Van een onzer correspondenten.
De thuisbatterij is niet rendabel nu de consument nog 100% mag salderen, stelt Vastgoedmentor.
Bij een stroomprijs van 30 cent per kWh is de terugverdientijd tussen de twaalf en twintig jaar, als de salderingsregeling is afgebouwd. Bij deze stroomprijs is de thuisbatterij nooit rendabel aangezien de levensduur van de batterij tussen de tien en vijftien jaar is. Alle gewone prijsschommelingen in acht genomen berekent Vastgoedmentor dat de terugverdientijd tussen de tien en vijftien jaar kan duren.
Gaat de stroomprijs fors omhoog, bijvoorbeeld naar 50 cent per kWh, dan is er een terugverdientijd van zeven tot twaalf jaar.
Vastgoedmentor: ‘Niets is zeker in Nederland, de overheid kan altijd nog een ander besluit nemen.’
De afbouw van de salderingsregeling moet vanaf 2025 beginnen, maar de 1e leverancier rekent nu al extra kosten voor de terug levering van stroom. Mogelijk, zo stellen voorstanders van de thuisbatterij, kan in de toekomst de thuisbatterij een uitkomst zijn voor consumenten.
De thuisbatterij is een recente uitvinding, die nog volop in ontwikkeling is. Het systeem kost een paar duizend euro, terwijl de consument er vooralsnog geen subsidie voor krijgt. De opslagcapaciteit varieert van 2 tot 12 kilowattuur (kWh), maar komt meestal om en nabij de 6 kWh uit. In de zomer is dat meestal te weinig om uw overtollige energie op te slaan, in de winter juist te veel. Bovendien kan de opgeslagen energie maar korte tijd worden bewaard.
Anno 2023 loopt het grote publiek nog niet warm voor de thuisbatterij.
De aanschaf van de thuisbatterij is niet een investering die ooit gegarandeerd zichzelf terugverdient, in tegenstelling tot zonnepanelen. Daar komt bij dat de huidige generatie thuisbatterijen niet van milieuvriendelijk materiaal zijn gemaakt. Eerder stelde Prof. Han Slootweg van de Technische Universiteit Twente over de buurtbatterij, nog weer een stap verder, dat de burgers er weinig voordeel van hebben:
‘Alsof je een moestuin hebt, je groentes over het hek aan de groenteboer afgeeft en ze vervolgens van hem met btw erop moet terugkopen.’
***
Voor de heldere uitleg van Vastgoedmentor, zie hier.
***
… leuk dat alles belicht word maarre .. ik heb een klein, simpel (niet eenvoudig!) vraagje:
wat is de effectieve levensduur van deze batterijen ?
Want ik heb een donkerbruin vermoeden dat dat hooguit gelijk en waarschijnlijk minder is dan de geadverteerde “terugverdienduur”, en dan alleen bij de bijzonder optimistische schattingen.
En nee, ik weet het -echt- niet, ik vermoed alleen maar en ik laat me graag informeren/corrigeren! (Overtuigen hoeft niet, als ik wil geloven ga ik wel naar de kerk!)
In Arts en Auto was een leuke batterij te koop voor 1400 euro.
6000 oplaad beurten.
Kan je hem daarna weggooien. En wat is dan de milieu “voetafdruk”?
6000 laadcycli is typisch voor LiFePO4 batterijen. Die kosten nu ca €300,-/kWh exclusief lader en omvormer.
Batterijen gooi je niet weg maar worden gerecycled omdat ze boordevol met makkelijk winbare grondstoffen zitten die goedkoper uit recycling te verkrijgen zijn dan via mijnbouw.
Gewoon van af blijven.
Als het lithium accu’s zijn dan tel maar na 1000 ladingen achteruitgang.
Tel mee of ze in een stabiele temperatuur staan dat verlengt de levensduur, 15 tot 18 graden.
Hoe goed is de balancer wat ze gebruiken.
Wat is de kwaliteit van de accu.
Wat in de winter, onderhoud lading is 70%.
Dus vele factoren die mee spelen.
Wat nu een systeem kost kun je nog vele jaren gewoon stroom kopen.
Laat je niet verleiden of zulke dingen wil je hobby matig, ook zulke mensen heb je.
Hardlopers zijn doodlopers.
