Van een onzer correspondenten.
Ineens was er heel slecht nieuws voor de warmtepomp in februari van dit jaar. De pomp bleek een enorme vervuiler: 11 keer slechter voor milieu dan gedacht.
Het vakblad Cobouw schreef toen:
‘Deskundigen waren hoogst verrast toen ze de resultaten vergeleken met de warmtepompdata die nu worden gebruikt bij het maken van de verplichte Milieuprestatieberekeningen (Mpg) voor gebouwen. Een warmtepomp is volgens de Nederlandse bouwregelrekensystematiek tot elf keer slechter voor het milieu dan werd aangenomen.’
Warmtepompen waren materiaal-technisch gezien veel slechter voor het milieu dan werd aangenomen. De score, zo bleek uit onderzoek, was ‘zo slecht’ dat nieuwe woningen of kantoren nauwelijks nog aan de regels voor duurzaam bouwen kunnen voldoen.
De NOS bracht eind februari ook slecht nieuws over de warmtepomp. De milieubelasting van de materialen in een warmtepomp blijkt groter dan gedacht.
NOS:
‘Dat wordt duidelijk uit nieuwe berekeningen voor de Nationale Milieudatabase. Die tonen aan dat de milieubelasting van onder meer de productie en hergebruik van de materialen in een warmtepomp elf keer hoger ligt dan gedacht.’
TNO fabriceerde een ‘duiding’ in drie weken
TNO werd gevraagd in een kort tijdsbestek (van 7 tot 31 maart) een bureaustudie uit te voeren naar de milieu-impact en broeikasgasemissies van all-electric warmtepompen, hybride systemen en cv ketels in bestaande bouw.
TU Delta:
‘Het is geschreven in opdracht van de ministeries van Binnenlandse zaken en Economische zaken naar aanleiding van het NOS-artikel. De overheid stimuleert de installatie van warmtepompen om energiegebruik terug te brengen en minder afhankelijk te worden van aardgas. Het zou pijnlijk zijn wanneer die keuze uitmondt in een grotere milieuschade.’
TNO: ‘Geen harde waarheid’ maar ‘conclusies robuust’.
In drie weken is geen echt wetenschappelijk rapport te maken, dat geven zelfs de TNO-onderzoekers toe:
‘Bij het trekken van conclusies, moet worden benadrukt dat de analyse is uitgevoerd met een aantal beperkingen, zoals toegelicht in hoofdstuk 1: binnen een zeer kort tijdsbestek, met een bestaande dataset waarin inconsistenties zitten en alleen voor een beperkt aantal typen warmteopwekking-systemen en energieverbruiksscenario’s.’
‘Het was een snelle literatuurstudie.’
TNO gaat nog een stapje verder om het eigen flits- onderzoek te verantwoorden:
‘Discrepantie in de databronnen: de achterliggende data van sNMD is onvoldoende consistent om een gedetailleerde vergelijking te maken van de drie warmteopwekking-systemen, wat betekent dat er altijd een foutmarge beschouwd moet worden, en de hier gepresenteerde resultaten enkel een algemeen beeld schetsen en geen harde waarheid.’
TNO zal de zaak verder onderzoeken, maar de conclusies zijn desalniettemin nu al duidelijk:
‘Bij het beschouwen van de resultaten en conclusies van dit onderzoek, is het van belang om een aantal aandachtspunten te erkennen, die echter geenszins de robuustheid van de conclusies beïnvloeden.‘
TU Delta:
‘De ministeries kunnen door met hun beleid.’
***
8 juni is de dag van de warmtepomp. Er is ook een klimaat lezing.
https://www.opleidingscentrum-go.nl/agenda/dag-van-de-warmtepomp-2023
Zelfs als ik de sprookjes geloof, kom ik na berekenen toch tot een andere uitkomst
Allereerst de bewering dat een warmtepomp een hoger rendement (400%)heeft dan een HR-CV ketel (98%) dan moet ik mijn gemiddelde gasverbruik over de laatste 10 jaren 1600 m3 voor een matig geïsoleerde woning met 10 vermenigvuldigen om aan het verbruik in kWh elektriciteit te komen. Dat wordt dan 16000 kwh. Als ik dat dan deel door 4 (vanwege die 400%) dan kom ik uit op 4000kWh Dat betekend dan voor verwarming in de wintermaanden, want dan gebruik ik verreweg het meeste gas (90%), omgerekend dus 3600kWh á 0,45 = 1620 euro
De prijs voor het geleverde gas is 1,45 per m3. (voor een groot deel belasting). Dat zou dan de lieve som van 2320 euro zijn. Een verschil van maar liefst 700 euro. Maar wat er niet wordt bij verteld is de aanschaf van die warmtepomp die ook een beperkte levensduur (volgens Feenstra 12 jaar) heeft en daarbij de noodzakelijke aanpassingen aan meterkast en eventuele verwarmingselementen ter vervanging van de radiatoren.
