Van een onzer correspondenten.
De herbouwde arbeidershuisjes van het Rode Dorp in Westervoort (Gld) hebben de sfeer van honderd jaar geleden goed behouden, schrijft het AD. Opmerkelijk is daarom de keuze om in elke voortuin het buitendeel van een warmtepomp te plaatsen. Het gezoem van de pomp klinkt door de straat.
‘Het ziet er gek uit en de tuin ís al klein.’ Toekomstig bewoonster Bekkie Bella (41) kijkt met afgrijzen naar het elektronische apparaat dat in haar voortuin in het Rode Dorp aan de Vredenburgstraat in Westervoort is geplaatst. Het ding staat aan en staat te zoemen.
‘O jee, hoe klinkt het straks als al die apparaten aan staan?’
Waarom zijn de warmtepompen van de nieuwe huizen van het zogeheten Rode Dorp in Westervoort in de voortuintjes gezet, vraagt Omroep Gelderland zich af. Niet alleen de bewoners van de zes herbouwde arbeiderswoningen vragen zich dat af. Ze zijn enthousiast over hun nieuwe woning, maar niet blij met de grote kast in de voortuin. Lelijk om te zien én ze zijn ongerust dat de pompen straks herrie maken.
René Boerboom heeft net de sleutels gekregen. Hij gaat daar alleen wonen. Zijn vrouw en hij wonen namelijk niet samen. ‘De woning is geweldig’, zegt Janneke, en René beaamt dit volmondig. ‘Maar die kast in de voortuin, onvoorstelbaar dat die bak daar staat. Week na week hebben we de bouw gevolgd en ineens staan die kasten hier.’
Voor de enorme warmtepompen, zie hier de video van Omroep Gelderland,
En de herrie? Net op het moment dat de woordvoerder van woningbeheerder Vivare uitleg geeft naast één van de pompen, gaat deze spontaan aan. Het apparaat maakt een zoemend geluid.
“Hij is nu aan het opstarten, je hoort de ventilator. Als hij straks gewoon draait, wordt het geluid nog zachter.”
***
Bron o.a. hier.
***
Heel simpel geluid telt op, hoe meer hoe harder het geluid.
Neen een zaal met mensen die praten, ga op het podium staan, als er 2 praten in de midden is niets aan de hand, komen er steeds meer binnen en gaan praten, ik hoef niemand te vertellen wat dan gebeurt.
Daarbij is meen ik is een wet dat als iemand een warmptepomp af airco hangt deze 3.5 meter van de erfgrens moet staan afhankelijk van het geluid in db.
Klopt, sinds 1 april 2021 als ik mij niet vergis, 40 dB op de erfgrens. Dat geldt voor de totaalsom. Dus als je N warmtepompen hebt, dan 10log(N) dB erbij optellen (ik verwaarloos dan even de afstand tussen de middelste pomp en het meetpunt.
Bij ons achter zijn nieuwe huizen met warmtepompen neergezet, de pompen in de daken, want anders bleef er niks meer van de tuin over. En nu is de norm te hoog.
Bij de pomp in het dak kun je nog lachen als er een storing is, de monteur heeft dan minimaal een hoogwerker nodig om te kunnen repareren.
Ik zie de rekening al… voorrijkosten 450 euro….
@Cornelia, ik heb de hoogwerker al vaak gezien op diverse plekken.
Ik heb ze in Horn ook gezien, ze zijn met de helling van het dak geïnstalleerd, lijkt me een waardeloos systeem.
“3,5 meter van de erfgrens”. Waarschijnlijk wordt hier bedoeld de erfgrens tussen twee percelen van particulieren. Voor de grens van het erf aan de publieke ruimte gelden vaak andere regels
Het Rode Dorp… Woont Frenske daar, of misschien partijgenoten van hem, of wellicht voorgangers uit de tijd van de SDAP?
Geen meelij dan.
En nu met die klimaatreddende warmtepompen kunnen ze het ombenoemen (germanisme) in het Groene Dorp?
“Als hij straks gewoon draait, wordt het geluid nog zachter.”
Mooi, hè? De Vivareverkoper zegt eigenlijk dat je zeurt. Het geluid is al zo zacht, en straks wordt het NOG zachter! Waar hebben we het over?, denkt de verkoper.
