Door Leonardo da Gioiella.
De New York Times heeft een featured article over climate change over de hele wereld heen: Postcards From a World on Fire, 193 verhalen van specifieke landen om kond te doen van hoe climate change de toekomst van die landen en de “werkelijkheid van vandaag” nu al aan het veranderen is. Het stervende koraalrif van Fiji komt langs, de teloorgaande oases van Marokko. Zo ook het schaatsen in Nederland. Nog wel op de grachten van Amsterdam. Wel, daar weet ik het een en ander vanaf.
Het heet:
Skating on the Netherlands’ many canals has long been a favorite winter activity. But in the past decade, Amsterdam’s canals have frozen only three times. When canals do freeze, as they did in February, skaters can find themselves on dangerous thin ice.
Daarbij is een gek gefilmd: een man die in zijn nakie op noren over de gracht schaatst én in de buurt van een brug, zonder op te letten richting een wak rijdt. En dat weten ze niet in New York, waar ze geen grachten hebben: vlakbij bruggetjes, en vooral er onder, moet je altijd uitkijken voor dun ijs. Ik denk dat die man tussen vrienden zijn kleren heeft uitgedaan, en gezegd heeft: als ik onder het ijs schuif, als de bliksem naar me toe komen. Niet blijven filmen hoor, dan wordt het linke soep.
Nou, als ze van de andere landen net zo’n scheef beeld gegeven hebben … dan weet ik wel hoe die reshaping of reality by climate change in elkaar steekt – nou ja, in het hoofd van de alarmist wel te verstaan. Deze verhaaltjes zullen wel ingefluisterd zijn door CCN (climate covering now), een organisatie die over de hele wereld naast redacteuren van het geschreven en gesproken woord aan het bureau zit.
NYT heeft ook regelmatig uitgebreide rapportages over oorden op de wereld waar ze last hebben van climate change, of in ieder geval de lasten van climate change horen te voelen, volgens de redactie van NYT dan. Deze week was de beurt aan Nederland en haar schaatsverdriet … én aan Friesland en de onvolprezen Elfstedentocht en de nooit meer te prijzen dagen waarop die verreden had moeten worden.
Hier is het artikel, oorspronkelijke titel: Waiting for Snow in the Netherlands.
* * *
Het lange wachten op sneeuw in de Lage Landen
Door Benjamin Moser.
Vertaling: Leonardo da Gioiella.
Lang voordat ik zijn naam kende, kende ik de schilderijen van Hendrick Avercamp. Ze laten een vrolijke kerstwereld zien van grappig geklede mensen die zich uitleven op bevroren grachten: schilderijen die ik kende van legpuzzels en kerstkaarten. Hier zweefde een jong stel over het ijs, liefde in hun ogen; er waren mensen die schilderachtige beroepen uitoefenden: schaatsenslijper, vogelvanger, kastanje-verkoper.
Maar als je bleef zoeken, vond je een goedaardige schurftigheid. Achter die spinachtige boom was een man aan het poepen, en daarginds was een vrouw die was uitgegleden en haar rode billen had blootgelegd, en daar, naast de dorpsherberg, werd een dronken dwaas uit het ijs gevist. Geen andere kunstenaar heeft ooit de winterpret zo vast mogen leggen.
Deze scènes waren zo iconisch, zo Nederlands, dat ik me een beetje bedroefd voelde toen ik meer dan twintig jaar geleden naar Nederland verhuisde, toen ik besefte dat de wereld die ze lieten zien verdwenen was – en dat dat dankzij de klimaatverandering nooit meer zo zou terugkomen. Zelfs de Elfstedentocht, de schaatstocht door de elf historische steden van Fryslân, een van de meest geliefde nationale tradities van het land en sinds 1909 vijftien keer gehouden, verdween uit het geheugen. Het ijs moet een bepaalde dikte bereiken om de tocht der tochten veilig te kunnen rijden, en het ijs bereikt die dikte niet meer. Wat ik aantrof, in plaats van de sprankelend witte winters van de oude schilderijen, was maand na maand lauwe motregen.
Het is moeilijk te overschatten hoe enthousiast Nederlanders nog steeds zijn over de Elfstedentocht. Geesten stijgen op terwijl het kwik daalt. Er zijn dagelijkse meteorologische rapporten van kleine steden die zelden in een andere context worden genoemd. De tocht heeft zijn eigen woordenschat, in de Friese taal die de niet-Friese Nederlanders vertederend vinden: ‘It giet oan’ betekent dat de race aan de gang is – of, als het ijs niet dik genoeg is, ‘it giet net oan.’ Sinds ik naar dit land ben verhuisd, is alleen dit laatste gehoord. Sinds de laatste race, in 1997, is er een hele generatie opgegroeid, hoewel het bijna in 2012 gebeurde. Ieder jaar, als er nachten onder nul aankomen, spat de mogelijkheid van de tocht van onze schermen.
