Van een onzer correspondenten.
Bijzonder opmerkelijk zijn de kou op Antarctica en de aanzienlijke positieve sneeuwmassabalans op Groenland aan het begin van het komende winterseizoen, zo meldt het Duitse instituut voor klimaat en energie EIKE.
Augustus was overal in het zuiden van de wereld een ijskoude maand. Vostok, Antarctica, beleefde de koudste augustus sinds 2002, met vliegtuigen aan de grond vanwege de extreme vorst, vooral op het Russische onderzoeksstation Vostok.
Ondanks wijdverspreid alarm over de ‘catastrofale hitte’ en ‘terugtrekking van de gletsjers’ is het Oostenrijkse skigebied Hintertux deze zomer gewoon open gebleven.
Het voorlopige maandgemiddelde voor augustus 2023 op Vostok Station is -71,2 °C. Dit is de koudste augustus sinds 2002 (-71,5°C) en tevens de koudste maand sinds juli 2016 (-71,8°C). De kou van Vostok heeft zich ook verlengd tot in september. Op vrijdag 1 september werd een abnormaal dieptepunt van -77,9°C geregistreerd. Antarctische expeditiereizigers zijn getuige geweest van een ongelooflijk zeldzame gebeurtenis: er vormt zich ijs op een superzout meer op 9 km van Davis Research Station. Volgens antarctica.gov.au is het toepasselijk genaamde Deep Lake in de Vestfold Hills een ‘hypersaline’ meer, dat ongeveer 270 gram zout per liter bevat. Ter vergelijking: zeewater bevat 35 gram zout per liter.
Het meer is 36 meter diep en ligt ongeveer 50 meter onder zeeniveau. Het heeft geen drainage en ontstaat alleen door smeltende sneeuw en stuifsneeuw.
Een daling van de temperatuur in de Alpen leidde in augustus tot meer zomersneeuwval. Weerexpert Fraser Wilkin van Weathertoski.co.uk:
‘Het weer is nu aan het veranderen. Er zal op termijn sneeuw vallen op de gletsjers waarbij 50 cm of meer mogelijk is.’
En ondanks wijdverspreid alarm over de ‘catastrofale hitte’ en ‘terugtrekking van de gletsjers’ is het Oostenrijkse skigebied Hintertux deze zomer gewoon open gebleven, net als de Zwitserse skigebieden Zermatt en Saas-Fee en het Italiaanse skigebied Passp Stelvio.
De Verenigde Staten ervaren over het algemeen een koeler dan gemiddelde zomer – de metingen liegen niet.
De winter in delen van Zuid-Amerika was opnieuw een achtbaanrit van extremen – van recordhitte en recordkoude tot buitengewone hoeveelheden sneeuw.
Een hevige winterstorm bracht ruim 3,5 meter sneeuw naar de skigebieden in de Andes. Het resort Las Leñas in Argentinië is bijvoorbeeld zo’n gebied, waar de afgelopen vier dagen meer dan 3½ meter verse sneeuw is geaccumuleerd bij het middenberg-station: ‘Een ongelooflijke hoeveelheid sneeuw’, schrijft snowbrains.com. Het is niet ongebruikelijk dat stormen met sneeuwhoogtes van 1 tot 1½ meter in de regio voorkomen, maar een storm van deze omvang kan maar eens in de vijf jaar voorkomen.
In Nederland (station De Bilt) was het augustusgemiddelde ook 17,6 °C, wat 0,3 °C lager is dan normaal. Een wat frisse maand.
Voor meer sneeuw, ijs en kou hier.
***
En u denkt dat het bij de groene sneuneuzen niet doordringt?
Nou, jawel hoor.
TimmerFranciscus wil hoofddoekjes bij de politie.
Hij heeft ingezien dat het zonder de steun/stemmen van de allochtonen niet verder komt dan een zeteltje of 10.
Paniek dus.
“Hij heeft ingezien dat het zonder de steun/stemmen van de allochtonen niet verder komt dan een zeteltje of 10.”