En in feite heeft hij gelijk. Had Vivare er echt knappe pompen geplaatst, da zou de huur omhoog moeten, maar dat mag niet van de aanhangers van de Rode Leer. Dus dan maar wat goedkopere varianten neergezet, die meer lawaai maken. Wees blij dat je een dak boven je toeslagenhoofd hebt.
Ze maken heel erg weinig lawaai, zo weinig dat iedereen hem zo ver mogelijk van zijn voordeur af zet. Geen verkoper kan bedenken waarom dat ergens anders voordeel oplevert, je hebt langere leidingen nodig en langere leidingen betekend meer rendementsverlies en het is altijd duurder.
Een voordeel voor de buurman die er last van heeft, zo kun je vanuit je eigen tuin het lawaai flink verminderen door de koppeling van de koelleiding wat los te draaien, als de druk zakt stopt het systeem vanzelf met lawaai maken en is de overlast verdwenen.
Er zijn nog minimaal 10 andere manieren om het geluid terug te dringen wie realistisch, technisch en over een dosis gezond verstand beschikt komt daar wel achter. ᕕ(⌐■_■)ᕗ ♪♬
Geluidsoverlast van warmtepompen? We lossen het samen op!
Het water-water warmtepomp systeem waarbij je gaten in de tuin boort van honderd meter diep om via warmtewisseling je huis in de zomer te verkoelen en in de winter te verwarmen is op zich een mooi en relatief energiezuinig systeem. Enkel onbetaalbaar voor Jan Modaal en daardoor geen serieuze optie. De lucht-warmtepompen zijn echte energievreters in voornamelijk de winter wanneer ze aan staan en juist op die momenten hebben de bezorgde burgers geen opbrengst van hun zonnepanelen. Deze optie is niet alleen duur en een overlast qua geluid, de uitstoot is er eigenlijk ook niet mee geholpen.
Storm
Wat niet in de woning past om die woning te verwarmen, blijft een gedrocht hoe of je het nu draait of keert. Een ander wordt er mee opgezadeld.
“leve” de transitie, leve de verloedering van milieu en landschap. De verdwazing grijpt ruim om zich heen tot zowel stad, platteland als waterplas en zee energie-industriegebieden zijn geworden
Probleem met die grondbronnen is tweevoudig:
1. de bronnen liggen doorgaan te dicht bij elkaar in geval van rijwoningen met een beukmaat van 6 meter, de grond koelt daardoor sneller af want de buren gaan elkaars bronnen afkoelen (ervaring met W/W-warmtepompen in Lent Nijmegen)
2. grondbronnen worden afgekoeld in de winter door warmte te onttrekken voor verwarming van de woning. Om de grondbron weer terug te brengen naar oorspronkelijke temperatuur moet de bron ’s zomers evenredig veel verwarmd worden door de koeling van de woning aan te zetten. En daar gaat het fout: meeste mensen gaan enkele weken op vakantie of koelen sowieso niet vanwege stroomkosten (ervaring met WKO woonwijk De Teuge in Zutphen).
Grondbronnen zijn ideaal voor gebouwen met een hoge interne warmtelast (veel behoefte aan koeling), denk aan ziekenhuizen, kantoren, dorpshuizen, winkels/supermarkten. Voor woningen zijn ze doorgaans ongeschikt.
Vergeet ëigenlijk:
Ik heb zo’n ding en na 4 jaar ben ik er niet ontevreden over. Ooit aangeschaft om te koelen maar de verrassing was dat er een beste bult warmte uit komt in herfst en lente (in de winter ook maar dan alleen bij een temperatuur boven de 7 graden Celcius).
Hij neemt zo’n 500W op en geeft dan een 2000W af. Op 140 van de 200 stookdagen kun je het daar goed mee doen. Met een dagelijks verbruik van 8 -10kWh waarvan er gemiddeld zo’n 4 kWh van eigen dak komt zit je er voor een habbekrats warmpjes bij. Het lucht-lucht-warmtepomje neemt zo’n €200 aan stroom per jaar maar bespaart me denk ik zo’n 900m3 (= €1200) aan gas.
In de zomer kost het koelen helemaal niets, alle stroom komt uit de panelen.
Hoezo paniek bij de Groene Khmer?