Bij een aanschaf van 10.000 euro speel ik in die 12 jaar alleen quitte als de overheid de gasprijzen (zoals nu) op een schandalige manier manipuleert.
Als straks de meerderheid een warmtepomp heeft gaan de elektriciteitsprijzen omhoog. Vadertje Staat moet tenslotte voor zijn speeltjes als “Zonne-akkers en Windparken” over een kleine 15 jaar weer genoeg geld voor vervanging in kas hebben.
De enige winst zit in het wegvallen van de vaste kosten van het gas. Netbeheerskostenenvaste kosten voor de gaslevering van je energiebedrijf.
Daar staat wel tegenover dat je de kans loopt dat je een zwaardere elektriciteitsaansluiting moet hebben en dat is best prijzig. Bij eeen hybride warmtepomp heb je dat gasvoordeelniet.
En die 400% valt verder behoorlijk terug als het kouder weer wordt. De aangegeven waarde is gemeten in het lab.
Peter. Helemaal juist. Maar probeer dat maar in vriende en familie kringen uit te leggen. Mijn zwager heeft alleen maar dollar tekens in de ogen als hij het woord subsidie hoort. Ze zijn allemaal geobsedeerd door de klimaatsprookjes en bij mijn zwager draait de meter al jaren de andere kant op. Logisch denken, rekenen en redeneren zijn ze verleerd. Ze geloven nog in de cadeaus van Sinterklaas.
Peter, of een van beide of geen van tweeen maal 90% denk ik. Dan wordt het verschil nog kleiner. En als je heet water radiatoren hebt, reken dan maar met een COP van2 tot 2,5 (200% tot 250%).
Henk van der Veen
Mijn dank. Ik ga opnieuw rekenen. Maar mooier wordt het toch niet begrijp ik. Waar mogelijk is na-isoleren beter en comfortabeler. Bovendien heb ik nog wat hout liggen, aangetast natuurlijk. En een kettingzaag voor het gemak.
Op de betreffende pagina op mijn site leg ik uit waarom een CV installatie op alle fronten wint van welke andere installatie dan ook , maar die pagina leest – ook – niemand .
Mensen willen namelijk belazerd worden en daarom kiezen ze een adviseur die daarin voorziet. En ze weten het natuurlijk al uit de consumenten gids en de krant
Als TNO dus zegt dat een warmtepomp beter is dan kiezen ze daarvoor . Ook al kost die 3 keer zoveel. Geen probleem, want de groene investering daarvoor benodigd kan je meenemen in de hypotheek die de duurzame groene bank aanbiedt.
Onlangs vertelde ik dit verhaal over oplichting aan een kennis die me minnetjes aankeek en vervolgens vertelde van een vriendin die zelfs boos was geworden omdat Stedin op zich liet wachten met het afsluiten van de gasleiding a raison 8500 euro.
Als je de site van NL Fr bezoekt kom je daar regelmatig oproepen tegen tot oplichting . Mensen vinden dat fijn.
En dan gaan ze hier weer verhalen vertellen dat de energietransitie mensen arm maakt. Breng mij maar naar een gekkenhuis.
Hoe kom je daar eigenlijk bij meneer Bert dat niemand op je pagina kijkt?
Neem aan dat je IP-adressen controleert.
Daarbij je moet je nooit dure groene rommel laten aanpraten.
Kijk eens hoe lang je met oude apparatuur kunt doen.
Sommigen kopen direct b.v een nieuwe droger omdat de nieuwere zuinig zijn, terwijl de oude nog werkt, domoren zijn het.
Wij hebben nog een oude Miele droger, uit de tijd dat de kinderen nog klein waren, dat ding loopt nog iedere week, blaast de lucht zo naar buiten.
Had ik een moderne warmtepomp droger gekocht die lang niet zo lang mee gaat had ik er al misschien 2 nodig gehad.
