Van een onzer correspondenten.
Hoe gevaarlijk zijn die handige warmtepompen? Deze vraag dringt zich op na een woningbrand zondagavond in Woerden. ‘Er moet meer onderzoek komen naar de risico’s’, schrijft het Algemeen Dagblad.
Cazas Wonen, eigenaar van het appartementencomplex dat deels werd ontruimd nadat een warmtepomp in de fik zou zijn gevlogen, neemt geen risico. De woningcorporatie meldt de dag na de brand dat alle 25 warmtepompen ‘preventief worden gecontroleerd’. Men benadrukt dat de oorzaak van de brand, waarbij mede dankzij de alertheid van de getroffen bewoner op de derde etage aan het Suze Groenewegpad geen slachtoffers vielen, niet vaststaat. ‘Wij vinden het belangrijk die te achterhalen’, meldt een woordvoerder.
Ze zijn het vertrouwen kwijt in die pompen en in de mensen die ze plaatsten. Bewoner: Ik heb vrijdag nog een klacht ingediend omdat die pompen zo slecht worden onderhouden.
In een app die populair is onder bewoners van de appartementen én anderen in hun buurt, ging het na de brand veel over de warmtepompen. Die zouden sinds de oplevering van de gasloze huizen drie jaar terug vaak slecht werken. Bewoners maken zich zorgen over onderhoud en nu dus ook over het brandgevaar.
Nils Rosmuller van het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid:
‘We zagen eerder een enorme toename van het aantal zonnepanelen dat op huizen werd gelegd. Vervolgens zag je ook het aantal woningbranden toenemen en vroegen we ons af of die panelen wel veilig worden gelegd. Het bleek soms broddelwerk. We vragen ons af of nu iets vergelijkbaars aan de hand is met plaatsen van warmtepompen en daarom gaan we volgend jaar meer onderzoek doen naar de risico’s’.
Het NIPV doet veel onderzoek naar brandgevaar, bijvoorbeeld door zonnepanelen op daken van huizen of het parkeren van elektrische auto’s in ondergrondse garages. Afgelopen voorjaar concludeerde NIPV nog dat er geen bijzonder brandrisico bekend was over warmtepompen, maar ook dat die inmiddels zo vaak worden geplaatst, dat nader onderzoek ‘nuttig lijkt’, schrijft het AD.
***
Voor het hele artikel: zie hier.
***
Gewoon een jaarlijkse controle van het systeem door een geaccrediteerd persoon, als dat samen met de keuring van de elektrische installatie en de brandveiligheid en brandmelders van de woning gebeurd moet dit toch allemaal voor minder dan 1500 euro per jaar kunnen.
De overheid heeft dan meteen zicht op de mensen die het klimaat niet erg hoog in het vaandel hebben staan.
Interessante opmerking. Kun jij aantonen dat je door het plaatsen van een warmtepomp het klimaat kunt beinvloeden?
Zo’n onding haalt toch warmte uit de grond om die in de atmosfeer te blazen via je huis?
… warmtepomp haalt toch warmte uit de grond… Ik dacht dat de warmtepomp de warmte uit de lucht haalt. Dat warmte uit grond halen aardwarmte wordt genoemd.
Je hebt lucht-lucht warmtepompen, ookwel airco’s genoemd, of lucht-water warmtepompen. Echter geen van de pompen is een perpetuum mobile. Echter zo worden ze wel verkocht.
Cornelia, daar heb je helemaal gelijk in. Alleen dat bedrag van 1500 euro moet je even uitleggen.
Wat ik bedoel is dit; de verplichte APK keuring voor voertuigen wordt ook gedaan door deskundigen die daarvoor zijn geaccrediteerd. Het lijkt me stug, dat een keuring van zo’n installatie zo vreselijk veel ingewikkelder is dan een APK.
Ik weet niet wat tegenwoordig een APK kost in Nederland. Hier is dat ongeveer 70 euro, verplicht om de 2 jaar en bij onafhankelijke keuringsstations die geen enkele binding hebben met garagebedrijven.
Uiteraard zal het onderhoud een stuk duurder zijn, maar dat staat los van die keuring.