Ik krijg al een ongemakkeijk gevoel als ik weet dat ik zo’n zelfontbrandende brandbom bewust aan mijn huks heb hangen. Dan slaap ik erg slecht. De opstalverzekering gaat zeker een factor 2 omhoog.
Ach, onze overheid is de beroerdste niet. Die verhogen de energiebelastingen graag als op die manier de terugverdientijd minder wordt. Tenslotte moeten de subsidies op al die deugoplossingen ergens van worden betaald.
Daarbij past het uitstekend in de rondpompeconomie met een steeds groter aantal hardwerkende ambtenaren die ook aan de gang gehouden moeten worden. Zo blijven we met elkaar lekker bezig en krijgt iedereen een stukje van de nationale koek. Maar zinloos is het wel. Voordeel: ze zijn van de straat.
Duidelijk is natuurlijk wel dat je er vrijwel niks aan hebt in de winter. Ik neem mezelf even als voorbeeld in mijn 1974 huis en geïsoleerd naar de normen van 1985. Verbruik aan gas 1600 m3 voor verwarming gebruik ik daarvan 1400 m3. Dat is een equivalent voor 14000kwh. Opwek van mijn zonnepanelen in de wintermaanden 90 tot 180 kWh Dat schiet niet echt op. Misschien moet ik dan 3 maanden in een kledingkast gaan wonen.
Tja, als je 50 jaar verzuimt om met de tijd mee te renoveren moet je niet klagen over 1600m3 gasverbruik. Daarnaast, waarom zou je je winterverbruik compleet moeten afdekken? Je hebt toch nu ook geen boorput in de tuin voor het gasverbruik? Batterijen zijn mede voor netondersteuning, dat wel zeggen, ontlasten van de 7-9 uur en 17-19 uur piek bij variabele energieprijzen. Batterijen zijn niet voor off-grid toepassingen in deze contreien.
LithiumIJzerFosfaatOxide, zoals je weet, kost renoveren en isoleren óók energie. Je zou ons heel blij maken door uit te rekenen hoeveel energie Peter de afgelopen 50 jaar had moeten investeren in zijn woning en welke energiewinst hij daar uit had kunnen halen.
Ik weet zeker dat velen hier op jouw antwoord wachten. Kom, laat ons niet in het ongewisse!
Als je het verhaal leest en niet alleen primair reageert dan zul je zien dat het antwoord op je vraag er gewoon staat.
Afgelopen 5 jaar heb ik op een speed pedelec gereden. De accu bleef verrassend goed, wel een dipje in de winter bij lagere temperaturen, maar in de lente weer terug naar normale actieradius. Na 4 jaar merkte ik wat vermindering van de actieradius maar heb het vervolg niet kunnen meemaken want de fiets verkocht. Essentie is dat de capaciteit van de accu in de loop der jaren afneemt. Eerst heel langzaam en naarmate de accu ouder wordt waarschijnlijk iets sneller. Ik ga het meemaken.
https://ejbron.wordpress.com/2023/09/11/klimaatcrisis-valt-te-weerleggen-australisch-groot-barriererif-kerngezond/
https://ejbron.wordpress.com/2023/09/10/waar-de-groningers-al-jaren-op-wachten-en-nog-steeds-niets-krijgen-kan-in-12-uur-geregeld-worden-voor-marokko/
Indien de stroomprijs vertienvoudigd wordt, zal de terugverdientijd slechts een jaar of twee zijn (natte vinger rekenwerk). Bij verhonderdvoudiging misschien binnen enkele weken. Met deze voorbeelden geef ik aan hoe achterlijk de redenering van de Vastgoedmentor is.
Volgens Bas Gresnigt zal echter de stroomprijs nagenoeg nul worden, nou ja in ieder geval extreem goedkoop. Onbedoeld effect van een stroomprijs van bijvoorbeeld € 0,05 zal zijn, dat de terugverdientijd van de thuisbatterij tientallen jaren zal duren.
Prof. Han Slootweg vergelijkt de verkoop van de opbrengst van enkele moestuintjes met de levering van stroom door honderdduizenden zonnepaneeltjes.
Geachte professor, zou het kunnen dat de levering van honderdduizenden particuliere zonnecellen een destabiliserende werking heeft op het gehele stroomnet, waardoor dure aanpassing gedaan moeten worden, en dat de groenten uit moestuintjes NIET de hele agrarische sector beïnvloeden? U is toch wel professor genoeg om zoiets te begrijpen?