Wat niemand op kan brengen is zeggen dat de Elfstedentocht voorbij is.
Over en uit
Omdat we in een land leven dat door enorme, door kunstmatig aangelegde barrières tegen de zee wordt beschermd, beginnen we te begrijpen dat zelfs deze heroïsche constructies niet sterk genoeg zullen zijn voor de klimaatverandering. Ik heb me vaak de instorting van een duinenrij of een dijk voorgesteld, en de culturele verliezen die zo’n ramp met zich mee zou brengen. Als West-Nederland – al die steden, op of zelfs onder zeeniveau, met al die musea en bibliotheken – in zee zouden worden geveegd, welke schatten zouden we dan het meeste missen? (In gedachten bracht ik de groepsportretten van Frans Hals, uit zijn museum in Haarlem, naar mijn kleine reddingsboot.)
En als we ons de verliezen van cultureel erfgoed voorstellen die de opwarming van de aarde met zich meebrengt, denken we vaak aan dingen die we zouden proberen te redden, aan gebouwen die we niet kunnen verplaatsen of aan een paar opvallende beelden: sneeuwloze Alpen, verdronken Venetië. We denken niet altijd aan de immateriële verliezen die de opwarming met zich mee zal brengen – of, in het geval van de Elfstedentocht, die deze al heeft. Terwijl de bizarre orkaan, de onverwachte droogte of de ondraaglijke hittegolf voorbij gaan, gaan wij door met ons leven, niet in staat toe te geven dat sommige dingen niet meer terugkomen.
Daarom vind ik het altijd zo aangrijpend om over de Elfstedentocht te horen. Niemand kan het volhouden om te zeggen dat het voorbij is. Je zou het vreselijk vinden om de premier te zijn die iedereen vertelde deze geliefde nationale traditie te vergeten. En toch, een of andere bizarre storm kun je wel verwachten, maar die noodzakelijke koude zal nooit meer voorkomen. Jaren zullen voorbijgaan. (Zesentwintig zijn er al langs gekomen.) Jongere mensen, voor wie de traditie niets betekent, zullen het uiteindelijk vergeten. De tocht der tochten zal uit het gemeenschappelijke geheugen verdwijnen, en daarmee zal een hele manier van leven – een hele manier van structureren en continuïteit geven aan de menselijke ervaring – verdwijnen.
Hoe kunnen zulke immateriële verliezen herdacht worden? Zolang we ze niet als verliezen kunnen zien, kunnen we blijven weigeren te zien wat de oorzaak ervan is en blijven hopen dat ze op een dag alsnog ongedaan kunnen worden gemaakt. De Elfstedentocht is als een familielid wiens vliegtuigje een paar jaar geleden vermist is en wiens dierbaren nog steeds hopen dat hij ooit de stad in zal strompelen. Ze weten natuurlijk allemaal dat hij dood is. Maar het voelt te wreed om de eerste te zijn die het zegt; te pijnlijk om een grafsteen op te richten zonder ook maar een lijk.
Deze ontkenning heeft gevolgen. De afgelopen jaren hebben we gehoord over het verdwijnen van een andere manier van leven in dit land: het leven van de boeren op het platteland. Het woord ‘boeren’ klinkt idyllisch. Maar de Nederlandse veehouderij, die verbazingwekkend productief en nog verbazingwekkender vervuilend is, is vooral het domein van de sterk geïndustrialiseerde en zwaar gesubsidieerde landbouwindustrie. Deze bedrijven zijn een bron van ernstige dierenmishandeling en ook een bron van precies dezelfde gassen die onze hele wereld hebben vergiftigd. Er is niets traditioneels aan massale fabrieksboerderijen. Maar hun lobbyisten zijn erin geslaagd een groot percentage van de bevolking ervan te overtuigen dat pogingen om de vervuiling terug te dringen een aanval zijn op een traditionele manier van leven. Caroline van der Plas, de leider van de pro-landbouwpartij, zei het zo tegen de Guardian:
“In de buitengebieden hoor je vaak dat er in Den Haag geen oog is voor de menselijke maat en de kleine dingen die zo belangrijk zijn op het platteland.”
Als we een manier konden vinden om te rouwen om de Elfstedentocht, zouden we misschien kunnen begrijpen dat er een prijs zit aan de weigering om te zien wat passiviteit op het gebied van het klimaat ons heeft gekost. Als we weigeren dit recht in de ogen te kijken – als we weigeren deze verliezen te benoemen en te herinneren – zullen we merken dat we net als die oudere mensen in Fryslân zijn, gekluisterd aan de weerberichten, die de dikte van het ijs meten en hun schaatsen slijpen voor een tocht die nooit meer terug zal komen.
