Noorse statistici stellen ongemakkelijke vragen.
Als deze column zichzelf ooit heeft geplagieerd, dan is dat door het herhalen van de zinsnede ‘Bewijs van opwarming is geen bewijs van wat de opwarming veroorzaakt’. Een artikel gepubliceerd door het statistische bureau van de Noorse regering, geschreven door twee van haar gepensioneerde experts, dat juist dit onderwerp aanroert, heeft tot zoveel beschuldigingen van klimaatafvalligheid aanleiding gegeven, dat je weet dat het interessant moet zijn.
De auteurs stellen een eenvoudige vraag: zijn klimaatsimulaties een voldoende basis om de waargenomen opwarming toe te schrijven aan menselijk CO2? Het klimaat op aarde is immers al duizenden jaren onderhevig aan substantiële opwarming- en afkoeling, die onverklaard blijven en niet aan fossiele brandstoffen kunnen worden toegeschreven. Als statistici luiden hun conclusie: “Met de huidige kennis lijkt het onmogelijk om te bepalen hoeveel van de temperatuurstijging te wijten is aan de menselijke uitstoot van CO2.”
Wauw. Ondanks alle kritiek die zij over zich heen hebben gekregen vanwege deze bescheiden observatie, en ondanks het verontschuldigende gezeur van het door de overheid gerunde Statistische dienst, zeggen de auteurs niet dat klimaatmodellen geen bruikbare voorspellingen doen. Hun voorspellingen zijn juist nuttig voor het testen van de validiteit van klimaatmodellen. Bovendien hebben velen die zich zorgen maken over de klimaatverandering er geen moeite mee om het probleem te zien als een kwestie van risico’s in plaats van zekerheden. Dit geldt ook voor co-auteur John Dagsvik, die tegen de Noorse krant Aftenposten zei dat hij uit voorzorg voorstander is van emissiebeperking.
De puzzel tussen correlatie en causaliteit is nauwelijks een uitvinding van de auteurs, aangezien zij het orakel Intergouvernementeel Panel over Klimaatverandering sinds de oprichting in 1988 in de war heeft gebracht. Maar er is ongeremd schelden nodig, zeggen de critici, omdat alles wat het vertrouwen in klimaatmodellen ondermijnt, het vertrouwen in klimaatmodellen ondermijnt en dus vooruitgang in de strijd tegen de klimaatverandering.
Dat is lachwekkend. Welke vooruitgang? Als er enige stelling zonder enige twijfel is aangetoond, is het gelijkstellen van scepticisme aan de ontkenning van de Holocaust etc. de meest mislukte verkoopstrategie in de geschiedenis van het overheidsbeleid, zoals zoals duidelijk blijkt uit de emissiegegevens.
Wat de critici echt van streek maakt, ook al zijn ze doodsbang om dat te zeggen, is dat de krant wijst op de het probleem rond de metingen.
Omdat we duistere berekeningen van de jaarlijkse gemiddelde temperatuur op aarde gebruiken om de klimaatmodellen te valideren, maakt het uit of deze berekeningen – gebaseerd op ongelijksoortige instrumenten en onstabiele bemonsteringsfrequenties en een verscheidenheid aan ‘proxy’s’ voor tijden en plaatsen waarop geen metingen zijn gedaan – voldoende nauwkeurig en betekenisvol zijn.
Vóór 2015 rapporteerde de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration dat het in 2005 en 2010 tot op de tweede decimaal even warm was. In 2015 werd het record gewijzigd om te beweren dat 2010 warmer was dan 2005. Dergelijke aanpassingen zijn gebruikelijk en de Noren wijzen op het voor de hand liggende:
“Het is onmogelijk om de juistheid van dergelijke wijzigingen te beoordelen voor een externe gebruiker van deze records.”
In 2017 toonde onafhankelijk onderzoeker Marcia Wyatt aan dat er in de afgelopen drie jaar 16 wijzigingen hadden plaatsgevonden in oudere temperatuurrecords. Zie hier.
Ik heb lang betoogd dat als er een toekomstig klimaatschandaal op de loer ligt, het hier is. NOAA’s gebruik van deze cijfers om ‘heetste jaar’ en ‘heetste maand’ proclamaties te maken, is al doordrongen van een geest van onoprechtheid, waarbij de eigen aangegeven foutmarge wordt genegeerd, die vaak een groot veelvoud is van het beweerde temperatuurverschil van de ene periode tot de volgende.