Eergisteren had ik een verhelderend gesprek met een uitvoerder van Vattenfal. Nu weet ik in ieder geval zeker dat ik zulk soort professoren en ook XR aanhangers midden in hun gezicht mag uitlachen. Ik zal niet verder de inhoud van het gesprek openbaren, maar ik weet wel dat types als Bas G. volstrekt uit hun nek babbelen met hun sprookjesvertellingen.
Geloof mij maar, in de energiewereld weer IEDEREEN dat de elektrificatie een doodgeboren kind is. ECHT IEDEREEN, alleen 32 jarige managers die bijvoorbeeld met hun TU energietechniek op windmolens zitten blaken van vertrouwen, maar dat komt omdat ze nog in de ontwikkeling en uitbreiding zitten, geld klotst tegen de plinten op dikke salarissen en ordernummers waar je jaren op vooruit kunt schrijven maken dat ze zich onaantastbaar voelen.
Ze weten allemaal dat voordat de kentering komt ze deze baan al lang weer hebben ingeruild voor iets anders en dan zit een ander met de problemen.
Bas is een volidiot, het is onbegrijpelijk dat iemand met zijn opleidingsniveau zich zo laat beetnemen door deze gekte.
Ja , Jan Willem Zwang en Rene Bontenbal zijn geslaagde ondernemers in ‘ hernieuwbare energie ‘ . Ze lachen je midden in je gezicht uit. Inderdaad onaantastbaar. Samen zijn ze verantwoordelijk voor de totale afbraak van de energievoorziening, maar Bontenbal roept nu op tot een ethisch reveil. Lees , nog meer destructie .
Twee gevierde mannen die weten hoe je knollen voor citroenen verkoopt en daarvoor geprezen worden . Neem het ze eens kwalijk
http://bureaulesswatts.nl/ethiek-en-energietransitie/
De WC-Energie-eenden gaan echt niet aan de grote klok hangen wat een onzin ze zelf verkopen. En als ik heel eerlijk ben (liever niet), dan zou ik voor een paar ton op mijn bankrekening misschien ook gaan roepen hoe erg het allemaal wel niet is met die klimaatineenstorting.
@ johan d
Dat is nu precies wat ik over het voetlicht probeer te krijgen .
Voorbeeld . Ik ben bomenliefhebber en probeer de waanzin van bomen verbranden over het voetlicht te krijgen . Echter als ik zelf een bos zou bezitten en rijk kon worden van de verkoop van dat bos aan Staatsbosbeheer, zou ik dat doen.
We zijn allemaal opportunisten en – als het erop aankomt – enkel geïnteresseerd zijn in geldelijk gewin. Dat geldt voor enkele miljarden mensen op deze aardkloot, die met ( de wetenschap van) het klimaat en alles daaromheen , het milieu en ‘hernieuwbare energie een riant inkomen verwerven.
Daarom schreef ik over ‘ een autonoom proces ‘ en ‘ begrijpen in retrospectief ‘ ( als het te laat is )
Kortom : dat we de planeet naar de kloten helpen interesseert mensen geen reet. Zelfs aanhangers van Extinction rebellen niet .
Bij variabele stroomprijs laad je de batterij op zondagmiddag, dan krijg je geld toe, en gebruik je hem savonds tijdens het koken.
Is dat inmiddels al niet rendabel met de overdaad aan zonnestroom in Nederland?
Ook hoef je zelf geen zonnepanelen te kopen: wel de lusten, niet de lasten.
de meeste mensen koken niet .
Magnetron?
@ hans Erren ,
Soylent green ? :-)
Hans Erren, reken het gewoon even uit voordat je er wat over zegt.
Het zal alles duidelijk maken.
Vraag het chris of doe het gewoon zelf cornelia
De terugverdientijd is afhankelijk van de aanschafprijs/installatie van de thuisaccu, het aantal kWh dat bespaard kan worden (benutting, capaciteit, laadcycli) en het netstroomtarief (inclusief saldering, terugleververgoeding, terugleverheffing, energiebelasting en BTW)
In Nederland zijn er 2 factoren die zeer nadelig zijn voor het rendement van de thuisaccu: gereguleerde salderingsdiefstal waardoor waardeloze zonnestroom in de zomer gratis ingeruild kan worden voor dure netstroom EN de matige zoninstraling in de winter door de lage stand van de zon op 52°NB.
