Van een onzer correspondenten.
In het voorjaar van 2022 maakte Provincie Noord-Brabant bekend als onderdeel van de Innovatiecoalitie Nucleair ook te investeren in de ontwikkeling van technologie voor een thoriumreactor, ook wel gesmolten-zout-reactor genoemd.
Het grote voordeel van dit type kernsplijtingsreactoren is dat ze geen meltdown kunnen hebben. Ze stoppen gewoon als er iets mis is.
Bovendien komt er minder sterk radioactief afval vrij. Het bedrijf Differ uit Eindhoven gaat materialen ontwikkelen die bestand zijn tegen de combinatie van warmte, zout en straling. Hiermee wil het kernenergie via inherent veilige thoriumreactoren een stap dichterbij brengen.
Gedeputeerde Martijn van Gruijthuijsen (VVD):
‘Nucleaire energie gaat waarschijnlijk voor veel landen een rol spelen in hun energiemix voor de toekomst. We moeten de opwekking van duurzame energie drastisch verhogen. Daarnaast ondervinden we de laatste tijd dat het goed zou zijn als we minder afhankelijk en meer autonoom zouden zijn van fossiele brandstoffen uit instabiele staten. Dat is een kans voor Brabant om nieuwe toepassingen voor onze innovatieve maakindustrie in Brabant en de rest van Nederland te stimuleren. We hebben de benodigde kennis hier en kunnen een bijdrage leveren aan een duurzame toekomst. Met deze innovatiecoalitie ontwikkelen we onderzoeksfaciliteiten en brengen die samen met de industrie om de realisatie van een gesmolten-zout-reactor een stap verder te brengen. Tegelijkertijd bevorderen we nieuwe werkgelegenheid in Brabant.’
Eindhoven: eerste onderzoeksfaciliteit in Europa
De uitdaging bij gesmolten-zout-reactoren is de wand. Die moet bestand zijn tegen warmte, straling en corrosie door zout. Differ heeft nu bij de bestaande Ion Beam Facility achter de ionenbundel een reservoir gemaakt met warm, gesmolten zout. Dat zout stroomt langs de te onderzoeken constructiematerialen.
‘Na een tijdje kunnen we dan kijken hoe het materiaal gereageerd heeft op de combinatie van straling uit de ionenbundel en het stromende zout’,
zegt projectleider Beata Tyburska-Pueschel.
Met het Differ Irradiation-Corrosion Experiment (Dice) heeft men de eerste faciliteit in Europa tegelijkertijd kan worden gekeken hoe veelbelovend materiaal reageert op corrosie door zout en op bestraling.
Materialen die het beste de combinatie van zout en ionenstraling doorstaan, kunnen voor verder onderzoek naar bijvoorbeeld de reactor in Petten. Daar kunnen ze worden blootgesteld aan de neutronen die vrijkomen bij kernreacties. Is het meest geschikte materiaal eenmaal gevonden, dan denkt de Nederlandse start-up Thorizon na tien jaar een gesmolten-zout-reactor te kunnen leveren.
***
Bron o.a. hier.
***
VVD *kuch, Philips, *kuch subsidie, *kuch….
Het klinkt als een goede ontwikkkeling die duidelijk niet in lijn is met de chaotische ontwikkeling op energie gebied waarmee de door de klimaat/milieu groepen gestuurde overheid ons op opscheept.
Natuurlijk loop ik niet meteen naief te joelen van blijdschap, maar ik hoop dat het serieus opgezet is en het zijn kans krijgt.
Een mooi verhaal met veel grote verwachtingen.
De combinatie van zout, hitte, straling en materialen is al aan de orde geweest indertijd bij de ontwikkeling van de kweekreactor Kalkar. Bij ECN werden componenten getest voor deze reactor. Met de bekende gevolgen en het gegeven dat Kalkar nu een pretpark is.
Problemen van toen met corrosie worden nu dus opnieuw onderzocht in deze faciliteit in Noord Brabant. Prima maar gelijk Kalkar zal er nog een lange weg te gaan zijn en nog vervelender met uiteindelijk een ongewisse uitkomst.