Overigens ben ik er van overtuigd, dat er een strenge controle moet komen op de installateurs want ik heb het gevoel dat daar nog al wat beunhazen onder zitten.
Gevalletje identiteitsfraude??
Goed idee van die kostaabre jaarlijkse controle. Kunnen we de rekening leggen bij degenen die de energietransitie verplichten? Bijvoorbeeld bij Urgenda, Milieu Centraal en PvdGL?
kostbare
Indien je een controlecertificaat hebt, dan heb je minder kans op woningbrand en moet dat een goedkopere woningverzekering opleveren. Iedereen wint: controleurs hebben een job, jij hebt een veilig huis en de kost van controle bespaar je via lagere verzekering, verzekeraar heeft minder schadegevallen uit te betalen.
Deel van het feest voor andermans portemonnee. Het redden van de aarde mag wat kosten.
Zit Guterres inmiddels op de mestvaalt in het kader van “Practice what you preach”?
Of broeit het daar teveel?
Cornelia, wat is er met jou gebeurd. Ben je van je geloof gevallen? Extra controle van de overheid.
Ik dacht, laat ik vandaag ook eens een koffietafel leuterpraatje houden.
Altijd die zware politieke of technische kost.
Tussen de regels door lees je de ware reactie. Haha.
Ooit werden de elektrische installaties in huizen en gebouwen jaarlijks gekeurd.
Toen werd de keuring alleen gedaan bij aankoop van een huis.
Toen is ook dat niet meer zinvol bevonden…
Ik vermoed dat het bij warmtepompen niet anders zal gaan als men zo dom is om een jaarlijkse keuring in te voeren.
Ik heb immers met de CV ketel al jaren een veel gecompliceerder apparaat met pompen en al op de zolder staan (zelf geïnstalleerd) zonder dat er ooit een controleur is langsgekomen…
Nu nog je tuin schoffelen.
Hoort zich ruig aan pompen, neem aan met handgreep.
Op BNR-radio een nieuws-item vanochtend over geen onderhoud aan ‘hernieuwbare’ energiesystemen, met als nadelig effect na verloop van tijd minder energieopbrengst en zelfs mogelijk te verwachten gevaarlijke situaties in elektriciteitsverzamelkasten.
Veel beunhazen installatiebedrijven hebben geen onderhoudsdienstverlening.
Overigens deze beunhazen verdwijnen het eerst in faillissement bij teruglopende populariteit van ‘hernieuwbare’ energiesystemen, vanwege steeds minder gunstig wordende ‘klimaat’subsidies en salderingsregelingen.
De officiële installateursbedrijven mijden onderhoudscontracten af te sluiten bij ‘hernieuwbare’ energiesystemen geïnstalleerd door beunhazen installatiebedrijven.
Scheffer, onderhoud wordt toch al vermeden vanwege extra maatregelen door de overheid.
In het Haarlems Dagblad staan vandaag 2 paginas over een CO2 stofzuiger op ijsland. De luchtzuiger splitst de co2 van de rest in de lucht en injecteert dit in de bodem waar het bevriest. Kost een hoop elektra maar dan heb je ook resultaat 1 installatie doet wel 4000 ton per jaar. Ter vergelijking de uitstoot uit fossiele bronnen is 36.8 miljard ton per jaar. Met maar 9.2 miljoen van deze installaties kun je de huidige uitstoot bijhouden. Hiervoor is wel meer elektra nodig dan op de hele wereld geproduceerd word. Kortom, een zinvolle investering om de planeet te redden. Rond de klimaat conferenties zijn er iedere dag enige paginas gewijd aan klimaat en de uitvindingen op het op te lossen.
Er stond ook nog een pagina in over de verduurzaming van tata steel in ijmuiden. Voorstel is dus om goede kwaliteit staal te vervangen door hele slechte kwaliteit gemaakt uit schroot. het maken kost veel geld en het product is nauwelijks te verkopen. Het antwoord is dat er eenmalig en tijdens productie heel veel subsidie nodig is. Dan is het wel duurzaam geworden.
Zoiets had ik ook al eens geopperd.
