Van een onzer correspondenten.
Net als we denken dat de lente nu echt haar intrede maakt in ons land, tuimelen we weer in wat lijkt op herfstachtig weer. Sterker nog: als dit wisselvallige weer tot eind april aanhoudt, is het al een halfjaar lang niet boven de 20 graden uitgekomen. Een unicum in Nederland, zeker de laatste jaren, zo schrijft het Algemeen Dagblad.
Weervrouw Roosmarijn Knol:
‘Het is niet een of twee weken aaneengesloten mooi lenteweer, maar telkens heel kort. Ik merk het ook aan mijn omgeving. Iedereen heeft onwijs veel behoefte aan die lente, aan een lichtpuntje.’
De kans dat de komende dagen de temperatuur boven de twintig graden uitkomt, lijkt klein zegt ook meteoroloog Reinier van den Berg in het AD:
‘Met negen graden wordt het ook echt gewoon koud.’
Mochten de komende voorspellingen uitkomen dan moeten we het in Nederland al zes maanden zonder ‘warme’ dag doen. Vorig jaar was het op 22 maart al boven de twintig graden. In 2021 zelfs al in februari. Het is dus allemaal laat.
‘Stel dat het op 1 mei nog steeds geen twintig graden is geweest, dan zitten we rijkelijk aan de late kant’,
zegt Knol.
Van den Berg:
‘In 1997 was het de laatste keer dat het in mei pas twintig graden of warmer werd. Ik denk niet dat het in april nog twintig graden of warmer wordt. Dat is bijzonder, helemaal omdat de lente elk jaar steeds een stukje warmer wordt en die warme dag vaak vroeg valt.’
Gemiddeld genomen wordt ergens in het land op 4 april een warme dag gemeten, blijkt uit data van Weerplaza. De langste reeks zonder twintig graden was in 1940. Toen moesten we het 252 dagen zonder warme dag doen. Momenteel zitten we op 172 dagen.
***
Bron hier.
***
Warme dag (per definitie: een dag met temperaturen >= 20 C) is heel wat anders dan een dag waarop een dagwarmterecord wordt verbroken
Klopt. We hadden in de afgelopen 172 dagen geen warme dag, maar wel verschillende dagwarmterecords die werden verbroken: op 28 oktober 2022, 29 oktober 2022, 12 november 2022, 31december 2022, en 1 januari 2023 werd telkens een nieuw dagwarmterecord gesteld.
In België is het van 2016 dat de lente tot nu zo grillig was. Verleden jaar zaten we met ons allen al op het terras. En de week nu komt ziet er ook niet al te happy uit.
Zou het klimaat aan het veranderen zijn????
Willy
Als het nog 30 jaar aanhoudt wel. Beter nog, voor de zekerheid 60 jaar. Maar je bent pas zeker bij een volgend interglaciaal of het écht zo is. Alleen weet je dan nu nog steeds niet waardoor.
Toch wel, het klimaat verandert voortdurend, is altijd in beweging. Dus: ja, het klimaat is aan het veranderen.
Rudi
Dan heb je de definitie gemist. Maar uiteraard ben ik het in de grote lijn met je eens. Er komen altijd weer opnieuw warmte- en koude-perioden. Soms met grote, soms met kleiere intervallen. Afhankelijk van allerlei gedragingen van zon, planeten en andere sterrenstelsels.
Interessant blijft het en soms heel vervelend. Je Zo maar noordelijk wonen en in een glaciaal terecht komen.
Je zal in Duitsland wonen en je hebt stroom noidig om je huis te verwarmen:
“Tausende Verbraucher in Nordrhein-Westfalen müssen für Strom tiefer in die Tasche greifen: Marktführer Eon erhöht zum 1. Juni seine Preise in der Grundversorgung, wie er dieser Tage vielen Kunden mitteilt. „In Teilen von NRW liegt der neue Arbeitspreis bei 49,44 Cent brutto je Kilowattstunde, das bedeutet für einen durchschnittlichen Verbrauch eine Anpassung um rund 45 Prozent“, bestätigte ein Sprecher von Eon Energie. Das Vergleichsportal Verivox berechnet, was das für einen Dreipersonen-Haushalt in NRW bedeutet, der von Eon in der Grundversorgung beliefert wird: Er zahlt ab Juni 2125 Euro für einen Jahresverbrauch von 4000 Kilowattstunden Strom.”
Zouden het alleen de Duitsers zijn die voorgelogen werden/worden ?
Juni 2125 is nog een eind weg
Je moet je Duits misschien even bijspijkeren, maar het is een leuke vergissing. (Ware het niet zo een treurig bericht)
2125 was een tikfout van de Rheinische Post. Moet natuurlijk 2025 zijn.
