Van een onzer correspondenten.
Nederlanders zien vergeleken met andere landen minder vaak een rol voor hun eigen land weggelegd in het tegengaan van klimaatverandering. Waar wereldwijd 63% vindt dat zijn/haar eigen land meer moet doen om klimaatverandering tegen te gaan, is dit maar 43% in Nederland. Hiermee staat Nederland samen met Japan onderaan.
Burger weinig te porren voor Nederlandse gidsfunctie klimaatbeleid.
In het kader van Earth Day voert Ipsos jaarlijks een onderzoek uit naar de beleving van klimaatverandering in 33 landen over de hele wereld.
Ipsos:
- Mensen vinden nog steeds dat het onze verantwoordelijkheid is om klimaatverandering tegen te gaan, maar deze overtuiging neemt wel af;
- Een minderheid denkt dat het te laat is om nog iets tegen; klimaatverandering te doen, jongeren nemen vaker deze fatalistische houding aan;
- Ontwikkelde landen moeten meer bijdragen aan een oplossing voor klimaatverandering, vindt men;
- Mensen overschatten de impact van recyclen bij het tegengaan van klimaatverandering;
- Inwoners van ontwikkelde landen zijn vaker negatief over het effect van de energietransitie op de economie dan inwoners van minder ontwikkelde landen.
Een vijfde (19%) maakt zich helemaal geen zorgen omdat de impact te ver in de toekomst zou liggen, iets minder dan gemiddeld. Deze zorgen gaan niet gepaard met een fatalistische houding. 17% denkt dat klimaatverandering al in een dusdanig vergevorderd stadium is dat we niets meer kunnen doen.
***
Bron hier.
***
Trol. Identiteitsfraude.
Ik ben ervan overtuigd, dat de belastingbetaler geen probleem heeft met het betalen, als het doel maar duidelijk wordt uitgelegd EN men het eens is daarmee.
Tja, en hier zit dus de crux. Het doel, tegengaan van die vreselijke opwarming, kan gewoonweg niet worden uitgelegd; is niet uit te leggen.
Trol.
Er is denk ik wel draagvlak voor verhoging van de belastingen zodat we de Palestijnen kunnen opvangen die door alle buurlanden geweerd worden. Maar hier zijn ze welkom. Zijn we een soort WEF experiment in dit land of zo???
Het is waanzin om te proberen klimaatverandering tegen te gaan. vervuiling door eenzijdige berichtgeving tegengaan is al vrijwel ondoenlijk gebleken. IPSOS is er een voorbeeld van. Het moet en zal tussen de oren van ieder mens komen dat het klimaat door de mens wordt bepaald en dat er een voor iedereen ideaal klimaat zou kunnen zijn terwijl het steeds gaat om gemiddelden die steeds veranderen en nergens een bruikbaar ideaal opleveren. Manipulatie door de bovenbazen en hun secondanten. Waarvan IPSOS een van de voorbeelden is. “Wetenschap” op een bierviltje.
Adapteren is de enige optie. En laat daar nu betrouwbare energie voor nodig zijn en tevens een aanvaardbare welvaart over de hele wereld om het in stand te houden. En vooral enig inlevingsvermogen in de situatie van je opponenten. Dat impliceert géén dogma’s, maar hoor en wederhoor.
Trol.
Wat een tomeloze arrogantie om te denken dat de mens het klimaat zou kunnen beïnvloeden. Het milieu daarentegen kan de mens helaas wel behoorlijk verpesten.
Trol.
Aan het autoriteitsargument herkent men de trol. En daarnaast nog wat krachttermen als “diepgaand” en “internationaal”. Impliciet is dit trouwens ook de reactie van een democratie-hater want hoe durft een onopgeleide kleinburger zomaar te stemmen. Hé.
Nou Jan, doe dan eens 1 voorbeeld van een diepgaand internationaal wetenschappelijk onderzoek dat, op basis van metingen en waarnemingen (dus niet op basis van modellen), onomstotelijk vaststelt dat de mens de enige oorzaak is van het opwarmen van de aarde.