Iets anders dan hysterie verklaart echter het voortdurende vertrouwen op het niet langer plausibele idee dat het ritueel aanvallen van elke uiting van scepticisme de bal in het klimaatbeleid beweegt. Inmiddels is het de taak van sommige mensen, zo niet hun persoonlijke roeping, om deze veroordelingsrituelen uit te voeren, simpelweg omdat het helpt de groene industrie industrie in stand te houden, die het belangrijkste substituut voor klimaatactie is geworden, evenals de belangrijkste stimulans voor iedereen om werkuren te besteden en deel te nemen aan deze inmiddels sleets geworden activiteiten.
Diezelfde week kwam er een nieuw onderzoek naar voren van een van de meest eerbiedwaardige klimaatstrijders, voormalig NASA-wetenschapper James Hansen, wiens eigen soort van onenigheid de klimaatmenigte in een duizelingwekkende cognitieve dissonantie brengt.
De opwarming zal erger zijn, voorspelt zijn artikel, om een ironische reden: ons succes bij het terugdringen van de deeltjesuitstoot van voertuigen en energiebronnen heeft de atmosferische aërosolen die de opwarming vertragen, verminderd. Hansen is bovendien voorstander van kernenergie, wat voor veel groenen een gruwel blijft, en onderzoek naar het kunstmatig gebruik van spuitbussen om de planeet af te koelen, nog meer een gruwel, omdat het geen gigantische stuiptrekking van groen socialisme met zich meebrengt.
Je kunt er zeker van zijn dat het grootste deel van zijn betoog zal worden genegeerd, behalve het deel over een snellere opwarming, omdat het kan worden gebruikt om zogenaamde klimaat’ontkenners’ van repliek te dienen.
Het is ironisch dat een groot deel van het gesignaleerde misbruik komt van mede-Noren, wier voorwendsel van groene deugd wordt gefinancierd doordat hun land per hoofd van de bevolking een van de grootste exporteurs van olie en gas is.
***
Bron hier.
***
Dank zij ons moderne onderwijs zijn we een land van analfabeten aan het kweken. Alleen Griekenland staat nog in de weg. Daarna gaat ons leespeil direct het midden oosten in. Over een paar jaar is ons onderwijs niveau gelijk aan dat van de geliefde pallies. En daar maakt men zich ook niet druk om historische context van temperatuur reeksen en de correcties ervan. Het gaat er alleen om de leiders te volgen met simpele slogans. Hier geeft XR ons de richting aan naar blokkades. Rara of men nog genoeg historische kennis heeft hoe je echt de vervuilende bedrijven aanpakt.
Goed gepoetst Hans Labohm.
“Helaas” kon ik niet meer meegenieten van het antwoord van de dogmatische 3e hands modelleur die het handje vasthoudt van de gelovige “grootinquisiteur” en zijn discipelen.
@Theo, Peter vB, Johan D,. c.s
Graag inhoudelijke reacties, en geen getrol met persoonlijke aanvallen.
Waarom zou ik een trol niet persoonlijk mogen aanvallen (uiteraard alleen met woorden)?
Trolletjes Theo en JohanD kunnen het getrol niet laten. Inhoudelijk iets becommentariëren of weerleggen lukt hen niet.
rollen verdienen geen antwoord. Met dogmatische gelovigen onder vals voorwendselen valt niet te discussiëren. Zelfs vragen stellen haalt niets uit. Je krijgt slechts dogma’s als antwoord.
Trollen dus
Ernest Shackleton vertrok 5 december 2014 vanaf South Georgia met het doel bij Vahsel Bay op de Zuidpool aan land te gaan, en van daaruit de zuidpool over te steken naar de Ross zee, met het idee daar opgepikt te worden en naar Nieuw Zeeland te varen.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Endurance-expeditie
Vahsel, een Duitser, had een paar jaar eerder ‘Vahsel Bay’ ontdekt als geschikte startplaats voor de overtocht. Er zijn daar in de buurt vulkanische bronnen, altijd handig.
