Van een onzer correspondenten.
Stedin heeft afgelopen jaar 3.300 klachten van consumenten ontvangen over uitvallende omvormers van zonnepanelen door te hoog oplopende spanning op het stroomnet. Het aantal klachten steeg met 119 procent. De netbeheerder meldde afgelopen januari al dat vorig jaar een recordaantal van 145.000 consumenten zonnepanelen installeerde, goed voor een vermogen van 599 megawattpiek.
Die recordgroei laat op het stroomnet van Stedin inmiddels zijn sporen na.
De netbeheerder meldt dat het steeds vaker voorkomt dat de spanning op het stroomnet net te hoog of te laag is. Afgelopen jaar heeft Stedin daarbij stappen gezet om de spanningskwaliteit met behulp van slimme metergegevens breder in het elektriciteitsnet te monitoren. Meer dan 90 procent van het netgebied kan de netbeheerder, naar eigen zeggen, inmiddels actief monitoren op te hoge of te lage spanning.
Het aantal meldingen van klanten met spanningskwaliteitsproblemen is daarbij dus fors, waarbij juni de piekmaand was met 885 klachten. Een jaar eerder kwamen in diezelfde maand ‘slechts’ 170 meldingen binnen. ‘Het aantal buurten dat is geraakt door spanningskwaliteitsproblemen is in 2023 significant toegenomen’, schrijft Stedin in zijn jaarverslag.
‘Uit meer dan 900 buurten – van de circa 3.200 buurten – zijn meldingen ontvangen over de spanningskwaliteit.’
Alle ontvangen en geregistreerde meldingen – op zowel te hoge spanning als te lage spanning – zijn input voor de ‘Buurtaanpak’. Met die aanpak wil Stedin er samen met gemeenten voor zorgen dat het elektriciteitsnet in buurten in 1 keer toekomstbestendig wordt gemaakt, zodat gemeenten en bewoners hun verduurzamingsplannen kunnen realiseren.
Afgelopen jaar zijn daarbij naarstig gesprekken gevoerd met alle gemeenten in het Stedin-verzorgingsgebied waar het distributienet moet worden uitgebreid. De gemaakte afspraken worden daarbij vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst die de basis vormt voor een meerjarige samenwerking om samen te versnellen in de uitbreiding van het distributienetwerk per gemeente.
***
Bron hier.
***
Wat een zeikerds heb je toch.
Al jaren gratis stroom en dan mekkeren over een paar kleine technische probleempjes.
Laat ze maar betalen Stedin, die ondankbare honden.
Maar nu even serieus.
Het gaat gooooed zou Martin Meiland zeggen. LOL.
Ik ben wel tevreden over Stedin terwijl ik met mijn zonnepanelen ~2x zoveel stroom produceer dan ik afneem (heb er zoveel op het dak gelegd omdat ik ook aan warmtepompen wil beginnen).
Lubach gezien gisteravond over de Green Deal?
Schitterend.
Timmerfrans schijnt geen hap meer door zijn keel te kunnen krijgen.
Nietszeggende leuterkoek van Anthonia altijd -1
Ach Cornelia, ik ben er al lang aan gewend dat ik altijd door een strontkar wordt overreden. Ga lekker door meid.
lang leve de duurzame wiebel energie, conclusie is dat deze vorm van energie ervoor zorgt dat de netspanning enorm varieerd en dat is heel goed voor het elketrische apparatuur in elk huis van Nederland. Ik hoorde van een installateur dat zijn verdienmodel op dit moment is het resetten en vervangen van omvormers voor zonnepanelen. Maar goed er wordt nu een pleister aangeboden voor het bloeden. De echte oorzaak wordt niet weggenomen door te stoppen met wiebel energie en die te vervangen door kernenergie wat de schoonste en constante vorm van energie is.
Elektriciteit middels kernenergie is dan ook vele malen duurder…
Bovendien verspreiden kerncentrales radioactieve straling waardoor baby’s verwekt binnen 40km afstand van kerncentrales beschadigde genen meekrijgen. Het is maar hoe belangrijk je gezonde nakomelingen vindt.
https://tinyurl.com/wwcvk7re
En dan hebben we het nog niet gehad over het onopgeloste probleem van het >100.000jaar stralende kernafval.
