Ongeveer twaalf jaar geleden raakte ik geïnteresseerd in het broeikaseffect. Het is voor mij ook een beetje een hobby geworden. Ik vond het interessant om naar de temperatuur(veranderingen) op verschillende plekken in de wereld te kijken. Sinds die tijd heb ik een bepaalde datum in het jaar waarop ik naar mijn eigen thermometer kijk, onder de lapa (foto links).

Het is een bijzondere dag van het jaar omdat het hier (in Zuid-Afrika) een feestdag is, namelijk de Dag van de Mensenrechten, dus ik zou nooit vergeten te kijken. Het is hier (in Zuid-Afrika) ook het officiële begin van de herfst, aangezien de zon 100% recht boven de evenaar staat. Verbazingwekkend genoeg is de temperatuur op deze dag elk jaar dat ik heb gekeken en sindsdien altijd precies 27 graden Celsius geweest, hier in Pretoria.

Ongelooflijk, toch? Ik dacht dat het dit jaar ook anders zou zijn, omdat we inderdaad een bijzonder warme zomer hadden. Maar ik beloof je, dit jaar op 21-03-2024 bereikte de maximale temperatuur onder de lapa opnieuw net de 27!

Wat kan ik zeggen? Je zou kunnen zeggen dat er voor ons in Pretoria de afgelopen twaalf jaar werkelijk geen temperatuurverandering heeft plaatsgevonden. Maar welke verandering verwacht je over een periode van twaalf jaar? Toen ik mijn eigen gegevens bij elkaar bracht, ontdekte ik dat de opwarming van de aarde nogal ongelijkmatig was. In Zuid-Afrika heb ik nauwelijks enige opwarming geconstateerd, als ik naar 1977 kijk. Mijn verslag daarover staat hier. En mijn gegevens voor tien weerstations in Zuid-Afrika zijn hier samengevat.

Zoals uit de gegevens duidelijk wordt, bedroeg de opwarming die ik in Pretoria heb gemeten tussen 1974 en 2018 slechts 0,01 graden Celsius per decennium. In Noorwegen was het beeld echter heel anders. Hoe kon dat?

Mensen geloofden mij niet toen ik het hen vertelde. Maar nu, sinds 1979, hebben we ook satellieten die de temperatuur op de verschillende breedtegraden ‘meten’. Ze laten ook de ongelijke opwarming van de aarde zien als je kijkt naar de verandering in graden C/per decennium/per breedtegraad:

In de SH Extratropics bedraagt ​​de opwarming dus slechts 0,1 graden Celsius per decennium.

Het is duidelijk dat niemand zo’n kleine verandering van 0,12°C over een periode van twaalf jaar in zijn eigen achtertuin kan meten…… dus 27°C is wat het is en wat het nog vele jaren zal zijn.

Henry Pool.

Hoe kunnen deze resultaten in de grafiek worden uitgelegd? De waarheid is dat de voorgestelde boosdoener voor de opwarming van de aarde, kooldioxide, dat vrijkomt bij de verbranding van fossiele brandstoffen, een ideaal gas is dat zichzelf gelijkmatig in alle richtingen verdeelt. Als koolstofdioxide de schuldige partij is, zou je verwachten dat de opwarming per decennium overal op aarde min of meer hetzelfde zou moeten zijn. Toen zag ik andere grafieken die laten zien dat de opwarming eerder afkomstig lijkt te zijn van de oceanen, en niet van de atmosfeer! Ik leg de gevolgen hier uit.

Mijn eindrapport over alles wat met dit onderwerp te maken heeft, is hier te vinden.

Neem de tijd om deze rapporten te bestuderen en laat me weten wat je ervan vindt! Ik vind het leuk om je opmerkingen te zien.

***

Bron hier.

***