Dit is zo ongeveer wat hij van plan was, en wat Vahsel dus gelukt was.
https://twitter.com/WijnandHijkoop/status/1732306515627855943
Deze route volgt de warmere stroom uit het noorden aan de oostkant van de Weddelzee, Dis waterstroom principe is wereldwijd het zelfde. De golfstroom gaat aan de oostkant, langs de Noorse kust dus, naar het noorden om langs de kust van Groenland (Denemarken straat) terug te keren.
Op het noordelijk halfrond dus linksom, zuidelijk halfrond rechtsom. Dit vinden we terug in de patronen van het poolijs, en wijst dus de beste route.
Hij vertrok dus 5 december 1914. Ik kom een aantal keren terug met de ‘huidige stand van zeeijs zaken’.
Trol scheer je weg of zit Modelleur weer te kloten achter een vpn verbinding?
Want je IP-adres klopt niet.
“het kunstmatig gebruik van spuitbussen”
Asfaltplakkers en COtweeers
Kunnen beter omhoog kijken
Al die Chemtrail spuit(air)bussen wereldwijd
Als dat geen klimaatverandering veroorzaakt……..
Wat dacht u van die postbus 51 reclame vd overheid met een meisje met gepropageerde kitspuit. Hebben ze enig idee in die ambtenarenclub waarmee kit gemaakt word?
Rien E
Ongetwijfeld kun je ook kunststoffen maken uit hedendaagse natuurlijke producten zoals aardappelmeel en hout. Ongetwijfeld heet het dan net als houtige biomassa, ofwel bos, “klimaatneutraal”. Zo is er altijd wel een smoes te verzinnen.
Overigens is het verschil tussen landbouwgewassen en hout niet zo groot. Allen hebben ze een koolwaterstofbasis en zijn ze van natuurlijke oorsprong. De leeftijd en de compactheid leveren het verschil.
Daarom zijn de laatsten ook beter, want met een grotere energiedichtheid. Wat jammer is dat het sneller opraakt dan het gevormd wordt. Daarom kernenergie.
De echtgenote van James Hansen is een Nederlandse. Ze is in Nederland op dit moment nu haar man in Dubai verblijft en nu zou je denken dat het interessant is om met haar te praten over het klimaat. Maar dat valt tegen! Ze is een vervend verdedigster van de mening van haar man, wat op zich te waarderen valt, maar die meningen ken ik al. Als leek kom ik er niet verder mee. Maar waar komt een leek wel verder mee behalve dan stoppen met leek te zijn? Gelukkig is James een voorstander van kernenergie en hebben we toch nog iets gemeenschappelijks, hij als wetenschapper en ik als leek. Het zijn de ’tipping points’ waar al die gestudeerde klimaatalarmisten zo bang van zijn, ( Amoc, permafrost e.d.) Ik sta erbij en kijk ernaar en lees climategate, op zoek naar de heilige Graal..
Wordt James Hansen inmiddels wel toegelaten tot de klimaat conferentie???
Bij de conferentie In Parijs was hij uitgesloten vanwege dubieuze/fraudulente artikelen / beweringen.
Hij heeft toen neven-meetings georganiseerd.
Waarom niet, Jetten wordt ook toegelaten
Bas
Ben jij daarom ook niet uitgenodigd? Of had men je met de halve waarheden en hele leugens niet zo hoog zitten?
@Peter,
Uitgenodigd zijn is een volgend niveau.
Hansen werd niet toegelaten.
Ja. Ik zeg ook nog altijd dat het niet bewezen is dat CO2 de oorzaak is van enige opwarming. Maar nou ja. Er is niemand die ooit naar mij luistert.
Welkom bij
De Club
Zie “wetenschappelijke onderbouwing gevraagd”
Die kwam er nooit.
https://www.climategate.nl/2019/05/82016/
Vreemde stellingname voor een luke-warmer.
Ze zeggen dat de voorspellingen bruikbaar zijn om de validiteit van de modellen te testen. Maak je geen voorspellingen dan valt er niets te testen. Ze zeggen niet dat de modellen bruikbaar zijn (wat jij beweert) om de voorspellingen te testen.
Blijken de voorspellingen goed uit te komen dan zou men kunnen concluderen dat de modellen goed en dus bruikbaar zijn. Maar daar zijn ze nog lang niet aan toe gezien de grote discrepanties tussen voorspellingen en observaties.
