Door Clintel.
Onbeslist – Wat klimaatwetenschap ons vertelt, wat zij ons niet vertelt en waarom dit van belang is
Steven E. Koonin
Als het op klimaatverandering aankomt, hebben de media, politici en andere prominente stemmen verklaard dat “de wetenschap vaststaat”. In werkelijkheid wordt de lange weg van onderzoek naar rapporten naar de populaire media verstoord door misverstanden en verkeerde informatie. Kernvragen – over de manier waarop het klimaat reageert op onze invloed en wat de gevolgen zullen zijn – blijven grotendeels onbeantwoord. Het klimaat verandert, maar het waarom en hoe zijn niet zo duidelijk als je zou denken.
Een van Amerika’s meest vooraanstaande wetenschappers schept helderheid door uit leggen wat de wetenschap echt zegt (en niet zegt) over ons veranderende klimaat. In Onbeslist: Wat klimaatwetenschap ons vertelt, wat zij ons niet vertelt maakt Steven Koonin gebruik van zijn decennialange ervaring – onder andere als wetenschappelijk topadviseur van de regering Obama – om actuele inzichten en deskundig perspectief te bieden, vrij van politieke agenda’s.
Dit boek is fascinerend, helder en vol verrassingen. Het geeft lezers de middelen om zowel de klimaatkwestie te begrijpen als slimmere consumenten te worden van de wetenschapsmedia in het algemeen. Koonin neemt lezers mee achter de krantenkoppen naar de meer genuanceerde wetenschap zelf, laat ons zien waar die vandaan komt en leidt ons door de implicaties van het bewijs. Hij ontkracht populaire mythes en onthult weinig bekende waarheden: ondanks een dramatische toename in de uitstoot van broeikasgassen is de temperatuur op aarde tussen 1940 en 1970 gedaald. Bovendien zijn de modellen die we gebruiken om de toekomst te voorspellen niet in staat om het klimaat uit het verleden nauwkeurig te beschrijven, wat suggereert dat ze ernstige gebreken vertonen.
Koonin gaat ook in op de reactie van de maatschappij op een veranderend klimaat, waarbij hij gegevensgestuurde analyses gebruikt om uit te leggen waarom veel voorgestelde “oplossingen” ineffectief zouden zijn, en bespreekt hoe alternatieven zoals aanpassing en, indien nodig, geo-engineering ervoor kunnen zorgen dat de mensheid welvarend blijft. Onbeslist is een reality check die wordt ondersteund door hoop, en biedt de waarheid over klimaatwetenschap die je nergens anders krijgt – wat we weten, wat we niet weten, en wat het allemaal betekent voor onze toekomst.
***
Bestel het boek bij Clintel hier.
***
Wij hebben het hier al gehad over Volkskrantman Keulemans en zijn “verslag” van deze bijeenkomst.
Eén ding wil ik toch nog wel opmerken, na het zien van deze beelden. Koonin heeft het over de wetenschappelijke teksten en de officiële IPCC rapportage en de discrepantie tussen die teksten en wat de journalisten, ook de wetenschapsjournalisten, over climate change zeggen. Dat is een substantieel en indringend part van Koonin’s presentatie.
Keulemans heeft daaraan geen woord gewijd in zijn verslag .Ik beschouw dat als een bevestiging van het door Koonin gesignaleerde feit dat wetenschapsjournalisten hebben gefaald in het overbrengen van de correcte boodschap.
Ik ga er beslist naar kijken.
Goed verhaal en met vaart en kundigheid gebracht. Tevens goed om te ervaren dat Marcel geweldig in zijn rol is gegroeid. Chapeau.
Wel is het goed de vertaling nog eens na te lopen. Clinton en Klintel is wel wat verwarrend en zo zijn er meer bescheiden missers waar je overigens geen last hebt als je den Engelse tekst volgt. Was Timmermans er ook? Of kon hij niet meer over het stapeltje boeken heenkijken?
Beter naar
Will Happer luisteren
Die weet wel
Wat de menselijke invloed is
Wat de vele, al dan niet samenvallende cycli betekenen
Enz.
Ik heb het het gezien, of beluisterd. Uitstekend betoog. Geen eh’s en uh’s – dat probleem zou ik hebben als ik zelf een lezing moest doen. Ook bij de vragen en antwoorden.
Er is geen klimaat crisis.
Wat ik mistte is de echte kennis van de chemie en fysica over CO2, specifiek waar het de optiek betreft. Ze nemen zomaar gewoon aan dat de chemie en fysica ‘allemaal’ wel klopt…..
Maar dat is niet zo. Volgens mij niet, tenminste.