De salderingsregeling wordt komende jaren afgebouwd maar aan die kwakkelende winterzon kan niets gedaan worden. Maar de stroomprijs zal komende jaren flink gaan stijgen door toenemende energiebelasting waarmee de rijkelijk rondgestrooide SDE(+/++) subsidies voor windmolens en zonneparken opgebracht moeten worden.
Maar Nederland is niet de wereld… hier op Curaçao zijn zonnepanelen met thuisaccu zeer rendabel dankzij het hoge stroomtarief van € 0,40/kWh waarbij saldering niet mogelijk is en teruglevering een lage vergoeding geeft. En omdat de zon hier vrijwel 365 dagen per jaar een hoge opbrengst aan zonnestroom geeft. Terugverdientijd van de hele installatie minder dan 6 jaar, ruim binnen de verwachte levensduur van de accu (10 jaar garantie).
Chris, zou ik op de Antillen wonen, deed ik hetzelfde als jij. Wel opvallend dat het jou als particulier wel lukt om het rendabel te maken, maar dat het de Curaçaose overheid na al die jaren nog niet gelukt is.
Zo’n 15 jaar geleden werden zonnepanelen gewoon niet toegestaan op Curaçao. Wel bij overheidsgebouwen en scholen maar niet voor particulieren. Op enig moment heeft de overheid besloten dat iedereen zonnepanelen moest kunnen plaatsen en een hoge terugleververgoeding betaald zou worden. Dat werd zo’n groot succes dat het energiebedrijf haar inkomsten zag dalen. De regeling werd daarom snel teruggedraaid: de terugleververgoeding werd verlaagd en daarnaast werd een solar tax ingevoerd afhankelijk van de capaciteit van de zonnepanelen. Daarmee verdubbelde de terugverdientijd en verdween de belangstelling voor zonnepanelen.
Op Curaçao hebben we geen salderingsprobleem omdat teruglevering alleen toegestaan is met toestemming van het energiebedrijf. Die vervangen dan direct jouw draaischijfmeter door een slimme meter waarmee niet ongevraagd gesaldeerd kan worden. Voor de vervanging hoeft het energiebedrijf geen toestemming van de bewoner te vragen want de meter is eigendom van het bedrijf en hangt niet in de woning maar in een nis aan de straat.
Maar al dit gedoe kan voorkomen worden door geen zonnestroom terug te leveren aan het netwerk. Je krijgt dan uiteraard geen terugleververgoeding maar betaalt dan ook geen solar tax. Bovendien heb je geen toestemming nodig van het energiebedrijf wat kosten, veel tijd en ergernis bespaart. In plaats van terug te leveren wordt de overtollige stroom in de thuisaccu opgeslagen om daarmee de woning tijdens de donkere uren van stroom te voorzien.
Elke dag wordt de accu tot 100% opgeladen en elke nacht tot 20% ontladen. Als de accu leeg (lees: <20%) is schakelt het systeem automatisch over op netstroom voor huishoudelijk gebruik. En met daglicht wordt de accu eerst tot 30% opgeladen waarna het systeem weer volledig op zonnestroom draait. Maar meestal komen we de nacht door zonder lege accu en draaien we dus 24 uur per etmaal op eigen stroom. Maandelijks hebben we zo'n 50-100 kWh van het net gebruikt (naast de ca. 1100 kWh van het PV-systeem).
De thuisaccu is dus rendabel omdat de meeste factoren gunstig zijn: geen saldering mogelijk, kleine terugleververgoeding, solar tax en als belangrijkste de zeer goede dagopbrengst gedurende het hele jaar. Bijkomend voordeel is dat we geen last meer hebben van de vele black-outs hier op het eiland.