Er is nu een meerderheid in de 2e Kamer die het zelfde denkt, dat het hoogst twijfelachtig is of CO2 reducties en uitbreiding enige invloed heeft op de klimaatverandering / opwarming en afkoeling.
Dan is toch wel iets bereikt via Climategate.nl.
Scheffer, mee eens.
Als je de donkere bril af zet waarmee velen hier op CG kijken naar de ontwikkelingen, dan valt er genoeg te lachen.
Neem nou dit:
https://www.bnr.nl/nieuws/duurzaamheid/10534014/klimaatbeleid-pvv-onuitvoerbaar-windenergie-tot-vijf-keer-goedkoper-dan-fossiel
Google even op die Botzen en die van Schaik en je weet al weer genoeg; wat een dwaallichten.
Die van Schaik zou best wel eens tot de kring Gresnigt kunnen behoren. Bij de NSB hadden ze ook van die kringen met kringleiders.
Conclusie:
De paniek slaat keihard toe in het wereldje van de klidioten.
Weg verdienmodel, weg positie enz. De dreiging van de bijstandsuitkering en de voedselbank hangt als een donkere wolk boven hun domme hoofdjes.
Zeker, ook ik heb me smalend uitgelaten over degenen die als klimaatpsycholoog bijstand verlenen aan angstige tienertjes enz, maar wellicht zit ik fout met mijn kritiek.
Die psychologische bijstand zou straks wel eens heel hard nodig kunnen zijn voor al die wanhopige klimaatdrammertjes.
Tja, ik ben nu te oud om nog om te scholen, maar anders wist ik het wel hoor:)
Oh ja; uit een internationaal onderzoek dat regelmatig wordt herhaald is nu gebleken dat het leesniveau van 15-jarigen in Nederland erbarmelijk slecht is.
Ongeveer een derde van die groep haalt niet eens niveau 2 (van de 6) en is praktisch analfabeet. Maar ik durf te wedden dat ze ‘alles’ van die verschrikkelijke klimaatverandering weten.
Nederland Gidsland; ja, de afgrond in.
De groen en linkse ‘klimaat’-accijnzenen de ETS-belastingen dienen een ander doel, hebben bewezen weinig tot niks uit te staan met mitigatie van de wereldwijde natuurlijke klimaatverandering door de subsidies voor het klimaat effectloos hernieuwbaar energiesysteem en susbidies voor een geplande effectoze volledige elektrificatie van de mobiliteit.
De 50 miljard ‘klimaat’-fondsen, zo is mijn verwachting, zullen in de toekomst politiek worden geplunderd voor ideologische, groen en linkse hobbies en niet voor klimaatbestrijding worden toegepast, dat laatse is gebleken fysisch onmogelijkte te zijn.
Ook de ‘klimaat’-zonneparken en zonnepanelen op de daken van gegoede en gesubsideerde burgerij, en de 3500 extra geplande windturbines voor de ‘Energiecentrale de Noordzee’ blijken effectief natuur destructiue en slechts toekomstige grove milieuvervuiling te zijn, en dragen niets bij aan de mitigatie van de dominant natuurlijke ‘klimaat’-veranderingen.
Scheffer,
Maar zelfs dan. Als de bijdrage van Nederland de ingefluisterde hoeveelheid van een half procent van het wereldtotaal aan uitgestoten fossiel CO2 bedraagt moet je 0,000037 C met 200 vermenigvuldigen en kom je wereldwijd uit op 0,0074 C. Mag ik dat dan eveneens te verwaarlozen noemen. Volgens de klimaatapostelen lopen we tegen het einde van het huidige interglaciaal. Niks aan de hand dus. Zelfs niet als het wél aan CO2 is toe te schrijven.
Helaas heb je dan altijd nog zijne Heiligheid en Hans Joachim Schellnhuber die in commissie denken dat de aanvang van een nieuwe ijstijd met 100.000 jaar is uitgesteld. Alhoewel ik geneigd ben dat juist een voordeel te vinden.
@ Peter,
Ik denk dat je een denkfout maakt in je “berekening” van 0,0074 graden lagere opwarming bij Netzero wereldwijd. Of is dit sarc bedoeld?