Alle pogingen om dat in de diepe ondergrond te begraven zijn mislukt in:
– USA waar dat afval nu in grote vaten (diameter ~4meter, ~10meter hoog) op het oude kerncentrale terrein staan omdat de tientallen miljarden besteedt aan een opslag in Yucca mountains tot de conclusie leiden dat daarmee een groot gebied radioactief vergiftigt ging worden. En opslag in een gebied met zoutgrotten waar wel radioactief ziekenhuis afval kan worden bewaard, onmogelijk bleek (teveel warmte productie = teveel risico’s).
– DLD in een oude steenzout mijn (Asse2 ) ~650m onder de grond. Door de warmteontwikkeling vanwege het radioactieve verval, werd het steenzout zacht, zakten de ruimten in elkaar, en kwam er water bij. Geologen hebben geconcludeerd dat het radioactieve water in 1000 tot 3000 jaar de oppervlakte gaat bereiken waardoor een groot gebied ongeschikt wordt voor landbouw en bewoning.
Ze hebben nu een project (>€100miljard) lopen om alles met robots naar boven te halen (start in ~2033).
– France en UK hebben ondanks veel zoeken niets kunnen vinden.
– België is ook niet verder gekomen dan tijdelijke bovengrondse opslag. Voor haar mede reden om te stoppen met kernenergie.
– Finland heeft gelukkig een gebied mer stabiele harde klei-achtige ondergrond gevonden en is nu bezig met een proef.
Daarbij hebben ze van andere landen geleerd dat je het zodanig moet opbergen dat je alles weer naar boven kunt halen. Dus een geleidlijke omlaag gaande tunnel waardoor vrachtwagens omlaag kunnen rijden….
Mede omdat ook daar de kans dat er water bijkomt niet nul is.
– NL doet, heel kinderlijk, alsof het probleem niet bestaat….
En schuift de kosten en gezondheid schade door naar zijn achterkleinkinderen.
900 buurten dat is me nog al wat.
Maar deze verzwaring komt weer op het bordje van de burgers, voor niets komen die kabels er niet in.
Gelukkig betalen die paneel eigenaren daar zelf ook aan mee.
Het komt er nog een keer van dat ik zelf ook die dingen maar moet gaan laten leggen.
Een kennis van mij heeft er in de 30 en maakt mede door de saldering in de winter zijn overtollige stroom op met electrische kacheltjes.
En de niet gebruikers maar betalen voor hun.
Krijgt hij geen geld voor teruggeleverde overtollige stroom?
Dan kan hij wisselen van leverancier.
Ik krijg 7cent/KWh voor de netto geleverde stroom (na aftrek van afgenomen stroom).
Gelukkig woon ik in een buurt met oudere huizen waar de zonnepanelendichtheid relatief laag is en de netspanning op een zonnige dag in de zomer ruim onder de 235V blijft. Maar ja, die nieuwbouwmeuk creeert haar eigen issues.
Ronnie,
Volgens mij is de grens 253V.
Het warmte terugwin systeem van ITHO bij mijn zoon… Al weer verouderd. Elektronica niet meer te krijgen…
Een hoop van die dingen zijn “instap” modellen van fabrikanten die dachten snel binnen te lopen met “verplichte” apparatuur.
Dat valt doorgaans tegen, de hoeveelheden zijn klein en er zijn tientallen vergelijkbare merken en types.
Mijn -goedkoopste die ik kon krijgen- omvormer kreeg problemen met de netwerk verbinding na 3 jaar, de fabriek bestond al niet meer.
Hij doet het nog wel, maar geen live aanwijzing meer nou ja dat zie je wel op de rekening dus.
Overigens, ook in mijn woningen zijn de eerste ‘stroomflikkeringen’ waargenomen.
Ook last van STEDIN onbalans bij nu vaker voorkomende korte afwijkingen van benodigde 220 – 240 hrz spanning.
Onze Liebherr-koelvriescombi in de keuken gaat dan na enige tijd piepen als de temperatuur van de diepvriezer van -18 grC naar -14 grC is opgelopen.
Lang leve de verlengde salderingsregeling die ervoor zorgt dat veel meer zonnepanelen geplaatst worden dan de bewoners direct kunnen verbruiken. De overtollige (waardeloze) zonnestroom wordt gedumpt op het netwerk om in de winter gratis in te ruilen voor dure netstroom op kosten van gezinnen zonder zonnepanelen. Naast deze diefstal leidt de massale dump van zonnestroom ook voor hogere netwerkkosten die nu wel aan alle klanten wordt doorberekend, maar opnieuw zijn vooral de huishoudens zonder zonnepanelen daar het meeste door gedupeerd. Dit zijn doorgaans de minst draagkrachtige gezinnen die geen geld hebben voor zonnepanelen/warmtepompen/EV’s maar wel de rekening mogen betalen van stroomdiefstal en netverzwaring. Dit is best wel asociaal te noemen voor zover panelenbezitters überhaupt beseffen dat ze van hun paneelloze buren stelen en op hoge netwerkkosten jagen waar zij geen deel aan hebben.