Maar uiteraard het optimisme straalt er van af en zal wel zorgen voor de nodige financiële middelen.
Kalkar heeft NIETS met een SMO reactor van doen, waar haal je dit vandaan?
Zucht.
Jouw citaat:
“Kalkar heeft NIETS met een SMO reactor van doen, waar haal je dit vandaan?”
FG het gaat hier in artikel over een MSR [1] reactor cq de technologie daarvan.
Lezen blijf moeilijk om het maar niet te hebben over begrijpen.
[1]
Wat is een gesmoltenzoutreactor? In essentie is een gesmoltenzoutreactor (MSR) een vat heet, vloeibaar zout waarin een kernreactie plaatsvindt.
En dus heeft Kalkar daar NIETS mee te maken, het is als reactor niet eens vergelijkbaar.
Kalkar is nooit in bedrijf geweest, de kosten liepen uit de hand omdat linkse partijen steeds weer nieuwe eisen stelden.
Uiteindelijk heeft de Duitse regering de stekker er uit getrokken de Duitse belastingbetaler mocht de kosten dragen.
Gedeputeerde Martijn van Gruijthuijsen (VVD), is al door de CEO van ASML erop gewezen, en snapt de negatieve effecten van de effectloze / mislukte ‘hernieuwbare’ energietransitie / ‘fossiel vrij’ geheel niet, citaat:…..
…… ‘We moeten de opwekking van duurzame energie drastisch verhogen’. ……..’Daarnaast ondervinden we de laatste tijd dat het goed zou zijn als we minder afhankelijk en meer autonoom zouden zijn van fossiele brandstoffen uit instabiele staten.’ Goed? Instabiele staten Is gelegenheidsargument, dat al 20 ~ 50 jaar geldt voor de hele Arabische regio.
……af van fossiele brandstoffen uit instabiele staten.’ Nederland / Nederlandse Shell-poot heeft juist heel verstandig een 27 jaar durend leveringscontract voor aardgas afgesloten met Qatar ……
https://www.nu.nl/economie/6285838/shell-sluit-groot-contract-met-qatarenergy-voor-levering-gas-aan-nederland.html ……
……..QatarEnergy gaat de komende 27 jaar tot 3,5 miljoen ton vloeibaar gemaakt aardgas (lng) per jaar aan Shell in Nederland leveren. Die hoeveelheid is voldoende om ruim 3,1 miljoen huishoudens van gas te voorzien.
De energiecrises en overbelaste stroomnet is in hoofdzaak veroorzaakt door weersafhankelijke en wisselvallige laagwaardige ‘hernieuwbare’ energie (windparken / zonnepanelen ‘klimaatterreur’) op Nederlands grondgebied.
https://www.geenstijl.nl/5173132/greta-thunberg-tegen-israel-how-dare-you/
Ha, wat zullen die Palestijnen nu blij zijn met die steun.
Verbijsterend toch hoe iemand die nauwelijks een opleiding heeft genoten toch zo veel weet van allerlei ingewikkelde problemen.
Misschien kan TimmerFranciscus haar nog even uitnodigen voor een extra congres van PvdAGL om ook dit probleem voor hem op te lossen.
“Verbijsterend toch hoe iemand die nauwelijks een opleiding heeft genoten toch zo veel weet van allerlei ingewikkelde problemen.”
FG tja maar daarvoor hoeven we niet naar Zweden. Ook in ons land en zelfs op deze site is er een Greta te vinden.
De materiaal eisen bij Kalkar verschillen van die van een gesmolten zout reactor. Op den duur zal de mensheid, indien die blijft bestaan, de benodigde energie moeten putten uit uraan of thorium kweekreactoren. De keus van Differ is dus plausibel als wetenschappelijk onderzoek. Maar de suggestie, we kunnen in een tiental jaren energie gaan leveren, is puur wijsdenken. Kweekreactoren zijn geen makkelijk maakbare machines.
