Van een onzer correspondenten.
De baas van Chemelot, het grote industrieterrein in Zuid-Limburg, vreest dat de industrie uit Nederland weggejaagd wordt, met alle negatieve gevolgen voor de economie.
‘Zonder industrie krijgen we de welvaart van een Afrikaans land’, zei hij in Geld of je Leven van de EO.
Bij Chemelot staan zestig fabrieken waar plastics, kunstmest en grondstoffen voor andere kunststoffen gemaakt worden. Zware industrie, die volgens Radix steeds meer onder vuur ligt in Nederland.
‘Er zijn allerlei protesten van actiegroepen en politieke partijen die bepaalde keuzen maken, en daar maak ik mij ongerust over.’
Chemelot is het industriecomplex voor de chemische industrie in Sittard-Geleen in de provincie Limburg. Op het gehele industriecomplex werken zo’n 8.100 mensen. In totaal zijn er 150 bedrijven actief op het terrein van 800 hectare. Bekende bedrijven die er gevestigd zijn zijn onder meer DSM, Sabic, OCI Nitrogin, Air Liquide en RWE. Loek Radix is de Executive Director van Chemelot.
‘Wat betreft de discussie over afschaffing van fossiele subsidies zoals op aardgas en nafta als grondstof: die stoffen zijn in de hele wereld onbelast. Als Nederland er wel voor kiest zet dat de bedrijven wel op scherp om hier nog te willen investeren.’
Radix vreest dat zijn sector, de industriesector, weggejaagd wordt uit Nederland. Het sentiment in Nederland is negatief, denkt Radix. Reductie van broeikasgassen is in beginsel heel simpel: stoppen met de activiteiten die die gassen veroorzaken.
Radix:
‘En ik heb het gevoel dat men in Nederland denkt, ‘laten we dat gewoon doen’, zonder rekening te houden met de economische consequenties. Die zijn desastreus.’
De basis-industrie heeft een grote impact op de economie en zonder die sector blijft er weinig over, zegt Radix. Hij snapt dat zijn industrie onder een vergrootglas ligt, omdat zijn sector de grootste uitstoter van Nederland is.
‘Er wordt heel hard gewerkt om die impact op het klimaat zoveel mogelijk te minimaliseren.’
Radix is bang dat bedrijven zich niet meer in Nederland willen vestigen, als we de industrie te hard aanpakken.
‘We moeten een klimaat scheppen waarin bedrijven investeringen willen blijven doen. Als we dat niet doen, zullen ze verdwijnen. Dat is rampzalig voor de Nederlandse economie.’
Er lopen rechtszaken tegen bedrijven op het chemie-park vanwege de veiligheid.
Radix:
‘Ik schat in dat het monteren van zonnepanelen op het dak gevaarlijker is dan werken op Chemelot.’
***
Bron hier.
***
‘Zonder industrie krijgen we de welvaart van een Afrikaans land’, zei hij in Geld of je Leven van de EO’.
V.w.b. de bevolkingssamenstelling zijn we al aardig op de goede weg, dus die ‘welvaart’ laat niet lang op zich wachten.
Als je door devaluerend onderwijs de kuddegeesten rijp maakt voor volgzaam volgen zoals geïllustreerd door XR is de-industrialisatie het logische gevolg.
Houdt jij ze dom, dan houd/maak ik ze arm is dan de slogan die opnieuw opgeld doet.
De MSM spelen hierin de hoofdrol. Behulpzaam door het uitrollen van de WEF-agenda met haar SDG’s. Hoe onnozel wil je het volk hebben?
Ach zeker is hier en daar wel eens een ontploffing geweest, ze noemde het 40 jaar geleden niet voor niets al de BOM, de mensen wat er werkte lachte er altijd mee.
Maar b.v. een röntgen-lasser moet meestal in België het vak geleerd hebben, in het slimme Nederland kunnen ze zo iets niet, die scholen moesten dicht, hier werken alleen maar kantoor mensen, en nu zitten ze met een tekort aan vaklieden.
Slim zijn ze hier in Nederland niet op dat gebied.
Als dat bedrijf vertrekt of naar de kloten word geholpen dan is een hele techsector weg, je wilt niet weten wat daar al ontwikkeld is en wereldwijd verkocht, zelfs de sterkste en dunste kunstof vezel touwen komen van hun, nog sterker dan een staalkabel.
Een kunstof vezeldraad 3 keer dunner dan een staalkabel, vele malen lichter daar lieren ze heden al zweefvliegtuigen mee omhoog, en vele malen hoger door de lichte kabel, om maar een product te noemen wat niet zo bekend is.
Ik weet niet wat heden al die bestuurders in hun hoofd speelt, maar normale mensen met gezond verstand zijn het zeker niet meer.