Trol.
Het gaat natuurlijk vooral om de opvang van de gevolgen van de opwarming zoals de stijging van de zeespiegel.
En daarmee is onze Rijkswaterstaat en aanhang al tijden bezig in een ~50jaar lopend programma van dijkversterking, enz.
Voor het tegengaan kunnen we overgaan van fossiele en kern energie naar wind, zon en andere hernieuwbare.
Daarmee vorderen we aardig.
Inmiddels wordt al 50% van onze elektriciteit opgewekt middels hernieuwbare.
Voordeel daarvan is dat we daarmee goedkopere elektriciteit gaan krijgen dan met kern en fossiel.
Wij betalen al ongeveer 80% belasting, logisch dat daar geen draagvlak voor is.
Bovendien…. onze energie wordt ook steeds duurder.
Lukrake en onbetrouwbare conclusies van Ipsos.
Overtuiging dat klimaatverandering überhaupt te stoppen is en klimaatbeleid effectief / nuttig is neemt gestaag af. Men ziet dat doorschemeren in de recente politieke polls, de afstand en afwijzing tot meer ‘groen’ en links klimaat&nitraat beleid neemt toe.
Het PBL vandaag in het nieuws vindt tegendraads dst meer snelheid met de klimaattransitie in Nederland moet worden gemaakt. Ook Ipsos is die opinie toegedaan.
Simon Rozendaal in EW: klimaatbeleid mislukt in alle gestelde doelstellingen.
‘DUURZAME’ ENERGIEBRONNEN ZIJN NIET IN STAAT OM FOSSIEL TE VERVANGEN!
https://www.ewmagazine.nl/kennis/opinie/2023/02/klimaatbeleid-mislukt-in-alle-gestelde-doelen-38318w/
Jan 12.32
Na Nietzsche was God dood. De laatste jaren is ie echt morsdood. De mens denkt zijn functie geheel te hebben overgenomen.
Maar de echt fascistisch, nationalistische ketters zijn op dit forum te vinden. Van het klimaatalarmische geloof los. Proberen met hagepreken overal en nergens e.e.a. te keren.
We zullen zien waar er schip strandt.
Ach dat is allemaal statistiek.
Het is maar net wie je het vraagt.
Men gaat er bij Ipsos wel vanuit dat er een door ons veroorzaakte klimaalverandering plaatsvindt. Je zou toch verwachten dar er toch ook een groep is die die mening niet deelt en dat zou in de bevindingen ook een plaats moeten hebben.
Het lijkt me een statistisch resultaat van een geselecteerde bubbel, waardeloos dus. Goed voor het Haarlems Dagblad of zo.
Uit alles lees ik dat het een aanmoediging is om meer geld in het klimaat alarmisme te stoppen.
CO2 is niet de oorzaak van klimaatveranderingen, als die er al zou zijn.
CO2 is plantenvoedsel.
Meer CO2 in de atmosfeer is nodig voor de voedselvoorziening van een groeiende wereld bevolking
https://principia-scientific.com/wp-content/uploads/2023/04/SaturationIVnew.pdf
“CO2 is plantenvoedsel.”
CO2 is óók plantenvoedsel, naast broeikasgas.
280 ppm CO2 in de atmosfeer is al honderdduizenden jaren voldoende gebleken.
Modelleur waaruit blijkt dat 280 ppm koolzuurgas al honderduizend jaar voldoende is.
De woestijnen rukken op en in de Sahel zone vreten de geiten de laatste stukjes groen op.