“Er is nu een meerderheid in de 2e Kamer die het zelfde denkt…”
NSC wil “de klimaatdoelen van Parijs halen”, en wil dat doen door “goed beleid” Hertzberger “streeft ernaar dit te bereiken door het uitfaseren van fossiele brandstoffen”
VVD stelt in het verkeizingsprogramma: “Daarom willen wij dat Nederland klimaatneutraal is in 2050 en steunen wij de aanscherping van de doelen voor 2030 tot tenminste 55% CO2-reductie”
GL-PvdA wil “een ambitieus klimaatbeleid” want “Klimaatverandering bedreigt namelijk onze manier van leven.”
Ja, dat is al bijna een meerderheid. Wilders zal het moeilijk krijgen om een regering te vormen die een andere richting zal uitgaan.
Sceptischer
Mensen zijn ten opzichte van vorig jaar zelfs een beetje sceptischer geworden over de noodzaak van milieumaatregelen en het gevaar van klimaatverandering, stelt I&O. Waar vorig jaar 72 procent van de Nederlanders zich zorgen maakte, is dat in 2023 gedaald naar 66 procent. Dit is het laagste percentage sinds 2019. Tegelijkertijd is de groep die zich geen of niet veel zorgen maakte gestegen van 28 procent naar 33 procent.
https://www.gelderlander.nl/binnenland/vooral-nederlander-met-eigen-huis-profiteert-van-zonnepanelen-vergroot-verschil-tussen-rijk-en-arm~ab7b924b/
Verhaaltje alarmisme, broertje van G
Klimaatbeleid PVV ‘onuitvoerbaar’: ‘Windenergie tot vijf keer goedkoper dan fossiel’
https://www.bnr.nl/nieuws/duurzaamheid/10534014/klimaatbeleid-pvv-onuitvoerbaar-windenergie-tot-vijf-keer-goedkoper-dan-fossiel
Maar dit niet in molenland.
Donkere tijden dreigen voor Duitse economie: ‘Ook volgend jaar recessie’
https://www.bnr.nl/nieuws/economie/10533908/donkere-tijden-dreigen-voor-duitse-economie-ook-volgend-jaar-recessie
“De waarde warmt op”
De computer van het KNMI is oververhit, of er is een chocoladeletter gesmolten op het toetsenbord.
Neerslag prognose Roermond
dit jaar —————–1877 mm
komende winter –1190 mm
https://www.knmi.nl/klimaatdashboard
De ongevalideerde neerslag data voor Roemond zijn afwezig vanaf 16 nov.
Ook De Bilt heeft geen data voor 3, 4, 5 en 23, 24 nov (2x weekend ?)
Van de 13 stations waarmee het KNMI de landelijke neerslag berekend mist 23,8 % van de dagen.
Deze worden door “deskundigen” in de komende weken alsnog “ingevuld”.
Station Heerde is 1 van de 13, en mist 24 dagen in nov.
De herfst neerslag van De Bilt heeft men 2 x okt ingevuld i.p.v de data van nov.
Gelukkig werken de computermodellen nog wel, want die hebben kennelijk geen “betrouwbare” data nodig.
Lo, leuk als het niet zo triest was.
Overigens denk ik niet dat er wat mis is met de computers van het KNMI.
De oorzaak van deze shit moet toch echt gezocht worden in de zieke breinen aldaar.
van Aalst (KNMI) zal als fondsenwerver wel weer een nieuw en vooral duur model met bijbehorende computer nodig hebben. Alarmgeroep doet dan wonderen.
Lo, mooi dat je daar allemaal naar kijkt.
Zoals je wel weet is hier bij ons bijna allemaal zandgrond, in principe staat er zelden water op de akkers, nu dus wel, compleet verzadigd, ook in de bossen kletsnat, veel wandel weggetjes zijn niet meer begaanbaar, en veel sluisdeurtjes staan open.
Toch kunnen ze het niet laten om te schrijven dat volgend jaar watertekorten zijn.
Ik vraag me dan ook af waar je zulke glazen toekomst bollen kunt kopen.
Het is dat je langzaam gewend raakt aan zulk alarmisme van het hoogste niveau.
Theo, de grafiek en data van Roermond zijn natuurlijk volkomen fout en zullen waarschijnlijk niet in het archief komen.
Toch is het nuttig om te laten zien hoe zwak hun data soms zijn.
Rond 22 dec zal het KNMI de “gevalideerde” data voor Roermond publiceren maar de “ongevalideerde” data geven goed aan hoeveel er later “ingevuld” zal worden.