In NL heb ik daarom nooit zonnepanelen genomen. In plaats daarvan hebben we spaargeld steeds gestoken in comfortabeler en energiezuiniger maken van onze woning waardoor we zeer veel bespaard hebben op energiekosten. En dat betaalde zich ook uit bij verkoop van de woning in voorjaar 2022 met snelle verkoop en hoge opbrengst.
Nu hebben we wel zonnepanelen met thuisaccu waardoor we vrijwel geen stroomrekening meer hebben. We gebruiken sommige nachten een paar kWh netstroom als de accu is leeggetrokken met de airco’s. Daarmee voorkomen we dat we worden afgesloten en bovendien betaal je hier alleen voor verbruik, er worden geen vaste kosten berekend. Dus alle reden om de netaansluiting te behouden.
De PV-installatie is niet gekoppeld aan het netwerk zodat we geen last hebben van stroomuitval en lage/hoge spanning. Daarom denk ik dat thuisaccu’s ook in NL vaker toegepast gaan worden ondanks de verlengde salderingsregeling.
Chris , het is een saillant voorbeeld van uw onnodig mee stribbelen met de doempropaganda van een verzonnen klimaathype, vooral politiek gericht op de boven modaal / hoge inkomens met veel overwaarde op hun huis.
Huurders / flatbewoners (zoals mijn dochter) met een oude keukengeiser-CV hebben de hoge gas- en elektrarekeningen als gevolg van de politieke ‘klimaat’-transitie hype.
Heeft u soms ook al een EV?
Loopt lekker vast de politieke chaotische energie-transitie, komende 10 jaar kan het elektranetwerk geen uitbreidingen in capaciteit aan.
@Scheffer Voor NL is de thuisaccu voorlopig nog te duur gezien het geringe aantal zonuren in NL. Dat is op CUR wel anders en daarom is die thuisaccu hier wel rendabel. Dankzij de zonnepanelen en thuisaccu kan ik 24 uur per dag 2-3 airco’s laten draaien op zonnestroom (en de wasdroger, vriezer, boilers, verlichting enz) zonder netstroom af te nemen.
Verder kan het klimaat aan mijn achterste oxideren. Wij hebben die zonnepanelen/thuisaccu om maandelijks € 4.500 aan netstroom te besparen en vrijwel onafhankelijk te zijn van het instabiele netwerk.
Ook hebben we geen EV maar een dikke diesel pick-up, brandstof kost hier ongeveer € 0,90 per liter en wegenbelasting is € 510 per jaar.
Het capaciteitstekort in opwekking/transport is ook hier een probleem maar met de zonnepanelen/thuisaccu heb ik daar geen last van.
Herstel € 4.500 bespring op netstroom per JAAR.
Ik begrijp uw apologie Chris, u bent slim geweest volgens uw logica, echter hoeveel belasting / subsidie voordeel had u in de aanschaf, dat opgebracht moest worden door de klimaat-belasting en hogere energie tarieven op inkomens modaal en lager?
Hoe moeten we uw voorbeeld functie beoordelen (fout / goed?) voor uw zinloze bijdrage aan een effectloze / zinloze / vervuilende “hernieuwbare’ klimaat-transitie?
@Scheffer Tja subsidie op zonnepanelen… voor mij kwam dat neer op diverse bedragen, tel even mee:
aanschafsubsidie € 0,00
teruggave BTW € 0,00
milieuinvesteringsaftrek € 0,00
salderingssubsidie € 0,00
Voorlopig staat de teller dus op nul, dus geen belasting voor andere burgers maar 100% eigen broek ophouden. Je kunt me hooguit schuldgevoel aanpraten vanwege de extreme milieubelasting van zware metalen, kinderarbeid in levensgevaarlijke mijnen en het afvalprobleem aan het einde van de levensduur van panelen en accu. Maar helaas ben ik daar weinig gevoelig voor…
OK. Dank voor repliek. Begrijp je inzichten.