* * *
De essentie van het alarmisme: in een andermans huid kruipen. Een Nederlander die heel, heeeel erg bezorgd is omdat het water de mensen in Bangladesh om de dijen klotst. Een Amerikaan die steun zoekt om de dood van onze Elfstedentocht te verwerken. En de sublimatie van dit alles? Dat we met zijn allen de natte voetjes van onze kleinkinderen voelen.
Was getekend Benjamin Moser. (Benjamin Moser schrijver – onder meer van een prachtige biografie van Susan Sontag. Hij is ook journalist.)
Hoe te leven zonder Elfstedentocht is de vraag die doorklinkt in zijn bijdrage. En hij vergelijkt het met een familielid wiens vliegtuigje verdwenen is, onvindbaar voor hen die van het zoeken hun werk gemaakt hebben. Die wil je niet dood verklaren. Deze ontkenning valt ook een groot deel van het Nederlandse volk ten deel, zo niet die bekende 97%, en dat verbindt hij dan op een merkwaardige manier, voor mij niet te volgen, aan de industrialisatie van het boerenbedrijf dat daarmee een bron is geworden van dierenmishandeling en gassen die de wereld vernietigen. En wij zouden zodanig gehersenspoeld zijn dat wij denken dat dat al heel lang dé traditionele manier van leven is. En de karren ratelen ook al niet meer op de keien. Waar moet het heen met deze wereld.
Wanneer is deze man eigenlijk geboren? 1976! Okay, vroeg genoeg om de laatste Elfstedentocht bewust meegemaakt te kunnen hebben. Helaas, toen had hij nog niks met Nederland. Als hij drieëntwintig is ontmoet hij zijn liefde, een Nederlandse schrijver en een paar jaar later, 2003 dus, komt hij naar Nederland. Ik denk dan al niet meer aan de Elfstedentocht.
Als we toch eens een manier zouden vinden om te rouwen over de teloorgang van de Elfstedentocht, is zijn slotvraag. Een Amerikaan! Wel jongen, ik zou zeggen, schrijf je in bij het Humanistisch Verbond voor een dagje op de hei, huilen rond een emmertje tranensnot.
Tja, ik ben niet alleen in mijn hart met Amsterdam verbonden, maar ook met Friesland (om verder hier niet ter zake doende redenen). Poeh, een Yankee die onze Elfstedentocht becommentarieert.
Dus, ik ben maar gauw achter de piano gaan zitten om dit echte Friese lied te spelen, over de dijk die het land omarmt en de mensen die niet bang zijn voor de golven.
Dêr ’t de dyk it lân omklammet, lyk in memme-earm har bern.
Dêr ’t de wylde see jamk flammet op in hap út Friso ’s hern’.
Dêr ’t de stiennen man syn eagen Stoarje lit oer fjild en strân,
Dêr ’t men eanget fan gjin weagen, Dêr is ’t leave Heitelân! (bis)
Hmmm … goede therapie om de traditionele manier van leven terug te vinden. Haha, beter dan een emmertje snot.
* * *
Het oorspronkelijke NYT-artikel kunnen jullie hier lezen. Het is leuk om ook het commentaar te lezen van de Amerikanen. Ze mogen dan denken dat Rome de hoofdstad is van Nederland, ze kunnen zich helemaal inleven in ons verlies van de Elfstedentocht en ons schaatsverdriet. In dit artikel kunnen jullie ook de postcards from a world on fire vinden, waaronder die naakte schaatser op een Amsterdamse gracht.
Een Nederlandse vertaling van bovengenoemd volkslied gaat als volgt:
Waar de dijk het land omarmt, zoals een moederarm haar kind
Waar de ruige zee tekeer gaat, en graag een stuk uit het Friese land wil slaan
Waar de Stenen Man zijn ogen laat staren over veld en strand
Waar men niet bang is voor de golven – Dáár is het lieve vaderland
***
In 1983 werd ik lid van de 11 steden vereniging.
Men vond dat toen maar raar want die tocht zou nooit meer komen.
Inmiddels heb ik de tocht drie keer kunnen rijden.
En inderdaad alle extremen worden uit de kast gehaald om de klimaat neuzen dezelfde kant uit te krijgen , maar op zo iets “extreems” als een 11 steden tocht, daar mag men niet meer op hopen.
Mocht het toch binnenkort zover komen dan zie ik wel een rol weggelegd voor XR om al hun vergif in te zetten hier de boel te verzieken.
Je hoeft maar uit het raam te kijken …
We hebben sinds 1900 een paar flinke hete zomers gehad.
Code oranje voor onze oudjes.
Daar gaan we de komende jaren nog meer last mee krijgen.
We hebben sinds 1900 een paar flinke stortbuien met overstroming moeten verdragen.
Code oranje voor iedereen.
Daar gaan we de komende jaren nog meer last mee krijgen.
We hebben sinds 1900 onder paar flinke stormen moeten lijden.
Code oranje voor het verkeer!
