverlies op zeevogelpopulaties mee te vallen”, zegt Soudijn.
Daarnaast blijft het de vraag hoe individuele vogels in de praktijk echt zullen gaan reageren op een uitbreiding van het areaal aan windmolenparken. “Misschien zal er wel gewenning gaan optreden”, merkt Soudijn op.
conclusie ; windmolenparken en zonneparken zijn toch goed , want beterweterschapper Soudijn zegt het .
juist ! Voor de economie van de energietransitie ‘ dan. It was the economy stupid !. Het milieu, uw habitat en de toekomst van de volgende generatie is niet belangrijk , noch het probleem van epische afvalbergen, gevuld met de resten.
Excuses dat ik me zo manifesteer hier de laatste tijd, maar gvd die windmolens gaan steeds harder waaien hier. Net nadat Professor , dr , Kees de lange zijn hielen had gelicht .
WUR: Bird mortality often underestimated! Possible significant population decrease!
Published on July 6, 2020
Wind parks supply renewable energy, but they also impact bird populations. Birds can collide with wind turbine blades resulting in bird deaths. Research from Wageningen University & Research demonstrates that current wind park norms underestimate the consequences of excess mortality on bird populations.
https://www.wur.nl/en/research-results/research-institutes/environmental-research/show-wenr/effect-of-wind-turbines-on-bird-mortality-often-underestimated.htm
blij dat je voor de vogelpopulaties bent en er pal! voor staat om die in stand te houden….
“…..Dankzij haar ligging aan zee en haar unieke natuuromgevingen, zoals de polder, heide en duinen, heeft Nederland rijke diversiteit aan vogelsoorten. Maar die komen in het nauw door overtollige stikstofuitstoot, waar momenteel veel over te doen is. Als er niets verandert, dreigen zeldzame vogelsoorten uit het land te verdwijnen.
De helft van de beschermde vogelsoorten die het hele jaar in Nederland verblijven, is gevoelig voor stikstof. De meerderheid hiervan staat ook op de zogenoemde Rode Lijst van Nederlandse broedvogels. En deze vogels blijken nu verder te verdwijnen door de hoge stikstofuitstoot. Dat blijkt uit onze analyse van de beschermde dieren- en plantensoorten in de ruim 160 Natura 2000-gebieden in Nederland. De Natura 2000-richtlijn is dertig jaar geleden door de EU juist opgezet om zeldzame natuurgebieden te beschermen…..
Ach ja Scheffer wat kan jou het schelen? lekker meten met twee maten
Gerard ??????????????????????????????????????
Nee d’Olivat vogels stikken niet van stikstof, volgens een soorten database (die geheim moet blijven) zijn er de laatste jaren juist meer soorten bij gekomen.