En wie is dan degene die dat kan bepalen? Op geologische tijdschaal gezien is er gedurende miljoenen jaren veranderende Co2 waardes vast te stellen, waarbij een mensheid, voor zover daar sprake van kan zijn, hier totaal geen invloed laat staan enige notie van heeft gehad. Meer Co2 in de atmosfeer zorgt inderdaad voor vergroening waar enerzijds het voedsel voorzieningsproces voordeel van heeft en tegelijkertijd neemt diezelfde vergroening ook weer een deel Co2 op, dus wat is dan het probleem? De opwarming? waardoor ontstaat die dan werkelijk. Daarenboven is het zo dat bij 280 ppm wij ook maar net boven een overlevingsrand zitten, want beneden de 180 ppm begint het grote af- en uitsterven van bijna alle leven op aarde. Iedereen heeft wel kennis van de geschiedenis van deze aarde met tijdperken waarin oerbossen met gigantische bomen de aarde bedekten. Hoe hoog was toen de temperatuur en de Co2 waarde op aarde? De enigste diersoort die last schijnt te hebben van een hogere Co2 is die mens die alleen maar zeurt, zanikt en vernietigd omdat die niet tevreden is met zichzelf, zijn omgeving en medemens.
Valentina Zharkova legt uit : ‘We hebben feitelijk een CO2-tekort in de wereld, en dat is drie tot vier keer minder dan de planten zouden willen’, merkt ze op, en voegt eraan toe dat het aandeel CO2 in de atmosfeer in de geschiedenis van onze planeet op veel hogere niveaus heeft gelegen dan nu het geval is.
Zie https://www.climategate.nl/2024/04/professor-valentina-zharkova-en-de-kleine-ijstijd-die-al-is-begonnen/
En persoonlijk hecht ik meer geloof aan de uitspraken van een gedegen wetenschapper.
ik bracht onlangs een bezoek aan de botanische tuin van Utrecht, waar ze ook een mooie collectie fossielen hebben. Net als bij het Teyler Museum.
Daar is het grootste fossiel te zien van tak van een gigantische boom uit het Cambrium die toen alleen nog ‘sporen’ hadden om zich te verspreiden. Uit het beroemde grafiekje blijkt dat de CO2 concentratie toen net zo hoog was als nu.
Die bomen werden tot kolen dankzij welke mensen het leven hebben sinds de uitvinding van de stoommachine. In zijn beroemde speech legt Patrick Moore uit hoe het kwam dat er een einde kwam aan de vorming van kolen uiteindelijk na 100 miljoen jaar van evolutie en hoe 99,9 % van alle CO2 ooit geproduceerd werd opgeslagen in kalk, de belangrijkste bouwstof die de mensheid tot haar beschikking kreeg. https://www.bertpijnsevanderaa.nl/lezing-patrick-moore/
Maar vooral sommige mensen weten alles beter. Vooral die zijn behept met een blok beton voor hun kop . James Lovelock vatte hun gezeur, gezanik en ontevredenheid samen in de volgende woorden:
” He contends that the end of the world as we know it began in 1712, the year the Devonshire blacksmith Thomas Newcomen invented the coal-powered steam engine. It was the first time that stored solar energy had been harnessed in any serious way, with effects that now “grip us and our world in a series of unstoppable events. We are like the sorcerer’s apprentice, trapped in the consequences of our meddling”.
“en dat is drie tot vier keer minder dan de planten zouden willen”
Sinds wanneer hebben planten een wil?
moet natuurlijk ‘Carboon ” zijn .
7000 ppm in het Perm was ook geen probleem, net als 500 ppm.
Irrelevante opmerking. Het Perm is immers niet representatief voor de huidige tijd.
Het pre-industrieel evenmin.
Juist wel. Je moet immers een recente referentie hebben waarvan je zeker weet dat de menselijke invloed 0 is.
Tjonge, Bert is nu ook al geoloog
Dank modelleur, maar je weet dat de massauitsterving aan het eind van het perm door alarmisten erbij gesleept wordt om ons te waarschuwen voor de gevaren van de opwarming van de aarde?
Fijn dat je het eens bent dat het perm niet representatief is.
@Modelleur 24 apr 2024 om 20:57: helemaal niet. Ook in het Perm overleefde men 7000 ppm.
@Hans Erren,
Dank .
Zo, dus pre-industrieel was de menselijke invloed nul? Moet niet gekker/dommer worden.