@Chris, de SDE pot zit tjokvol. In 2022 en 2023 zijn de verwachte uitgaven 0,5 miljard en verwachte inkomsten 3 miljard. Zie o.a. https://twitter.com/BM_Visser/status/1694712032904532066
Bas, hoe zit het eigenlijk met dat Engelse windmolenpark waar niemand op in heeft geschreven, omdat de exploitanten niet verwachten dat er winst te behalen is?
http://www.spiegel.de/wirtschaft/unternehmen/grossbritannien-britische-ausschreibung-fuer-offshore-windparks-endet-ohne-gebot-a-41b404f4-d297-41f3-aab2-3f34b72a169d
Tja, de ODE is in 2022 afgeschaft maar tegelijk is de energiebelasting enorm gestegen, meer zelfs dan het aandeel van de ODE in de prijsopbouw. De reden is duidelijk: ODE-opbrengsten zijn geoormerkt en kunnen moeilijk naar de algemene pot stromen. Begrijpelijk dat de SDE-pot tjokvol zit.
Chris,
Ja daar zeg je wat. Op Curaçao heb je geen winters. Maar hier proberen ze de winters opnieuw streng te maken door CO2 uit de lucht te houden of te halen.
Overigens is de zonnestroom goedkoop geworden door al die grootschalige zonneparken van de energiebedrijven en andere grote jongens. Als er een moratorium komt op zonneakkers, verandert dat. Maar dat is niet in het belang van degenen die aan de knoppen zitten. De energiereuzen zelf. Die hebben de varkenscyclus in gang gezet. Veel beloven weinig geven doet de gek in vreugde leven.
Wéér een nieuw nadeel erbij in dit relatief koude kikkerland in de winter. Eerst maken ze je lekker en vervolgens maken ze de winters weer kouder. Met zo’n overheid kun je niks afspreken. Hun slogan is, zo de wind waait waait mijn hoedje.
Maar hier proberen ze de winters opnieuw streng te maken door CO2 uit de lucht te houden of te halen. niet dat ik dat geloof, maar zij wel en dat maakt hen dubbel onbetrouwbaar. Volksverlakkers in het kwadraat.
Nog niet genoemd in het artikel/reacties is de mogelijkheid om een thuisaccu te combineren met een dynamisch contract. In de lente/zomer is een thuisaccu wel aantrekkelijk in combinatie met zonnepanelen want de dagopbrengst kan dan ’s nachts gebruikt worden. Maar in de winter zal het niet lukken de accu op te laden met zonnestroom omdat de zonnepanelen dan te weinig produceren.
In de winter kan de thuisaccu wél gebruikt worden om netstroom af te nemen en op te slaan tijdens de uren met de laagste stroomprijs om verbruik van netstroom tijdens de duurste uren te vermijden. Ik heb echter geen idee hoe groot het prijsverschil is tussen hoog en laag om te berekenen of dit zoden aan de dijk zet. Je hebt immers ook zo’n 5% omzettingsverliezen. Wellicht weet iemand een goede site waar dit uitgelegd wordt?
5% hoe dan?
Omzetting van 48V gelijkstroom naar 220V wisselstroom gaat gepaard met energieverlies: de omvormer gebruikt zelf ook stroom en wordt warm, allemaal energieverlies. Maar 5% is nog goed te doen. Moet je eens kijken naar de verliezen bij waterstofomzettingen…
https://energie.anwb.nl/actuele-tarieven
Hier staan de actuele ANWB tarieven
Laten betalen voor teruglevering van stroom is alleen maar weer een list om meer geld uit de mensen te persen door ze een thuisbatterij aan te smeren. Zo blijven we aan de gang. Als iedereen dan zo’n ding heeft verzinnen ze weer wat anders om je geld te stelen.
En 10 jaar garantie!
Of tot aan de dag dat de leverancier falliet gaat, zoals laatst bij chique fietsenmerk VanMoof…
Reëel is dan ook dat je wanneer de salderingsregel eraf gaat ook een vergoeding krijgt voor je terug geleverde stroom gelijk aan minimaal 80% van de totale kosten die je de netstroom zelf ook kost (dus 80% van de Stroom prijs inclusief de belasting en niet de belachelijke daadwerkelijke stroom netto). De stroom die je terugleverd wordt door energie bedrijf lekker volledig aan je buurman als. Netstroom doorberekend. Vandaar dat die 80% van de kosten inclusief belasting en heffingen redelijk is. Alle andere is diefstal van onze Roverheid en geldgeile energie leveranciers die miljarden winst boeken. Toch teveel zet dan eens die overtollige zonneparken uit…ow nee dat wordt moeilijk. Maar uiteindelijk weet iedereen dat niet ’t probleem bij de particulier ligt