Van een onzer correspondenten.

Consumenten met zonnepanelen worden door steeds meer energieleveranciers benadeeld doordat zij bijvoorbeeld geen langjarig contract kunnen afsluiten of meer moeten betalen. Dat meldt toezichthouder ACM. Afgelopen december meldde de Autoriteit Consument & Markt (ACM) dat 10 energieleveranciers zonnepaneelbezitters geen vast energiecontract aanbieden met een lange looptijd van 2 of 3 jaar. In januari is het aantal leveranciers die hun contracten voor 2 jaar of langer alleen aanbieden aan huishoudens zonder zonnepanelen gegroeid tot 12.

Leveranciers geven bij de ACM aan dat zij onderscheid maken tussen huishoudens met en zonder zonnepanelen, omdat de kosten van een klant met zonnepanelen hoger zijn dan voor een vergelijkbare klant zonder.

Bij 4 leveranciers betalen klanten met zonnepanelen een hogere prijs voor stroom. Bij 5 andere leveranciers moeten klanten met zonnepanelen een opslag betalen. De hoogte van deze opslag is afhankelijk van de hoeveelheid elektriciteit die via de zonnepanelen teruggeleverd wordt. 6 andere energiebedrijven bieden contracten voor 2 jaar of langer aan voor klanten met én zonder zonnepanelen.

De toezichthouder benadrukt dat het voor leveranciers niet verboden is om onderscheid te maken tussen klanten met en zonder zonnepanelen.

Leveranciers geven bij de ACM aan dat zij onderscheid maken tussen huishoudens met en zonder zonnepanelen, omdat de kosten van een klant met zonnepanelen hoger zijn dan voor een vergelijkbare klant zonder. De ACM doet momenteel onderzoek naar de omvang van deze meerkosten en verwacht de uitkomsten hiervan nog dit kwartaal te publiceren.

Ondertussen heeft meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens weer een contract met vaste prijzen voor de levering van gas en elektriciteit. Afgelopen december steeg het aantal huishoudens met een vast contract met circa 300.000 stuks. In de maanden daarvoor was de stijging circa 200.000 stuks per maand. Veel leveranciers bieden sinds juni 2023 weer vaste contracten aan, mede dankzij de nieuwe regels voor opzegvergoedingen.

Per 1 januari is het vaste energiecontract daarmee weer de standaard, want 3,72 miljoen consumenten hadden eind vorig jaar een vast stroomcontract en 3,51 miljoen consumenten een variabel stroomcontract. Nog eens 262.000 consumenten hebben een dynamisch stroomcontract.

Hoewel vaste contracten gemiddeld genomen flink goedkoper zijn geworden, zijn er nog wel flinke prijsverschillen tussen leveranciers. Uit de Monitor van de ACM blijkt dat één leverancier er hierbij uit- springt met kosten die circa 30 procent boven het gemiddelde liggen. Dit zijn contracten – 1 jaar vast – die door de Hollandse Energie Maatschappij (HEM) aangeboden worden via telefonische werving.

***

Bron hier.

***