Hang er eens een getalletje aan, Chemical.
Modelleur
Voldoende? En daarom gebruiken we kunstmest om de groeiprocessen aan te jagen? Als planten willen groeien ligt de limiet van die groei bij de mogelijkheid CO2, stikstof, andere sporenelementen en water op te nemen. Beter bemeste bodems bevatten meer stikstof en recyclen mest sneller en bevatten dus meer bodemleven en daarmee meer water. In teelten op steenwol in kassen kunnen ze dat allemaal nauwkeurig doseren aangepast aan de geselecteerde planten en voegen zij dus extra CO2 toe. Meer CO2 buiten de kassen heeft hetzelfde effect. Maar hier spelen de “wetenschappelijke” schuttinkjes weer eens een rol van betekenis.
Dat CO2 een broeikas gas is met een logaritmisch afnemend effect is zelfs modelleur bekend. Al komt het hem als alarmist niet zo goed uit.
“En persoonlijk hecht ik meer geloof aan de uitspraken van een gedegen wetenschapper.”
Ik ook, En laat nu gebleken zijn dat Modelleur daar niet bij hoort. En zelfs naar eigen zeggen niet bewijzen kan dat CO2 uitwerkt zoals hij steeds krampachtig wel beweert. Gebaseerd op een hypothese, ook wel mening geheten.
Zeg ik als leek die vals spelen goed kan herkennen.
“Hang er eens een getalletje aan, Chemical.”
Nee, dat lukt Chemical uiteraard niet. Het was dan ook een losse flodder.
In het Perm leefden geen mensen, zover ik weet, dus impact van klimaatverandering op de mens bestond toen niet.
Daarom is Perm niet representatief voor de huidige tijd.
Eind vorige eeuw begin dit eeuw bespraken de gezagsdragers al het concept om in alle producten en diensten de intrinsieke waarde van de ecologische voetafdruk via de barcode en een beloningssysteem vs belasting te verkleinen. Een proef met 40 000 kassabonnen was hoopvol maar het bedrijfsleven was er tegen. De kwaliteit van denken stopt als het geld erbij betrokken is.
Jürgens
De ecologische voetafdruk hoort thuis in hetzelfde rijtje als CO2 crisis als stikstofcrisis en is slechts bedoeld om de mensheid te manipuleren. Terwijl de manipulators zich in geen enkel opzicht houden aan “Practice what you preach”.
Jan 12.32
Na Nietzsche was God dood. De laatste jaren is ie echt morsdood. De mens denkt zijn functie geheel te hebben overgenomen.
Maar de echt fascistisch, nationalistische ketters zijn op dit forum te vinden. Van het klimaatalarmische geloof los. Proberen met hagepreken overal en nergens e.e.a. te keren.
We zullen zien waar er schip strandt.
Kwam toevallig net een een quote van Nietsche tegen die ook hier opgeld doet :
Madness is something rare in individuals — but in groups, parties, peoples, and ages, it is the rule “
Zo, die sprak goed Engels zeg, die Duitser Nietsche.
het enige artikel dat ik nog lees van de drie kranten : Van Silvia Witteman , getrouwd met Philippe remarque , die ze altijd aanduidt met haar lieftallige ‘huisgenoot ‘ : de machtigste man is bij DPG media die, vanuit die positie de grootste leugenaar van Nederland aanstuurt ; Pieter Klok . vandaar dat Sylvia het natuurlijk altijd heeft over ‘ huisgenoot P” dankzij welke zij nog haar artikeln mag schrijven , waarin de waanzin van haar man en Pieter worden samengevat in slecht enkele rake zinnen. Arme huisgenoot .