Daar gaan we de komende jaren nog meer last mee krijgen.
We hebben sinds 1900 15 Elfstedentochten gehad.
Code oranje voor het verkeer in Friesland.
Daar gaan ze de komende jaren in Friesland nog meer last mee krijgen.
Daar gaan we meer last van krijgen. Of niet.
Mijn oma waarschuwde ons al tegen mensen die beweerden de toekomst te kennen. Dat was bijgeloof, zei ze.
Dan heeft je oma groot gelijl, slim mens.
Waar zal de uitdrukking vandaan komen, de mussen vallen van het dak door de hitte.
Het was net zo heet toen als nu ook, en men keek op de thermometer van de inmaak-ketel.
En die van de Bilt nu naaien ons een oor aan.
Allemaal die kwatsj heden, ik heb verdomme vroeger al kind water moeten pompen totdat ik een ons weegde voor de groente planten in leven te houden door de hitte, iedere avond was het kassa, pompen jongen, niks spelen, alles wat je kon inmaken moest zo wie zo in leven blijven.
Theo, pak de Camera Obscura uit je boekenkast en lees nog eens ‘Hoe warm het was en hoe ver’.
Veel plezier.
Veranderen, daar is iedereen bang voor. Het is zo onwennig. Maar als Benjamin even verder is in zijn leven hoeft hij niet naar buiten te kijken, maar hij ziet de verandering in de spiegel. Is dat even schrikken.
Trol met identiteitsfraude.
Leonardo
Leuk stuk om te leren relativeren op een tekst die bol staat van de “goeie ouwe tijd” Veranderen gaat vanzelf. Soms lijkt het sneller te gaan, sneller dan wat? En dan mis je de passende referentie.
Hallo, 3 keer!
Hoed af en buigen diep.
Prachtig die winters uit de Middeleeuwen en later. Wekenlang dichtgevroren sloten, meren rivieren. IJs- en sneeuwpret volop. Kinderen op sleetjes en ouderen op de schaats. Wat een heerlijke tijden waren dat. Tijden waarin mensen als vliegen stierven aan de pest, cholera, TBC, longonsteking, typhus enzovoorts. Lekker hoor, wekenlang temperaturen onder nul en geen CV om je huis te verwarmen. Spaarzaam je kacheltje stoken met gedroogde mest en wat hout, ondertussen hopen dat de lente snel komt. Gekleed in dikke kleren vol luis en wantsen. Vrouwen en kinderen die en masse na de bevalling stierven doordat de dokteren nog nooit van hygiëne hadden gehoord. Goh, wat fijn die strenge winters van vroeger.
Er is een eigenaardige correlatie van zon activiteit met de elfstedentocht. Het vindt meestal plaats als de zon activiteit op zijn laagst is. Een goede kans dus één keer in de elf jaar. Merkwaardig. Dat is ook elf. Maar ja. Er waren de afgelopen jaren veel uitbarstingen van vulkanen die een grote hoeveelheid waterdamp in de atmosfeer achter lieten. Dan krijg je een sterk gh effect.
Overigens denk ik ook dat ze strenger zijn geworden met de specificaties voor ijsdikte vergeleken met vroeger.
Klopt helemaal Henry.
Bij dergelijke evenementen wil tegenwoordig ‘iedereen’ er bij zijn.
Terecht vreest men dat de zgn. schaatsliefhebbers uit de randstad met een stevig stuk in hun kraag zich niet zullen houden aan de aanwijzingen en zo levensgevaarlijke situaties gaan veroorzaken. Het gedrag van hufters tegen BOA’s, politie enz. is niet echt hoopgevend.
Jammer.
Trol met identiteitsfraude.
Elfstedentocht ijs dikte 16 cm over parcours.
Hellmann getal nodig minimaal 120 dwz 10 dagen gemiddelde etmaaltemperatuur van min 12 Celsius of 12 dagen van min 10 Celsius.
Elk jaar komt deze tocht dichterbij met mogelijk een paar jaar achter elkaar.
De volgende tocht bekijk ik op tv. Vorig jaar mijn lidmaatschap van 1964 over gezet naar niet rijdend lid. Je moet de nieuwe generatie dit evenement ook gunnen.
Elfstedentocht ijs dikte 16 cm over parcours.
Hellmann getal nodig minimaal 120 dwz 10 dagen gemiddelde etmaaltemperatuur van min 12 Celsius of 12 dagen van min 10 Celsius.
Elk jaar komt deze tocht dichterbij met mogelijk een paar jaar achter elkaar.
De volgende tocht bekijk ik op tv. Vorig jaar mijn lidmaatschap van 1964 over gezet naar niet rijdend lid. Je moet de nieuwe generatie dit evenement ook gunnen.
Nog even nagevraagd en minimale ijsdikte blijkt 15 cm te zijn. Verder is een tocht mogelijk na aaneengesloten vorstperiode met totaal van minimaal 80 als Hellmann getal. Uiteraard dit laatste onder ideale omstandigheden.