In het archief komen dus “verzonnen” data voor Roermond, die ik natuurlijk ga controleren.
Als v.b. van onbetrouwbare data heb ik wel eens gewezen op het 48,8° C temperatuur record op 11 aug 2021 op Sicilië.
Werd dezelfde avond al gemeld door Hiemstra en met een persbericht van de WMO.
Vele kranten herhalen dit record nu nog regelmatig.
Afgelopen juli 2023 werd het weer bevestigd in een persbericht door de WMO, toen het heet was in zuid Europa.
Het rapport waar we kunnen zien hoe men dit meetpunt voor de landbouw onderzocht heeft, is nog steeds niet openbaar.
Het is geen officieel meteorologisch station.
De 48,0° C in 1977 in Athene staat nog steeds op de WMO site als het “record”.
Kortom, men moet altijd extreem veel moeite doen om de data te controleren, WMO heeft er kennelijk geen belang bij dat iemand hun gaat controleren.
Duidelijk @Lo, het is toch wel erg dat het heden allemaal zo moet gaan hoe je het beschrijft.
Wel sneu dat Vreeken hier niet mee naar buiten komt, een teken dat ook hij gewoon alles van zijn geliefde KNMI klakkeloos overneemt.
Ik hoop dat je nog vaak zulke mededeling met ons wilt delen, bedankt.
We moeten voorzichtig zijn met het inperken van CO2.
De atmosfeer bestaat voor 0,04% uit CO2, geen getal dat invloed heeft op het klimaat, net als de 0,0036% van Jetten.
Echter onder de 0,02% is leven niet meer mogelijk.
Er zijn geologische grafieken die aangeven dat er geen causaal verband is tussen de hoeveelheid CO2 en opwarming of afkoeling van de aarde.
Het probleem van de mensheid is de milieuverontreiniging, die met de komst van windmolens en zonnepanelen alleen maar erger wordt en niet beter.
Met windmolens en zonnepanelen maak je een industriegebied van wat eens een natuurgebied was.
Het valt ook op dat linkse gekkies deze spullen vooral ergens anders willen hebben en niet in de achtertuin.
Als we nu eens beginnen met vlieg- en autoverboden voor alles wat D’66 en nog linkser heeft gestemd.
Zij zijn degenen die het meeste vliegen.
Stelletje hypocriete mafketels.
Als het huidige hogere CO2 per percentage in de lucht geen invloed heeft op de opwarming, wat is dan de oorzaak van de voortgaande opwarming (ruwweg in lijn met de stijging van het CO3 gehalte in de lucht)?
Ook de paden hier in de duinen bij Haarlem staan flink onder water, heb ik nog eigenlijk niet in de meer dan de 40 jaar dat ik hier woon meegemaakt. Wat me ook opvalt is dat mijn twee thermometers de laatste tijd ongeveer 3 graden Celsius lager aangeven dan de waarden die ik van de computer weersvoorspellingen krijg.
Mogelijk gaan die thermometers van mij het beter doen als dat circus van Dubai is afgelopen.
“Rond 22 dec zal het KNMI de “gevalideerde” data voor Roermond publiceren maar de “ongevalideerde” data geven goed aan hoeveel er later “ingevuld” zal worden. In het archief komen dus “verzonnen” data voor Roermond, die ik natuurlijk ga controleren.”
Wat een raar uitgangspunt. Er kunnen allerlei redenen zijn waardoor de cijfers nog niet ingevuld zijn. In de eerste plaats een communicatie probleem, dan komen de gegevens nog tevoorschijn. Of er is een technisch probleem of een personeels probleem.
Het is mogelijk om ontbrekende metingen in te vullen uit de metingen van stations in de omgeving, in combinatie met beelden van de neerslagradar. Het is dus niet zo dat er zomaar wat verzonnen wordt, zoals Lo suggereert.
Een soort van homogeniseren dus?
LOL.
“Het is dus niet zo dat er zomaar wat verzonnen wordt, zoals Lo suggereert.”
Bart, goed dat je vertrouwen hebt in schattingen van iemand achter een toetsenbord.
Ongeveer goed is kennelijk niet “verzonnen” in jouw wereldbeeld, ok ik maak er ongeveer verzonnen van.
1) Is de record herfst neerslag van De Bilt van 497 mm correct of ongeveer verzonnen?