IJs naar de Titanic dragen. DeIJsberg naar Mohammed.
Men neme een vette pomp in een woestijn die je vol plepst met panelen.
Met een Biden bestendige pijpijn naar de Zuidpool waar de nozzel zit.
Lekker ijs aangroei stimuleren die (weids ontkent) toch al plaatsvindt.
De sneeuwval in de Alpen is voor de klimaatreligie toch al een rede om koude toete voegen aan de lijst van ondeugden veroorzaakt door de AGW dus daar de nozzel plaatsen geeft een positieve draaien dat is nou net niet de bedoeling.
wil je fik, dan maar Super explosieve H2 maken met een rendement van 3%.
Zie de waanzin van bestuurders, waar slimme techneuten gebruik maken van de subsidiepotjes gevuld met andermans geld. Zo ook de hele transitie.
Eab, ijsland is een apart verhaal daar gebruiken ze geothermie voor de opwekking van elektriciteit. Toen ik er was ca. 15 jaar geleden vertelden ze me dat de elektriciteit gratis was en de verwarming ook. Dat zijn tenminste overheden die in het belang van de bevolking werken. Wij hebben overheden die zoveel mogelijk problemen oproepen om het de bevolking zo moeilijk mogelijk te maken. Men had ons ook het gas voor 5 ct kunnen leveren maar we moesten het zonodig voor een lage prijs aan het buitenland weggeven. We hebben nu nog verplichtingen aan Duitsland en Italie voor waarschijnlijk 10 ct/m3.
Als je bij ons ziet hoe de asielzoekers nu ook weer in Kijkduin weer helemaal gepemperd worden terwijl het bijna voor 100% jonge mannen zijn tussen de 20-30 allemaal een iPhone 15 en een dakloze geweigerd werd in een luxe hotel worden gehuisvest. De kosten zijn onbetaalbaar maar dat weten we meer dan 20 jaar Jan van der Beek heeft ons daar toen al voor gewaarschuwd en dat onze zorgstaat daar aan ten onder gaat mede veroorzaakt door de VVD, D66, GL, PvdA, SGP, CHU, etc en dan geschokt zijn dat ze niet de grootste worden meteen een brevet van onvermogen en bewijzen ook dat ze totaal ongeschikt zijn als “volksvertegenwoordiger”. Daarom al die plucheplakkers wegsturen die hebben daar niets te zoeken wegens gebrek aan gewicht omhoog gevallen, levensgevaarlijke figuren!
Eab, commentaar in de wacht ?
Is het niet duidelijk dat batterijen en fout aangelegde zonnepanelen een aantoonbaar hoger risico zijn?
Ik denk dat AD als angstpomp, hoe efficiënt dan ook, een aanzienlijk hogere kans heeft om in de fikte gaan.
Opvallend:
https://www.geenstijl.nl/5173710/swag
En ook deze:
https://www.geenstijl.nl/5173705/Wilders-wint-Brussel-buigt-Ambtenaar-Ans-mag-geen-hoofddoek-op
Daar gaan de hoofdoekjes bij de politie. LOL
Zou dat komen omdat er in het Europese Hof niet veel, geen dus denk ik, D66 rechters zitten?
je bedoelde waarschijnlijk ….in het Europese Hof niet veel, (nog) geen dus denk ik, D66 rechters zitten?…..
AnthonyF, ik zal truus Kaag vragen of ze daar een project van kan maken, moet wel lukken met haar ongekozen vriendinnen bij EU, IMF, ECB, etc. Is ze trouwens al terug naar Libanon ze voelde zich daar toch veiliger als bij ons in de Kalverstraat. Zoniet waarom vertrekt ze dan niet snel!
Kaag wil eerst nog haar karwei afmaken. Bij de COP28 meepraten over gigantische kapitaaloverdracht (klimaatschade compensatie) van noord naar zuid en van west naar Oost.
Wat de hoofddoek betreft: rechter heeft beslist dat een verbod is toegestaan. Dat betekent niet dat in heel Europa de hoofddoek bij ambtenaren verboden is maar dat, als men het verbiedt dat verbod toelaatbaar is. De moslima die het verbod aanvocht heeft dus niet haar zin gekregen.