Wanhopige pogingen om nog te redden wat er te redden valt.
https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/terwijl-de-aarde-in-de-fik-staat-blijven-rechtse-partijen-hangen-in-een-hele-of-halve-ontkenning-van-de-feiten~b0cdf59b/
Asha ten Broeke is een Nederlands wetenschaps-journalist en schrijver van columns en boeken. Ten Broeke studeerde psychologie en communicatiewetenschappen aan de Universiteit Twente. Wikipedia
Asha ten Broeke is wetenschapsjournalist en columnist van de Volkskrant. Columnisten hebben de vrijheid hun mening te geven en hoeven zich niet te houden aan de journalistieke regels voor objectiviteit.
Nee, dat weten we ondertussen wel; mijn hemel.
Goh, kennelijk moet je geen enkele vorm van opleiding hebben gehad op het gebied van klimaat en energie om daar uitspraken over te mogen doen bij links.
Het is dat Asha heen baard draagt, althans niet zichtbaar, maar verder heeft ze toch veel weg van onze Timmerfranciscus. LOL
Er zijn overeenkomsten, ze eten beiden wat ze lekker vinden.
En vinden het moeilijk om te stoppen.
Cornelia, dat doe ik ook, maar ik stop op tijd.
Yvonne heeft gelijk; het is geen eten maar vreten.
Mag hoor, ze vreten zich maar kapot, maar ga dan niet zeggen dat ik moet minderen.
Mooi, we zijn het eens. :)
Dat zo iemand – en met haar nog vele anderen -een platform krijgen , zou en affront moeten zijn voor de hoogopgeleide lezer , maar het tegendeel is waar.
Hoe debieler het verhaal , hoe hoger de waardering.
Op zich niet erg Cornelia, doe ik ook . Wel zijn ze door hun eetenthousiasme nu wel goede uitgangs rolmodellen voor de toekomstige Degrowth Movement. Mogelijk komen ze ter zijner tijd wel elke avond op de TV om te laten zien wat ze die dag weer minder scoren dit ter motivatie van andere zeloten.
Dat van die vulkaan die door het uitstoten van waterdamp voor een lekkere warme zomer heeft gezorgd zullen ze in Haarlem wel uit het Haarlems Dagblad weggehouden hebben lijkt te veel op wetenschap. Mogen we hier niet weten.
zou er ook iemand over dit tipping point hebben nagedacht: het toegenomen omgevingslawaai, door warmtepompen (en ook windmolens) waar de mensen geïrriteerd nerveus en uiteindelijk buiten zinnen van raken
Asha Ten Broeke studeerde psychologie en communicatiewetenschappen aan de Universiteit Twente. Nu “wetenschap”sjournalist. Meer hoef ik niet te zeggen.
Ach Ronnie, in het land der blinden, de Groene Khmer, is iemand die en blind en doof is voor de realiteit natuurlijk koning man/vrouw/enz. (Ik weet niet waar ik die Asha moet plaatsen op de genderwaaier).
Het geluid dat monoblock warmtepompen maken is de olifant in de Kamer van adviseurs en verkopers die dat bagatelliseren .
’s nachts moet het geluidsniveau nul (0 ) dBA zijn voor een goede nachtrust . 40 dBA is dan het geluidsniveau waarvan mensen helemaal knotsknettergek worden. Zeker als zo’n apparaat aan- en uitschakeld.
Ik zie de artikelen in de krant al voor me over onderzoeken en rapporten die adviesburo’s weer gaan schrijven en waarin dan uiteindelijk tot de conclusie zal komen dat 40 dBa niet ! slaapverstorend is niet slecht voor de volksgezondheid.
Zelfs een ‘ onderzoek ”van Zembla zal dat bevestigen , want Zembla is een propaganda kanaal van de overheid.
Nou , en zoals Theo al vertelde , wordt het helemaal fijn als je een hele straat hebt met van die loeiende apparaten ’s nachts .
Oh , en het aanzicht van z’n straat dan ? Ach, met de komst van zonnepanelen werd de welstandscommissie opgedoekt . Geen mens die er ooit iets over heeft gezegd .
De weg naar warmtepompen is geplaveid met schandalen . Te beginnen met Vathorst en daarna Zutphen, maar die is men allang weer vergeten.
“gelukkig vergeten mensen heel snel ” zei Femke Halsema al . ” we krijgen ze wel klein ”
Wist u trouwens dat de organisatie ”Fossiel vrij’ pleitte voor warmtepompen in plaats van aangesloten worden op het warmtenet van Vattenfall . Wat een heroïsche daad was dat. btw: dat de rechter bepaalde dat mensen niet verplicht kunnen worden tot het afnemen van warmte van een warmtenet want vergeleken daarbij is een warmtepomp een zegen .
kortom ; men kan kiezen tussen twee kwaden.