“Terecht vreest men dat de zgn. schaatsliefhebbers uit de randstad met een stevig stuk in hun kraag zich niet zullen houden aan de aanwijzingen en zo levensgevaarlijke situaties gaan veroorzaken. Het gedrag van hufters tegen BOA’s, politie enz. is niet echt hoopgevend.”
FG mijn ervaring is totaal anders. Natuurlijk is er feest in de nacht van de start in Leeuwarden maar zelfs de liefhebbers uit hel land en uit de kroegen stonden de schaatsers op weg naar het ijs ‘s morgens in de kou hartverwarmend aan te moedigen. En ook onderweg waren er geen wanklanken van mensen met natuurlijk wat veel antivries in hun bloed.
Voor hufters is bij dit evenement geen enkele ruimte want het volksfeest laat een Fries niet verstoren. Dat wordt dan ter plekke opgelost en de kop ingedrukt. Trouwens de kou op zo’n dag zal menig potentieel hufter wel afschrikken.
De Elfstedentocht is een feest en dat zal altijd zo blijven.
ik ben in Kortenhoef opgegroeid . Samen met Ankeveen hét walhalla voor schaatsers en zo gauw het ijs in de polder dik genoeg was bonden we de schaatsen om .
Helaas was ik zelf geen goede schaatser, zodat ik niet mee kon komen met de mannen die, met achteloze klappen, hun rondjes draaiden op de bekende Kortenhoefse ijsbaan.
Als het ijs lang genoeg bleef liggen werd de ronde van Ankeveen gereden . Machtig mooi . Wat een spektakel en de boer verderop, die zijn land verhuurde om te parkeren, liep helemaal binnen.
Maar ik ben blij dat het niet meer zo koud werd en sneeuw regen werd, want dat scheelt een hoop in stookkosten. De grafiek van het aantal graaddagen (het aantal stookuren ) vertoont – sinds 1970 – een dalende lijn. Het grote voordeel van klimaatverandering is dus dat de noodzaak om te isoleren en energie besparen afneemt. Nog een paar jaar zo door en de verwarming kan helemaal uitblijven. ( in plaats daarvan laten mensen zich gek maken door campagnes van de overheid om de woning te isoleren :-) )
Een ander aspect dat werd besproken in dit artikel zijn de boeren en het is wel degelijk waar wat daarover wordt gezegd. Ik weet, het is een taboe, maar de economie van de energietransitie en die van de agrarische sector hebben als overeenkomst dat ze subsidie gedreven zijn. Ze convergeren daarin .
U weet dat miv januari boeren van hun mest moeten zien af te komen en daarvoor inmiddels al weer de toezegging kregen van de zoveelste compensatie regeling terwijl, tot overmaat van de ramp, de malversaties in de biogasindustrie, dat een grote afnemer was van mest dankzij 2,6 miljard subsidie per jaar, aan het licht kwamen
De eroei van biogas zal zo rond de min 100 liggen schat ik zo, maar het was de agrarische sector en de ‘duurzame energiesector ‘ die elkaar wisten te vinden in deze economie van de Dominee en de koopman.
uit ‘het einde van de vooruitgang’ : ‘’Biogas – of groen gas wordt ook een hernieuwbare brandstof genoemd en geproduceerd middels -zogenoemde – ‘natte biomassa’ in een vergistings- proces. Ingrediënten voor ‘bio’ of groen -gas zijn: kippe, varkens en koeien mest, rioolslib, voedselresten (gft )afkomstig van huishoudens, restaurants en instellingen, bermgras, slachtafval en afval uit de voedingsmiddelen -industrie. Recept: gooi de ingrediënten in een bak van ca 15 kubieke meter en span daarover een zeil met en gat erin om het gas door te laten. Toevoegen: speciaal gekweekt mais als katalysator en heel erg veel subsidie voor een goed resultaat op de Verlies en Winstrekening: totaal 2,6 miljard euro in het boekjaar 2018. ”
Bert, toch,
Kortenhoef!
Daar heb ik ook nog 20 jaar liggen – mijn kinderen zijn daar groot geworden.
Is er toch iets wat je met deze Zeeuw – Luctor et Emergo! – gemeen hebt.
@ Leonardo,
ik had u al ’s wat horen zeggen over het kerkje van Kortenhoef .
Wij waren ‘ import he ‘ dus geen echte Kortenhoevers. Maar échte Kortenhoevers hebben zeker wat gemeen met Zeeuwen denk ik, voor wat betreft koppigheid.
Naast de ijsbaan woonde zelfs een Kortenhoever met Groningse achtergrond.
@ peter van beurden ,
Dat u een brave man bent wist ik wel , maar leest u nog’s goed. Ook de artikelen op mijn site.
