Van een onzer correspondenten.
De CDA-afdelingen van Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland zijn niet enthousiast over de plannen van het college van Zoetermeer om zonnevelden te realiseren langs de A12, aan de grens van de gemeenten. Het initiatief komt van projectontwikkelaar Sunvest, die op twee weilanden tussen de Roeleveenseweg, de A12 en BurgGolf, een zonnepark wil realiseren ter grootte van 15 voetbalvelden.
‘De locatie is al een lange tijd geleden aangewezen als verkenning. Dat deze locatie nu zo snel toegewezen wordt is iets wat ook ons zorgen baart.’
Hoewel het zonnepark duurzame stroom zal opwekken, staat men niet te springen om het zonnepark. Janno Meijer, fractievoorzitter van het CDA in Pijnacker-Nootdorp:
‘We hebben in de Randstad te maken met schaarse ruimte en daar moeten we zorgvuldig mee omgaan. Helaas wordt er over groene- of recreatiegebieden vaak gedaan alsof die er niet toe doen of wel een maatje kleiner kunnen. Dat doet afbreuk aan de leefbaarheid van de Randstad.’
Is er evenwicht tussen duurzaamheid en groene ruimtes?
Rita Leijendekker, woordvoerder natuur voor het CDA in Lansingerland sluit zich daarbij aan:
‘In de periode 1999 tot 2013 zijn er tientallen miljoenen geïnvesteerd om te voorkomen dat de Haagse en Rotterdamse regio aan elkaar groeien. Er moeten toch wel andere plaatsen te vinden zijn voor zonnepanelen, zoals de daken van bedrijven en sporthallen?’
Meijer denkt daar ook zo over:
‘Nu is het Zoetermeer met een zonneveld, maar hoe lang duurt het voordat ook andere gemeenten gaan nadenken over logistieke centra of woningbouw in de groengebieden? Het is belangrijk dat we ook groen en recreatie beschermen als waardevolle functies.’
Zelfs de klimaat-activistische transitieprofessor Jan Rotmans is tegen de megalomane plannen. Op Twitter schrijft hij:
‘Doe dit nou niet! Eerst de daken vol in Zoetermeer. Dit is de oude, lineaire economie die ten koste gaat van de natuur en het geld gaat naar de grote investeerders, zonder dat de lokale bevolking ervan profiteert.’
CDA-afdelingen roepen hun colleges van B&W in Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland op om in gesprek te gaan met het college in Zoetermeer en de ambitie voor het gebied te heroverwegen. CDA-er David Weekenstroo ziet het grote dilemma van de energietransitie:
‘We moeten een evenwicht vinden tussen duurzaamheid en het behoud van groene ruimtes.’
***
***
Ik ben blij dat ze bij het CDA wakker worden en het licht gaan zien van wat er werkelijk gebeurd. Goed dat een coalitie partij het tij gaat keren.
Het klimaatkanon Jan Rotmans zegt voor het eerst iets zinnigs.
Zo’n Rotmans durft nog wat te zeggen ook als aanstichter van deze megalomane verspilling , destructie , geïnstitutionaliseerde oplichting en zwendel, landschapsvervuiling, veroorzaker van epische afvalbergen en het voortijdig uitsterven van de mensheid .
Geef de man een lintje vinden de meeste bezoekers hier vast.
Allemaal meestribbelaars meneer Zonneberg .
Rotmans zou enorme indruk maken, althans op mij, indien hij ook de nadelen van zonnecellen op daken zou benoemen. Ik denk even aan de dakconstructie die het extra gewicht moet kunnen dragen, ook bij regen en sneeuw, het brandgevaar, de schadelijke verbrandingsproducten (het “nieuwe asbest”!) bij brand, verzekeringen en extra capaciteit op het stroomnet.
Kom op Jan Rotmans, u kan het! Bereken even de kosten! Okay ‘even’ mag best wat langer duren, als u het maar doet. U bent hoogleraar ofzo, dus zulk soort berekeningen moeten voor u niet moeilijk zijn. Zo maar een ‘oplossing’ roepen terwijl u vooralsnog niet heeft laten blijken door te denken in de gevolgen, is en wetenschapper onwaardig.
Ik zie in de media alleen maar positieve geluiden over zonnepanelen. Er worden steeds meer joules geleverd. Ook was het het afgelopen jaar weer zonniger wat de opbrengst ten goede kwam. De opbrengst cijfers worden nu ook in een percentage gezet tov het verbruik. Als dit nog enige jaren doorgaat kunnen we in de zomer tussen elf en twee meer joules opwekken dan we de hele dag nodig hebben. Daar worden een hoop mensen blij van. Vooral de niet rekenaars onder ons.
Verbazingwekkend dat veel mensen nog steeds denken dat het toevoegen van zonnevelden vol zonnepanelen nog iets toevoegt aan ons systeem. In plaats daarvan krijgt stroom steeds vaker de rol van afval waar je voor moet betalen om het te mogen invoeren op het net. Goed bezig!
Onder zonnepanelen groeit er niets meer en er komen ook problemen met de vochthuishouding . En dit noemen ze vergroening.
Zonne-energie is op landelijke schaal meer last dan gemak.
Volkstuintjes technologie.
Ook misleiding want die panelen vormen maar 30% . Voor ons vraaggestuurde net is opslag (waterstof) en terugwinning (brandstofcel centrales, die zijn er nog niet) vereist. Daarin gaat 70% van de energie verloren.
Ik hoor dat men burgerpanels bepleit.
Dat is misschien wel leuk doen voor morele kwesties maar niet voor technische.
I.g.v. klimaat- en energiebeleid is van burgerpanels geen zinnig woord te verwachten gezien de eenzijdige berichtgeving in de media.