” Ach, waarom had ik nooit Turks geleerd? Dan had ik precies verstaan wat die mensen allemaal zeiden
Sylvia Witteman 24 april 2024
Een niet nader te noemen familielid (Hoi Lise!) had voor de zoveelste keer haar sleutels van mijn huis kwijtgemaakt, dus stapte ik bij een sleutelboer binnen om kopieën te laten maken. De sleutelboer graveerde ook naamplaatjes en dergelijke, zag ik. Er hing een imposante collectie bordjes bij de deur, van ‘Zwemmen op eigen risico’ via ‘Bas en Hennie Donkersloot’ tot ‘Made with love, for Bipsy’.
Die bordjes waren blijkbaar besteld, maar nooit opgehaald. Vergeefs probeerde ik me voor te stellen waarom. Had het bestuur van het zwembad van de ene op de andere dag besloten toch maar een badmeester aan te stellen? Waren de Donkerslootjes halsoverkop het land uit gevlucht? Was de liefde voor Bipsy nog tijdens het graveren bekoeld?
Over de auteur
Sylvia Witteman schrijft voor de Volkskrant columns over het dagelijks leven.
De sleutelboer, intussen, stond te telefoneren in het Turks. Ik herken Turks, maar ik versta het niet. De man, een zwaargebouwde Byzantijn van een jaar of 50, met woeste wenkbrauwen, sprak juist een volzin uit die ongeveer klonk als ‘Evet. Biz allegorüzlü yok kardeçim bolüyarlorum börek tiklayardürriyet, tavuk ekmek peynirli! Tasvurülliyar yonzüyorlardilem cumhuriyet. Ayran bataklik biberorum.’ En tegen mij: ‘Een ogenblikje, mevrouw.’
Zijn telefoon stond op speaker-stand, dus kon ik zijn gesprekspartner ook horen. Zij had een opgewekte vrouwenstem en sprak eveneens Turks. ‘Yürüslilar baharatlir pamukkale balikli üst benimsemek patlican dolmasi’, meende ze. En vervolgens, in vlekkeloos Nederlands: ‘O, en als je daar toch in de buurt bent, haal dan even neusspray voor me bij de Etos, schatje. En een rolletje Stophoest.’
De Turk keek bedenkelijk. ‘Stophoest! Heeft de Etos dat?’, vroeg hij. ‘Nou, ik kijk wel. En moeten we nog iets anders hebben? Paracetamol?’ ‘Nee, dat is er nog’, antwoordde de vrouw. ‘Maar Stophoest izmirli sevyorum! Anlaima gelior seyrüskamlar Stophoest! Bunun disinda, Etos yönlendirmismasin bagmisizlik Kruidvat uluyorisim Stophoest. Cöktu yüzlürce. Stophoest severim! Neem anders desnoods maar Strepsils, die gele met honing.’
‘Gaan we doen, kanjer’, antwoordde de man. ‘Denk eraan dat Picnic straks voor de deur staat, dus blijf nog even thuis, anders wordt het wéér bij de onderburen bezorgd, en die zeikerds zijn al weken aan het bulunmaktayiz daya masrafliz deniz baglantiyar pide yufka mercimek süpezimyorumliklar. Weet je nog, met die kattenbakkorrels? Stelletje klerelijers.’ En tegen mij: ‘Wat kan ik voor u doen?’
‘Graag een kopie van deze sleutels’, zei ik ademloos. Wat is tweetaligheid toch iets prachtigs! De man kopieerde mijn sleutels op een hels apparaat dat een afschuwelijk, jankend knarsgeluid produceerde, maar ik hoorde het amper. Ach, waarom had ik nooit Turks geleerd? Dan had ik precies verstaan wat die mensen allemaal zeiden over die klerelijers van onderburen.
En over Stophoest. “‘
Buitengewoon relevante bijdrage Bert, buitengewoon relevant.
Misschien moet je toch een wat minderen met zuipen.
Naar ik aanneem is het wat doen aan zaken die het leven van jouw en andere nakomelingen bedreigen, Cathrien toch wel van een hoger (denkniveau)niveau dan afwachten tot het schip strandt waar je zelf ook op zit. En Nietzche vind ik een zelfingenomen zeikerd met zinloze mooiklinkende praat over zaken die al lang geacepteerd waren.