Van een onzer correspondenten.
De wereldwijde vraag naar zonne-energie zal dit jaar fors toenemen, meldt de Rabobank. Toch maakt de gemiddelde zonne-energieproducent moeilijke tijden door. Overcapaciteit en hoge voorraden speelt de sector parten. Dat zorgt voor druk op de marges. Ook de hogere rente vormt een rem op de bedrijfsresultaten voor de komende kwartalen, zo meldt Rabobank:
‘In onze beheerportefeuilles beleggen we binnen het ‘1895 Themafonds’ gericht in het aandelenthema ‘duurzame energie’. Eerder schreven we over de problemen waar de windsector mee geconfronteerd wordt. Ook het onderdeel zonne-energie maakt moeilijke tijden door.’
Zuinige omzetvoorspellingen voor de Amerikaanse markt maken dat sommige aandelen binnen de sector onder druk staan, zoals bleek uit recente cijfers van Enphase en SolarEdge Technologies.
Amerikaanse markt remt omzet.
De gedaalde gasprijzen hebben zonne-energie een duurder alternatief gemaakt op de korte termijn. Dat komt ook door de hogere kosten voor leningen om zonne-energieprojecten op te zetten. Daarnaast heeft veranderende regelgeving voor een tijdelijke rem op de afzet gezorgd. In april is het zogenaamde NEM 3.0 systeem in Californië gelanceerd, waarbij de opbrengsten van het terugleveren aan het energienet aanzienlijk lager zullen worden voor de consument. Voor sommigen neemt hierdoor de prikkel om panelen te plaatsen af. Op de lange termijn kan dit zorgen voor een verschuiving in vraag naar eigen opslag. Zo’n verandering duurt altijd even om door te werken, maar heeft op korte termijn wel een remmende werking op de vraag.
Concurrentie heeft geleid tot overcapaciteit.
Ook op het vlak van concurrentie zien we volgens de Rabobank het nodige veranderen. De toegenomen concurrentie heeft geleid tot overcapaciteit. Uit cijfers van Bloomberg blijkt dat de productiecapaciteit dit jaar twee keer zo hoog ligt als de vraag.
Die overcapaciteit door met name significante productie in China is op korte tijd niet zomaar weg. Dat drukt de marges van producenten en heeft de aandelen onder druk gezet, met als gevolg lagere waarderingen. Consolidaties in de industrie zijn niet uit te sluiten.
De vooruitzichten voor zonne-energie zijn voor de langere termijn goed. Wereldwijd zullen zonne-installaties dit jaar met 56% toenemen, is de verwachting.
Daarbij bieden grote investeringspakketten van overheden, zoals de Inflation Reduction Act van de Amerikaanse president Biden, de energiebedrijven langjarige steun met subsidies. Dit kan positief uitpakken voor het bedrijfsresultaat van onder andere zonne-energieproducenten. Er is ook Europese wetgeving in de maak om lidstaten sneller over de brug te laten komen met vergunningen. Allemaal redenen waarom het aan de vraagkant wel goed zit, aldus de Rabobank.
***
Bron hier.
***
In Amerika wordt 450 miljard aan fossiele brandstoffen omgezet- verspild- in afval ( zonnepanelen ) en omdat Amerika dat doet, moet Europa volgen.
Dus met de economie van de energietransitie zit het wel snor ja .
Dat daarmee de CO2 uitstoot stijgt als een idioot, alsook de consumptie van fossiele brandstoffen, komt bij niemand op, zo heb ik gemerkt. Zelfs als ik ze de grafiek laat zien kijken ze me aan alsof ze water zien branden. Maar dat is toch contrair aan wat het akkoord van Parijs voorschrijft en heel ernstig dus ? Welnee jochie.
bp Statistical Review of World Energy 2022 | 71st edition 2021 at a glance
Energy demand and emissions bounced back to around pre-pandemic levels in 2021, reversing the temporary reduction in 2020 resulting from the COVID-19 pandemic.
Energy developments • Primary energy demand increased by 5.8% in 2021, exceeding 2019 levels by 1.3%. • Between 2019 and 2021, renewable energy increased by over 8 EJ. Consumption of fossil fuels was broadly unchanged. • Fossil fuels accounted for 82% of primary energy use last year, down from 83% in 2019 and 85% five years ago.
Carbon emissions • Carbon dioxide emissions from energy use, industrial processes, flaring and methane (in carbon dioxide equivalent) rose 5.7% in 2021 to 39.0 GtCO2e, with carbon dioxide emissions from energy rising 5.9% to 33.9 GtCO2, close to 2019 levels. • Carbon dioxide emissions from flaring and emissions from methane and industrial processes rose more modestly by 2.9% and 4.6% respectively
Hoelang blijven mensen nog volhouden dat er sprake is van reductie ?
en we gaan over tot de orde van de dag .
Er zijn er die dat geloven Bert, ik in iedergeval niet.