Tel uit je winst, mensen denken niet na en laten zich gek maken, en hun durven dan ook nog over milieu te praten, ik koop niks voor dat het morsdood is.
En die fabeltjeskrant van warmtepompen, ze moeten eens kijken wat er achter zit, wat je moet doen om het ding comfortabel te laten draaien, je wilt het toch warm hebben, nou ik wens hun alle succes in hun oudere huis.
Beurs leeg en nog niets.
Bij mij in de buurt woont zo een pief, maar stookt als het koud is wel nog een gashaard erbij, zijn huis is ook uit 1957.
Er gaat niks boven een lekker vuurtje op gas, schoon en behaaglijk.
Foei Theo. Een zuinige wasdroger, die lang mee gaat… Mijn moeder had een duurzame hybride, die was pas zuinig. Mijn vader had hem zelf gespannen tussen schuur en schutting in de achtertuin, hij werkte zonder stroom op zon en wind. Ja, mijn ouders waren hun tijd ver vooruit, besef ik nu. Alleen als het regende, duurde het drogen wel een dagje langer.
@Kees le Pair: ik had hem al eens eerder geplaatst -> https://www.facebook.com/greendreamfoundation/photos/a.10153317526935507/10164407896505507/?type=3
Ha ha Kees, ja dat is een goede, de zuinigste is een draaimolen in zon en wind, maar ja wat weten we van zon en wind? Juist dat werkt niet altijd.
Kees.
Heb je het adres van de hybride?
Bedankt Paul. Dat plaatje zocht ik juist om hem boven een volgende kroniek op mijn webstek te zetten.
Tja waarom verbaasd mij dit niet, er zijn legio voorbeelden van rapporten die naar een resultaat toeschrijven net als dit rapport waarbij de opdrachtgever de rapportschrijver ook nog financiert. De slager keurt zijn eigen vlees. De waarheid wordt gecensureerd en er wordt opzettelijk desinformatie verspreid door de overheid. Gelukkig heeft de overheid een instantie opgericht en ingevoerd om des informatie te bestrijden, door dit soort praktijken zitten ze niet zonder werk. Och wat naïef van mij de overheid gaat zichzelf nooit controleren en verbeteren. Nee de overheid gaat maar door om ons te belazeren, voorliegen, manipuleren, indoctrineren en bedriegen. Ben verwonderd dat er nog 25 % van de mensen zijn die nog vertrouwen heeft in de politiek.
Buiten de technische kwesties hoop ik dat het geluid niet vergeten gaat worden. Als al die apparaten straks allemaal staan te draaien op 50 Hz, dan kan ik me voorstellen dat die lage bromtoon wel eens heel vervelend zou kunnen worden. En resonantiefrequentie daarbij kan ook redelijk irritant worden.
Ik hoop dat er goede lagers gebruikt worden en anders is het een leuk opstart-project; koop nu de beste lagers die er te koop zijn, dan kun je over een jaar of 10 (?) wellicht veel centjes verdienen en de mensen blij maken.
Bert, laten we in plaats van net als iedereen de wereld redden, proberen één mens gelukkig te maken. Die vriendin van je kennis, die snakt naar een warmtepomp. Ze heeft er al een zo goed als geruisloos! Moedig je kennis aan de deur uit haar koelkast slopen en het ding met de opening naar buiten in te bouwen in een buitenmuur of een tuindeur van haar keuken om het daar warm te houden.
Na wat metingen aan het systeem houdt ze die € 8500 voor Stedin dan vast in haar zak.
Kees le Pair
Ik neem aan dat het ook lukt met een grote staande combi, viezer en koelkast tegen de achtergevel van mijn schuur om die in de winter te verwarmen. Kom ik dan ook aan en rendement van 400%?Maar dan moet ik vast eerst een grote ventilator inbouwen.
Ja Peter, dat gaat beter en 2 staande combi’s is nog mooier. Zonder ventilators moet je wel twee maal per dag het ijs aan de tuinkant weghalen. Anders is het warmtetransport te gering. Die op te pompen warmte, moet wel ergens vandaan kunnen komen. Ik vraag me trouwens af of in het Nederlands klimaat ventilators dat wel afdoende lukt.
In de winter je koelkast in de kamer zetten met de condensor naar je toe gericht. Jij warm en de koelkast koel.
Kijk op marktplaats of je nog zo’n grote hooiventilator vindt, die hebben vermogen zat.
Een 3kW elektrische kachel op de straatverlichting is nóg zuiniger.