Maak alles maar kapot, breek maar af, sluit maar, we eten wel grasburgers, maar hoe worden die eigenlijk gemaakt, o ik weet het al, werkverschaffing, met de gras zeis natuurlijk, duizenden tegelijk de akker op voor een habbekrats.
Als techniek uit Nederland verdwijnt kan je de opleidingen ook opdoeken.
Dan leggen wij ons toe op klompendansen voor Aziatische toeristen.
Begin jaren 90 verlieten mijn kinderen het voortgezet onderwijs en in de schoolkrant turfde ik de vervolgstudie van die schoolverlaters.
Economie, bedrijfskunde was de hoofdmoot. Nooit werktuigbouw, chemie, elektrotechniek.
De moderne manager geeft net zo makkelijk leiding aan een ziekenhuis als aan een begrafenis onderneming.
Een wonder dat dit land nog functioneert.
Nu klinkt de roep om vaklieden, maar die zijn niet meer te vinden.
Dat zijn nu beleidmedewerkers of communicatie deskundigen: lieden die slechts anderen kunnen napraten.
Waarom een moeilijk vak als fysica studeren als je via een simpeler weg hun baas kunt zijn?
Mooie en juiste analyse!
Het redden van het klimaat mag toch zeker best wat kosten? Dus zeker die overdreven eigen welvaart.
Wat bedoel je met ‘het klimaat’? Hier in Spanje hebben we vijf verschillende ‘klimaten’:
Zeeklimaat Noordwest Spanje (Atlantische kust)
Bergklimaat Pireneeën en Sierra Nevada
Mediterraan klimaat zuid- en oostkust
Landklimaat Centraal Spanje
Woestijnklimaat, deel Andalusië en Murcia
Pieter
Ik neem even aan dat het sarcastisch bedoeld is.
Die welvaart van een Adfrikaans land is precies waar men naar toe wil: industrie en boeren kapot. Dan arm en afhankelijk en de elite in Brussel op de troon. Met de vinger naar China wijzen, maar er zelf een natte droom van krijgen.
De titel is een open deur opentrappen.
Ook een inmiddels opgaande loon en prijzen spiraal in Nederland door inflatie en door extra klimaat’-‘nitraat’-belastingen is dood in de pot voor onze industrie-sectoren en agro-voedselproductie-sectoren.
Het verdrijven van deze sterk geindustialiseerde sectoren uit Nederland is het voorspelbare sociaal-maatschappelijke doemscenario, en als gevolg vestigen deze getroffen sectoren in zich in buiteland / goedkopere arbeid landen alwaar op hoogwaardige energie minder zware regeleingen en belastingen gelden.
Vervolgens gaan wij die alhier verdreven buitenlandse producten weer importeren, wat juist niet de bedoeling is van de activistene / idiologen achter D66 en GL.
Boeren vertrekken logischerwijze naar buitenland, en ook de industrie en werkgelegenheid vertrekken logischerwijze naar het buitenland.
‘Klimaat’ en ‘nitraat’ maatregelen die slecht leiden tot het verplaatsen naar buitenland van hetgeen activisten / ideologen juist willen voorkomen, vallen onder het zwaard van de logica.
Dergelijke politieke beleidsvoorwaarden staan uitsluitend aldus beschreven in de ‘bijbel’ van Omtzigt. : https://libris.nl/boek?authortitle=pieter-omtzigt/een-nieuw-sociaal-contract–9789044648058
Er zijn allerlei protesten van actiegroepen en politieke partijen die bepaalde keuzen maken, en daar maak ik mij ongerust over
Terecht denk ik.
Hier is zo’n activist. Hij noemt zichzelf Reasoned Analysis en hij laat ons dit, via de NYT, weten:
Emissions will have to be negative for decades to make the world habitable
Ga er maar aan staan, Loek Radix, zou ik zeggen.
Trol of optimist ?
NYT heeft een bescherming tegen trollen, Willem,
Dus ik denk dat je dit toch wel als een “valide” citabele mening uit het veld mag beschouwen
Laat het koningshuis nou’s belasting betalen
Met terugwerkende kracht
Tot 13 juni 1940
Want sindsdien zijn ze illegaal
Destijds stond nog in de Grondwet
Dat de zetel van de regering op Nederlands grondgebied moest verblijven
bernhard zette de hele regering + familie en het Nederlandse goud op een boot
En hup naar Engeland
Professor Pootjes weet er alles van…..
Waar heb je deze onzin gelezen Paul? Niburu, Micha Kat, Ninefornews?
En wat heeft dit in vredesnaam met het klimaat te maken?
Je geeft er eerst de te realiseren belastingaftrek bij en vervolgens hef je belasting. Dat geeft i.v.m. de verstrekking én erop volgende heffing weer extra werkgelegenheid voor een legertje controlerende ambtenaren. Zijn we even goed bezig.