IEA verwacht binnenkort einde aan groeiende vraag olie en gas.
https://www.bnr.nl/nieuws/duurzaamheid/10524653/iea-verwacht-binnenkort-einde-aan-groeiende-vraag-olie-en-gas
Dat iemand het niet zou geloven , zou voor het eerst zijn. In bijna elk – ik herhaal bijna elk – artikel – hier en mediabreed – komen de woorden ‘ CO2 reductie’ voor en ik heb er nog nooit iemand daartegen horen protesteren, behalve ik .
Ook heeft nog nooit – ik herhaal nog nooit – iemand gereageerd op de grafiek op mijn site naar aanleiding van de cijfers zoals hierboven weergegeven. Mensen blijven gewoon herhalen dat de CO2 uitstoot daalt omdat het in de krant staat of -godbeterd- BNR dat zegt , samen met Nunl het grootste propagandakanaal denkbaar.
Hopelijk dat daar nu verandering in komt en- per direct- de energietransitie gestopt zal worden en aansluitend-met terugwerkende kracht- de verantwoordelijken aangeklaagd worden wegens het plegen van een misdaad tegen de mensheid.
Theo
Kunst als je er voor zorgt dat een deel van de mensheid zijn energierekening niet meer kan betalen en daardoor vroegtijdig overlijdt.
Het antwoord op de vraag waarom mensen enkel de voorgeschreven versie van het verhaal blijven herhalen of niet reageren wordt waarschijnlijk gegeven met het Milgram experiment .
Daaruit weten we dat de meeste mensen bereid zijn om – zonder kritiek – te doen wat het gezag hen opdraagt .
Daarom ook weigeren om toe te geven dat de CO2 en consumptie van fossiele brandstoffen stijgen, terwijl het bewijs van het omgekeerde evident is.
De Rabobank ziet groen, ze zijn helemaal om.
Ze hebben een eigen research afdeling, doen stess testen bij bedrijven of ze de transitie aankunnen.
Geven advies aan de overheid, en willen er natuurlijk goud aan verdienen, en de aandeelhouders gelukkig maken.
Maar het schijnt dat het toch wel tegen valt, en zeker bij de kleinere bedrijven, ze hebben het kapitaal niet, en ook met een groene lening gaat het niet.
De overheid moet weer eens helpen met subsidie volgens hun.
Ik heb daar laatst een stuk over gelezen.
Het is gewoon een heksenketel in dit land die ze zich zelf opleggen, als dit zo door blijft gaan zullen nog veel kleine bedrijven de bijl er bij neerleggen, en dat is jammer en niet gewenst naar mijn idee.
De corona heeft al zat gesloopt, dat zijn er nog veel niet te boven.
De Rabobank certificaten staan met € 93 onder de uitgifte prijs van 100, men heeft kennelijk niet veel vertrouwen in de Rabobank.
De Rabobank onze BBB bank onze CO2 geweten bank, de bank van de toekomst.
Die Rabobank had toch ook zo’n gek wijf in dienst: Barbara Baarsma. Die was / is volledig ontspoort.
Die andere van ABNAMRO is mss nog veel gekker. Sandra Phlippen en buitenaards.
Windhandel en gebakken lucht…
En je zou verwachten dat het goedkoper zou worden.
Maar er springen zoveel ondernemingen tussen subsidie en uitvoering, die vreten allemaal mee uit de ruif.
Nu stokt de aanleg ook nog vanwege de boetes op levering van zonneenergie.
We zien hier het mislukken van de energietransitie live gebeuren. Bier en chips.
Groen = poen !
Groen = andermans poen
Sjiek niet, hier hou ik wel van, daar had ik ook wel een schaal voor over.
Demonstranten gooien eieren vanwege actietraining Extinction Rebellion bij Parkvilla
https://www.alphens.nl/nieuws/demonstranten-gooien-eieren-vanwege-actietraining-extinction-rebellion-bij-parkvilla.html
@Theo – ik word altijd achterdochtig bij dit soort berichten; ik denk dat dit in scène is gezet om zo de anti-XR in diskrediet te brengen.
Op voormalig JOOP staat ook een filmpje hoe een ‘wappie’ eieren gooit naar XR: https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/weer-geweld-tegen-vreedzame-klimaatactivisten-wappie-slaat-en-gooit-met-eieren
De ‘wappie’. in kwestie lijkt mijn inziens meer op doorgewinterde XR-truus
Ja als ik jouw link weer bekijk @Paul, dan weet ik het ook weer niet, dan kan het ook weer een onderdeel zijn van hun training.
En tja, een leefbare planeet of wat dat ook mag betekenen.
En vreedzaam, vastplakken en besmeuren van schilderijen noem ik niet vreedzaam, een tv studio binnen lopen noem ik niet vreedzaam, de tweede kamer binnensluipen noem ik niet vreedzaam, enz.
Je hebt maar een handje vol acteurs nodig en een beetje media om hele bevolkingsgroepen buiten spel te zetten. Het volledig demoniseren van kritiek/twijfel op de heersende politiek.