Het probleem is niet de salderingsregeling, het probleem is véél groter joh! Ons net is helemaal niet geschikt voor deze onzin, en het mooie is… dat lossen ze nooit op zonder pak ‘m beet een paar honderd MILJARD om mee te beginnen….
Niets doen is het beste, het loopt vanzelf vast.
De energietransitie is eigenlijk al mislukt, want er kan niets meer bij, ze moeten al met kunst en vliegwerk de zaak draaiend houden.
En onze overheid – waar alleen idioten zonder enige kennis van zaken zitten- bedenken het ene na het andere plan, plannen die niet eens kunnen.
Er zijn héél veel technische mensen in Nederland die dit al lang weten, maar die moesten allemaal de nieuwe kleren van de keizer bewonderen.
De meesten gaan binnenkort met pensioen en denken….
De Basjes van deze tijd lossen het maar op….
Bas, kom er maar in jongen!!!!
Het netprobleem kan van de ene op de andere dag opgelost worden door de salderingsregeling op te heffen en een boete te zetten op het injecteren van zonnestroom op het netwerk wanneer er geen vraag is naar zonnestroom van particulieren. Maar uiteraard ook ruimhartige vergoeding geven wanneer er wél vraag is naar zonnestroom op het net.
Het probleem van grote windparken/zonneparken is ook in tijd beperkt (15 jaar subsidie). Zodra die tijd voorbij is zullen de windmolens/zonnepanelen nog wel een paar jaar blijven storen op het net maar uiteindelijk wordt dat spul afgeschakeld wanneer de kosten hoger worden dan de opbrengsten.
Dus: nu even hard zijn door de salderingsregeling af te schaffen en stoppen met SDE.
We kunnen ook een opsomming maken van alles wat wél de afgelopen 15 jaren gelukt is. Wordt een lekker kort lijstje.
Die boete gaat niet helpen, dat wordt ook een lapmiddel voor even, als het net door z’n hoeven zakt is het voor iedereen vanzelf einde oefening.
Dan vallen grote delen van NL uit die weer gefaseerd ingeschakeld moeten worden.
En dan ga ik uit van geen schade, als er ook nog kabels of transformatoren in de fik gaan is er altijd aanzienlijke schade en duurt het véél langer.
Zelfs in Hawaï, waar ze 10jaar geleden al zoveel zonnepanelen hadden liggen, hebben ze het probleem zonder grote investeringen onder de knie gekregen!
Succes in de winter met uw accu. Ik heb een cv-ketel, twee 6-kWh airco’s hangen en een haard. Verder is ons energieverbruik met 50% gedaald in 5 jaar: isolatie, verwarming lager en energiemixen.
We hebben net de winter achter de rug en ik moet zeggen dat de thuisaccu ondanks het lagere aantal zonuren elke dag volledig opgeladen is zodat wij ’s avonds en ’s nachts de airco’s kunnen laten draaien zonder netstroom af te nemen.
Vandaag was ook een dag met een gaatje, veel bewolking afgewisseld met zon en diverse regenbuien. Desondanks heb ik 3x de wasmachine/wasdroger laten draaien om het linnengoed van de vakantiewoning in een paar uur weg te werken. Het spul ligt al weer in het appartement want morgen komen de volgende gasten. En om 18:00 uur was de thuisaccu gewoon geladen tot 98%.
Ik maak me trouwens wel een beetje zorgen om uw 6 kWh airco’s… wij hebben hier 4 airco’s met een koelvermogen van 2,6 kW en 3,5 kW. Die 6 kWh verbruiken wij hier in 30 minuten, lijkt mij erg weinig om een NL-woning te verwarmen. Maar he, alles beter dan niets. En heel goed om diverse warmtebronnen tot je beschikking te hebben.
Wij hebben trouwens in NL een vergelijkbare verandering ondergaan met veel isolatie en lage temperatuurverwarming… van een tochtige, koude woning naar een heerlijk comfortabele woning. De binnentemperatuur steeg van gemiddeld 18 naar 21°C… We betaalden de eerste 2 jaar (2001-2002) € 450 aan energie per maand. Na 3 jaar verbouwingen (35K) betaalden we nog € 80 per maand. In 2022 hebben we de woning verkocht voor emigratie dus in 16 jaar tijd zo’n 70K aan energiekosten bespaard. Prima investering!
De zonnepanelen met thuisaccu is opnieuw de juiste keuze geweest want de stroomtarieven stijgen hier elke maand langzaam maar gestaag. Ook neemt het aantal blackouts jaarlijks toe. Geen last van.