Ik vraag mij af of je dat idee met technische warmteleer recht kan rekenen.
Bedankt voor alle goede adviezen. Maar ik wil die combi toch echt buiten hebben. 2 Gaten (één voorde luchtsuppletie in de muur waarvan 1 met ventilator en kast met tussenruimte naadloos en geïsoleerd aansluiten op de achtergevel. ;-))
Ha ha en hier maar aan de warmptepomp.
Satellietbeelden tonen aan: één land lekt zoveel methaan dat het wereldwijd klimaat bedreigt
https://www.gva.be/cnt/dmf20230511_91655680
Dus niet meer zeiken tegen ons, wij stoten een beetje uit en hun gooien het eruit.
Theo
Ja, als, als CO2 en MH4 de gedoodverfde boosdoeners zijn. Misschien zijn het uiteindelijk wel de vergroeners van de aarde. The Guardian? Daar werkt toch die superalarmist hoe heetiealweer?
Wij hebben hier op CUR 3 L/L-warmtepompen in de woning (4e is besteld) om de woning en naastgelegen vakantieappartement koel te houden. En dat doen ze goed… dankzij het PV-systeem met accu hebben we vrijwel geen stroomkosten. Volgens mij is de combinatie zonnepanelen + accu + airco + tropisch klimaat de enig zinvolle toepassing van zogenaamd duurzame techniek.
Warmtepompen voor verwarming in NL zijn veel minder efficiënt. Zonnepanelen bieden hier geen soelaas want in de winter doet de zon in NL vrijwel niets. De salderingsregeling in NL is feitelijk een subsidie op kosten van de buren zonder zonnepanelen. Kijken hoelang die solidariteit in de directe woonomgeving nog stand houdt.
Ondertussen liggen wij als pensionado’s hier elke dag in de zon en als het te heet wordt doen we een middagdutje in de gekoelde woning. Als dit negatieve gevolgen heeft voor het milieu dan zij het zo. Mijn schade aan het milieu compenseer ik door jarenlang NIET het vliegtuig te nemen en gas te verstoken.
Chris
Spijker op de kop. En dat vergeten de belanghebbenden te vertellen en de onnozele overheden hobbelen er achter aan. Die Nederlandse winters toch. Het moet hier in de winter tropisch warm worden wil het zin hebben. Maar ook een investering van 25000 euro en een afschrijving over 12 jaar vind ik nog steeds geen feest voor de portemonnee.
Behalve als een criminele overheid de belastingen, om het “verleiden” mogelijk te maken, onverminderd hoog of hoger maakt. Dat is geen verleiden, maar bedriegen.
Ik vind het wel een fijn ding. In de winter hebben we (bijna) gratis warmte van de houtkachel maar in voor- en najaar wordt het veel te warm met dat stoken. Dus in april, mei, september en oktober zet je het warmtepompje aan, wat we toch al hadden om in de zomer lekker koel te zitten. Bij een verbruik van 300W zit je de hele dag comfortabel warm. Een groot deel van de 5kWh die je verbruikt komt van het dak, soms meer. En alles is al 6 jaar oud, afgeschreven en terugverdiend. Met een beetje onderhoud geeft het de komende 10 jaar nog bergen gratis warmte en geen salderingsregeling nodig.
PP de Groot
Die houtkachel vangt dus de warmteproblemen in de winter op. Heb je buren die over je houtkachel klagen? Nee, dat komt dan nog en als die het niet doen, doet je gemeente het wel. Heb je een eigen bos omdat je hout blijkbaar bijna gratis is. Of woon je in het buitengebied?
De winter, zeker als je een koude winter hebt, geeft het probleem. Ik moet, wil ik het vergelijkbaar warm hebben in alle vertrekken waar ik kom in de loop van de dag 16000 kWh voornamelijk in de winter aanwenden om het huis op temperatuur te houden. Dat is even wat anders dan de 5kWh per dag aan opwek.dat is dan 5 x 90 dagen is 450kWh aan opwek. Dat staat in schril contrast met die 12000 kWh die ik in de winter verbruik. In de kou gaan zitten kan ook, of in de winter in één verwarmd vertrek huizen of in een piepschuimen igloo in de woonkamer. Maar dat is appels met peren vergelijken.
Zonder saldering blijft het een lachertje en boerenbedrog. Behalve voor de niet-zonnepaneel bezitters die de saldering tot nu toe grotendeels betalen