Alles wat goed is keren ze om en omgekeerd.
Knettergek
Die inflation reduction act van Biden wordt geschrapt zodra er een republikeinse president wordt gekozen. Omdat dat over honderden miljarden gaat zal het voor subsidies beschikbare kapitaal ook wereldwijd serieus kelderen. Ik denk daarom dat Rabo de plank finaal misslaat.
@ Ed Zuiderwijk , maar die zal niet gekozen worden . Daar zorgt de media wel voor.
En wat moeten mensen nu denken als ze zo’n bericht van Bloomberg -de grootste influencer van de planeet – lezen ?
Zijn dalende koersen een nu een zegen, of juist niet. Vast allemaal ESG bedrijven waar Black rock haar klanten – ABP en PME – over adviseert in te beleggen.
Gelukkig gaat de koers van Shell – als ESG bedrijf – crescendo als moeder van deze ultiem fossiele industrie die de CO2 uitstoot zo lekker doet dalen , euhhh stijgen . (maar dat is niet waar hoor volgens BNR )
“Zijn dalende koersen een nu een zegen, of juist niet. Vast allemaal ESG bedrijven”
ABP komt morgen met haar resultaten t/m 31 aug.
Actuele dekkingsgraad 30 jul was 116,4
Vermogen 30 jul was 477 miljard.
Mijn prognose Vermogen 31 aug -18 miljard t.o.v 30 jul.
Shell is + 2,0% in aug.
AEX is -6,1% in aug.
Hopelijk wordt ESG ooit gunstig voor ABP, afgelopen maand lijkt niet erg ESG positief.
Beleggings verliezen uit het verleden zijn soms een waarschuwing voor de toekomst.
@ lo ,
Wilt u nu liever dat de koersen stijgen zodat ABP betere resultaten haalt of bent u tegen zonnepanelen omdat er 900 miljard aan wordt opgestookt ten behoeve van de afvalberg .
en dat de CO2 uitstoot daarmee gierend door het dak gaat , contrair aan de afspraak inzake het akkoord van Parijs .
“Wilt u nu liever dat de koersen stijgen zodat ABP betere resultaten haalt of bent u tegen zonnepanelen omdat er 900 miljard aan wordt opgestookt ten behoeve van de afvalberg .”
Ik heb geen persoonlijk belang bij het ABP maar erger me al vele vele jaren aan hun “verantwoording” van het beleggingsbeleid en hun resultaat.
ESG beleid is een verwrongen methode om de maatschappij in te richten.
Voor mij is het simpel ze moeten het belang van hun deelnemers dienen via de opbrengsten en stabiliteit.
Voor ideologie moeten mensen lid wordt van Greenpeace of juist niet.
@ Meneer lo, geheel mee eens , maar nogmaals , de leden van het ABP en PME hebben zelf gekozen voor de groene koers en werden daarmee deel van het systeem gemaakt .
Dat mensen niet naar mij luisteren snap ik wel, maar mensen hebben zichzelf in deze positie gebracht. Het is de rode draad in mijn werk – al 10 jaar – hoe de mens zichzelf steeds verder laat vastklinken aan het financiële systeem, culminerend in de economie van de energietransitie . Agenda 2030.
Het financiële systeem heeft de mens volledig in de houdgreep. Ze kan kiezen tussen klimaatbeleid – dus stemmen op de bekende partijen- en welvarend blijven of tegen het klimaatbeleid zijn en arm worden.
De toekomst van de planeet en dat van de (klein ) kinderen ? Ach, dat was een mooi verhaal . Gelukkig dat ik, noch een pensioen heb , noch (klein ) kinderen en vandaar ook een ‘ ongebruikelijke ‘ visie heb. Nou ja, die de bedenkers van dit alles hadden en hebben .
Nu gaan mensen allemaal keurig weer stemmen op partijen die het beleid zullen prolongeren. De ronkende geluiden doen in de media al de ronde , waarbij die van het FvD stelselmatig ongenoemd blijven, want die snappen ook hoe het werk(te )
http://bureaulesswatts.nl/abp/
http://bureaulesswatts.nl/de-burger-in-het-web-gevangen/
“de leden van het ABP en PME hebben zelf gekozen voor de groene koers en werden daarmee deel van het systeem gemaakt .”
Dat is de illusie die de bestuurders van de pensioenfondsen gecreëerd hebben.
Men heeft een bureau in de am genomen die een onderzoek moest doen over hoe graag de deelnemers de wereld minder wilden vervuilen via hun pensioenbeleggingen.
Dat “commerciële” onderzoeksbureau schreef een rapport waaruit, na ondersoek, bleek “minder fossiel”.
Iedereen tevreden met het antwoord.
Er zullen weinig deelnemers zijn die zich dat onderzoek sinds ongeveer 2014 kunnen herinneren en al helemaal niet dat ze iets hebben ingevuld.
Zo, Hiemstra van de buis. Nu aan het andrrmansgeldinfuus.