Bert
Ik dacht dat even dat er na je aanbevelingen nog een competitie de braafste man zou komen. Maar ik begrijp dat uw keuze al op Bert is gevallen.
Afval bestaat niet!
Zodra je het “ergens” voor gebruikt heet het ineens “grondstof” en gelden er wonderwel geen strenge regels meer en is het eindproduct “duurzaam”.
@ Cornelia,
Precies. De gehele economie van de energietransitie is gebouwd op semantiek . ‘bio’ is waarschijnlijk het meest succesvolle en ook meest destructieve voorvoegsel dat ooit in de marketing werd uitgevonden .
de afval – industrie was de eerste industrie die werd geprivatiseerd en waardoor afval meer waard werd dan het product zelf .
Dit is een van de eerste artikelen die ik schreef over dat mechanisme. In 2014 al . http://bureaulesswatts.nl/circulaire-economie/
Cornelia
Los van de profiteurs van grootschalige en gesubsidieerde recycling houdt ik staande dat hergebruik en recycling beter is dan opnieuw mijnen. De natuur doet het ons continue voor. Een beter voorbeeld heb je niet. Het enige probleem is de subsidiestroom en de kunstmatig duur gemaakte energie en extra heffingen op basis van een verkeerd want niet bewezen uitgangspunt van “teveel” CO2.
Een ideaal gehalte aan CO2 bestaat niet of alleen in de hoofden van degenen die moeite hebben met veranderingen.
Die zou ik willen toevoegen: Plant je niet voort en geef zelf het “gewaande goede” voorbeeld.
Het aloude standpunt van vele ecologisten die alles bij het oude willen houden en liefst ook nog op de m2.
sorry schande: Houd ik
@ peter van beurden ,
sorry dat ik me ermee bemoei , maar uit uw reactie blijkt dat u het verschil tussen een grondstof en materiaal niet kent .
Bert
Maak je geen zorgen. Plastic o.a. is een materiaal waar je weer volgens een kortere weg een grondstof van maakt. Bijvoorbeeld van plastic weer olie
Zo is oud papier een grondstof voor nieuw papier of karton en oud glas eveneens voor nieuw glas.
Per saldo een kortere stap dan van zand kalk en soda.
Dat kan voor hetzelfde materiaal en zelfs voor de zelfde grondstof. Zoals de natuur het ons al eeuwen voordeed. Van SO2 naar hout (materiaal) en via minder of meer tussenstappen weer naar één van de samenstellende grondstoffen CO2.
Maar het blijft zoals Cornelia al opmerkt een semantische discussie.
Wikipedia maakt het onderscheid tussen natuurlijke en niet natuurlijke grondstoffen. Maar je mag er natuurlijk anders over denken en alleen wat uit de maagdelijke grond komt, grondstof noemen. Géén probleem.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Grondstof.
Foei weer Fout. CO2 dus en ook een beetje zwavel, waterstof en nog wat andere samenstellende stoffen/moleculen.
inderdaad @ heer Beurden: het is belangrijk dat men de juiste benamingen en begrippen gebruikt om verwarring te voorkomen.
“inderdaad @ heer Beurden: het is belangrijk dat men de juiste benamingen en begrippen gebruikt om verwarring te voorkomen.”
Zoals het begrip “Energietransitie” dus. Mooi dat je dit schrijft terwijl je zelf je er niet aan houdt.
@ peter van Beurden ,
ik maak me geen zorgen meer nee. Mijn aanvankelijke zorgen over de verspilling en destructie inzake de ‘ economie van de energietransitie ‘ , hebben plaatsgemaakt voor de notie dat de mensheid niet meer zal stoppen, temeer dat die wordt aangespoord door partijen als Greenpeace én uzelf met de opmerking hierboven.
Het zal mijn tijd wel uitduren. Gelukkig dat ik weet dat mijn eigen footprint heel erg laag is en ik me niet schuldig hoef te voelen. Mijn plastic – belasting is minimaal .
Hergebruiken van goederen is zeer populair onder mensen met een kleine portemonnee. In Utrecht stad, waar ik woon, ken ik drie zeer grote en druk bezochte kringloopwinkels waar je alles wat nodig is voor een huishouden kan kopen en vooral ook kleding. Die winkels worden gerund door vrijwilligers en uitkeringsgerechtigden, met een mooi woord ‘mensen met afstand tot de arbeidsmarkt ‘ genoemd. De ARM is de bekendste met twee winkels op de duurste locaties aan de oude gracht. Naast het voormalige gebouw van Tivoli en de overkant.
Hartstikke mooi, maar commercieel niet mogelijk.
Je kunt er bijvoorbeeld heel je huisraad kopen voor een paar centen , een state of the art hifi – versterker voor 100 euro , een TV voor 35 euro of een Nikon camera mét lenzen voor 65 euro.