Jullie zijn dus op de goede weg maar wij zouden nooit genoegen nemen met “minder (energiekosten) met minder (comfort)”…
De productie van die zonnepanelen zorgen dat stroom op de beurs goedkoper is dan in bijv. België.
Dus die besparen ook flink kosten bij mensen zonder zonnepanelen!
Er gaan ook steeds meer omvormers in transitie.
Dit type omstreden transformers eisen nu ook al hun eigen frequentie compleet met variabele netspanning al naar gelang de stemming van de dag.
Onze enige hoop in bange dagen en verlosser van zorgen is Bas G. die ons er keer op keer op wijst hoe goedkoop onze stroom is.
Nog een kleine 100.000 km aan extra stroomkabels leggen plus een paar duizend trafo’s en dan is het probleem opgelost. Wel hopen dat die extra leidingen gemaakt worden met ‘groene’ energie, want anders neemt de CO2 uitstoot weer toe.
Dat is eigenlijk best bijzonder, Bas ziet helemaal de realiteit niet meer, volledig vastgeroest in de groene droom.
20 jaar geleden is al uitgerekend dat tegen de 30% hernieuwbaar problemen op het net gaan ontstaan, die 30% halen ze nu alleen met huisvuilcentrales en biomassa wat in zekere zin vrij regelmatige opwek is.
Met zon en wind wordt het een ander verhaal, dat is veel te wispelturig, even een wolk voor de zon en er valt zomaar 1000 MW van het net, komt de zon achter een wolk vandaan het omgekeerde, bij wind is het minder wispelturig maar je krijgt energie als er geen vraag is , die vermogens kun je niet zomaar even wegpoetsen op een net dat tegen overbelasting aan zit.
Eerlijk gezegd gaat de discussie voornamelijk over kleinverbruikers, gewoon particulieren, maar de meeste zonnepanelen liggen bij bedrijven of investeringsmaatschappijen, die krijgen gewoon doorbetaald als ze van het net af moeten. Daar horen wij dus niets van.
“20 jaar geleden is al uitgerekend dat tegen de 30% hernieuwbaar problemen op het net gaan ontstaan”
In 2000 is in Dld, na een 10 jaar lopende hevige discussie waarbij internationale consultancy bureaus zijn ingeschakeld, al geconcludeerd dat dat onzin is.
Daarom heeft de Bundes regering najaar 2000 besloten tot de energietransitie naar voorlopig 80% hernieuwbare elektriciteit in 2050.
En dat terwijl zonnepanelen toen nog onmogelijk duur waren en grote windmolens alleen maar ideeën waren.*)
Omdat vooral de kosten van wind en zon zo gedaald zijn hebben ze dat mede op advies van Agora (hun denktank voor de Energiewende, waar de hele Duitse wetenschap bij betrokken is), veranderd in 100% hernieuwbare elektriciteit in 2035.
Ze zitten daar nu op 60% door hernieuwbare.
En hun elektriciteitsvoorziening is nog steeds veel betrouwbaarder dan die van de Fransen.
_____
*) Wel had een EU wetenschapscommissie al geconcludeerd dat windmolens tot ~20MW met de toen bestaande technieken mogelijk waren.
De Chinezen hebben 22MW in ontwikkeling. Orkaan bestendig omdat die daar nogal vaak voorkomen.
Bas, wie bedoel je met die ‘Fransen’?
Wellicht ‘les Francais’ de bewoners van France?
In Duitsland is men in de afgelopen jaren met grote regelmaat geconfronteerd geweest met Dunkelflaute.
Die is steeds te wijten aan het gebrek aan stroom op de momenten dat daar behoefte aan is.
In France, Frankrijk voor normale mensen, is er ook regelmatig sprake van het uitvallen van de stroomvoorziening bij de eindgebruikers. Die is echter niet het gevolg van het gebrek aan opwekkingscapaciteit maar komt door de op het platteland nog vaak slechte infrastructuur waarop de eindgebruikers zijn aangesloten. Houten palen met leidingen bovengronds.
https://www.rte-france.com/eco2mix/synthese-des-donnees?type=production
Al weer de hele dag levert Frankrijk, France voor jou, gigantische hoeveelheden stroom aan Duitsland, net zo als in de afgelopen weken.
Maar goed, droom nog even lekker verder. De verkiezingen komen er aan; EU parlement en parlementsverkiezingen in Duitsland (Allemagne voor jou).
Wegenbelasting??
Wat is dat?
LOL.