Warmtepompen werken met het giftige freon, een broeikasgas.
Als zo’n warmtepomp kapot gaat blaast hij dus e hele huis vol giftige freon dampen.
Ik zou er nooit een nemen.
Cornelia zet vol in op een industriële allesbrander, waar je behalve afgewerkte olie ook tapijttegels of om het even huisvuil in kan verbranden.
Er komen toch dagelijk treinen met samengeperst huisvuil uit Italië?
Zoals Rutte zei: We gaan het helemaal anders doen.
PvdA: Partij van de Allesbrander
Partij van de Allesbranders, of Partij van de Andermansgeldverkloten.
Ronnie, beide!
Identiteitsfraude!!!!!!!!!!!!
Dit kan Cornelia niet zijn.
Natuurlijk, freon mag al langer niet meer gebruikt worden, je weet wel ozongat.
AnthonyF, dat denk ik ook zulke vreemde antwoorden/commentaar! Ik ben geschokt!
Hans, wat gebeurt er?
Cornelia,
Warmtepimprn werken met hetzelfde principe zls koelkasten en dirpvtiezers. En ook met hetzelfde/gelijkaardig gas. Vormen die dan ook een risico om het hele huis vol giftige freon dampen te blazen? Heb jij thuis een koelkadt?
Hans, ik dact dat Freon al jaren geleden verboden was ivm het gat in de ozonlaag. Daar hoor je overigens niets meer van. Was zeker niet hot meer.
Mijn schoonzoon heeft een warmtepomp. Ik heb hem eens goed bekeken en hij ziet er blikkerig uit. Het barst tegenwoordig van de ratten en muizen (bestrijdingsmiddelen mogen niet meer) en die kunnen er zo inkruipen. Hij staat op de begane grond naast het speelgrasveld en heeft het zwaar te verduren. De kinderen trappen op de leidingen en bekogelen hem onbedoeld met hockey en gewone ballen en af en toe krijgt hij een handje gras wanneer er gemaaid wordt. De radiator heeft al dicht gezeten en bij het schoonmaken lekte er koude/warmtemiddel uit en moest worden gerepareerd en bijgevuld. Duurzaam is het allemaal niet! Nu nog een flinke sneeuwbui erop en dan kan hij richting schroothoop…
De grootste brand veroorzakers zijn wasdrogers, incusief types met warmptepomp.
Daarnaast ook nog een keer inbouw ijskasten.
Drogers vaak door eigen schuld door de filters niet goed schoon te houden.
Wij hebben altijd een 1 kilo blusser in handbereik en een 6 kilo in de garage, en hoop ze nooit nodig te hebben.
En een warmptepomp, zolang ik niet gedwongen word blijft zo een lawaaimaker uit huis, of ik huur een bulldozer, voor erin en achter er weer uit.
Theo, waarschuw me dan dan kom ik dat vastleggen en natuurlijke een lekkere vlaai bij de koffie en tussen de middag gaan we dan bij us frenske eten, uiteindelijk is hij dat bij de EU gewend glaasje wijn erbij echt Bourgondisch!
https://ejbron.wordpress.com/2023/11/29/klimaatbescherming-duitse-regering-stuurt-meer-dan-250-medewerkers-naar-de-wereldklimaatconferentie-in-dubai/
Ben veel banger voor elektrische auto’s die onder flats in parkeergarages staan.
Voor brandgevaar maakt het nogal uit of de compressor van de warmtepomp IN de woning is geplaatst. Dit is doorgaans het geval bij water/water-warmtepompen met een bodembron en bij warmtepompboilers. Maar de meeste warmtepompen die gebruikt worden zijn lucht/water- of lucht/lucht-warmtepompen (airco’s) waarbij de compressor in de buiten-unit geplaatst is en daar een relatief laag risico vormen voor de bewoners.
Maar zelfs dan is het risico op een inpandige warmtepompbrand gering want technisch gezien is de warmtepomp weinig meer dan een koelkast en ik heb nog niet gehoord dat die regelmatig vlam vatten.