Bij een warmtenet heeft de consument namelijk geen keus en betaalt de hoofdprijs. De warmtepomp is dan een super goedkoop alternatief . ( dan maar lawaai )
http://bureaulesswatts.nl/ultieme-verspilling/
Gaat u maar rustig slapen . Timmermans cs waken over u .
Amen.
Bewoners vallen straks net als vogels bij windmolens ten prooi aan de transitie.
Mensen zijn blind, stom én doof.
Ze kopen zonder kennis.
Ze kopen de verkeerde spullen.
Ze lopen achter de verkeerde mensen aan.
Die mensen kun je dus alles wijsmaken.
Maar bovenal, de meeste mensen denken NIET meer na en leven, kopen, én stemmen op de verkeerde partij omdat het in hun domme krant staat.
Warmtepompen hebben véél minder vermogen dan een CV installatie, met hoge stroom wordt er iets opgewarmd, lang geen 80 graden, met heeft het dan over lage temperatuur verwarming…
Lekker tegen de radiator aanzitten omdat je het koud hebt werkt niet meer, de temperatuur wordt hooguit 35 graden, dat voelt dus lauw aan, maar uiteindelijk, als je je huis potdicht laat en alles op alles zet om de verliezen te voorkomen wordt je huis wel een keer 20 graden, maar het duurt misschien wel een week met het de lage temperatuur van een warmtepomp.
Om de temperatuur constant te houden moet de warmtepomp namelijk altijd aanstaan, immers een paar graden opwarmen duurt uren, het is eigenlijk alleen geschikt voor supergoed geïsoleerde huizen, anders kom je al snel tekort en draait de warmtepomp overuren om de temperatuur te halen tegen niet onaanzienlijke elektrische vermogens.
Onze enige hoop is een keer een strenge winter met een paar dagen 20 graden vorst, daarna zullen de mooie verhalen over warmtepompen verdwijnen als sneeuw in de zon.
Precies, zoals ik ook op mijn website schrijf is een warmtepomp systeem een ‘ statische verwarming ‘ in tegenstelling tot een ketel die dynamisch verwarmt. Binnen een paar minuten warmte afgeeft .
alleen super geïsoleerde woningen met een warmte terugwinning installatie zijn geschikt .
Dan is nog een belangrijk aspect , namelijk de onafhankelijkheid . Stel je voor dat het vriest dat het kraakt en net op dat moment is er een blackout omdat alle warmtepompen aanslaan en elektrische auto’s worden opgeladen .
Vries je alsnog dood in je mooi geïsoleerde huis. Dat krijg je met mensen die losgeraakt zijn van hun roots . ( en van de weeromstuit het steeds vaker hebben over ‘ verbinding ‘ met de natuur ‘ )
10 jaar geleden heb ik veel discussies gehad met nul – energie fetisjisten die er trots op waren dat ze een huis zover konden isoleren dat het vermogen van een strijkbout voldoende was om het te verwarmen. ( wanden van 25 cm dik isolatiemateriaal )
Dat is geen ‘ huis ‘ betoogde ik dan , maar een capsule . de wereld zit vol maf… ketels die zichzelf ‘ innovatief’ noemen.
Cornelia, dat van die 35 graden wist ik niet. Verbijsterend. Ja, vroeger met je rug tegen de radiator je huiswerk maken. Met die 35 graden krijg je in een beetje winter je huis echt niet warm.
Theo en anderen,
Ik denk dat het mogelijk moet zijn die brom-warmtepompen telkens 180 graden faseverschil te geven om daarmee het geluid binnen de woningen enigszins te verzachten
De koppeling oplossing is een stuk eenvoudiger is spotgoedkoop, en werkt 100% tegen overlast.
Kortom, het gaat altijd om kosten baten. Als je de kosten laag laat door te parasiteren op goedkope lonen landen, dan houdt je jezelf en anderen mateloos voor de gek en verplaats je het probleem. En sommigen noemen dat deugen.
Ik hoor dat er voor AI massieve hoeveelheden energie nodig zijn. Onvoorstelbaar veel. Daar helpen alle molens en alle zonpaneeltjes niets aan…
https://wattsupwiththat.com/2023/09/16/ai-ai-oh-oh-artificial-intelligence-power-consumption-about-to-skyrocket-and-no-one-is-prepared/