Van een onzer correspondenten.
De VVD in Provinciale Staten van Groningen denkt dat met de BBB aan het roer de tijd rijp is om kernenergie binnen de provinciegrenzen weer bespreekbaar te maken, meldt RTV Noord. Op dit moment is de komst van een kerncentrale uitgesloten. De VVD gaat woensdag pleiten om de komst van kernenergie op zijn minst weer bespreekbaar maken.
Op dit moment valt er in de provincieregels te lezen dat er helemaal geen ruimte is voor kernenergie. Sinds Mark Rutte in een verkiezingsdebat in 2021 liet weten dat de Eemshaven een goede plek zou zijn voor een centrale, wordt er vaker over atoomenergie in onze provincie gesproken. Rutte slikte zijn woorden wel weer in en liet weten dat hij een verkeerde inschatting had gemaakt.
VVD-fractievoorzitter Erik Jan Bennema:
‘Ik wil voorstellen om een soort energie-hoorzitting te organiseren. Dat Statenleden verschillende energiedeskundigen aan de tand kunnen voelen. Over wat de verschillende opties zijn en wat het betekent. Er is heel veel kennis nodig en dan kun je besluiten nemen. Daarin moet je dus kernenergie meenemen.’
Bennema betoogt dat hij de deur niet wagenwijd open wil zetten voor een kerncentrale, maar hij wil in elk geval een discussie kunnen voeren over atoomenergie binnen de provinciegrenzen.
Het vorige college zag niks in kernenergie.
Nota bene toenmalig VVD-gedeputeerde Mirjam Wulfse liet destijds weten dat er in de provincie geen plek is voor een kerncentrale. Nu is het dus dezelfde VVD die het onderwerp in elk geval bespreekbaar wil maken. Verwonderlijk is dat niet want in het meest recente verkiezingsprogramma spreken de liberalen zich eveneens uit voor die vorm van energieopwekking.
‘Als bestuurder van Groningen was ze gehouden aan het collegeprogramma’, aldus Bennema. Het vorige college zag niks in kernenergie. ‘Als bestuurder sprak ze daar destijds over en niet als VVD-politica.’
Toch wil de fractievoorzitter in herinnering roepen dat diezelfde Wulfse in 2015 al opriep dat het taboe op kernenergie van tafel moet.
‘Als bestuurder van de provincie Groningen heeft ze destijds gezegd dat er andere plannen waren met de Eemshaven. Ik wil die discussie nu opengooien.’
Binnen de huidige coalitie is de BBB met twaalf zetels veruit de grootste partij. In het provinciale verkiezingsprogramma staat niks opgenomen over kernenergie. Uit het landelijke verkiezingsprogramma blijkt dat de partij wel voor die vorm van energie is.
De overige coalitiepartijen; PvdA, Groninger Belang en ChristenUnie denken verschillend over kernenergie.
Zeker van een meerderheid is de VVD-er nog niet, alhoewel het er wel in zou kunnen zitten.
Verdeelde coalitie
In het verkiezingsprogramma van de Groningse PvdA-afdeling komt het woord niet voor. Uit het landelijke programma blijkt dat de partij tegen is. Ook de ChristenUnie heeft het woord niet opgenomen in het lokale verkiezingsprogramma. Het landelijke verkiezingsprogramma laat zien dat kernenergie niet uitgesloten wordt door de partij.
Daarbij wordt wel de aantekening gemaakt dat met name de problemen van het kernafval ervoor zorgen dat duurzamere energiebronnen de voorkeur genieten. De lokale partij Groninger Belang spreekt er met bedekte woorden over. Die volgt de ontwikkelingen rondom kernenergie ‘met grote belangstelling’.
Bennema verwacht dan ook een spannende politieke discussie. Zeker van een meerderheid is hij nog niet, alhoewel het er wel in zou kunnen zitten. ‘Ik kijk er wel naar uit’, zegt hij tot besluit.
***
Bron hier.
***
Kunnen we het College niet de keus geven: Óf een kerncentrale bouwen óf weer aardgas oppompen!? Want voor de rest komt er weinig geld uit Groningen, het kost alleen maar.
Oh, wat ben ik slecht.
Ben je gek, olie en gas genoeg en dat stopt nog lang niet, trouwens Noorwegen heeft onlangs de grootste gasbel ooit gevonden.
Miljardeninvestering in Noorse gas- en oliesector: ‘Vraag blijft groot’
https://nos.nl/artikel/2480641-miljardeninvestering-in-noorse-gas-en-oliesector-vraag-blijft-groot
Al die haast hier. Groningen gaat nu eerst aan de waterstof economie werken. Net als de rotterdamse haven nu de conventionele overslag terug valt. Belangrijk is nu voor het nieuwe kabinet de subsidie kaders te scheppen rondom waterstof. laat eerst maar eens beginnen met vergezichten maken waar we jaren voor nodig hebben en daarna kunnen er ook plannen komen die na evaluatie onderzocht kunnen worden en op termijn een aanvang kunnen krijgen in pilots. daar zijn we de komende dertig jaar wel zoet mee en dan is het nog maar de vraag of er nog wel een energie behoefe is.
het steeds maar roepen van kernenergie terwijl men weet dat dit nooit van de grond komt getuigt duidelijk niet van enige haast voor de energie transitie. Een transitie die niet kan wachten en gestoelt is op de nieuwte buzzwoorden en waar we zeker niet de tijd hebben voor besluitvorming over oude techniek.
Ik hoor niemand over thorium en dat is volgens mij de toekomst.
In alle provincies het thema kernenergie op de agenda plaatsen zou een goede stap zijn. Wat betreft dat kernafval: bedenk dat het weinig is en prima verwerkt kan worden door COVRA. Met 12 centrales in ons land zouden we al een heel eind op de goede weg zijn.
Het klassieke hoogradioactief kernafval is na 400 jaar enkel nog gevaarlijk als je het vermaalt, een papje van maakt en dat als maaltijd gebruikt. Bovendien is het prima te recycleren en kan het met nieuwere reactoren nog 40 keer meer energie leveren dan het reeds gedaan heeft.
Als je hetzelfde doet met afval van windmolens of zonnepanelen zal dat wellicht niet veel gezonder zijn en er gaat 1000den keer meer van aanwezig zijn