2) Is de 132 mm voor Roermond, die nu staat op de maandsom kaart correct of ongeveer verzonnen?
3) Is de “prognose” van 1879 mm als jaarneerslag voor Roermond een typefout of een computerfout of een radarmeting fout of ongeveer verzonnen?
4) Is een schatting op basis van “de buren” niet “verzonnen” of toch ongeveer verzonnen?
5) Het nov overzicht van De Bilt geeft 159 mm neerslag Mov, wat denk je dat de juiste Monv waarde wordt?
189 mm +18,8% of 212 mm +33%?
Lo, ik ben onderweg en kan nog niet alles beantwoorden. Even gechecked:
November:
Automatisch weerstation De Bilt 159 mm.
Neerslagstation De Bilt 189 mm.
Voor de langjarige statistiek moet het neerslagstation gebruikt worden. De verschillen komen door de iets andere periode (16 uur verschoven) en onnauwkeurigheid in de automatische meting.
Wat betreft punt 4: je leest niet goed. Er kan ook gebruik gemaakt worden van de radarbeelden.
‘Ongeveer verzonnen’ is een rare kreet. Vaak kun je via een omweg een ontbrekende waarde invullen. Het is wel zo dat het niet altijd duidelijk is wat het KNMI precies doet. Zo zijn de metagegevens van de weerstations al een tijd onvindbaar bij het KNMI. Ook zou het goed zijn als er bij elk record een kwaliteitskenmerk en/of bron staat.
“Automatisch weerstation De Bilt 159 mm.
Neerslagstation De Bilt 189 mm.”
+18,8% op het neerslagstaion is wel weer opmerkelijk groot verschil voor meters die naaste elkaar staan.
Jan gaf ook al +17,3%. (142,4 en 167.0)
Kennelijk helpt radar niet erg bij deze cijfer verschillen.
“Kennelijk helpt radar niet erg bij deze cijfer verschillen.”
Nee dat heeft niks met de radar te maken, het zijn allebei metingen. Bekend is dat ze niet helemaal het zelfde resultaat geven, ook al staan ze naast elkaar. De handregenmeters van de neerslagstations schijnen beter te zijn dan de automatische regenmeters. Bovendien is er altijd zo gemeten dus dat is beter voor de langjarige statistiek. De automatische meters meten gemiddeld ca 6% te weinig. Toch zijn ze zinvol voor korte periodes zoals 5 minuten, uur.
“Nee dat heeft niks met de radar te maken,”
Mijn ironie komt niet over.
Dat men zware buien beter wil meten en daarvoor radar gebruikt is een logische ontwikkeling.
Die zware neerslag bereikt beter de grond, mits men niet te hoog gaat meten.
Het automatische netwerk (uurmeting), is met 34 stations eigenlijk te grof om deze zware buien voldoende te meten.
(De Bilt heeft nooit een 50 mm in een uur gemeten, dacht ik)
Deze gedachtewisseling over die verschillende meetmethodes hebben we eerder gehad.
T/m nov is er +7,8% verschil dit jaar.
Door veel neerslag op de laatste dag van maand is soms een maandverschil door de twee verschillende meettijden redelijk te verklaren.
Geen wetenschap zou een electronisch meter accepteren die zulke verschillen geeft (7%) t.o.v. “de meest betrouwbare” methode.
Heel matig dat men niet beter kan ontwerpen.
Ik zie weer een paar negatieve duimpjes.
Deze vinden waarschijnlijk een slechte electronisch meter geen probleem voor wetenschappelijke waarnemingen.
Laat ik deze onwetenden wat extra informatie geven.
De landelijke jaarlijkse neerslag prognose 2023 van het KNMI staat vandaag op 1109 mm.
Gisteren op 1215 mm.
Er is 106 mm verdwenen (gecorrigeerd).
Al deze fluctuaties zijn natuurlijk onprettig, maar het is echt zo.
Het KNMI heeft weinig controlle over hun neerslagmetingen en helemaal geen inzicht in de software, die ze al 70 jaar nodig hebben, om het gemiddelde van 13 neerslagstations te berekenen.
(De P13 stations zijn nodig voor landelijke neerslag.)
Roermond (een van de dertien) is al van hun neerslag kaart verdwenen, waarschijnlijk omdat er na 16 nov geen metingen meer zijn.