Koopt u ook een Tweedehands TV bij de kringloopwinkel en koopt u een tweedehands auto van 20 jaar oud ? of een gerecyclede smartphone of Computer ? En waarom niet ?
Wat zou de reden ervan kunnen zijn dat mensen toch liever elke vijf jaar een nieuwe auto aanschaffen en een nieuwe TV kopen, denkt u ?
Bert
Moeilijk hé.
Nou Bert ik doe erg lang met mijn aangeschafte goederen en repareer ze meestal ook nog zelf. Daarnaast doe ik dat dan ook nog voor familie en bekenden. En pas op mijn 70ste kwam er het eerste gekochte meubilair in huis. Maar niet iedereen heeft die mogelijkheden.
Verder heb ik niets tegen tweedehands en al helemaal niet als iemand iets héél of reparabel afdankt. Zoals je ziet ben ik dus voor recycling. En laat dat nu via het internet en de alom aanwezige smartphone of een simpel briefje in de supermarkt ook nog eens héél gemakkelijk zijn. Onze eerste, tweede derde auto was een tweede handsje waar we gemiddeld zo’n 15 jaar zelf mee hebben gereden en indien mogelijk ook zelf hebben gerepareerd.
Maar ik heb niet in het minst de neiging die manier van doen en denken aan anderen op te leggen of met veel aandrang te propageren om de wereld te redden.
“Commercieel” heb ik niet in de mond genomen, maar zoals je ongetwijfeld weet wordt papier, metaal en glas vanaf mijn jeugdjaren gerecycled. En dat is maar goed ook. Het Nederlandse rondpomp-circus en de ermee samenhangende speklagen maken de lonen m.b.t. reparaties onnodig hoog
Dit moet je ongetwijfeld als ideaal in de oren klinken. Kost overigens wel wat tijd.
Bert
van, om precies te zijn
dag Bert,
Welke subsidies krijgen varkens- en kippenboeren dan? Ik ken er geen. Koeienboeren krijgen, evenals akkerbouwers, vergoedingen voor het minder effectief gebruik van hun grond; dat is het wel zo’n beetje tegenwoordig. En we kopen ze voor idiote bedragen, uw belastinggeld, uit, dat dan weer wel. Ben je wel eens op een modern boerenbedrijf geweest? Of nog eigen, en niet van horen zeggen, “nostalgische” herinneringen over hoe het vroeger was? En wat betreft bemesting. Als je veel minder bemest daalt de opbrengst niet een beetje, maar drastisch. Het is trouwens een wonder dat er nog natuur over is als je kijkt hoeveel en met wat voor middelen er vroeger gespoten en bemest werd; volgens de huidige quasi wetenschappelijke inzichten had in de jaren ’70, ’80 en ’90 van de vorige eeuw alle natuur dood moeten zijn, terwijl dat nu juist de hoogtij dagen waren van bijvoorbeeld de weidevogels en de spectaculaire ontwikkeling van de later door de mens om zeep geholpen Oostvaardersplassen.
@pieter
Lees het essay. met name de inleiding als het over ‘nostalgisch gaat ”
het onderwerp betreft biogas overigens .
Weer een flinke lap tekst Leonardo met de nodige geschiedenis er in verwerkt.
Geef mij toch maar wat opwarming, bij ons ligt op het moment een dun laagje sneeuw en het is een verrekte koude gevoelstemperatuur op het moment buiten.
Maar met een flesje Jagermeister in de zak en af en toe een nipje van dat spul is het goed te doen. ;)
En Berenburg Theo? Hmmmm.
geen vraagteken, Anthony,
Beerenburg!
Proef deze maar eens, ook lekker.
https://www.mitra.nl/product/schrobbeler-kruiden-kruidenbitter-70cl
Theo
Volgens mij afkomstig uit mijn geboortestad Tilburg waarbij de naam verwijst naar “de kruikenzeiker” en zo naar een ambacht in de wolindustrie uit “de schonste stad vant laand en onze vadder is fabrikaant.
https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/3981139/schrobbeler-hoe-kruik-met-urine-uitgroeide-tot-wereldberoemd-drankje
Ja dat klopt Peter, goed spul, lekkerder dan Jagermeister of Jagdgeselle.
De ‘Stienen Man’ heeft een renovatie ondergaan. Men heeft de trap naar het monument verbreed en de jaartallen er op gezet qua bereikte hoogtes. Een beleving!
https://strootman.net/nieuws/trap-stenen-man/
Leuk leonardo, dat stukje Friese cultuur. Met jouw begelieiding op de piano heeft mijn echtgenote volbloed (en karakter) Friezin het meegezongen en loopt nu tevreden neuriend door het huis. Even een mooi rustig sfeervol moment in onze onverdroten (en hopelijk) roemvolle strijd tegen het Klimaat kwaad.
De heer Moser vergeet de belangrijkste ingrediënten van ons culturele erfgoed:
pannenkoeken, kroketten en stroopwafels.