Kalkar werd gestopt omdat er telkens nieuwe ‘Gutachtungs Genemigungen’ nodig waren. waardoor zelfs de stenenbouw maanden werd stilgelegd en alle bouwvakkers en hun machines dan moesten worden doorbetaald of de schade vergoedt. Ook moesten daardoor hele veranderingen in het ontwerp worden aangebracht. Het strandde niet op de techniek, maar op obstructie binnen de ‘Behörde’.
Het onderzoek en ontwikkelingswerk aan de Thorium MSR moet zeker en met flinke inzet plaatsvinden. Maar met de uraankweekreactor zijn we al veel verder in het ontwikkelingstraject, dus daaraan zou hard moeten worden verder gewerkt. Ook kernfusie is zo’n eeuwigheidsoptie. Daaraan wordt gelukkig in Cadarache wel met m.i. voldoende inspanning gewerkt. Alleen zwijg ik maar over de politieke en bureaucratische hinder waarmee de technici daar te maken hebben. Een olijke Zweed in het bestuur vroeg mij ooit, of ik zin had daarvan de leider te worden? Ik wist echter net als hij hoe de financiering en de ‘juste retour’ zou zijn en kon dus in volle ernst antwoorden, nooit van mijn leven.
Hoe ook er is nog veel werk aan de winkel, werk dat niet door transitie bazen of duurzaamheidsinspecteurs en milieudeskundigen kan worden gedaan. En we kunnen niet even een paarcontainers technici uitladen.
“De materiaal eisen bij Kalkar verschillen van die van een gesmolten zout reactor.”
FG inderdaad een open deur die eisen verschillen maar de problemen met gesmolten zout zijn goed vergelijkbaar.
“Kalkar werd gestopt omdat er telkens …..”
FG ik heb samen met de projectleider (R) van project over testen Kalkar componenten lang op een kamer gezeten en weet waarom uiteindelijk Kalkar niet door is gegaan. En daar laat ik het bij. Voor geïnteresseerden bron waaruit reden stopzetten kan worden gehaald. [1]
Verder een vraagje waarom je niet heb gereageerd op reactie van FVD maatje C van 15:28?
[1]. Zie pagina 16 ( van 84 pagina’s) jaarverslag ECN 1981
https://inis.iaea.org/collection/NCLCollectionStore/_Public/14/718/14718034.pdf?r=1&r=1
En toen bleef het oorverdovend stil.
Kalkar was een bèta test. Maar wel een test. Een test op een schaal, die indien alles zou gaan, zoals de ontwerpers dachten, stroom aan verbruikers zou hebben geleverd. Denk eens aan ons kleintje in Dodewaard, dat het beter deed dan gedacht. En niet dichtging om de stroomkosten. Ik beweerde niet dat Kalkar een finaal concept was. Het ECN-verslag begint met de opgelopen kosten. Waarvan ik de oorzaak aangaf. Goed werkende kerncentrales in Amerika, Japan en elders, zijn ‘en masse’ twee tot driemaal goedkoper dan hier; als gevolg van onnodige veiligheidseisen. Ook zonder die is atoomstroom de veiligste soort. In het verslag staan ook technische mankementen, waarvan ik destijds als lid van jullie adviesraad kennis had. Geen ervan betekende, dat met een andere methode, materialen, cycling van onderdelen, het uiteindelijk doel buiten bereik was. Het was de onwil van regering en volk met hun ongerechtvaardigde stralingsvrees die Kalkar de nek omdraaide. Niet de technische. Die leken ons toen en mij nog steeds oplosbaar. Mijn mening is geen bewijs van de haalbaarheid. Dat krijg je pas, als je het probeert en goede redenen geeft, waarom de technische obstakels uit de weg genomen kunnen worden.
Kees dank voor nadere verklaring. Laten we het er op houden dat Kalkar niet van grond kwam door mix van technische tegenslagen en vooral een veranderend maatschappelijk en politiek klimaat.
Akkoord.