Tenzij het grotendeels gevluchte transgenders , lesbiennes, homo’s en nonbinairen betreft geeft ik deze linkse mongolen waaier weinig kans.
linkse mongolen waaier
Schitterend; die houden we er in.
Informatie over echte en onechte covers van Time Magazine vind je hier:
https://www.reuters.com/article/factcheck-time-cover-ice-age-idUSL1N2RS1M3
De hier afgebeelde cover is echt, maar ging over het koude winterweer in de VS, niet over een naderende ijstijd.
Informatie over de anomalie van het zeeoppervlak, de globale temperatuur en de hoeveelheid zeeijs vind je hieronder (even op de links klikken voor een actueel plaatje)
https://www.weerwoord.be/m/3024797
De Surface Mass Balance van Groenland eindigde boven gemiddeld (31 augustus), maar dat betekent niet dat er ijs bijkomt want ook de afkalving neemt toe. Het is jammer dat EIKE nog steeds zulke misleidende stukjes schrijft.
Midden op Antarctica zal het ongetwijfeld erg koud zijn geweest, het was daar winter en de temperatuur lijkt zich dan weinig aan te trekken van de globale opwarming. In feite heeft de atmosfeer aan de grond daar in de winter eigenschappen van de Stratosfeer, en die koelt onder invloed van de AGW juist af. Maar voor de toekomst van de ijskap maakt dat niet veel uit; die wordt bepaald door de temperatuur langs de rand (zeeniveau) en de sneeuwval.
“Maar voor de toekomst van de ijskap maakt dat niet veel uit; die wordt bepaald door de temperatuur langs de rand (zeeniveau) en de sneeuwval.”
Net als de toekomst van een brandend kaarsje.
Of je hem aansteekt of niet maakt weinig uit voor het kaarsje het gaat om de temperatuur langs de randen .
Trouwens, komende winter kunnen we weer een 11 steden tocht verwachtten en dat zal in de toekomst steeds vaker gaan voorkomen.
Dit is nog maar het begin.
De bomen bij mij in de tuin laten de blaadjes vallen. Erg vroeg, ondanks het vele water. De beestjes thuis bereiden zich voor. We krijgen een koude winter.
Vreeken: ‘en die koelt onder invloed van de AGW juist af’. Hoe krijg je het verzonnen.
“die koelt onder invloed van de AGW juist af’. Hoe krijg je het verzonnen.”
Dat de stratosfeer afkoelt onder invloed van AGW is wel zeker. Of dat ook geldt voor het hoogste deel van de Antarctische ijskap in de winter weet ik niet. Het is wel een heel afwijkend situatie. Door de lage temperaturen zijn de luchtlagen compacter en dunner dan op andere plekken. Er is dan nauwelijks onderscheid tussen troposfeer en stratosfeer.
Bart weet het zeker. Die loopt al 4,5 miljard jaar mee. Dank zij het fenomeen van de reïncarnatie.
Tragisch.
Dit is gewoon simpele fysica:
CO2 als actief in infrarode emissie straalt die IR ook uit naar de ruimte en koelt zo de aarde af. In de stratosfeer en op Antarctica is het kurkdroog. Het grootste broeikasgas, waterdamp, is daar dus niet actief als koeler. Door meer CO2 aan de atmosfeer toe te voegen wordt Antarctica extra afgekoeld. Dat gaat met name om de hogere stukken (Vostok ligt op 3500 meter). Een koudere record daar is dus juist vooral een bewijs voor effecten van CO2 op het klimaat. Dus Hans, als je echt weet hoe het werkt moet je deze records niet teveel aandacht geven, dat speelt juist de tegenstanders in de kaart.
Deze koelende effecten van CO2 zijn voor mij een hoofdreden waarom ik vind dat je simpele laboratorium metingen aan de emissiviteit van CO2 niet zomaar kunt en mag vertalen naar klimaathysterische doemscenario’s.