Dhr. Moser is in die 20 jaar inieder geval effectief gehersenspoeld.
Hij geeft in ieder geval het maçonnieke handgebaar van herkenning. The eye glass grasp.
Hoe zat het nou ook alweer?
https://www.zerohedge.com/energy/green-energy-waste-overlooked-climate-agenda
Ik kan mij natuurlijk vergissen, maar tot op heden heb ik nog nooit iets gehoord over omgewaaide kerncentrales.
Nu uit een andere bron:
https://www.euractiv.com/section/energy-environment/news/as-nuclear-debate-nears-french-minister-sees-potential-for-14-new-reactors/
https://www.euractiv.com/section/energy-environment/news/britain-to-invest-in-next-generation-nuclear-fuel-programme/
Hoeveel VL en D66 stemmers zullen hier weer bij zitten?
https://www.parool.nl/amsterdam/bosbranden-en-hagelstormen-zijn-allang-weer-vergeten-we-boeken-meer-vakanties-dan-ooit~bb7558c6/
Tja, ook nog even ontspannen mensen:
https://ejbron.wordpress.com/2024/01/08/eindelijk-8-januari/
https://www.telegraaf.nl/video/2085156035/dit-wordt-een-mission-impossible-voor-sigrid-kaag
Hoezo, een mission impossible voor Kaag?
Waren die andere missions dan zo geslaagd?
Al weer enige jaren geleden vielen een aantal van mijn toenmalige studenten mij aan, op mijn ontkenning van een Catastrofale klimaatverandering.
Dat het transformeren van een dynamisch systeem als het klimaat tot een statische bubbel, en dan één element variabel maken, weinig met wetenschap had te maken deerde hen niet. Verdoemenis was voor dit groepje het Leidmotief.
Kinderen zouden nooit meer weten wat sneeuw en ijs is, hoewel mogelijk nog aan de polen.
Gezegend met heerlijke kleinkinderen maakte ik met hen ook dit jaar weer een sneeuwpop (met een lange neus) en vanmorgen met hen even op de (opgespoten) ijsbaan gestaan. Dat kenden zij nog van vorige jaren.
Dit na gisteren in allerijl nog antivries in het koelsysteem van de dieselmotoren van mijn boten te hebben moeten gieten. Best wel pittige vorst.
Mijn ex-studenten plakken zich vast aan de weg, in blinde paniek vanwege het cyclische onbekende.
Terwijl mijn oudste kleindochtertje tijdens het warme chocolademelk drinken meldde dat we over 10 jaar echt niet allemaal dood gaan. Die slag heb ik binnen.
Ik ben ook klimaat ontkenner , wat niet verteld wordt is dat voor een koude periode er altijd een verhoogde concentratie CO2 in de lucht zit. CO2 absorbeerd namelijk de warmte die stijgt op en koelt dan af.
Het is het koelmiddel in de atmosfeer. Want gassen isoleren alleen als ze stilstaan en niet bewegen zo is de lambda (warmte geleidingscoeficient) van de atmosfeer ongeveer 32000 die van aluminium 237 en dat is een van de beste warmtegeleiders.
Door de klimaatverandering kan ik mijn harnas nooit meer aan veel te warm en mijn goededag blijft plakken in de modder , ja het is drama maar het gaat echt nooit meer lukken , ook mijn paard zakt tot de knieeen in de modder. Maar ik houd hoop om weer op die kl$#e onderbind schaatsen te schaatsen die altijd op je voeten gingen zitten in plaats van eronder.
Wat niemand op kan brengen is zeggen dat de Elfstedentocht voorbij is.
Ho, ho, Bas heeft dit wel naar voren gebracht op dit forum en die kan het weten.
https://m.limburger.nl/cnt/dmf20240107_96331504
Leuk maar niet door mij geplaatst.
Slim hoor, uitzonderingen gebruiken en dan doen alsof ze de regel zijn terwijl het eigenlijk precies andersom is. Deze tactiek wordt vaak toegepast, maar deze jongen is daar nooit in getrapt.
Ik bedoel, sinds 1909 is de tocht vijftien keer gehouden. Dus kan men niet anders dan concluderen dat die tocht der tochten enkel gereden kan worden indien er uitzonderingen qua temperatuur plaatsvinden? Ik bedoel in 115 jaar vijftien keer wel, dus 100 keer niet gereden. Da’s toch geen hogere wiskunde?
We hebben hier nog steeds een zeeklimaat waarbij de gemiddelde temperatuur in de winter vaker boven nul uitkomt dan eronder. Altijd zo geweest en dat is tot op heden niet veranderd. De nostalgie begrijp ik en daar is ook niks mis mee. Maar doen alsof uitzonderingen de regel zijn is de standaard voor oplichters en hun wanstaltige praktijken. Niets meer en niets minder!