Deze worden in de komende 3 weken geschat vanuit De Bilt, 110 km verderop, door een gevoelige neerslag schatter.
Natuurlijk kunnen we dat allemaal aan “de super computer” verwijten, maar kennelijk heeft men te weinig eigen rekenvaardigheid om deze fouten direct te herkennen.
13 getallen optellen en daarna het antwoordoord door 13 delen is kennelijk geen aangeleerde kwaliteit.
Beste Bart, volgens de weersvoorspelling in Haarlem 0 graden Celsius, op mijn geijkte thermometer – 3 graden Celsius. Kom rustig even controleren, kun je meteen een goede borrel meepikken die we nu gaan drinken.
Nog even verder gekeken.
1. Waar komt die 497 mm vandaan? Het KNMI noemt 432mm in het seizoensoverzicht. Dat is op basis van automatische metingen. Het neerslagstation komt op 468 mm.
2. Waarom zou 132 mm voor Roermond niet correct zijn? Het getal ziet er niet afwijkend uit.
3. Daar gaat duidelijk iets mis.
4. Al beantwoord; er zijn ook radarbeelden.
5. Al beantwoord. Het neerslagstation geeft de beste meting (180 mm)
Dit als antwoord op Lo vandaag 10:00
180 mm moet zijn: 189 mm.
1. Waar komt die 497 mm vandaan?
Het klimaatdashboard gaf 497 mm voor De Bilt herfst sinds 30 okt.
Dit is vanmiddag 483 mm geworden, wat ook onjuist is, tenzij er in nov 205 mm gevallen is in De Bilt i.p.v 189 mm.
https://www.knmi.nl/klimaatdashboard
Dat Roermond prognoses zoals o.a. jaarneerslag van 1879mm foutief waren is natuurlijk volkomen duidelijk, de winter “prognose” is nu ook verdwenen.
De jaarprognose voor Roermond is nu 881 mm wat, indien je 132 mm voor nov correct zou zijn, niet waarschijnlijk is omdat er dan in heel dec slechts 29 mm kan vallen tegen “normaal” van 72,6 mm.
Mijn opmerkingen zijn om te laten zien dat een basistaak van het KNMI, n.l. waarnemingen goed opschrijven kennelijk erg moeilijk voor ze is.
Dat de software van het klimaatdashboard in de war is lijkt me volkomen duidelijk.
Iets meer aandacht voor de kwaliteit van de waarnemingen lijkt me niet te veel gevraagd.
P.s.
Als je de radar waarneming zo hoog van kwaliteit acht kunnen ze beter al die 340 meetstations sluiten.
Radar is om grove fouten te ontdekken, niet om nauwkeurige neerslag te bepalen. (hoeveel bereikt b.v. de grond)
“Als je de radar waarneming zo hoog van kwaliteit acht kunnen ze beter al die 340 meetstations sluiten”
Nee ook de radar heeft beperkingen. Door obstakels is het beeld in sommige gebieden minder volledig. Bovendien bereikt niet alle gedetecteerde neerslag de grond. Grondmetingen + radar geeft wel een voldoende resultaat voor interpolatie.
Er lijkt geen twijfel over te bestaan dat minder CO2 in de lucht tot minder opwarming leidt.
Gegeven dat we dat voor elektriciteit heel gemakkelijk kunnen bereiken doorL
– de overgang op goedkopere opwek middels wind+zon+opslag (batterij+groene H3 in zoutkoepels);
– die overgang bovendien leidt naar gezondere lucht;
zie ik geen steekhoudende bezwaren tegen de energietransitie.
Mensen kunnen het uitzicht op windmolens minder mooi vinden, maar dan vind ik gezondheid belangrijker.
Zonnepanelen velden kunnen gemakkelijk worden voorzien van een bosrand zodat je ze niet ziet en gaan ook op zee komen.
Siemens is bezig om failliet te spelen met wind. Ze zullen wel hopen dat de regering hun gaat helpen. Een paar grote explosieve ongelukken met waterstof en het besef zal gauw komen dat dat ook een luchtkasteel is. Zonnepanelen werken goed hier vanwege meer zon en vanwege dat we de ruimte hebben. Maar dat hebben jullie in NL niet. Ik zou zeggen: ga weer fietsen, Bas.