Hierbij een vertaling voor degenen die het niet (willen) verstaan en suggereren dat 2125 een jaartal zou zijn.
“Het vergelijkingsportaal Verivox berekent wat dit betekent voor een huishouden van drie personen in NRW, dat door EON wordt voorzien in basiszorg: vanaf juni betaalt het huishouden 2125 euro voor een jaarlijks verbruik van 4.000 kilowatturen elektriciteit”
Normaliter is er niks aan de hand met 172 dagen zonder warme dag. Dat zal iedereen snappen. Echter, in het nieuwe opwarmende en hysterische normaal, zoals we dat konstant tussen de oren wordt geslagen door media en bestuurselites, is het juist heel bijzonder.
peter,
Ik schreef dit een beetje sarcastisch hoor. En ik eindigde : zou het klimaat aan het veranderen zijn? Dit was bedoeld voor de klimaatactivisten. Want als we die mogen geloven dan zal heel Zuid-Europa uitdrogen, bosbranden zullen toenemen, en zijn de ecosystemen in groot gevaar. De lente verloopt tot hiertoe normaal, en waar zijn die klimaatroepers nu. Ze zwijgen totdat….
willy
Ui zo’n reactie had ook ik gehoopt. Het alarmgeroep/geschrijf walmt bij dit soort berichten meteen uit elke angstige reactie. Of het nu warm, koud, nat of droog is. Die vreselijke soort die zich mens noemt heeft het allemaal op zijn/haar/het geweten. Als ik er zo mee zat hield ik op met ademhalen.
CO2 hé.
willy
reactie in de wacht, ik zal wel aan mijn tax zitten
Peter,
Climategate.nl kent geen ’tax’.
Ik heb bericht gekregen dat je op verschillende spamlijsten staat. Vraag me niet hoe dat komt en wie daarvoor verantwoordelijk is. Want dat weet ik niet.
Dat betekent dat je reacties hier in eerste instantie in de spam komen. Daar moet ik ze weer handmatig uitvissen. Maar dat doe ik met tussenpozen. Dus dat kan wel eens een tijdje duren. Maar wanhoop niet. Na enige tijd komt dat wel goed.
‘Dat is bijzonder, helemaal omdat de lente elk jaar een stukje warmer wordt ..’
Behalve dit jaar, dan.
De cognitieve dissonantie springt van de pagina af.
Gaia blijkt een wispelturige godin te zijn. Wen er maar aan.
Ed Zuiderwijk
En van de winderige godheid Aeolus moet je het tegenwoordig ook niet hebben. Desondanks willen onze oosterburen er blijkbaar nog 60.000 windturbines bij bouwen.
Mooie woonruimte voor zo’n 100.000 Groenen die zo’n windturbine het einde vinden. Annalena Bearbock krijgt de grootste. Wel met inwoning natuurlijk.
Gelukkig weet de NPO ons desondanks wel bij te houden over klimaatdrama’s elders op de wereld. Was al even bang dat het de goede kant op zou gaan.
Uit de oude doos:
Vanaf mij 4e jaar bezocht ik elke maand wel één of twee keer de “herenkapper” in onze buurt. Wachtkamer en kapsalon waren één. Er werd druk gedebatteerd. Toen mijn moeder niet meer mee hoefde, ging ik alleen. Het was geen straf, want de gesprekken in het wachtgedeelte waren kostelijk. Die gingen onveranderlijk over het weer. Sneeuw was er te veel of te weinig. Het schaatsijs was vroeger beter of slechter, maar zou het volgend jaar slechter of beter zijn. Ook of het hooi nog voor de regen gemaaid zou zijn, was een heet onderwerp. Net als de wenselijkheid van het tijdig sluiten van de overgordijnen bij hitte.
Die herinneringen kwamen bij mij op, bij het lezen van de hier gevoerde discussie. Weinig nieuws onder de zon. Toen werd het discours soms even van het weer afgeleid, wanneer mijn oud-SDAP kapper, die na de bevrijding PvdA-kapper werd, iets inbracht, dat over onze welvaart ging. Dat zou nu niet meer kunnen. Nu is alles verbonden met het klimaat, dat we zelf maken. Dus, wanneer er nu nog buurtkappers zijn, zal het wel onafgebroken gaan, zoals hier boven. Er is dus progressie. Wat wel hetzelfde is gebleven, is mijn overtuiging dat het allemaal voze holklap was en is. Toen hoorde in mijn ogen het gesprek te gaan over of je kauwgum van een Canadees kon aannemen? heden zou een kapper tussenbeide moeten komen over QR-paspoorten, digitaal geld, of energievoorziening. Kent iemand zo’n kapsalon? Liefst een met een FvD-kapper.