De bomen bij mij in de tuin laten de blaadjes vallen. Erg vroeg, ondanks het vele water. De beestjes thuis bereiden zich voor. We krijgen een koude winter.
Ha ha, serieus?! Bomen en struiken en beestjes reageren op wat is en is geweest, niet op wat nog gaat komen…
Of ze moeten al een kristallen bol hebben natuurlijk, ik geef toe, dan zou het misschien kunnen… grijns…
Zeker Roel. Je moet de natuur lezen. Uiteraard een portie bluf ;-). Anderzijds, in Indonesië in 2004 waren de beestjes al gevlogen toen de tsunami kwam. De bomen lukte dat niet, evenals mensen.
Onderschat de natuur niet, die is veel beter in het voorspellen van onheil of tegenslag. Voorbeeld: een Eekhoorn bereidt zich voor op de winter, dat ligt dus niet achter hem. Alle dieren bereiden zich altijd voor op de winter. Een plant die het slecht heeft gaat soms zeer overdadig bloeien om het nageslacht te verzekeren. De natuur is niet zo simpel als je denkt volgens mij. :-)
Kinderen veranderen al dagen vóór een storm hun gedrag. Naderende weersverandering merk je bij automobilisten aan hun stemming.
Bart
De trend over 40 jaar (=klimaat) is: geen verandering.
https: //woodfortrees.org/plot/nsidc-seaice-s/plot/nsidc-seaice-s/trend
De GB cycle is pakweg 90 jaar en half cyclus is dan ca. 45 jaar.
We weten niet precies hoe het 45 jaar en 90 jaar geleden was, dus maak je een verkeerde aanname dat het door de mensen komt. We hebben gewoon geluk omdat we op de piek van de 1000 jaar Eddy cyclus zijn (klik op mijn naam), maar dat kan inderdaad gauw wel eens keer snelafgelopen zijn.
Vertel jullie kinderen aub. dat je het naderend ijs van een nieuwe ijstijd kunt bestrijden door er roet (=carbon) op te gooien….
Hoi Henry
Er zijn vele cycli
Soms vallen er 2 of meer samen
En soms ook niet
De effecten daarvan, kun je de mens voor verantwoordelijk houden
Zo kun je ze controleren
En enorm je zakken vullen……
Survey van weer(temperatuur)stations in amerika
Die niet door oprukkende urbanisatie zijn gecompromiteerd :
Flatline
Klopt. Maar ik denk dat Eddy meer te maken heeft met de vulkanische activiteit van aarde.
Groet.
mijn opmerking aan Bart komt niet op
Is nou op
Je hebt gelijk Ronnie, maar die kennis die de dieren hebben is van een heel andere, snellere orde. Geen beest trekt weg als er een aardbeving/tsunami o.i.d. zit aan te komen …over een maand. Maar wel als het eigenlijk al begonnen is, alleen onze meetapparatuur is nog niet zover ontwikkeld als de hunne…. Tja, en de meetapparatuur die wel wel gebruiken zeggen allemaal dat we naar de haaien gaan als we zo door gaan met onze fossiele uitstoot, ja hoor, blijf lekker dromen zou ik zeggen, vrees niet, Frans gaat ons allemaal redden
Het einde van de wereld ia wel echt nabij. Alle gletsjers (die al eeuwen lang aan het smelten zijn) zijn binnenkort verdwenen door te veel CO2 echt waar het staat hier: https://www.ecowatch.com/climate-change-glaciers-sea-level-rise-nasa.html
En schitterende site van het W3F.
Gezien het feit dat het in het verleden veel warmer is geweest dan nu het geval, betekent dat “verdwenen” gletsjers dus kennelijk ook weer spontaan ontstaan! Overigens gaf de nieuwe voorzitter van het IPCC onlangs aan dat we moeten stoppen met die hysterie, simpelweg omdat de aarde gewoon doorgaat als we nog wat stijging krijgen. Het is al vaker gezegd, wat er momenteel gebeurt is niets bijzonders.